πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ
Είστε έτοιμοι για το 1ο meetup της Qt κοινότητας στην Ελλάδα; Όλα τα επίπεδα και οι ειδικότητες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν! Πρόγραμμα: 18: 30-19: 00 Welcome & intro, Anastasia Solari 19…   Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου Athens Qt Community Meetup #1 όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider
GNU Health

Το GNU Health είναι ένα ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών νοσοκομείων (HIS). Κατασκευάστηκε με σκοπό να εξοικονομήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στην υγειονομική περίθαλψη.

Το GNU Health αναπτύχθηκε αρχικά από τον Dr. Luis Falcon, MD, έναν γιατρό και επιστήμονα ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι και ακριβιστής του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα. Είναι ο ιδρυτής του GNU Solidario, του κύριου οργανισμού της GNU Health, με πρωταρχικό στόχο την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Το GNU Health είναι τώρα ο κεντρικός οικοδεσπότης πολλών άλλων προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης όπως το Occhiolino (GnuLIMS), ένα εργαστηριακό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, την έτοιμη εγκατάσταση GNU Health για RaspberryPi, και ο Thalamus, έναν διακομιστή μηνυμάτων και ελέγχου ταυτότητας του GNU Health Federation.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για το GNU Health είναι ότι είναι εύκολο να εγκατασταθεί καθώς έχει ήδη αρχίσει να προστίθεται σε αποθετήρια πολλών διανομών Linux, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας από το κέντρο λογισμικού και έχει πακεταρισμένες εφαρμογές πελάτες για Windows και Mac OSX.

Το GNU Health δεν λειτουργεί μόνο ως HIS. Μπορεί να λειτουργήσει ως απλό σύστημα ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου EMR, ώστε να μπορεί να γίνει λειτουργικό σε μικρές κλινικές και νοσοκομεία.

Πολλά έργα υγείας ανοικτού κώδικα χάνουν τον ενθουσιασμό και την αρχική ορμή τους και πεθαίνουν ή εγκαταλείπονται από τους προγραμματιστές τους. Το GNU Health υποστηρίζεται από το GNU Solidario: μια μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αυτό και άλλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το GNU Health βασίστηκε στο Tryton, ένα επιχειρηματικό σύστημα ERP ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε για επιχειρήσεις. Το GNU Health επεκτείνει το Tryton και το χρησιμοποιεί για νοσοκομειακή χρήση με μονάδες έτοιμες για ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κλινικής εργασίας, της διαχείρισης αρχείων ασθενών, της διαχείρισης του εργαστηρίου, της διαχείρισης ιατρικών αποθεμάτων και άλλων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του GNU Health

Ημερολόγιο GNU Health

Διαχείριση ημερολογίου GNU Health

 • Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
 • Διαχείριση φαρμάκων
 • Πρότυπα ασθενειών και ιατρικών διαδικασιών (ICD-10 / ICD-10-PCS)
 • Γενετικοί και κληρονομικοί κίνδυνοι ασθενών: Πάνω από 4200 γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες (NCBI / Genecards)
 • Επιδημιολογικές και άλλες στατιστικές εκθέσεις
 • Διοίκηση γιατρών
 • Διαχείριση εργαστηρίων
 • Διαχείριση αποθεμάτων
 • Νοσοκομειακή οικονομική διοίκηση

Τι κάνει το GNU Health ξεχωριστό;

 • Κατασκευάστηκε από έναν γιατρό και βασίστηκε σε ένα καλά περιγραφόμενο κλινικό μοντέλο
 • Cross-platform
 • Κατασκευάστηκε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανοικτού κώδικα
 • Πλήρης ροή εργασιών χωρίς χαρτί
 • Πελάτες επιφάνειας εργασίας
 • Πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης
 • Εύκολο στην ανάπτυξη, διαχείριση και χρήση
 • GNU Health για RaspberryPi
 • Πολυγλωσσική υποστήριξη
 • Καλά αναπτυγμένη δομή δεδομένων

Το GNU Health μιλάει πολλές γλώσσες

Το GNU Health έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αυτό το καθιστά έτοιμο για χρήση σε πολλές χώρες και περιορίζει το χρόνο μετάφρασης / εντοπισμού καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ορισμένες από τις μεταφρασμένες γλώσσες χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες είναι τα Γαλλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Ρωσικά και Αραβικά.

GNU LIMS/Occhiolino: Εργαστηριακό σύστημα πληροφοριών

Οι ομάδες GNU Solidario έχουν κυκλοφορήσει το GNU LIMS, ένα σύστημα διαχείρισης εργαστηριακών πληροφοριών, το οποίο ακολουθεί την κύρια ιδέα του GNU Health. Έχει στόχο την πλήρη εργαστηριακή ροή για την υγειονομική περίθαλψη.

Τεκμηρίωση

Με κάθε έκδοση, η ομάδα GNU Health κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του GNU Health WikiBook, το οποίο περιλαμβάνει ένα εγχειρίδιο τελικού χρήστη, τεκμηρίωση προγραμματιστών και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης, εγκατάστασης και λειτουργίας του GNU Health.

Το WikiBook περιέχει λεπτομερή τεκμηρίωση για κάθε module, δοκιμαστικό περιβάλλον, εγκατάσταση και ανάπτυξη plugins, ένα γλωσσάριο για τους όρους Υγείας GNU και μια ενότητα FAQ.

Το βιβλίο διαθέτει επίσης ειδική σελίδα για την ενεργή λίστα αλληλογραφίας για το GNU Health σε διάφορες γλώσσες

Έτοιμο σύστημα πληροφοριών νοσοκομείων στο RaspberryPi

Έτοιμο σύστημα πληροφοριών νοσοκομείων στο RaspberryPi

Το GNU Health χρησιμοποιεί το RaspberryPi για να δημιουργήσει ένα πλήρως έτοιμο για χρήση σύστημα EMR, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ανάγκη δικτύου.

Ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για το GNU Health;

Το GNU Health λειτουργεί εξαιρετικά σε πολλές διανομές Linux, όπως το Debian, το Ubuntu, η RedHat και η openSUSE. Ωστόσο, η openSUSE έχει την ισχυρότερη υποστήριξη ακόμα για το GNU Health. Υπάρχει μια λεπτομερή σελίδα τεκμηρίωσης στο επίσημο wiki για το GNU Health. Επιλέχθηκε όπως αναφέρθηκε προηγουμένως για να είναι ο πυρήνας του συστήματος GNU Health με το RaspberryPi.

Πώς να δοκιμάσετε το GNU Health

Υπάρχει μια πλήρης ενότητα στην τεκμηρίωση σχετικά με τη δοκιμή GNU Health. Περιλαμβάνονται πολλές επιλογές, με μια βάση δεδομένων επίδειξης που θα κάνει ευκολότερη τη χρήση με τα πραγματικά δοκιμαστικά δεδομένα. Ωστόσο, είναι εύκολο να το εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε στο Linux. Για Mac OSX ή Windows, μπορείτε να δοκιμάσετε το Tryton και να συνδεθείτε στις βάσεις δεδομένων επίδειξης.

Αν και μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι είναι αργός, ειδικά με την απομακρυσμένη βάση δεδομένων επίδειξης, είτε για το Tryton είτε για το GNU Health, αλλά εξαρτάται από τη θέση της βάσης δεδομένων, καθώς η τοπική ρύθμιση και η διαμόρφωσή σας θα οδηγήσουν σε ταχύτερα αποτελέσματα. Η συμπεριφορά φόρτωσης διεπαφής χρήστη και ο τρόπος φόρτωσης των στοιχείων μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για χρήστες που συνήθισαν σε γρήγορο υπολογιστή ή σύνδεση στο δίκτυο, αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με τη χρηστικότητα ή τη λειτουργικότητα του συστήματος και επιταχύνεται επίσης με την τοπική ρυθμιση δικτυου.

Ανάπτυξη του GNU Health

Το GNU Health έχει αποκτήσει νέες βάσεις σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα εγκαταστάθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην Αϊτή και το Καμερούν.

#GNUHealth lands in #Haiti ! Very excited to start cooperation with the local team!! 😻 https://t.co/7BPYWtOsuz #Freedom #PublicHealth #SocialMedicine #LibreSoftware @fsf pic.twitter.com/XTNDXTFKVw— GNU Health (@gnuhealth) February 1, 2019

Το γεγονός ότι το GNU Health εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές χώρες και τα διαφορετικά περιβάλλοντα/ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης το καθιστούν πραγματικό πλεονέκτημα για τη μεταμόρφωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και τη βελτίωση της κλινικής ροής σε αυτά τα περιβάλλοντα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της υπηρεσίας.

Το GNU Health έχει σχεδιαστεί για την παροχή δωρεάν λύσεων ανοιχτού κώδικα, αλλά απαιτεί υποστήριξη. Αν σας ενδιαφέρει η υποστήριξη της προσπάθειας και των δραστηριοτήτων του GNU Health διαμοιράστε το παρόν άρθρο για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την ύπαρξη του, επίσης ρίξετε μια ματιά στα έργα και τις δραστηριότητές και συμμετέχετε με την υποστήριξή του μέσω της σελίδας για την διάδοσης της μεγάλης αυτής προσπάθειας.

Ιστοσελίδα GNU Health

Πηγή άρθρου: https://eiosifidis.blogspot.com/


Είστε έτοιμοι για το 1ο meetup της Qt κοινότητας στην Ελλάδα;

Όλα τα επίπεδα και οι ειδικότητες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν!

Πρόγραμμα:

 • 18: 30-19: 00 Welcome & intro, Anastasia Solari
 • 19:10 – 19:50 Why a Qt UI?, Alexandra Betouni
 • 20:00 – 21:00 Showcars ​​- madness in beauty, Thomas Senyk
 • 21:30 Μπύρες & networking στο Τρυποκαρύδος Rock Cafe, Πλ. Αγίου Δημητρίου 7, Αθήνα 115 23, Ελλάδα

Οι ομιλίες αναλυτικότερα:

 • Η Αναστασία Σολάρη, Embedded SW Engineer με εκπαιδευτικό υπόβαθρο στην Μηχανική Αυτοματισμού, Ηλεκτρονικής, Ρομποτικής και ιστορίας εθελοντισμού στην ελληνική τεχνολογική κοινότητα (SheSharp Greece, Ημέρα Arduino Θεσσαλονίκης, Συνέδριο DEVit), θα ξεκινήσει τις συνομιλίες με λίγα λόγια για την εισαγωγή στο Qt και τα επερχόμενα meetups.
 • Η Alexandra Betouni, η οποία στην καριέρα της έχει εργαστεί σε μικρά και μεγάλα project με το Qt και στο Qt όπως το MBUX (https://www.youtube.com/watch?v=j1WNTIREYfE), το UI στα νέα αυτοκίνητα κατηγορίας Α της Daimler, θα μας δώσει μια εισαγωγή στο πλαίσιο και τους λόγους για να το χρησιμοποιήσει κανείς.

Θα έχουμε επίσης τη χαρά να συναντήσουμε έναν από τους πρώην εργαζόμενους της Nokia, την εταιρεία όπου ξεκίνησαν όλα, όπου θα μας μιλήσει για τη μεγάλη εμπειρία του στην κατασκευή εκπληκτικών χειροκίνητων και αυτόνομων αυτοκινήτων, όπως το φετινό Mercedes-Benz VISION AVTR (https://www.youtube.com/watch? v = l5ZK0S8Q7JU), χρησιμοποιώντας το Qt.

Χορηγοί:

– Ο χώρος προσφέρεται ευγενικά από το Code.Hub – codehub.gr

Τα λέμε εκεί!

Facebook event here

Registration on Eventbrite here

Recently, the formal methods specialist Hillel Wayne posted an interesting article discussing whether Donald Knuth was actually framed when Jon Bentley asked him to demonstrate literate programming . (Knuth came up with an 8-page long monolithic listing, whereas in a critique Doug McIlroy provided a six line shell script.) The article makes many interesting and valid points. However, among the raised points one is that the specified problem was ideal for solving with Unix tools, and that a different problem, such as “find the top K pairs of words and print the Levenshtein distance between each pair", would be much more difficult to solve with Unix commands. As the developer of an edX massive open open online course (MOOC) on the use of Unix Tools for data, software and production engineering I decided to put this claim to test.

μHackFest01: 03/03/2020

[Ελληνικά]

Δουλεύετε με κάποιο project ανοιχτού λογισμικού; Κάντε ένα lighthning talk 10'-15' λεπτών* στο επόμενο μhackfest και μοιραστείτε την εμπερία σας!
Το μHackFest (microhackfest) είναι ένα μηνιαίο event στο hackerspace.gr για να παρουσιάσετε τεχνολογίες, λύσεις και hacks ανοιχτού κώδικα.
Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να συζητήσουν ιδέες και να αλληλεπιδράσουν με τη κοινότητα του hackerspace.
Αν επιθυμείτε να παρουσιάστε ένα project ανοιχτού κώδικα το οποίο, δουλεύετε, αναπτύσσετε, ή hack-άρετε στείλτε ένα email με το τίτλο και με link προς ένα repo/project site/άρθρο σε blog/ παρουσίαση στο hackfest@hackerspace.gr ! Επίσης μπορείτε να στο ίδιο email για ερωτήσεις, απορίες,

*Είναι ο προτεινόμενος χρόνος. Παρακαλείσθε να δηλώνετε τον εκτιμώμενο χρόνο κατά τη συμμετοχή σας ώστε να γίνεται ο ανάλογος προγραμματισμός και να μην ξεπεράσουμε τις 2 ώρες συνολικού χρόνου για τις ομιλίες.

Ευχαριστούμε τους ομιλητές και όσους συμμετείχαν στο μHackFest00: https://www.hackerspace.gr/wiki/%CE%9CHackFest00 !

enter image description here

[English]

Working on an open-source project? Give a lightning talk on the upcoming μicroHackFest and share your experience!
μHackFest (aka microHackfest) is a monthly event at Hackerspace.gr showcasing open-source technologies, solutions and hacks.
Everybody is welcome to share their experiences, discuss ideas and interact with the community.
Want to showcase an open-source project you work with, develop, or hack on a 10-15' lightning talk* at hackerspace.gr?
Send us an email message with a title and a link to a repo/project site/blog to a post/presentation to hackfest@hackerspace.gr. Also, you can reach out at the same email for questions, answers or even your anonymous talk submission.

*It is the suggested duration. Please indicate your estimated duration at your participation email in order to schedule so the total talk hours are not more than 2.

Big Thanks to all that took part in μHackFest00: https://www.hackerspace.gr/wiki/%CE%9CHackFest00 !

Όπως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, διοργανώθηκε και φέτος το συνέδριο FOSDEM στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της FOSDEM και το πρόγραμμα περιείχε περισσότερες από 800 ομιλίες, workshops και “lighting talks” τα βίντεο των πιο πολλών ομιλιών από το 2015-2020 είναι διαθέσιμα ΕΔΩ. Το συνέδριο διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από εθελοντές και χρηματοδοτείται από χορηγίες και η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις δράσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γύρω από το ανοιχτό λογισμικό. Φέτος το παρακολούθησαν περισσότερα από 8000 σύνεδροι με φυσική παρουσία και ακόμα περισσότεροι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν μέσω live streaming.

Το συνέδριο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει για το ανοιχτό λογισμικό και τις ανοιχτές τεχνολογίες ανεξάρτητα από τις τεχνικές γνώσεις του καθώς εκτός από τα αμιγώς τεχνικές ενότητες, υπήρχαν ενότητες που ήταν αφιερωμένες στις κοινότητες λογισμικού και στη λειτουργία τους, σε νομικά ζητήματα, στην ιστορία του ανοιχτού λογισμικού, στη χρήση του ανοιχτού λογισμικού στην εκπαίδευση και άλλα. Εκτός από τις παρουσιάσεις και τα εργαστήρια στο χώρο του Πανεπιστημίου υπήρχαν περίπτερα από κοινότητες ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού αλλά και από πολλά έργα για τα οποία μπορεί κάποιος να λάβει πληροφορίες και να ενημερωθεί τόσο για τη χρήση τους αλλά και για το πως μπορεί να συνεισφέρει σε αυτά. Στο συνέδριο συμμετείχαν από την Ελλάδα στελέχη του δημόσιου τομέα αλλά και εκπρόσωποι φορέων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και φοιτητές και ερευνητές.


Φέτος, στο πλαίσιο της FODEM συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Open Source Observatory(OSOR) διοργανώνοντας ένα workshop γύρω από τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα. Στο workshop παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της εν εξελίξη μελέτης που διεξάγουν για τη δημιουργία των κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα.


Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, καθηγητής κ. Διομήδης Σπινέλλης, με παρουσίαση με τίτλο “Git-based decentralized issue management with GitHub/GitLab integration”, στην οποία παρουσίασε και το έργο που υλοποίησε ο φοιτητής Βύρων Δρόσος, στο πλαίσιο του Google Summer of Code (ένα από τα 13 έργα με τα οποία συμμετείχε ο Οργανισμός το 2019).

Το Libre Office γιορτάζοντας 10 χρόνια από τη δημιουργία του, παρουσίασε την εξέλιξη του μέχρι σήμερα και τι ετοιμάζεται για το μέλλον, αλλά και το Blender το οποίο ενηλικιώνεται (κλείνοντας 18 χρόνια) παρουσίασε την ιστορία του και τις προκλήσεις του μέλλοντος. 


Μία από τις βασικές ομιλίες ήταν του Jon ‘maddog’ Hall, έκανε μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων 20 ετών και προσπάθησε να προβλέψει τα επόμενα 20 χρόνια στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού. Από τις τελευταίες ομιλίες του διημέρου ήταν και η ομιλία του Steven Goodwin ο οποίος έκανε επίσης μια αναδρομή των τελευταίων 20 συνεδρίων FOSDEM που έχουν διοργανωθεί.

Οι δημόσιοι, ελεύθερα προσβάσιμοι χώροι συνάντησης γίνονται όλο και πιο σπάνιοι, και πολλοί άνθρωποι στερούνται τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας μόρφωση. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Nico Koenig και ο Grif Peterson του Peer 2 Peer University μιλάνε για τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών όσον αφορά την ενίσχυση της έννοιας της κοινότητας αλλά και για τις βιβλιοθήκες ως κοινοτικούς χώρους διά βίου μάθησης.

Στις μέρες μας, επικρατεί η επίμονη άποψη ότι το Διαδίκτυο καθιστά περιττές τις βιβλιοθήκες. Κατά τη γνώμη σας, ποια θέση έχουν οι βιβλιοθήκες στην ψηφιακή κοινωνία;

Grif Peterson: Οι καιροί που ζούμε είναι αποκαρδιωτικοί. Υπάρχουν αμέτρητοι οργανισμοί και εγχειρήματα που προβάλλουν το Διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία συνολικά ως ένα μέσο συνεχούς εκδημοκρατισμού και απελευθέρωσης. Ταυτόχρονα πολλοί από τους οργανισμούς αυτούς εκπροσωπούν μη δημοκρατικές, ανελεύθερες επιχειρηματικές προσεγγίσεις και καθεστώτα ιδιοκτησίας. Αντικατοπτρίζουν τα νεοφιλελεύθερα επιχειρηματικά μοντέλα που είναι κυρίαρχα στον εκτός Διαδικτύου κόσμο. Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τη λεγόμενη «αποσταθεροποιητική» (disruptive) σύλληψη αυτών των οργανισμών και εταιρειών –είτε πρόκειται για blockchain, για υπηρεσίες online μάθησης ή ανάπτυξη εφαρμογών–, διακρίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελούν απλά την ψηφιακή εκδοχή των υφιστάμενων δομών εξουσίας και τρόπων ζωής, αντί να παρουσιάζουν με τη βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων εναλλακτικές προσεγγίσεις. Συμπεραίνουμε έτσι ότι οι online και offline πλατφόρμες, οι οποίες θέλουν να αντιπαραθέσουν κάτι στην τρέχουσα, αυξανόμενη ανισότητα, πρέπει να λάβουν φροντίδα, προστασία και να λειτουργήσουν ως πρότυπα.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν οι βιβλιοθήκες στο παιχνίδι. Τουλάχιστον στη Βόρεια Αμερική, οι βιβλιοθήκες και τα θρησκευτικά ιδρύματα είναι οι μοναδικοί χώροι που μπορεί καθένας να επισκεφθεί πραγματικά ελεύθερα, χωρίς να δεχθεί οχλήσεις ή ακόμα και πίεση για να αγοράσει κάτι. Συνεπώς, για μένα είναι πολύ σημαντικό οι δημόσιες βιβλιοθήκες να αναλάβουν και να αναγνωρίσουν το ρόλο που τους αναλογεί στη σύγχρονη κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τη μάθηση, αυτή τη στιγμή αναζητούμε πόρους ώστε να υλοποιηθεί η μορφωτική αποστολή των βιβλιοθηκών στις κατά τόπους κοινότητες μέσω προγραμμάτων μάθησης για τον πληθυσμό, τα οποία θα διευθύνουν οι ίδιες οι κοινότητες. Προγράμματα που να μπορούν να δρομολογηθούν χωρίς διαδικασίες έγκρισης, χορήγησης αδειών ή επισκέπτες καθηγητές. Είναι σημαντικό να καταγραφούν τα αποτελέσματα αυτής της κοινής εμπειρίας μάθησης, γιατί αυτό θα ενισχύσει την ιδέα ότι καθένας όχι μόνο καταναλώνει αλλά και παράγει γνώση.

Ποιο ρόλο μπορούν και οφείλουν να αναλάβουν οι βιβλιοθήκες όσον αφορά την παιδεία;

Nico Koenig: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν εδώ και καιρό μέρος του έργου που επιτελούν οι βιβλιοθήκες, ωστόσο το μέλλον των βιβλιοθηκών ως κέντρων κατάρτισης δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο. Αυτή τη στιγμή επικρατεί μάλλον η αντίληψη ότι στη βιβλιοθήκη μαθαίνει κανείς για την ευχαρίστησή του και μόνο. Κι όντως, αυτό μπορεί να ισχύει για κάποιους. Ξέρουμε όμως ότι οι βιβλιοθήκες βοηθάνε κάποιους άλλους να μάθουν να διαβάζουν ή να αποκτήσουν γλωσσικές γνώσεις, σύνθετες δεξιότητες και μια απασχόληση με νόημα. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν τα εφόδια για ένα μέλλον το οποίο επιθυμούν! Επίσης, οι βιβλιοθήκες προετοιμάζουν τους διδασκόμενους για έναν υψηλότερου επιπέδου τίτλο σπουδών, με τρόπο παρόμοιο όπως τα πανεπιστήμια. Αμφότερα προσφέρουν προγράμματα μετεκπαίδευσης και, ορισμένες φορές, και στα δύο διδάσκονται τα ίδια μαθήματα από το ίδιο διδακτικό προσωπικό! Φυσικά, υπάρχουν όρια για τις βιβλιοθήκες. Είναι μάλλον απίθανο να στραφούν προς την έρευνα ή να ιδρύσουν μια επαγγελματική σχολή, αλλά ακόμη κι αυτό μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει στο μέλλον. Γι’ αυτό και η δήλωσή μας «Το πανεπιστήμιο πέθανε, ζήτω η βιβλιοθήκη» αποτελεί μια πρόσκληση διερεύνησης των δυνατοτήτων και των κατευθύνσεων των βιβλιοθηκών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θεωρηθούν όχι ως δευτερεύουσας σημασίας φορείς αλλά ως ένας θεσμός που ηγείται στο χώρο της παιδείας.

«Οι βιβλιοθήκες ως κοινοτικά κέντρα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι να δείξουν στους χρήστες τους πού θα βρουν ένα βιβλίο ή μια ιστοσελίδα που απαντήσει τα ερωτήματά τους».

Ποια αντίληψη –και ποιες μεθόδους– χρειάζονται οι βιβλιοθήκες για αυτό;

Grif Peterson: Σε αντίθεση με την αποστολή πολλών πανεπιστημίων, η αποστολή των βιβλιοθηκών είναι θεμελιώδους σημασίας: Δωρεάν γνώση για όλους. Τελεία και παύλα. Με τη δουλειά μας θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις βιβλιοθήκες να αξιοποιήσουν τις απέραντες δυνατότητες της αποστολής αυτής και να αναγνωρίσουν ότι ως κοινοτικά κέντρα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι να δείξουν στους χρήστες τους πού θα βρουν ένα βιβλίο ή μια ιστοσελίδα. Ναι μεν πολλές βιβλιοθήκες προσφέρουν εδώ και καιρό πολύ περισσότερες υπηρεσίες, αλλά συνολικά χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να γίνουν αντιληπτά τα ευρύτατα περιθώρια δραστηριοποίησης των βιβλιοθηκών.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη; Και ποιο ρόλο διαδραματίζει το Peer 2 Peer University;

Grif Peterson: Καταρχάς παροτρύνουμε τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών να δουν τη βιβλιοθήκη τους ως ένα χώρο της κοινότητας. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ειδικά για τις μεγάλες βιβλιοθήκες, γιατί συχνά τα παραρτήματά τους δεν έχουν την ευχέρεια ή το προσωπικό τους δεν έχει το χρόνο για δράσεις προβολής και προσέγγισης του κοινού. Ακόμη, κανονισμοί όπως το άκαμπτο ωράριο λειτουργίας και οι αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι βιβλιοθήκες δεν είναι φιλόξενοι χώροι. Προσέξαμε ότι πολλοί υπάλληλοι βιβλιοθηκών δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν χρήστες ή εθελοντές που έχουν μια πρόταση βελτίωσης και επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της βιβλιοθήκης. Σαφώς, υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να παρακαμφθούν. Αρχικά όμως θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να κατανοήσει την κυρίαρχη ανάγκη για μόρφωση, να ανταποκριθεί σε αυτήν με τρόπο ενδιαφέροντα, διαδραστικό και να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη.

Ενθαρρύνουμε τις βιβλιοθήκες να συντονίζουν μεν συνεργατικά προγράμματα μάθησης αλλά να μην τα περιορίζουν. Αν, για παράδειγμα, μια βιβλιοθήκη συγκεντρώσει 20 ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εξασκήσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, δεν μπορεί να τους αφήσει απλά να το κάνουν μόνοι τους. Πολλοί κουράζονται και τα παρατάνε. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος που θα καθοδηγεί τους ανθρώπους στη διαδικασία μάθησης. Από την άλλη μεριά, δεν θέλουμε το μάθημα στις βιβλιοθήκες να ακολουθεί τόσο πάγιες τακτικές όπως συμβαίνει συνήθως στα πανεπιστήμια – με ακριβά εγχειρίδια και τυποποιημένες εξετάσεις.

Θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί με τις βιβλιοθήκες προγράμματα δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να καθοδηγήσουν τους διδασκόμενους προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους αφήνουν αρκετή ελευθερία ώστε να ορίζουν οι ίδιοι τη μαθησιακή τους εμπειρία και να μην αναγκάζονται να υποχωρούν στη βούληση μιας ολόκληρης τάξης. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, η κυκλική μάθηση συμβάλλει στο να απορριφθεί η ιδέα της αυθεντίας και να αναγνωριστεί ότι όλοι μας είμαστε ταυτόχρονα διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Συνολικά, αυτό το επιτύχαμε σε αισθητά μεγαλύτερο βαθμό με τις βιβλιοθήκες απ’ ό,τι με τα πανεπιστήμια. Γιατί όπως είπα, η συγκεκριμένη φιλοσοφία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή των βιβλιοθηκών.

Ο Nico Koenig και ο Grif Peterson του Peer 2 Peer University (P2PU) συμμετείχαν στο συνέδριο Next Library® Konferenz 2018 στο Βερολίνο διοργανώνοντας τη διαδραστική συνεδρία με τίτλο «Universities are an endangered species. Long live the library!» («Τα πανεπιστήμια είναι είδος προς εξαφάνιση. Ζήτω η βιβλιοθήκη!). Το P2PU είναι ένα δίκτυο βάσης βιβλιοθηκονόμων, παιδαγωγών, εκπροσώπων του κλάδου της κοινοτικής εργασίας, προγραμματιστών, σχεδιαστών και διδασκόμενων. Κοινός τους στόχος είναι «να δημιουργήσουν μια δίκαιη, ενδυναμωτική και απελευθερωτική εναλλακτική στη συμβατική ανώτερη εκπαίδευση».

Nico Koenig, Peer 2 Peer University, Διεύθυνση κοινότητας

Ο Nico Koenig συντονίζει το πρόγραμμα κυκλικής μάθησης και παρέχει συμβουλές στους παιδαγωγούς και βιβλιοθηκονόμους που συμμετέχουν στο P2PU. Διαθέτει 10ετή εμπειρία στον κλάδο της ανάπτυξης, του συντονισμού και της υποστήριξης εξωθεσμικών και βασισμένων στην κοινότητα προγραμμάτων και εγχειρημάτων σπουδών στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Grif Peterson, Peer 2 Peer University, Διεύθυνση προγράμματος

Ο Grif Peterson είναι υπεύθυνος για τον διδακτικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων κυκλικής μάθησης, όπως και για την επιλογή και την εισαγωγή online μαθημάτων, για τη σύλληψη και την ανάπτυξη υποστηρικτικού υλικού για διδάσκοντες και διδασκόμενους καθώς και για την εκπαίδευση και τη μύηση των διδασκόντων. Είναι αρμόδιος για την καλλιέργεια επαφών του P2PU με τις δημόσιες βιβλιοθήκες παγκοσμίως και έχει εδραιώσει μια μόνιμη συνεργασία με πολυάριθμες μεγάλες βιβλιοθήκες όπως την Chicago Public Library και την Kenya National Library Service.

Συντάκτης

Ο Leonard Novy πήρε τη συνέντευξη. Είναι αρθρογράφος και πολιτικός επιστήμονας, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων και Κοινοτικής Πολιτικής (Institut für Medien- und Kommunikationspolitik) και ένας εκ των εκδοτών του ιστολογίου CARTA στο οποίο αναρτούν κείμενα πολλοί συντάκτες.

Μετάφραση

Πελαγία Τσινάρη

Copyright: Κείμενο: Goethe-Institut, Leonard Novy . Το κείμενο αυτό υπόκειται σε άδεια Creative Commons Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland Lizenz.

Πηγή άρθρου: goethe.de/athen/vivblog

Το Ubuntu και οι παράγωγες διανομές, παρέχουν την δυνατότητα στους χρήστες να εγκαταστήσουν όλα τα απαραίτητα codec κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Σε περίπτωση που δεν το κάνατε και το χρειάζεστε μπορείτε να το κάνετε με μία εντολή. Tο Ubuntu και οι παράγωγες διανομές παρέχουν ένα ενιαίο πακέτο ubuntu-restricted-extras για την εγκατάσταση όλων των απαραίτητων … Συνεχίστε να διαβάζετε Εγκατάσταση των codecs σε Ubuntu.
GNU Health

Το GNU Health είναι ένα ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών νοσοκομείων (HIS). Κατασκευάστηκε με σκοπό να εξοικονομήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στην υγειονομική περίθαλψη.

Το GNU Health αναπτύχθηκε αρχικά από τον Dr. Luis Falcon, MD, έναν γιατρό και επιστήμονα ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι και ακριβιστής του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα. Είναι ο ιδρυτής του GNU Solidario, του κύριου οργανισμού της GNU Health, με πρωταρχικό στόχο την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Το GNU Health είναι τώρα ο κεντρικός οικοδεσπότης πολλών άλλων προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης όπως το Occhiolino (GnuLIMS), ένα εργαστηριακό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, την έτοιμη εγκατάσταση GNU Health για RaspberryPi, και ο Thalamus, έναν διακομιστή μηνυμάτων και ελέγχου ταυτότητας του GNU Health Federation.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για το GNU Health είναι ότι είναι εύκολο να εγκατασταθεί καθώς έχει ήδη αρχίσει να προστίθεται σε αποθετήρια πολλών διανομών Linux, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας από το κέντρο λογισμικού και έχει πακεταρισμένες εφαρμογές πελάτες για Windows και Mac OSX.

Το GNU Health δεν λειτουργεί μόνο ως HIS. Μπορεί να λειτουργήσει ως απλό σύστημα ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου EMR, ώστε να μπορεί να γίνει λειτουργικό σε μικρές κλινικές και νοσοκομεία.

Πολλά έργα υγείας ανοικτού κώδικα χάνουν τον ενθουσιασμό και την αρχική ορμή τους και πεθαίνουν ή εγκαταλείπονται από τους προγραμματιστές τους. Το GNU Health υποστηρίζεται από το GNU Solidario: μια μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αυτό και άλλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το GNU Health βασίστηκε στο Tryton, ένα επιχειρηματικό σύστημα ERP ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε για επιχειρήσεις. Το GNU Health επεκτείνει το Tryton και το χρησιμοποιεί για νοσοκομειακή χρήση με μονάδες έτοιμες για ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κλινικής εργασίας, της διαχείρισης αρχείων ασθενών, της διαχείρισης του εργαστηρίου, της διαχείρισης ιατρικών αποθεμάτων και άλλων.


Τα βασικά χαρακτηριστικά του GNU Health


Ημερολόγιο GNU Health
Διαχείριση ημερολογίου GNU Health

 • Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
 • Διαχείριση φαρμάκων
 • Πρότυπα ασθενειών και ιατρικών διαδικασιών (ICD-10 / ICD-10-PCS)
 • Γενετικοί και κληρονομικοί κίνδυνοι ασθενών: Πάνω από 4200 γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες (NCBI / Genecards)
 • Επιδημιολογικές και άλλες στατιστικές εκθέσεις
 • Διοίκηση γιατρών
 • Διαχείριση εργαστηρίων
 • Διαχείριση αποθεμάτων
 • Νοσοκομειακή οικονομική διοίκηση


Τι κάνει το GNU Health ξεχωριστό;

 • Κατασκευάστηκε από έναν γιατρό και βασίστηκε σε ένα καλά περιγραφόμενο κλινικό μοντέλο
 • Cross-platform
 • Κατασκευάστηκε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανοικτού κώδικα
 • Πλήρης ροή εργασιών χωρίς χαρτί
 • Πελάτες επιφάνειας εργασίας
 • Πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης
 • Εύκολο στην ανάπτυξη, διαχείριση και χρήση
 • GNU Health για RaspberryPi
 • Πολυγλωσσική υποστήριξη
 • Καλά αναπτυγμένη δομή δεδομένων


Το GNU Health μιλάει πολλές γλώσσες

Το GNU Health έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αυτό το καθιστά έτοιμο για χρήση σε πολλές χώρες και περιορίζει το χρόνο μετάφρασης / εντοπισμού καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ορισμένες από τις μεταφρασμένες γλώσσες χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες είναι τα Γαλλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Ρωσικά και Αραβικά.


GNU LIMS/Occhiolino: Εργαστηριακό σύστημα πληροφοριών

Οι ομάδες GNU Solidario έχουν κυκλοφορήσει το GNU LIMS, ένα σύστημα διαχείρισης εργαστηριακών πληροφοριών, το οποίο ακολουθεί την κύρια ιδέα του GNU Health. Έχει στόχο την πλήρη εργαστηριακή ροή για την υγειονομική περίθαλψη.


Τεκμηρίωση

Με κάθε έκδοση, η ομάδα GNU Health κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του GNU Health WikiBook, το οποίο περιλαμβάνει ένα εγχειρίδιο τελικού χρήστη, τεκμηρίωση προγραμματιστών και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης, εγκατάστασης και λειτουργίας του GNU Health.

Το WikiBook περιέχει λεπτομερή τεκμηρίωση για κάθε module, δοκιμαστικό περιβάλλον, εγκατάσταση και ανάπτυξη plugins, ένα γλωσσάριο για τους όρους Υγείας GNU και μια ενότητα FAQ.

Το βιβλίο διαθέτει επίσης ειδική σελίδα για την ενεργή λίστα αλληλογραφίας για το GNU Health σε διάφορες γλώσσες


Έτοιμο σύστημα πληροφοριών νοσοκομείων στο RaspberryPi


Έτοιμο σύστημα πληροφοριών νοσοκομείων στο RaspberryPi

Το GNU Health χρησιμοποιεί το RaspberryPi για να δημιουργήσει ένα πλήρως έτοιμο για χρήση σύστημα EMR, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ανάγκη δικτύου.


Ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για το GNU Health;

Το GNU Health λειτουργεί εξαιρετικά σε πολλές διανομές Linux, όπως το Debian, το Ubuntu, η RedHat και η openSUSE. Ωστόσο, η openSUSE έχει την ισχυρότερη υποστήριξη ακόμα για το GNU Health. Υπάρχει μια λεπτομερή σελίδα τεκμηρίωσης στο επίσημο wiki για το GNU Health. Επιλέχθηκε όπως αναφέρθηκε προηγουμένως για να είναι ο πυρήνας του συστήματος GNU Health με το RaspberryPi.


Πώς να δοκιμάσετε το GNU Health

Υπάρχει μια πλήρης ενότητα στην τεκμηρίωση σχετικά με τη δοκιμή GNU Health. Περιλαμβάνονται πολλές επιλογές, με μια βάση δεδομένων επίδειξης που θα κάνει ευκολότερη τη χρήση με τα πραγματικά δοκιμαστικά δεδομένα. Ωστόσο, είναι εύκολο να το εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε στο Linux. Για Mac OSX ή Windows, μπορείτε να δοκιμάσετε το Tryton και να συνδεθείτε στις βάσεις δεδομένων επίδειξης.

Αν και μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι είναι αργός, ειδικά με την απομακρυσμένη βάση δεδομένων επίδειξης, είτε για το Tryton είτε για το GNU Health, αλλά εξαρτάται από τη θέση της βάσης δεδομένων, καθώς η τοπική ρύθμιση και η διαμόρφωσή σας θα οδηγήσουν σε ταχύτερα αποτελέσματα. Η συμπεριφορά φόρτωσης διεπαφής χρήστη και ο τρόπος φόρτωσης των στοιχείων μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για χρήστες που συνήθισαν σε γρήγορο υπολογιστή ή σύνδεση στο δίκτυο, αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με τη χρηστικότητα ή τη λειτουργικότητα του συστήματος και επιταχύνεται επίσης με την τοπική ρυθμιση δικτυου.


Ανάπτυξη του GNU Health

Το GNU Health έχει αποκτήσει νέες βάσεις σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα εγκαταστάθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην Αϊτή και το Καμερούν.


Το γεγονός ότι το GNU Health εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές χώρες και τα διαφορετικά περιβάλλοντα/ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης το καθιστούν πραγματικό πλεονέκτημα για τη μεταμόρφωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και τη βελτίωση της κλινικής ροής σε αυτά τα περιβάλλοντα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της υπηρεσίας.

Το GNU Health έχει σχεδιαστεί για την παροχή δωρεάν λύσεων ανοιχτού κώδικα, αλλά απαιτεί υποστήριξη. Αν σας ενδιαφέρει η υποστήριξη της προσπάθειας και των δραστηριοτήτων του GNU Health διαμοιράστε το παρόν άρθρο για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την ύπαρξη του, επίσης ρίξετε μια ματιά στα έργα και τις δραστηριότητές και συμμετέχετε με την υποστήριξή του μέσω της σελίδας για την διάδοσης της μεγάλης αυτής προσπάθειας.

Ιστοσελίδα GNU Health

Το Ακαδημαϊκό Δίκτυο GUNET διανέμει με άδεια Creative Commons BY-SA (Αναφορά δημιουργού – Παρόμοια διανομή) έναν αναλυτικό οδηγό για την δημιουργία και επανάχρηση ανοιχτού εκπαιδευτικού υλικού και μαθημάτων.

Στον οδηγό μπορείτε να βρείτε οδηγίες για θέματα όπως:

 • Εκπαιδευτικό υλικό και κατηγοριοποίηση του
 • Υλικό που έχει αναπτυχθεί αμιγώς από τον εκπαιδευτικό
 • Υλικό άλλων (τρίτων)
 • Το υλικό μου και εκδοτικοί οίκοι
 • Πως «προστατεύω» υλικό που μου ανήκει
 • Πώς τεκμηριώνω ότι όντως το υλικό μου ανήκει;
 • Πώς επιτρέπω να χρησιμοποιηθεί από άλλους το υλικό που μου ανήκει
 • Κριτήρια που χρησιμοποιώ για να επιλέξω τους τρόπους χρήσης
 • Ανάλυση των 6 άδειων χρήσης CC
 • Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω υλικό άλλων
 • Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη χρήση του Περιορισμού της παράθεσης αποσπασμάτων
 • και πολλά άλλα θέματα

Κατεβάστε τον οδηγό του GUNET από εδώ

Πηγή άρθρου: https://www.openbook.gr

Αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events

Date/TimeEvent
11/02/2020 – 25/02/2020
Ολοήμερο
SUMO Sprint Firefox 73
24/02/2020
16:15 – 19:00
Ανοιχτά δεδομένα στο δημόσιο τομέα (Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης
Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης, Αλεξανδρούπολη Εβρος
26/02/2020 – 28/02/2020
Ολοήμερο
MoodleMoot Japan
Sojo University, Kumamoto
26/02/2020
11:00 – 15:00
Σεμινάριο για το Δικαίωμα Πρόσβασης στη Δημόσια Πληροφορία και τη χρήση FOIA
Ρομάντσο, Αθήνα
26/02/2020
18:00 – 21:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
27/02/2020
Ολοήμερο
Big Data Technology Warsaw Summit
Warsaw Marriott Hotel, Warsaw
27/02/2020
19:00 – 21:00
1st Elixir Athens Meetup
Hackerspace.gr, Αθήνα
27/02/2020
19:00 – 21:00
Mozilla Open Night
Mozilla Berlin Office, Community Space, Berlin
28/02/2020
19:00 – 21:00
5 PyData Piraeus meetup: SOTA DNNs& Graph-based Recommender Systems
New York College, Ταύρος
29/02/2020
16:00 – 18:00
Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2020
Έδρα Συλλόγου και Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού, Πυλαία, Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη του τέταρτου διαγωνισμού EU Datathon κηρύχθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου 2020 από την Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στόχος του διαγωνισμού, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, είναι να προωθήσει τη χρήση των δημόσιων δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τις καινοτόμες ιδέες ... Read more

Ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια ανάπτυξης λογισμικού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5-6 Ιουνίου 2020.

Το #Voxxed Days Athens διεξάγεται για μια ακόμη χρονιά και περιλαμβάνει περισσότερους από 25 ομιλητές, 2 μέρες ομιλιών σε 2 παράλληλες συνεδρίες και εργαστήρια.

Στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα από 20 διαφορετικές χώρες.

Το συνέδριο στηρίζει, και με την παρουσία του, το Wikimedia Community User Group Greece.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://voxxeddays.com/athens/

 

AppCenter που θα αγοράζουμε ανοιχτό λογισμικό

Η ομάδα που αναπτύσσει το elementary OS, ξεκίνησε ένα Crowdfunding για να δημιουργήσουν ένα κοινό AppCenter που μπορούν να έχουν όλες οι διανομές Linux με σκοπό να γίνεται εύκολα η αγορά ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού.

Μα πώς είναι δυνατόν κάτι που είναι ελεύθερο η και ανοιχτού κώδικα λογισμικό να το αγοράζει κάνεις ;

Είναι μια εύλογη απορία που μπορεί να έχει ο κάθε νεοεισερχόμενος στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού. Όπως είχαμε αναλύσει εκτενώς στο άρθρο «Η διαφορά του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού» το Linux και το οικοσύστημα των λογισμικών του περιλαμβάνει στην πλειοψηφία του εφαρμογές για τις οποίες παρέχεται ελεύθερα ο κώδικας χωρίς καμία χρέωση. Μάλιστα όσοι συμμετέχουν στην κοινότητα το Linux, ή και αναπτύσσουν εφαρμογές, προσέχουν ενδελεχώς για το ποια άδεια χρήσης θα επιλέξουν ώστε να διασφαλίσουν όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα αλλά και των χρηστών τους.

Ένας από τους βασικότερους τρόπους διανομής των εφαρμογών αυτών ήταν και είναι τα διάφορα αποθετήρια λογισμικού. Φανταστείτε ότι όταν οι διανομές Linux είχαν Κέντρο Λογισμικού (Gnome Software, Ubuntu Software, AppCenter, Pacman κλπ) τα δημοφιλή λειτουργικά Windows/MacOS απαιτούσαν από τον χρήστη να πηγαίνουν σε διάφορες ιστοσελίδες και να κατεβάζουν τα προγράμματά τους. Advertisements

Ένα App Center για όλες τις διανομές

Παρά την καινοτομία των κέντρων λογισμικού ως ιδέα και υλοποίηση που πρώτη φορά αναπτύχθηκε από τις Linux διανομές, αυτό δεν κατάφερε να δώσει μια μέθοδο δωρεάς/πληρωμής για τους προγραμματιστές.

Η πρώτη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το Ubuntu, το οποίο όμως απλά έδινε τρόπο για αγορά εμπορικών λογισμικών κλειστού κώδικα. Λογισμικών δηλαδή που δεν ήταν δωρεάν ούτως η άλλως. Με άλλα λόγια όσα λογισμικά ήταν ελεύθερα και δωρεάν δεν χρειαζόταν να κάνει ο χρήστης τίποτα.

Δυστυχώς όπως είχαμε δει, η βιωσιμότητα του ανοιχτού κώδικα που αναπτύσσει κάποιος παραμένει στα χέρια αυτού που το αναπτύσσει ενώ δεν έχουν δοθεί ενιαίες λύσεις που να παρέχουν εύκολο και απλό τρόπο για όποιον θέλει να υποστηρίξει χρηματικά μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα.

AppCenter του elementary OS

Οι δημιουργοί της διανομής elementary OS, πήγαν ένα βήμα μπροστά την ιδέα του Ubuntu και ενσωμάτωσαν στο AppCenter της διανομής τους την δυνατότητα πληρωμής ασχέτως αν η εφαρμογή είναι κλειστού/ανοιχτού κώδικα, εμπορική η μη. Μάλιστα στην περίπτωση των λογισμικών ανοιχτού κώδικα έδωσαν την δυνατότητα να μπορεί ο χρήστης να αποφασίζει πόσα να δώσει για την εφαρμογή.

Η λογική «Pay What You Want» είναι μια δημοφιλής μέθοδος που έγινε γνωστή από το Humble Indie Bundle. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του elementary, έχουν πληρώσει τους προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα χιλιάδες δολάρια. Ίσως αυτή η λογική «πληρώνω ανοιχτού κωδικά εφαρμογή» να ακούγεται περίεργη. Στην πραγματικότητα, όπως είχα γράψει παλιότερα, ο λόγος που έχει συνδεθεί η έννοια του «δωρεάν» με την έννοια του «ελεύθερου λογισμικού» είναι λόγο μιας «κακής» απόφασης του Stallman να χρησιμοποιήσει την λέξη «Free» αντί του «Libre» όταν καθιέρωνε τις ελευθερίες του χρήστη. Το αποτέλεσμα ήταν να συνδεθεί η έννοια του ελεύθερου λογισμικού με το «τζάμπα» παρόλο που η άδεια ελεύθερου λογισμικού (GPL) δεν επιβάλει κανενός είδους περιορισμό στην πληρωμή μιας τέτοιας εφαρμογής. Στην πραγματικότητα αυτό που δεν κατάφερε να εδραιώσει το «Free Software Movement» είναι η έννοια της «Υπηρεσίας» και να ξεφύγει από την έννοια «Προΐον» που είναι συνυφασμένη με το κλειστού κώδικα, εμπορικό λογισμικό.

Η υπηρεσία που προσφέρει ένας προγραμματιστής (δημιουργία, κατασκευή, ελευθέρωση κώδικα) είναι αυτή που πρέπει κατά την άποψή μου να πληρώνεται και όχι το «αποτέλεσμα» δηλαδή η εφαρμογή. Δυστυχώς για εμάς, επικράτησε η λογική του «πληρώνω το αποτέλεσμα» και έχουμε χάσει την ευκαιρία για μια αγορά που θα ήταν καθαρά ανοιχτού κώδικα και οι προγραμματιστές του θα πληρώνονταν για τις «υπηρεσίες» τους.

Croudfunding στο Indiegogo

Το AppCenter του elementary OS είχε δημιουργηθεί πριν μερικά χρόνια με απευθείας χρηματοδότηση από τους χρήστες του μέσω της «συμμετοχικής χρηματοδότησης» (Croudfunding) της πλατφόρμας Indiegogo.

Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε, αποφάσισαν φέτος να δημιουργήσουν μέσα σε μια εβδομάδα, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν σε οποιαδήποτε διανομή να ενσωματώσει τις τεχνολογίες χρηματοδότησης του AppCenter.

Για να το πετύχουν αυτό, δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από μηχανικούς του elementary, του Gnome, Endless και Flathub. Μόλις ανέβασαν το project αυτό για χρηματοδότηση στο Indiegogo, το εγχείρημα κάλυψε εντός ολίγων ορών τα ζητούμενα και ήδη συσσωρεύει περισσότερες χορηγίες:AppCenter for Everyone

Επίσης, για να να είναι αυξημένη η συμβατότητα με όλες τις διανομές και η δημιουργοί των εφαρμογών να δημοσιεύουν μια φορά την εφαρμογή τους, επέλεξαν την χρήση των Flatpak για πακετάρισμα εφαρμογών.

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net

Η ομάδα που αναπτύσσει το elementary OS, ξεκίνησε ένα Crowdfunding για να δημιουργήσουν ένα κοινό AppCenter που μπορούν να έχουν όλες οι διανομές Linux με σκοπό να γίνεται εύκολα η αγορά ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού. Μα πώς είναι δυνατόν κάτι που είναι ελεύθερο η και ανοιχτού κώδικα λογισμικό να το αγοράζει κάνεις ; Είναι μια … Συνεχίστε να διαβάζετε AppCenter που θα αγοράζουμε ανοιχτό λογισμικό.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο Μάριος Μαγιολαδίτης (μαθηματικός και μέλος του Wikimedia Community User Group Greece) και ο Σπύρος Κόντης (υπεύθυνος υποδομής IT – υπεύθυνος ασφάλειας) έδωσαν ομιλία στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας στα πλαίσια του Safer Internet Day.

Η διοργάνωση έγινε από την υποστήριξη του Corfu Tech Lab (American Space) , της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας και της Ελληνικής Κοινότητας Βικιπαιδιστών (Wikimedia Community User Group Greece).

Το Corfu Tech Lab διοργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Την ομιλία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εκπαιδευόμενοι και των δύο κύκλων του σχολείου.

Με το πέρας της εκδήλωσης δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Το κίνημα Wikimedia δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια στο διαδίκτυο και στην προστασία της ιδιωτικότητας.

 

Το Reporters United, το Vouliwatch και η ΕΕΛΛΑΚ οργανώνουμε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το 2ο σεμινάριο / πρακτικό εργαστήριο με θέμα το ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά παρεξηγημένο και παραμελημένο στη χώρα μας, δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Στόχος της σειράς των σεμιναρίων είναι σταδιακά να δημιουργηθεί από τους δημοσιογράφους ένα κύμα FOIAs βάσει των οποίων θα απαιτηθούν στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες από το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Stéphane Horel, Γαλλίδα συγγραφέας και βραβευμένη ρεπόρτερ της Le Monde, με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή αιτημάτων FOIAs, αιτημάτων που υπήρξαν καθοριστικά για τις έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία της με αντικείμενο το lobbying σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, τα φυτοφάρμακα, κ.α. Περισσότερα εδώ:

Την ελληνική πτυχή του θέματος θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των τριών διοργανωτών: ο Νικόλας Λεοντόπουλος από το Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος και η Μαρία Ναθαναήλ από το Vouliwatch, τη μοναδική ίσως οργάνωση στην Ελλάδα με ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση στην υποβολή FOIAs, και η Δέσποινα Μητροπούλου από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ανοιχτότητας και διαφάνειας.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε τον Ιανουάριο με βασική ομιλήτρια την Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info Europe, πρωτοπόρου οργάνωσης σε θέματα FOIA.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες και αυτοχρηματοδοτούμενα από τους οργανωτές. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει αλλά απαιτείται προεγγραφή στη φόρμα που υπάρχει εδώ.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου υπάρχει διαθέσιμο εδώ.

Σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία & τα αιτήματα FOIA:
Τα αιτήματα FOΙ αποτελούν στη χώρα μας έννοια άγνωστη παρά την προοδευτική νομοθετική τους κατοχύρωση. Πέρα από δικαίωμα των πολιτών, τα αιτήματα FOI αποτελούν πολύ κρίσιμο δημοσιογραφικό εργαλείο (η σωστή λέξη είναι όπλο) το οποίο διεθνώς έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος και κατ’ επέκταση σε σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες.

Λίγα λόγια τους διοργανωτές:

Το Reporters United είναι ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ανάπτυξη του ερευνητικού ρεπορτάζ, την υποστήριξη και τη δικτύωση των Ελλήνων ρεπόρτερ με διεθνή δίκτυα και ΜΜΕ καθώς και την παραγωγή δημοσιογραφικών ερευνών.

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο και να ασκούν πίεση και έλεγχο στους/ις εκλεγμένους/ες αντιπροσώπους τους.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008, σήμερα έχει μετόχους 31 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων και της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μία μέρα πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού συνεδρίου για το ελεύθερο λογισμικό (FOSDEM) να διοργανώνονται συναντήσεις φορέων από όλες τις χώρες της Ευρώπης που ασχολούνται με ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικού και την προώθησή του. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών εκτός από τη FOSDEM συμμετείχε και φέτος σε 2 από αυτά τα pre fosdem events.

To πρώτο διοργανώθηκε από το Open Forum Europe (OFE), και στο οποίο συμμετείχαν τόσο φορείς από Κοινότητες Ανοιχτού Λογισμικού της Ευρώπης αλλά και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συζητήσουν δράσεις σχετικές με τη δημόσια πολιτική τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.


Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Διευθυντής του Future Networks Directorate (DG CONNECT, European Commission), Pearse O’Donohue,  ο οποίος ανέφερε ότι πλέον η προσοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο ανοιχτό λογισμικό ως παράγοντα που επιτρέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επίσης παρουσιάστηκε η ανάληψη της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “The impact of Open Source Software and Hardware on technological independence, competitiveness, innovation” η οποία θα εκπονηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από το Fraunhofer και το OFE.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες αλλά και καλές πρακτικές χρήσης και υιοθέτησης εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού όπως στο εθνικό σύστημα υγείας στην Αγγλία. Ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση του νέου φορέα με το όνομα APELL (Association Professionelle Européenne du Logiciel Libre) με στόχο την προώθηση μιας ανοικτής, ηθικής και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής αγοράς και την καλύτερη δικτύωση μεταξύ εθνικών φορέων και των μελών τους.


Τέλος ο Marcel Kolaja, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με εκπροσώπους φορέων και εταιρειών (Github, Redhat, κ.α.) για το πώς το Ανοιχτό Λογισμικό δημιουργεί σύγχρονα καινοτόμα οικοσυστήματα μεταξύ μικρών επιχειρήσεων, μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, δημόσιου τομέα και πανεπιστημίων.

Η δεύτερη συνάντηση διοργανώθηκε από το Free Software Foundation Europe (FSFE), με συμμετοχή από εκπροσώπους κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού από όλη την Ευρώπη. Στόχος της συνάντησης ήταν η δικτύωση των φορέων και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας κάνοντας μία επισκόπηση των δραστηριοτήτων των κοινοτήτων από όλη την Ευρώπη.

Στη συνάντηση, στην οποία την αρχική ομιλία έκανε ο Marcel Kolaja, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάστηκαν οι δράσεις φορέων από την Πορτογαλία, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Αλβανία, Ολλανδία, Γερμανία αλλά και από την Ελλάδα με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών να παρουσιάζει κάποιες από τις δράσεις που υλοποιεί αυτή την περίοδο όπως το Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και τη δράση Code+Create. Παρουσιάστηκαν επίσης διεθνείς πρωτοβουλίες όπως το Software Heritage για τη συλλογή και διαχείριση του κώδικα, διεθνείς ενέργειες για τη Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) καθώς και η χρήση ελεύθερου λογισμικού στην Ιατρική και στην Ανοικτή Επιστήμη.

Της Αδαμαντίας Βολικού*

Η ονομαζόμενη «συγκομιδή δεδομένων» αποτελεί, στη σύγχρονη εποχή, μια δραστηριότητα δημοφιλή και συχνά ιδιαίτερα επικερδή για όσους ασχολούνται με αυτή.

-Μπορεί, ωστόσο, η συγκομιδή αυτή να γίνεται ανεξέλεγκτα ή υπόκειται σε περιορισμούς;

-Και τι συμβαίνει όταν άλλοι συγκεντρώνουν τα προσωπικά μας δεδομένα, τους καρπούς δηλαδή της δικής μας «σοδειάς»;

Τι είναι «συγκομιδή δεδομένων»;

Ο όρος «συγκομιδή» ή «απόξεση» ή «απόσπαση» δεδομένων (data scraping) είναι ένας γενικός όρος, ο οποίος αναφέρεται σε όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και στοχεύουν στην απόκτηση και συλλογή δεδομένων από το διαδίκτυο.

Η συγκομιδή μπορεί να γίνεται από μεμονωμένα άτομα και χειροκίνητα –ποιος από εμάς άλλωστε δεν έχει συλλέξει πληροφορίες από το διαδίκτυο; – ωστόσο, σήμερα, ο συνηθέστερος τρόπος που επιτρέπει τη συλλογή εξαιρετικά μεγάλου όγκου δεδομένων σε ασύγκριτα ταχύτερο χρόνο είναι ο αυτοματοποιημένος. Η αυτοματοποιημένη συγκομιδή δεδομένων πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού λογισμικού, το οποίο στοχεύει στην απόσπαση δεδομένων που βρίσκονται στο διαδίκτυο και, πρακτικά, αποτελεί μια μορφή αντιγραφής δεδομένων, τα οποία συγκεντρώνονται για μεταγενέστερη ανάλυση και χρήση.

Τις βασικότερες μορφές συγκομιδής δεδομένων αποτελούν:

α) η απόσπαση στοχευμένων και συγκεκριμένων δεδομένων από ιστοσελίδες (screen scraping, ελλ. «συγκομιδή δεδομένων οπτικής εξόδου»),

β) η απόκτηση όλων των δεδομένων ενός ιστοτόπου, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας προγραμματισμού του και η μετατροπή τους στη μορφή που επιθυμεί ο αποκτών λ.χ. δημιουργία αρχείου ή βάσης δεδομένων (web scraping ή web harvesting, ελλ. «ιστοσυγκομιδή») και

γ) η χρήση προγραμμάτων-ρομπότ (web spiders, web crawlers, scraper bots, search bots), τα οποία διατρέχουν τις σελίδες του παγκόσμιου ιστού και αντιγράφουν το περιεχόμενό τους και το περιεχόμενο των υπερσυνδέσμων (hyperlinks) που περιέχονται σε αυτές ώστε να δημιουργήσουν ευρετήρια του internet (web crawling ή web spidering, ελλ. «ανίχνευση ιστού»). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από μηχανές αναζήτησης (Google, Bing κλπ.), με σκοπό να αυξήσουν, να επικαιροποιήσουν και να κάνουν πιο ελκυστικά τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πού χρησιμεύει η συγκομιδή δεδομένων και πώς μας αφορά;

Η συγκέντρωση και ανάλυση κάθε μορφής δεδομένων και πληροφοριών από ηλεκτρονικά προσβάσιμες πηγές δεν αποτελούν είδηση για το σύγχρονο κόσμο. Χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και έτη σε πολλούς κλάδους που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την καθημερινή μας ζωή.

Η συλλογή και χρήση δεδομένων προορίζεται, μεταξύ άλλων, για την προώθηση της ιατρικής έρευνας, την υποστήριξη μεγάλης ή μικρής κλίμακας στατιστικών μελετών, τη διευκόλυνση και ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας, την εξέλιξη της επιστήμης γενικότερα και της τεχνολογίας, την προώθηση της οικονομίας και του εμπορίου προς όφελος των καταναλωτών. Στην τελευταία περίπτωση, τα αποτελέσματα των τεχνικών της συγκομιδής δεδομένων γίνονται άμεσα αντιληπτά στο χρήστη του διαδικτύου μέσα από τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιστοτόπους σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών (λ.χ. τιμές εισιτηρίων, καταλυμάτων και εμπορευμάτων) και τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή (λ.χ. έξυπνες συσκευές).

Ωστόσο, η συγκομιδή δεδομένων δεν έχει ως αντικείμενο μόνο την απόκτηση πληροφοριών γενικού, επιστημονικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου δηλαδή όλες οι διαθέσιμες στο διαδίκτυο πληροφορίες που σχετίζονται ή μπορούν να σχετιστούν με κάθε χρήστη έχουν ανεκτίμητη αξία για ολόκληρο σχεδόν τον επιχειρηματικό κόσμο του πλανήτη αλλά και για άλλους κλάδους όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, για την επιβίωση και εξέλιξή τους σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.

Η δραστηριότητα του ανθρώπου στο διαδίκτυο είναι ανεξάντλητη: online αγοραπωλησίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαγγελματική προβολή, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναζήτηση πληροφοριών, blogs, ανάρτηση σχολίων, υπηρεσίες συνδρομητικές ή όχι, με εγγραφή ή χωρίς. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ως τις αρχές του 2020 υπολογίζεται ότι κάθε χρήστης παράγει κατά μέσο όρο 1,7 megabytes δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.  Η ίδια αυτή δραστηριότητα αφήνει πίσω της και τα ίχνη μας, τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία γίνονται πολυπόθητο αντικείμενο συγκομιδής.

Με ποιους «μοιραζόμαστε» τα προσωπικά μας δεδομένα;

Η συγκομιδή δεδομένων αποτελεί συνήθη και διαδεδομένη διεθνώς πρακτική για πολλούς κλάδους, οι οποίοι συγκεντρώνουν και αποθηκεύουν τεράστια πακέτα δεδομένων (big data sets) για να τα επεξεργαστούν αργότερα για δική τους χρήση ή για να τα πουλήσουν σε άλλους ενδιαφερόμενους. Η απόσπαση προσωπικών δεδομένων απευθείας από τον παγκόσμιο ιστό γίνεται συχνά δίχως να το γνωρίζουν τα ίδια τα πρόσωπα.

Τα παραδείγματα των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη συγκομιδή προσωπικών δεδομένων είναι πολλά:

-Υπεύθυνοι τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και εταιρειών προσλήψεων (recruiters) φιλτράρουν ιστότοπους με βιογραφικά σημειώματα, και προφίλ εργαζομένων, προκειμένου να ενημερώσουν τις βάσεις δεδομένων τους και να διακρίνουν τις τάσεις στην αγορά εργασίας.

-Επιχειρήσεις συλλέγουν δεδομένα για να διαμορφώσουν παγκόσμιες αλλά και τοπικές στρατηγικές προώθησης και διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών και να διακρίνουν καταναλωτικές τάσεις.

-Πάροχοι τραπεζικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών στοχεύουν στην προώθηση προγραμμάτων στους καταναλωτές και στην αξιολόγηση της φερεγγυότητάς τους.

-Η επιστημονική και η ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσπούν δεδομένα για ερευνητικούς, στατιστικούς και άλλους σκοπούς.

-Δεδομένα από ιστότοπους που περιέχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή τηλεφωνικούς αριθμούς χρησιμοποιούνται για ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή για ηλεκτρονική απάτη.

Πρόσφατα, το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica αποκάλυψε τη χρήση της συγκομιδής δεδομένων και στην πολιτική. Εκεί, στόχος της συγκομιδής ήταν ο επηρεασμός της πρόθεσης ψήφου εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας.

Η πρακτική της συγκομιδής πληροφοριών από το διαδίκτυο χρησιμοποιείται διεθνώς και μέχρι σήμερα δεν έχει χαρακτηριστεί παράνομη. Ωστόσο, η απόσπαση δεδομένων από ιστoτόπους τρίτων δεν μπορεί να πραγματοποιείται ανεξέλεγκτα.

Ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ ή GDPR), ισχύει από τις 25 Μαΐου 2018 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν). Στο πεδίο του εμπίπτουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, προσωπικό δεδομένο είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα φυσικό πρόσωπο («υποκείμενο των δεδομένων») και συντελεί στην αναγνώρισή και ταυτοποίησή του, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Προσωπικά δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα στην αναγνώριση ενός φυσικού προσώπου είναι το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, η ηλεκτρονική διεύθυνση, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, ημερομηνία γέννησης, στοιχεία επαγγέλματος, δεδομένα υγείας, οπτικό ή ακουστικό υλικό κ.ά.. Επιπλέον, προσωπικά δεδομένα θεωρούνται και όσα χρησιμοποιούνται για την έμμεση αναγνώριση ενός προσώπου δηλαδή αυτή που προκύπτει από το συνδυασμό περισσότερων πληροφοριών. Για παράδειγμα, διευθύνσεις IP, cookies ή άλλα διαδικτυακά ίχνη που αφήνει ένα πρόσωπο κατά την περιήγησή του στο διαδίκτυο, θεωρούνται προσωπικά δεδομένα καθώς όταν συνδυαστούν με άλλα αναγνωριστικά στοιχεία του, οδηγούν έμμεσα στην αναγνώρισή του.

Είναι η συγκομιδή προσωπικών δεδομένων νόμιμη;

Η πρακτική της συγκομιδής πληροφοριών από το διαδίκτυο χρησιμοποιείται διεθνώς και μέχρι σήμερα δεν έχει χαρακτηριστεί παράνομη. Ωστόσο, η απόσπαση δεδομένων από ιστότοπους τρίτων δεν μπορεί να πραγματοποιείται ανεξέλεγκτα. Οποιοσδήποτε επιχειρεί πρόσβαση και απόσπαση δεδομένων θα πρέπει, αρχικά, να ακολουθεί και να συμμορφώνεται με τους «όρους χρήσης» των ιστοτόπων αυτών. Οι όροι χρήσης ενός ιστότοπου προβλέπουν, συνήθως, αν και σε ποιο βαθμό μπορεί κάποιος να αποσπάσει δεδομένα από αυτόν καθώς και αν απαιτείται για αυτό η προηγούμενη έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη/διαχειριστή του (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι όροι του Twitter).

Η απόσπαση δεδομένων κατά παράβλεψη των παραπάνω κανόνων, ή ακόμα και η συγκομιδή δεδομένων από ιστότοπο που δεν έχει αναρτήσει όρους χρήσης ή δεν περιλαμβάνει σε αυτούς περιορισμούς σχετικά με τη συγκομιδή, εκθέτει τον αποσπώντα σε σοβαρούς κινδύνους. Πέρα από την κατάχρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας που θεωρείται ότι διέπουν το data scraping, η αθέμιτη και άμετρη χρήση τέτοιων τεχνικών καθιστά αυτόν που τις χρησιμοποιεί υπεύθυνο για παραβίαση του δικαίου των συμβάσεων, των νόμων περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και του ποινικού δικαίου κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, στο πεδίο των προσωπικών δεδομένων, τα τελευταία έτη, η ανεξέλεγκτη και εν αγνοία των χρηστών του διαδικτύου χρήση των τεχνικών συγκομιδής έχει προκαλέσει προβληματισμούς και αντιπαραθέσεις ως προς το αν και σε ποιο βαθμό κινείται εντός νόμιμων ορίων.

Ίσως ο πιο σημαντικός προβληματισμός αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που είναι δημόσια ορατά και προσβάσιμα δηλαδή όσα δεν καλύπτονται από κωδικούς πρόσβασης, ρυθμίσεις απορρήτου και ιδιωτικότητας και άλλα μέτρα προστασίας, και έχουν γίνει δημόσια ορατά είτε από επιλογή του χρήστη, είτε δίχως να το γνωρίζει. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, φίλοι, γνωστοί ή άλλοι να αναρτούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για εμάς χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, ούτε επίσης οι περιπτώσεις στις οποίες τα προφίλ των χρηστών σε διάφορες πλατφόρμες είναι δημόσια ορατά είτε επειδή αμέλησαν να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας είτε επειδή αυτές είναι γραμμένες σε δυσνόητη γλώσσα.

Το βασικό επιχείρημα όσων αποσπούν δεδομένα (data scrapers) είναι ότι κάθε χρήστης που κατέστησε τα προσωπικά δεδομένα του δημόσια προσβάσιμα παρέχει σιωπηρά τη συγκατάθεσή του για τη συγκομιδή τους αφού γνωρίζει εκ των προτέρων ότι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Το επιχείρημα αυτό έκανε δεκτό απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση hiQ Labs Inc. v LinkedIn Corpοration.

Στον ευρωπαϊκό χώρο, ο ΓΚΠΔ δεν περιέχει προβλέψεις ή ρυθμίσεις που να αναφέρονται ευθέως στη συγκομιδή δεδομένων. Θέτει, ωστόσο, ένα γενικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων με το οποίο, όσοι εμπλέκονται στη συγκομιδή πρέπει να συμμορφωθούν, εφόσον επιθυμούν οι μέθοδοι αυτές να θεωρούνται νόμιμες και να αποφύγουν κυρώσεις. Το πλαίσιο αυτό θεωρείται ότι προστατεύει τόσο τα δημόσια όσο και τα μη δημόσια προσβάσιμα προσωπικά δεδομένα και ενισχύει το επιχείρημα ότι όταν τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου είναι δημόσια ορατά και προσβάσιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τεθεί και σε δημόσια χρήση.

Το προστατευτικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα. Είναι επαρκές;

Αρχικά, όσοι πραγματοποιούν συγκομιδή προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να στηρίζονται σε κάποιο νόμιμο λόγο/νόμιμη βάση για να το κάνουν.

Από τις νόμιμες βάσεις που προβλέπονται στον ΓΚΠΔ η συγκομιδή μπορεί να στηριχθεί κυρίως σε δύο: είτε στη συγκατάθεση του προσώπου για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του, είτε στο να είναι η επεξεργασία απαραίτητη για να εξυπηρετηθούν νόμιμα συμφέροντα αυτού που διενεργεί τη συγκομιδή. Αν όμως τα νόμιμα αυτά συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων, τότε συγκομιδή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς χάνει τη νόμιμη βάση της.

Επίσης, συγκομιδή στηριζόμενη σε νόμιμα συμφέροντα δεν μπορεί να γίνει όταν πρόκειται να συλλεχθούν «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» δηλαδή όσα αναφέρονται σε φύλο, καταγωγή, πολιτικές, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, γενετικά δεδομένα, βιομετρικά δεδομένα, δεδομένα υγείας, σεξουαλική ζωή και προσανατολισμό, Εδώ ο ΓΚΠΔ απαιτεί (με εξαιρέσεις) το πρόσωπο να δώσει για τη συγκομιδή όχι απλή αλλά ρητή συγκατάθεση.

Στη συνέχεια, ορίζεται ότι η συγκομιδή δεδομένων θα πρέπει να ακολουθεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Αφενός δεν μπορεί να είναι γίνεται απεριόριστα αλλά μόνο στην ποσότητα που είναι απολύτως αναγκαία για το σκοπό για τον οποίο πραγματοποιείται («ελαχιστοποίηση των δεδομένων»). Αφετέρου ο σκοπός αυτός πρέπει να γίνεται γνωστός στα πρόσωπα και να είναι εξ αρχής σαφής και συγκεκριμένος («περιορισμός του σκοπού»).

Τέλος, ο ΓΚΠΔ υποχρεώνει όσους συλλέγουν προσωπικά δεδομένα είτε απευθείας από τα πρόσωπα είτε από άλλες πηγές, όπως συμβαίνει στη συγκομιδή, να ενημερώνουν κάθε πρόσωπο για τη συλλογή και τους σκοπούς της με απλό και κατανοητό τρόπο, γνωστοποιώντας του το κείμενο της λεγόμενης «πολιτικής απορρήτου».

Εφόσον ενημερωθεί, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να επικοινωνήσει με τον αποσπώντα και να ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπει ο ΓΚΠΔ και αυτά είναι: το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά του δεδομένα, το δικαίωμα διόρθωσης, το δικαίωμα διαγραφής, το δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας, το δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων και το δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία ιδίως όταν αυτή γίνεται αυτοματοποιημένα και στοχεύει στη δημιουργία προφίλ. Αν η επικοινωνία με τον αποσπώντα αποβεί άκαρπη, ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Ο ίδιος ο ΓΚΠΔ δίνει τη δυνατότητα σε όποιον συλλέγει δεδομένα όχι απευθείας από τα πρόσωπα αλλά από άλλες πηγές να μην ενημερώσει χωριστά κάθε πρόσωπο αν η ενημέρωση θεωρείται για κάποιο λόγο αδύνατη (π.χ. κρίνεται αδύνατο να εντοπιστούν όλα τα πρόσωπα ή για να ενημερωθούν όλοι απαιτείται εξοντωτικό κόστος). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αποσπών δεδομένα επιτρέπεται να προχωρήσει σε γενική μόνο ενημέρωση προς το κοινό, μπορεί για παράδειγμα να αναρτήσει τις σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπό του.

Είναι αρκετό αυτό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων;

Και σημαίνει πώς κάθε πρόσωπο θα πρέπει να επισκεφθεί χιλιάδες ιστoτόπους παγκοσμίως για ενημερωθεί ποιοι αποσπούν προσωπικά του δεδομένα;

Η απάντηση που δίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) είναι ότι όταν οι αποσπώντες δεδομένα κρίνουν ότι υπάρχει αδυναμία ενημέρωσης, αρκεί να πραγματοποιήσουν τη λεγόμενη «εκτίμηση αντικτύπου» δηλαδή να εξετάσουν μόνοι τους κατά πόσο οι πράξεις τους μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των προσώπων και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δεδομένων. Με τη θέση αυτή συντάσσονται και ορισμένες Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπως η βρετανική (ICO) και η ελληνική. Αν δεν υπάρξει ενημέρωση των προσώπων, ούτε εκτίμηση αντικτύπου, τότε όποιος ανακαλυφθεί ότι επιχειρεί συγκομιδή προσωπικών δεδομένων καλείται να πληρώσει πρόστιμο που φτάνει έως το 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Πρέπει όμως πρώτα να ανακαλυφθεί…

Τελικά, μπορεί η «αδυναμία ενημέρωσης κάθε προσώπου» να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από όσους θέλουν να αποφύγουν να συμμορφωθούν με τον ΓΚΠΔ; Προς το παρόν, η απάντηση είναι αρνητική, και ήρθε από την πολωνική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων (UODO). H αρχή, τοποθετούμενη αυστηρά υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στις αρχές του 2019 επέβαλε πρόστιμο περίπου 220.000 ευρώ σε εταιρεία (Bisnode) επειδή προέβη στη συγκομιδή δημόσια προσβάσιμων προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Πολωνών ιδιοκτητών επιχειρήσεων με σκοπό να παραχωρήσει έπειτα σε τράπεζες στοιχεία για την πιστοληπτική τους ικανότητα, την ίδια στιγμή που ο μοναδικός τρόπος για να ενημερωθούν οι ίδιοι για τη συλλογή των δεδομένων τους ήταν μέσω μιας σχετικής ανάρτησης της εταιρείας σε ιστοσελίδα της.

Για νεότερες εξελίξεις ας αναμείνουμε στις οθόνες μας.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας από την αυθαίρετη συγκομιδή δεδομένων;

Η απάντηση είναι θετική, επαφίεται, ωστόσο, στα χέρια αυτών που κατέχουν και διαχειρίζονται τους ιστότοπους από όπου συλλέγονται τα δεδομένα. Η ανάρτηση «όρων χρήσης» σε κάθε ιστότοπο, οι οποίοι να επιτρέπουν την περιορισμένη συγκομιδή δεδομένων μόνο έπειτα από γραπτή άδεια του διαχειριστή ή να απαγορεύουν τη συγκομιδή, έχει θεωρηθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση Ryanair Ltd vPR Aviation BV) ως ένα μέτρο ικανό να περιορίσει την ανεξέλεγκτη συλλογή δεδομένων και να φέρει όσους την επιχειρούν αντιμέτωπους με τις νομικές τους ευθύνες.

Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και με τη χρήση της τεχνολογίας. Κάθε ιστότοπος έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τον όγκο των επισκέψεων/αιτημάτων πρόσβασης και απόσπασης δεδομένων που δέχεται από συγκεκριμένες διευθύνσεις IP ή διευθύνσεις IP των scraper bots ή ακόμα και να αποκλείσει εντελώς αυτές (IP addresses blocking). Επίσης, μέσα από τη διαδικασία εγγραφής, σύνδεσης και χρήσης κωδικού πρόσβασης, το περιεχόμενο ενός ιστότοπου γίνεται ορατό μόνο στους εγγεγραμμένους χρήστες του.

Αποτελεσματικές θεωρούνται ομοίως, τόσο η μέθοδος τείχους προστασίας κατά των ρομπότ συγκομιδής (anti-bot firewalls) όσο και η μέθοδος CAPTCHA (επιβεβαίωση ότι η πρόσβαση δεν επιχειρείται από ρομπότ) και, τέλος, η ενσωμάτωση στον ιστότοπο ενός αρχείου ονομαζόμενου robot.txt μέσα από το οποίο ο ιστότοπος ορίζει αν και σε ποιο βαθμό το περιεχόμενό του είναι προσβάσιμο και διαθέσιμο προς συγκομιδή.

Η απόλυτη προστασία για τα προσωπικά μας δεδομένα θα επιτυγχανόταν μόνο με την πλήρη αποχή μας από το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο να συμβεί.

Αντί για επίλογο

Η συμφιλίωση ανάμεσα στις πρακτικές συγκομιδής και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η απόλυτη προστασία για τα προσωπικά μας δεδομένα θα επιτυγχανόταν μόνο με την πλήρη αποχή μας από το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο να συμβεί. Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το αν το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα και μέχρι να απαντηθούν τη λύση θα μπορούσαν να δώσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Όσοι αποσπούν δεδομένα μπορούν να συμμορφώνονται με τους νομικούς και ηθικούς κανόνες, όσοι διαχειρίζονται ιστοσελίδες έχουν τη δυνατότητα με την κατάλληλη τεχνολογία να αποτρέπουν ή να περιορίζουν τη συγκομιδή δεδομένων και οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να είναι προσεκτικότεροι ως προς τις πληροφορίες που επιλέγουν να είναι δημόσια ορατές.

* Η Αδαμαντία Βολικού είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο του Διαδικτύου (Master’s Degree) και στο Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο (Μ.Δ.Ε.). Εκπροσωπεί φυσικά και νομικά πρόσωπα σε υποθέσεις που εμπίπτουν στα παραπάνω πεδία ενώ εργάζεται και ως νομική σύμβουλος εταιρειών πάνω σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, πληροφορικής – νέων τεχνολογιών και συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Είναι διαπιστευμένη επαγγελματίας για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων (CIPP/E) από τη διεθνή ένωση IAPP.

Πηγές επιπλέον των υπερσυνδέσμων:

Brett Massimino, Accessing Online Data: Web-Crawling and Information-Scraping. Techniques to Automate the Assembly of Research Data, Journal of Business Logistics, 2016, 37(1): 34–42.

European Commission, An Introduction to Web Scraping, IT and Legal aspects, ESTP Course on Automated collection of online process: sources, tools and methodological aspects, 2017.

Vlad Krotov, Leiser Silva, Legality and Ethics of Web Scraping, Twenty-fourth Americas Conference on Information Systems, New Orleans, 2018.

Adrian Agius, Legal Perspectives on Scraping Data from the Modern Web,

https://www.lawinsociety.org/legal-perspectives-on-scraping-data-from-the-modern-web/

Fiona Campbell, Data Scraping – Considering the privacy issues, 2019, https://privacylawblog.fieldfisher.com/2019/data-scraping-considering-the-privacy-issue

Πηγή άρθρου: https://www.homodigitalis.gr/posts/5046

By Cerebrux

Με την λήξη των Windows 7, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προγραμματίζει την σταδιακή μετάβαση των Windows υπολογιστών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Linux.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια της Microsoft να πείσει τις κυβερνήσεις να μεταβούν από Windows 7 σε Windows 10 δημιουργεί την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Όπως και η Κινεζική κυβέρνηση που είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Δεκέμβριο, έτσι και η Νότια Κορέα αποφάσισε να αντικαταστήσει τα Windows 3.3 εκ υπολογιστών του δημοσίου με Linux.

Ο απόφαση αυτή πάρθηκε για δύο λόγους. Η Νότια Κορέα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Microsoft και τα Windows και παράλληλα να μειώσει το κόστος αδειών χρήσης λογισμικού.

Όπως δήλωσε ο Choi Jang-hyuk, επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Νότιας Κορέας:«Θα επιλύσουμε την εξάρτησή μας από μια ενιαία εταιρεία μειώνοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό με την εισαγωγή ενός λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα».Choi Jang-hyuk

Επίσης, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας τεχνολογίες Cloud ώστε να παρέχουν το λειτουργικό σύστημα ως «Επιφάνεια Εργασίας ως Υπηρεσία» (Desktop as a Service – DaaS) μέσω ενός ιδιωτικού Cloud εικονικών υπολογιστών. Η χρήση του DaaS θα μειώσει τον αριθμό των φυσικών υπολογιστών και έτσι το υπουργείο οικονομικών της Νοτίου Κορέας αναμένει να εξοικονομήσει μέχρι και το 72% του υπάρχοντος κόστους υπολογιστών/συντήρησης και τουλάχιστον 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Οι διανομές Linux που θα δοκιμάσουν σε πιλοτικό στάδιο είναι το Ubuntu Linux 18.04, το Harmonica OS, καθώς και το TMax OS μιας custom Linux διανομής.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net

Με την λήξη των Windows 7, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προγραμματίζει την σταδιακή μετάβαση των Windows υπολογιστών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Linux. Φαίνεται ότι η προσπάθεια της Microsoft να πείσει τις κυβερνήσεις να μεταβούν από Windows 7 σε Windows 10 δημιουργεί την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Όπως και η Κινεζική κυβέρνηση που … Συνεχίστε να διαβάζετε Νότια Κορέα: μετάβαση 3.3εκ υπολογιστών από Windows σε Linux.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Ένα νέο Bitcoin mining farm ξεκίνησε σήμερα την λειτουργία του με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα τομέα που η Κίνα έχει συντριπτική υπεροχή όχι μόνο στην εξόρυξη του Bitcoin αλλά και στην δημιουργία επεξεργαστών και hardware.

Η νέα εταιρεία Layer1 που ιδρύθηκε από ανθρώπους με δραστηριότητα γύρω από το Bitcoin mining είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες ότι φιλοδοξεί όχι μόνο να έχει σημαντικό μερίδιο από την συνολική επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining δικτύου αλλά και να δημιουργήσει asic επεξεργαστές και mining hardware ώστε να πάρει και ένα κομμάτι από το μερίδιο της αγοράς του mining hardware που μέχρι σήμερα προέρχεται αποκλειστικά από εταιρείες με έδρα την Κίνα.

Layer1 Technologies Inc. is the first US-based, vertically-integrated Bitcoin mining company and it is our mission to strengthen Bitcoin’s decentralization and usage of renewable energy. To accomplish this, we have assembled a world-class team of industry veterans that are reimagining Bitcoin mining from first principles. In a world where large-scale mining experience is hard to come by, we are fortunate to have assembled a team that includes the founders of Genesis Mining, Blockbase Group, and Layer1 Capital. We are headquartered in San Francisco, California, with additional offices in Europe and Asia.

To create the future of Bitcoin mining, Layer1 raised its Series A financing at a $200M valuation with the backing of world class investors, including Peter Thiel, Shasta Ventures, and cryptocurrency industry leaders. We are united in the belief that Bitcoin is the single most transformational technology of the 21st century and have been uncompromising in only partnering with investors who agree. With this funding, we are positioned to own the whole Bitcoin mining stack by designing, producing, and operating our entire mining infrastructure, including proprietary

 • ASIC chips
 • Liquid-cooled mining containers
 • Power procurement and development

H εταιρεία έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από επενδυτές όπως ο Peter Thiel και τα επενδυτικά fund Shasta Ventures και  Digital Currency Group.

To mining farm έχει έδρα το Τέξας και για να αντιμετωπίσει της υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής όπως αναφέρει χρησιμοποιεί λύσεις υδροψυξης ενώ μεγάλο μέρος της ενέργειας που απαιτείτε για το hardware προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

 

The post Νέο Bitcoin mining farm με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η λήξη της υποστήριξης των Windows 7 από την Microsoft, τον περασμένο μήνα, προκάλεσε τον ενθουσιασμό των απανταχού Linux χρηστών μιας και θεώρησαν ότι είναι η τεράστια ευκαιρία που περίμεναν για προώθηση της χρήσης του Linux στο Desktop. Το 2020 όπως και κάθε άλλη χρονιά, ξεκινά με ένα σημαντικό new year’s resolution. Ότι θα είναι … Συνεχίστε να διαβάζετε Τι (δε) μας έμαθε η λήξη υποστήριξης των Windows 7.

Το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του Joomla! προγραμματίζεται για τις 25 Απριλίου 2020.

Στο JoomlaTalks 2020, που θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με συνολική χωρητικότητα 250 ατόμων, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες που προσφέρει το Joomla σήμερα, ως το πληρέστερο εργαλείο για μια επιτυχημένη και αποτελεσματική παρουσία στο διαδίκτυο.

Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και workshops εφαρμογής από Έλληνες και ξένους joomla developers και  integrators.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:

 • Τα εργαλεία που διαθέτει με την εγκατάστασή του – Out Of The Box το Joomla, που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας δυναμικής ιστοσελίδας, ασφαλούς, πολυγλωσσικής, φιλικής με τις μηχανές αναζήτησης, ευέλικτης και απόλυτα επεκτάσιμης, με πλήρη διαχείριση των χρηστών και των δικαιωμάτων τους.
 • Εργαστήρια – WorkShops, για υλοποίηση δυνατοτήτων του Joomla.

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιάσουμε φέτος είναι:

 • Οι απεριόριστες δυνατότητες του joomla με τη χρήση των custom fields, των alternative layouts και των overrides
 • Ομιλίες σχετικά με την επιχειρηματικότητα με τη βοήθεια και τη χρήση του joomla.
 • Θέματα σχετικά με εφαρμογές και πρακτικές
  • για ηλεκτρονικό εμπόριο,
  • την παρουσία της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης,
  • την ταχύτητα της ιστοσελίδας και
  • το σχεδιασμό με στόχευση στην καλύτερη εμπειρία του επισκέπτη.

Τα Joomla Events στην Ελλάδα

Το JoomlaTalks 2020 αποτελεί συνέχεια επιτυχημένων δημόσιων εκδηλώσεων σχετικά με το Joomla στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις: στα πλαίσια της Infosystem στη Θεσσαλονίκη και της Digital Technology Expo στην Αθήνα το 2007, τα Joomladay το 2011, 2012 και το 2013. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στη συνεχή συμμετοχή και παρουσία της ελληνικής κοινότητας στα ετήσια συνέδρια των Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – Fosscomm.

Από το 2018, οι δημόσιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και οργανώνονται σε ετήσια βάση:

 • το 2018 – ξεκίνημα της νέας πορείας της ελληνικής κοινότητας – η δημόσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με θέμα “Ξέρεις από Joomla; Ανακάλυψε τη δύναμή του”, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στις 17 Μαρτίου 2018.
 • το 2019, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το JoomlaTalks 2019, στο χώρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Τι είναι το Joomla!

Το Joomla! είναι μια εφαρμογή διαχείρισης περιεχομένου, ασφαλής, πολυγλωσσική, φιλική στις μηχανές αναζήτησης και εξαιρετικά ευέλικτη, με την εγκατάστασή της.

Αναπτύσσεται σε ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα και αποτελεί το απόλυτο business cms tool, ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για κάθε επιχείρηση, που με τη εγκατάστασή του δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας ασφαλούς δυναμικής ιστοσελίδας, που να ανταποκρίνεται και στις πιο σύνθετες ανάγκες και απαιτήσεις.

Έχει κερδίσει αναγνώριση και πολλά βραβεία από το 2005 που δημιουργήθηκε έως σήμερα.

Με την πρόσφατη έκδοση 3.9 οι ιστοσελίδες που αναπτύσσονται με το Joomla έχουν τη δυνατότητα, out-of-the-box, να συμμορφωθούν με το GDPR.

Το Joomla είναι ένα community driven project, βασίζεται στη συμμετοχή και την εθελοντική συνεισφορά περισσότερων από 1800 εθελοντών Joomlers, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Joomla! στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το Joomla! χρησιμοποιείται από το 26% των ιστοσελίδων που βασίζονται σε κάποιο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (cmscrawler.com), και έχει μια ιδιαίτερα ευρεία κοινότητα χρηστών.

Η κοινότητα του joomla στην Ελλάδα, πληροφορεί και υποστηρίζει τους χρήστες της εφαρμογής:

 • στην ιστοσελίδα [ https://joomla.gr ] δημοσιεύονται πληροφορίες και ειδήσεις για το joomla καθώς και κείμενα οδηγιών στα ελληνικά
 • στο ελληνικό forum [ https://forum.joomla.org/viewforum.php?f=50 ] , όσοι χρησιμοποιούν το joomla ανταλλάσουν απόψεις και αλληλοϋποστηρίζονται.
 • στα κοινωνικά δίκτυα [ https://www.facebook.com/joomlagr/  και https://www.facebook.com/groups/joomlers.gr/ ]
 • Στις εκδηλώσεις του JUG Athens  [ https://www.meetup.com/JUG-Athens/ ]

Το joomla είναι πλήρως μεταφρασμένο στα ελληνικά, τόσο το δημόσιο τμήμα όσο και η διαχείριση του, χάρη στη συμβολή των μελών της κοινότητάς μας.

Στις 28/7/2019 η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) απέστειλε ανοικτή επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.


Προς:Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Κοιν:Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης-Γραφεία Τύπου πολιτικών κομμάτων

Αθήνα, 17/2/2020

ΘΕΜΑ: «Νέα προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας.»

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις 28/7/2019 η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) απέστειλε ανοικτή επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων1.

Στην επιστολή επισημαίναμε την επιτακτική ανάγκη σοβαρής μελέτης και ανοικτής διαβούλευσης με τους ειδικούς, κατά κύριο λόγο Πληροφορικούς, ώστε στην επόμενη προκήρυξη να επανασχεδιαστούν οι λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές του σχεδιαζόμενου πληροφοριακού συστήματος, ώστε αυτό να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί:

 1. με βάση τις αρχές των ανοικτών προτύπων,
 2. με διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τα υφιστάμενα ή μελλοντικά πληροφοριακό συστήματα του δημόσιου τομέα,
 3. με έλεγχο των προδιαγραφών διασφάλισης της πρόσβασης και ασφάλειας των δεδομένων,
 4. με μέριμνα για τη διασφάλιση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη σκοπιμότητα κάποιων από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προτεινόμενου συστήματος, όπως η ενσωμάτωση προσωπικών δεδομένων μη απαραίτητων για την ταυτοποίηση των πολιτών και η ύπαρξη τεχνολογίας ασύρματης μετάδοσης (RFID chip)2.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε διαδικασία παρόμοια με την προηγούμενη. Παρατηρούμε τις εξελίξεις επί της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας3 και διαπιστώνουμε ότι οι ίδιες συνθήκες που είχαμε σχολιάσει και τότε επικρατούν και σήμερα. Αντί οι προδιαγραφές να γίνουν πιο διάφανες και δημόσια προσβάσιμες, η νέα προκήρυξη διαγωνισμού γίνεται εντελώς στοχευμένα και “κλειστά”, με ενημέρωση μόνο συγκεκριμένου μικρού συνόλου υποψήφιων εταιριών και με την προσθήκη υποστήριξης λειτουργιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έτσι ώστε το έργο να είναι σύμφωνο με την απόφαση του ΣτΕ – αντί οι απαιτούμενες λειτουργίες να καθορίσουν τα δεδομένα και τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητα για την υλοποίησή τους4, όπως διδάσκεται στην Πληροφορική και ειδικότερα στην Τεχνολογία Λογισμικού (Software Engineering) στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, “…η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε σε 26 επιχειρήσεις επιστολές με τις οποίες ζητείται να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου αλλά και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μη αποκάλυψης των σχετικών πληροφοριών της προκήρυξης του έργου…”5 Η διαδικασία έναρξης κατάθεσης των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου, παρότι ήδη εγείρονται νομικές ενστάσεις ως προς τον τρόπο αιτιολόγησης του συγκεκριμένου διαγωνισμού ως “απόρρητου”, κάτι που καθορίζει εντελώς διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τις κανονικές προμήθειες Δημοσίου6.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση 8200/0 – 181623/ΦΕΚ Β 1357/19.4.2019 ορίστηκαν οι προδιαγραφές του νέου δελτίου ταυτότητας και χαρακτηρίστηκαν ως απόρρητες και μη δημοσιοποιήσιμες. Λίγο καιρό αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι ματαιώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων διότι “…οι προδιαγραφές του συστήματος, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι απόρρητες, ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά”7. Είχαμε σχολιάσει τότε ότι τα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με βάση ανοικτά πρότυπα (open standards), όπως σε κάθε άλλη σύγχρονη χώρα. Παρόλα αυτά, με την επανέναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας διαπιστώνουμε ξανά απόρρητες και μη δημοσιοποιήσιμες προδιαγραφές.

Επί της ουσίας, πουθενά δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά ο λόγος που οι προδιαγραφές του εν λόγω συστήματος κρίνονται απόρρητες. Ακόμα και για συστήματα εθνικής άμυνας και κρίσιμων υποδομών, ο απόρρητος χαρακτήρας κάποιων τεχνικών χαρακτηριστικών κρίνεται σκόπιμος μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ένα σύστημα εθνικής ηλεκτρονικής ταυτότητας για τους πολίτες όχι μόνο δεν πρέπει να είναι “κλειστό” σύστημα, αλλά αντίθετα επιβάλλεται να βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη λειτουργία του.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και έργων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών) με βάση τα ανοιχτά πρότυπα εξασφαλίζει -μεταξύ άλλων- τον ενδελεχή έλεγχο των προδιαγραφών και των προτεινόμενων λύσεων, τη διαφάνεια κατά την παραλαβή και την εύρυθμη λειτουργία των έργων αυτών, καθώς καθίσταται εφικτή ο λεπτομερή διαδικασία επικύρωσης (acceptance tests, code audits)8 από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα παραλάβουν τα τελικά παραδοτέα του έργου, αλλά και σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής επικαιροποίησης, αναβάθμισης και ευχερέστερης μελλοντικής συντήρησής του χωρίς εξαρτήσεις από συγκεκριμένους προμηθευτές, όπως επίσης και τη δυνατότητα διασφάλισης των απαιτούμενων επιπέδων ελέγχου ποιότητας (software quality assurance – SQA) και ασφάλειας της πρόσβασης, βάσει της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πληροφορούμαστε ότι οι προσδοκίες για το νέο σύστημα ταυτοτήτων είναι υψηλές και ότι η ταυτότητα της Εσθονίας επιλέχθηκε ως μοντέλο για τις νέες ελληνικές ψηφιακές ταυτότητες9. Αν και θετικό ως βήμα, διαφωνούμε με την επιμονή σε “κλειστά” και ιδιοταγή/εμπορικά (proprietary) πρότυπα, τα οποία δεσμεύουν στο διηνεκές τις σχεδιαστικές και αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις του προμηθευτή και δεν επιτρέπουν την εξέταση και τον έλεγχό τους από εμπειρογνώμονες ή ανεξάρτητους αξιολογητές, ενώ μπορεί να διαθέτουν “τρύπες” ασφάλειας10, να δημιουργούν νόθευση του ανταγωνισμού και να οδηγούν σε συνεχή εξάρτηση από συγκεκριμένο προμηθευτή για την συντήρηση ή την αναβάθμισή τους. Υπενθυμίζουμε τους κινδύνους αυτούς επίσης με το παράδειγμα της Εσθονίας που αναγκάστηκε να μηνύσει11 την ανάδοχο εταιρία των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων Gemalto, η οποία φαίνεται να λαμβάνει μέρος και στον ελληνικό διαγωνισμό12, για τα πολυετή κενά ασφάλειας του συστήματος που παρέδωσε.

Τελικά, τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

 1. Ποιος επιθυμεί να προμηθευτεί ένα πληροφοριακό σύστημα που θα διαχειρίζεται τα πιο κρίσιμα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, στο οποίο μόνο ο ιδιώτης προμηθευτής θα μπορεί να επέμβει, να ελέγξει, να αναβαθμίζει και να συντηρεί;
 2. Πώς διασφαλίζεται ότι έτσι δεν θα επιτραπεί σε ιδιώτη προμηθευτή να έχει πλήρη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών ή στον τρόπο χρήσης ή επεξεργασίας τους;
 3. Εφόσον οι νέες ταυτότητες πρόκειται να ενσωματώνουν και διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ποια είναι η μελέτη εκτίμησης ρίσκου ως προς την ασφάλεια των πολιτών, όπως για παράδειγμα η “κλοπή ταυτότητας” (identity theft)13 μέσω κακοτεχνίας ή “τρύπας” ασφάλειας, όπως αυτή που διαπιστώθηκε στην Εσθονία;

Επιπλέον, η πρόφαση ότι λόγω του ότι πρόκειται για κρίσιμο πληροφοριακό σύστημα υποδομής θα πρέπει οι προδιαγραφές του να παραμείνουν μυστικές αποτελεί επιστημονική και τεχνολογική ανακρίβεια που αποκαλύπτει είτε παντελή άγνοια του αντικειμένου είτε σκόπιμο αποκλεισμό των ειδικών του κλάδου από την κριτική αξιολόγηση των προδιαγραφών του έργου.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά το παγκοσμίως αποδεκτό και προφανές:

(Kerckhoffs’s principle, 1883)14: “A cryptosystem should be secure even if everything about the system, except the key, is public knowledge.”

(Shannon’s maxim, 1949)15: One ought to design systems under the assumption that the enemy will immediately gain full familiarity with them.”

Με άλλα λόγια: Κανένα σύστημα ασφάλειας, ειδικά σε θέματα κρυπτογράφησης και ψηφιακών υπογραφών, δεν βασίζει την ορθότητα και την αξιοπιστία του στο αν οι αλγόριθμοι και οι υλοποιήσεις του είναι ανοικτά διαθέσιμες ή όχι. Το αντίθετο, έχει αποδειχθεί ότι η ανοικτότητα ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία τους, τον έγκαιρο εντοπισμό αδυναμιών και σφαλμάτων, καθώς και την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και των πολιτών όταν εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας. Το γεγονός και μόνο ότι κάποιοι εξακολουθούν να διατυπώνουν τη μη-προσβασιμότητα στις προδιαγραφές ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελεί απόδειξη της προχειρότητας και του νέου αυτού διαγωνισμού, σε ανησυχητικό επίπεδο για το τι ακριβώς θα παραδοθεί και πως θα λειτουργεί τελικά.

Ως επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των Πληροφορικών της χώρας, καλούμε την Πολιτεία:

 • να δημοσιεύσει άμεσα τις προδιαγραφές του νέου συστήματος,
 • να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση επί αυτών,
 • να ορίσει ανοικτή διαδικασία ελέγχου και επικύρωσης του συστήματος που θα παραδοθεί, έτσι ώστε η ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε άλλος ειδικός στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων να επιβεβαιώσει πως το σύστημα πληρεί τις απαιτήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα αποτύχει, όχι μόνο σε επίπεδο λειτουργικότητας αλλά κυρίως με εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο για την ασφάλεια του συνόλου των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται απλώς για τη διαρροή των φορολογικών φακέλων 9,5 εκατ. πολιτών16, όπου το τελικό αποτέλεσμα ήταν απλώς ένα ελάχιστο πρόστιμο προς τον αρμόδιο κρατικό φορέα (Γ.Γ.Π.Σ.) που πληρώθηκε από τους ίδιους τους θιγόμενους πολίτες, αλλά για κάτι πολλαπλάσια σοβαρότερο και επιζήμιο για όλους μας.

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Τ.Θ. 13801, Τ.Κ. 10310, Αθήνα
E-mail: info<στο>epe.org.gr – Τηλέφωνο: 698 172 3690

1 https://www.epe.org.gr/index.php?id=19&tx_ttnews%5Btt_news%5D=11832&cHash=bc57aeecc34360f4745d811aa205c0a9

2 https://www.cnn.gr/news/ellada/story/199406/symvoylio-tis-epikrateias-prasino-fos-gia-tis-nees-taytotites

3 http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=65052&ct=0&la=1

4 ISO/IEC 25010:2011 [ISO/IEC 25010:2011] Systems and software engineering — Systems and software Quality Requirements and Evaluation (SQuaRE) — System and software quality models.

5 https://www.kathimerini.gr/1057609/article/oikonomia/epixeirhseis/stis-3-martioy-2020-h-ypovolh-prosforwn-gia-tis-nees-taytothtes

6 https://www.kathimerini.gr/1063405/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/nomiko-keno-proekyye-ston-diagwnismo-gia-tis-nees-taytothtes

7 http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=62227&ct=0&la=1

8 ISO/IEC/IEEE 29119-1-2013: Software and Systems Engineering – Software Testing – Part 1: Concepts and Definitions (ISO: 2013).

9 https://www.tanea.gr/2019/11/22/greece/nees-taytotites-ola-ta-stoixeia-mazi-enas-arithmos-kai-ena-yper-tsip/

10 https://www.efsyn.gr/themata/infowar/231378_i-asfaleia-dedomenon-paei-synnefo

11 https://www.reuters.com/article/estonia-gemalto/estonia-sues-gemalto-for-152-mln-euros-over-id-card-flaws-idUSL8N1WD5JZ

12 https://www.kathimerini.gr/1057609/article/oikonomia/epixeirhseis/stis-3-martioy-2020-h-ypovolh-prosforwn-gia-tis-nees-taytothtes

13 https://en.wikipedia.org/wiki/Identity_theft

14 Kerckhoffs, Auguste (January 1883). «La cryptographie militaire» [Military cryptography]. Journal des sciences militaires [Military Science Journal] (in French). IX: 5–83.

15 Shannon, Claude (4 October 1949). «Communication Theory of Secrecy Systems». Bell System Technical Journal. 28: 662.

16 https://www.epe.org.gr/index.php?id=19&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2499&cHash=8328d35d984f6cf2cd66723d41e84a28


Αρχεία: L20-0217-01V1_ηλεκτρ_ταυτότητες-προδιαγραφές.pdf

Πηγή άρθρου: https://www.epe.org.gr

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου, πραγματοποιεί επιμορφωτική δράση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας  με θέμα: Think Before You Post την Τετάρτη 19/02/2020 και ώρα 18:00.

Ομιλητές:
Μάριος Μαγιολαδίτης,
Μαθηματικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων

Σπυρίδων Κόντης,
Ηλεκτρονικός Μηχανικός Πληροφορικής, Ειδικός στην ασφάλεια πληροφοριών και στην ηλεκτρονική τρομοκρατία, με έρευνα και διατριβή στο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο City (Seattle)

Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ελλάδα περιλαμβάνει την διεξαγωγή κεντρικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εκπροσώπων της πολιτείας, της βιομηχανίας του διαδικτύου, της
ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE, με την υποστήριξη της Commission, με σκοπό να προωθηθεί η ασφαλής και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε
παιδιά και νέους ανθρώπους.

Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνιστούν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο,
συμμετέχοντας, παγκοσμίως, σε εκδηλώσεις και δράσεις.

Οι ομιλίες, σε συνδυασμό με πλούσιο εποπτικό υλικό, αφορούν τους κινδύνους του διαδικτύου, τα μέτρα προστασίας και τις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι η υπεύθυνη, δημιουργική, με κριτική προσέγγιση και με σεβασμό,
ενδυνάμωση και υποστήριξη των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας, διεξάγοντας έναν ανοιχτό διάλογο για την ασφαλή και με θετικό τρόπο χρήση της τεχνολογίας και λειτουργώντας ως πρότυπα ψηφιακών πολιτών.

Την εκδήλωση υποστηρίζει το Wikimedia Community User Group Greece.

Αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
11/02/2020 – 25/02/2020
Ολοήμερο
SUMO Sprint Firefox 73
17/02/2020
12:00 – 17:30
Kubernetes Forum Bengaluru
18/02/2020 – 22/02/2020
Ολοήμερο
FOSS4G-IT 2020 conference
Underground Classrooms I of the Polytechnic of Turin, Torino
18/02/2020 – 20/02/2020
Ολοήμερο
PyCon Namimbia
Nampower Convention centre, Windhoek
18/02/2020
18:50 – 20:50
AzureHeads 22#: Device Management & Virtual Assistants
Microsoft Hellas A.B.E.E., Μαρούσι
19/02/2020
18:00 – 21:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
20/02/2020
Ολοήμερο
Kubernetes Forum Delhi
India Expo Centre & Mart, Uttar Pradesh
20/02/2020
19:30 – 23:30
Google Hash Code 2020
POS4work, Patra
22/02/2020 – 23/02/2020
Ολοήμερο
TAP 2 OPEN 2.0 Bootcamp (Athens) Disruptive Technologies in Culture
Επιγραφικό Μουσείο, Αθήνα
22/02/2020
11:00 – 17:00
18th WordPress Larissa Meetup
ΙΕΚ Όμηρος, Λάρισα

Dolibarr 11.0.1, οι τελευταίες ενημερώσεις συντήρησης την έκδοση 11.0.0 του Dolibarr ERP & CRM είναι διαθέσιμη.Οι τελευταίες ενημερώσεις συντήρησης περιλαμβάνουν μόνο διορθώσεις σφαλμάτων που βρέθηκαν στα υποκαταστήματα των εκδόσεων. Προτείνουμε όσους χρησιμοποιούν οποιαδήποτε έκδοση της 11.0.0, να προχωρήσουν σε αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση συντήρησης. Όπως σε κάθε δελτίο συντήρησης δεν υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά, ούτε αλλαγές στην δομή των δεδομένων είναι παρούσα σε αυτές τις εκδόσεις.


Μπορείτε να τα κατεβάσετε από sourceforge mirrors

Η Ελληνική Κοινότητα του WordPress ανανεώνει το ραντεβού της στην πόλη της Λάρισας. Λίγο πριν τις απόκριες, δε θα ντυθούμε μασκαράδες αλλά θα παρακολουθήσουμε μια…

The post 18th WordPress Larissa Meetup appeared first on WordPress Greek Community.

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για συνεχή δυναμική προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα υπέγραψε πλαίσιο συνεργασίας με το Open Forum Europe (http://www.openforumeurope.org/ ). 


To Open Forum Europe είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, με στόχο την προώθηση  του ανοιχτού λογισμικού στους φορείς χάραξης πολιτικής και στις κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αρχικά ξεκίνησε το 2002 για να συμβάλλει στη χρήση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (Open Source Software) μεταξύ επιχειρήσεων, χρηστών και κυβερνήσεων. Το OFE διατηρεί σήμερα μια ομάδα έρευνας και ανάπτυξης πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες, και τα βασικά θέματα που καλύπτει είναι: τα ανοιχτά πρότυπα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι δημόσιες συμβάσεις, τα πνευματικά δικαιώματα, το υπολογιστικό νέφος(cloud computing) και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, τόσο άμεσα όσο και μέσω των εθνικών εταίρων του.

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το OFE έχουν συνεργαστεί σε δεκάδες δράσεις τα τελευταία χρόνια για την προώθηση του  ελεύθερου λογισμικού, των ανοιχτών προτύπων και της ανοιχτής διακυβέρνησης.

Η  επίσημη συμμετοχή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) στο OFE έρχεται να επιβεβαιώσει την δέσμευση του Οργανισμού στις αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού, και θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την προώθηση δράσεων και πολιτικών ανοιχτότητας, ψηφιακών δικαιωμάτων και διαφάνειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

by: Cerebrux

Το Symphytum είναι ένα λογισμικό βάσης δεδομένων για όσους επιθυμούν να διαχειρίζονται και να οργανώνουν δεδομένα και πληροφορίες με έναν εύκολο και όμορφο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να ξέρουν περίπλοκες έννοιες βάσεων δεδομένων και σχεδιασμού γραφικού περιβάλλοντος μιας εφαρμογής.

Παρόλο που έχουμε όλο και περισσότερα εξειδικευμένα λογισμικά βάσης δεδομένων για εταιρική χρήση (όπως π.χ. το Dolibbar κ.α.), πάντα υπάρχει η ανάγκη για λογισμικό δημιουργίας βάσης δεδομένων. Αν έχετε δοκιμάσει το LibreOffice Base ή και Access, αλλά θέλετε κάτι ακόμα πιο απλό τότε πρέπει να δοκιμάσετε το Symphytum.

Τι είναι το Symphytum Database Designer

Το Symphytum είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό βάσης δεδομένων για Windows, macOS και Linux. Με το Symphytum μπορείτε να σχεδιάστε και να επεξεργαστείτε απλές βάσεις δεδομένων εύκολα και γρήγορα. Απευθύνεται σε χρήστες που απλά θέλουν να οργανώσουν δεδομένα δημιουργώντας συλλογές πληροφοριών χωρίς όμως να παραιτούνται από τα πλεονεκτήματα μιας οργανωμένης βάσης δεδομένων, όπως η ταχύτητα φόρτωσης, ο χειρισμός μεγάλων δεδομένων, η γρήγορη αναζήτηση και πολλά άλλα.

Με λίγα λόγια, με το Symphytum μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα μια βάση δεδομένων χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.

Μπορείτε να δημιουργήστε πολλαπλές βάσεις δεδομένων (συλλογές όπως τις ονομάζει) για να διαχειριστείτε π.χ. επαφές, πελάτες και ούτω καθεξής. Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όπως το οτι δεν μπορεί ακόμα να χειριστεί τα σχεσιακά δεδομένα και αυτόματους υπολογισμούς σε πεδία.

Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόματα μια βάση δεδομένων με μια απλή εισαγωγή ενός CSV αρχείου όπως π.χ. επαφές κινητού. Παρόλα αυτά τα εισαγόμενα δεδομένα αντιμετωπίζονται ως πεδία κειμένου. Στο μέλλον, ο δημιουργός του Symphytum σχεδιάζει βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα, όπως ο καθορισμός του τύπου των εισαγόμενων πεδίων.

Το Symphytum επίσης είναι σε θέση να συγχρονίσει τα δεδομένα σας μέσω διαφορετικών υπηρεσιών cloud όπως Dropbox ή MEGA, ή να δηλώσετε έναν φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύει την βάση δεδομένων (π.χ. έναν δικτυακό δίσκο με Nextcloud). Τεχνικά, το Symphytum δημιουργεί μια βάση δεδομένων SQLite, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές για κινητά και χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθός του, την ταχύτητα ενώ είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην διατήρηση της ακεραιότητας των δεδομένων.

Μερικά χαρακτηριστικά του Symphytum

 • Σχεδιάστε τις φόρμες εισόδου με υποστήριξη για διαφορετικούς τύπους δεδομένων: κείμενο, αριθμούς, ημερομηνία, πρόοδος, εικόνες, λίστα αρχείων, πλαίσιο ελέγχου κτλ.
 • Χρησιμοποιήστε την προβολή φόρμας για δομημένη εισαγωγή δεδομένων και αναπαράσταση ή χρησιμοποιήστε την με τον πίνακα για προβολή, αναζήτηση, ταξινόμηση και σύγκριση.
 • Αναδιοργανώστε δυναμικά τη εμφάνιση της βάσης δεδομένων σας με μεταφορά και απόθεση στην προβολή φόρμας.
 • Ενώ επιτρέπεται μόνο μία συνεδρία σύνδεσης με πρόσβαση εγγραφής, άλλοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων σε κατάσταση λειτουργίας μόνο για ανάγνωση.
 • Υπενθύμιση ημερομηνίας. Τα πεδία ημερομηνίας σας ενημερώνουν σχετικά με τις εργασίες, τις συναντήσεις ή τα γενέθλια, εφόσον το ζητήσετε. Όλες οι υπενθυμίσεις, μόλις ενεργοποιηθούν, παρατίθενται σε μία θέση.
 • Γρήγορη αναζήτηση κατά την πληκτρολόγηση με επισημασμένα αποτελέσματα σε προβολή πίνακα.
 • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας με έναν απλό οδηγό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και εξαγάγετε τα δεδομένα σας στο CSV.

Λήψη και εγκατάσταση του Symphytum

Το Symphytum είναι διαθέσιμο όπως είπαμε για Windows, macOS και Linux και μπορείτε να το κατεβάσετε σε διάφορες μορφές πακέτων εγκατάστασης:Download Symphytum

Όσοι έχετε Ubuntu ή διανομή που έχετε ρυθμίσει για snap πακέτα τότε δεν χρειάζεται να κατεβάσετε κάτι απλά εγκαταστήστε το από το snapstore με την παρακάτω εντολή:

1sudo snap install symphytum

Παραπομπές: Symphytum (επίσημη σελίδα)

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Βαρκελώνης με βάση το ανοιχτό λογισμικό

Του Γιάννη Γορανίτη

Η Βαρκελώνη κάνει το μεγάλο βήμα προς το ανοιχτό λογισμικό, σε μια πρωτοφανή –για πόλη τέτοιων διαστάσεων και πληθυσμού– κίνηση. Όπως μάλιστα αποφασίστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο της καταλανικής πόλης, η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε ήδη, ούτως ώστε πολύ σύντομα να ανακτήσουν την «τεχνολογική τους αυτονομία».

Σε πρώτη φάση θα αντικατασταθούν όλες οι εφαρμογές από αντίστοιχες λύσεις ανοιχτού κώδικα, ενώ σε δεύτερη φάση θα αντικατασταθούν και τα λειτουργικά συστήματα όλων των υπολογιστών. Βάσει προγράμματος, στο τέλος της προκαθορισμένης περιόδου, στόχος του Δήμου είναι να μην πληρώνει για οποιοδήποτε πρόγραμμα ή λειτουργικό χρησιμοποιείται στους χιλιάδες υπολογιστές των δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων.

Αντίο Windows, καλωσορίσατε Linux

Η κίνηση αυτή είναι προφανές ότι θα πλήξει τη Microsoft, αφού μέχρι σήμερα τα Windows κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος (κάτι που άλλωστε ισχύει όχι μόνο στη Βαρκελώνη, αλλά παγκοσμίως). Τη θέση τους θα πάρει το λειτουργικό σύστημα Linux, οι υπεύθυνοι του οποίου δίνουν εδώ και χρόνια τον αγώνα του ανοιχτού κώδικα, ή το Ubuntu.

Ήδη μάλιστα 1.000 υπολογιστές τρέχουν δοκιμαστικά τα εναλλακτικά OS, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν δυσλειτουργίες και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Οι υπολογιστές θα αυξηθούν σταδιακά, με στόχο την πλήρη «απαλλαγή» από το λειτουργικό της Microsoft έως την Άνοιξη του 2019.

Πριν βέβαια αντικατασταθούν τα OS των μηχανημάτων, θα έχουν απεγκατασταθεί όλα τα επί πληρωμή και «κλειστά» προγράμματα, όπως το Office –επίσης της Microsoft– που θα αντικατασταθεί από το LibreOffice ή το OpenOffice, αλλά και ο Internet Explorer, αντί για τον οποίο θα εγκατασταθεί ο Mozilla Firefox. Εξάλλου θα αλλαχθούν ακόμη και οι email clients (o Outlook και ο Exchange Server) από το Open-Xchange.

Δουλειά σε τοπικές επιχειρήσεις

Εκτός από την πρόδηλη εξοικονόμηση κόστους, παράπλευρη ωφέλεια της κίνησης αυτής είναι ότι θα ανατεθούν έργα πληροφορικής σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ ο Δήμος θα προσλάβει τουλάχιστον 65 νέους προγραμματιστές που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων και τη συντήρηση ή αναβάθμιση του ελεύθερου λογισμικού.

Ένα από τα πρώτα projects με τα οποία θα καταπιαστούν είναι η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι τοπικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες προσφορές.

Μπορείτε να διαβάσετε (και για να μην κρυβόμαστε να θαυμάσετε) ολόκληρο το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης εδώ.

Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό εγχείρημα “Public Money, Public Code” (Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας), βασική φιλοσοφία του οποίου είναι ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να επενδύονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα ανοιχτά στο τοπικό οικοσύστημα. Άξονας της δράσης είναι ο διαμοιρασμός του ελεύθερου λογισμικού που αναπτύχθηκε ή θα αναπτυχθεί και με άλλους Δήμους. Ήδη, software που ανέπτυξαν προγραμματιστές στη Βαρκελώνη (όπως η πλατφόρμα Sentilo) διανεμήθηκε δωρεάν στην ισπανική πόλη Terrassa, στο Ντουμπάι και σε ιαπωνικούς δήμους.

Η Βαρκελώνη πάντως είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που το υιοθετεί. Εκτός από την τοπική κυβέρνηση συνδράμει και ο οργανισμός FSFE (Free Software Foundation Europe), ο οποίος υποστηρίζει ότι όλοι οι υπολογιστές του δημοσίου πρέπει να τρέχουν δωρεάν και ανοιχτό λειτουργικό και λογισμικό. Προς το παρόν οι ιθύνοντες του FSFE έχουν πείσει περισσότερους από 100 οργανισμούς και σχεδόν 15.000 άτομα.

Πηγή άρθρου: https://www.liberal.gr/

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη αναφορικά με το ανοιχτό λογισμικό. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του CNLL, του συνεταιρισμού εταιριών ανοιχτού λογισμικού της Γαλλίας, οι θέσεις εργασίας ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη θα αυξηθούν 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν έσοδα €25δις από τη βιομηχανία ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη, το 25% της παγκόσμιας αγοράς. [1]

Πηγή: [1]

Στη Γαλλία από το 2012 έχουν μεταφερθεί πάνω από 500.000 υπολογιστές του δημόσιου τομέα σε LibreOffice. [2] Στη Δανία 66 από τους 98 Δήμους χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό για τη διαχείριση των διαδικασιών τους. Μέσα στο 2020 το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο CERN ετοιμάζεται να μεταφέρει 40.000 χρήστες σε email server ανοιχτού λογισμικού, το υπουργείο άμυνας της Ιταλίας θα μεταφέρει 100.000 υπολογιστές σε LibreOffice, 25.000 υπολογιστές σε νοσοκομεία της Κοπεγχάγης θα μεταβούν επίσης σε ανοιχτό λογισμικό, ενώ η κυβέρνηση της Ν. Κορέας διερευνά τη μεταφορά 3.3 εκ. υπολογιστών του δημόσιου τομέα από Windows 7 στο λειτουργικό σύστημα Linux. [3] Και αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα παραδείγματα που μπορεί να βρει κανείς για το τι συμβαίνει με το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο τομέα της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα δηλώνει στη σχετική στρατηγική 2014-2017 [4] ότι:

4. Για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων [..] θα προτιμάται το ανοιχτό λογισμικό, όπου αυτό είναι δυνατόν

Το πνεύμα της ΕΕ αναφορικά με το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο δημόσιο τομέα προωθεί το διαμοιρασμό και κοινή χρήση εργαλείων που αναπτύσσονται ως ανοιχτό λογισμικό.

Για ποιο λόγο, όμως, γίνονται όλα αυτά; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το ανοιχτό λογισμικό που οδηγεί αυτή την επιλογή στην κορυφή του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αναφορικά με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα είναι ότι αναπτύσσεται τεχνογνωσία που μένει στη χώρα. Οι τεχνικοί που δουλεύουν σε αντίστοιχα έργα είναι νέοι που παραμένουν στη χώρα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε μια εποχή έντονης μεταναστευτικής πίεσης λόγω των οικονομικών συνθηκών. Και αν λάβει κανείς υπόψη και το κόστος εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων, το οποίο βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αντιλαμβάνεται ότι τα οφέλη παραμονής τους στη χώρα είναι πολλαπλά.

Για να δούμε την πρακτική πλευρά του παραπάνω, ας κάνουμε την ακόλουθη άσκηση: ας πούμε ότι διαθέτουμε 34εκ. δολάρια, δηλαδή περίπου 30εκ. ευρώ, για τρία χρόνια, άρα €10εκ. ανά έτος (τα νούμερα εντελώς τυχαία). Ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι το κόστος εκπαίδευσης ενός νέου σήμερα στην Ελλάδα είναι €20.000 (πολύ συντηρητικά) και ότι ένας καλός μικτός μισθός για ένα developer είναι €36.000/έτος. Με τα διαθέσιμα χρήματα μπορούν να προσληφθούν 278 developers ανά έτος. Με αυτό το “στρατό” από προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανοιχτά λογισμικά για τις ανάγκες του ελληνικού δημόσιου τομέα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλες οι υπηρεσίες: από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ως την τελευταία υπηρεσία του μικρότερου Δήμου. Τα χρήματα που θα εξοικονομούσε το δημόσιο είναι πολλαπλάσια του κόστους (πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσό εγκρίθηκε προς δαπάνη από την ΚτΠ μόνο σε άδειες προϊόντων μίας γνωστής εταιρίας λογισμικού). Επιπλέον αυτών εξοικονομούνται περισσότερα από €5,5εκ. σε κόστος εκπαίδευσης ανθρωπίνου δυναμικού που παραμένει στη χώρα καθώς και πολλαπλάσια αυτών σε αξία που παράγεται εγχώρια με την ανάπτυξη του λογισμικού.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης και ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού είναι πάρα πολλά για να εξαντληθούν σε ένα άρθρο. Στην Ευρώπη αναγνωρίζονται από όλο και περισσότερους Δήμους, οργανισμούς, Υπουργεία και κράτη, τα οποία υιοθετούν αντίστοιχες λύσεις επενδύοντας στην ανάπτυξη του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού προγραμματιστών. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, αλλά, αντίθετα, το δημόσιο χρήμα φεύγει από τη χώρα με τη μορφή αγοράς αδειών κλειστού λογισμικού. Παράλληλα χιλιάδες νέοι προγραμματιστές αναζητούν κάθε χρόνο μια αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση σε χώρες του εξωτερικού.

Η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Ας μην πρωτοτυπήσουμε αυτή τη φορά. Ας ακολουθήσουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Πηγές αναφορών:
[1] https://cnll.fr/media/2019_CNLL-Syntec-Systematic-Open-Source-Study.pdf
[2] https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations
[3] https://www.zdnet.com/article/south-koreas-government-explores-move-from-windows-to-linux-desktop/
[4] https://ec.europa.eu/info/departments/informatics/open-source-software-strategy_en

Πηγή άρθρου: https://www.fossoffice.com/


Nextcloud, ONLYOFFICE, DAVx5

Every year, the first conference I attend is FOSDEM. 2020 is no different (check last year). This year was a Coronavirus panic, at least back in Greece. So we had to be prepared for the situation (as much as we can). Although news frightened us, there weren't many people wearing masks.

My trip this time was via Athens. The "bad" thing was that I woke up pretty early in the morning. The "good" thing was that I met with my friend Fani (read her blog about FOSDEM) and we traveled together to exotic Charleroi. It was her first FOSDEM. The differences between this year and the past years were:
1. the Airbnb we've found was literally in the Grand Place. Well, it was about 4-5 minutes' walk by all the needed places we wanted to go to.
2. we bought a MOBIB Basic for a cheaper fare (at least for next year) and also for not searching the machine to buy a ticket.

On Friday we tried to go to FSFE PRE-FOSDEM event, but we missed to meet on time with my friend Isabel. So we managed to arrive at the end. We met there my friends Luis and Axel. So we went straight to Beer Event. Well, it was the first time we arrive early and finally had a BEEEEEEEERRRRRR!!!!!!! :-)

Me, Fani, Isabel, Luis on our way to Delirium
Me, Fani, Isabel, Luis on our way to Delirium

The first FOSDEM day, we arrived at Nextcloud booth, early in the morning. I was so glad to meet Jos once again and also my friends from Nextcloud, ONLYOFFICE, and DAVx5. 3 projects together, awesome team. Personally, I'm involved in ONLYOFFICE translating and promoting it in Greece, and I also translate DAVx5.

Although this year we had 2 tables for 2 days (other projects booked a table only for a day), we were at building H, far from building with project booths. Not sure if it was a good thing or bad. We were outside of many presentation rooms (meaning people during their stay in queue to enter, they had the opportunity to pass by). Personally, I think that even with one table at the booths building is better because everyone knows that building K has all the project booths.

Many people stopped by, 95% of them knew and use Nextcloud. Only few knew about Nextcloud Hub, so during FOSDEM, we focused on that. Strange enough, all the Greeks were asking me about Nextcloud. Since we mentioned Greeks, I met a lot of Greek friends, I usually meet at conferences. I was surprised by one Greek who pointed on me and he said: "I know you". Well, I guess many people know me. I'm heavily involved in the FOSS movement in Greece and worldwide. I talk to conferences, I attend many of them. I also write articles that are reproduced. Why are you surprised?

We've been to building K many times. Meaning took a lot of swag. Well, not for us but for people in Greece who couldn't come to FOSDEM. People of the project might look me maliciously when I take loads of stickers and swag in general, from their booths. If you are one of them and you are reading this, please don't make me feel bad. I distribute your swag to LUGs and hackerspaces in Greece and I also put them on my booth when I join a Greek conference. On the other hand, if you want to send more to me, you can mail me (see social media on the top right corner).

Although I've been to Brussels 3 times, no sightseeing, no live presentation. I always say that this year I will attend a presentation but usually I end up watching at my home wearing PJ and slippers. Hopefully next time, at least I can go one day earlier or leave a day later, so I will have a free day to see the city. This time I had the chance to visit Manneken Pis because it was 4 minutes from our Airbnb.

Stathis at Manneken Pis

This year, I didn't take videos to create a VLOG. I did it last year. I also have some videos from previous conferences but no time to edit them.

You can read the post of my friends at ONLYOFFICE.

To end this post, I would like to thank Nextcloud, for sponsoring my trip.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη αναφορικά με το ανοιχτό λογισμικό. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του CNLL, του συνεταιρισμού εταιριών ανοιχτού λογισμικού της Γαλλίας, οι θέσεις εργασίας ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη θα αυξηθούν 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν έσοδα €25δις από τη βιομηχανία ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη, το 25% της παγκόσμιας αγοράς. [1]

Πηγή: [1]

Στη Γαλλία από το 2012 έχουν μεταφερθεί πάνω από 500.000 υπολογιστές του δημόσιου τομέα σε LibreOffice. [2] Στη Δανία 66 από τους 98 Δήμους χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό για τη διαχείριση των διαδικασιών τους. Μέσα στο 2020 το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο CERN ετοιμάζεται να μεταφέρει 40.000 χρήστες σε email server ανοιχτού λογισμικού, το υπουργείο άμυνας της Ιταλίας θα μεταφέρει 100.000 υπολογιστές σε LibreOffice, 25.000 υπολογιστές σε νοσοκομεία της Κοπεγχάγης θα μεταβούν επίσης σε ανοιχτό λογισμικό, ενώ η κυβέρνηση της Ν. Κορέας διερευνά τη μεταφορά 3.3 εκ. υπολογιστών του δημόσιου τομέα από Windows 7 στο λειτουργικό σύστημα Linux. [3] Και αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα παραδείγματα που μπορεί να βρει κανείς για το τι συμβαίνει με το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο τομέα της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα δηλώνει στη σχετική στρατηγική 2014-2017 [4] ότι:

4. Για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων [..] θα προτιμάται το ανοιχτό λογισμικό, όπου αυτό είναι δυνατόν

Το πνεύμα της ΕΕ αναφορικά με το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο δημόσιο τομέα προωθεί το διαμοιρασμό και κοινή χρήση εργαλείων που αναπτύσσονται ως ανοιχτό λογισμικό.

Για ποιο λόγο, όμως, γίνονται όλα αυτά; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το ανοιχτό λογισμικό που οδηγεί αυτή την επιλογή στην κορυφή του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αναφορικά με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα είναι ότι αναπτύσσεται τεχνογνωσία που μένει στη χώρα. Οι τεχνικοί που δουλεύουν σε αντίστοιχα έργα είναι νέοι που παραμένουν στη χώρα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε μια εποχή έντονης μεταναστευτικής πίεσης λόγω των οικονομικών συνθηκών. Και αν λάβει κανείς υπόψη και το κόστος εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων, το οποίο βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αντιλαμβάνεται ότι τα οφέλη παραμονής τους στη χώρα είναι πολλαπλά.

Για να δούμε την πρακτική πλευρά του παραπάνω, ας κάνουμε την ακόλουθη άσκηση: ας πούμε ότι διαθέτουμε 34εκ. δολάρια, δηλαδή περίπου 30εκ. ευρώ, για τρία χρόνια, άρα €10εκ. ανά έτος (τα νούμερα εντελώς τυχαία). Ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι το κόστος εκπαίδευσης ενός νέου σήμερα στην Ελλάδα είναι €20.000 (πολύ συντηρητικά) και ότι ένας καλός μικτός μισθός για ένα developer είναι €36.000/έτος. Με τα διαθέσιμα χρήματα μπορούν να προσληφθούν 278 developers ανά έτος. Με αυτό το “στρατό” από προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανοιχτά λογισμικά για τις ανάγκες του ελληνικού δημόσιου τομέα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλες οι υπηρεσίες: από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ως την τελευταία υπηρεσία του μικρότερου Δήμου. Τα χρήματα που θα εξοικονομούσε το δημόσιο είναι πολλαπλάσια του κόστους (πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσό εγκρίθηκε προς δαπάνη από την ΚτΠ μόνο σε άδειες προϊόντων μίας γνωστής εταιρίας λογισμικού). Επιπλέον αυτών εξοικονομούνται περισσότερα από €5,5εκ. σε κόστος εκπαίδευσης ανθρωπίνου δυναμικού που παραμένει στη χώρα καθώς και πολλαπλάσια αυτών σε αξία που παράγεται εγχώρια με την ανάπτυξη του λογισμικού.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης και ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού είναι πάρα πολλά για να εξαντληθούν σε ένα άρθρο. Στην Ευρώπη αναγνωρίζονται από όλο και περισσότερους Δήμους, οργανισμούς, Υπουργεία και κράτη, τα οποία υιοθετούν αντίστοιχες λύσεις επενδύοντας στην ανάπτυξη του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού προγραμματιστών. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, αλλά, αντίθετα, το δημόσιο χρήμα φεύγει από τη χώρα με τη μορφή αγοράς αδειών κλειστού λογισμικού. Παράλληλα χιλιάδες νέοι προγραμματιστές αναζητούν κάθε χρόνο μια αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση σε χώρες του εξωτερικού.

Η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Ας μην πρωτοτυπήσουμε αυτή τη φορά. Ας ακολουθήσουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Πηγές αναφορών:
[1] https://cnll.fr/media/2019_CNLL-Syntec-Systematic-Open-Source-Study.pdf
[2] https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations
[3] https://www.zdnet.com/article/south-koreas-government-explores-move-from-windows-to-linux-desktop/
[4] https://ec.europa.eu/info/departments/informatics/open-source-software-strategy_en

The post Εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με ανοιχτό λογισμικό appeared first on FOSS Office.

Μια νέα εικαστική συλλογή, η συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα είναι πλέον διαθέσιμη στο SearchCulture.gr, τη διαδικτυακή πύλη αναζήτησης πολιτιστικού περιεχομένου που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Μέσω της συνεργασίας με το Μουσείο Φρυσίρα το SearchCulture.gr ενισχύεται με έναν σημαντικό αριθμό τεκμηρίων νεοελληνικής τέχνης, με τον αριθμό των φορέων που συμμετέχουν στην πύλη αναζήτησης να ανέρχεται πλέον στους 62. 

Χρύσα Βαλσαμάκ (Ρast is a solvent, return to the stars, 2017, acrylic on paper) – CC BY-NC-ND 4.0 GR Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα.

Η συλλογή Φρυσίρα, η οποία περιλαμβάνει περί τα 3.000 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από 272 καλλιτέχνες, αποτελεί έργο ζωής του μαικήνα, συλλέκτη και δικηγόρου Βλάση Φρυσίρα, ιδρυτή του ομώνυμου Μουσείου στην Πλάκα.

«Το 1972 άρχισα δειλά-δειλά να συγκροτώ την αρχή της συλλογής μου. Στην ανεκπλήρωτη επιθυμία μου να γίνω ζωγράφος κρύβεται η απάντηση για τη δημιουργία της συλλογής» εξομολογείται ο συλλέκτης στην αυτοβιογραφία του. Στα πρώτα συλλεκτικά του βήματα τον βοήθησε ο Δημήτρης Μυταράς, συνιστώντας του να αγοράζει πίνακες νέων εικαστικών, τόσο για να τους προωθεί, όσο και για να καλλιεργεί το μάτι του ως συλλέκτη στην τέχνη εν τη γενέσει της. Αποτέλεσμα ήταν να παρακολουθεί με πάθος ο συλλέκτης τα εικαστικά δρώμενα μια εποχή με προσανατολισμό την ανάκτηση της σχέσης των νέων δημιουργών με την επαναπροσδιοριζόμενη ελληνική τέχνη.

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν και ο Μιχάλης Μανουσάκης ήταν οι πρώτοι, με τους οποίους ανέπτυξε και θερμές σχέσεις φιλίας, καθώς και γνωστοί ξένοι καλλιτέχνες όπως οι Jean Rustin, Valerio Adami,  Andrea Martinelli, έργα των οποίων κοσμούν τη συλλογή. Ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Δημήτρης Μυταράς, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε και το πορτραίτο του Φρυσίρα το 1989, ο Νίκος Χουλιαράς και ο Κώστας Τσόκλης στην παραστατική του φάση τη δεκαετία του ’60, είναι μερικοί από τους Έλληνες καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύονται στη συλλογή.

Η γυναίκα παίζει σημαντικό ρόλο στη συλλογή Φρυσίρα, και ως θεματική, αλλά και με σημαντικό αριθμό γυναικών εικαστικών, όπως για παράδειγμα η Μαίρη Χρηστέα, η Ελένη Μωραΐτη, η Πελαγία Κυριαζή και η Μαριλένα Ζαμπούρα, η οποία επίσης έκανε ένα πορτραίτο του Βλάση Φρυσίρα. Ενδιαφέρον έχει και η συλλογή γλυπτών, με έργα γνωστών Ελλήνων γλυπτών όπως του Γιώργου Λάππα και του Νίκου Τρανού.

Τα 2.027 τεκμήρια της συλλογής στο SearchCulture.gr είναι κυρίως έργα παραστατικά και ανθρωποκεντρικά. Η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί θεματικά, ενώ έμφαση δίνεται στην ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική, ειδικά της δεκαετίας του ’70, μιας εποχής στην οποία συνυπάρχουν τρεις γενιές εικαστικών: οι κληρονόμοι της γενιάς του ’30 εκφραστές του «γηγενούς δρόμου» στην τέχνη, οι καλλιτέχνες της γενιάς του ’60 οι οποίοι εικαστικά έχουν τις ρίζες τους στο Παρίσι και μια νέα δυναμική γενιά του ’70, πιο πολιτικοποιημένη στην τέχνη της και με ροπή προς τον ρεαλισμό. Ειδικά τα πορτραίτα κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στη συλλογή, με τα πορτραίτα του ίδιου του συλλέκτη ή του συλλέκτη με φίλους και οικογένεια να ξεπερνούν τα 80.

Το περιεχόμενο αυτό επιτρέπει στον ερευνητή, τον ιστορικό τέχνης, τον φοιτητή και τον εκπαιδευτικό να ανακαλύψουν τον πλούτο της εικαστικής μας κληρονομιάς, να μελετήσουν την πορεία ενός καλλιτέχνη μέσα από έργα του τα οποία είναι διασκορπισμένα σε διάφορες συλλογές, να πλοηγηθούν στα θέματα που τα διατρέχουν, να διακρίνουν συγκλίσεις, αλλά και αποκλίσεις στο έργο του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Το ΕΚΤ και ο ψηφιακός δημόσιος χώρος για τον πολιτισμό

Το ΕΚΤ, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς, προωθεί την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr συγκεντρώνονται τεκμήρια από σημαντικές συλλογές, ενώ διευρύνεται διαρκώς το διαθέσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, το ΕΚΤ συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana με περιεχόμενο κατόπιν συμφωνίας με τους φορείς. Στόχος του ΕΚΤ είναι η διάχυση της γνώσης με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς, η δημιουργία νέων διαδικασιών κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο πολιτιστικό αγαθό.

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/23689

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εργαστήριο, για τις αειφόρες κοινότητες ανοιχτού λογισμικού στον δημόσιο τομέα από το OSOR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην FOSDEM 2020.

Το δωμάτιο ήταν γεμάτο με χρήστες και προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα, οι όποιοι συνέβαλλαν στην συζήτηση και τις εργασίες του workshop. Οι συνεισφορές τους θα ενταχθούν στο περιεχόμενο των κατευθυντήριων γραμμών για τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα.

Σε συνεργασία με τον Dr. Maha Shaikh (King’s College London), η ομάδα παρουσίασε το εύρος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών και ανέλυσε μερικούς από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην αποτυχία του του Μπρίστολ να μεταβεί στη χρήση του Star Office. Μαζί συζήτησαν πιθανά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να αντληθούν από την αποτυχημένη πρωτοβουλία.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο κλήθηκαν στη συνέχεια να ερευνήσουν τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας των βιώσιμων κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα σε τρεις ομάδες στο πλαίσιο των θεμάτων της κοινότητας, της διακυβέρνησης και της χρηματοδότησης. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με τις σημαντικότερες πτυχές που συμβάλλουν στην αειφορία της κοινότητας. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη ματιά των αποτελεσμάτων της καταιγίδας ιδεών και της ψηφοφορίας παρακάτω!

Διακυβέρνηση

Η συζήτηση για τη διακυβέρνηση διαρθρώθηκε γύρω από δύο βασικές ιδέες: τα κοινοτικά στοιχεία της διακυβέρνησης και τις πτυχές του έργου της διακυβέρνησης. Η ομάδα εξέτασε επίσης διάφορες πτυχές που σχετίζονται με την κοινοτική διακυβέρνηση. Οι παράγοντες επιτυχίας που συζητήθηκαν μεταξύ της ομάδας «διακυβέρνησης» θεωρήθηκαν επίσης σημαντικοί από τα μέλη των άλλων δύο ομάδων. Στο τέλος, ο «κώδικας κοινότητας πέρα ​​από τον κώδικα» έλαβε τις περισσότερες ψήφους, εστιάζοντας σε τέσσερις παράγοντες που οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι είναι σημαντικοί για όλες τις κοινότητες: συνεργασία, δίκαιη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια και ένα μοντέλο διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.

Κοινότητα

Τέσσερα βασικά θέματα προέκυψαν από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν από τη δεύτερη ομάδα με επίκεντρο την κοινοτική ζωντάνια: την κοινοτική ταυτότητα, τις σχέσεις με το εξωτερικό, τη συμπεριφορά εντός του ομίλου και την συμμετοχή. Συγκεκριμένα, δύο ιδέες ξεχώρισαν στους συμμετέχοντες στο εργαστήριο. Πρώτον, μια κοινότητα πρέπει να έχει μια σαφώς καθορισμένη αποστολή και όραμα για να δημιουργήσει μια κοινή ταυτότητα. Δεύτερον, ο χρόνος που τα μέλη της κοινότητας (με βάση τον εθελοντισμό) δαπανούν για τη συμβολή τους στην κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τους εργοδότες τους ως σημαντική συνιστώσα του χρόνου εργασίας τους.

Χρηματοδότηση

Η τρίτη ομάδα που συνέβαλε στην οικονομική πλευρά των βιώσιμων κοινοτήτων εξέτασε δύο στοιχεία: την κρατική στήριξη και το γενικό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτοί οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν τον σημαντικότερο παράγοντα κυβερνητικής υποστήριξης για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας OSS στο δημόσιο τομέα: την ανάπτυξη κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις που επιτρέπουν την υιοθέτηση του OSS στο πλαίσιο των δημόσιων διοικήσεων και την εξασφάλιση της επιβολής τους. Οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας για το γενικό επιχειρηματικό μοντέλο, την επένδυση σε πόρους μάρκετινγκ.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του εργαστηρίου OSOR στο FOSDEM20 σχετικά με τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων OSS στον δημόσιο τομέα

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Στις 14 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας της  Φλάνδρας συναντήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασαν τις λύσεις με τις οποίες υποστηρίζουν  τις τοπικές κυβερνήσεις να διαχειρίζονται τις αποφάσεις τους με συνδεδεμένα (ανοιχτά) δεδομένα.

Η φλαμανδική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη δυνατότητα διαχείρισης τοπικών αποφάσεων με ανοικτά συνδεδεμένα δεδομένα, τα οποία προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της αυξημένης διαφάνειας – καθώς οι αποφάσεις δεν είναι πλέον κρυμμένες σε χαρτοφυλάκια ή μη δομημένα αποθετήρια – και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση αυτών των δεδομένων.

Το πρώτο βήμα της Φλάνδρας ήταν η  διατήρηση ενός συμφωνηθέντος κοινού λεξιλογίου βασισμένου στα common vocabulary του ISA2 και σε άλλα διεθνή πρότυπα. Αυτό το λεξιλόγιο χρησιμοποιείται ως πρότυπο, το οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών των δήμων μπορούν να το επαναχρησιμοποιήσουν.

Σε περιφερειακό επίπεδο επίσης συλλέγονται δεδομένα αποφάσεων από τις  ιστοσελίδες των δήμων και προσφέρεται ένα ενοποιημένο αποθετήριο αυτών των δεδομένων. Για παράδειγμα, η Φλάνδρα ανέπτυξε ένα ανοικτού κώδικα επεξεργαστή . Αυτός επιτρέπει την επεξεργασία annotated σελίδων έτσι ώστε τα αποθηκευμένα δεδομένα να μπορούν να συλλεχθούν. Μετά τις δημοτικές εκλογές το 2018, περισσότεροι από 130 δήμοι χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο για τα δεδομένα των σελίδων τους.

Η Φλάνδρα σκεφτεται να εμπλουτίσει αυτή την λύση ώστε να παρέχει προσομοίωση του αποτελέσματος πιθανών αποφάσεων από τα συλλεγόμενα δεδομένα πριν να  εφαρμοστεί η απόφαση που παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα στον φυσικό χώρο.

Επιπλέον, η Φλάνδρα ξεκίνησε μια συνεργασία σε εθνικό επίπεδο για να επαναχρησιμοποιηθούν οι λύσεις της σχετικά με τα συνδεδεμένα -ανοιχτά δεδομένα

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Του Λάζαρου Λαζαρίδη*

Πρόσφατα είδα μια πολύ ωραία εντολή που βρίσκει τις παλίνδρομες ημερομηνίες μεταξύ του τώρα και x ημερών στο παρελθόν.

Η εντολή κοινοποιήθηκε στο Twitter από το λογαριασμό @climagic (ένας πολύ ωραίος λογαριασμός σχετικά με tweets που σχετίζονται με την γραμμή εντολών).

Σε αυτό το άρθρο θα σπάσω την εντολή σε τμήματα και θα εξηγήσω πως λειτουργεί το καθένα.

Τι είναι το παλίνδρομο – Καρκινική γραφή

Καρκινικές επιγραφές ή καρκίνοι ονομάζονται συμμετρικές φράσεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή είτε από το τέλος. – Καρκινική γραφή – Wikipedia

Πριν λίγες μέρες, η ημερομηνία ήταν παλίνδρομη: 02/02/2020

Image showing the palindrome 02022020

Η εντολή

printf "now - %d days\n" {1..332044} |date -f- +%Y%_m%_d$'\n'%Y%m%d |tr -d ' ' > alldates.txt; rev alldates.txt >revdates.txt; paste alldates.txt revdates.txt |awk '$1==$2{print $1}'

και παρακάτω μια περισσότερο αναγνώσιμη εκδοχή της, χρησιμοποιώντας νέα γραμμή μετά από κάθε σωλήνωση.

printf "now - %d days\n" {1..332044} |
date -f- +%Y%_m%_d$'\n'%Y%m%d |
tr -d ' ' > alldates.txt; rev alldates.txt >revdates.txt; paste alldates.txt revdates.txt |
awk '$1==$2{print $1}'

Θα εξηγήσω κάθε τμήμα της εντολής χωριστά.

Σημειώστε ότι το αποτέλεσμα (output – έξοδος) του κάθε τμήματος αποτελεί είσοδο (input) για το επόμενο τμήμα (αυτό που ακολουθεί τη σωλήνωση |).

printf «now – %d days\n» {1..332044}

Το πρώτο τμήμα είναι αρκετά απλό αλλά έχει και ένα ενδιαφέρον κομμάτι, το μηχανισμό επέκτασης αγκυλών τον οποίο δε γνώριζα.

Ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές:

# Από το 1 έως το 10
$ echo {1..10}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

# Από το a έως το z
$ echo {a..z}
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

# Από το 10 έως το 20
$ echo Before-{10..20}-After
Before-10-After Before-11-After Before-12-After Before-13-After Before-14-After Before-15-After Before-16-After Before-17-After Before-18-After Before-19-After Before-20-After

Όπως μπορείτε να δείτε, ο μηχανισμός επέκτασης αγκυλών επιτρέπει την παραγωγή τιμών βασισμένων σε μια ακολουθία – sequence που του ορίζουμε.

Μάθετε περισσότερα για τον μηχανισμό επέκτασης αγκυλών εδώ.

Επεξήγηση εντολής

 • τυπώνουμε τη φράση “now – x days” τόσες φορές όσες το πλήθος των τιμών που προκύπτουν από την ακολουθία – sequence
 • η ακολουθία {1..332044} θα παράξει 332044 τιμές ξεκινώντας από το 1 αυξανόμενη κατά ένα κάθε φορά
 • προσθέτουμε μια νέα γραμμή στο τέλος του παραγόμενου λεκτικού

Αποτελέσματα – Output

now - 1 days
now - 2 days
now - 3 days
now - 4 days
now - 5 days
...
now - 332038 days
now - 332039 days
now - 332040 days
now - 332041 days
now - 332042 days
now - 332043 days
now - 332044 days

date -f- +%Y%\_m%\_d$'\n'%Y%m%d

Σε αυτό το τμήμα της εντολής χρησιμοποιούμε την εντολή date για να μετατρέψουμε σε ημερομηνία την κάθε γραμμή του αποτελέσματος της προηγούμενης εντολής (της εντολής πριν τη σωλήνωση) και να τυπώσουμε δύο γραμμές για κάθε ημερομηνία, μια που θα γεμίσει τις μονοψήφιες ημέρες και τους μονοψήφιους μήνες με ένα μηδενικό και μια που θα γεμίσει τις μονοψήφιες ημέρες και τους μονοψήφιους μήνες με ένα κενό (space).

Εξοικειωθείτε με την εντολή στη γραμμή εντολών:

# Δείξε την τρέχουσα ημερομηνία = now
$ date
Thu Feb 6 07:30:10 EET 2020

# Δείξε τη χθεσινή ημερομηνία
$ date --date="now - 1 days"
Wed Feb 5 07:31:22 EET 2020

# Δείξε τη χθεσινή ημερομηνία ως ηη/μμ/χχχχ (γέμισμα με μηδενικά)
$ date --date="now - 1 days" +%d/%m/%Y
05/02/2020

# Δείξε τη χθεσινή ημερομηνία ως ηη/μμ/χχχχ (γέμισμα με κενά)
$ date --date="now - 1 days" +%_d/%_m/%Y
 5/ 2/2020

# Δείξε τη χθεσινή ημερομηνία ως ηη/μμ/χχχχ (σωρίς γέμισμα)
$ date --date="now - 1 days" +%-d/%-m/%Y
5/2/2020

Επεξήγηση εντολής

 • χρησιμοποιούμε την επιλογή -f για να ορίσουμε ότι η είσοδος της εντολής date θα είναι οι γραμμές ενός αρχείου, ακολουθούμενη από μια παύλα (hyphen) - για να ορίσουμε ότι το αρχείο αυτό είναι η τυπική είσοδος – stdin
 • ορίζουμε τη μορφή των τυπωμένων τιμών (ό,τι ακολουθεί το σύμβολο +) ώστε να είναι η αριθμητική αναπαράσταση του έτους (%Y), του μήνα (γεμισμένου με κενά: %_m, γεμισμένου με μηδενικά: %m) και της ημέρας του μήνα (γεμισμένης με κενά: %_d, γεμισμένης με μηδενικά: %d)
 • η μορφή με τα κενά είναι %Y%\_m%\_d και η μορφή με τα μηδενικά %Y%m%d
 • συνδυάζουμε αυτές τις δύο μορφές για κάθε μία ημερομηνία ενώνοντάς τες με μια νέα γραμμή $'\n' οπότε, για κάθε ημερομηνία παράγουμε δύο γραμμές, μια με μηδενικά και μια με κενά για τους μονοψήφιους μήνες και τις μονοψήφιες ημέρες του μήνα

Σημείωση: αντί να γεμίσουμε με κενά (χρησιμοποιώντας την κάτω παύλα _ στη μορφή), θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την παύλα - ώστε να μη γεμίζουν με τίποτα οι μονοψήφιες τιμές. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαζόταν να αφαιρέσουμε τα κενά όπως περιγράφεται στο επόμενο τμήμα.

Αποτέλεσμα – Output

2020 2 5
20200205
2020 2 4
20200204
2020 2 3
20200203
2020 2 2
20200202
2020 2 1
20200201
2020 131
20200131
2020 130
20200130

tr -d ‘ ‘ > alldates.txt; rev alldates.txt >revdates.txt; paste alldates.txt revdates.txt

Σε αυτό το τμήμα αφαιρούμε τα κενά που παρήχθησαν προηγουμένως και δημιουργούμε δύο αρχεία, ένα με όλες τις ημερομηνίες ως έχουν και ένα με όλες τις ημερομηνίες αντεστραμμένες.

Στη συνέχεια συγχωνεύουμε αυτά τα δύο αρχεία, ενώνοντας κάθε γραμμή του πρώτου αρχείου με την αντίστοιχη γραμμή του δεύτερου παρεμβάλλοντας ένα στηλοθέτη – TAB.

Εξοικειωθείτε με τις εντολές στη γραμμή εντολών σας:

# Αφαίρεσε τα κενά
$ echo "Good night " | tr -d " "
Goodnight

# Αφαίρεσε τις παύλες
$ echo "Good-night" | tr -d "-"
Goodnight

# Τύπωσε a-x-z όπου χ ένας αριθμός μεταξύ του 1 και του 9
$ printf "a-%d-z\n" {1..9}
a-1-z
a-2-z
a-3-z
a-4-z
a-5-z
a-6-z
a-7-z
a-8-z
a-9-z

# και αντέστρεψε τη σειρά των χαρακτήρων της κάθε γραμμής
$ printf "a-%d-z\n" {1..9} | rev
z-1-a
z-2-a
z-3-a
z-4-a
z-5-a
z-6-a
z-7-a
z-8-a
z-9-a

Επεξήγηση εντολής

 • tr -d '': αφαιρούμε τα κενά από την είσοδο – input (που είναι η έξοδος – output της προηγούμενης εντολής) και αποθηκεύουμε την έξοδο σε ένα αρχείο με όνομα alldates.txt
 • rev: αντιστρέφουμε του χαρακτήρες κάθε γραμμής του αρχείου alldates.txt και αποθηκεύουμε την έξοδο σε ένα νέο αρχείο με όνομα revdates.txt
 • paste: ενώνουμε τα δύο αρχεία; κάθε γραμμή του αρχείου alldates.txt ενώνεται με την αντίστοιχη γραμμή του αρχείου revdates.txt παρεμβάλλοντας ένα στηλοθέτη – tab (τα δύο αρχεία έχουν τον ίδιο αριθμό γραμμών).

Αποτελέσματα – Output

202025	520202
20200205	50200202
202024	420202
20200204	40200202
202023	320202
20200203	30200202
202022	220202
20200202	20200202
202021	120202
20200201	10200202

awk ‘$1==$2{print $1}’

Σε αυτό το τελευταίο τμήμα της εντολής, χρησιμοποιούμε την awk για να τυπώσουμε τα παλίνδρομα.

Εξοικειωθείτε με τη σχετική λειτουργικότητα της awk στη γραμμή εντολών σας:

# Τύπωσε ολόκληρη την είσοδο (η προεπιλεγμένη συμπεριφορά της awk) αν τα πεδία είναι ίδια
$ echo "a a" | awk '$1==$2'
a a

# Τύπωσε ολόκληρη την είσοδο (η προεπιλεγμένη συμπεριφορά της awk) αν τα πεδία είναι ίδια
$ echo "a a" | awk '$1!=$2'
# δεν τυπώνεται τίποτα εδώ

# Τύπωσε ολόκληρη την είσοδο (η προεπιλεγμένη συμπεριφορά της awk) αν τα πεδία είναι ίδια
$ echo "a b" | awk '$1!=$2'
a b

# Τύπωσε το πρώτο πεδίο αν τα πεδία δεν είναι ίδια
$ echo "a b" | awk '$1!=$2 {print $1}'
a

# Τύπωσε το δεύτερο πεδίο αν τα πεδία δεν είναι ίδια
$ echo "a b" | awk '$1!=$2 {print $2}'
b

Επεξήγηση εντολής

 • τα αποτελέσματα του προηγούμενου τμήματος της εντολής που είναι η είσοδος αυτού του τμήματος αποτελούνται από γραμμές και κάθε γραμμή έχει δύο τιμές χωρισμένες με στηλοθέτη – TAB. Αυτού του τύπου την είσοδο η awk την διαβάζει ως δύο πεδία για κάθε γραμμή. Μπορούμε να προσπελάσουμε αυτά τα πεδία χρησιμοποιώντας της μεταβλητές $1 και $2 αντίστοιχα.
 • όπως περιγράφεται σε προηγούμενο άρθρο μου, οι δηλώσεις (statements) στην awk αποτελούνται από ένα μοτίβο (pattern) ή έκφραση (expression) και μια συσχετισμένη ενέργεια (associated action). <pattern/expression> { <action> } Αν το μοτίβο/έκφραση επιτύχει τότε εκτελείται η συσχετισμένη ενέργεια. Στην περίπτωσή μας, η έκφραση μεταφράζεται ως “αν τα δύο πεδία είναι ίδια” ($1==$2) και η ενέργεια ως “τύπωσε το πρώτο πεδίο” (printf $1).
 • αν τα πεδία είναι ίδια τότε έχουμε μια παλίνδρομη ημερομηνία αφού κάθε ζεύγος πεδίων είναι η ημερομηνία και η αντίστροφη τιμή της.

Αποτελέσματα – Output

20200202
2019102
2018102
2017102
2016102
2015102
2014102
2013102
2012102
...
11111111
11111111
1111111
1111111
111111

*Πηγή άρθρου: https://iridakos.com

Το Symphytum είναι ένα λογισμικό βάσης δεδομένων για όσους επιθυμούν να διαχειρίζονται και να οργανώνουν δεδομένα και πληροφορίες με έναν εύκολο και όμορφο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να ξέρουν περίπλοκες έννοιες βάσεων δεδομένων και σχεδιασμού γραφικού περιβάλλοντος μιας εφαρμογής. Παρόλο που έχουμε όλο και περισσότερα εξειδικευμένα λογισμικά βάσης δεδομένων για εταιρική χρήση (όπως π.χ. το … Συνεχίστε να διαβάζετε Symphytum: Φτιάξε εύκολα μια βάση δεδομένων.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Νέα δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές στις 18 Φεβρουαρίου με κατασχεθέντα Bitcoin κυρίως από παράνομες δραστηριότητες. Η δημοπρασία αφορά  4,040 Bitcoin με τους όποιους ενδιαφερόμενους να πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι 12 Φεβρουαρίου ενώ απαιτείτε να καταθέσουν και 200.000 δολάρια.

H δημοπρασία θα χωριστεί σε τέσσερα μέρη με το πρώτο μέρος να αφορά 2,500 Bitcoin, το δεύτερο 1,000,  το τρίτο 500 και το τελευταίο τα υπόλοιπα 40.54069820 bitcoin.

Όπως αναφέρετε και στο σελίδα του USA Marshals τα συγκεκριμένα Bitcoin έχουν κατασχεθεί από 50 διαφορετικές  παράνομες δραστηριότητας.

Oι αμερικανικές αρχές έχουν προχωρήσει αρκετές φορές σε τέτοιου είδους δημοπρασίες με την ποιο γνωστή να είναι τα δεκάδες χιλιάδες Bitcoin που δημοπρατήθηκαν το 2014-2015 και αφορούσαν κατασχεθέντα Bitcoin από το άλλοτε μεγαλύτερο drug shop του dark web το Silk Road.

The post Νέα δημοπρασία κατασχεθέντων Bitcoin στις 18 Φεβρουαρίου appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η PM² Alliance διοργανώνει μια εκδήλωση δικτύωσης  στην καρδιά των Βρυξελλών. Αυτή η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους φίλους της PM² Alliance.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τα ιδρυτικά μέλη, τους περιφερειακούς συντονιστές  και τους πολλούς εθελοντές της PM² Alliance. Ακόμα θα μάθετε περισσότερα για το όραμα , τη στρατηγική , τα έργα και τα επερχόμενα γεγονότα και θα μάθετε πώς μπορείτε να εμπλακείτε και να επωφεληθείτε από την επιτυχία αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ 

Οι γραμματοσειρές και το πως εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή είναι θέμα φυσικά της οθόνης αλλά και του επιλεγμένου Font. Ας δούμε όμως πως μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση των Fonts για να είναι πιο ευχάριστη στην απόδοσή τους στην οθόνη του υπολογιστή. Οι γραμματοσειρές είναι μια πονεμένη ιστορία στο Linux και ο λόγος τις … Συνεχίστε να διαβάζετε Πώς να βελτιώσετε την εμφάνιση των γραμματοσειρών στο Linux.

Το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ανοιχτό Κώδικα (Open Source Observatory – OSOR) διοργανώνει στο webinar μας: «Εισαγωγή στο νέο OSOR και το Knowledge Centre του«.

Ο κύριος σκοπός αυτού του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει τις νέες αλλαγές στο OSOR και να συγκεντρώσει τα σχόλιά σας για τη διαμόρφωση του OSOR γύρω από τις ανάγκες σας και να παράγει περιεχόμενο σχετικό με εσάς.

Στόχος του OSOR είναι να δημοσιεύει μια ποικιλία πληροφοριών και συνδέσμους σε εξωτερικούς πόρους για άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ανάπτυξη του OSS σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής. Συγκεκριμένα, το Knowledge Centre του έχει αρχίσει να συλλέγει εκθέσεις εθνικών πληροφοριών, κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων ανοικτού πηγαίου κώδικα, μελέτες περιπτώσεων και άλλους ειδικούς πόρους.

Ο κύριος σκοπός αυτού του webinar είναι να παρουσιάσει αυτές τις νέες αλλαγές και να συγκεντρώσει τα σχόλια για την διαμόρφωση του OSOR.

Το webinar θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2020 από τις 13:00 έως τις 14:00 ώρα CET.

Για να εγγραφείτε στο webinar, κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/OSORKnowledgeCentreWebinarRegistration.

Αν δεν μπορείτε να το παρακολουθήσετε  μπορείτε να εγγραφείτε εδώ για να σας αποσταλεί  το υποστηρικτικό υλικό μετά το webinar.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Πύλη Δεδομένων (EDP) δημοσίευσε την τελευταία της μελέτη με τίτλο: «Σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας: κατανόηση της προοπτικής των παρόχων δεδομένων« Η διάθεση των δεδομένων ως ανοικτών δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία, όπως για παράδειγμα, τον ... Read more

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Εν μέσω ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως λόγο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κϊνα που έχει έρθει αντιμέτωπη με το ξέσπασμα της σοβαρής επιδημίας του κοροναιού και εν μέσω γενικού crash σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια το Bitcoin αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ως το εναλλακτικό καταφύγιο των επενδυτών κάτι που το οδήγησε σήμερα στο να σπάσει για τρίτη φορά από το 2017 τα 10.000 δολάρια.

Ενδεικτικό για την σημερινή μεγάλη ανοδική πορεία του ψηφιακού νομίσματος είναι ότι ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Εδώ και δύο μήνες η ισοτιμία του Bitcoin βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία ενώ πλέον βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν το τρίτο ιστορικό του halving την προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής Bitcoin ανά block κάθε τέσσερα χρόνια.

Αύξηση έχουμε και στην επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin δικτύου καθώς πλέον έχει ξεπεράσει τα 110EH/s.

 

The post Το Bitcoin σπάει για άλλη μια φορά το φράγμα των 10.000 δολαρίων appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Κολλεγίου Birkebeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίουThe Depoliticisation of Greece’s Public Revenue Administration”,  με συγγραφείς τους καθηγητές Ανάργυρο Πασσά και Διονύση Δημητρακόπουλο.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης») την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στις 6:00 μ.μ.

Η TCL επιβεβαίωσε ότι δεν θα ξανά κατασκευάσει Blackberry smartphones και αυτό πιθανόν να αποτελεί το τέλος εποχής για τα τηλέφωνα BlackBerry. Ή μήπως όχι; Η TCL Communication κατασκευάζει συσκευές BlackBerry από τα τέλη του 2016 όπως τα τηλέφωνα BlackBerry KeyOne και Key2 όμως πλέον έχει επιβεβαιώσει ότι η συνεργασία της τελειώνει τον φετινό Αύγουστο. … Συνεχίστε να διαβάζετε Blackberry: Η TCL ανακοίνωσε το τέλος των BB smartphones.

by: Cerebrux

Η φιλόδοξη προσπάθεια systemd-homed που μετατρέπει τον λογαριασμό χρήστη σε «προφίλ χρήστη» που περιλαμβάνει όλα τα αρχεία του και τις ρυθμίσεις του, ενσωματώθηκε στον βασικό κορμό του systemd.

Η νέα αυτή υπηρεσία Systemd-Homed αποσκοπεί στην παροχή μεταφερσιμότητας και κρυπτογράφησης ως επιλογή στον χρήστη ενώ διατηρεί την πλήρη συμβατότητα με τις παραδοσιακές μεθόδους /home/user.

Για να επιτευχθεί όλο αυτό, θα πρέπει ο /home/user φάκελος να είναι ένα image file σαν ένας container το οποίο όταν συνδέεται ο χρήστης αποκρυπτογραφείται και βλέπει τα αρχεία του όπως παραδοσιακά έχει συνηθίσει. To αρχείο αυτό θα μπορεί να προσαρτάται σε οποιαδήποτε διανομή Linux ως loopback device όπως π.χ. ένα ISO αρχείο εγκατάστασης μιας διανομή.

Μερικοί από τους στόχους σχεδίασης για το systemd-homed περιγράφονται στην τεκμηρίωση του όπου μπορούμε να δούμε υποστήριξη για κρυπτογραφημένους τόμους LUKS, δυνατότητα προσάρτησης φακέλου χρήστη από ένα CIFS διακομιστή, κρυπτογράφηση FSCRYPT, χειρισμό δευτερευόντων τόμων Btrfs και χρήση αρχείων JSON για τις πληροφορίες λογαριασμών των χρηστών. Περισσότερα για το Systemd-homed μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας.

Το systemed-homed θα είναι η background υπηρεσία για τη διαχείριση των φακέλων και των λογαριασμών χρηστών (προφίλ χρήστη). Το εργαλείο με το οποίο θα γίνεται η αλληλεπίδραση με την υπηρεσία systemd-homed θα είναι το homectl με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία/αφαίρεση/αλλαγή των /home/user.

Το systemed-homed θα είναι μέρος της επερχόμενης έκδοσης systemd-245, ενώ μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί το σύστημα αυτό από τις μεγάλες διανομές Linux.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/https://cerebrux.net

Όσοι έχετε ακόμα Ubuntu 19.04, ίσως να παρατηρήσετε αδυναμία εγκατάστασης εφαρμογών η ενημερώσεων αφού πλέον η έκδοση αυτή έχει λήξει. Μπορείτε να αναβαθμίσετε στο 19.10 όπως περιγράφεται παρακάτω. Το Ubuntu ανακοίνωσε την έκδοση του 19.04 (Disco Dingo) σχεδόν 9 μήνες πριν, όπως μας προδίδει και ο αριθμός έκδοσης του, στις 04/2019 (2019.04). Σταδιακά, όσοι έχουν ακόμα … Συνεχίστε να διαβάζετε Έληξε το Ubuntu 19.04 αναβαθμίστε σε 19.10.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει την δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για την οικοδόμηση Κοινοτήτων Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (OSS) στον δημόσιο τομέα. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα χρησιμεύσουν ως ένα πρακτικό εργαλείο κατάλληλο για τις κοινότητες OSS και τους συμμετέχοντες που θα ήθελαν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν βιώσιμες και υγιείς κοινότητες.

Ο αριθμός των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα στο δημόσιο τομέα αυξάνεται σταθερά. Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει ότι οι αυτές οι  κοινότητες του δημόσιου τομέα συχνά έχουν προβλήματα βιωσιμότητας, γεγονός που εμποδίζει την επιτυχία τους.

Σκοπός της έρευνας είναι να συλλέξει εμπειρία και πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα του δημόσιου τομέα και να αναδείξει μελέτες περιπτώσεων για πρωτοβουλίες λογισμικού ανοιχτού κώδικα υπό την καθοδήγηση του δημόσιου τομέα. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρακτικών οδηγιών που θα βασίζονται στην κοινότητα.

 • Έχετε εμπλακεί σε οποιαδήποτε κοινότητα ανοιχτού κώδικα στο δημόσιο τομέα;
 • Εργάζεστε στον τομέα ανοιχτού κώδικα και έχετε συνεργαστεί με μια δημόσια διοίκηση;

Πείτε την γνώμη σας και συμβάλλετε στην έρευνα για την αειφορία των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα.

Η έρευνα διαρκεί περίπου 15 λεπτά και θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2020.

Κάντε κλικ εδώ για να συμμετάσχετε.

Yesterday I saw a great command that finds the palindrome dates between now and x days ago.

The command was posted on Twitter by @climagic (a great account to follow if you want to find awesome command line stuff).

In this post we are going to break it down and explain how it works.

What is a palindrome

Palindrome is a word/number/phrase or other sequence of characters that reads the same backward as forward. Palindrome - Wikipedia

Few days ago, the date was 02/02/2020 which was a palindrome:

Image showing the palindrome 02022020

The command

printf "now - %d days\n" {1..332044} |date -f- +%Y%_m%_d$'\n'%Y%m%d |tr -d ' ' > alldates.txt; rev alldates.txt >revdates.txt; paste alldates.txt revdates.txt |awk '$1==$2{print $1}'

And here’s a more readable version using new lines after each pipe.

printf "now - %d days\n" {1..332044} |
date -f- +%Y%_m%_d$'\n'%Y%m%d |
tr -d ' ' > alldates.txt; rev alldates.txt >revdates.txt; paste alldates.txt revdates.txt |
awk '$1==$2{print $1}'

I am going to explain each part of the command separately.

Note that the output of each part is the input of the next part (following the pipe |).

printf "now - %d days\n" {1..332044}

The first part seems pretty straight forward but it does have an interesting part, the brace expansion mechanism, which I didn’t know of.

Open a terminal and type the following commands:

# From 1 to 10
$ echo {1..10}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

# From a to z
$ echo {a..z}
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

# From 10 to 20
$ echo Before-{10..20}-After
Before-10-After Before-11-After Before-12-After Before-13-After Before-14-After Before-15-After Before-16-After Before-17-After Before-18-After Before-19-After Before-20-After

As you can see, the brace expansion allows the generation of values based on a “sequence” we set.

Learn more about the Brace expansion mechanism here.

Part explained

 • we print the phrase “now - x days” so many times as the number of values expanded from the sequence
 • {1..332044} will generate 332044 values starting from 1 and increasing by 1
 • we add a new line at the end of each produced string

Output

now - 1 days
now - 2 days
now - 3 days
now - 4 days
now - 5 days
...
now - 332038 days
now - 332039 days
now - 332040 days
now - 332041 days
now - 332042 days
now - 332043 days
now - 332044 days

date -f- +%Y%\_m%\_d$'\n'%Y%m%d

In this part we use the date command to parse the previously piped output and print two lines for each date, one with padding zeros and one without zeros for single digit days and months.

Familiarize yourself with the command in your terminal:

# Show current date = now
$ date
Thu Feb 6 07:30:10 EET 2020

# Show yesterday
$ date --date="now - 1 days"
Wed Feb 5 07:31:22 EET 2020

# Show yesterday as dd/mm/yyyy (zero padding)
$ date --date="now - 1 days" +%d/%m/%Y
05/02/2020

# Show yesterday as dd/mm/yyyy (space padded)
$ date --date="now - 1 days" +%_d/%_m/%Y
 5/ 2/2020

# Show yesterday as dd/mm/yyyy (without padding)
$ date --date="now - 1 days" +%-d/%-m/%Y
5/2/2020

Part explained

 • we use the -f option to define the input of the date to be the lines of a file, followed by a hyphen - to set this file to be the stdin
 • we set the output format (what follows the plus + symbol) to be the numeric representation of the year (%Y), the month (padded with spaces: %_m, padded with zeros: %m) and the day of the month (padded with spaces: %_d, padded with zeros: %d)
 • the space padded format is %Y%\_m%\_d and the zero padded format is %Y%m%d
 • we combine these two formats for each date and we separate them with a new line $'\n' thus, for each date we parse, we produce two lines, one padded with zeros and one padded with spaces

Note: instead of padding with spaces (using the underscore _ in the format), we could use the hyphen - instead which would skip the padding of the field. This way wouldn’t have to remove the spaces as described in the next part.

Output

2020 2 5
20200205
2020 2 4
20200204
2020 2 3
20200203
2020 2 2
20200202
2020 2 1
20200201
2020 131
20200131
2020 130
20200130

tr -d ' ' > alldates.txt; rev alldates.txt >revdates.txt; paste alldates.txt revdates.txt

In this part we remove the spaces produced in the previous step and we create two files, one with all the dates and one with all the dates reversed.

Then we combine these two files by merging each line of the first file with the corresponding line of the second file separated with a tab.

Familiarize yourself with the commands of this part in your terminal:

# Remove empty spaces
$ echo "Good night " | tr -d " "
Goodnight

# Remove hyphens
$ echo "Good-night" | tr -d "-"
Goodnight

# Print a-x-z where x is a number between 1 and 9
$ printf "a-%d-z\n" {1..9}
a-1-z
a-2-z
a-3-z
a-4-z
a-5-z
a-6-z
a-7-z
a-8-z
a-9-z

# and then reverse the order of the characters of each line
$ printf "a-%d-z\n" {1..9} | rev
z-1-a
z-2-a
z-3-a
z-4-a
z-5-a
z-6-a
z-7-a
z-8-a
z-9-a

Part explained

 • tr -d '': we remove the spaces of the input (which is the output of the previous part) and we save the output in a file named alldates.txt
 • rev: we reverse the order of the characters of each line of the alldates.txt file and we save the output in a new file named revdates.txt
 • paste: we merge the two files; each line of the alldates.txt file is merged with the corresponding line of the file revdates.txt separated by a tab (the two files have the exact number of lines).

Output

202025	520202
20200205	50200202
202024	420202
20200204	40200202
202023	320202
20200203	30200202
202022	220202
20200202	20200202
202021	120202
20200201	10200202

awk '$1==$2{print $1}'

In this final part, we use awk to print the palindromes.

Familiarize yourself with the usage of awk related to this post, in your terminal:

# Print the whole input (awk's default behavior) if the fields are equal
$ echo "a a" | awk '$1==$2'
a a

# Print the whole input (awk's default behavior) if the fields are not equal
$ echo "a a" | awk '$1!=$2'
# nothing here

# Print the whole input (awk's default behavior) if the fields are not equal
$ echo "a b" | awk '$1!=$2'
a b

# Print the first field if the fields are not equal
$ echo "a b" | awk '$1!=$2 {print $1}'
a

# Print the second field if the fields are not equal
$ echo "a b" | awk '$1!=$2 {print $2}'
b

Part explained

 • the previous output that is now the input of this part consists of lines and each line has two values separated by a TAB. With this kind of input, awk resolves two fields in each line. We can access these two fields using the $1 and $2 variables.
 • as described in a previous post, awk statements consist of a pattern-expression and an associated action.
  <pattern/expression> { <action> }
  

  If the pattern succeeds then the associated action is being executed. In this part the expression is translated as “if the two fields are equal” ($1==$2) and the action as “print the first field” (printf $1).

 • if the fields are equal we do have a palindrome since each pair of fields is actually a date and its reversed value.

Output

20200202
2019102
2018102
2017102
2016102
2015102
2014102
2013102
2012102
...
11111111
11111111
1111111
1111111
111111

Cat photo

That’s all, thanks for reading.

Image with image reflection of my cat, Irida

References

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

H Elizabeth Stark, CEO και Co-Founder του Lightning Labs ανακοίνωσε ότι το startup συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με το επενδυτικό fund Craft Ventures να έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή. 

Στην ανακοίνωση της η Stark αποκάλυψε και το νέο app βασισμένο το Lightning Loop που θα επιτρέπει πλέον στα εμπορικά καταστήματα να λαμβάνουν πληρωμές μέσω του lightning network χωρίς να είναι αναγκασμένα να διατηρούν κανάλια πληρωμών με μεγάλα ποσά Bitcoin δεσμευμένα.

That’s why today I’m excited to announce a major milestone for Lightning Labs — we’ve raised a $10M Series A to further develop our Lightning payments technology and scale the developer ecosystem. We at Lightning Labs see this as not an accomplishment in and of itself, but a means to achieving our goal of bringing instant bitcoin transactions to millions of people.

We’re also announcing a major product release today: the beta of Lightning Loop, our first paid product. Loop helps startups, node operators, and end users send and receive on Lightning more efficiently. With Loop, users can move funds between the bitcoin blockchain and the Lightning Network in a non-custodial manner. Loop opens up a world of Lightning-native financial products, and this is the first of several “blue sky” Lightning products we’re building.

To Lightning Labs δημιουργεί εφαρμογές γύρω από το lightning network ενώ έχει δημιουργήσει ένα από τα δύο ποιο δημοφιλέστερα implementations του δικτύου πληρωμών Lightning το LND.

Το Lighting network είναι από τις πλέον αναπτυσόμενες τεχνολογίες στο Bitcoin καθώς επιτρέπει το microtransaction με μηδενικά fee. Το δίκτυο αυτή την στιγμή έχει 860 Bitcoin σε capacity με 36.000 ενεργά κανάλια πληρωμών.

The post 10 εκατομμύρια δολάρια για την Lightning Labs appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η πρώτη σταθερή έκδοση 11.0.0 του Dolibarr ERP & CRM είναι διαθέσιμη.

 

Η 11.0.0 είναι μια έκδοση με πολλά νέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες και τους προγραμματιστές. Μπορείτε να την βρείτε στο www.dolibarr.gr στην περιοχή λήψης.

 

 

Παρακάτω είναι οι αλλαγές της έκδοσης αυτής σε σύγκριση με την 10.0.0:

 

For Users:
NEW: Module BOM is now stable.
NEW: Module MO (Manufacturing Order) is available with experimental status.
NEW: Can set the Address/Contact by default on third parties.
NEW: Add a dictionary to edit list of Social networks.
NEW: A nicer dashboard for open elements on Home page.
NEW: Add task widget and add task progress bar
NEW: Support of deployment of metapackages
NEW: Menu "Export accounting document" to generate a zip with all documents requested by a bookkeeper is now stable.
NEW: Add button "Save and Stay" in website editor of pages.
NEW: Accountancy - Can add specific widget in this accountancy area.
NEW: Accountancy - Add export model LDCompta V9 & higher
NEW: Accountancy - Add permission on export, delete operations in ledger
NEW: Can defined alternative profiles (email and signatures) for users.
NEW: add ability to edit price without tax before adding a line of a predefined product.
NEW: Add a tab to setup "Opening hours" of company (information only).
NEW: Add attendee to ical export + cleanup.
NEW: Add bank data of users into the expense report exports.
NEW: add clone customers prices in clone product or service.
NEW: Add column of module source and POS terminal in the invoice list.
NEW: Add column last modification date into the table of targets for emailing.
NEW: Add column VAT rate in product list
NEW: add constant DISPATCH_FORCE_QTY_INPUT
NEW: Add constant MAIN_DISABLE_GLOBAL_WORKBOARD to disable workboard in home page
NEW: add country code in import product model
NEW: Add 'Direct Cash Payment' button in TakePOS
NEW: Add odt support to supplier orders
NEW: Add feature to search a string into website containers
NEW: Add GET and POST /supplierinvoices/payments REST API endpoints.
NEW: Show progress bar for declared progression of tasks.
NEW: Add last change date in page "Other setup". Can sort page on name/date.
NEW: Add link to export targets of an emailings into a CSV file.
NEW: Add link to the public interface on the ticket card.
NEW: Add location into event tooltip. Use full day for fullday events
NEW: add MAIN_LANGUAGES_ALLOWED constant to limit languages displayed.
NEW: add MAIN_SHOW_COMPANY_NAME_IN_BANNER_ADDRESS constant.
NEW: add mass actions in shipment list.
NEW: add minimum stock filter in load warehoues for product form.
NEW: add name_alias in fields used for quick search.
NEW: add new rule fetchidfromcodeandlabel for categories import.
NEW: add office phone for salespresentatives
NEW: add office phone & job on user tooltips
NEW: Add option MAIN_PDF_FORCE_FONT_SIZE
NEW: Add option MEMBER_CAN_CONVERT_CUSTOMERS_TO_MEMBERS
NEW: Add option WORKFLOW_CAN_CREATE_PURCHASE_ORDER_FROM_PROPOSAL
NEW: Add pagination on list of object of a category
NEW: add parent category id or label in import category module
NEW: add parent id or ref column in warehouse import
NEW: Add search into template
NEW: Add shipment widget
NEW: Add statistics on product into contracts
NEW: Add status of warehouse in the tooltip of a warehouse.
NEW: add supplier's product list
NEW: add units fields in buying price tab of product card
NEW: Add units in select products lines
NEW: Add upload document on account statement
NEW: Add widgets for BOMs and MOs.
NEW: Amount invoiced column in proposal list
NEW: Ask the new label and new dates in confirm popup when cloning tax
NEW: auto set closing date and user on invoice
NEW: Avoid wrap between picto and text on getNomUrl
NEW: Balance Stripe connect account for supplier
NEW: Bank Add an option for colorize background color of debit or credit movement
NEW: Beautify the select box of warehouses
NEW: Add birthday widget for members
NEW: Widgets uses fiscal year.
NEW: Can change supplier when cloning a Purchase Order.
NEW: can choose lines to keep while creating order from origin
NEW: Can crop/resize image attached on a bank record
NEW: Can edit date or RUM mandate.
NEW: Can edit link to the translation page in website module
NEW: Can edit the price of predefined product during adding in documents
NEW: Can enter price tax incl on vendor proposal and purchase orders
NEW: Can filter on description on bank account transaction lists.
NEW: Can filter on label on invoice in accounting vendor binding pages
NEW: Can load multilang translation in same step than fetch_lines
NEW: Can restrict access using DAV module to some host IPs only
NEW: Can restrict API usage to some IP only
NEW: Can select website templates from available default templates with a preview.
NEW: Can set a squarred icon on your company setup
NEW: can specify hour start end for selectDate and step for minutes
NEW: Categories/Tags are also available on warehouses
NEW: Check if a resource is in use in an event
NEW: Compute column value from others columns in import module
NEW: Copy linked categories on product clone process.
NEW: Default mode for Stripe is STRIPE_USE_INTENT_WITH_AUTOMATIC_CONFIRMATION
NEW: Digitaria model for numbering accountancy thirdparty
NEW: Display membership in takepos if member linked to the thirdparty
NEW: Display supplier in objectline if defined
NEW: Add default duration of subscriptions on members type
NEW: Email template for Takepos (to send invoice)
NEW: Expense request and holiday validator fields
NEW: Export ledger table in Charlemagne format
NEW: Extend option ORDER_ADD_ORDERS_WITH_PARENT_PROD_IF_INCDEC for all virtual product stats (renamed into PRODUCT_STATS_WITH_PARENT_PROD_IF_INCDEC)
NEW: Value "None" to unbind an invoice line and its accounting account is more visible
NEW: FCKeditor setup for tickets
NEW: The default theme of TakePOS work better on smartphones.
NEW: GeoIP v2 support is natively provided -> So IPv6 is supported
NEW: List by closing date on order list and proposal list
NEW: Look and feel v11: Some setup pages are by default direclty in edit mode.
NEW: Management of retained warranty on situation invoices
NEW: Mass email action on invoice list use billing contact if exists
NEW: more living colors for charts and option for "color bind" people
NEW: Supports multiple payments in a TakePOS sale
NEW: multiselect with checkbox in categories/tags search for product list
NEW: Option to allow to create members from third-party
NEW: Platform compliance with Stripe Connect
NEW: print / send email form in TakePOS
NEW: Public holidays are now in a dictionary table (no more hard coded per country)
NEW: Better performance by reducing the $companystatic calls on some pages.
NEW: Replace the "info" tab on contract with the more complete "agenda" tab.
NEW: Save user of last modification in donation record.
NEW: Show html combo list instead input text for extrafields typed as list.
NEW: Show POS application and the terminal used on invoice card.
NEW: Add categories/tags for stocks.
NEW: Support Net Measure in product's card.php
NEW: Extrafields separator can be collapsed or not
NEW: Extrafields support on Leave requests.
NEW: Extrafields support on Salaries.
NEW: Extrafields support in Product supplier prices.
NEW: Add extrafields for warehouses
NEW: Add extrafields in export of expense report (and holiday)
NEW: The integrity checker now show also the expected size of files.
NEW: The order method in purchase order is now mandatory when recording an order.
NEW: update / delete stripe account for supplier
NEW: Use the gender of member for picto in member lists.
NEW: Use the squarre logo as favicon of pages
NEW: VAT list - Add date start & date end in filters
NEW: widget box for supplier orders awaiting reception
NEW: Update translations
NEW: #4301
 
For Developers or integrators:
 
NEW: Compatible with PHP 7.4
NEW: Code for extrafields uses the new array $extrafields->attributes
NEW: Can set a filter on object linked in modulebuilder.
NEW: Can defined a position of numbering submodules for thirdparties
NEW: Add option multiselect for developers on the selector of language.
NEW: Add a manifest.json.php file for web app.
NEW: Support of deployement of metapackages
NEW: Removed deprecated code that create linked object from ->origin
NEW: experimental zapier for dolibarr
NEW: Accountancy - Add hook bookkeepinglist on general ledger
NEW: Can update product type with the update method.
NEW: add API shipment mode dictionnary
NEW: Add API to get Country by code and iso
NEW: Add API to get objects by ref, ref_ext, ...
NEW: Add anonymous telemetry
NEW: Add a category to a contact in API
NEW: Add fk projet on stock movement
NEW: Add hidden option to set fields for the quick search on products.
NEW: add hook on commongeneratedocument
NEW: Add hook on fileupload.class.php to enable modules to override…
NEW: Add hooks on index pages
NEW: adding 'formObjectOptions' hooks loading at card.php of adherents module
NEW: Add method getStructuredData for website
NEW: Add payments GET and POST REST API endpoints for supplierinvoices.
NEW: Add POST /bankaccounts/transfer REST API endpoint.
NEW: add "printBucktrackInfo" hook, an external module can add info
NEW: Add trigger DIRECT_DEBIT_ORDER_CREATE on widthdraw is missing
NEW: API to post documents for "product" and Delete document
NEW: add new function "setEntity()" and better compatibility with Multicompany
NEW: Can add a button "Create" after combo of object with modulebuilder.
NEW: contacts type dictionnary in api_setup.class.php
NEW: Look and feel v11: Introduce CSS "trforbreak"
NEW: list of measuring units API
NEW: get social networks dictionary by API
NEW: Get thirdparty's salesrepresentatives by API
NEW: get user connected informations in REST API
NEW: mode for list thirdparty API (add easy filter for supplier only)
NEW: purchase_prices API
NEW: Provides more complete demo data
NEW: Module builder can generate CSS of JS file.
NEW: Use a dedicated css for the pencil to edit a field.
NEW: multilangs in fetch_lines
NEW: Add more complete info for triggers actioncom
NEW: add multicurrency rate at currency list API
NEW: Add 2 hidden options to set the default sorting (sort and order) on document page.
NEW: Add hidden option to update supplier buying price during receptions.
NEW: Add hidden option PROPOSAL_SHOW_INVOICED_AMOUNT (not reliable if one invoice is done on several order or several proposal)
NEW: Add hidden option SUPPLIER_ORDER_CAN_UPDATE_BUYINGPRICE_DURING_RECEIPT for add possibility to update supplier buying price in the reception on a supplier order
NEW: Add hidden option THIRDPARTY_PROPAGATE_EXTRAFIELDS_TO_ORDER to copy extrafields from third party to order.
NEW: Add hidden options to send by email even for object with draft status.
NEW: Update jquery library to 3.4.1
NEW: Upgrade ACE editor to v1.4.6
 
WARNING:
 
Following changes may create regressions for some external modules, but were necessary to make Dolibarr better:
* Properties ->libelle_incoterms were renamed into ->label_incoterms
* Removed the method liste_array() of project class. It was not used by core code.
* The function show_theme() hase been renamed into showSkins()
* Rename 'module_part' parameter into 'modulepart' into document APIs, for consistency.
* The deprecated method get_OutstandingBill has been removed. You can use getOutstandingBills() instead.
* The hook "moreFamily" must return payment into var "totalpayment" and no more "paiement" (english replace french).
* Removed deprecated method actioncomm->add(), use create() instead
* If you have developed your own emailing target selector and used parent::add_to_target(...), you must now use parent::addToTargets(...)
* Removed function dol_micro_time. Use native PHP microtime instead.
* The trigger BON_PRELEVEMENT_CREATE has been renamed into DIRECT_DEBIT_ORDER_CREATE.
* The constant INVOICE_SHOW_POS_IN_EXPORT has been renamed into INVOICE_SHOW_POS.
* If your logo is no more visible on the menu bar, you must upload a new logo into 'Home-Setup-Company/Organization' to have it visible again.
* All properties 'libstatut', 'labelstatut', 'labelstatus' were renamed into 'labelStatus'.
* All properties 'labelstatusshort' and 'labelstatut_short' were renamed into 'labelStatusShort'.
* All properties 'type_libelle' were renamed into 'type_label'.
* Renamed property of thirdparty "statut_commercial" into "status_prospect_label"

* The jquery plugin/dependency multiselect has been removed. It was not used by Dolibarr core.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε προς τα πολιτικά κόμματα (δείτε την επιστολή εδώ)  ζητώντας να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την ανοιχτή διακυβέρνηση αλλά και σε συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε αναφορικά με τη σημασία της Ανοιχτής Διακυβέρνησης και των Ανοιχτών Διαδικασιών στα πολιτικά κόμματα (δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας) όπου συμμετείχαν μέλη της ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση (opengov.ellak.gr) αλλά και ενεργοί πολίτες ώστε να καταγραφούν οι απόψεις των πολιτών για την ανοιχτότητα στο πολιτικό μας σύστημα, προχωράει στο επόμενο βήμα εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο επικοινωνίας με τα κόμματα της Βουλής.

Στη νέα επιστολή  (μπορείτε να δείτε την επιστολή εδώ) που απηύθυνε η ΕΕΛΛΑΚ στα κόμματα την 21η Ιανουαρίου 2020 εστιάζει στα αποτελέσματα της έρευνας και στοχεύει στη συνδιαμόρφωση πολιτικών ανοιχτότητας στο κάθε κόμμα, ζητώντας από τα κόμματα την από κοινού δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών ανοιχτότητας με τη  συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Ήδη σε κάλεσμα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών έχουν δηλώσει να συμμετέχουν στο διάλογο με τα κόμματα σε θέματα διαμόρφωσης προτάσεων πολιτικής περισσότεροι από 200 εθελοντές, μέλη της ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση της ΕΕΛΛΑΚ (Πληροφορίες για την ομάδα υπάρχουν διαθέσιμες στο opengov.ellak.gr).

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών θα συνεχίσει να υπηρετεί το ρόλο του για την προώθηση του ανοιχτού στη δημόσια σφαίρα επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας περαιτέρω τις μελέτες του αλλά και αναπτύσσοντας εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ενισχύσουν τις ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες λειτουργίας τους, αντλώντας από την ευρωπαϊκή εμπειρία όπου ήδη πολλά μεγάλα πολιτικά κόμματα (όπως πρόσφατα το CDU της Γερμανίας, μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ) δεσμεύονται για τη χρήση ανοιχτού λογισμικού και των ανοιχτών τεχνολογιών, ενώ εκατοντάδες Δήμοι, Δημόσιοι Οργανισμοί και Ερευνητικά Κέντρα στην Ευρώπη επιλέγουν ανοιχτό λογισμικό για όλες τις υπηρεσίες τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις υπο-ομάδες εργασίας με στελέχη του κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος και να συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες τους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

Η φιλόδοξη προσπάθεια systemd-homed που μετατρέπει τον λογαριασμό χρήστη σε «προφίλ χρήστη» που περιλαμβάνει όλα τα αρχεία του και τις ρυθμίσεις του, ενσωματώθηκε στον βασικό κορμό του systemd. Η νέα αυτή υπηρεσία Systemd-Homed αποσκοπεί στην παροχή μεταφερσιμότητας και κρυπτογράφησης ως επιλογή στον χρήστη ενώ διατηρεί την πλήρη συμβατότητα με τις παραδοσιακές μεθόδους /home/user. Για να … Συνεχίστε να διαβάζετε Systemd-Homed: Ενσωματώθηκε στο Systemd.

Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία είναι ο απώτερος στόχος των δημόσιων και των επιστημονικών βιβλιοθηκών στη Γερμανία. Πώς είναι δομημένο το τοπίο των γερμανικών βιβλιοθηκών και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο τομέας;

του Jürgen Seefeldt

Στη Γερμανία η πληροφορία θεωρείται παράγοντας-κλειδί για την επιστημονική και την κοινωνική πρόοδο. Κατ’ επέκταση, οι φορείς που παρέχουν πληροφορία, στους οποίους ανήκουν οι βιβλιοθήκες, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Ρίχνοντας μια ματιά στο τοπίο των βιβλιοθηκών, κάθε εξωτερικός παρατηρητής θα διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι στη Γερμανία υπάρχουν –και μάλιστα ιστορικά‒ δύο μεγάλες κατηγορίες βιβλιοθηκών: οι δημόσιες και οι επιστημονικές βιβλιοθήκες. Έχουν τον ίδιο απώτερο στόχο: να συμβάλουν στη διάδοση της γνώσης ώστε να οικοδομήσουν κοινωνίες της γνώσης, γιατί η ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους πληροφορία θεωρείται κρίσιμη πρώτη ύλη για την οικονομία, την πολιτική και τη δημοκρατία.

Ωστόσο, καθώς οι δύο τύποι βιβλιοθηκών διαφέρουν από ποικίλες απόψεις, κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους και η μορφωτική-πολιτιστική αποστολή τους, να παρουσιαστούν ξεχωριστά, με την παράθεση πληροφοριών που αφορούν το πολιτικό και το νομοθετικό πλαίσιο.

Αποκεντρωμένες και δικτυωμένες

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποτελείται από 16 ομόσπονδα κρατίδια. Αρμόδια για όλα τα πολιτιστικά θέματα, για την επιστήμη και την τέχνη, καθώς και για το σχολικό σύστημα και την εκπαίδευση είναι –όπως ορίζει ο Θεμελιώδης Νόμος, το Σύνταγμα της Γερμανίας– κατ’ ουσίαν τα ομόσπονδα κρατίδια. Σε αυτή την «πολιτιστική κυριαρχία» ένα μη αμελητέο μερίδιο έχουν οι κατά προσέγγιση 11.000 Δήμοι και κοινότητες στο πλαίσιο της τοπικής πολιτιστικής αυτονομίας τους. Ένα εθνικό δίκαιο βιβλιοθηκών, όπως υπάρχει σε πολλά ευρωπαϊκά και αγγλοσαξονικά κράτη, δεν υφίσταται στη Γερμανία. Αν και τα κοινοβούλια έξι εκ των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ψήφισαν πρόσφατα γενικούς και μη δεσμευτικούς νόμους περί βιβλιοθηκών, οι νόμοι αυτοί περιγράφουν μεν την τρέχουσα κατάσταση των περιφερειακών δομών των βιβλιοθηκών, αλλά δεν προκαθορίζουν δεσμευτικά κριτήρια και δεν προσδιορίζουν περαιτέρω το πλαίσιο στήριξης των φορέων ούτε αξιώνουν συγκεκριμένες επιδόσεις.

Στα καθοριστικά χαρακτηριστικά του τομέα των βιβλιοθηκών στη Γερμανία ανήκουν τόσο η αποκεντρωμένη δομή του και η απουσία μιας κεντρικής αρχής σχεδιασμού και διαχείρισης όσο και η μεγάλη ποικιλία των τύπων βιβλιοθηκών και ο σημαντικός αριθμός διαφορετικών φορέων βιβλιοθηκών, οι οποίοι διακρίνονται σε δημόσιους, εκκλησιαστικούς και ιδιωτικούς φορείς. Αυτή η ποικιλία προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για αυτόνομη εξέλιξη και δημιουργικές πορείες, ωστόσο η «εξατομίκευση» των φορέων κρύβει και τον κίνδυνο του κατακερματισμού. Επειδή καμία βιβλιοθήκη δεν μπορεί βασιζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις να εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά της, οι εκτενείς συνεργασίες ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και η δημιουργία θεσμών με κεντρικούς ρόλους και υπηρεσίες έχουν μεγάλη σημασία. Η κατάσταση αυτή καθιστά απαραίτητη κυρίως μια ισχυρή εκπροσώπηση συμφερόντων σε επίπεδο ομοσπονδίας. Τέτοιες δυνατότητες διαχείρισης σε ομοσπονδιακό επίπεδο προσφέρουν τέσσερις σημαντικές ενώσεις, με πρώτη και κύρια την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιβλιοθηκών (DBV, ως ένωση των θεσμών) καθώς και οι δύο ενώσεις προσωπικού: ο BIB (Επαγγελματικός Σύλλογος Πληροφόρηση Βιβλιοθήκη) και ο VDB (Σύλλογος Γερμανών Βιβλιοθηκονόμων), που μαζί με το Goethe Institut e.V. και την ομάδα της Υπηρεσίας για Βιβλιοθήκες ekz έχουν συνενωθεί στην κεντρική οργάνωση Βιβλιοθήκη και Πληροφόρηση Γερμανία (BID). Σημαντικό ρόλο συντονισμού σε ορισμένα κεντρικής σημασίας καθήκοντα επιτελεί και το Δίκτυο Αρμοδιοτήτων Βιβλιοθηκών (knb), που οργανωτικά συνδέεται με την DBV στο Βερολίνο και χρηματοδοτείται από τη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού/Παιδείας των Ομόσπονδων Κρατιδίων (KMK).

German National Library of Science and Technology TIB university library Hannover UB Am Welfengarten 1b Nordstadt Hannover Germany

Δημόσιες Βιβλιοθήκες: Αριθμός, δομή, τύποι μέσων

Η δημόσια βιβλιοθήκη, που με τις υπηρεσίες της και το υλικό που προσφέρει επιτελεί μια κομβικής σημασίας αποστολή στο εκπαιδευτικό σύστημα και συμβάλει με τρόπο ουσιαστικό στην πραγματοποίηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους, είναι σήμερα ο πλέον διαδεδομένος τύπος βιβλιοθήκης. Η τράπεζα δεδομένων της Γερμανικής Στατιστικής Βιβλιοθηκών (DBS) απαριθμεί περισσότερες από 9.000 τοποθεσίες όπου υπάρχουν δημόσιες βιβλιοθήκες. Οι φορείς τους είναι στην πλειονότητά τους τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης των πόλεων και των κοινοτήτων. Ωστόσο, η καθολική και η ευαγγελική Εκκλησία επίσης στεγάζουν στις ενορίες τους βιβλιοθήκες προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Σε μεγαλύτερες πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, οι δημόσιες βιβλιοθήκες συχνά συγχωνεύονται σε ένα σύστημα βιβλιοθηκών με μια κεντρική βιβλιοθήκη και υποκαταστήματα στα προάστια. Σε αυτές προστίθενται οι ειδικές μονάδες, όπως μια παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη, μια μουσική βιβλιοθήκη, μια συλλογή τέχνης ή κινητές βιβλιοθήκες και σχολικές βιβλιοθήκες με ρόλο υποκαταστήματος βιβλιοθήκης. Ναι μεν ο δανεισμός εξακολουθεί ως επί το πλείστον να αφορά έντυπα έργα σχετικά με ειδικά γνωστικά αντικείμενα, έργα λογοτεχνίας και παιδικά βιβλία, αλλά το ποσοστό ηλεκτρονικών μέσων τα οποία οι χρήστες δανείζονται μέσω των ιστοτόπων των βιβλιοθηκών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία 10 χρόνια, αντιστοιχώντας πλέον στο 15-20% των δανεισμών. Με τον όρο ηλεκτρονικά μέσα εννοούμε ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικές εφημερίδες, ηλεκτρονικά ακουστικά βιβλία και περιοδικά που μεταφορτώνονται σε κινητές συσκευές του χρήστη, όπως e-book readers, tablets ή κινητά τηλέφωνα, προστατεύονται από ένα ειδικό σύστημα διαχείρισης δικαιωμάτων και είναι διαθέσιμα στο χρήστη και αναγνώστη για διάστημα έως και τεσσάρων εβδομάδων.

Τέτοιες διαδικτυακές δημοσιεύσεις είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες σε περισσότερες από 2.000 δημόσιες βιβλιοθήκες (κατάσταση από: 2019) για έναν αυξανόμενο κύκλο ενδιαφερομένων. Η υπηρεσία ονομάζεται «Onleihe», ένας νεολογισμός που απαρτίζεται από τις λέξεις «online» και «ausleihen» [=δανείζω/δανείζομαι]. Δύο πάροχοι, η εταιρεία DiViBib, μια θυγατρική της ekz που έχει έδρα στο Reutlingen, και η εταιρεία Ciando καθορίζουν την αγορά. Για τα ηλεκτρονικά μέσα αγοράζονται μόνο τα δικαιώματα χρήσης, επομένως οι βιβλιοθήκες δεν είναι ιδιοκτήτες των μέσων αυτών. Πολλές από τις συμμετέχουσες στην Onleihe βιβλιοθήκες έχουν συνενωθεί σε «τοπικούς συλλόγους» ‒συχνά φτάνουν τις 80‒, και μέσω μιας κοινής πλατφόρμας δανεισμού, σε συνδυασμό με μια συνεργατικά οργανωμένη επιλογή και εξασφάλιση μέσων, διαθέτουν στην τοπική κοινότητα με τρόπο αποτελεσματικό και οικονομικό μια ολοένα επεκτεινόμενη τράπεζα ηλεκτρονικών μέσων. Έτσι, μπορούν και οι χρήστες αγροτικών περιοχών, εφόσον έχουν εγγραφεί σε μια συμμετέχουσα στην Onleihe βιβλιοθήκη, να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυτή.

Κινητές βιβλιοθήκες, σχολικές βιβλιοθήκες, παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες

Σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια χρησιμοποιούνται σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές κινητές βιβλιοθήκες, με τη μορφή λεωφορείων που μεταφέρουν βιβλία, οι οποίες συμπληρώνουν τις υπηρεσίες των υφιστάμενων βιβλιοθηκών. Υπάρχουν περίπου 90 κινητές βιβλιοθήκες, που λειτουργούν με 110 οχήματα, αποτελώντας συνήθως μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος βιβλιοθηκών. Στόχος τους είναι να μειώσουν το χάσμα ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες υπηρεσίες βιβλιοθηκών των πόλεων και τις χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές. Τα λεωφορεία, που είναι εξοπλισμένα με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και WLAN, τουαλέτα και ζώνη ανάγνωσης, προσφέρουν στις καθημερινές διαδρομές τους 3.000-5.000 μέσα κάνοντας ως και έξι ωριαίες στάσεις. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, μια κινητή βιβλιοθήκη που εξυπηρετεί εβδομαδιαίως 15-20 τοποθεσίες μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση.

Η προώθηση του διαβάσματος με τη βιβλιοθηκονομική έννοια, που σημαίνει τη μετάδοση της χαράς της ανάγνωσης, της ικανότητας ανάγνωσης και της γνώσης διαχείρισης της πληροφορίας, παρέχεται και μέσω των σχολικών βιβλιοθηκών. Οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι τόποι μάθησης που πρέπει να προσφέρουν ένα ευχάριστο, ποιοτικό περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η κατάστασή τους στη Γερμανία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική. Σχολικές βιβλιοθήκες συναντάμε με ποικίλες μορφές οργάνωσης. Όταν λειτουργούν ως αυτόνομο ίδρυμα ενός σχολείου, τότε το σχολείο είναι ο υπεύθυνος φορέας και οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης χρηματοδοτούνται από τους πόρους του σχολείου, από δωρεές ή από επιχορηγήσεις ενός συλλόγου στήριξης. Παράλληλα υπάρχουν μορφές ενσωμάτωσης, όπου οι σχολικές βιβλιοθήκες και οι δημόσιες βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν κοινές εγκαταστάσεις και υποδομές και είναι πολλές φορές παραρτήματα του συστήματος βιβλιοθηκών μιας πόλης. Αυτό τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται ως η πιο ενδεδειγμένη λύση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στο 20% των περίπου 44.000 σχολείων στη Γερμανία έχουν μια σχολική βιβλιοθήκη ή έχουν διαμορφώσει μια ειδική γωνιά ανάγνωσης. Αντικειμενικά, ωστόσο, μόνο ένα 5% των σχολείων διαθέτει καλά εξοπλισμένες από άποψη υλικού και προσωπικού βιβλιοθήκες. Ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του σκοπού μιας σχολικής βιβλιοθήκης είναι η διάθεση επαρκών χώρων, η τακτική ανανέωση του υλικού και κυρίως ένα καταρτισμένο προσωπικό που να διαθέτει τόσο βιβλιοθηκονομικές όσο και παιδαγωγικές γνώσεις.
Λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής, παιδαγωγικής και πολιτικής σημασίας του έργου των βιβλιοθηκών για τα παιδιά και τους εφήβους, όλες οι δημόσιες βιβλιοθήκες δίνουν μεγάλη προσοχή στη συγκεκριμένη ομάδα χρηστών. Σε πολλές πόλεις, μια ειδική παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη και ένα αντίστοιχο τμήμα είναι δεδομένα. Παρατηρείται η τάση για τη δημιουργία ξεχωριστών βιβλιοθηκών ή ξεχωριστών τμημάτων για παιδιά και εφήβους. Ειδικές ζώνες για όλων των ειδών τα ψηφιακά μέσα (όπου συμπεριλαμβάνονται κονσόλες παιχνιδιών για gamers), για χαλάρωση, chat, εργασία και μάθηση συμπληρώνουν τη διάθεση βιβλίων. Σήμερα τα έπιπλα και τα αντικείμενα εξοπλισμού στους χώρους των βιβλιοθηκών για παιδιά και εφήβους έχουν πολύ περισσότερο χρώμα και μια πιο προσωπική και μοντέρνα σύλληψη απ’ ό,τι παλιά.

Τα αποτελέσματα της περσινής έρευνας PISA συνέβαλαν ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο από ποτέ η προώθηση του διαβάσματος ως μια κομβική δραστηριότητα των δημόσιων βιβλιοθηκών. Η παραδοσιακή προώθηση του διαβάσματος (με ώρες ανάγνωσης από εικονογραφημένα βιβλία, αναγνώσεις από συγγραφείς κ.ο.κ.) και οι σύγχρονες δράσεις προώθησης ανήκουν σήμερα στο σύνηθες ρεπερτόριο, με τις σύγχρονες να εστιάζουν περισσότερο στα ψηφιακά και πολυμεσικά προγράμματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται υβριδικά εικονογραφημένα βιβλία όπου εφαρμόζεται η επαυξημένη πραγματικότητα. Αυτά επιτρέπουν στα παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου να βιώσουν το παραδοσιακό εικονογραφημένο βιβλίο με ποικίλους τρόπους χάρη σε διάφορες εφαρμογές στο tablet ή το smartphone τους, με ήχο και εικόνα.

Στις πόλεις το ποσοστό των κατοίκων με μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορεί να φτάνει το 25% ‒ σε αυτό περιλαμβάνονται διαφορετικές εθνικότητες και γλωσσικές ομάδες. Πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες απάντησαν στον μεγάλο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο αναγνωρίζοντάς τους ως μια νέα σημαντική ομάδα στην οποία θα πρέπει να απευθυνθούν. Για να τους προσελκύσουν και να τους ενσωματώσουν στους χρήστες της βιβλιοθήκης ανέπτυξαν καινούργιες ιδέες για το διαπολιτισμικό έργο των βιβλιοθηκών. Παράλληλα με ειδικές ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη και ώρες αφήγησης ιστοριών για παιδιά και εφήβους συνηθίζεται πλέον σε πολλά μέρη να διατίθενται, μεταξύ άλλων, οικονομικές κάρτες μέλους βιβλιοθήκης για πρόσφυγες ή πολύγλωσσα πακέτα βιβλίων και μικρές συλλογές οπτικοακουστικών μέσων για γονείς και παιδιά. Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν ως δημόσιοι χώροι κοινωνικών συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων, αλλά και για να μπορούν οι χρήστες τους να χρησιμοποιούν σταθμούς Διαδικτύου και δίκτυα WLAN, ή να διατηρούν την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους στο εξωτερικό. Τα εικονογραφημένα βιβλία, οι δίγλωσσες και πολύγλωσσες εκδόσεις για εφήβους και ενηλίκους, τα ιστορικά και άλλα βιβλία ειδικών τομέων γνώσης σε απλή γλώσσα, τα λεξικά, οι αγγλόφωνοι τίτλοι και οι ξενόγλωσσες εφημερίδες έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στο να γνωρίσει κανείς τη γερμανική γλώσσα και την κοινωνία.

Τι καινούργιο υπάρχει; Makerspaces, Library of Things, οι βιβλιοθήκες ως τρίτοι τόποι

Όλο και περισσότερο οι βιβλιοθήκες εκδηλώνουν την προθυμία τους να υιοθετήσουν νέες και πειραματικές ιδέες και να προσφέρουν στο κοινό ένα forum για πρακτικές εμπειρίες. Χώροι με ιδιαίτερη σύλληψη όπως είναι τα makerspaces εξυπηρετούν στο να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν και να πειραματιστούν. Αξιοποιούνται τα πρώτα ανθρωποειδή ρομπότ, τρισδιάστατοι εκτυπωτές και headsets εικονικής πραγματικότητας – πρόκειται για προσπάθειες εξοικείωσης του πληθυσμού με τις νέες και σημαντικές εξελίξεις, αλλά και απόπειρες ανοίγματος σε νέες ομάδες χρηστών της βιβλιοθήκης.
Μια νέα τάση είναι και η «βιβλιοθήκη των αντικειμένων», όπου εκτός από τα συνήθη μέσα (βιβλία και μη), διατίθενται στους χρήστες χρηστικά αντικείμενα όπως εργαλεία, όργανα, σύνεργα μαγειρικής, παιχνίδια, skateboards, ραπτομηχανές ή παιδικά καθίσματα, με σύνθημα «Δανειστείτε αντί να αγοράσετε» ‒ τάση που τυγχάνει μιας ολοένα αυξανόμενης ανταπόκρισης.

Μοντέρνα, συχνά τολμηρά από αρχιτεκτονική άποψη κτίρια βιβλιοθηκών, τα οποία κτίστηκαν τα τελευταία 12-15 χρόνια σε μεγάλες πόλεις και σε «μέσα κέντρα» (Mittelzentren) κυριαρχούν συχνά στο αστικό τοπίο. Το να εξελιχθούν σε λεγόμενους «τρίτους τόπους» έχει γίνει σε πολλές πόλεις ένα από τα κύρια μελήματα της πολιτικής των βιβλιοθηκών: οι βιβλιοθήκες θέλουν να προβληθούν και οπτικά, ώστε το κοινό να τις βλέπει πιο συνειδητά. Παράλληλα με την κατοικία ως «πρώτο τόπο», το χώρο εργασίας ως «δεύτερο τόπο», αυτός ο «τρίτος τόπος» επιδιώκει να συνδυάσει με δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο και τις κοινωνικές επαφές, την επικοινωνία και τη μετάδοση πληροφοριών. Προσφέροντας ελκυστικούς, καλαίσθητα διαμορφωμένους χώρους για διάδραση και ελεύθερο διάλογο και διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων μάθησης και μόρφωσης αλλά και μέσα όλων των ειδών, αρχίζει να καθιερώνεται ο προσδιορισμός των βιβλιοθηκών ως μη εμπορικών fora και αυτονόητων εταίρων.

Επιστημονικές Βιβλιοθήκες: Τύποι, φορείς, μέσα

Στη μεγάλη ομάδα των επιστημονικών βιβλιοθηκών ανήκουν σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων οι περίπου 100 πανεπιστημιακές και περισσότερες από 200 βιβλιοθήκες ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα 16 ομόσπονδα κρατίδια, οι κρατικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες των κρατιδίων με κυρίως τοπικές (εν μέρει και εθνικές) αρμοδιότητες, οι περισσότερες από 2.500 ειδικές βιβλιοθήκες επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εκκλησιών, νοσοκομείων και επιστημονικών συλλόγων, οι βιβλιοθήκες ειδικών επιστημονικών κλάδων των κοινοβουλίων και υπουργείων των ομόσπονδων κρατιδίων και των ανώτατων δικαστηρίων, όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη στην οποία κατατίθενται υποχρεωτικά αντίτυπα εκδόσεων (με έδρες στη Φρανκφούρτη και τη Λειψία), οι τρεις Κεντρικές Βιβλιοθήκες Ειδικών Επιστημονικών Κλάδων (για Οικονομία, Τεχνολογία και Φυσικές Επιστήμες, Ιατρική, Περιβάλλον και Γεωργία) και διάφορες ερευνητικές βιβλιοθήκες, καθώς επίσης και βιβλιοθήκες του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, δημοσίων υπηρεσιών και δικαστηρίων ανώτατης βαθμίδας. Τα κρατίδια και το Ομοσπονδιακό Κράτος εμφανίζονται εδώ ως φορείς, ενώ περιστασιακά συναντάμε και μεικτές μορφές χρηματοδότησης.

Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθήκες ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο την πανεπιστημιακή κοινότητα διαθέτοντας υλικό και παρέχοντας πληροφορίες σε όσους ανήκουν σε αυτήν, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιστημονικούς σκοπούς και από ανθρώπους που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αν και όχι πάντοτε δωρεάν. Οι κρατικές βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθήκες των ομόσπονδων κρατιδίων, που συνήθως διαθέτουν ένα ιστορικό εγκυκλοπαιδικό υλικό, λειτουργούν ως περιφερειακές βιβλιοθήκες μιας υπερτοπικής παροχής επιστημονικών πληροφοριών, κυρίως δε συγκεντρώνουν και καταγράφουν ‒με βάσει τις ειδικές διατάξεις των ομόσπονδων κρατιδίων για την υποχρέωση κατάθεσης αντιτύπων‒ όλες τις μορφές μέσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Παρότι από τα στατιστικά στοιχεία των βιβλιοθηκών προκύπτει ότι τα έντυπα μέσα προσκτώνται ακόμη σε μεγάλες ποσότητες, το ποσοστό ψηφιακών μέσων αυξάνεται – είτε πρόκειται για ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, συλλογές βιβλιοθηκών αναδρομικά καταλογογραφημένες είτε για άλλες ηλεκτρονικές πηγές. Η πρόσκτησή τους, όπως και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο ή η από κοινού εξασφάλιση δικαιωμάτων επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της συνένωσης σε κονσόρτια και με την υποστήριξη της Γερμανικής Εταιρείας Ερευνών (DFG) – στην περίπτωση αυτή, τα οικονομικά περιθώρια της εκάστοτε βιβλιοθήκης διευρύνονται. Όργανα όπως το Datenbank-Infosystem (DBIS), που περιλαμβάνει μέχρι τώρα περισσότερες από 12.000 βάσεις δεδομένων, ή η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Περιοδικών Εκδόσεων (EZB) καθιστούν πιο εύκολη την πρόσβαση των χρηστών βιβλιοθηκών σε ηλεκτρονικά μέσα.

Υπάρχει μια σαφής τάση της ευρείας χρήσης των επιστημονικών βιβλιοθηκών ως χώρων μελέτης. Οι βιβλιοθήκες των ομόσπονδων κρατιδίων, οι περιφερειακές και οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες καταγράφουν μια αύξηση του αριθμού των χρηστών οι οποίοι επισκέπτονται τα αναγνωστήριά τους και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο συλλογές ανοικτής πρόσβασης. Πολλές φορές, διαπιστώνεται έλλειψη χώρου εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε βραχυπρόθεσμα ρυθμιστικά μέτρα και καθιστά απαραίτητη μια μακροπρόθεσμη επέκταση της χωρητικότητάς τους. Επομένως, θα πρέπει να συνεχιστεί αδιάλειπτα η διαμόρφωση κέντρων και κατάλληλων χώρων για μελέτη και από την άποψη της κτιριακής υποδομής. Παρά την αυξανόμενη ψηφιοποίηση, η βιβλιοθήκη εξακολουθεί να είναι ένας φυσικός χώρος. Ο σχεδιασμός κατασκευής κτιρίων και η έλλειψη χώρου θα είναι και μελλοντικά ορισμένα από τα πιο επιτακτικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι βιβλιοθήκες.

Ψηφιακές βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Τα τελευταία 10 χρόνια ο τομέας των επιστημονικών βιβλιοθηκών εστίασε στο να επιταχύνει την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών, και συγκεκριμένα κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία κέντρων ψηφιακής πληροφορίας και ψηφιακών δημοσιεύσεων. Τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρει η Γερμανική Εταιρεία Ερευνών προσανατολίστηκαν στην εντατική ανάπτυξη ηλεκτρονικών πηγών. Η Γερμανία ξεκίνησε την ψηφιοποίηση των ιστορικών συλλογών της σύμφωνα με τις απαιτήσεις της UNESCO, για να κατασταθεί η πολιτιστική κληρονομιά προσβάσιμη σε όλους και να μετατραπεί το έθνος σε μια χώρα του ψηφιακού πολιτισμού. Πολλές επιστημονικές βιβλιοθήκες ίδρυσαν κέντρα ψηφιοποίησης υψηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν παγκοσμίως δωρεάν online πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό μεσαιωνικών χειρογράφων και σε άλλα πολύτιμα  τεκμήρια του ιστορικού υλικού των συλλογών τους.

Οι κρατικές βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθήκες των ομόσπονδων κρατιδίων δεν μπορούν να συναγωνιστούν εμπορικούς κολοσσούς όπως είναι η Google Books, ωστόσο η δύναμη των ψηφιακών προϊόντων των βιβλιοθηκών δεν έγκειται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητά τους και την αφοσίωσή τους στο στόχο της ανοικτής πρόσβασης και της μακροπρόθεσμης διαθεσιμότητας. Διαπιστώνεται ότι η εύκολη πρόσβαση σε αυτό το υλικό αυξάνει το ενδιαφέρον για τους πολιτιστικούς θησαυρούς και οδηγεί στο να κινήσει την περιέργεια περισσότερων ανθρώπων για τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τα αρχεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.

Η ιδέα της Γερμανικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (DDB) συνίσταται στην παρουσίαση όλου του φάσματος των πολιτιστικών και επιστημονικών θησαυρών της Γερμανίας. Η DDB δεν απευθύνεται μόνο σε επιστήμονες και ερευνητές, αλλά και σε όλους τους πολίτες. Έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε εκατομμύρια (αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 24 εκατ.) βιβλία, τεκμήρια ψηφιακού υλικού, έντυπα «μουσικά τεκμήρια», ντοκουμέντα ήχου και εικόνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη είναι πολύ σημαντική όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά ότι ως μέρος της European Digital Library «Europeana», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσφέρει μια ουσιαστική συμβολή στην ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της προβολής της γερμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υλοποίηση του Open Access και της Αρχειοθέτησης με Διασφάλιση Μακροχρόνιας Πρόσβασης

Οι γερμανικές ενώσεις βιβλιοθηκών συμφωνούν με τα ερευνητικά ιδρύματα και πολυάριθμες επιστημονικές οργανώσεις ως προς την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική γνώση και την πολιτιστική κληρονομιά. Το κίνημα Open Access προβάλλει μια νέα στρατηγική για την επιστημονική επικοινωνία, που διατίθεται παράλληλα προς τους υφιστάμενους παραδοσιακούς διαύλους και αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο για την ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων. Όταν πρόκειται για αυτή τη μορφή δημοσίευσης, οι δημιουργοί θα πρέπει να παραχωρήσουν σε όλους τους χρήστες δικαιώματα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης και να καταθέσουν ένα αντίγραφο της δημοσίευσής τους στον αρχειακό server ενός αξιόπιστου ιδρύματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια διαθεσιμότητά του. Καθώς το εναλλακτικό μοντέλο δημοσίευσης συναγωνίζεται την κλασική μορφή διάδοσης της γνώσης μέσω των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων είναι κατανοητό οι εκδότες αυτοί να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το Open Access Publishing που προβάλλουν οι βιβλιοθήκες.

Αναμφίβολα η μακροχρόνια αρχειοθέτηση αποτελεί, μεταξύ άλλων και λόγω του μεγάλου όγκου των ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων, για όλες τις βιβλιοθήκες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα μια τεράστια πρόκληση. Με τον Νόμο για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας (DNB) έχουν τεθεί οι νομικές προϋποθέσεις για τη συλλογή και τη φύλαξη των κατατεθειμένων αντιτύπων όλων των δημοσιευθέντων στη Γερμανία «έργων σε μη υλική μορφή», ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους και σε βάθος χρόνου. Εν όψει του ραγδαία αυξανόμενου αυτού όγκου, οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και άλλοι θεσμοί μνήμης αναζητούν πρακτικές λύσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των βιβλιοθηκών για τις οποίες οι ηλεκτρονικές πηγές αποτελούν την κύρια δεξαμενή άντλησης και διάθεσης πληροφοριών. Στη Γερμανία, αρμόδια για την αρχειοθέτηση ιστοσελίδων στον τομέα ανώτατου επιπέδου «de» είναι η DNB ‒ πρόκειται για ένα ηράκλειο έργο που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι η μακροχρόνια αρχειοθέτηση των ιστοσελίδων αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε μεμονωμένου ιδρύματος, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε βιβλιοθήκες των ομόσπονδων κρατιδίων να αναγκάζονται να αντεπεξέλθουν σε αυτή την πρόκληση με ως τώρα πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα. Λόγω των ραγδαίων αλλαγών στα μέσα επικοινωνίας και την κοινωνία, η διαφύλαξη της υλικής και μη υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει πλέον διεθνώς ύψιστη προτεραιότητα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Γερμανίας είναι μέρος της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας και επομένως έχει παγκόσμια βαρύτητα και οικουμενική αξία. Είναι ευθύνη της πολιτικής και της κοινωνίας να διασφαλίσουν ότι θα διατηρηθεί και θα μπορέσει να μεταδοθεί στις μελλοντικές γενιές.

Η ψηφιοποίηση πολύτιμων συλλογών και η παγκόσμια ψηφιακή πρόσβαση σε αυτές έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα όχι μόνο από τη σκοπιά των χρηστών αλλά και από εκείνη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως, ακόμη και σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα πιο ψηφιακός, το έντυπο πρωτότυπο έργο έχει την αξία του και πρέπει να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Για να διασφαλιστεί αυτό απαιτούνται κατάλληλες κλιματικές συνθήκες και άλλοι αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας. Ύστερα από πρόταση βιβλιοθηκονόμων συστάθηκε με την υποστήριξη του κράτους μια υπηρεσία συντονισμού για τη διατήρηση της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου – Πολιτιστική Κληρονομιά του Πρωσικού Κράτους. Σκοπός του ιδρύματος είναι η συλλογή και η αξιολόγηση πληροφοριών για τη διατήρηση έντυπων πολιτιστικών αγαθών, η δημιουργία δικτύων για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ιδρυμάτων, η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η έντυπη πολιτιστική κληρονομιά, και η στήριξη πρότυπων εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. Κάποια εκατομμύρια έντυπα έργα και μέτρα ραφιών που φιλοξενούν βιβλία χρειάζονται μια μαζική αποξίνωση, καθώς για την εκτύπωσή τους χρησιμοποιήθηκαν οξέα και ξυλοπολτός.

Ανάμεσα στο παρόν και στο μέλλον – η Βιβλιοθήκη στην ψηφιακή εποχή

Η πίστη στη σημασία και την αποστολή των βιβλιοθηκών και στον μελλοντικό τους ρόλο στην παιδεία και τον πολιτισμό ενός βιομηχανικού κράτους δεν θα λέγαμε ότι αυξήθηκε στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα οδηγήσει η νέα τεχνολογία στο να λειτουργούν οι βιβλιοθήκες μελλοντικά μόνο σε έναν εικονικό χώρο ή να αντικατασταθούν από βιβλιοθήκες υπολογιστικού νέφους; Από όποια σκοπιά κι αν κοιτάξει κανείς το θέμα, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο για τη μετεξέλιξη ενός σεβαστού πολιτιστικού και μορφωτικού θεσμού. Λόγω της επιρροής που έχουν το Διαδίκτυο, τα smartphones και τα ψηφιακά μέσα, η ανάγνωση έντυπων βιβλίων δεν είναι πλέον αυτονόητη. Την ίδια στιγμή, τα δημοσιεύματα που κάθε τόσο μιλούν για έναν αυξανόμενο αριθμό λειτουργικά αναλφάβητων στη Γερμανία είναι άκρως ανησυχητικά. Η δεξιότητα της ανάγνωσης και η προώθηση του διαβάσματος παραμένουν, επομένως, παράλληλα με τη δεξιότητα διαχείρισης των (ψηφιακών) μέσων απολύτως απαραίτητες – και αυτό διά βίου.

Πρέπει να γίνει σαφές, όχι μόνο έναντι στους πολιτικά αρμόδιους αλλά και έναντι των μέσων ενημέρωσης και του πληθυσμού, ότι οι βιβλιοθήκες διαδραματίζουν έναν κομβικό ρόλο στην κοινωνία της πληροφορίας. Σε αυτόν το ρόλο και τις προσδοκίες που απορρέουν από αυτόν οι βιβλιοθήκες μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνο εάν αναγνωρίσουν και αναλάβουν δράση απέναντι στις προκλήσεις της κοινωνίας της πληροφορίας, αν αξιοποιήσουν με συνέπεια τα περιθώρια κινήσεων που τους προσφέρονται για τεχνολογικές καινοτομίες και οργανωτικές βελτιώσεις και αν αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και δομικές αδυναμίες του τομέα των γερμανικών βιβλιοθηκών με ιδέες, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση και πίστη στην αποστολή τους και τη συνολική κοινωνική και δημοκρατική ευθύνη τους.

Συντάκτης

Ο Jürgen Seefeldt γνωρίζει τις βιβλιοθήκες της Γερμανίας από ποικίλες απόψεις, έχοντας θητεύσει σε διάφορες θέσεις. Ως διευθυντής Δημοτικών Βιβλιοθηκών στην Ούννα, στο Χέρνε και των Κέντρων Βιβλιοθηκών στη Ρηνανία Παλατινάτο, ως διδάσκων σε ανώτατες σχολές της Κολωνίας και της Βόννης, αλλά και ως μέλος του ομοσπονδιακού διοικητικού συμβουλίου της DBV (Ομοσπονδία Γερμανικών Βιβλιοθηκών) παρακολούθησε τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών από τη δεκαετία του 1970 και συνέβαλε σε αυτόν. Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε συν-εκδότης του εξειδικευμένου περιοδικού «Buch und Bibliothek» και έχει γράψει έργα αναφοράς για τις βιβλιοθήκες στη Γερμανία. Το κείμενο που δημοσιεύεται εδώ βασίζεται στη δημοσίευση «Portale zu Vergangenheit und Zukunft – Bibliotheken in Deutschland»/ «Πύλες στο παρελθόν και στο μέλλον – Οι Βιβλιοθήκες στη Γερμανία» των Jürgen Seefeldt και Ludger Syré (5η αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση, 2018, Bibliothek und Information Deutschland e.V.). Η έντυπη έκδοση θα κυκλοφορήσει στις εκδόσεις Georg Olms.

Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη
Copyright: Goethe-Institut Athen
Οκτώβριος 2019

Πηγή άρθρου: https://www.goethe.de/