πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

🎁 Giveaway Alert! 🎁

ONLYOFFICE is excited to announce an upcoming event titled “Integrating AI into Office Software: Sharing ONLYOFFICE Experience” featuring a special guest speaker, Efstathios Iosifidis. This insightful session will delve into how AI is transforming office software, enhancing productivity, and streamlining workflows.

As a bonus, attendees will have the opportunity to enter a giveaway for a chance to win an ONLYOFFICE license key! Don’t miss this chance to gain valuable insights and walk away with a premium tool for optimizing your digital workspace.

Join the event and seize your chance to win! Good luck to all participants!

H φετινή FOSSCOMM θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη

Η φετινή FOSSCOMM θα περιλαμβάνει πάνω από 65 ομιλίες και εργαστήρια (workshops) σε θέματα Ανοιχτού λογισμικού, Ανοιχτού περιεχομένου, Ανοιχτών δεδομένων, Ανοιχτών τεχνολογιών, Ανοιχτής σχεδίασης και Ανοιχτών αδειών. Στους χώρους του συνεδρίου θα συγκεντρωθούν μέλη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, το χώρο των κοινών, τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τις κοινότητες ανοιχτών τεχνολογιών, τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτού λογισμικού και όσοι ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον ανοιχτό κώδικα και τις ανοιχτές τεχνολογίες.

H FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλαδικό συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Απευθύνεται σε όσες/όσους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Στοχεύει στην αλληλεπίδραση της κοινότητας, την ανάδειξη νέων τάσεων και τεχνολογιών και την προβολή έργων ελεύθερου / ανοικτού λογισμικού. Το περιεχόμενο είναι ευρέως ενδιαφέροντος, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, multimedia, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το λογισμικό και τα ανοιχτά πρότυπα/δεδομένα κ.α. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλες και όλους χωρίς κόστος εγγραφής. Η γλώσσα των παρουσιάσεων είναι κατά κύριο λόγο τα ελληνικά αλλά γίνονται δεκτές και παρουσιάσεις στα αγγλικά.

H FOSSCOMM απαριθμεί συνήθως αρκετές εκατοντάδες συμμετέχοντες, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008, κι έως σήμερα έχει διοργανωθεί σε 10 διαφορετικές πόλεις. Στη φετινή ομάδα διοργάνωσης συμμετέχει η  Κοινότητα Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εθελοντές από την κοινότητα του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού. Η πραγματοποίηση της φετινής FOSSCOMM βασίζεται σε δωρεές εντός της κοινότητας και στην στήριξη του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας που θα φιλοξενήσει το συνέδριο στις εγκαταστάσεις του.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σχετικά με το συνέδριο σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω συνδέσμους:

→  Website: https://2024.fosscomm.gr/

→  Facebook: https://www.facebook.com/Fosscommgr

→ Twitter: https://x.com/FOSSCOMM2024 

→ Instagram: https://www.instagram.com/fosscomm/

Πρόσφατα to data.europa.eu δημοσίευσε τη μελέτη ‘High-value datasets: Cross-country findability and comparability of metadata’, η οποία υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για βελτιωμένη δυνατότητα εύρεσης και προσβασιμότητας μεταδεδομένων συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας (HVD) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεξήχθη μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2024, πριν από τον Εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής που ειίναι σε ισχύ ... Read more

📍 University of Macedonia, Thessaloniki 🏛

🚍 Bus Access
Just a 2-min walk to these bus stops:

Ag. Fotini Stop (C’ September St.): Lines 10, 31, 01X
University of Macedonia Stop (Egnatia St.): Lines 02K, 07, 14, 58
🎟 Get tickets on the bus (coins only, no change) & validate at the turnstile. Fines are high if not validated!
🚗 Car Rentals
U.S. travelers need a valid U.S. driver’s license and an international permit (IDP) to rent.
⚠ Drive Safe
Greece has high traffic accident rates, so stay alert.

📍 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 🏛

🚍 Πρόσβαση με λεωφορείο
Μόλις 2 λεπτά με τα πόδια από αυτές τις στάσεις λεωφορείων:
Ag. Φωτεινή (οδός Γ’ Σεπτεμβρίου): Γραμμές 10, 31, 01X
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Στάση (Εγνατία οδός): Γραμμές 02Κ, 07, 14, 58
🎟 Προμηθευτείτε εισιτήρια στο λεωφορείο (μόνο κέρματα, όχι ρέστα) & επικυρώστε τα στον διάδρομο. Τα πρόστιμα είναι υψηλά εάν δεν επικυρωθούν!
🚗 Ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες χρειάζονται έγκυρη αμερικανική άδεια οδήγησης και διεθνή άδεια (IDP) για να νοικιάσουν αυτοκίνητο.
⚠ Οδηγείτε με ασφάλεια
Η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων, γι’ αυτό να είστε σε εγρήγορση.

Don’t miss the chance to attend “Creating IntelliJ Plugins – The Powerful Open Source SDK” by Eleftherios Chrysochoides Chubb!

🎁 Giveaway Alert!

By attending, you’ll have a chance to win 2 yearly license keys for the full suite of JetBrains products! This is an exclusive opportunity to unlock JetBrains’ powerful tools for a full year.

See you there, and good luck!

Η τελευταία μελέτη του data.europa.eu με τίτλο  Exploring Business Models for Public Open Data Resources  τονίζει τον ζωτικό ρόλο των βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων στη μετατροπή των ανοιχτών δεδομένων από παθητικό πόρο σε δυναμικό καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το έγγραφο βασίζεται σε γνώσεις που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία του data.europa.eu, η οποία περιελάμβανε την ... Read more

Thank you Deloitte for sponsoring FOSSCOMM 2024!

Deloitte is the largest consulting firm worldwide, leading with global expertise in Technology & Transformation, Strategy, Risk & Transactions Advisory, Audit & Assurance and Tax & Legal services. With a commitment to making an impact that matters, Deloitte has been operating in Greece since 1975. It has offices in Athens, Thessaloniki, Heraklion, Patras, and Ioannina, and employs more than 2,900 professionals. Technology and innovation are at the heart of its services. That’s why more than 50% of its people are involved in technology solutions, while the company focuses on recruiting talented people with STEM skills.

Η ΕΕ σχεδιάζει να προτείνει έναν νόμο για την ψηφιακή δικαιοσύνη για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές πρακτικές σχεδιασμού, εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την διάχυτη διαδικτυακή παρακολούθηση. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται  τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τερματίσει τις πιο άθλιες τακτικές των Big Tech.

Τι είναι η έκθεση Digital Fairness Fitness Check και πώς θα επηρεάσει τον επερχόμενο Digital Fairness Act;

Στις 3 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πολυαναμενόμενη Έκθεση Digital Fairness Fitness Check. Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αξιολόγηση του κατά πόσο τα τρέχοντα νομοθετικά μέτρα της ΕΕ ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της πολιτικής για την προστασία των καταναλωτών. Αξιολογεί τον αντίκτυπο τριών Οδηγιών που αποτελούν τη βάση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών:

  1. την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές,
  2. την οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών και
  3. την οδηγία για τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων.

Η έκθεση είναι πιθανό να έχει μεγάλη επιρροή στη σχεδιαζόμενη πρόταση της Επιτροπής για το Digital Fairness Act, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ψηφιακά μας δικαιώματα.

Εντάξει, τι λέει η αναφορά Fitness Check;

Η έκθεση δεν προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά εξακολουθεί να ανοίγει το δρόμο για τον προγραμματισμένο νόμο για την ψηφιακή δικαιοσύνη. Αναμένεται ότι αυτός ο νόμος θα επιχειρήσει αντιμετώπιση επιβλαβών εμπορικών πρακτικών, όπως παραπλανητικά και εθιστικά σχέδια διεπαφής, μάρκετινγκ επηρεασμού και δημιουργία προφίλ στο διαδίκτυο μέσω των οποίων οι εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων για κέρδος. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί επίσης τον θάνατο για την πρόταση κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το οποίο πιθανότατα θα χωριστεί σε τρία ξεχωριστά νομοθετικά πλαίσια: ένα για τα cookies ιστού, ένα για την ψηφιακή διαφήμιση και ένα για τη διατήρηση δεδομένων.

Ενώ η διαίρεση αυτών των θεμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου που αντιμετώπισε ο κανονισμός για την προστασία του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο, αυτός ο κατακερματισμός απειλεί να κρύψει την ουσιαστική αλληλεπικάλυψη μεταξύ κρατικής και εταιρικής επιτήρησης και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων από τους δύο τομείς.

Η έκθεση Fitness Check υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων νόμων για τους καταναλωτές διακυβεύεται από ζητήματα όπως η νομική αβεβαιότητα και ο κατακερματισμός. Αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται από την ταχύτητα με την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας ρίχνουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά χωρίς να αξιολογούν σωστά τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και, ειδικότερα, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη και περίπλοκη μη συμμόρφωση από εταιρείες τεχνολογίας, κάτι που οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων καταγγέλλουν εδώ και χρόνια. Πολλοί ιδιωτικοί παράγοντες, ιδίως εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας και διαμεσολαβητές τεχνολογίας διαφημίσεων, έχουν γίνει ολοένα και πιο ικανοί στο να δημιουργούν την ψευδαίσθηση της συμμόρφωσης με το νόμο, παρακάμπτοντας παράλληλα την πραγματική ευθύνη στο όνομα της «καινοτομίας» ή της «ανταγωνιστικότητας». Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα αυτής της ψευδαίσθησης συμμόρφωσης είναι τα λεγόμενα μπάνερ cookie, μια εφεύρεση από τη βιομηχανία της τεχνολογίας διαφημίσεων για να δώσει στους ανθρώπους την  εμφάνιση μιας επιλογής που απλώς συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα προσωπικά τους δεδομένα ανεξάρτητα από το αν συναινούν ή όχι σε αυτό.

Οι κακόβουλες πρακτικές των Big Tech έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες

Η αναφορά Fitness Check προσδιορίζει πέντε κρίσιμες κατηγορίες προβληματικών πρακτικών βρίσκονται συχνά σε εφαρμογές που απευθύνονται σε καταναλωτές και σε διαδικτυακές πλατφόρμες που απαιτούν στοχευμένη προσοχή και αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανισορροπία ισχύος μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των χρηστών:

  1. Παραπλανητικό σχέδιο: Χειριστικοί σχεδιασμοί διεπαφής και λειτουργίες που παραπλανούν τους χρήστες να κάνουν επιλογές που διαφορετικά δεν θα είχαν κάνει, συχνά υπονομεύοντας τη συναίνεση μετά από ενημέρωση. Αυτές οι πρακτικές συχνά αξιοποιούν δεδομένα συμπεριφοράς για να καθοδηγήσουν τους χρήστες σε αποφάσεις που ωφελούν πρώτα τις εταιρείες.
  2. Εθιστικό σχέδιο: Στρατηγικές που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ψυχολογία, ενθαρρύνοντας την καταναγκαστική χρήση και μειώνοντας την αυτονομία των χρηστών έναντι των ψηφιακών συνηθειών τους. Η παρακολούθηση των μοτίβων συμπεριφοράς των χρηστών δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να βελτιστοποιήσουν αυτά τα σχέδια και να εδραιώσουν περαιτέρω τους χρήστες σε κύκλους εθισμού.
  3. Εξατομίκευση: Παρεμβατικές τεχνικές που εκμεταλλεύονται την οικεία γνώση για μεμονωμένους χρήστες προκειμένου να τους στοχεύσουν με συγκεκριμένο περιεχόμενο και διαφημίσεις. Δίνουν στις εταιρείες ένα ευδιάκριτο πλεονέκτημα όσον αφορά τη χειραγώγηση των χρηστών, την εκμετάλλευση των τρωτών σημείων τους και τη διάκριση εις βάρος τους. Η εξατομίκευση εγείρει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, την αυτονομία και τη δικαιοσύνη, ειδικά όταν η δημιουργία προφίλ πραγματοποιείται χωρίς σαφή συναίνεση ή διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων.
  4. Εμπόριο μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Μάρκετινγκ επιρροής και άλλες εμπορικές πρακτικές που συχνά στερούνται διαφάνειας και δυσκολεύουν τους καταναλωτές να διακρίνουν γνήσιο περιεχόμενο από διαφημιστικό υλικό, με ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στους ανηλίκους και την ψυχική υγεία.

Οι παραπάνω πρακτικές είναι ευρέως διαδεδομένες και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη νομοθεσία για τη διασφάλιση της τήρησης των ψηφιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου, της προστασίας δεδομένων, της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της ενδυνάμωσης των χρηστών στους διαδικτυακούς χώρους. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το  μοντέλο «Pay or Okay»., όπου τα άτομα πρέπει είτε να πληρώσουν για το δικαίωμά τους στο απόρρητο είτε να αποδεχτούν κατώτερο απόρρητο σε αντάλλαγμα για ονομαστικά δωρεάν υπηρεσίες. Το Pay or Okay ενισχύει τις ανισότητες και υπονομεύει την ιδιωτική ζωή ως βασικό δικαίωμα για όλους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Το μοντέλο αγνοεί τα καθιερωμένα πλαίσια για την προστασία δεδομένων, τον ανταγωνισμό και τις πρακτικές των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές είναι άνθρωποι με δικαιώματα πέρα ​​από το δίκαιο των καταναλωτών

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για την ψηφιακή δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτη και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός σαφούς και εφαρμοστέου πλαισίου που διασφαλίζει ισχυρή προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για την ψηφιακή δικαιοσύνη. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υποστηρίζουν πλήρως ισχυρότερα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών και επαινούν τις προσπάθειες του BEUC να υποστηρίξει ένα πιο δίκαιο οικοσύστημα για τους καταναλωτές και να πιέσει για ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο (PDF). Ωστόσο, το αναγνωρίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι είναι κάτι περισσότερο από καταναλωτές. Αυτές οι πρακτικές έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, καθώς και στη συνολική ευημερία της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει άμεσα αντιμετώπιση της τεράστιας βιομηχανίας εμπορικής επιτήρησης και των πρακτικών εκμετάλλευσης της αγοράς, τις οποίες οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ενσωματώσει τόσο επιτυχώς και βαθιά στην καθημερινή μας ζωή. Πάρτε, για παράδειγμα, το  Cookie Pledge, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προώθηση θετικών αλλαγών στην εμπορική επιτήρηση ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να μειώσουν την παρεμβατική παρακολούθηση. Η πρωτοβουλία είχε πολλές θετικές πτυχές στην προστασία του απορρήτου των χρηστών και στην ενδυνάμωση τους με μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα τους. Το Pledge τελικά απέτυχε να επιτύχει τους στόχους του, κυρίως επειδή ο εθελοντικός χαρακτήρας του εξαρτιόταν από την προθυμία των εταιρειών να συμμορφωθούν – πολλές από τις οποίες έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για να το κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια νέα νομοθεσία για την ψηφιακή δικαιοσύνη πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη της πρότασης του κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ηλεκτρονικών επικοινωνιών που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική ρύθμιση της εμπορικής επιτήρησης.

Εδώ είναι οι αρχές που πρέπει να καθοδηγούν αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με τις αρχές των οργανώσεων ψηφιακών δικαιωμάτων  σχετικά με την πρόταση κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την προηγούμενη δουλειά μας για την παρακολούθηση διαφημίσεων:

  • Εκμεταλλευτικές πρακτικές όπως οι διαφημίσεις παρακολούθησης και οι τοίχοι παρακολούθησης θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, και άλλες μορφές παρακολούθησης χρηστών θα πρέπει να ρυθμιστούν αυστηρά.
  • Επεξεργασία δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δηλαδή οι πληροφορίες που σχετίζονται με μηνύματα και αλληλεπιδράσεις που αποστέλλονται ή λαμβάνονται μέσω ψηφιακών συσκευών και πλατφορμών, θα πρέπει να περιορίζονται σε αυστηρά καθορισμένους, νόμιμους και αναλογικούς σκοπούς, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες έχουν σαφή γνώση του τρόπου χρήσης των δεδομένων τους και τη δυνατότητα ανάκλησης της συγκατάθεσής τους ανά πάσα στιγμή χωρίς ζημία.
  • Παραπλανητικές πρακτικές σχεδιασμού σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες θα πρέπει να απαγορευθούν υπέρ των προτύπων σχεδιασμού που σέβονται τα δικαιώματα των ανθρώπων, ενισχύουν την εμπιστοσύνη και προωθούν ένα ψηφιακό οικοσύστημα με επίκεντρο τον χρήστη.
  • Χαρακτηριστικά χειριστικού σχεδιασμού ότι ο υποστηρικτικός εθισμός, ιδιαίτερα εκείνοι που στοχεύουν ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, θα πρέπει να απαγορευθεί.
  • Πρακτικές εξατομίκευσης θα πρέπει να είναι διαφανής, με επίκεντρο τον χρήστη και να βασίζεται σε ουσιαστική συναίνεση. Αυτό απαιτεί σαφείς αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα για την προσαρμογή περιεχομένου, υπηρεσιών και διαφημίσεων, καθώς και γνήσιο έλεγχο των χρηστών σχετικά με την έκταση και τη φύση της εξατομίκευσης. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε μηχανισμούς εξαίρεσης χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή εξαναγκασμού ή χειραγώγησης. Οποιαδήποτε εξατομίκευση δεν πρέπει να εισάγει διακρίσεις και να μην εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία ή να ενισχύει προκαταλήψεις.
  • Προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου, κάθε κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και ακριβείς ορισμούς που υποστηρίζουν την ακεραιότητα της νομολογίας του Δικαστηρίου και αποτρέπουν τα κενά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη συμμόρφωση.
  • Η απλοποίηση των υφιστάμενων κανόνων δεν πρέπει ποτέ να σημαίνει μείωση του πήχη όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αποσαφήνιση και εξορθολογισμό των κανονισμών να διασφαλιστεί ότι είναι ακριβείς στους ορισμούς τους, προσβάσιμες σε όλους και ότι δεν περιέχουν κενά αδυναμίες στην επιβολή τους.

Η έκθεση Digital Fairness Fitness Check της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμεύει ως κρίσιμη υπενθύμιση ότι το ψηφιακό τοπίο απαιτεί την ακλόνητη προσοχή μας. Ζητήματα όπως τα παραπλανητικά και εθιστικά σχέδια διεπαφής και οι επεμβατικές πρακτικές παρακολούθησης δεν είναι απλώς τεχνικά ζητήματα. Αυτά επηρεάζουν άμεσα την τα θεμελιώδη δικαιώματα στην καθημερινή ψηφιακή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ισχυρούς κανονισμούς που αντιμετωπίζουν τον πολύπλοκο ιστό της εμπορικής επιτήρησης, προστατεύουν τα άτομα από την εκμετάλλευση δεδομένων και προωθούν έναν δίκαιο και δίκαιο ψηφιακό χώρο για όλους.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
31/10/2024 – 05/12/2024
00:00
#online: Ecoview – Student Competition: Researching environmental problems using satellite data
04/11/2024 – 08/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: W-JAX Munich
04/11/2024 – 10/11/2024
Ολοήμερο
Czech Space Week
Prague, Prague
04/11/2024 – 05/11/2024
Ολοήμερο
Mautic Conference Europe 2024
Centro Cultural de Belém, Lisboa
04/11/2024 – 05/11/2024
Ολοήμερο
Skills4EOSC workshop: Science4Policy – Bridging the gap
CNR (National Research Council, Rome
05/11/2024 – 06/11/2024
Ολοήμερο
CDAO New Zealand
Grand Millennium Auckland, Auckland
05/11/2024 – 06/11/2024
Ολοήμερο
DevOpsDays Warsaw
WARSAW EXPO XXI, Warszawa
05/11/2024 – 07/11/2024
Ολοήμερο
GovTech4All Partner Summit at Smart City Expo
Fira Barcelona Gran Via, Barcelona
05/11/2024 – 06/11/2024
Ολοήμερο
Marine User Days
Meeting Centre of Museu do Oriente, Lisboa
05/11/2024 – 07/11/2024
Ολοήμερο
Smart City Expo World Congress 2024
Fira Barcelona Gran Via, Barcelona
05/11/2024
Ολοήμερο
The DEVOPS Conference
DI – Dansk Industri, København
05/11/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
06/11/2024 – 07/11/2024
Ολοήμερο
#Online event: Copernicus Marine training on the Arctic Ocean
06/11/2024 – 07/11/2024
Ολοήμερο
14o e-government Forum & DPO & ICT Security World for Public Sector
Divani Caravel, Athens
06/11/2024
Ολοήμερο
BDTI at EPHA’s Data-informed Health Policy Webinar
06/11/2024 – 08/11/2024
Ολοήμερο
GopherConAU 2024
University of Technology Sydney, Ultimo NSW 2007
06/11/2024
09:30 – 16:00
Εκδήλωση Προβολής Προϊόντων / Τεχνολογιών /Υπηρεσιών και «B2B» – «Revolutionizing Mobility: Unlocking Innovation Potential»
OK!Thess, Θεσσαλονίκη
06/11/2024
10:00 – 16:00
Empowering Europe’s Green Deal: Open Science Skills and Taxonomy for sustainable innovation
Vienna House, Brussels
06/11/2024
17:00 – 18:00
#online event: Harnessing climate data: Classification and predictive analytics for tourism
06/11/2024
17:00 – 18:15
#Online Workshop – Harnessing climate data: Classification and predictive analytics for tourism
06/11/2024
18:30 – 20:30
Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα – Δ’ κύκλος από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
07/11/2024
Ολοήμερο
#online event: NODES
07/11/2024
Ολοήμερο
DevIgnition
Van Metre Hall, George Mason University, Arlington
07/11/2024 – 09/11/2024
Ολοήμερο
Nerdearla Mexico
Expo Reforma, Mexico City
07/11/2024
12:00 – 13:00
#Webinar: How to Effectively Integrate AI into Your Content Marketing Strategy
07/11/2024
17:00 – 21:00
#Hybrid event:NTE Hungary
NRDI Office, Budapest
08/11/2024 – 09/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: SeaGL 2024
The Husky Union Building (HUB) University of Washington Seattle, WA, USA, Washington
08/11/2024 – 09/11/2024
Ολοήμερο
Core Days: an event for the WordPress community
The Hub – LVenture Group, Rome
08/11/2024 – 09/11/2024
Ολοήμερο
South Tyrol Free Software Conference 2024
NOI Techpark, Bolzano
08/11/2024
Ολοήμερο
SREDAY
The offices of Harness.io, San Francisco
09/11/2024 – 10/11/2024
Ολοήμερο
FOSSCOMM 2024
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη
09/11/2024 – 11/11/2024
Ολοήμερο
RustLab
Grand Hotel Mediterraneo, Florence
09/11/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
10/11/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα – Δ’ κύκλος από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

 Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (ΤΤΨΒ) της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Επίκουρου Καθηγητή του τμήματος κ. Π. Χρυσού «Cubesats: invading and shaping the space industy», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο κτίριο Κωστής Παλαμάς, Ακαδημίας 48. 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον οίκο Elgar και υπογράφουν οι Πάρις Χρυσός και Francesco Appio από την Paris Business School.


Μελετώντας τις περιπέτειες ομάδων από έξι χώρες και τρεις ηπείρους, το βιβλίο ερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ομάδων.

Η τεχνολογία των νανοδορυφόρων θα μπορούσε και να είναι μια μεταφορά για τη σύγχρονη συζήτηση σχετικά με την πανεπιστημιακή έρευνα και τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
 

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την έλξη που ασκεί το διάστημα στην επιθυμία της τεχνολογικής πρωτοπορίας, καθώς και τον ενθουσιασμό της προσωπικής συμβολής στη δημιουργία ενός αντικειμένου που θα φαίνεται στον ουρανό ανάμεσα στα αστέρια.


Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
18:00, κτίριο Κωστής Παλαμάς
Ακαδημίας 48

Ομιλητές:
• Ιωάννης Εμμανουήλ, πρώην Κοσμήτορας Σχολής Θετικών
Επιστημών.
• Μαρία Τζαμτζή, Αντιπρόεδρος ΤΤΨΒ.
• Πάρις Χρυσός, συγγραφέας, Επικ. Καθ. ΤΤΨΒ.

Συντονισμός συζήτησης: Δημήτρης Δελεβέγκος, δημοσιογράφος, εφημερίδα Καθημερινή


Η εγγραφή σας θα διευκολύνει τη διοργάνωση:
https://forms.gle/AwW6nzWZ7E2pejcdA

Luis Falcón Martín, a visionary in the realms of free software and social medicine, will be one of our keynote speakers at FOSSCOMM 2024. As the founder of GNU Solidario, an organization dedicated to harnessing open source software for education and healthcare, Falcón has spent his career bridging technology with humanitarian efforts. Known for creating GNU Health, a comprehensive health and hospital information management system, Falcón has pioneered the use of free software to tackle critical challenges in global health, making healthcare technology accessible, transparent, and equitable.

In his keynote, “Quo Vadis, Free Software? Quo Vadis, Society?”, Falcón will explore the evolving role of free software within the broader context of social progress. With a background in both computer science and medicine, he brings a unique perspective on how open source can empower communities, protect privacy, and address social injustices. This talk promises to spark important discussions on the future of free software and its potential to shape a fairer, healthier society. Join us to hear Falcón’s insights and his call to action for a future where technology serves humanity’s highest needs.

Η κοινότητα του WordPress της Αθήνας είναι εδώ και Πέμπτη 30 Οκτωβρίου βρέθηκε από κοντά σε μία ακόμη συνάντησή της με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα,…

The post WordPress Athens meetup - October 2024 - On the way to WordCamp Larissa appeared first on WordPress Greek Community.

Thank you PIzzaFan for sponsoring FOSSCOMM 2024!

Pizza Fan is currently the No. 1 pizza delivery company in Greece, with 28 years of successful presence in the market and 100 stores! It offers top-quality products, excellent ingredients from well-known suppliers, and a rich menu with options tailored to customer preferences, all at the most affordable prices in the market. Additionally, it supports thousands of sports and school events each year through its extensive sponsorship program, “Taste of Participation.” In this way, it shares in both the small and big moments of people’s everyday lives across every corner of Greece!

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 13 & 14 Δεκεμβρίου 2024 το 8ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 1 Δεκεμβρίου 2024 στο https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot-2024/cfp

Το Moodle είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από 120 εκατομμύρια και πλέον χρήστες. Πέρα από τη εκτεταμένη χρήση του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Moodle χρησιμοποιείται από πολλές μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως για την εκπαίδευση προσωπικού και την εκπαίδευση και υποστήριξη πελατών.

Σκοπός του Συνεδρίου MoodleMoot είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς

Θεματικές ενότητες MoodleMoot

  • Τεχνητή νοημοσύνη και LMS
  • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle σε εταιρικό περιβάλλον
  • Mobile Learning
  • LMS ανοιχτού κώδικα
  • Learning analytics
  • Gamification στο Moodle
  • Διαχείριση και ανάπτυξη του Moodle
  • Επεκτάσεις και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμες
  • Εργαστήρια

Το συνέδριο απευθύνεται σε

  • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής Κοινότητας
  • Ερευνητές της Εκπαίδευσης
  • Εκπαιδευτές Ενηλίκων
  • Εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιούν το Moodle.

Υποβολή Εργασιών

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων παρουσιάσεων είναι η 1η Δεκεμβρίου 2024. Η φόρμα υποβολής των εργασιών είναι διαθέσιμη στο https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot-2024/cfp

Διαβάστε στο newsletter Οκτωβρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2410/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Οκτωβρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2410/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) και καλεί ομάδες μαθητριών, μαθητών και εκπαιδευτικών να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15/01/2025.

Χαιρετίζουμε την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της πρότασης νόμου για την ενίσχυση και επέκταση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα. Την πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Αριστερά, ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόσκληση που απηύθυναν προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα οι 12 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν κοινή πρωτοβουλία για αντιμετώπιση του σοβαρού ελλείμματος ενημέρωσης και ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών και λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων.

H FOSSCOMM 2024, το ετήσιο συνέδριο ανοικτού λογισμικού και ελεύθερου λογισμικού, θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη και η oργανωτική ομάδα της FOSSCOMM 2024 είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει το πρόγραμμα του συνεδρίου το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.
Ένα πρόγραμμα με 65 και πλέον ομιλίες και εργαστήρια για το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και τις ανοιχτές τεχνολογίες, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος και επιπέδου τεχνικής κατάρτισης.

To Open Source Initiative (OSI) δημοσίευσε τον τελικό ορισμό της AI ανοιχτού κώδικα που θα απελευθερώσει την ευρεία κοινότητα των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα ακμάζον κίνημα για την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης, όπως έγινε και με τη δημιουργία του ίδιου του Διαδικτύου.

Ο πρωταρχικός λόγος για την απομάκρυνση από τις legacy βάσεις δεδομένων είναι το κόστος των αδειών και των συμβολαίων υποστήριξης. Τα πολύπλοκα και δεσμευτικά συμβόλαια κλειδώνουν τους χρήστες με τις συγκεκριμένες εταιρείες και δημιουργούν αδιέξοδες και μακροχρόνιες εξαρτήσεις. Η αδιαφάνεια, καθώς και θέματα ασφάλειας και ελέγχου είναι επίσης σημαντικοί λόγοι που οδηγούν στις αποφάσεις αντικατάστασής τους με ανοικτού κώδικα συστήματα βάσεων δεδομένων.

Η παγκόσμια κοινότητα του WordPress είναι εδώ και μέρες ανάστατη από τη διένεξη που έχει ενσκήψει ανάμεσα στο Matt Mullenweg και την Automattic ενάντια στη WPEngine με τον ισχυρισμό ότι η τελευταία παραβιάζει το εμπορικό σήμα “WordPress” αλλά και πολύ παρασκήνιο γύρω από αυτό.

Η παγκόσμια κοινότητα του WordPress εξακολουθεί να είναι εδώ και εβδομάδες ανάστατη από τη διένεξη που έχει ενσκήψει ανάμεσα στο Matt Mullenweg και την εταιρεία του, την Automattic, ενάντια στη WPEngine με τον ισχυρισμό ότι η τελευταία παραβιάζει το εμπορικό σήμα “WordPress” αλλά και πολύ παρασκήνιο γύρω από αυτό.

Tα νομικά εργαλεία των Creative Commons ελέγχθηκαν και και ‘έγιναν αποδεκτά στο Μητρώο DPG της Συμμαχίας Ψηφιακών Δημόσιων Αγαθών (DPGA). Η DPGA είναι μια πρωτοβουλία πολλών ενδιαφερομένων, που εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται για να επιταχύνει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η DPGA το κάνει αυτό διευκολύνοντας την ανακάλυψη, την ανάπτυξη, τη χρήση και την επένδυση σε ψηφιακά δημόσια αγαθά (DPGs) προκειμένου να δημιουργήσει έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Το γαλλικό κράτος εγκαινίασε μια συνεργατική ψηφιακή σουίτα που επιτρέπει στους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν ψηφιακά ανεξάρτητα, ασφαλή, ακόμη πιο αποτελεσματικά ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την απομακρυσμένη συλλογική εργασία.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (www.epe.org.gr) ξεκινάει τον Δ’ κύκλο ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, χωρίς οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης, ένας από τους βασικούς σκοπούς της λειτουργίας της είναι η προώθηση της γνώσης και χρήσης των πληροφορικών αγαθών από το κοινωνικό σύνολο και η εξάλειψη της τεχνοφοβίας και του “αναλφαβητισμού” στην Πληροφορική.

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων, που δημοσιεύεται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, υπογραμμίζει την έκκληση των περιφερειών και των πόλεων για ισχυρότερη στήριξη των διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών και της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα. Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Περιφερειών της ΕΕ και παρέχει ένα στιγμιότυπο των πιο πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τοπικές λύσεις για την τεκμηρίωση των αποφάσεων πολιτικής της ΕΕ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει για παγίδες στην ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών όταν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης. Οι οργανώσεις ζητούσαν κρίσιμες διασφαλίσεις για το απόρρητο να περιλαμβάνονται στις «Υπηρεσίες ηλεκτρονικής αναγνώρισης, ελέγχου ταυτότητας και εμπιστοσύνης (eIDAS)». και προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδώσει πλήρως την πολυπλοκότητα αυτού του συστήματος που θα επηρεάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων στην καθημερινή τους ζωή.

Με την κυκλοφορία των πρώτων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), το έργο EuroLLM στοχεύει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πολυγλωσσικό LLM και για τις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα πρώτα μοντέλα της EuroLLM, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2024 και κυκλοφόρησαν με την άδεια ανοιχτού κώδικα Apache 2.0, αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προσαρμοστεί στη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας παράλληλα ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Το Linux προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως οικονομία, αξιοπιστία, ασφάλεια και ευελιξία. Υπάρχουν δυνατότητες που προσφέρει που δεν θα βρείτε σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Ποιες όμως είναι οι καλύτερες διανομές για μαθητές; Η λίστα που ακολουθεί καλύπτει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, από το γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστήμιο, με τρόπο ώστε να βοηθηθούν μαθητές και καθηγητές να επιλέξουν ποια διανομή Linux να δοκιμάσουν.

Αυτό το καλοκαίρι, το data.europa.eu δημοσιεύσε μια νέα έκθεση με τίτλο «Ανάγκες ανοιχτών δεδομένων για ερευνητές και ακαδημαϊκούς’. Αυτή η πρώτη σε μια σειρά αναφορών που διερευνά τους δεσμούς μεταξύ των δεδομένων ανοιχτής κυβέρνησης, της ανοιχτής επιστήμης και της εκπαίδευσης, και αυτή η έκθεση στοχεύει να παρέχει καλύτερη κατανόηση αυτών των σχέσεων.

Το LSF, ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, χρησιμοποιεί ελεύθερο και ανοικτού κώδικα υλικό firmware, λογισμικό, δεδομένα και τεχνολογίες, για να ενδυναμώσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι προσπάθειές της αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην προετοιμασία για το μέλλον.

Με τη μικροβιακή αντοχή (AMR) να διεκδικεί σχεδόν 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο — ένας αριθμός που προβλέπεται να αυξάνεται κατά 10 % ετησίως έως το 2030 — ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την έχει χαρακτηρίσει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Η τελευταία έκδοση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας (EUCS) καταργεί την απαίτηση αποθήκευσης δεδομένων στην ΕΕ, ευνοώντας έτσι τους παρόχους cloud από το εξωτερικό. Τα κριτήρια ψηφιακής ανεξαρτησίας – αφαιρέθηκαν από το προσχέδιο EUCS – με στόχο την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε δεδομένα που φιλοξενούνται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία από παρόχους τεκτός ης ΕΕ.

Όλα τα άρθρα του Οκτωβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2410/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Η Ελληνική Βικιπαίδεια συμμετέχει για έκτη χρονιά στο διεθνή διαγωνισμό «Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας». Πρόκειται για ένα πολύγλωσσο μαραθώνιο επεξεργασιών με στόχο την οικοδόμηση κατανόησης για τις ασιατικές κοινότητες της Βικιπαίδειας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2024 και σκοπός του είναι η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των λημμάτων με θέματα σχετικά με την Ασία. Το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού διοργανώνεται και φέτος από την Ομάδα Χρηστών Κοινότητας Wikipedia στην Ελλάδα.

Thank you @heron_robotics supporting FOSSCOMM 2024!
Heron Robotics is a volunteer-based student team at the University of Macedonia, dedicated to exploring robotics and Arduino technologies. Comprising students from diverse academic backgrounds, the team focuses on hands-on projects, workshops, and competitions, encouraging innovation and collaboration in the fields of automation and robotics. Heron Robotics aims to develop technical skills and foster a passion for technology, while also contributing to the broader tech community through knowledge-sharing and teamwork.

Σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαμόρφωση και την ενίσχυση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ενσωματώσει τα ανοιχτά δεδομένα σε πολλές πτυχές της Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (FTAs).    Στη σελίδα συναλλαγών του για αγορές εκτός ΕΕ, η ΕΕ χρησιμοποιεί ... Read more

Το Παρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε μια διαβούλευση διάρκειας ενός μηνός για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του πρόσφατα δημοσιευμένου εγχειριδίου για τις δημόσιες διοικήσεις. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς του δημόσιου τομέα να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές λογισμικού ανοιχτού κώδικα. 

Αξιοποίηση της γνώσης της κοινότητας

Η αρχική έκδοση του εγχειριδίου, το οποίο αντλεί από 15 χρόνια εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης του OSOR, αναπτύχθηκε μέσω μιας εκτεταμένης διαδικασίας έρευνας, εργαστηρίων εμπειρογνωμόνων και διαδικτυακών σεμιναρίων που διεξήχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Αντιμετωπίζει οκτώ βασικές κατηγορίες προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης και της επιλογής λογισμικού, των μηχανισμών χρηματοδότησης, της ανταλλαγής γνώσεων και της οικοδόμησης κοινοτήτων. 

Συμμετοχή στη Διαδικασία Διαβούλευσης 

Το OSOR καλεί τώρα την ευρύτερη κοινότητα ανοιχτού κώδικα, εκπροσώπους του δημόσιου τομέα και ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη βελτίωση του εγχειριδίου. Η περίοδος διαβούλευσης διαρκεί από σήμερα έως τις 30 Νοεμβρίου, χρησιμοποιώντας το Framapad ως συνεργατική πλατφόρμα για τη συλλογή σχολίων και προτάσεων. 

Πώς να συμμετέχετε 

Μπορείτε να συμβάλετε στη διαβούλευση μέσω του Framapad ακολουθώντας τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές: 

  1. Αποκτήστε πρόσβαση στο προσχέδιο του εγχειριδίου μέσω του ειδικού εγγράφου Framapad εδώ. 
  2. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Framapad για να διασφαλίσετε ότι οι συνεισφορές σας παρακολουθούνται σωστά  
  3. Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα σχολιασμού για να προτείνετε συγκεκριμένες τροποποιήσεις κειμένου ή προσθήκες 
  4. Για πιο γενικές προτάσεις, χρησιμοποιήστε τις ειδικές ενότητες στο τέλος κάθε κεφαλαίου 
  5. Επισημάνετε τα σχόλιά σας με τις σχετικές κατηγορίες: [Προσθήκη], [τροποποίηση], [διευκρινίσεις] ή [Παράδειγμα που απαιτείται] 
  6. Παροχή συγκεκριμένων παραδειγμάτων ή παραπομπών κατά την υποβολή νέου περιεχομένου 
  7. Εξετάστε την προοπτική του δημόσιου τομέα κατά την υποβολή προτάσεων 

Εργαστήριο ολοκλήρωσης 

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί με ανοικτό εργαστήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου, όπου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τα βασικά πορίσματα και τις προτάσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης. Το εργαστήριο θα προσφέρει την ευκαιρία άμεσου διαλόγου μεταξύ των συνεισφερόντων και της ομάδας OSOR προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εγχειρίδιο εξυπηρετεί αποτελεσματικά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. 

Συμμετοχή  

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να εγγραφούν στο τελικό εργαστήριο εδώ. Η ομάδα OSOR θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για τη χρήση του Framapad καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διαβούλευσης ή το εγχειρίδιο, επικοινωνήστε με την ομάδα OSOR στη διεύθυνση EU-OSOR@ec.europa.eu.

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu

Thank you GreekLUG for supporting FOSSCOMM 2024!
GreekLUG (Greek Linux User Group) is a community of passionate volunteers dedicated to promoting and supporting the use of open-source and libre software. By organizing workshops, events, and online resources, GreekLUG aims to spread awareness about the benefits of free software, fostering collaboration and knowledge sharing among users of all skill levels. Their mission is to empower individuals and organizations with the tools to adopt open-source technologies and contribute to the global software community.
Σας ευχαριστούμε GreekLUG για τη υποστήριξη στο FOSSCOMM 2024!
Το GreekLUG (Ελληνική Ομάδα Χρηστών Linux) είναι μια κοινότητα παθιασμένων εθελοντών που είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση και υποστήριξη της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού. Με τη διοργάνωση εργαστηρίων, εκδηλώσεων και διαδικτυακών πόρων, το GreekLUG στοχεύει στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη του ελεύθερου λογισμικού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των χρηστών όλων των επιπέδων δεξιοτήτων. Η αποστολή τους είναι να ενδυναμώσουν άτομα και οργανισμούς με τα εργαλεία να υιοθετήσουν τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και να συνεισφέρουν στην παγκόσμια κοινότητα λογισμικού.

To  Open Source Initiative (OSI)  δημοσίευσε τον τελικό ορισμό της AI ανοιχτού κώδικα που θα απελευθερώσει την ευρεία κοινότητα των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα ακμάζον κίνημα για την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης, όπως έγινε και με τη δημιουργία του ίδιου του Διαδικτύου. 

Το Λογισμικό ανοιχτού κώδικα υποστηρίζει την υποδομή του Διαδικτύου και τις περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτό συνέβη επειδή οι πρωτοπόροι ανοιχτού κώδικα το όρισαν ως λογισμικό που θα ήταν πάντα ελεύθερο να χρησιμοποιηθεί και να τροποποιηθεί. Αυτό επέτρεψε την ευρεία υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα και την καινοτομία που τροφοδοτεί την ψηφιακή μας ζωή.

Δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Βλέπουμε ένα κύμα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης – πολλά από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας – που διαφημίζονται από “ανοιχτού κώδικα”  χωρίς όμως να αντανακλούν το πνεύμα του αρχικού ορισμού του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει με σημασιολογία, αλλά  οι λέξεις έχουν σημασία. Η ατημέλητη γλώσσα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα μπορεί να καταστρέψει τρισεκατομμύρια δολάρια στη μελλοντική καινοτομία και να αφήσει τους όρους της τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια μερικών μεγάλων εταιρειών.

The Open Source AI Definition – 1.0

Προοίμιο

Γιατί χρειαζόμαστε τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα (AI)

Ο Ανοιχτός Κώδικας έχει αποδείξει ότι τεράστια οφέλη προκύπτουν σε όλους μετά την άρση των φραγμών στη μάθηση, τη χρήση, την κοινή χρήση και τη βελτίωση των συστημάτων λογισμικού. Αυτά τα οφέλη είναι το αποτέλεσμα της χρήσης αδειών που συμμορφώνονται με τον ορισμό του ανοιχτού κώδικα. Για την τεχνητή νοημοσύνη, η κοινωνία χρειάζεται τουλάχιστον τις ίδιες βασικές ελευθερίες του Ανοιχτού Κώδικα για να επιτρέψει στους προγραμματιστές, τους προγραμματιστές και τους τελικούς χρήστες τεχνητής νοημοσύνης να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη: αυτονομία, διαφάνεια, επαναχρησιμοποίηση χωρίς τριβές και συλλογική βελτίωση.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα

Όταν αναφερόμαστε σε ένα «σύστημα», μιλάμε τόσο για μια πλήρως λειτουργική δομή όσο και για τα διακριτά δομικά στοιχεία της. Για να θεωρηθεί Ανοιχτός Κώδικας, οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες, είτε ισχύουν για  ένα σύστημα, ένα  μοντέλο, βάρη και παραμέτρους, ή άλλα δομικά στοιχεία.

Ενα AI ανοιχτού κώδικα είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διατίθεται υπό όρους και με τρόπο που παρέχουν τις ελευθερίες 1 για :

  • Χρήση το σύστημα για οποιοδήποτε σκοπό και χωρίς να χρειάζεται να ζητήσετε άδεια.
  • Μελέτη πώς λειτουργεί το σύστημα και επιθεωρήστε τα στοιχεία του.
  • Τροποποίηση του συστήματος για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εξόδου του.
  • Κοινή Χρήση του  συστήματος για χρήση από άλλους με ή χωρίς τροποποιήσεις, για οποιονδήποτε σκοπό.

Αυτές οι ελευθερίες ισχύουν τόσο για ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα όσο και για διακριτά στοιχεία ενός συστήματος. Προϋπόθεση για την άσκηση αυτών των ελευθεριών είναι να έχετε πρόσβαση στην προτιμώμενη μορφή για να κάνετε τροποποιήσεις στο σύστημα.

Προτιμώμενη μορφή για να κάνετε τροποποιήσεις στα συστήματα μηχανικής μάθησης

Η προτιμώμενη μορφή για την πραγματοποίηση τροποποιήσεων σε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πληροφορίες δεδομένων: Επαρκώς λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του συστήματος, έτσι ώστε ένα εξειδικευμένο άτομο να μπορεί να δημιουργήσει ένα ουσιαστικά ισοδύναμο σύστημα. Οι πληροφορίες δεδομένων διατίθενται με όρους εγκεκριμένους από το OSI.
    • Ειδικότερα, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει: (1) την πλήρη περιγραφή όλων των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων (εάν χρησιμοποιούνται) μη κοινοποιήσιμων δεδομένων, αποκαλύπτοντας την προέλευση των δεδομένων, το εύρος και τα χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο λήψης και επιλογής των δεδομένων, διαδικασίες επισήμανσης και μεθοδολογίες επεξεργασίας και φιλτραρίσματος δεδομένων· (2) κατάλογο όλων των διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων εκπαίδευσης και πού να τα αποκτήσετε· και (3) μια λίστα με όλα τα δεδομένα εκπαίδευσης που λαμβάνονται από τρίτους και από πού να τα αποκτήσετε, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής.
  • Κώδικας: Ο πλήρης πηγαίος κώδικας που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία του συστήματος. Ο Κώδικας θα αντιπροσωπεύει την πλήρη προδιαγραφή του τρόπου επεξεργασίας και φιλτραρίσματος των δεδομένων και του τρόπου με τον οποίο έγινε η εκπαίδευση. Ο κώδικας διατίθεται με άδειες εγκεκριμένες από το OSI.
    • Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει κώδικα που χρησιμοποιείται για επεξεργασία και φιλτράρισμα δεδομένων, κώδικα που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων ορισμάτων και ρυθμίσεων που χρησιμοποιούνται, επικύρωση και δοκιμή, υποστήριξη βιβλιοθηκών όπως κώδικας αναζήτησης tokenizers και υπερπαραμέτρων, κώδικα συμπερασμάτων και αρχιτεκτονική μοντέλου.
  • Παράμετροι: Οι παράμετροι του μοντέλου, όπως βάρη ή άλλες ρυθμίσεις διαμόρφωσης. Οι παράμετροι διατίθενται με όρους εγκεκριμένους από το OSI.
    • Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σημεία ελέγχου από βασικά ενδιάμεσα στάδια εκπαίδευσης καθώς και την τελική κατάσταση βελτιστοποίησης.

Η άδεια χρήσης ή άλλοι όροι που εφαρμόζονται σε αυτά τα στοιχεία και σε οποιονδήποτε συνδυασμό τους ενδέχεται να περιέχουν όρους που απαιτούν οποιαδήποτε τροποποιημένη έκδοση να κυκλοφορήσει με τους ίδιους όρους με την αρχική.

Μοντέλα ανοιχτού κώδικα και βάρη ανοιχτού κώδικα

Για συστήματα μηχανικής μάθησης,

  • Ενα μοντέλο ΑΙ αποτελείται από την αρχιτεκτονική του μοντέλου, τις παραμέτρους του μοντέλου (συμπεριλαμβανομένων των βαρών) και τον κώδικα συμπερασμάτων για την εκτέλεση του μοντέλου.
  • Βάρη AI είναι το σύνολο των μαθησιακών παραμέτρων που επικαλύπτουν την αρχιτεκτονική του μοντέλου για να παράγουν μια έξοδο από μια δεδομένη είσοδο.

Η προτιμώμενη μορφή για την πραγματοποίηση τροποποιήσεων στα συστήματα μηχανικής εκμάθησης ισχύει και για αυτά τα μεμονωμένα στοιχεία. Τα “Μοντέλα ανοιχτού κώδικα” και τα “Βάρη ανοιχτού κώδικα” πρέπει να περιλαμβάνουν τις πληροφορίες δεδομένων και τον κώδικα που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αυτών των παραμέτρων.

Ο ορισμός τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα δεν απαιτεί συγκεκριμένο νομικό μηχανισμό για τη διασφάλιση ότι οι παράμετροι του μοντέλου είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε όλους. Μπορεί να είναι ελεύθεροι από τη φύση τους ή μπορεί να απαιτείται άδεια ή άλλο νομικό μέσο για τη διασφάλιση της ελευθερίας τους. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο με την πάροδο του χρόνου, όταν το νομικό σύστημα είχε περισσότερες ευκαιρίες να αντιμετωπίσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

Ορισμοί

  • Σύστημα AI 2: Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε μηχανήματα που, για ρητούς ή σιωπηρούς στόχους, συνάγει, από τα δεδομένα που λαμβάνει, τον τρόπο δημιουργίας αποτελεσμάτων όπως προβλέψεις, περιεχόμενο, προτάσεις ή αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν φυσικά ή εικονικά περιβάλλοντα. Τα διαφορετικά συστήματα AI διαφέρουν ως προς τα επίπεδα αυτονομίας και προσαρμοστικότητας μετά την ανάπτυξη.
  • Μηχανική μάθηση 3: είναι ένα σύνολο τεχνικών που επιτρέπει στις μηχανές να βελτιώνουν την απόδοσή τους και συνήθως δημιουργούν μοντέλα με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω της έκθεσης σε δεδομένα εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προτύπων και κανονικοτήτων και όχι μέσω ρητών οδηγιών από άνθρωπο. Η διαδικασία βελτίωσης της απόδοσης ενός συστήματος χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης είναι γνωστή ως «εκπαίδευση».
  1. Αυτές οι ελευθερίες προέρχονται από τον Ορισμό του Ελεύθερου Λογισμικού. ↩
  2. Σύσταση του Συμβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη OECD/LEGAL/0449, Οργανισμός Οικονομικής και Συνεργατικής Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 2024 ↩
  3. Επεξηγηματική έκθεση σχετικά με τον επικαιροποιημένο ορισμό του ΟΟΣΑ για ένα σύστημα AI, OECD Artificial Intelligence Papers, No. 8, OECD Publishing, Παρίσι ↩

Πηγή άρθρου: https://opensource.org/ai/open-source-ai-definition

Ορίζοντες Πολιτισμού

Περιφερειακή ανάπτυξη και πολιτιστική διπλωματία: συνέργειες για μια ολιστική πολιτιστική πολιτική

Η εκδήλωση PS ValueTalks 2024 (PSVT2024) που γίνεται για δέυτερη φορά στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας PostScriptum υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού εξετάζει τις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις στα δύο φαινομενικά ξεχωριστά θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και της πολιτιστικής διπλωματίας, διερευνώντας τις αλληλένδετες πτυχές τους.
Η ημερίδα έχει ως στόχο να καταδείξει ότι οι δύο αυτοί τομείς, ενώ έχουν τους δικούς τους ειδικούς στόχους και προσεγγίσεις, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένοι μεταξύ τους όταν εξετάζονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτιστικής πολιτικής. Το PSVT2024 συγκεντρώνει κορυφαίους εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες του πολιτισμού για να συζητήσουν ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης και για τους δύο τομείς.

Ο πολιτισμός ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης

Ο πολιτισμός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως ζωτικός παράγοντας για την ελκυστικότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία των πόλεων και των περιφερειών. Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ) διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αστική αναγέννηση, βοηθώντας τις πόλεις να γίνουν πιο δυναμικές και βιώσιμες. Συμβάλλουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική συνοχή, προωθώντας την καινοτομία και δημιουργώντας ευκαιρίες για περιθωριοποιημένες ομάδες.
Στην Ελλάδα, το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω του συνεχιζόμενου και σημαντικού χάσματος στη δραστηριότητα, την απασχόληση και τις υποδομές των ΠΔΒ μεταξύ της περιοχής της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης χώρας. Οι ΠΔΒ συχνά δυσκολεύονται να εξελιχθούν, να υποστηρίξουν το πολιτιστικό brand της χώρας και να συνεργαστούν δυναμικά με άλλους οικονομικούς τομείς. Ωστόσο, όταν σημειώνεται πρόοδος, τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω επιδίωξης αυτής της κατεύθυνσης.

Η πολιτιστική διπλωματία ως εργαλείο για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη

Ένας άλλος πυλώνας πολιτιστικής πολιτικής, η πολιτιστική διπλωματία,  δεν αποτελεί μόνον ένα εργαλείο ήπιας ισχύος, που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και τη διεθνή συνεργασία, αλλά είναι και ένας μοχλός περιφερειακής και εθνικής προβολής με κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Επιτρέπει στις περιφέρειες να προωθήσουν τα μοναδικά πολιτιστικά τους αγαθά στην παγκόσμια σκηνή, ενισχύοντας την ελκυστικότητά τους για τουρισμό, επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες.

Ομιλίες και συζητήσεις με επίκεντρο τη Βικιπαίδεια

Στην ημερίδα, προσκλελημένος ομιλητής είναι ο Μάριος Μαγιολαδίτης, Πρόεδρος της Κοινότητας Βικιπαιδιστών Ελλάδας. Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι πρόεδρος της Κοινότητας Wikimedia Ελλάδας και υπήρξε διαχειριστής της Αγγλικής Wikipedia για 10 χρόνια (2008-2017). Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός και τελειόφοιτος Πληροφορικός με Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στα «Θεμέλια της Πληροφορικής και Εφαρμογές» και στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια του Duisburg-Essen και του Oldenburg στη Γερμανία. Εχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σχετικά με την χρήση της Wikipedia στην εκπαίδευση σε διεθνή συνέδρια. Είναι ένα από τους 20 χρήστες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην Αγγλική Wikipedia στον κόσμο και στο παρελθόν έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Wikimedia για τη διεξαγωγή έρευνας στη Βικιπαίδεια πάνω σε ζητήματα φύλου.

Θα συμμετέχει στις ακόλουθες θεματικές:

Πάνελ: Περιφερειακές πρωτοβουλίες από τη βάση προς την κορυφή

Στρογγυλή Τράπεζα “Βικιπαίδεια” – κλειστή δράση, συμμετοχή μόνο με πρόσκληση

Μια από τις πιο ωραίες παραδόσεις που έχουμε υιοθετήσει από τα διεθνή συνέδρια είναι η ανταλλαγή αυτοκόλλητων! Αν έχεις συμμετάσχει σε συνέδρια του εξωτερικού, σίγουρα έχεις δει τα booths γεμάτα αυτοκόλλητα, κονκάρδες και άλλα μικρά δώρα που μοιράζονται ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού.

Αυτή τη χρονιά, το FOSSCOMM συνεχίζει την παράδοση και σε προσκαλεί να συμμετάσχεις! Στο συνέδριο θα υπάρχουν booths για διάφορα projects, όπου η κοινότητα μπορεί να γνωρίσει τα έργα, να συζητήσει, αλλά και να μαζέψει αυτοκόλλητα και άλλα αναμνηστικά.

Όμως, δεν έχουν όλα τα projects τη δυνατότητα να επανδρώσουν ένα booth. Πολλά μικρότερα projects ή ατομικές πρωτοβουλίες ίσως δεν μπορούν να διαθέσουν ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Για αυτόν τον λόγο, θα υπάρχει ένα ειδικό τραπεζάκι ανταλλαγής αυτοκόλλητων. Εκεί μπορείς να αφήσεις τα αυτοκόλλητά σου, κονκάρδες ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να μοιραστείς με την κοινότητα (δεν προτιμούμε φυλλάδια για την προστασία περιβάλλοντος). Το τραπεζάκι θα λειτουργήσει ως ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και δώρων, όπου όλοι μπορούν να βρουν κάτι που τους αρέσει και να μοιραστούν τις δημιουργίες τους.

Και αν περισσέψουν μερικά αυτοκόλλητα; Μην ανησυχείς, δεν θα πάνε χαμένα! Οι κοινότητες ανοιχτού λογισμικού που συναντιούνται μια φορά τον χρόνο μπορούν να πάρουν ό,τι απέμεινε για τα μέλη τους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Επιπλέον, όσα μείνουν μπορούν να διανεμηθούν στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ώστε να μείνει κάτι από το FOSSCOMM στην επόμενη γενιά ανοιχτού κώδικα.

Οπότε, φέρε τα αυτοκόλλητά σου στο FOSSCOMM, και ας διαδώσουμε τη δημιουργικότητα και την κοινότητα με έναν διασκεδαστικό τρόπο!

Και αν δεν γράφτηκες ακόμα, μπορείς να το κάνεις στην διεύθυνση https://2024.fosscomm.gr/register/

Το άρθρο Έχεις αυτοκόλλητα του project σου; Φέρτα στο FOSSCOMM. εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Get ready for an incredible lineup of sessions, workshops, and talks from some of the brightest minds in the Free and Open-Source Software community. Whether you’re a developer, enthusiast, or simply curious, there’s something for everyone!
Check out the full schedule your FOSSCOMM experience. See you there! Let’s build a more open world together.

Στιγμές από το WikiOutdoor Training 2024 όπου μία ομάδα περίπου 30 βικιπαιδιστών κατέγραψε με φωτογραφίες και βίντεο τοπία και σημεία ενδιαφέροντος που ξεκινάνε από περιοχή των Πρεσπών μέχρι και τη λίμνη Οχρίδα της Β. Μακεδονίας. Η δράση αυτή ήταν φοβερά καλά οργανωμένη και έχει ο στόχο τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην περιοχή των Βαλκανίων. Συμμετείχαν Βικιπαιδιστές από την Τσεχία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Κροατία, της Σερβία, την Αλβανία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Το event πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7-8 Σεπτεμβρίου 2024 στην περιοχή της Πρέσπας στη Β. Μακεδονία.

Μάριος Μαγιολαδίτης

defaBy Деан Лазаревски – Shared drive, from the event WikiOutdoor Training 2024, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/inde

H FOSSCOMM 2024, το ετήσιο συνέδριο ανοικτού λογισμικού και ελεύθερου λογισμικού,  θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη και η oργανωτική ομάδα της FOSSCOMM 2024 είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει το πρόγραμμα του συνεδρίου το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Ένα πρόγραμμα με  65 και πλέον ομιλίες και εργαστήρια για το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και τις ανοιχτές τεχνολογίες, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος και επιπέδου τεχνικής κατάρτισης.

H FOSSCOMM είναι ένα ετήσιο συνέδριο που ως στόχους έχει την γνωριμία μεταξύ των κοινοτήτων, των συλλόγων και των ερευνητικών και αναπτυξιακών ομάδων που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, να προβάλλει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, όπως επίσης και να αναδείξει νέες τάσεις σε αυτό και να προσελκύσει νέα μέλη στις κοινότητες, με στόχο την συνεισφορά όλο και περισσότερου ελεύθερου κώδικα για όλους.

Συμμετέχουν κοινότητες που ασχολούνται με το ΕΛ/ΛΑΚ και νέοι προγραμματιστές από το ακαδημαϊκό χώρο,  και το παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 1000 σύνεδροι. Γίνεται παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο, καινοτόμων ιδεών, συλλογή προτάσεων για την προώθηση και την προβολή του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και αποκόμιση γνώσεων μέσω παρουσιάσεων και workshops.

Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων που διαθέτουν στη χρήση λογισμικών και υπολογιστών.

Η συμμετοχή στη FOSSCOMM είναι δωρεάν και όλα τα έξοδα διεξαγωγής καλύπτονται από δωρεές και χορηγίες. Η διοργάνωση γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σχετικά με το συνέδριο σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω συνδέσμους:

→  Website: https://2024.fosscomm.gr/

→  Facebook: https://www.facebook.com/Fosscommgr

→ Twitter: https://x.com/FOSSCOMM2024 

→ Instagram: https://www.instagram.com/fosscomm/ 

Με τη μικροβιακή αντοχή (AMR) να διεκδικεί σχεδόν 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο — ένας αριθμός που προβλέπεται να αυξάνεται κατά 10 % ετησίως έως το 2030 — ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την έχει χαρακτηρίσει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. 

Για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής για την υγεία, δύο ειδικοί μολυσματικής ιατρικής στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης (Hôpitaux Universitaires de Genève) ανέπτυξαν μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα με στόχο την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής με τη βελτιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών και την ενίσχυση του εντοπισμού συμβάντων αποκλιμάκωσης των αντιμικροβιακών (ADE).

Παγκόσμια απειλή για την υγεία…

Το 2019, εκτιμάται ότι η μικροβιακή αντοχή ήταν άμεσα υπεύθυνη για 1,27 εκατομμύρια θανάτους και συνέβαλε σε επιπλέον 4,95 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με την AME εξηγείται κυρίως από την κατάχρηση και την υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών, τόσο στον άνθρωπο όσο και στην ευρύτερη βιόσφαιρα. Με αποτέλεσμα την ανάπτυξη «ανθεκτικών στα φάρμακα παθογόνων», αυτό παρουσιάζει κρίσιμο κίνδυνο για τη σύγχρονη ιατρική, καθώς η ΜΑ καθιστά δύσκολη τη θεραπεία ορισμένων μολυσματικών ασθενειών και αυξάνει τους κινδύνους που συνδέονται με άλλες ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. 

Καθώς ο αριθμός των παγκόσμιων θανάτων που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή αναμένεται να αυξηθεί συνεχώς τα επόμενα χρόνια, η αντιμετώπισή της έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για τον ΠΟΥ και τους παγκόσμιους ηγέτες. Αυτό αποδεικνύει την πρόσφατη έγκριση μιας πολιτικής δήλωσης για τη μικροβιακή αντοχή στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση της μικροβιακής αντοχής. 

…Μια επιστημονική πρόκληση…

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μικροβιακής αντοχής, ιδίως της κατάχρησης αντιμικροβιακών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, οι επαγγελματίες υγείας έχουν αναπτύξει προγράμματα διαχείρισης αντιμικροβιακών ουσιών (ASP). Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην προώθηση της καλύτερης χρήσης των αντιμικροβιακών φαρμάκων, ιδίως μέσω της συνταγογράφησης φαρμάκων στενής εμβέλειας. 

Απλά, ένα φάσμα δραστηριότητας αναφέρεται στο φάσμα των μικροοργανισμών που μπορούν να στοχοποιηθούν από το φάρμακο, όσο ευρύτερο είναι το φάσμα τόσο περισσότεροι μικροοργανισμοί που μπορούν να θανατωθούν ή να ανασταλούν. Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς η κατάχρηση, ιδίως η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, συμβάλλει άμεσα στη μικροβιακή αντοχή, επηρεάζοντας μεγαλύτερο φάσμα μικροοργανισμών. 

Ως εκ τούτου, η συνταγογράφηση πιο στοχευμένων αντιβιοτικών περιορισμένου πεδίου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Ωστόσο, η αξιολόγηση των φασμάτων των αντιβιοτικών και η κατηγοριοποίησή τους παρέμεινε εδώ και καιρό μια πρόκληση με ελάχιστη συναίνεση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το πώς να ταξινομηθούν τα φάσματα. 

…Μια λύση ανοιχτού κώδικα 

Mikael de Lorenzi-Tognon, ειδικός λοιμωδών νοσημάτων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τον καθηγητή Jacques Schrenzel, συνιδρυτή του Κέντρου Αριστείας στη Βακτηριολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2024. S³ σημαίνει «Simplified Spectrum Score». 

Το S³ αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διαδικασιών αποκλιμάκωσης αντιμικροβιακών/αντιβιοτικών (ADE). Το ADE είναι ένα στοιχείο των ASPs με το οποίο επιλέγεται ένα αντιβιοτικό στενού φάσματος για να αντικαταστήσει ένα ευρύ φάσμα. Ωστόσο, η σωστή κατάταξη των φασμάτων αντιβιοτικών για τον υπολογισμό της ADE είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί μη αυτόματους υπολογισμούς και συχνά βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια στο πεδίο του σταθμισμένου φάσματος.

Για να διευκολυνθούν αυτές οι διαδικασίες κατάταξης και υπολογισμού, ο S³ είναι ουσιαστικά ένας αλγόριθμος που επιτρέπει τη βαθμολόγηση και τη διευκόλυνση της ταξινόμησης των φασμάτων αντιβιοτικών. Πρακτικά αυτή η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες υγείας για να στοχεύσουν καλύτερα τους μικροοργανισμούς κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη χρήση δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δοκιμών Ευαισθησίας Αντιμικροβιακών (EUCAST), τα οποία καλύπτουν 63 αντιβιοτικά και 837 μικροοργανισμούς. 

Ως εφαρμογή δοκιμών τυποποίησης, ένα βασικό πλεονέκτημα της ανάπτυξης του S³ ως εφαρμογής ανοιχτού κώδικα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασής του από επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και πέραν αυτού, μεταξύ άλλων και από τα δημόσια ιδρύματα υγείας. 

Ο πηγαίος κώδικας δημοσιεύθηκε στο GitHub και η συνοδευτική ερευνητική εργασία δημοσιεύθηκε με άδεια Creative Commons. 

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/

Η αντίστροφη μέτρηση για το μοναδικό WordCamp του 2024 στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λάρισα! Το ραντεβού έχει δοθεί για…

The post Πρόγραμμα WordCamp Larissa appeared first on WordPress Greek Community.


Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (www.epe.org.gr) ξεκινάει τον Δ’ κύκλο ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, χωρίς οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης, ένας από τους βασικούς σκοπούς της λειτουργίας της είναι η προώθηση της γνώσης και χρήσης των πληροφορικών αγαθών από το κοινωνικό σύνολο και η εξάλειψη της τεχνοφοβίας και του “αναλφαβητισμού” στην Πληροφορική.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των τριών προηγούμενων κύκλων, ο Δ’ κύκλος περιλαμβάνει μια νέα σειρά έξι διαδικτυακών μαθημάτων με ανανεωμένη θεματολογία και περιεχόμενο. Τα μαθήματα απευθύνονται σε οποιονδήποτε, χωρίς προϋποθέσεις συμμετοχής και χωρίς οικονομικό αντίτιμο, καθώς όλοι οι εισηγητές συμμετέχουν εθελοντικά. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά, ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα Ανοικτά Μαθήματα της ΕΠΕ γίνονται αποκλειστικά στους αντίστοιχους συνδέσμους εγγραφής παρακάτω.


Λίστα μαθημάτων:

(Μπορείτε ελεύθερα να εγγραφείτε σε όσα μαθήματα επιθυμείτε)

✔ Πέρα από την Τεχνο-Ουτοπία: Επαναπροσδιορίζοντας την Καινοτομία για ένα Βιώσιμο και Δίκαιο Μέλλον / Εισηγητής: Βασίλης Κωστάκης / Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 (7-9 μ.μ.) / [Εγγραφή]

✔ Διάχυτα παιχνίδια για όλους / Εισηγητής: Νεκτάριος Γιολδάσης / Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 (6:30-8:30 μ.μ.) / [Εγγραφή]

✔ Η επίδραση της Τεχνολογίας στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων / Εισηγητές: Μάριος Μάζαρης & Γιάννης Φαρσάρης / Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 (7-9 μ.μ.) / [Εγγραφή]

✔ Από τον άβακα στους σύγχρονους επεξεργαστές: Χτίζοντας τους Η/Υ / Εισηγητής: Χάρης Γεωργίου / Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 (7-9 μ.μ.) / [Εγγραφή]

✔ Το μέλλον του ΑΙ: Τι αναμένουμε να γίνει καλύτερο, φθηνότερο, πιο αποδοτικό ενεργειακά / Εισηγητής: Χάρης Γεωργίου / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 (7-9 μ.μ.) / [Εγγραφή]

✔ ΑΙ & Λογοτεχνία: Ιστορίες που γράφονται μόνες τους / Εισηγητής: Γιάννης Φαρσάρης / Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 (7-9 μ.μ.) / [Εγγραφή]

Σημείωση: Η εκπαίδευση που παρέχεται μέσω των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων είναι άτυπη και δεν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.


Όλες οι σχετικές αναρτήσεις, το αρχείο προηγούμενων μαθημάτων, το προσεχές πρόγραμμα του επόμενου κύκλου, καθώς και όλες οι σχετικές πληροφορίες για την ΕΠΕ και τη συγκεκριμένη δράση, βρίσκονται πλέον σε ξεχωριστό ιστότοπο που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό:


by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

H FOSSCOMM 2024, το ετήσιο συνέδριο ανοικτού λογισμικού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο FOSSCOMM αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και λάτρεις του ανοικτού λογισμικού να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να προωθήσουν την καινοτομία.

Μερικοί από τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου:

Διομήδης Σπινέλλης

Διομήδης Σπινέλλης

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού του Πολυτεχνείου του Delft. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 13500 ετεροαναφορές.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο «Effective Debugging: 66 Specific Ways to Debug Software and Systems». Είναι επίτιμος διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Εργαλεία και βιβλιοθήκες λογισμικoύ ανοικτού κώδικα που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE.


Luis Falcon

Luis Falcon

Ο Luis Falcon είναι γιατρός και επιστήμονας πληροφορικής. Κατέχει πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Μαθηματικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και στην Ιατρική από το IUCS του Μπουένος Aires (Αργεντινή). Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη γονιδιωματική και την ιατρική γενετική από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία). Ο Luis είναι ο ιατρικός διευθυντής του PrecisionMed, του Κέντρου Ακριβείας Ιατρικής και Ολοκληρωτική Υγείας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική, την ολοκληρωτική ιατρική και την πληροφορική της υγείας. Ξεκίνησε το Global Exposome Project για να διερευνήσει το ρόλο του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος στην υγεία μας. Επί του παρόντος μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος και των φυσιολογικών διεργασιών όπως γήρανση στη μικροαγγείωση του εγκεφάλου.

Ο Luis είναι ο δημιουργός του GNU Health, του βραβευμένου συστήματος πληροφοριών για την υγεία και τα νοσοκομεία, το οποίο ανακηρύχθηκε ψηφιακό δημόσιο αγαθό και υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το 2009 ίδρυσε το GNU Solidario, ένα μη κερδοσκοπικό ανθρωπιστική οργάνωση που επικεντρώνεται στην προώθηση της Κοινωνικής Ιατρικής και των δικαιωμάτων των ζώων. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εξέλιξη της ιατρικής και της κοινωνίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανοικτής επιστήμης και μιας συμπονετικής, σχετικής με τον άνθρωπο, χωρίς βάναυσα ζώα έρευνας.

Ο Luis είναι κεντρικός ομιλητής σε συνέδρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Υγεία και πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Κιότο, το ΜΙΤ και το Μπουένος Άιρες, μεταξύ άλλων.

Ο Luis ζει σήμερα στην Γκραν Κανάρια, απολαμβάνοντας τη φύση και ασκώντας την ιατρική.

Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.


Frank Karlitschek

Frank Karlitschek

Ο Frank Karlitschek συνεισφέρει μακροχρόνια στον ανοιχτό κώδικα και ήταν πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του KDE e.V. Ίδρυσε το Nextcloud το 2016 για να δημιουργήσει μια πλήρως ανοιχτού κώδικα και αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση στις μεγάλες κεντρικές εταιρείες cloud.

Ο Frank ήταν προσκεκλημένος εμπειρογνώμονας στο W3C για να βοηθήσει στη δημιουργία του προτύπου ActivityPub. Έχει μιλήσει στο MIT, το CERN, το Harvard και το ETH και έχει δώσει ομιλίες στο LinuxCon, το Latinoware, το FOSSASIA, το Campus Party και σε πολλά άλλα συνέδρια.

Τελεί ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nextcloud GmbH. Είναι επίσης συνεργάτης του Open Forum Europe και σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον Ανοικτό Κώδικα.

Μέσα στις διάφορες διακρίσεις που έχει, ο Frank κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ελεύθερου Λογισμικού SFS 2023 και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Acteurs du Libre 2023.

Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.


Εάν θέλετε να παρευρεθείτε στο συνέδριο, παρακαλούμε εγγραφείτε στην ιστοσελίδα https://2024.fosscomm.gr/register/

Πηγές άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων, που δημοσιεύεται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, υπογραμμίζει την έκκληση των περιφερειών και των πόλεων για ισχυρότερη στήριξη των διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών και της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα. Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Περιφερειών της ΕΕ και παρέχει ένα στιγμιότυπο των πιο πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τοπικές λύσεις για την τεκμηρίωση των αποφάσεων πολιτικής της ΕΕ.

Το κεφάλαιο «Κοινωνική προστασία και δημόσιες υπηρεσίες» (σελίδες 25-26) τονίζει ότι οι μελλοντικές προκλήσεις θα απαιτήσουν συνεχή καινοτομία και προσαρμογή των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ψηφιακές υπηρεσίες και ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της προσβασιμότητας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για τις περιφερειακές και τοπικές δημόσιες διοικήσεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.  Προς επίρρωση αυτού, άλλες πρόσφατες μελέτες που αναφέρονται στην έκθεση δείχνουν ότι πάνω από το 50 % των περιφερειών και των πόλεων της ΕΕ επιδιώκουν ενεργά στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην έκθεση, οι περιφέρειες και οι δήμοι ζητούν διάφορες βελτιώσεις για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών όσον αφορά την κοινωνική προστασία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Για ορισμένες από αυτές τις ανάγκες, ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο.

  • Διασφάλιση της προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες για όλους, με ψηφιακά μέσα, ανεξάρτητα από τη φυσική τοποθεσία. Ο νόμος δίνει προτεραιότητα στις διασυνοριακές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της προώθησης της διαλειτουργικότητας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι προσβάσιμες σε όλους, με τον καθορισμό κοινών προτύπων και την παροχή νομικών πλαισίων για την άρση των φραγμών στην απρόσκοπτη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.
  • Στήριξη των διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών σε τομείς όπως η διαλειτουργικότητα, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εγγράφων και άλλα θεμελιώδη στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με παράλληλη προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της ανταλλαγής δεδομένων. Ο νόμος στηρίζει τις διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες διευκολύνοντας την ανταλλαγή δεδομένων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών. Δίνει έμφαση στη νομική, τεχνική και σημασιολογική διαλειτουργικότητα, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία διαφόρων περιφερειών, η ανταλλαγή δεδομένων και η εφαρμογή κοινών λύσεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 
  • Διευκόλυνση της καινοτομίας του δημόσιου τομέα για τη δημιουργία δημόσιων αποταμιεύσεων, οικονομικής ανάπτυξης και υπηρεσιών με μεγαλύτερη ανταπόκριση για τους πολίτες. Ο νόμος ενθαρρύνει την καινοτομία του δημόσιου τομέα μέσω πρωτοβουλιών όπως οι συνεργασίες GovTech και τα ρυθμιστικά δοκιμαστήρια διαλειτουργικότητας, τα οποία παρέχουν ελεγχόμενα περιβάλλοντα για τη δοκιμή νέων ψηφιακών λύσεων. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση του κόστους, στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και στην προώθηση μιας νοοτροπίας καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, επισκεφθείτε τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/

Χαιρετίζουμε την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της πρότασης νόμου για την ενίσχυση και επέκταση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα. Την πρόταση νόμου κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Αριστερά, ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόσκληση που απηύθυναν προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα οι 12 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν κοινή πρωτοβουλία για αντιμετώπιση του σοβαρού ελλείμματος ενημέρωσης και ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών και λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Τον περασμένο Μάιο, οι συνυπογράφοντες φορείς της κοινωνίας των πολιτών επεσήμαναν με παρέμβασή τους προς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Μέσω της παρέμβασής τους, οι φορείς ζητούσαν από τους βουλευτές να προσφέρουν τον απαραίτητο χρόνο και να οργανώσουν τις απαραίτητες συζητήσεις, ώστε κατά το δυνατόν να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση για την ανάδειξη της ανάγκης ενίσχυσης της ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον, στη βάση της ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης που έχει τεθεί στην κρίση τους.

Η ευρεία και αποτελεσματική συμμετοχή του κοινού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον μπορεί να προάγει, μεταξύ άλλων, μια πιο φιλόδοξη κλιματική πολιτική που αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες πολιτών και κοινωνιών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, και ενισχύει τα θεμέλια της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, διαφυλάσσοντας τα περιβαλλοντικά αγαθά. Συνοπτικά, οι προτάσεις των 12 φορέων, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που έχει τεθεί στην κρίση των βουλευτών, συνοψίζονται ως εξής:

  1. Δημιουργία ενιαίου δικτυακού τόπου ανοιχτής πρόσβασης, όπου θα διενεργούνται όλες οι διαδικασίες συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον.
  2. Θέσπιση διασφαλίσεων για την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής (π.χ. αποθάρρυνση καταχρηστικών διώξεων).
  3. Ενίσχυση της συμμετοχής με υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης επικείμενων διαβουλεύσεων, επέκταση των δημόσιων διαβουλεύσεων σε νέες πράξεις (π.χ. πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τροπολογίες, προτάσεις νόμων και προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος κ.λπ.), και διενέργεια διερευνητικών διαβουλεύσεων, θεσμού που αποτελεί πρώτο βήμα πριν την τελική διαβούλευση, όταν όλα τα ενδεχόμενα και οι επιλογές πολιτικής είναι ακόμα ανοιχτά.
  4. Ισχυροποίηση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών με δεσμευτικά τοπικά δημοψηφίσματα.
  5. Θέσπιση νέας διαδικασίας που αφορά την «Πρωτοβουλία πολιτών» με αίτημα προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές για την έκδοση κανονιστικής πράξης που προβλέπεται σε εξουσιοδοτική διάταξη νόμου.
  6. Ενίσχυση της δυνατότητας κάθε πολίτη να υποβάλει αίτημα για έλεγχο οποιουδήποτε περιστατικού θεωρεί ότι επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον.

Οι συνυπογράφοντες φορείς ευελπιστούμε ότι όλα τα κόμματα και κάθε μέλος της Βουλής των Ελλήνων θα στηρίξουν την πρόταση νόμου, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, με σκοπό τη βελτίωση των αποφάσεων που λαμβάνονται για το περιβάλλον, μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων ιδεών, καθώς και την επίτευξη ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής των εκάστοτε ρυθμιστικών πλαισίων και μέτρων που αφορούν το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια. 

Οι φορείς: 

  1. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας 
  2. Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
  3. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  5. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  6. Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 
  7. Καλλιστώ
  8. Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
  9. Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
  10. Greenpeace
  11. Vouliwatch
  12. WWF Ελλάς

Πάνω από 700 συμμετέχοντες από 15 χώρες, βρέθηκαν για δύο ημέρες 18 και 19 Οκτωβρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” κατά τη διάρκεια του φετινού Voxxed Days Thessaloniki. Όπως κάθε χρόνο, ετσι και φέτος, το συνέδριο εστιάζει στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού προσελκύοντας προγραμματιστές κυρίως από την Ελλάδα αλλα και το εξωτερικό, καθιστώντας το ένα τα μεγαλύτερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και το μεγαλύτερο τεχνολογικό δρώμενο της πόλης μας.
Διακεκριμένοι ομιλητές από όλον τον κόσμο Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο και μοιράστηκαν την εμπειρία αλλά και τις γνώσεις. Το συνέδριο περιλάμβανε 40 κεντρικές ομιλίες, 10 διαφορετικών ενοτήτων, σε 3 παράλληλες αίθουσες. Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ότι νέο υπάρχει στην ανάπτυξη λογισμικού, να ανταλλάξουν ιδέες με συναδέλφους και να δικτυωθούν, ενώ για πρώτη φορά μέσω των workshops είδαν στην πράξη τεχνολογίες και μεθοδολογίες που σίγουρα θα φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητά τους.

Το Voxxed Days Thessaloniki αποτελεί πλέον ετήσιο θεσμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και κάθε χρόνο είναι το σημείο αναφοράς για την τεχνολογική κοινότητα της πόλης. Ήδη έχουν οριστεί οι ημερομηνίες για το 2025 (7 και 8 Νοεμβρίου), με στόχο να προσελκύσει ακόμα περισσότερους μηχανικούς λογισμικού από όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, δίνουμε ραντεβού, στην Αθήνα, από τις 10 ως τις 12 Απριλίου 2025, για την 3η
έκδοση του Devoxx Greece που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Συνεδριακό Κέντρο του
Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ιστοσελίδα Συνεδρίου: www.devoxx.gr

Το 2021 το LibrEspace Foundation (LSF) εγκαινίασε το έργο PHASMA που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση — NextGenerationEU, το Ελληνικό Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Το LSF, ένας ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, χρησιμοποιεί ελεύθερο και ανοικτού κώδικα υλικό firmware, λογισμικό, δεδομένα και τεχνολογίες, για να ενδυναμώσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι προσπάθειές της αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην προετοιμασία για το μέλλον.

Το Υπουργείο δρομολόγησε το Greek National Satellite Project για την ενίσχυση των δυνατοτήτων δορυφορικής τεχνολογίας μεταξύ των ελληνικών ΜΜΕ. Το LSF είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό το όραμα και στοχεύει στην παροχή του δορυφόρου ανοικτού κώδικα (CubeSat) που μπορεί να ωφελήσει την τοπική διαστημική κοινότητα καθώς συνεργάζονται για τη δημιουργία του. Έτσι, δίνοντας στην Ελλάδα βασικό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ισχυρού διαστημικού οικοσυστήματος στη χώρα.


 Το διάστημα! Το τελευταίο σύνορο. 

Το LSF-PHASMA σχεδιάζει και αναπτύσσει δύο δορυφόρους κύβου ανοιχτού κώδικα για να εκτελέσει πειράματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης (ιονόσφαιρα) και να επιβλέπει το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. 

«.. οι δορυφόροι ονομάζονται PHASMA-LAMARR και PHASMA-DIRAC προς τιμήν του Hedy Lamarr, εφευρέτη και ηθοποιού, και του Paul Dirac, μαθηματικού και θεωρητικού φυσικού» — LSF

Τα πειράματα έχουν δύο κύριους στόχους: πρώτον, να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες από την παρακολούθηση του φάσματος της Γης και άλλων δορυφορικών σημάτων, τα οποία θα μοιραστούν ανοιχτά για να βοηθήσουν μελλοντικά παρόμοια πειράματα. και δεύτερον, να ενισχύσουν τα σήματα των καθημερινών τεχνολογιών όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το GPS. 

«Θέλουμε όλα όσα παράγουμε, χρησιμοποιούμε και μαθαίνουμε να είμαστε ελεύθεροι και ανοιχτοί για όλους με ανοιχτές άδειες» — LSF

Τα συστήματα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για το έργο συνδημιουργούνται με την τοπική διαστημική κοινότητα της Αθήνας με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας προσιτά, εύκολα προσβάσιμα υλικά και εργαλεία. Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν διαδικασίες και μια βιβλιοθήκη γνώσεων για να καταστήσουν την παραγωγή των δορυφόρων πιο συνεργατική και ευκολότερη για τους άλλους. Το σύνολο της κατασκευής πραγματοποιείται στο «hackerspace» του LSF στην Αθήνα, ένα μέρος στο οποίο άνθρωποι με ενδιαφέρον για την πληροφορική και την τεχνολογία μπορούν να συγκεντρωθούν για να εργαστούν σε έργα, ενώ μοιράζονται ιδέες, εξοπλισμό και γνώση. Ο τρόπος παραγωγής τους σε τοπικό επίπεδο αποκλίνει από την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και τις συνοδευτικές εκπομπές C02, ενισχύοντας έτσι μια πιο πράσινη οικονομία.

Οι άδειες που χρησιμοποιούν για το ανοιχτό υλικό και το λογισμικό τους είναι το CERN Open Hardware License Version 2 και η οικογένεια GPL αντίστοιχα. 

«Αυτές οι άδειες μας προστατεύουν τόσο ως χρήστες όσο και ως επιχειρηματίες και συμβάλλουν στην πραγματική ελευθερία και διαφάνεια» — LSF

Ποιος είναι ο στόχος του LSF;

Το LSF έχει ως στόχο να αλλάξει την αντίληψη ότι μόνο υψηλής χρηματοδότησης και τεχνολογικά εξειδικευμένοι οργανισμοί μπορούν να συμμετέχουν σε διαστημικά έργα. Παράγουν γνώσεις που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Τέλος, στο «μανιφέστο» τους, τονίζουν ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εξερευνήσει και να χρησιμοποιήσει το διάστημα προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, και αυτή η εξερεύνηση πρέπει να γίνει συνεργατικά και συνεργατικά. 

Οι δορυφόροι θα εκτοξευθούν το 2025.

«Με ανοιχτό κώδικα, ο ουρανός δεν είναι το όριο... είναι η καλύτερη μέθοδος συνεργασίας» — LSF

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αποθετήριο κώδικα του PHASMA πατήστε εδώ.

Για όλα τα έργα του LSF και το μανιφέστο τους κάντε κλικ εδώ.

Για το δίκτυο των δορυφορικών σταθμών, η LSF έχει δημιουργήσει ανοιχτά όλα αυτά τα χρόνια πατήστε εδώ και εδώ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

του Πυθαγόρα Παπαδημητρίου*

Υπάρχουν όλο και περισσότερα παραδείγματα οργανισμών, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, που αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τις legacy βάσεις δεδομένων των mission critical συστημάτων τους με βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα. Ο όρος legacy αποδίδει την έννοια των συστημάτων που «κληρονομούνται» από προηγούμενες τεχνολογίες και η χρήση τους απαιτεί αδειοδότηση. Ως legacy συστήματα βάσεων δεδομένων, ή closed source για όσους δεν αποδέχονται τον όρο legacy, θεωρούνται κυρίως η DB2 της IBM, o Microsoft SQL Server και η Oracle.

Ο πρωταρχικός λόγος για την απομάκρυνση από τις legacy βάσεις δεδομένων είναι το κόστος των αδειών και των συμβολαίων υποστήριξης. Τα πολύπλοκα και δεσμευτικά συμβόλαια κλειδώνουν τους χρήστες με τις συγκεκριμένες εταιρείες και δημιουργούν αδιέξοδες και μακροχρόνιες εξαρτήσεις. Η αδιαφάνεια, καθώς και θέματα ασφάλειας και ελέγχου είναι επίσης σημαντικοί λόγοι που οδηγούν στις αποφάσεις αντικατάστασής τους με ανοικτού κώδικα συστήματα βάσεων δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει με σχετική οδηγία τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα λόγω του μετασχηματιστικού, καινοτόμου και συνεργατικού δυναμικού του. Τα κράτη μέλη που ακολουθούν αυτή την οδηγία δεν βλέπουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού να ξοδεύεται για άδειες και υλοποιούν πολλά περισσότερα έργα προς όφελος των πολιτών τους. Και οι πολίτες τους δεν βλέπουν τις φορολογικές τους εισφορές να καταλήγουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες εκδόσεις συστημάτων βάσεων δεδομένων ανοικτού κώδικα εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (Η MySQL το 1995 και η PostgreSQL το 1996). Για περισσότερο από δύο δεκαετίες ήταν δημοφιλείς κυρίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους ερευνητές και στους προγραμματιστές. Η έλλειψη απαραιτήτων λειτουργιών για mission critical συστήματα, όπως το online backup, καθιστούσε την υιοθέτησή τους από οργανισμούς, όπως οι τράπεζες, απαγορευτική. (Η MySQL εισήγαγε τη λειτουργία online backup στην έκδοση MySQL 5.5, η οποία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010). Ωστόσο η κατάσταση άλλαξε άρδην τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα στα οποία οι κορυφαίες βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα πραγματοποίησαν τεχνολογικά άλματα. Μοναδικές τεχνολογίες για υψηλή διαθεσιμότητα (99,999%), που πρόσφερε μόνο η Oracle με το RAC στο δικό της Cloud, τώρα προσφέρονται και από την PostgreSQL (EDB PostgreSQL Distributed), σε οποιοδήποτε Cloud ή on-premise περιβάλλον. Σήμερα, όπως παραδέχονται κορυφαίοι αναλυτές, οι κορυφαίες βάσεις ανοικτού κώδικα, όχι μόνο δεν υπολείπονται αλλά ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τους legacy ανταγωνιστές τους.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση συστημάτων βάσεων δεδομένων ανοικτού κώδικα από κατασκευαστές (ISVs) mission critical εφαρμογών που απευθύνονται πλέον σε τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και η παρουσία τους σε σημαντικά κυβερνητικά έργα, γέννησε την ιδέα της μετάπτωσης των legacy βάσεων δεδομένων σε βάσεις ανοικτού κώδικα.

Γύρω από κάθε βάση ανοικτού κώδικα υπάρχει μία παγκόσμια κοινότητα που συνεισφέρει κώδικα για τις επόμενες εκδόσεις, μία επιτροπή που αξιολογεί και τέλος μία μικρότερη επιτροπή που αποφασίζει τι θα περιέχει η επόμενη έκδοση. Οι κοινότητες αυτές έχουν αναπτύξει μεθοδολογίες και εργαλεία ανοικτού κώδικα για τη μετάπτωση στη δική τους open source βάση δεδομένων. Υπάρχουν επίσης και εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει τεχνολογίες και εργαλεία μετάπτωσης διαθέσιμα μόνο στους συνδρομητές τους. Με τον όρο συνδρομητής εννοούμε τους χρήστες που πληρώνουν ετήσια συνδρομή σε αυτές τις εταιρείες για να έχουν συμβόλαια υποστήριξης για τις βάσεις ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιούν.

Για τις περισσότερες βάσεις ανοικτού κώδικα υπάρχουν τεχνικές και εργαλεία μετάπτωσης, ακόμη και για μετάπτωση από Oracle σε MySQL, παρά το γεγονός ότι η MySQL ανήκει στην Oracle.

Ένα έργο μετάπτωσης από μία legacy σε μία ανοικτού κώδικα βάση δεδομένων περιλαμβάνει:

  • Μετατροπή του σχήματος (schema) σε μία έκδοση συμβατή με τα SQL πρότυπα
  • Επαναδιατύπωση των ορισμών των τύπων δεδομένων (data types)
  • Επαναδιατύπωση των queries και των stored procedures
  • Αντιγραφή των δεδομένων
  • Επικαιροποίηση των API εφαρμογών ώστε να χρησιμοποιούν JDBC, .NET και ODBC ανοικτού κώδικα
  • Επαλήθευση ότι η μεταφερόμενη βάση δεδομένων πληροί όλες τις μη λειτουργικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την απόδοση, διαχειρισιμότητα, υψηλή διαθεσιμότητα και ενσωμάτωση στις απαιτήσεις ασφάλειας της επιχείρησης.

Η εκτέλεση των παραπάνω μετασχηματισμών χωρίς τη χρήση εργαλείων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Απαιτεί πολύ χρόνο, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ επιρρεπής σε σφάλματα.

Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για την πιο δημοφιλή μετάπτωση από legacy σε ανοικτού κώδικα βάση δεδομένων, από Oracle σε PostgreSQL. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν αναπτυχθεί οι περισσότερες τεχνικές και εργαλεία και είναι μακράν η πιο συνηθισμένη περίπτωση μετάπτωσης.

Για τη μετάπτωση με χρήση εργαλείων υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:

  • Η Προσέγγιση της Μετάφρασης (Translation Approach) που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα εργαλεία για να επανεγγράψουν ή να μεταφράσουν τους ορισμούς των data types, τα queries και τις stored procedures από την legacy βάση δεδομένων στην ανοιχτού κώδικα. Η Προσέγγιση της Μετάφρασης χρησιμοποιείται από το Migrator της CYBERTEC, το Schema Conversion Tool (SCT) της AWS, το MnMTK της Ispirer και το εργαλείο ανοιχτού κώδικα ORA2PG.
  • Η Προσέγγιση της Εγγενούς Συμβατότητας (Native Compatibility Approach) που επεκτείνει τις δυνατότητες των βάσεων δεδομένων ανοιχτού κώδικα και δημιουργεί μια εγγενή υλοποίηση των επεκτάσεων του closed source προμηθευτή στο πρότυπο SQL, συμπεριλαμβανομένων των APIs και των πρωτοκόλλων. Για παράδειγμα, ο Postgres Advanced Server (EPAS) της EDB διαθέτει εγγενή υλοποίηση για τη procedural γλώσσα SQL PL/SQL της Oracle, η οποία περιλαμβάνει τα πακέτα και τις ιδιόκτητες επεκτάσεις της Oracle για τους drivers ODBC, JDBC, .NET και OCI. Αυτό επιτρέπει τον κώδικα που έχει γραφτεί για τη βάση δεδομένων Oracle να εκτελείται απευθείας στον EPAS με ελάχιστες αλλαγές. Η προσέγγιση της εγγενούς υλοποίησης χρησιμοποιείται από την EDB ως μέρος του EPAS για την επίτευξη συμβατότητας με τη βάση δεδομένων Oracle. Το εργαλείο ανοιχτού κώδικα ORAFCE παρέχει επίσης κάποιο επίπεδο συμβατότητας με την Oracle, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με τον EPAS.

Το πλεονέκτημα της Προσέγγισης της Μετάφρασης είναι ότι η νέα βάση είναι σε standard open source PostgreSQL. Το μειονέκτημα είναι ότι κάποιες αλλαγές που χρειάζονται στον κώδικα της Oracle και στους drivers δεν γίνονται αυτόματα και δεν υπάρχει συμβατότητα με την Oracle. Για αυτό το λόγο η Προσέγγισης της Μετάφρασης απαιτεί περισσότερο χρόνο υλοποίησης. Το ποσοστό αυτοματισμού στην Προσέγγιση της Εγγενούς Συμβατότητας με EPAS φτάνει το 95% και η μετάπτωση ολοκληρώνεται σε ελάχιστες μέρες. Το EPAS, το οποίο χρησιμοποιεί ΑΙ, είναι ο ταχύτερος και πιο ολοκληρωμένος τρόπος για να γίνει μετάπτωση από Oracle σε PostgreSQL. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η PostgreSQL που παράγεται περιέχει proprietary κώδικα της EDB και απαιτεί ετήσια συνδρομή στην EDB για την υποστήριξή της. Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, το Total Cost of Ownership (TCO), συγκριτικά με την Oracle, μειώνεται κατά τουλάχιστον 80%. Για τις περιπτώσεις που η μετάπτωση γίνεται με την Προσέγγιση της Μετάφρασης, και ιδίως με το Migrator της CYBERTEC, το TCO μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Από τη στιγμή που έχει γίνει η μετάπτωση σε PostgreSQL δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αν θέλουμε να μετεγκαταστήσουμε τη νέα βάση στο Cloud. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική αν δεχτούμε ότι πάνω από το 90% των νέων συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων εγκαθίστανται σήμερα στο Cloud. Εφόσον έχει αποφασιστεί η μετάπτωση σε PostgreSQL, υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές:

  • Private Cloud, όπως OpenShift, Nutanix, ή VMWare
  • Public Cloud Infrastructure as a Service (IaaS), όπως AWS EC2 ή GCP
  • Public Cloud Kubernetes Platforms, όπως GKE, AKS, ή EKS
  • Public Cloud Database as a Service (DBaaS), όπως RDS Postgres, Aurora for Postgres, Azure Database for Postgres, Google’s Cloud SQL for Postgres, ή EDB BigAnimal.

Η ελευθερία των επιλογών, η απεξάρτηση από αδιαφανείς και κλειδωμένες τεχνολογίες που μειώνουν τις δυνατότητες καινοτομίας και συνεργασίας και δημιουργούν θέματα ελέγχου και ασφάλειας, και κυρίως η δραματική μείωση του κόστους, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στις αποφάσεις για μετάπτωση. Στο παρελθόν αρκετά έργα μετάπτωσης απέτυχαν καθώς δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία για την υλοποίησή τους. Σήμερα αυτός ο λόγος εκλείπει, αλλά και πάλι θα καταδικαστεί ένα έργο μετάπτωσης σε αποτυχία αν δεν υλοποιηθεί από έμπειρους, εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους μηχανικούς στα πλαίσια ενός σωστά οργανωμένου και διαχειριζόμενου έργου. Το ίδιο ισχύει και για όσα έργα χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα αλλά δεν υποστηρίζονται από τους κατάλληλους οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να παρέχουν τα πιο αυστηρά 24 x 7 Service Level Agreements (SLAs) και υποστήριξη επιχειρηματικού επιπέδου (enterprise-level support) στους χρήστες. Και όλα αυτά με ένα κόστος μικρότερο του 20% του αντίστοιχου των closed source συστημάτων βάσεων δεδομένων.


* Πυθαγόρας Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cloudway Hellas & Cloudway
Austria,

Η ενσωμάτωση ανοιχτών δεδομένων σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρνει επανάσταση σε διάφορους τομείς σε όλη την Ευρώπη. Όταν πρόκειται για ανοιχτά δεδομένα, υπάρχει μια συμβιωτική σχέση. Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επωφελείται από την πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα, ειδικά σε ανοιχτά δεδομένα υψηλής ποιότητας, για να βελτιώσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των μοντέλων ... Read more

διακυβέρνηση κοινότητας ανοικτού λογισμικού και πώς το νόμιμο μπλέκεται με το ηθικό

του Τάκη Μπουγιούρη*

Η παγκόσμια κοινότητα του WordPress εξακολουθεί να είναι εδώ και εβδομάδες ανάστατη από τη διένεξη που έχει ενσκήψει ανάμεσα στο Matt Mullenweg και την εταιρεία του, την Automattic, ενάντια στη WPEngine με τον ισχυρισμό ότι η τελευταία παραβιάζει το εμπορικό σήμα “WordPress” αλλά και πολύ παρασκήνιο γύρω από αυτό. 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να καταγράψει τη συνέχεια της διένεξης αυτής αλλά και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το παρασκήνιο, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι προεκτάσεις της. Περισσότερα για την αρχή και την ουσία του πράγματος μπορεί κανείς να διαβάσει στο πρόσφατο άρθρο μου στον “Ελληνικό Οργανισμό για το ΕΛ/ΛΑΚ” με τίτλο “WordPress και ζητήματα διακυβέρνησης μιας open source κοινότητας… υπό το πρίσμα της διένεξης ανάμεσα στο Matt Mullenweg με την WPEngine”. Ακόμη περισσότερα στο αναλυτικό ιστορικό που τηρεί το γνωστό και έγκριτο στον κόσμο του WordPress newsletter The WP Minute αλλά και στο πιο συνοπτικό ιστορικό  WordPress vs. WP Engine Dispute Timeline

Ο Matt δηλώνει στο The Verge “WordPress.org just belongs to me”.

Σύντομη αναδρομή ως τώρα

Εν ολίγοις, για να γίνουν κατανοητά τα υπόλοιπα: 

  • Ο Matt επέλεξε τη σκηνή του WordCamp US 2024 και την κεντρική ομιλία την οποία κάνει παραδοσιακά στο κλείσιμο των μεγάλων συνεδρίων της κοινότητας του WordPress, όπως το WordCamp Europe, για να ξεκινήσει δημόσια και ανοιχτά μια πρωτοφανή και κατά μέτωπο επίθεση στη WPEngine και το ιδιωτικό κεφάλαιο, συγκεκριμένα τον επενδυτή της, τη Silver Lake, το οποίο θεωρεί πως απομυζά το ανοιχτό λογισμικό χωρίς να ανταποδίδει όσα θα όφειλε. 
  • Στην πορεία αυτή ο Matt, μέσω της εταιρείας του, της Automattic, η οποία έχει αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης του WordPress trademark, απαιτεί το 8% του τζίρου της WPEngine, ενώ η τελευταία αυτή απαντά πως θα κινηθεί νομικά
  • Ο Matt εντωμεταξύ δίνει την εντύπωση ότι δεν υπολογίζει παράπλευρες απώλειες, έχει ξεκινήσει μια προσωπική σταυροφορία και ζητά από τους πάντες να πάρουν θέση με αμφισβητήσιμες μεθόδους. 

Σημαντικές λεπτομέρειες παρασκηνίου: 

  • Η WPEngine είναι ίσως από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Automattic, της εταιρείας του Matt στις υπηρεσίες του WordPress hosting, με πολύ μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η Automattic ήταν επενδυτής σε αυτήν από το 2011 μέχρι το 2018.
  • Επιπλέον, η Automattic έχει αντιγράψει όλα τα πρόσθετα και τα θέματα του επίσημου αποθετηρίου του WordPress στις υποδομές της υπηρεσίας της, το WordPress.com, και τα παρουσιάζει λίγο πολύ ως δικές της παροχές, παραποιώντας τις αναφορές στο αποθετήριο της κοινότητας, το WordPress.org, και αφαιρώντας τους συνδέσμους στους αρχικούς δημιουργούς. 

Από την επιστολή διαμαρτυρίας/όχλησης της WPEngine.

Ο Matt είχε υποσχεθεί “καμένη γη”

Και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι προσπαθούν να οδηγήσουν οι πράξεις του επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στο τεράστιο οικοσύστημα των εργαλείων και υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πλατφόρμα του WordPress. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στα αποθετήρια του WordPress στους servers της WPEngine, αποκόπτοντας έτσι τα 250.000 πελατών της, με 1.500.000 εγκαταστάσεις από τη λήψη τόσο νέων προσθέτων και θεμάτων αλλά και τη λήψη ανανεώσεων, ακόμη και ασφαλείας. Μετά τη σχετική κατακραυγή έδωσε μια περίοδο χάριτος λίγων ημερών και η WPEngine ανακοίνωσε ότι έστησε μια νέα, δική της, αντίστοιχη υποδομή για υποστηρίξει τους πελάτες της. 

Σημαντική λεπτομέρεια: 

Η παραπάνω ανακοίνωση αυτή εμφανίστηκε στο διαχειριστικό κάθε εγκατάστασης WordPress στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των πελατών της WPEngine, μιας και υπάρχει εκεί προεπιλεγμένο μια μικροεφαρμογή με τα νέα της κοινότητας του WordPress. 

Παράλληλα, μέσω των καναλιών της κοινότητας του WordPress ξεκινά μια καμπάνια ενημέρωσης με προσφορές για να απομακρύνει κανείς τις ιστοσελίδες του από τη φιλοξενία της WPEngine αρχικά με μια ανακοίνωση που προτείνει μια άλλη εταιρεία, την Pressable, η οποία ανήκει στην Automattic, και αργότερα με μια άλλη ανακοίνωση που προτείνει το WordPress.com, το WordPress VIP και την Pressable, όλα έργα της Automattic και τη Bluehost, η οποία χρησιμοποιεί το WPCloud, το οποίο είναι κι αυτό της έργο της Automattic. Μετά από φασαρία που έγινε στα social media για το πως προωθούνται συμφέροντα μιας και μόνο εταιρείας, και μάλιστα συμφερόντων του Matt, μέσα από τα κανάλια της κοινότητας, προστέθηκαν δύο ακόμη εταιρείες στη λίστα αυτή, η Dreamhost και η Nexcess. 

Η αγωγή της WPEngine

Στις 2 Οκτωβρίου 2024 η WPEngine καταθέτει αγωγή ενάντια στο Matt και την Automattic αναφέροντας κατηγορίες για εκβιασμό (όταν το καλοκαίρι τους ζητούσε επίμονα και με απειλές πως το θέμα θα πάρει δημοσιότητα να πληρώσουν για το σήμα κατατεθέν WordPress ή να συνεισφέρουν περισσότερα στην κοινότητα), για εκβιασμό υπαλλήλων της (όταν ζητούσε επίμονα και με τις ίδιες απειλές στη CEO της WPEngine Heather Brunner να προσληφθεί στην Automattic), για πρακτικές αντίθετες με τον ανταγωνισμό (όταν χρησιμοποιεί την ισχύ της στην κοινότητα του WordPress για να της αποσπάσει πελάτες) για ζημιές έμμεσες και άμεσες που η δυσφήμιση αυτή της προκαλεί. 

Η Automattic απαντά ότι οι ισχυρισμοί της WPEngine είναι ανυπόστατοι και ότι θα αμυνθεί με κάθε νόμιμο τρόπο, υπερασπιζόμενη το ανοιχτό λογισμικό και τις βασικές αρχές και σκοπούς του WordPress που είναι “democratising publishing”, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση να εκδημοκρατίσει τη δυνατότητα δημοσίευσης της πληροφορίας. 

Παράλληλα ο Matt ανακοινώνει ένα “alignment offer”, μια πρόταση ευθυγράμμισης, στους υπαλλήλους της εταιρείας του για να ξεκαθαρίσει εσωτερικά το τοπίο. Όποιος θέλει μένει και όποιος διαφωνεί με τα όσα συμβαίνουν φεύγει παίρνοντας είτε 6 μήνες μισθών αποζημίωση είτε $30.000 (ό,τι από τα δύο είναι μεγαλύτερο). Ως αποτέλεσμα 159 υπάλληλοι της Automattic φεύγουν μαζικά, δηλαδή το 8,4% της εταιρείας. Λίγες μέρες πιο μετά διαρρέει η πληροφορία ότι ακόμη περισσότεροι θέλουν να φύγουν από την Automattic και ότι ο Matt τους κάνει μια πιο γενναιόδωρη μα και λακωνική πρόταση για 9 μήνες αποζημίωσης (“I will simply reply yes”). 

Μαζί με αυτούς που φεύγουν από την Automattic είναι και η εκτελεστική διευθύνουσα του έργου, Josepha Haden Chomposy, η οποία αποχωρεί χωρίς θόρυβο και με μηνύματα ευχαριστίας προς την κοινότητα, που όμως αντηχούν πολύ έντονα. 

Αίσθηση προκαλεί εντωμεταξύ στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού η ανάρτηση του David Heinemeier Hansson, δημιουργού της δημοφιλούς Ruby on Rails και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμου προσώπου στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού, με τίτλο “Automattic is doing open source dirty” (“Η Automattic χρησιμοποιεί το ανοιχτό λογισμικό βρώμικα”), στην οποία κατηγορεί το Matt για το πώς έχει ενορχηστρώσει το γαϊτανάκι της εταιρείας του, του WordPress Foundation, της κοινότητας του WordPress και του εμπορικού σήματος WordPress, ώστε τελικά να ωφελείται η Automattic. 

Συγκεκριμένα αναφέρει (σε ελεύθερη μετάφραση): 

Οι απαιτήσεις της Automattic για το 8% του τζίρου της WPEngine επειδή δε “συνεισφέρει” στο WordPress είναι μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του ανοιχτού λογισμικού και της άδειας GPL. Η Automattic παρεκτρέπεται και η δυνητική ζημιά σε όλο τον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού επεκτείνεται πολύ πέρα από το ίδιο το WordPress. […] Είναι ακόμη πιο εξωφρενικό ότι η Automattic επέλεξε τα εμπορικά σήματα ως μέθοδο για να πιάσει τον “Al Capone” της όταν μέχρι το 2018 ήταν εν μέρει ιδιοκτήτες της WPEngine, πριν πουλήσουν το μερίδιό τους στη Silver Lake!

Ο Matt αρχικά του απαντάει με ανάρτηση στο blog του, φανερά εκνευρισμένος, επιτιθέμενος λίγο έως πολύ προσωπικά. Εν μέσω διαφόρων άλλων ισχυρισμών ότι δεν είναι και τόσο επιτυχημένος και ότι δεν έχει πλουτίσει αρκετά από αυτά που έχει κάνει, ενώ υπερηφανεύεται ότι ο κώδικας του WordPress είναι φανερά μεγαλύτερος σε έκταση από αυτόν της Ruby! Μια μέρα μετά κατεβάζει αυτή του την ανάρτηση και ανεβάζει νέα πιο ήπια, αναγνωρίζοντας τον εκνευρισμό του, αλλά μην υποχωρώντας στις απόψεις του ούτε εκατοστό. 

Χρησιμοποιώντας επιθετικά τα κανάλια της κοινότητας του WordPress

Στις 9 Οκτωβρίου 2024 οι ενεργοί συμμετέχοντες στην κοινότητα του WordPress ανακαλύπτουν ότι, για να συνδεθούν πλέον στο WordPress.org, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος της δουλειάς τους (πρόσθετα, θέματα, μεταφράσεις, φόρουμ υποστήριξης, νέα, συζητήσεις, ομάδες εργασίας κλπ) πρέπει να αποδεχθούν ότι “ I am not affiliated with WP Engine in any way, financially or otherwise”. Μάλιστα το κουμπί ελέγχου πίσω από αυτή την αποδοχή έχει ονομαστεί στον HTML κώδικα της σελίδας σύνδεσης ως “login-lawsuit”. 

Ατελείωτες συζητήσεις ξεσπούν στο Slack της κοινότητας του WordPress και στα social media σχετικά με το τι σημαίνει αυτό ακριβώς και γιατί αναφέρει συγκεκριμένα το “any affiliation”. Σχολιάζεται το γιατί ζητούνται τέτοια προσωπικά και εμπορικά δεδομένα από αυτούς, εγείροντας ταυτόχρονα και ζητήματα ιδιωτικότητας λόγω του ΓΚΠΔ (GDPR). Ο Matt και όσοι διαχειρίζονται αυτά τα κανάλια απαντούν σχεδόν κλινικά χωρίς να δίνουν εξηγήσεις ή ακόμη και ειρωνικά παροτρύνοντας αυτούς που απορούν να απευθυνθούν στους δικηγόρους τους ή τη WPEngine. 

Η κοινότητα του WordPress αισθάνεται για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται ανάμεσα σε μια διένεξη που δεν είναι δική της και ότι μάλιστα χρησιμοποιείται σε αυτή χωρίς να έχει πολλές δυνατότητες να αντιδράσει. Σε συνέντευξή του στην πασίγνωστη και δημοφιλή ενημερωτική ιστοσελίδα του χώρου της τεχνολογίας The Verge αναφέρει κυνικά “WordPress.org just belongs to me” (“Το WordPress.org ανήκει σε εμένα”).

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτές αναδύονται ολοένα και περισσότερες. Οι οργανωτές των συνεδρίων του WordPress ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι η αγορά εισιτηρίων για τα συνέδρια θα πρέπει από τώρα και στο εξής να περνάει μέσα από λογαριασμό που θα φτιάχνουν οι συμμετέχοντες στο WordPress.org, αυτό το WordPress.org, στο οποίο για να κάνει κάποιος πλέον είσοδο θα πρέπει να αποκηρύσσει κάθε “affiliation of any kind” (αφήνεται εδώ αμετάφραστο γιατί ποτέ δε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί). 

Η “κατάληψη” του Advanced Custom Fields

Το Advanced Custom Fields (γνωστό στον κόσμο του WordPress και ως ACF εν συντομία) είναι από τα δημοφιλέστερα πρόσθετα του οικοσυστήματος. Προσδίδει δυνατότητες εξαιρετικής επεκτασιμότητας στην πλατφόρμα, μέσα από μια πλειάδα ειδικών πεδίων και συνδυασμών αυτών. Έχει πάνω από 2 εκατομμύρια δωρεάν εγκαταστάσεις και, κατά κοινή ομολογία, είναι από εκείνα τα καθοριστικά πρόσθετα που κάνουν την πλατφόρμα να αποτελεί ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποκτηθεί και συντηρείται από τη WPEngine! Διαθέτει ελεύθερη έκδοση στο WordPress.org και επί πληρωμή έκδοση στη δική του ιστοσελίδα. 

Όταν ξεκίνησε η διένεξη ο Matt έκανε μια ανάρτηση στο Slack της κοινότητας του WordPress ρωτώντας τους συμμετέχοντας πώς θα τους φαινόταν η ενσωμάτωση αυτού του πρόσθετου στον πυρήνα του WordPress. Δε δήλωσε τις ακριβείς προθέσεις του και έγινε μια συζήτηση για το θα σήμαινε κάτι τέτοιο και αν θα είχε νόημα δεδομένου ότι η ομάδα που το συντηρεί βρίσκεται σε μια εταιρεία με την οποία ο Matt έχει ανοιχτούς λογαριασμούς. Οι απαντήσεις του ήταν γενικές, αόριστες και στο πνεύμα του ότι “είναι GPL, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε”. 

Στις 11 Οκτωβρίου 2024 ανακοινώνει στο WordPress.org ότι “Forking is beautiful”, δηλώνοντας δηλαδή εμφατικά ότι είναι όμορφο να αξιοποιεί κανείς την ελευθερία που του δίνει η άδεια λογισμικού που χρησιμοποιεί το WordPress, η GPL, να παίρνει ένα κομμάτι κώδικα, να το επεξεργάζεται και να το δημοσιεύει πάλι υπό την ίδια άδεια (“fork”). Κάτι τέτοιο άλλωστε διατρανώνεται εξαρχής στις περίφημες τέσσερις ελευθερίες που στηρίζει ως ζητήματα αρχής το ίδιο WordPress: ελευθερία να εκτελείς το λογισμικό, να το μελετάς, να το επεξεργάζεσαι και να το αναδιανέμεις. 

Λίγο νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου 2024, η Automattic ανακοινώνει ότι βρέθηκε μια αδυναμία ασφάλειας στο πρόσθετο αυτό (ACF). Το ανακοινώνει ανοιχτά μέσα από τον Twitter/X λογαριασμό της, παραβιάζοντας την αρχή υπευθυνότητας που ορίζει ότι οι ευπάθειες, όταν ανιχνεύονται, ανακοινώνονται μόνο σε έμπιστες βάσεις δεδομένων ασφαλείας και στους δημιουργούς του έργου που τις αφορούν, ώστε αυτοί να τις διορθώσουν προτού γίνουν ευρέως γνωστές. Λίγο μετά η ανακοίνωση αυτή διαγράφεται από το λογαριασμό της Automattic. Η ευπάθεια καθαυτή γενικά κρίνεται ως ήσσονος σημασίας. 

Όμως η ομάδα του ACF δεν έχει πλέον καμία πρόσβαση στο αποθετήριο του WordPress.org για να μπορέσει να ανεβάσει τις απαραίτητες διορθώσεις, γιατί οι λογαριασμοί των μελών της εκεί έχουν απενεργοποιηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου! Το πρόσθετο, με μια δόση υπερβολής, μπορεί να θεωρηθεί ανασφαλές και παρατημένο. 

Στις 12 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά δηλαδή από την ανακοίνωση για την ομορφιά του “fork”, ημέρα Σάββατο, ο Matt ανακοινώνει στο Slack της κοινότητας ότι “We are forking ACF”. Στο WordPress.org ανακοινώνεται ότι η ομάδα ασφαλείας της κοινότητας, αναφερόμενη στο άρθρο 18 των κανόνων που διέπουν το αποθετήριο σχετικά με την ασφάλεια, αναλαμβάνει η ίδια το πρόσθετο αυτό και το μετονομάζει σε Secure Custom Fields. 

Αξίζει να αναλογιστούμε λίγο πιο προσεκτικά τι συνέβη εδώ: 

  1. Αρχικά, η ομάδα του ACF, δηλαδή της WPEngine, αποκλείεται από την πρόσβαση στο αποθετήριο που φιλοξενεί το plugin της, με αφορμή τη διένεξη που έχει ο κάτοχος του εμπορικού σήματος WordPress με την ευρύτερη εταιρεία. 
  2. Η εταιρεία αυτή είναι από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του διαχειριστή του αποθετηρίου, της Automattic, στο χώρο του WordPress hosting. 
  3. Έπειτα το πρόσθετο παρουσιάζεται να έχει κάποια ευπάθεια. 
  4. Η ομάδα του προσθέτου δεν έχει όμως πρόσβαση να ανεβάσει διορθώσεις. 
  5. Ο υπεύθυνος του αποθετηρίου παίρνει στον έλεγχό του το πρόσθετο αυτό, του αλλάζει όνομα, κρατά στην κυριότητά του τις πάνω από 2 εκατομμύρια εγκαταστα΄σεις, τις βαθμολογίες των χρηστών του, τις συζητήσεις στο φόρουμ βοήθειας, τις μεταφράσεις του. Τα πάντα. 
  6. Οι απανταχού χρήστες του WordPress αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες της WPEngine το μαθαίνουν αυτό, εκτός των άλλων, και από τη σχετική μικροεφαρμογή στον πίνακα διαχείρισης των εγκαταστάσεών τους. 
  7. Ταυτόχρονα, επειδή θεωρείται κρίσιμη κίνηση ασφάλειας, ενεργοποιείται η αυτόματη ενημέρωση του προσθέτου στις εγκαταστάσεις των χρηστών που το διαθέτουν. Έτσι αυτοί βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη να έχουν εγκατεστημένο ένα πρόσθετο με ένα νέο όνομα. Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα συμβατότητας. 
  8. Η WPEngine ανακοινώνει άμεσα τρόπο να επανέλθουν οι χρήστες του ACF στη δική της γραμμή ανανεώσεων

Ο κόσμος του ανοιχτού λογισμικού και του WordPress γενικότερα βοά από αυτή την κίνηση. Γίνεται λόγος για “κατάληψη” του προσθέτου και για επίθεση τύπου εφοδιαστικής αλυσίδας (“supply chain attack”). Ο David Heinemeier Hansson, σε νέα ανάρτησή του, αποκαλεί το Matt “τρελό βασιλιά” (“mad king”). Ο Gergely Orosz μιλά για “κλοπή ανοιχτού λογισμικού” (“open source theft”). 

Το γεγονός φαίνεται πρωτοφανές στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού και γίνονται παραλληλισμοί με άλλα οικοσυστήματα. Τι θα γινόταν αν η Microsoft αποφάσιζε να “καταλάβει” αποθετήρια του Github; Τι θα γινόταν αν το έκανε αυτό με το αποθετήριο του Node.js; Θεωρείται έτσι ότι τίθεται ένα πολύ άσχημο προηγούμενο συνολικά. 

Στις 18 Οκτωβρίου 2024 η WPEngine καταθέτει αίτηση προσωρινής διαταγής (“preliminary injunction”) ενάντια στο Matt και την Automattic, ζητώντας από την αμερικανική δικαιοσύνη να σταματήσουν όλες οι πράξεις που τη βλάπτουν από τους κατηγορούμενους αλλά και από όσους ενεργούν υπό τις οδηγίες τους ή σε συμφωνία μαζί τους (“all those acting at their direction or in concert with them”). Η κανονική δικάσιμος είναι για το Μάρτιο του 2025. 

Στις 19 Οκτωβρίου καταθέτει αίτηση επίσπευσης της εκδίκασης της προσωρινής διαταγής με αιτιολογίες που φαντάζουν πολύ εύλογες, όπως “This case involves WordPress, the open source software platform on which more than 40% of the entire world’s websites are built” (“Αυτή η υπόθεση αφορά το WordPress, την πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού στην οποία βασίζεται πάνω από το 40% των ιστοτόπων ολόκληρου του κόσμου”). Και το 40% των ιστοσελίδων του πλανήτη είναι πολύ σημαντικό για να τελεί υπό μια κατάσταση εκκρεμότητας. 

Aπό την αίτηση προσωρινής διαταγής της WPEngine

Αντίκτυπος στην κοινότητα

Ο αντίκτυπος την κοινότητα του WordPress είναι μέχρι στιγμής πολύ μεγάλος. Άνθρωποι που συνεισφέρουν είτε μέσω της Automattic είτε αυτόνομα έχουν αποσυρθεί ή έχουν αποσύρει πρόσθετα και θέματά τους. Η φήμη της πλατφόρμας στον υπόλοιπο κόσμο έχει πληγεί, ειδικά σε μια εποχή όπου αυτή προσπαθούσε να φανεί ανταγωνιστική στο ευρύτερο επιχειρηματικό πεδίο (“enterprise”) απέναντι σε άλλα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα, όπως το Drupal. 

Επιπλέον οι απλοί συνεισφέροντες στην πλατφόρμα αλλά και οι υπάλληλοι της Automattic φοβο΄νται ότι μπορεί να εμπλακούν και οι ίδιοι στο νομικό σκέλος της διένεξης, μιας και ο Matt έχει εξαρχής δηλώσει στο Slack της κοινότητας στις 24 Σεπτεμβρίου ότι “anything you text or communicate regarding their abuse of the WordPress and WooCommerce trademarks, including on private DMs or channels in this Slack, could be part of a legal discovery process” (“οτιδήποτε επικοινωνήσετε με μηνύματα κειμένου ή άλλο τρόπο σχετικά με την παραβίαση των εμπορικών σημάτων του WordPress και του WooCommerce μπορεί να είναι μέρος της νομικής διαδικασίας”). 

Ταυτόχρονα πλήθος ανθρώπων που μέχρι τώρα συνεισέφεραν στο WordPress και εκφράζουν αντίθετες απόψεις με την ηγεσία ή γίνονται “ενοχλητικοί” αποκλείονται χωρίς εξηγήσεις από τα κανάλια της κοινότητας, από το Slack της, από το WordPress.org, από την επικοινωνία με τον επίσημο Twitter/X λογαριασμό της, ο οποίος συχνά απαντά τοξικά σαν κακομαθημένος και ενοχλημένος έφηβος. 

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές στον τρόπο ηγεσίας και στη φιλοσοφία της ηγεσίας της πλατφόρμας γενικότερα, ώστε αυτή να διευρυνθεί πέρα από τα όρια ελέγχου και εξουσίας ενός ανθρώπου. Παραδείγματα:

Παράλληλα με τις αποχωρήσεις, τις αντίθετες απόψεις και τις προτάσεις για αλλαγή διακυβέρνησης, κυκλοφορούν πολλές αναρτήσεις σχετικά με την φερόμενη ως αυταρχική συμπεριφορά του Matt απέναντι στους υπαλλήλους του, αλλά και σε άλλα μέλη της κοινότητας του WordPress από το παρελθόν. Μαζί έχουν έρθει στο φως και άλλες δύο μηνύσεις εναντίον για προσωπικά του θέματα, που μπορεί όμως να έχουν και ποινικό σκέλος, και εγείρουν ακόμα και ζητήματα όπως “τι θα γίνει με την πλατφόρμα αν αυτός συλληφθεί και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του”. 

Δε λείπουν και οι συζητήσεις για οικονομικά προβλήματα της Automattic, οι οποίες κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού, καθώς η εταιρεία επιδιώκει ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια χρήματα από το εμπορικό σήμα του WordPress και δείχνει  ότι προσπαθεί  να καταπνίξει τον ανταγωνισμό της με παράτυπες κινήσεις. 

Στις 20 Οκτωβρίου 2024 ο Matt ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις δημοσιεύσεις μέχρι η αίτηση προσωρινής διαταγής της WPEngine να εκδικαστεί. Επικαλείται την 1η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος (“First amendment”) σχετικά με την ελευθερία το λόγου. Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε δεν επιθυμεί, υπονοώντας τη συμμετοχή της WPEngine στα κανάλια της κοινότητας του WordPress (πχ επαναφορά του πρόσθετού της ACF στο WordPress.org). Δηλώνει έτσι μια τελική θέση μη υποχώρησης, επικαλούμενος ένα κείμενο που αντηχεί δυνατά στην αμερικανική ψυχή. 

Στις 21 Οκτωβρίου ο κώδικας δεοντολογίας της κοινότητας του WordPress επεκτείνεται ξαφνικά ώστε να περιλαμβάνει και τα προσωπικά μηνύματα των μελών. Το Slack της κοινότητας έχει μόλις προ ημερών αναβαθμιστεί με χορηγία της Salesforce σε πακέτο που να δίνει πρόσβαση εξαγωγής ακόμη και προσωπικών μηνυμάτων των χρηστών. Τέλος, η είσοδος σε αυτό αναβαθμίζεται ώστε να περνάει μέσα από την είσοδο του WordPress.org, αυτή με την αποκήρυξη του “affiliation of any kind” με την WPEngine. 

Ο Matt ανακοινώνει ότι “ I have no interest in seeing your DM’s, but WP Engine’s lawyers do, and this is required to comply […] everyone on this Slack is currently impacted by their discovery request” (“εγώ δεν έχω κανένα ενδιαφέρον στα μηνύματά σας σε αυτό το Slack, όμως οι δικηγόροι της WPEngine έχουν και είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε […] όλοι στο Slack αυτό επηρεάζονται από το αίτημα τους. 

Επισήμως, ακόμη και ένας απλός συνεισφέρων στην κοινότητα, μπορεί να βρεθεί υπόλογος σε μια νομική αντιπαράθεση που δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι είναι δυνατό να συμβεί! 

Η άποψη του γράφοντα

Είμαι ενεργό μέλος της κοινότητας του WordPress εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Έχω αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό το έργο επειδή το πίστεψα και, αν γυρνούσα πίσω, θα το έκανα ξανά και πολύ ευχαρίστως. Μέσα σε όλο αυτό γνώρισα μερικούς εκπληκτικούς ανθρώπους. Θεωρώ πως έχω κερδίσει το δικαίωμα να μιλάω και να εκφράζω άποψη. 

Έχω γνωρίσει πολύ λίγο προσωπικά το Matt, αλλά τον έχω δει σε πάρα πολλές από τις αλληλεπιδράσεις του στην κοινότητα του WordPress. Καμιά φορά πράγματι φαντάζει σα να του λείπει η ενσυναίσθηση. Δεν είναι αυτό το σύνηθες. Παρολαυτά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, πιστεύω ότι είναι ένας βαθιά καλός άνθρωπος με αίσθηση σκοπού και προσωπικών αρχών. Είναι όμως η προσήλωσή του στο σκοπό του και η βεβαιότητά του για αυτό το σκοπό που λειτουργεί πλέον ενάντια τόσο στην πλατφόρμα του WordPress όσο και στην κοινότητά του. 

Ο Matt έστησε μέσα σε 20 χρόνια ένα απίστευτο οικοσύστημα ανθρώπων, εταιρειών, υπηρεσιών, και εργαλείων, χωρίς καν να χρειαστεί να το υλοποιήσει όλο μόνος του. Έδωσε το χώρο για να αναπτυχθεί αυτό οργανικά σχεδιάζοντας ένα απλό βασικό σύστημα, με χαμηλή καμπύλη εκμάθησης, με μικρό και ελαφρύ  πυρήνα αλλά και μεγάλη επεκτασιμότητα. Και αυτό δούλεψε. 

Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το οικοσύστημα κυριαρχούσε πάντα η ανθρώπινη καλοσύνη και οι αρχές της ανοιχτότητας και της συμπεριληψιμότητας, με μεγάλο σεβασμό στην άδεια GPL και τα καλά που μας δίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι στα συνέδρια της κοινότητας, τα WordCamps οι χορηγοί ελέγχονταν για το αν τα προϊόντα τους συμβαδίζουν με τη GPL και υπάρχουν ακόμη και σήμερα τρανταχτά ονόματα της αγοράς που αποκλείονται (πχ Envato). Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά τα χρόνια ισχυριζόμασταν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του WordPress ήταν: η κοινότητά του και το οικοσύστημά του. 

Μικρές διαφωνίες που μπορεί να είχε κανείς κατά καιρούς μαζί του δεν είχαν σημασία. Η ηγεσία είναι ηγεσία και είναι δουλειά της να χαράσσει τη γενική στρατηγική. Με τις τελευταίες του όμως κινήσεις ο Matt πρόδωσε την εμπιστοσύνη στο ίδιο το ανοιχτό λογισμικό και τις νόρμες του. Πάνω σε αυτή τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης αποκρυσταλλώνονται τώρα όλες ατέλειές του ως προσωπικότητα και συμπυκνώνονται  όλα τα παλιά παράπονα. 

Αλλά το οικοσύστημα πλέον είναι μεγαλύτερο από αυτόν και η απλή ανθρώπινη καλοσύνη δεν είναι αρκετή για να το κρατήσει σταθερό. Είναι κάτι που θα τολμούσα να ονομάσω ύβρη στην ηθική του ανοιχτού λογισμικού

Ίσως η περίπτωση αυτή να είναι η αφορμή για μια νέα εποχή στο WordPress, μια ενηλικίωση, με περισσότερη διαφάνεια και καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης, που να μη βασίζεται σε ένα και μοναδικό σημείο εξουσίας και ένα και μοναδικό σημείο αποτυχίας (“single point of failure”). ‘Ισως να είναι το κομβικό σημείο για ένα μεγάλο σχίσμα. 


*Τάκης Μπουγιούρης
Web developer/Project manager @ Nevma
Twitter/X, FB,Linkedin, Website
μέλος της ελληνικής κοινότητας του WordPress

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/’ΩραΕκδήλωση
16/10/2024 – 21/10/2024
Ολοήμερο
Python Brasil
Praça XV de Novembro, Rio de Janeiro
21/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: 3rd Annual Forum for Open Research in MENA
Qatar National Library, Doha
21/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: API Conference
Maritim proArte Hotel Berlin, Berlin
21/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: EOSC Symposium 2024
H4 Hotel Berlin Alexanderplatz, Berlin
21/10/2024 – 27/10/2024
Ολοήμερο
#online event: International Open Access Week
21/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
GOTO Chicago 2024
Convene Willis Tower, Chicago
21/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
Mastering Cloud Native Architectures, Serverless Development and Functions
Maritim proArte Hotel Berlin, Berlin
21/10/2024 – 25/10/2024
Ολοήμερο
Startup Week Πάτρα
Πάτρα, Πάτρα
21/10/2024
09:30 – 18:00
1ο Πανελλαδικό Συνέδριο ΔΕΣΜΗΣ Ενεργειακών Κοινοτήτων
Σεράφειο Συγκρότημα, Αθήνα
21/10/2024
19:00 – 21:00
#online event: Azure Innovators Hub Presents: Azure IaC
22/10/2024 – 24/10/2024
Ολοήμερο
LLVM Dev Meeting
Santa Clara Marriott, California
22/10/2024 – 24/10/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Global 2024
Centro Internacional de Congresos Yucatán, Yucatán
22/10/2024
Ολοήμερο
National Open Science Festival 2024 at Maastricht University
Maastricht University, Maastricht
22/10/2024 – 24/10/2024
Ολοήμερο
OPEN COMMUNITY EXPERIENCE
Halle 45, Mainz 55120
22/10/2024 – 25/10/2024
Ολοήμερο
PostgreSQL Conference Europe – Athens
Divani Caravel Hotel, Athens
22/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
RISC-V Summit
Hyatt Regency Santa Clara & The Santa Clara Convention Center, Clara
22/10/2024 – 23/10/2024
Ολοήμερο
SOSS Fusion
Alpharetta Conference Center, Alpharetta
22/10/2024 – 24/10/2024
10:00 – 19:00
Open Community Experience (OCX) 2024
Halle 45, Mainz 55120
22/10/2024
12:30 – 16:30
Seminarium Open Accesss
University of Lodz Library, Lodz
22/10/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
23/10/2024 – 24/10/2024
Ολοήμερο
#online event: P99 CONF
23/10/2024 – 24/10/2024
Ολοήμερο
EOSCxNFDI
H4 Hotel Berlin Alexanderplatz, Berlin
23/10/2024 – 24/10/2024
Ολοήμερο
LF Decentralized Trust Member Summit
The San Francisco Mint, San Francisco
23/10/2024
18:30 – 21:30
Καινοτόμες Τεχνολογίες στις Κατασκευές: Ανθεκτικότητα, Ασφάλεια και Προσαρμογή στις Σύγχρονες Προκλήσεις
Joist Innovation Park, Λάρισα
24/10/2024 – 25/10/2024
Ολοήμερο
#online event: 3rd International Conference on Open Science and Innovation in Ukraine
24/10/2024
Ολοήμερο
#online event: JavaScript Day 2024
24/10/2024
Ολοήμερο
#online event: Open Source Observability Day
24/10/2024 – 26/10/2024
Ολοήμερο
DrupalCamp Spain 2024
El Hotel Deloix Aqua Center 4, Alicante
24/10/2024
Ολοήμερο
IDPCON
Convene, New York
24/10/2024 – 25/10/2024
Ολοήμερο
Strengthening the policy of openness in science at the University of Warsaw
Warsaw University Library, Warszawa
24/10/2024
Ολοήμερο
Think Digital Identity and Cybersecurity for Government
One Great George Street, London
24/10/2024
11:00 – 12:30
#online event: NIFO Coffee Talk: Monitoring KPIs
24/10/2024
17:30 – 19:30
Διαδικτυακή Εκδήλωση “Unlocking the Potential of Women Entrepreneurs”
25/10/2024 – 29/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: React Advanced London
The Brewery, London
25/10/2024 – 26/10/2024
Ολοήμερο
CityJS Medellín 2024
Universidad Católica Luis Amigó, Teatro Mayor San José, Medellín
25/10/2024 – 27/10/2024
Ολοήμερο
Jesień Linuksowa
Hotel Przy Młynie, Rybnik
25/10/2024 – 27/10/2024
Ολοήμερο
NixCon 2024
bUm – Raum für solidarisches Miteinander, Berlin
25/10/2024 – 27/10/2024
Ολοήμερο
Ubuntu Summit 2024
World Forum, Hague
25/10/2024
10:00 – 11:30
#οnline event:Workshop ‘How to use open data for your research’
26/10/2024 – 27/10/2024
Ολοήμερο
WorldCamp 2024
Palacio de Congresos de Granada, Granada
26/10/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
27/10/2024 – 29/10/2024
Ολοήμερο
ATO 2024
Raleigh Convention Center, Raleigh
27/10/2024 – 30/10/2024
Ολοήμερο
FAIR-DI European Conference on Data Intelligence 2024
Karlsruhe, Karlsruhe
28/10/2024 – 31/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: SmashingConf Antwerp
Bourla, Antwerpen
28/10/2024
Ολοήμερο
7th European P4 Workshop (EuroP4’24)
28/10/2024 – 29/10/2024
Ολοήμερο
AI_dev: Open Source GenAI & ML Summit Japan
Toranomon Hills Forum, Tokyo
28/10/2024 – 29/10/2024
Ολοήμερο
Automotive Linux Summit
Toranomon Hills Forum, Tokyo
28/10/2024 – 30/10/2024
Ολοήμερο
IBERGRID 2024
Faculdade de Medicina da Universidade do Porto, Porto
28/10/2024 – 29/10/2024
Ολοήμερο
Open Source Summit Japan
Toranomon Hills Forum, Tokyo

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας (NIFO) δημοσίευσε τρεις περιπτώσεις χρήσης σε έργα έξυπνων πόλεων υπό την ηγεσία της GD DIGIT και της GD CNECT. Στόχος αυτών των περιπτώσεων χρήσης είναι να αναδείξουν ένα ευρύ φάσμα έργων, να αξιολογήσουν το επίπεδο διαλειτουργικότητας και τη συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC). Στο πλαίσιο της έγκρισης του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη, η διαλειτουργικότητα καθίσταται περαιτέρω βασικό στοιχείο το οποίο αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω οι δημόσιες διοικήσεις κατά τα προσεχή έτη. Ο νόμος εισάγει ένα πλαίσιο συνεργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλούς διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων και σε συμφωνία σχετικά με κοινές ψηφιακές λύσεις. Η ανταλλαγή ορθών πρακτικών και η επικοινωνία σχετικά με τους υφιστάμενους πόρους είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο πλαίσιο υφιστάμενων πλαισίων όπως το ΕΤΕ4SCC. 

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των διαφόρων διαθέσιμων περιπτώσεων χρήσης:

  • Αθήνα (Ελλάδα): Το έργο DUET (στο οποίο συμμετείχε και η ΕΕΛΛΑΚ) είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τις πόλεις για τις πόλεις, προωθώντας τις αποφάσεις που βασίζονται στα δεδομένα, οι οποίες λαμβάνονται με την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης, εικονικής αναπαράστασης των διαδικασιών μιας πόλης. Το έργο DUET παρέχει ένα εικονικό αντίγραφο έξυπνων πόλεων, επιτρέποντας ταχύτερες απαντήσεις σε γεγονότα σε πραγματικό χρόνο και τεκμηριωμένες μακροπρόθεσμες αποφάσεις πολιτικής. Αυτή η διατερματική, σε πραγματικό χρόνο ορατότητα επιτρέπει στις πόλεις να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε όλους τους διεπιστημονικούς τομείς και υπηρεσίες της. 
  • Λιουμπλιάνα (Σλοβενία): Το πρόγραμμα « Ενδυνάμωση των Φωνών των Μεταναστών για την Τοπική Ένταξη και Ένταξη» (EMVI) έχει σχεδιαστεί με βάση την βασική αρχή ότι, για την επιτυχία της τοπικής ένταξης και των τοπικών στρατηγικών ένταξης, θα πρέπει να προωθηθεί η ένταξη των μεταναστών. Το έργο αναπτύσσει, βελτιώνει, ενισχύει και επεκτείνει διάφορες μεθόδους για τη συμμετοχή των μεταναστών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών στρατηγικών ένταξης και ένταξης. 
  • Λυών (Γαλλία): Το έργο ASCEND στοχεύει στη δημιουργία και την επιτάχυνση των περιοχών θετικής καθαρής ενέργειας (PCED) σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Το έργο διαδραματίζει καίριο ρόλο στον στόχο της πόλης της Λυών για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, με στόχο να καταστεί η Λυών μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη PCED στην περιοχή Confluence της Λυών. 

Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης κατέστησαν δυνατές χάρη σε διάφορες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς και δημόσιες διοικήσεις. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα έργα αυτά δεν είναι μόνο καινοτόμα αλλά και μετασχηματιστικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των έξυπνων πόλεων. Αποτελούν καλά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο το ΕΤΕ4SCC μπορεί να στηρίξει τους τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των έργων τους. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για άλλες έξυπνες πόλεις και κοινότητες που φιλοδοξούν να θέσουν σε εφαρμογή παρόμοιες πρωτοβουλίες και να διασφαλίσουν ότι η διαλειτουργικότητα λαμβάνεται υπόψη από το αρχικό στάδιο. Ανυπομονούμε να δούμε τη συνεχή πρόοδο και την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς η διαλειτουργικότητα μπορεί να υποστηρίξει έξυπνες πόλεις και κοινότητες; Επιπλέον πόροι είναι διαθέσιμοι εδώ!

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/nifo-national-interoperability-framework-observatory/

Το Lliurex είναι το λογισμικό εκπαίδευσης ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια (Generaliat Valenciana) από το 2005. Ξεκινώντας με περιορισμένα χαρακτηριστικά και εφαρμογές, η κοινότητα Lliurex κατάφερε να το αναπτύξει περαιτέρω και σήμερα η έκδοση LliureX23 προσφέρει ένα δυναμικό και προσβάσιμο λειτουργικό σύστημα και ένα σύνολο εφαρμογών που καλύπτουν τις περισσότερες από τις ανάγκες στην εκπαίδευση.  

Tο ταξίδι του Lliurex

Τον Μάιο του 2005, η Conselleria d’ Educació της Generaliat Valenciana ξεκίνησε το LliurexX 5.09 με βάση το σύστημα διανομής Debian GNU/Linux και προσφέροντας μόνο εκδόσεις για επιτραπέζιους υπολογιστές. Ωστόσο, το Illurex συνέχισε να αναπτύσσεται, με νέες εκδόσεις να κυκλοφορούν σχεδόν κάθε χρόνο από το 2009 έως το 2021. Οι νέες εκδόσεις σύντομα άλλαξαν το λειτουργικό σύστημα από Debian GNU/Linux σε Ubuntu, το οποίο παραμένουν μέχρι σήμερα. Σε αυτή την εικοσαετή αναπτυξιακή διαδικασία, το Illurex έχει συμπεριλάβει νέες προσαρμογές για αίθουσες διδασκαλίας, εκπαιδευτικά κέντρα, μουσική και βιβλιοθήκη· εκτός από νέα χαρακτηριστικά όπως το εργαστήριο γλωσσών (Liurex Lab), MyPaint, TuxType, LibreOffice, Casimir Editor για μαθητές με δυσλεξία κ.λπ. Μέχρι το 2019, η Generalitat Valencia είχε εφαρμόσει το lliurex σε περισσότερους από 120,000 σταθμούς εργασίας και η μετάβαση στο LibreOffice εξοικονόμησε 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως σε άδειες ιδιόκτητου λογισμικού. Το 2024, η Conselleria εγκαινίασε την τελευταία έκδοση Lliurex23, η οποία αντιπροσωπεύει την κορύφωση αυτής της πρωτοβουλίας ανοιχτού κώδικα. 

Εκτόξευση με το LliureX23

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Βαλένθια επωφελείται από την Lliurex από το 2005, και το Lliurex παραμένει αρκετά ενεργό και προσφέρει δυναμικές υπηρεσίες και λύσεις πληροφορικής. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση ξεκίνησε την τελευταία έκδοση: LliureX23. 

Όσον αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά του, το λειτουργικό σύστημα Lliurex23 βασίζεται στο Ubuntu LTS 22.04, το οποίο εγγυάται ενημερώσεις και ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τον Απρίλιο του 2027, και περιλαμβάνει το KDE Plasma (5.27) desktop και το LibreOffice 7.5.6 με το δικό του επεξεργαστή κειμένου (Writer), τον επεξεργαστή υπολογιστικών φύλλων (Calc), τον επεξεργαστή παρουσιάσεων (Impress), το πρόγραμμα σχεδίασης (Draw), τη βάση δεδομένων (Base) και τον επεξεργαστή μαθηματικών τύπων (Math). Επιπλέον, το lliurex23 έρχεται με σημαντικές ενημερώσεις στις ακόλουθες εφαρμογές lliurex: OneDrive, BellScheduler, CDC Control και Wi-Fi GVA Control.

Καθώς και νέες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Zero-Center:

  • Το KeePass. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να προστατεύουν με ασφάλεια τους διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης που χρειάζονται στην καθημερινή ζωή.
  • Tracker. Μια εφαρμογή φυσικής για ανάλυση βίντεο και μοντελοποίηση.
  • Υποστήριξη για το plate ανάπτυξης WemosD1R32.
  • Βελτιώσεις στην υποστήριξη των ψηφιακών διαδραστικών slates Promethean.

Συντήρηση και ενημέρωση Lliurex23 

Από την έναρξή του, το LliureX23 έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις και ενημερώσεις που δείχνουν πόσο ενεργό και θεωρείται ως το λειτουργικό σύστημα για το εκπαιδευτικό σύστημα της Βαλένθια. Συνολικά, υπήρξαν επτά ανακοινώσεις στο Lliurex23 οι οποίες κυμαίνονται από το λειτουργικό σύστημα Ubuntu έως τις ενημερώσεις του προγράμματος περιήγησης ιστού. Η πρώτη ενημέρωση χρονολογείται από τον Ιούλιο πραγματοποίησε μη καθορισμένες ενημερώσεις για το KDE Neon και το λειτουργικό σύστημα Ubuntu. Αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα, η Conselleria d’Educació ανακοίνωσε νέες αλλαγές που σχετίζονται με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κυρίως τη ρύθμιση της DuckDuckGo ως προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης, σε αντικατάσταση της Qwant. Το Duckduckgo εγκαταστάθηκε πλήρως ως το προεπιλεγμένο χαρακτηριστικό. Οι ακόλουθες ενημερώσεις ήρθαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την εγκατάσταση πρόσθετων πακέτων, βελτιστοποίησης διεπαφών και μετεγκατάστασης βιβλιοθηκών.  

Η επιτυχία του Illurex απέφερε σημαντικά οφέλη για την ισπανική δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με την ισπανική πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η χρήση του lliurex εξοικονομεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους 110,000 υπολογιστές στα εκπαιδευτικά κέντρα που ανήκουν στην Generalitat Valenciana.

Λεπτομερείς πληροφορίες για το Lliurex είναι προσβάσιμες στο GitHub, και την ειδική ιστοσελίδα του έργου.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

by: Linux Insider

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Ελβετία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το ανοικτό λογισμικό με τον “Ομοσπονδιακό Νόμο για τη Χρήση Ηλεκτρονικών Μέσων για την Εκπλήρωση Κυβερνητικών Καθηκόντων” (EMBAG). Αυτός ο νέος νόμος απαιτεί από όλους τους δημόσιους φορείς να «αποκαλύπτουν» τον κώδικα του λογισμικού που αναπτύσσεται από ή για λογαριασμό τους, εκτός εάν το εμποδίζουν δικαιώματα τρίτων ή ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτή η προσέγγιση «δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας» στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών λειτουργιών.

Η πραγματοποίηση αυτής της κίνησης δεν ήταν εύκολη. Ξεκίνησε το 2011 όταν το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο δημοσίευσε την εφαρμογή του, Open Justitia, υπό άδεια ανοικτού κώδικα. Η εταιρεία ιδιόκτητου νομικού λογισμικού Weblaw δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτό. Υπήρξαν έντονες πολιτικές και νομικές μάχες για πάνω από μια δεκαετία. Τελικά, το EMBAG ψηφίστηκε το 2023. Τώρα, ο νόμος όχι μόνο επιτρέπει την απελευθέρωση του OSS από την ελβετική κυβέρνηση ή τους εργολάβους της, αλλά απαιτεί επίσης την κυκλοφορία του κώδικα με άδεια ανοιχτού κώδικα «εκτός εάν τα δικαιώματα τρίτων ή λόγοι που σχετίζονται με την ασφάλεια θα το απέκλειαν ή θα το περιόριζαν.”

Ο καθηγητής Δρ. Matthias Stürmer, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βέρνης, ηγήθηκε της προσπάθειας για την ψήφιση αυτού του νόμου. Τον χαρακτήρισε ως “μια μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, τη βιομηχανία πληροφορικής και την κοινωνία”. Ο Stürmer πιστεύει ότι όλοι θα ωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση, καθώς μειώνει την εξάρτηση του δημόσιου τομέα από συγκεκριμένους προμηθευτές, επιτρέπει στις εταιρείες να επεκτείνουν τις ψηφιακές επιχειρηματικές τους λύσεις και ενδεχομένως οδηγεί σε μείωση του κόστους πληροφορικής και βελτιωμένες υπηρεσίες για τους φορολογούμενους.

Εκτός από την υποχρέωση χρήσης Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (OSS), το EMBAG απαιτεί επίσης την κυκλοφορία δεδομένων της κυβέρνησης που δεν είναι προσωπικά και δεν είναι ευαίσθητα ως προς την ασφάλεια ως Δεδομένα Ανοιχτής Κυβέρνησης (OGD). Αυτή η διπλή προσέγγιση “ανοιχτό από προεπιλογή” σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος προς μεγαλύτερη διαφάνεια και πρακτική επαναχρησιμοποίηση του λογισμικού και των δεδομένων. Η εφαρμογή του EMBAG αναμένεται να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες χώρες που εξετάζουν παρόμοια μέτρα. Στόχος του είναι να προωθήσει την ψηφιακή κυριαρχία και να ενθαρρύνει την καινοτομία και τη συνεργασία στον δημόσιο τομέα.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Η Ελβετία δεν είναι μοναδικό παράδειγμα. Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη υποστηρίζουν εδώ και καιρό τον ανοιχτό κώδικα. Για παράδειγμα, η Εθνική Χωροφυλακή της Γαλλίας χρησιμοποιεί Linux στους υπολογιστές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζεται εδώ και καιρό για την εξασφάλιση OSS μέσω του έργου Free and Open Source Software Auditing (FOSSA) της ΕΕ. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει τη χρηματοδότηση για το NGI Zero Commons Fund, μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει κάποια υποστήριξη για το ανοιχτό λογισμικό, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στην Ευρώπη. Η Federal Source Code Policy, για παράδειγμα, απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να δημοσιεύουν τουλάχιστον το 20% του νέου προσαρμοσμένου κώδικα ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, δεν επιβάλλει τη χρήση του ανοιχτού λογισμικού. Ομοίως, η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών (GSA) έχει μια πολιτική OSS που απαιτεί από τους οργανισμούς GSA να λογοδοτούν και να δημοσιεύουν τον κώδικα ανοιχτού κώδικα τους. Αυτή η πολιτική προωθεί μια προσέγγιση “open first” για την ανάπτυξη νέου προσαρμοσμένου κώδικα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://www.linuxinsider.gr

Το site και forum εχουν μεταφερθεί σε νέο server με νεότερες εκδόσεις των υπηρεσιών. Έχουν εμφανισθεί κάποια προβλήματα που θα διορθωθούν.

Μπορεί να φτάσατε σε αυτήν την ανάρτηση επειδή λάβατε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνημμένο PDF από έναν υποτιθέμενο χάκερ που απαιτεί πληρωμή, διαφορετικά θα στείλει αποδεικτικά- όπως εικόνες σεξουαλικού χαρακτήρα – σε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας. Αναζητάτε τι να κάνετε σε αυτήν την τρομακτική κατάσταση και πώς να απαντήσετε σε μια φαινομενικά εξατομικευμένη απειλή που περιλαμβάνει ακόμη και το πραγματικό σας “LastNameFirstName.pdf” και μια φωτογραφία του σπιτιού σας.

Μην πανικοβάλλεστε. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς στο email, πιθανότατα δεν έχει παραβιαστεί  ο υπολογιστής σας. Αυτή είναι απλώς μια  νέα παραλλαγή μιας παλιάς απάτης —στην πραγματικότητα, μια ολόκληρη κατηγορία απάτης που ονομάζεται “sextortion”. Αυτός είναι ένας τύπος διαδικτυακού ψαρέματος που στοχεύει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θηρεύει τους φόβους της ψηφιακής εποχής. Χρησιμοποιεί γενικά πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό ή πληροφορίες από παραβιάσεις δεδομένων, όχι πληροφορίες που προέρχονται από παραβίαση των παραληπτών των email , και επομένως είναι πολύ απίθανο ο αποστολέας να έχει “ενοχοποιητικές” φωτογραφίες ή να έχει παραβιάσει τους λογαριασμούς ή τις συσκευές σας.

Ξεκινούν τα email που σας δείχνουν τη διεύθυνση, το πλήρες όνομά σας και πιθανώς μια εικόνα του σπιτιού σας. 

Θα μιλήσουμε για μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε, αλλά η πρώτη και κύρια συμβουλή που έχουμε: μην πληρώσετε τα λύτρα.

Η γενική ουσία είναι ότι ένας χάκερ ισχυρίζεται ότι έχει παραβιάσει τον υπολογιστή σας και λέει ότι θα δημοσιοποιήσει ενοχλητικές πληροφορίες – όπως εικόνες σας που τραβήχτηκαν μέσω της κάμερας web ή του ιστορικού περιήγησής σας με πορνογραφικό υλικό – στους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας.  Ο χάκερ υπόσχεται να φύγει αν του στείλετε χιλιάδες δολάρια, συνήθως με bitcoin. Αυτό είναι διαφορετικό από μια ξεχωριστή απάτη σεξουαλικής εξαγοράς στην οποία ένας άγνωστος γίνεται φίλος και πείθει έναν χρήστη να ανταλλάξει σεξουαλικό περιεχόμενο στη συνέχεια απαιτεί πληρωμή για το απόρρητο; μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί μια πιο προσεκτική απάντηση.

Αυτό που κάνει το email ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι, για να αποδείξουν την αυθεντικότητά τους, ξεκινούν τα email που σας δείχνουν τη διεύθυνσή σας, το πλήρες όνομά σας και πιθανώς μια εικόνα του σπιτιού σας. 

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι σας έχουν χακάρει. Οι απατεώνες σε αυτήν την περίπτωση πιθανώς βρήκαν μια παραβίαση δεδομένων που περιείχε μια λίστα με ονόματα, email και διευθύνσεις σπιτιού και στέλνουν αυτό το email σε δυνητικά εκατομμύρια ανθρώπους, ελπίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς θα ανησυχούσαν αρκετά και θα πληρώσουν ότι η απάτη θα γίνει κερδοφόρος.

Ακολουθούν μερικές γρήγορες απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνουν πολλοί άνθρωποι μετά τη λήψη αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έχουν τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου μου! Πώς πήραν μια φωτογραφία του σπιτιού μου;

Να είστε βέβαιοι ότι οι απατεώνες δεν βρίσκονταν στην πραγματικότητα έξω από το σπίτι σας και τραβούσαν φωτογραφίες. Καλώς ή κακώς, οι φωτογραφίες των σπιτιών μας βρίσκονται σε όλο το διαδίκτυο. Από το Google Street View έως τους ιστότοπους ακινήτων, η εύρεση μιας εικόνας του σπιτιού κάποιου είναι πανεύκολη εάν έχετε τη διεύθυνσή του. Ενώ τα δημόσια δεδομένα για το σπίτι σας μπορεί να σας τρομάζουν, παρόμοια δεδομένα για κρατική περιουσία μπορεί να έχουν οφέλη διαφάνειας.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, οι παραβιάσεις δεδομένων είναι συχνές και μαζικά σύνολα προσωπικών πληροφοριών των ανθρώπων συχνά πηγαίνουν στις εγκληματικές γωνιές του Διαδικτύου. Οι απατεώνες πιθανότατα έλαβαν μια τέτοια λίστα ή πολλαπλές λίστες, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων email, ονομάτων, αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων για να  τα συμπεριλάβουν  σε μαζικά email.

Είναι πιο δύσκολο να αλλάξετε τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας παρά να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι να γνωρίζετε ότι οι πληροφορίες σας βρίσκονται εκεί έξω και να προσέχετε μελλοντικές απάτες χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες

Και φυσικά, θα πρέπει πάντα να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν ειδοποιηθείτε ότι οι πληροφορίες σας έχουν διαρρεύσει λόγω παραβίασης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως Have I Been Pwned  για να ελέγξετε αν έχετε συμμετάσχει σε μια από τις πιο γνωστές διαρροές κωδικών πρόσβασης.

Πρέπει να απαντήσω στο email;

Απολύτως όχι. Με αυτό το είδος απάτης, ο δράστης βασίζεται στην πιθανότητα ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων θα απαντήσει από μια παρτίδα δυνητικά εκατομμυρίων. Βασικά, αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από την παλιά απάτη του Νιγηριανού πρίγκιπα, απλά με διαφορετικό σενάριο. Από προεπιλογή περιμένουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ανοίξουν καν το email, πόσο μάλλον να το διαβάσουν. Αλλά μόλις λάβουν απάντηση – και ξεκινήσει μια συνομιλία – πιθανότατα θα περάσουν σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο της απάτης. Είναι καλύτερα να μην απαντήσετε καθόλου.

Λοιπόν, δεν πρέπει να πληρώσω τα λύτρα;

Δεν πρέπει να πληρώσετε τα λύτρα. Εάν πληρώσετε τα λύτρα, όχι μόνο χάνετε χρήματα, αλλά ενθαρρύνετε τους απατεώνες να συνεχίσουν να ψαρεύουν άλλα άτομα. Εάν πληρώνετε, τότε οι απατεώνες μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως σημείο πίεσης για να συνεχίσουν να σας εκβιάζουν, γνωρίζοντας ότι είστε ευαίσθητοι.

Τι πρέπει να κάνω αντ ‘αυτού;

Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Αλλά υπάρχουν μερικά βασικά βήματα ασφαλείας που μπορείτε να ακολουθήσετε και είναι πάντα καλή ιδέα. Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να διατηρήσετε τους κωδικούς σας ισχυρούς και μοναδικούς. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα πρέπει να φροντίσετε ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όποτε αυτό είναι μια επιλογή στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον οδηγό Surveillance Self-Defense   του EFF για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο προστασίας της ασφάλειας και του απορρήτου σας στο διαδίκτυο.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε είναι να εφαρμόσετε ένα κάλυμμα πάνω από την κάμερα του υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε εάν ανησυχείτε ότι μια απατεώνων εφαρμογή μπορεί να ενεργοποιεί την κάμερά σας ή ότι την αφήσατε μόνοι σας.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η εμπειρία δεν είναι διασκεδαστική, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Απλώς αγνοήστε τις κενές απειλές των απατεώνων και εφαρμόστε καλή πολιτική ασφαλείας στο μέλλον!

Συνολικά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν οι καταναλωτές. Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι οι μεσίτες δεδομένων και σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία επιτρέπεται να αποθηκεύουν πάρα πολλές πληροφορίες για εμάς για πάρα πολύ καιρό. Αναπόφευκτα αυτά τα δεδομένα παραβιάζονται και μπαίνουν σε εγκληματικές αγορές όπου πωλούνται και εμπορεύονται και χρησιμοποιούνται για απάτες όπως αυτή. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτό θα ήταν με ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις . Διότι, εάν τα δεδομένα δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να διαρρεύσουν. 

Δείτε ένα παράδειγμα τέτοιας απάτης εδώ

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (NIFO) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη. Παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των δραστηριοτήτων διαλειτουργικότητας, το NIFO υποστηρίζει την ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Διαλειτουργική Ευρώπη, και παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Αυτή η ευθυγράμμιση προωθεί τις απρόσκοπτες ψηφιακές αλληλεπιδράσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Ο ρόλος του NIFO εκτείνεται πέρα ​​από έναν ρόλο παρατηρητή. Συνεργάζεται με 35 ευρωπαϊκές χώρες για να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα διαλειτουργικότητας όχι μόνο πληρούνται αλλά και παρουσιάζονται συνεχώς. Με το Digital Policy Hub, το NIFO παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και πόρους από κάθε κράτος μέλος σε ενημερωτικά δελτία ψηφιακής δημόσιας διοίκησης και μελέτες περιπτώσεων ανά χώρα. Για παράδειγμα, αυτό το Ολλανδικό γράφημα δείχνει την κατάσταση της διαλειτουργικότητας στις Κάτω Χώρες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Επιπλέον, το NIFO φιλοξενεί μια σελίδα  διαλειτουργικότητας σε εθνικό επίπεδο. Εδώ, εμφανίζονται οι πρωτοβουλίες διαλειτουργικότητας κάθε χώρας, μαζί με τα αρμόδια μέρη για τις πολιτικές διαλειτουργικότητας. Η ενότητα «καλές πρακτικές» παρέχει παραδείγματα που σχετίζονται με θέματα NIFO, ένα από τα οποία είναι το άνοιγμα δεδομένων. Περιλαμβάνει μια επιλεγμένη πρωτοβουλία από την Ιταλία που αυτή καθιστά τα δεδομένα που δημιουργούνται για δημόσιες συμβάσεις διαθέσιμα ως ανοιχτά δεδομένα, ενώ η Πορτογαλία φιλοξενεί την Διαδικτυακή πύλη MOSAICO που προωθεί τη χρήση ανοιχτών δεδομένων παρέχοντας εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες. Η πύλη data.europa.eu διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ανοιχτό οικοσύστημα δεδομένων παρέχοντας ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης σε μια τεράστια γκάμα δημόσιων δεδομένων από όλη την Ευρώπη. 

Κοιτάζοντας το μέλλον, το NIFO συνεχίζει να είναι διευκολυντής στο ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Καθώς οι δημόσιες διοικήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε διαλειτουργικά συστήματα, τα οφέλη από το έργο του NIFO θα γίνουν ακόμη πιο ορατά, οδηγώντας σε μια πιο συνδεδεμένη και αποτελεσματική ψηφιακή Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

We are proud to announce that Skroutz is one of our Golden Sponsors.

Skroutz connects millions of users with thousands of merchants that choose Skroutz, the most popular e-commerce platform in Greece to promote their products.
Users can find at www.skroutz.gr more than 32 million products in more than 8 thousands stores. By purchasing via Skroutz Marketplace, users can enjoy a carefree shopping experience with guaranteed delivery, reimbursement and free return policy. Skroutz’s vision is to provide users an unparalleled experience across their journey and an efficient sales channel for its partners.
Skroutz was founded in 2005 and its headquarters are located in Athens, Greece. Skroutz employs more than 500 people while after 19 consecutive years of presence in the industry the brand name Skroutz is synonymous with excellence in online shopping experience. Testament to this are the more than 5 million unique visits per month to the Skroutz website.

We’re excited to invite you to a special FOSSCOMM 2024 evening at Μπονμπονέλλα Bar on November 8, 2024! This event is a great opportunity to relax, enjoy drinks and snacks, and socialize with other attendees. Below is all the important information to ensure you understand how the evening will work, what’s included in your voucher, and how additional purchases will be handled.

Event Overview

  • Date: November 8, 2024
  • Time: 18:00 – 23:00 (You’re welcome to stay later, but special event pricing ends at 23:00)
  • Venue: Μπονμπονέλλα Bar, Thessaloniki
  • Shared Space: Please note, the bar will remain open to the public. While we have a reserved area, other customers will be present, so please be respectful of the shared space.

How it works?

Each attendee will receive a voucher which covers:

  • One drink from the special event menu
  • One sandwich

The event menu has been created specifically for this night, and here’s what you can choose from:

  • Coca-Cola
  • Beer Free
  • Vergina beer (500ml)
  • Vodka
  • Gin
  • Tequila
  • Signature/Premium cocktails

For the premium cocktails, you will need to pay an extra fee directly to the bar staff (€2 or €3, depending on the cocktail) along with handing them your drink coupon. These are still part of your voucher selection, but they come with an extra charge.

How the Voucher Works

You will receive 2 vouchers, the first voucher entitles you to one drink, and the second to one sandwich from the special event menu. However, for the premium cocktails mentioned above, you’ll need to pay the small additional fee directly to the bar staff.

For the sandwich, we’ll offer snacks like turkey and cheese sandwiches with sauce, and we’re also preparing vegan options for anyone who requests them in advance. Please let us know your preferences for the vegan sandwiches a week before the event.

Additional Orders & Pricing

If you wish to order more food or drinks after you’ve used your voucher, these orders will be made from the regular bar menu, not the event menu. Any additional drinks or snacks you order will be at the regular prices of Μπονμπονέλλα, with a €1 discount for FOSSCOMM attendees.

For example, if a beer on the regular menu costs €5, FOSSCOMM attendees will pay €4. This discount applies only to the regular menu.

All extra orders will be paid directly to the servers, so our organizing team will not handle these payments.

Event Duration & Post-Event Pricing

The official event runs from 18:00 to 23:00. During this time, you’ll have access to the special event pricing and menu. After 23:00, the event pricing will end, and the bar will revert to its normal pricing. You’re welcome to stay as long as you’d like, but after 23:00, all orders will be at the standard bar rates with no discounts.

Music & Atmosphere

A DJ will be playing music to keep the atmosphere lively. However, due to local regulations, the volume will be lowered after 23:00 to respect the neighborhood. We ask that you also respect these rules to ensure a fun and respectful night for everyone.

Important Expectations for Attendees

By attending this event, you are expected to have read and understood these guidelines regarding the use of the voucher, additional charges, and how the evening will be organized. It is important that all attendees follow these guidelines to ensure the event runs smoothly and fairly for everyone.

If any attendee disregards these rules or fails to respect the terms of the event, we reserve the right to deny further participation in the event and, if necessary, take further action to maintain the safety and respect of the space and other participants.

Key Reminders

  1. Know what’s covered: Your voucher includes one drink and one sandwich from the special event menu. If you choose a premium cocktail, you’ll need to pay the additional fee directly to the bar staff.
  2. No extra drinks from the event menu: If you want more drinks or food after using your voucher, you’ll need to order from the regular menu, which comes with a €1 discount for FOSSCOMM attendees. These extra purchases are paid directly to the bar.
  3. Shared space: The bar will not be closed to the public, so we’ll be sharing the space with other customers. Please be mindful of this and respect the bar’s other patrons.
  4. Stay informed: We will provide reminders before and during the event so that everyone knows exactly what’s included and how additional charges will be handled.

Form clarifications:

Please make sure to enter the email to which you received your conference confirmation email (the email you used to register for FOSSCOMM) for us to associate and identify your participation in the Beer event! If you enter a different email, you will not be able to participate in the Beer event. Each email can be used only once, and the Welcome Event Registration Form will be open for a short period of time due to the limited number of vouchers.

If you didn’t register for the Welcome Event, you’re still welcome to join the party! Just note that we will not be able to provide you with any food and drinks and you are expected to pay them yourself. We look forward to seeing you there!

The FOSSCOMM 2024 organizing committee

In an IEEE Software “Adventures in Code” column titled Modular Data Analytics I describe the benefits and use of simple-rolap , a tool suite for relational online analytical processing. I have built simple-rolap based on the Unix make tool and a few shell scripts. With make approaching its 50th birthday, before writing the column I looked for possible modern and better alternatives I might be ignoring.