Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι το Ίδρυμα OpenStreetMap επιλέχθηκε από τον Sovereign Tech Agency για μια συμφωνία παροχής υπηρεσιών ύψους 384.000 ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του βασικού λογισμικού του OpenStreetMap.
Το Sovereign Tech Fund – ένα πρόγραμμα του νεοσύστατου Sovereign Tech Agency – επενδύει στην ανάπτυξη, βελτίωση και συντήρηση ανοικτών τεχνολογιών παγκοσμίως. Το OpenStreetMap είναι μια παγκόσμια, συνεργατική πρωτοβουλία ανοικτού κώδικα, η οποία παρέχει ζωτικής σημασίας γεωχωρικά δεδομένα για δημόσια χρήση, υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ανθρωπιστική ανταπόκριση και έναν απίστευτο αριθμό διαφορετικών εφαρμογών. Το OSM έχει γίνει η παγκόσμια υποδομή για ψηφιακά δεδομένα χαρτών.
Οι εργασίες που θα ανατεθούν θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση και τον εκσυγχρονισμό του κώδικα σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα και στην ενίσχυση των συνεισφορών των εθελοντών μέσω της βελτίωσης της τεκμηρίωσης και της υποδομής δοκιμών. Θα εντοπίσει επίσης τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η βασική υποδομή του OSM, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής έρευνας σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του βανδαλισμού και οι νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης με τα δεδομένα του OSM.
Ως αποτέλεσμα αυτής της σύμβασης, το OSMF θα δημιουργήσει δύο νέους ρόλους. Ο πρώτος ρόλος που θα προσληφθεί θα είναι ο OSM Core Software Development Facilitator. Θα βοηθήσει την αυξανόμενη ομάδα των προγραμματιστών του βασικού λογισμικού του OpenStreetMap να συντονίσει και να οργανώσει τις εργασίες της, να δημιουργήσει ένα χώρο για την κοινότητα ώστε να συνεισφέρει παραγωγικά και να διασφαλίσει την καλή επικοινωνία μεταξύ της κοινότητας.
Κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή η Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Φόρουμ για το 2023 που είχε ως κεντρικό θέμα τη Διαφάνεια στους πολιτικούς θεσμούς και τις κοινωνικές δομές. Μέσα υπάρχει δισέλιδο με αναφορά στη συζήτηση που είχαμε με την Άννα Προδρόμου με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη, Wikipedia και το Μέλλον της Γνώσης” (πλήρης πρωτότυπος τίτλος: AI, WIKIPEDIA, AND THE FUTURE OF KNOWLEDGE: NURTURING TRANSPARENCY, COLLABORATION, AND ACCESSIBILITY). Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα το Σεπτέμβρη του 2023
Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, πραγματοποιήσαμε με την Άννα μια ακόμα ομιλία-παρουσίαση σε πιο εξειδικευμένο κοινό το Νοέμβρη του 2023 με τίτλο “”The Double-Edged Sword: AI in Wikipedia Editing – A Critical Examination”.
Τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ,συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., αναμένεται να υποστηρίξουν την υιοθέτηση της ελαττωματικής Συνθήκης του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, που θα πάει για ψηφοφορία, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι εγκυμονεί επικίνδυνους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – μαζί με εταιρείες κυβερνοασφάλειας και Διαδικτύου, οργανισμούς τύπου, το Διεθνές Επιμελητήριο του Κογκρέσου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και άλλοι—εδώ και χρόνια έχουν προειδοποιήσει ότι η συνθήκη δίνει αόριστες εξουσίες συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα με μικρή σχέση με τα βασικά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και έχει ελάχιστες διασφαλίσεις και περιορισμούς.
Το τελικό προσχέδιο, που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Αύγουστο από περισσότερες από 100 χώρες που είχαν συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, θα επιτρέψει παρεμβατικές πρακτικές επιτήρησης στο όνομα της δημιουργίας διασυνοριακής συνεργασίας.
Η συνθήκη που θα πάει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περιέχει πολλές ανησυχητικές διατάξεις και παραλείψεις που δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφήνουν την εφαρμογή των διασφαλίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών. Πολλά από αυτά τα κράτη μέλη έχουν κακές επιδόσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εθνικούς νόμους που δεν προστατεύουν το απόρρητο και ποινικοποιούν την ελευθερία του λόγου και την έκφραση του φύλου.
Χάρη στο έργο ενός συνασπισμού ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που περιλάμβανε το EFF, οι ΗΠΑ φαίνεται τώρα να αναγνωρίζουν αυτόν τον πιθανό κίνδυνο. Σε δήλωση του αναπληρωτή αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «συμμερίζονται τις νόμιμες ανησυχίες» της κοινωνίας των πολιτών, η οποία προειδοποίησε ότι ορισμένα κράτη θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα εθνικά νομικά τους πλαίσια που αμφισβητούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να επιτρέψουν τη διακρατική καταστολή .
Εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες ότι η συνθήκη διευκολύνει αιτήματα για δεδομένα χρηστών που θα επιτρέψουν τη διασυνοριακή κατασκοπεία και την στόχευση και παρενόχληση από αυτούς, για παράδειγμα, που εκθέτουν και εργάζονται κατά της κυβερνητικής διαφθοράς και κατάχρησης. Μπορείτε να βρείτε την πλήρη ανάλυσή μας για τη συνθήκη εδώ.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είπαν ότι θα υποστηρίξουν τη Σύμβαση όταν έρθει για αυτήν την ψηφοφορία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι όροι της δεν επιτρέπουν στα μέρη να τη χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν ή να καταστείλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αν και αυτό ισχύει στο μέτρο του δυνατού, και είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί κατ’ αρχήν, ορισμένοι νόμοι των κρατών μελών που εξουσιοδοτούνται από τη συνθήκη ήδη αποτυγχάνουν να πληρούν τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η συνθήκηαδυνατεί να υιοθετήσει συγκεκριμένες διασφαλίσεις για την πραγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διασφαλίσεις που περιέχονται στη σύμβαση, όπως η ανάγκη για δικαστικό έλεγχο στο κεφάλαιο για τα δικονομικά μέτρα στις ποινικές έρευνες, υπονομεύονται επειδή είναι δυνητικά διακριτικές και εξαρτώνται από την εθνική νομοθεσία του κράτους. Σε πολλές χώρες, αυτοί οι εγχώριοι νόμοι δεν απαιτούν δικαστική εξουσιοδότηση που βασίζεται σε εύλογες υποψίες για επιτήρηση και ή συλλογή κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.
Για παράδειγμα, η οργάνωση Access Now τώρα επισημαίνει ότι στην Αλγερία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Τυνησία και την Αίγυπτο, οι νόμοι για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο απαιτούν από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να συλλέγουν προληπτικά και συστηματικά μεγάλες ποσότητες δεδομένων χρηστών χωρίς δικαστική εξουσιοδότηση.
Εν τω μεταξύ, ο νόμος της Ιορδανίας για το έγκλημα στον κυβερνοχώροχρησιμοποιείται κατά των LGBTQ+ ατόμων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσων επικρίνουν την κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κυβερνήσεις που κάνουν κατάχρηση εθνικών νόμων και εργαλείων για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο για να στοχοποιήσουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Η εφαρμογή της συνθήκης, λέει, πρέπει να συνδυάζεται με ισχυρές εσωτερικές διασφαλίσεις και εποπτεία.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι κυβερνήσεις θα αναθεωρήσουν οικειοθελώς τους νόμους για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο καθώς επικυρώνουν και εφαρμόζουν τη συνθήκη. Το πιο ρεαλιστικό είναι ότι η συνθήκη εξομαλύνει τέτοια πλαίσια.
Η προσπάθεια για βελτιώσεις κατά τη διάρκεια των δύο ετών διαπραγματεύσεων ήταν συνεχής. Και ενώ η τελική εκδοχή είναι εξαιρετικά προβληματική, η κοινωνία των πολιτών πέτυχε κάποιες νίκες. Ένα έγγραφο πρώιμων διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν 34 υποτιθέμενα αδικήματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, πολλά από τα οποία θα ποινικοποιούσαν μορφές έκφρασης. Η κοινωνία των πολιτών προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχουν αδικήματα που σχετίζονται με την έκφραση. ο κατάλογος απορρίφθηκε σε μεταγενέστερα προσχέδια.
Η υπεράσπιση της κοινωνίας των πολιτών βοήθησε επίσης στην εξασφάλιση συγκεκριμένης γλώσσας στο άρθρο της γενικής διάταξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διευκρινίζει ότι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων περιλαμβάνει την ελευθερία έκφρασης, γνώμης, θρησκείας, συνείδησης και ειρηνικής συνάθροισης. Ωστόσο, εκτός λίστας έμεινε η έκφραση φύλου.
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, κάλεσαν όλα τα κράτη «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο εσωτερικό τους νομικό σύστημα για να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση δεν θα εφαρμοστεί κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τις υποχρεώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ομιλία, την πολιτική διαφωνία και τη σεξουαλική ταυτότητα. ”
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύεται να απαιτήσει λογοδοσία –χωρίς να λέει πώς θα το κάνει– εάν τα κράτη επιδιώξουν να κάνουν κατάχρηση της συνθήκης για την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Θα απαιτήσουμε να λογοδοτήσουν τα κράτη που προσπαθούν να καταχραστούν αυτή τη Σύμβαση για να στοχοποιήσουν υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών, καλόπιστους ερευνητές κυβερνοασφάλειας, δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και άλλους». Ωστόσο, η συνθήκη δεν περιέχει διατάξεις εποπτείας.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπογράψουν ή να επικυρώσουν τη συνθήκη «εκτός και έως ότου δούμε την εφαρμογή ουσιαστικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων νομικών προστασιών από τους υπογράφοντες τη σύμβαση».
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κρατήσει τον λόγο της. Αλλά τελικά, το πεπρωμένο των διακηρύξεων των ΗΠΑ και ο αντίκτυπος της συνθήκης στις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, καθώς η επικύρωση θα απαιτούσε τόσο τη συγκατάθεση της Γερουσίας όσο και την επίσημη επικύρωση του Προέδρου.
Ο Τραμπ αποχώρησε από τις συμφωνίες για το κλίμα, το εμπόριο των όπλων στην πρώτη του θητεία, επομένως η υπογραφή της Συνθήκης του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μπορεί να μην είναι στα χαρτιά – ένα θετικό αποτέλεσμα, αν και πιθανώς δεν υποκινείται από ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εν τω μεταξύ, καλούμε τα κράτη να καταψηφίσουν την υιοθεσία αυτή την εβδομάδα και να μην επικυρώσουν τη συνθήκη. Το έγγραφο θέτει σε κίνδυνο τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια βιασύνη για να κερδίσουν τη συναίνεση, οι διαπραγματευτές έδωσαν στα κράτη μέλη πολλά περιθώρια για να αποφύγουν τις εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις «εγκληματικές» έρευνές τους, και τώρα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορεί να πληρώσουν υψηλό τίμημα.
Το EU Open Source Policy Summit είναι η κορυφαία εκδήλωση της Ευρώπης για συζητήσεις πολιτικής ανοιχτού κώδικα υψηλού επιπέδου. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής παρέχει μια πλατφόρμα για τη νέα διοίκηση της ΕΕ να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο με την ευρωπαϊκή κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλητές θα εξερευνήσουν τρόπους αξιοποίησης της καινοτομίας ανοιχτού κώδικα και παγκόσμιας συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και ψηφιακά ανεξάρτητου περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει γνώσεις από κορυφαίους φορείς χάραξης πολιτικής, ηγέτες επιχειρήσεων Ανοιχτού Κώδικα, διαχειριστές λογισμικού, υποστηρικτές και ακαδημαϊκούς. Μαζί, θα μοιραστούν τις προοπτικές τους και θα προτείνουν στρατηγικές για τη διαμόρφωση του πλαισίου ψηφιακής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η σύνοδος κορυφής για την πολιτική ανοιχτού κώδικα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2025 στις Βρυξέλλες και θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά.
Βασικά θέματα
Η ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ
Ανοιχτός Κώδικας στη Μεταποιητική Βιομηχανία
Διεθνής Διακυβέρνηση Ανοιχτού Κώδικα
Οικονομική & Κοινωνική Αξία Ανοιχτού Κώδικα
Στρατηγικές Ανοιχτού Κώδικα Δημόσιου Τομέα
Κανονισμός Ψηφιακών Αγορών
Προτεραιότητες χρηματοδότησης της ΕΕ: Ψηφιακή Ευρώπη & Ορίζοντας
Τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα: Ορισμοί, αρχές και αγορές
Θέλεις να συμβάλεις στην προώθηση και ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών στην Ελλάδα; Έχεις πάθος για το ελεύθερο λογισμικό και τα ψηφιακά κοινά; Η ΕΕΛΛΑΚ σε αναζητά!
Ποιοι Είμαστε
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μετόχους 37 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Κοινωφελείς Οργανισμούς που προωθεί τη γνώση, τη συμμετοχή και την τεχνολογική καινοτομία ως δημόσια αγαθά υποστηρίζοντας ενεργά την προώθηση ανοιχτών τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση.
Η θέση
Αναζητούμε ένα Junior System Administrator που θα ενταχθεί στην ομάδα μας με πλήρη απασχόληση. Αν είσαι στην αρχή της καριέρας σου και θέλεις να αναπτυχθείς επαγγελματικά σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη συνεχή μάθηση και την ανοιχτή γνώση, τότε αυτή η θέση είναι για εσένα!
Τι θα κάνεις
Θα συμμετέχεις στη διαχείριση της υποδομής μας (Virtual & Physical Linux servers)
Θα εξοικειωθείς με την αυτοματοποίηση εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας Ansible
Θα παρακολουθείς την υγεία των συστημάτων μας
Θα συμβάλεις στην τεκμηρίωση των υπηρεσιών
Θα υποστηρίζεις τις κοινότητες ανοιχτών τεχνολογιών
Θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε συναντήσεις κοινοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Ο ‘Οδηγός δημοσίευσης δεδομένων σε αναφορές” του data.europa.eu είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για συγγραφείς, συντάκτες και εκδότες που θέλουν να ενσωματώσουν ανοιχτά δεδομένα σε αναφορές, έρευνες και δημοσιεύσεις. Αυτός ο οδηγός προσφέρει οδηγίες βήμα προς βήμα, πρακτικές συμβουλές και πόρους για να κάνει την αφήγηση που βασίζεται σε δεδομένα προσιτή και αποτελεσματική. Χρησιμεύει ως πηγή ... Read more
Η έκθεση αξιολόγησης της ωριμότητας ανοιχτών δεδομένων (ODM) για το 2024 αξιολόγησε την ωριμότητα των χωρών στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων. Ειδικότερα, η αξιολόγηση μέτρησε την πρόοδο των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη διάθεση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και την τόνωση της επαναχρησιμοποίησής τους, σύμφωνα με την οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα (Directive (EU) 2019/1024). ... Read more
Η ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Tουρκίας το Σεπτέμβρη του 2024. Πρόκειται για μια ετήσια συνάντηση κοινοτήτων της περιοχής που έχει ως κύριο στόχο τις συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο και την ανταλλγή εμπειριών και καλών πρακτικών πάνω σε ζητήματα που προωθεί το κίνημα βικιπαιδιστών.
Ανάμεσα σε άλλα, συνδιοργάνωσα μαζί με την CEO της Wikimedia Πολωνίας Natalia Ćwik στρογγυλό τραπέζι με θέμα “The Future of Wikimedia in the AI Era” (Το μέλλον της Wikimedia στην εποχή της ΤΝ).
By MARKELLOS – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=153194701
Επίσης, πραγατοποίησα εργαστήριο ανοιχτού κώδικα διάρκειας 1,5 ώρα με θέμα AutoWikiBrowser το οποίο είναι ένα εργαλείο ημι-αυτόματων μαζικών επεξεργασιών της Βικιπαίδειας και αναπτύσσω μαζί με ομάδα προγραμματιστών για περισσότερο από μια δεκαετία.
By MARKELLOS – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=153195125
By MARKELLOS – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=153195118
Επιλέχθηκα και ήμουν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Προγράμματος στην οποία συμμετείχαν οι: Πρόεδρος: Kiril Simeonovski (Wikimedia CEE Hub), Τοπική ομάδα: Başak Tosun (Wikimedia UG Türkiye), Τοπική ομάδα: Mehman Ibragimov (Wikimedia UG Georgia), Nataliia Tymkiv (Wikimedia Ukraine), Wojciech Pędzich (Wikimedia CEE Hub), Barbara Klen (Wikimedia CEE Hub), Natalia Ćwik (Wikimedia Polska), Vjollca Merdani (Wikimedians of Albanian Language User Group), Marios Magioladitis (Wikimedia UG Greece)
Έχω εκπροσωπήσει την ελληνική κοινότητα σε αυτή τη συνάντηση αρκετές φορές: Το 2022 στην Οχρίδα της Β. Μακεδονίας, Το 2021 και το 2021 πραγματοποιήθηκε online, τo 2019 στο Βελιγράδι της Σερβίας, το 2018 στο Λβιβ της Ουκρανίας, το 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας, το 2015 στην Εσθονία, το 2014 στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Επίσης, στα πλαίσια της συηνάντησης παρουσιάστηκε η εργασία που κάνω στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου υπό την επίβλεψη της Δρ. Ελένης Χριστοπούλου με θέμα την Ηθική Χρήση της Wikipedia στην Εκπαίδευση.
Photo by: MARKELLOS
Μάριος Μαγιολαδίτης Wikimedia Community User Group Greece
Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.
Το Φθινόπωρο, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η εκδήλωση «Προς την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ανεξαρτησία: Δημιουργία του EuroStack», η οποία συγκέντρωσε εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών, ειδικούς της τεχνολογίας και ηγέτες από διάφορες χώρες. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να τονιστεί η ανάγκη για ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, μέσω της μείωσης της εξάρτησης από εξωτερικούς τεχνολογικούς γίγαντες και της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών με ανοικτές και διαλειτουργικές τεχνολογίες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από μια πολυκομματική ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας τα κόμματα ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), S&D (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), Renew και Πράσινους. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος που θα προάγει την καινοτομία, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και θα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για ψηφιακή ανεξαρτησία, μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς τεχνολογικούς παράγοντες.
EuroStack: Η Νέα Ψηφιακή Υποδομή για την Ευρωπαϊκή Κυριαρχία
Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του EuroStack, ενός συνόλου ψηφιακών υποδομών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στον ψηφιακό τομέα. Το EuroStack περιλαμβάνει τεχνολογίες αιχμής, όπως το cloud computing, την τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της ΕΕ από εξωτερικούς παρόχους και θα ενισχύσουν τη δημιουργία ανοιχτών, διαλειτουργικών και ασφαλών υποδομών για τη δημόσια διοίκηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από μεγάλους εξωτερικούς τεχνολογικούς παρόχους, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και την αυτονομία της στην ανάπτυξη κρίσιμων ψηφιακών υποδομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της.
Διακήρυξη για την Ψηφιακή Ανεξαρτησία της Ευρώπης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η Διακήρυξη για την Ψηφιακή Ανεξαρτησία της Ευρώπης, την οποία υπέγραψαν δύο διακεκριμένοι ειδικοί στον τομέα της καινοτομίας και των ανοιχτών ψηφιακών κοινών:
FrancescaBria, Επίτιμος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Καινοτομίας και Δημόσιου Σκοπού του University College London (UCL) και CristinaCaffara, Επίτιμος Καθηγήτρια στο University College London.
Η Διακήρυξη αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ανοιχτών, διαλειτουργικών και ασφαλών ψηφιακών υποδομών στην Ευρώπη, οι οποίες θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία, θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου και καινοτόμου ψηφιακού οικοσυστήματος.
Στρατηγικές Επενδύσεις και Δημόσιες Πολιτικές
Η Ευρώπη καλείται να αναπτύξει στρατηγικές επενδύσεις και δημόσιες πολιτικές που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του EuroStack, με επίκεντρο την ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη ανοιχτών και διαλειτουργικών τεχνολογιών για τον δημόσιο τομέα, τη στήριξη των καινοτόμων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας μέσω της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών.
Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της ευρωπαϊκής ψηφιακής κυριαρχίας και της δημιουργίας ανεξάρτητων ψηφιακών υποδομών, οι οποίες θα διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας των πολιτών, ενώ θα υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Συμπεράσματα και Μελλοντικές Ενέργειες
Η εκδήλωση οδήγησε σε μια σειρά δεσμεύσεων από τους συμμετέχοντες για την ανάπτυξη του EuroStack και την ενίσχυση της στρατηγικής για τη ψηφιακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Η πρόθεση είναι να τοποθετηθεί το ζήτημα της ψηφιακής κυριαρχίας ως κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Επιτροπής, με τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών να συνεργαστούν στενά για την επίτευξή του.
Λειτουργώντας κάτω από το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντων της ΕΕ, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της διαφάνειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, το Fab City OS του Αμβούργου (OS σημαίνει Λειτουργικό Σύστημα) είναι μια συλλογή διαφορετικών λύσεων λογισμικού ανοιχτού κώδικα που χωρίζονται σε «Fab City OS Suite» και «Fab City OS Core». Ως μέρος του Interfacer Project του Ιδρύματος Dyne, το λειτουργικό σύστημα Fab City και οι λύσεις ανοιχτού κώδικα μπορούν να φιλοξενηθούν τοπικά για να συνδέσουν και να παράσχουν Fab Cities, που σημαίνει τοπικά παραγωγικές και παγκοσμίως συνδεδεμένες αυτόνομες πόλεις, με διαφάνεια και τεκμηρίωση για τις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής τους.
Η ΕΕ χρηματοδοτεί την κυκλική οικονομία (CE) για την αντιμετώπιση των αποβλήτων και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και δημιουργώντας αξία μέσω της επαναχρησιμοποίησης τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζει πρωτοβουλίες όπως το Hamburg Fab City, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών C02 κατά την παραγωγή.
Η λύση αυτή βασίζεται στο τεχνικό πρότυπο «Value Flow», το οποίο περιγράφει τους ρόλους και τις ενέργειες των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος. Στην ουσία, παρακολουθεί ποιος εκτέλεσε κάθε καθήκον και ποιοι πόροι χρησιμοποιήθηκαν, ευθυγραμμίζοντας έτσι και συμπληρώνοντας το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος της ΕΕ. Άνταμ Μπερνς
Γνώση και γνώση σε σχέση με υλικά μέσα καισκουπίδια
Το έργο Fab City OS συνδέει τις Fab Cities με την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ τους σε μια μόδα «δεδομένα και δεδομένα» — Adam Burns
Η ιδέα του Fab City προέρχεται από το κίνημα Fab Lab. Το κίνημα αυτό προωθεί μια ανοικτή φιλοσοφία προσβάσιμων εργαστηρίων εξοπλισμένων με εργαλεία όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές και μύλοι CNC, επιτρέποντας την παραγωγή αγαθών σε τοπικό επίπεδο. Επιτρέπει επίσης την ατομική παραγωγή ενός ευρέος φάσματος αντικειμένων, από αυτοκίνητα έως smartphones μέχρι και σπίτια. Κάνοντας το υλικό προσβάσιμο και τροποποιήσιμο, το κίνημα προωθεί την ιδέα του ανοιχτού υλικού. Τέλος, δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή, η γνώση ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας γίνεται πιο οικεία στον τελικό πελάτη, είτε πρόκειται για πόλη είτε για κοινότητα. Η προσέγγιση αυτή μειώνει σημαντικά τα απόβλητα και τις εκπομπές CO2 που συνήθως συνδέονται με τις παγκόσμιες μεθόδους παραγωγής και προωθεί την επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων.
Η προσέγγιση και οι προκλήσεις των Fab Cities
Τόσο το κίνημα Fab City όσο και η ΕΕ έχουν ως στόχο την παροχή τοπικής και περιφερειακής ανθεκτικότητας, την αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, και την επέκταση της βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, από τον σχεδιασμό του έως την εφαρμογή και την επαναχρησιμοποίηση του… με άλλα λόγια, να χτίσει κάτι που θα διαρκέσει με χαμηλότερη ζήτηση υλικών, χωρίς διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και να μεταδώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες ενώ το κάνει αυτό — Adam Burns
Η πόλη του Αμβούργου υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και ήταν η πρώτη Fab City που μετέφερε την ιστοσελίδα της στο Fab City OS Suite, και ο πηγαίος κώδικας είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμος στο κοινό.
Το Αμβούργο υπήρξε ιστορικά μια πόλη-λιμάνι που δέχεται υλικά παγκοσμίως. Έχει επίσης υψηλή πυκνότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστήριξαν και προώθησαν τις προσπάθειές μας να γίνουμε «glocal». — Adam Burns
Εκτός από το Αμβούργο, πόλεις όπως η Βοστώνη, η Βαρκελώνη και το Μπουτάν (η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο με σχεδόν μηδενικές εκπομπές c02 το 2023) αγκαλιάζουν το μοντέλο Fab City, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Κύρια μεταξύ αυτών είναι η ανάγκη να συνδεθεί το διεπιστημονικό υπόβαθρο των διαφόρων τύπων σχεδιαστών και κατασκευαστών. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης και εργαλείων για την ανταλλαγή λύσεων και την κατανόηση των αναγκών κάθε Fab City και του κατασκευαστή της.
Οι τοπικές ομάδες που κάνουν το Fab City είναι από εξαιρετικά διαφορετικά υπόβαθρα και πρέπει να ενωθούν και να εργαστούν. Το λειτουργικό σύστημα Fab City παρέχει έναν συνδετικό ιστό για όλους να τοποθετήσουν στο σχεδιασμό και την κατασκευή με εναρμονισμένο και διαφανή τρόπο — Adam Burns
Το Fab City OS Suite ενισχύει την επικοινωνία και τη συνεργασία των τοπικών σχεδιαστών της Fab City προσφέροντας μια σύγχρονη, βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα που μπορεί να διευκολύνει την ανταλλαγή και την τυποποίηση των λύσεων. Επιπλέον, η σουίτα ενσωματώνει εργαλεία ανοιχτού κώδικα όπως το Matrix Chat για μηνύματα, το Pretix για τη διαχείριση συμβάντων και το Git για τον έλεγχο εκδόσεων.
Όλα τα συστατικά του Fab City OS είναι ανοιχτού κώδικα από συνείδηση, επειδή οι τοπικές παραλλαγές των πόλεων Fab παρέχουν ειδική τοπική αξία κατά την προσαρμογή οποιουδήποτε τμήματος του κώδικα ή του σχεδιασμού υλικού, αν το επιθυμούν και η παρακολούθηση αυτό μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο το έργο. Η άδεια που χρησιμοποιείται είναι AGPL v3.0… είναι η άδεια που χρησιμοποιείται από την Dyne καθώς καθησυχάζει την ανοικτή δημοσίευση και τεκμηρίωση οποιασδήποτε προσαρμοσμένης τροποποίησης του αρχικού πηγαίου κώδικα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Fab City του Αμβούργου κάντε κλικ εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Fab Cities δείτε εδώ
Το CEE Meeting 2024, η κεντρική συνάντηση των βικιπαιδιστών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024.
Ήταν το πρώτο CEE στο οποίο συμμετείχα. Συμμετείχα στο συνέδριο ως προσκεκλημμένος ομιλητής, όντας ένας από τους 3 εκπροσώπους του σωματείου μας, από κοινού με τον Μάριο Μαγιολαδίτη και τον Μάρκελλο. Φέτος υπήρχαν αρκετοί, νομίζω 9 ελληνόφωνοι βικιπαιδιστές, προερχόμενοι από την Κύπρο, την Αλβανία και την Γερμανία, αν και υπήρχε επίσης και μια εκπρόσωπος του σωματείου των βικιπαιδιστών στη δυτική αρμενική γλώσσα που ζει στην Ελλάδα.
Η άφιξη μου έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι. Κατά την μετάβαση από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο ήμασταν μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους, δύο από την Εσθονία και τον Πάμπλο Αραγόν από την Ισπανία, με τον οποίο συζητήσαμε σχετικά με το τοπικό κίνημα στην Ισπανία, αλλά και το έργο του στο ίδρυμα Wikimedia. Εκεί μετέβη στο ξενοδοχείο όπου είχα τη γνωριμία να δω μερικές γνωριμίες μου από την Βικιμανία, και να γνωρίσω τον συγκάτοικο μου στο ξενοδοχείο.
Στις 20 Σεπτεμβρίου ξύπνησα λίγο πριν τις 8. Το πρωινό περιλάμβανε κάποιες πρώτες συζητήσεις με συναδέλφους, και προς τις 8:20 έφυγα για να κάνω την εγγραφή μου ως σύνεδρος. Στις 8:40 έφτασα, έκανα την εγγραφή μου και πέρασα την υπόλοιπη ώρα ως την έναρξη συζητώντας με άλλους συμμετέχοντες.
Έπειτα παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης όπου πήραμε μια πρώτη γεύση για το τι θα δούμε στη συνέχεια, και χάρηκα πολύ όταν ανακοινώθηκε και επίσημα στην κοινότητα η διεξαγωγή του CEEM 2025 στην Θεσσαλονίκη, το πρώτο μεγάλο και παγκόσμιο συνέδριο που αναλαμβάνουμε ως σωματείο. Μετά παρακολούθησα την παρουσίαση που έκαναν οι Μπάρμπαρα Κλεν και Τόνι Ριστόφσκι του CEE Hub για την κατάσταση της ΚΑΕ, όπου εξήγησαν τόσο στατιστικές αναλύσεις για την κατάσταση των γλωσσών της ΚΑΕ όσο και τα επόμενα βήματα που θα προχωρήσει το CEE Hub για τον προϋπολογισμό του 2025 και γενικό απολογισμό του τι έχει κάνει φέτος. Στο διάλειμμα είδα αρκετούς νέους βικιπαιδιστές και όχι μόνο. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με τον Ιάπωνα Eugene Ormandy, που γνώρισα στη Βικιμανία τον Αύγουστο, τον Ιάπωνα βικιπαιδιστή της χρονιάς του 2023 (και αρκετά ενεργό στο τοπικό κίνημα της Ιαπωνίας).
Μετά παρακολούθησα μια παρουσίαση του Κιρίλ Σιμεονόφσκι για το WikiOutdoor Training, μια εκδήλωση που είχε σκοπό να δείξει στους βικιπαιδιστές πως να οργανώσουν μια εκδήλωση φωτογράφισης και χαρτογράφησης για τα εγχειρήματα του Wikimedia μιας φυσικής περιοχής. Από το σωματείο μας συμμετείχε ο Μάριος, όπως και άλλα 20 περίπου άτομα από άλλες χώρες της ΚΑΕ. Συνέχισα με μια παρουσίαση του δεκαεφτάχρονου Κάτσπερ Σιμάνσκι, που εξηγούσε πως οι νέοι, μπορούν να αποτελέσουν αναλόγως εάν ασχοληθεί κάθε κοινότητα επαρκώς ή όχι, η οδός του κινήματος προς το μέλλον ή τη παρακμή του, αλλά και με την παρουσίαση που έδωσε η Γκρέτα Ντότσι από τους Αλβανούς βικιπαιδιστές σχετικά με τα προγράμματα που κάνουν σε σχολεία και πανεπιστήμια. Εδώ να σημειώσω ότι οι Αλβανοί ασχολούνται ιδιαίτερα με σχολεία, και στην συνάντηση της ομάδας Νέων στην Πράγα είχαμε έναν νεαρό Αλβανό μαθητή, ο οποίος άρχισε να συνεισφέρει από αυτά τα προγράμματα. Είχαμε διάλειμμα, στο οποίο είχα την δυνατότητα να συναντήσω και τον Μάρκελλο από κοντά για πρώτη φορά, όπως και κάποια άλλα ελληνόφωνα άτομα που ήταν παρόντα εκεί.
Αφού τελείωσε το διάλειμμα, ξαναγύρισα στην παρακολούθηση παρουσιάσεων. Είδα μια παρουσίαση του Μάριου και της Νατάλια Τσβικ σχετικά με την ΤΝ όπου εξήγησαν με διαδραστικό τρόπο μερικούς προβληματισμούς για το μέλλον της Βικιπαίδειας στην εποχή της ΤΝ. Η Νατάλια πρόβαλλε τους προβληματισμούς της ότι η Βικιπαίδεια θα παρακμάσει και θα αντικατασταθεί από την ΤΝ και ο Μάριος μερικά επιχειρήματα γιατί η Βικιπαίδεια στην εποχή της ΤΝ μπορεί να αποτελέσει, λόγω της αξιοπιστίας της ΒΠ, μια νέα “χρυσή εποχή” για την Βικιπαίδεια. Μετά ακολούθησε το διάλειμμα.
Μετά το διάλειμμα έγινε μια αλλαγή στο πρόγραμμα και η παρουσίαση για το 1 χρόνο της Ομάδας Νέων που είχα να κάνω με την Μαρί από την Αρμενία και τον Τζανέρ από την Τουρκία (μέλος της διοργανωτικής ομάδας), ενώ ήταν να γίνει μετά από αυτή του Μουράτ Ορκούτ Γιλμάζ για το OSM, έγινε πριν και μας ειδοποίησαν να ξεκινήσουμε. Η Μπάρμπαρα μας σύστησε, και μετά, εναλλάξ, με βάση την σειρά που είχαμε προσυμφωνήσει, αρχίσαμε να μιλάμε για το τι έχει κάνει η Ομάδα Νέων της ΚΑΕ στον ένα χρόνο λειτουργίας της, γιατί η Ομάδα Νέων είναι σημαντική για την ΚΑΕ, αλλά και τα σχέδια μας για το 2025. Περίπου 40 άτομα παρακολούθησαν την παρουσίαση μας, και είχαμε αρκετή εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Ερωτήσεις έκαναν οι Άσαφ Μπαρτόβ, ο Γιουτζίν από την Ιαπωνία και άλλοι.
Μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο όπου φάγαμε με σειρές λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Στο δείπνο συζητήσαμε και προοπτικές συνεργασίας με τους δυτικοαρμένιους, καθώς ένα από τα μέλη τους είναι διευθύντρια σε τοπικό αρμένικο σχολείο στην Ελλάδα. Στις 8 κατευθυνθήκαμε στο υπόγειο του ξενοδοχείου για να κάνουμε την συνάντηση της ομάδας νέων της ΚΑΕ. Ήμασταν περίπου 15 μέλη της ομάδας στο CEE φέτος, μάλιστα κάποιες χώρες όπως η Τσεχία έστειλαν νέους μόνο. Συζητήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε στη Πράγα, η Μαρί μας υπενθύμισε το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα ως Ομάδα Νέων που να έχει αντίκτυπο, ο Ταρίκ (εθελοντής) για τη κατασκήνωση των νέων από Τουρκία και Γεωργία στο Αρχάβι, μια πόλη στα τουρκογεωργιανά σύνορα, και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες. Έπειτα κάναμε ένα περίπατο μέχρι τα παράλια του Βοσπόρου και φαινόταν από απέναντι η Αγία Σοφιά. Ο περίπατος διοργανώθηκε από τον Τζανέρ, σε ειδική προσφορά για την Ομάδα Νέων, αλλά μας ακολούθησαν πολλοί άλλοι συμμετέχοντες.
2η ημέρα
Σηκώθηκα την ίδια ώρα περίπου το πρωί. Ξεκίνησα το πρόγραμμα μου με γνωριμίες και συζητήσεις, στα λίγα λεπτά που απέμειναν από την ώρα που έφτασα ως τις 9 το πρωί που ξεκινούσε το πρόγραμμα, και μετά παρακολούθησα πολλές παρουσιάσεις. Είδα πρώτα την παρουσίαση των Τούρκων νέων για τις λέσχες Βικιπαιδιστών στα πανεπιστήμια, μια παράδοση που είναι πολύ καλή για να προωθηθεί ο βικιπαιδισμός στα πανεπιστήμια. Μετά είδα μια παρουσίαση για την κατασκήνωση στο Αρχάβι που ανέφερα, πως πέρασε ένας από τους συμμετέχοντες και τι έγινε. Συνέχισα παρακολουθώντας μια παρουσίαση της ομάδας των Βικιπαιδιστών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίδειξη του AutoWikiBrowser από τον Μάριο. Παρακολούθησα μετά το εργαστήριο προγραμματισμού για το 3ο έτος του CEE Hub όπου μπορούσαν όλοι οι συμμετέχοντες να δώσουν ανατροφοδότηση. Μετά παρακολούθησα τις λεγόμενες “αστραπιαίες παρουσιάσεις” (lightning talks) όπου διάφοροι συμμετέχοντες παρουσίασαν το έργο τους, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις όπως το πρόγραμμα για την προώθηση της ΒΠ στην κριμαιοταταρική γλώσσα από την Μαριάνα Σένκιβ (Ουκρανία) από το Wikimedia Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, ειδικά αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η Κριμαία, η πατρίδα των περισσότερων Τατάρων της Κριμαίας, δεν ελέγχεται από τις ουκρανικές αρχές, αλλά έχει προσαρτηθεί με αμφιλεγόμενο τρόπο στην Ρωσία, κάτι που περιορίζει πολύ το δυναμικό κοινό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Είδα επίσης μια παρουσίαση για την ομάδα χρηστών της Γιουροβίζιον, και τα προγράμματα των Βουλγάρων βικιπαιδιστών σε σχολεία. Μετά είδα την παρουσίαση των Ουζμπέκων για το WikiStipendiya, το υπό κρατική στήριξη πρόγραμμα ενίσχυσης της ουζμπεκικής ΒΠ στο Ουζμπεκιστάν, όπου εξήγησαν την ιστορία του, το πόσο πολύ ωφέλησε την κοινότητα στο Ουζμπεκιστάν, που παλαιότερα ήταν αρκετά μικρή, αλλά και τα προβλήματα με κακομεταφρασμένα λήμματα που ενέκυψαν από αυτή τη τόσο μαζική πρωτοβουλία.
3η ημέρα
Την τρίτη και τελευταία μέρα ξεκίνησα το πρόγραμμα μου βλέποντας την παρουσίαση του Φίλιπ Μαϊκόβιτς που μιλούσε για τα σερβικά μυθιστορήματα στα Βικιδεδομένα. Μετά παρακολούθησα το εργαστήριο της Μπάρμπαρας και του Τόνι, όπου έδειχναν συμβουλές για το πως να κάνεις μια σωστή αίτηση για να πάρεις χρηματοδότηση για κάποιο εγχείρημα που θέλεις να κάνεις. Επειδή η εμπλοκή μου σε οργανωτικά πράγματα είναι πρόσφατη, κυρίως τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ήταν πολύ διαφωτιστική. Έκλεισα το πρώτο μέρος έτσι της Κυριακής με την ομιλία της Μαουγκοζάτα Γκραματνικόφσκα για το πρόγραμμα στήριξης βικιπαιδιστών και λύσης των διαφωνιών στην Πολωνία.
Στο δεύτερο μέρος, παρακολούθησα την ομιλία στην οποία ανακοινώθηκε δημόσια η σύνθεση της συντονιστικής επιτροπής του CEE Hub για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2024 – Σεπτεμβρίου 2025. Εκεί ανακοινώθηκε η βράβευση του Μάρτινς Μπρουνένιεκς από την Λετονία με το βραβείο Wikicelebrate που γιορτάζει βικιπαιδιστές από διάφορες κοινότητες κάθε μήνα, ένα κουίζ για το πλάνο του CEE Hub για το 2025 και ένα κουίζ με θέμα την Κωνσταντινούπολη που συμμετείχαν περίπου 100 συμμετέχοντες. Τερμάτισα δεύτερος, κερδίζοντας ένα βιβλίο της επιλογής μου. Μετά σηκωθήκαμε με τον Μάριο και Μάρκελλο για να κάνουμε την παρουσίαση του CEE Meeting 2025 και να δείξουμε στους συμμετέχοντες το βίντεο που ετοιμάσαμε για το CEE στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ευχαριστήσαμε τους διοργανωτές για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου και κατευθυνθήκαμε για την βόλτα στο Βόσπορο, που μου έμεινε αξέχαστη. Την επόμενη μέρα αποχαιρετιστήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Θεσσαλονίκη (ή την Πράγα, με όσους νέους ήταν εκεί).
Επίλογος
Το CEE Meeting 2024 ήταν μια αληθινή γέφυρα προς τη γνώση για εμένα. Έμαθα πολλά πράγματα για το τι κάνουν οι κοινότητες σε άλλες χώρες της ΚΑΕ, τα προγράμματα τους, γνώρισα αρκετές προοπτικές και διδάγματα από βικιπαιδιστές άλλων χωρών, μαθαίνοντας πολλά πράγματα που ενίσχυσαν την κατάρτιση μου ως βικιπαιδιστής. Μέσω του φετινού CEE δόθηκε η αρχή και για συνεργασίες του σωματείου μας με βικιπαιδιστές άλλων χωρών, όπως με την Μαλαισία, την οποία εμπνεύστηκε η Σίτι Άσμα από την Μαλαισία (κάτοικος Εσθονίας) σε συνομιλία που είχαμε την τελευταία μέρα του συνεδρίου. Επίσης, στα σκαριά είναι και μια λημματογράφηση από μαθητές αρμένικου σχολείου στην Ελλάδα, στην ελληνική ΒΠ και Βικιλεξικό για δυτικοαρμένικα θέματα και λέξεις, σε συνεργασία με την Χαϊγκάν Μινασιάν, που είναι διευθύντρια σε τοπικό αρμενικό σχολείο στη χώρα μας, για το επόμενο όμως έτος. Δηλαδή, το CEE για μένα ήταν ένα πολύ παραγωγικό συνέδριο με πολλές γνωριμίες, συζητήσεις, ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασίες για το μέλλον. Γενικά συγκρίνοντας το CEE με την Βικιμανία στην Πολωνία, το CEE με συνέδεσε περισσότερο με την παγκόσμια κοινότητα, καθώς οι πολλές τυπικότητες, πολύ περισσότερες δραστηριότητες της Βικιμανίας και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο συνέδριο από το CEE, συχνά δεν επιτρέπουν το βάθος των συνομιλιών που επιτρέπει το CEE που είναι πιο μικρότερο. Αρκετοί άλλοι συμμετέχοντες νιώθουν πιο συνδεδεμένοι στο CEE, απ’ότι στην Βικιμανία.
Κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή η Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Φόρουμ για το 2023 που είχε ως κεντρικό θέμα τη Διαφάνεια στους πολιτικούς θεσμούς και τις κοινωνικές δομές. Μέσα υπάρχει δισέλιδο με αναφορά στη συζήτηση που είχαμε με την Άννα Προδρόμου με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη, Wikipedia και το Μέλλον της Γνώσης” (πλήρης πρωτότυπος τίτλος: AI, WIKIPEDIA, AND THE FUTURE OF KNOWLEDGE: NURTURING TRANSPARENCY, COLLABORATION, AND ACCESSIBILITY). Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα το Σεπτέμβρη του 2023
Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, πραγματοποιήσαμε με την Άννα μια ακόμα ομιλία-παρουσίαση σε πιο εξειδικευμένο κοινό το Νοέμβρη του 2023 με τίτλο “”The Double-Edged Sword: AI in Wikipedia Editing – A Critical Examination”.
Οι προδιαγραφές eDelivery είναι ένα σύνολο τεχνικών εγγράφων που σκιαγραφούν διάφορα πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την ασφαλή και διαλειτουργική ψηφιακή ανταλλαγή δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ. Καθορίζουν κοινούς κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα μηνύματα και τα δεδομένα μπορούν να ανταλλάσσονται αξιόπιστα μεταξύ διαφορετικών συστημάτων ΤΠ και οργανισμών.
Η νέα έκδοση των προδιαγραφών εκσυγχρονίζει την κρυπτογραφική σουίτα που χρησιμοποιείται στο eDelivery, προσθέτει υποστήριξη για το ebcore Agreement Update και το OASIS SMP 2.0.
Βασικές ενημερώσεις
Οι νέες προδιαγραφές εισάγουν αρκετές σημαντικές επικαιροποιήσεις που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του eDelivery:
Σύγχρονη κρυπτογραφία:
Επικαιροποιημένοι αλγόριθμοι: Οι προδιαγραφές αντικαθιστούν τον παλαιότερο αλγόριθμο RSA με νεώτερους αλγορίθμους ελλειπτικής καμπύλης όπως οι EdDSA και ECDSA. Αυτά παρέχουν ισχυρότερη ασφάλεια και καλύτερη απόδοση.
Ενισχυμένη ανταλλαγή κλειδιών: Οι βασικές μέθοδοι μεταφοράς ενημερώνονται για να χρησιμοποιούν την ελλειπτική καμπύλη Diffie-Hellman (ECDH) με καμπύλες όπως το X25519, μαζί με το HKDF. Αυτό επιτρέπει σε δύο μέρη να συμφωνήσουν με ασφάλεια σε ένα κοινό μυστικό μέσω ενός ανασφαλούς καναλιού.
Υποστήριξη για το TLS 1.3: Η τελευταία έκδοση του πρωτοκόλλου Transport Layer Security υποστηρίζεται τώρα, προσφέροντας βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και επιδόσεις.
Ενημερώσεις δυναμικής διαμόρφωσης:
επικαιροποίηση συμφωνίας ebcore: το eDelivery παρουσιάζει τώρα ένα πρόσθετο πρότυπο OASIS που ονομάζεται ebcore Agreement Update.
Αποτελεσματική διαχείριση διαμόρφωσης: Οι ρυθμίσεις μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών, των διευθύνσεων URL, των εκδόσεων προφίλ, των αλγορίθμων ασφαλείας και των διευθύνσεων IP, μπορούν τώρα να ενημερωθούν μέσω μηνυμάτων AS4 μόλις δημιουργηθεί ένα κανάλι εργασίας. Αυτό εξορθολογίζει τη διαδικασία και μειώνει τη χειροκίνητη παρέμβαση.
Υποστήριξη για SMP 2.0:
Πιό πρόσφατα πρότυπα SMP: Οι προδιαγραφές υποστηρίζουν τώρα το πιο πρόσφατο πρότυπο OASIS Service Metadata Publishing (SMP) 2.0.
Πολλαπλά πιστοποιητικά: Οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν πολλαπλά πιστοποιητικά για διαφορετικούς σκοπούς, όπως η υπογραφή, η κρυπτογράφηση και η ανταλλαγή κλειδιών, η ενίσχυση της ασφάλειας και της ευελιξίας.
Ευέλικτη δυναμική ανακάλυψη:
Διευρυμένες δυνατότητες αναζήτησης: Η Dynamic Discovery υποστηρίζει πλέον αναζητήσεις με βάση την ταυτότητα του σημείου πρόσβασης του παραλήπτη (C3).
Βελτίωση της διαλειτουργικότητας: Αυτή η ευελιξία επιτρέπει την αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη δρομολόγηση μηνυμάτων μεταξύ των μερών.
eDelivery Building Block
Tο eDelivery είναι ένα δομικό στοιχείο που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφέρει τεχνικές προδιαγραφές, εγκαταστήσιμο λογισμικό και υπηρεσίες για την ασφαλή ανταλλαγή ψηφιακών δεδομένων σε ένα δίκτυο κόμβων.
Οι προδιαγραφές eDelivery περιλαμβάνουν το προφίλ eDelivery AS4, μια ανοικτή τεχνική προδιαγραφή που εξασφαλίζει ασφαλή, αγνωστικιστική και αξιόπιστη ανταλλαγή δεδομένων ωφέλιμου φορτίου· το προφίλ SMP eDelivery, σχεδιασμένο για τη δημοσίευση μεταδεδομένων υπηρεσίας σε 4-corner δίκτυο· το προφίλ eDelivery BDXL, το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό σημείων πρόσβασης εντός του δικτύου· και το eDelivery ebCore Party ID profile, τεχνική προδιαγραφή για τη συνιστώμενη ένδειξη για τη διεύθυνση του μέρους.
Αν παρακολουθείτε την εξέλιξη του Linux και των γραφικών περιβαλλόντων του, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι διανομές βασισμένες στο GNOME κυριαρχούν εδώ και χρόνια. Από τις πρώτες εκδόσεις GNOME 1.x μέχρι τις σύγχρονες εκδοχές του, διανομές όπως το Ubuntu, το Linux Mint και πολλές άλλες έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με τη μινιμαλιστική σχεδίασή του Gnome. Όμως, ας μην υποτιμούμε τις εναλλακτικές – υπάρχουν εξίσου εντυπωσιακές επιλογές εκεί έξω.
Και μία από τις καλύτερες είναι το KDE Plasma, γνωστό για την ομορφιά, την προσαρμοστικότητα και τη λειτουργικότητά του. Το KDE Plasma συνδυάζεται άψογα με το Fedora, δημιουργώντας μια εμπειρία χρήσης που απλά δεν πρέπει να χάσετε.
Η Ιστορία του Fedora
Το Fedora έκανε την εμφάνισή του το 2003 ως διάδοχος του Red Hat Linux, με στόχο να προσφέρει μια καινοτόμο και ανοιχτού κώδικα διανομή. Από την αρχή, το Fedora ξεχώρισε για τη δέσμευσή του στην ελευθερία του λογισμικού, τη σταθερότητα και την ταχύτητα στις νέες εκδόσεις. Με τα χρόνια, έχει αποκτήσει φήμη για την ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογιών Linux, κάνοντάς το ιδανικό για χρήστες που αναζητούν την αιχμή της τεχνολογίας.
Γιατί Fedora KDE;
Το Fedora έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αποδοτικά και αξιόπιστα λειτουργικά συστήματα για επιτραπέζιους υπολογιστές. Εντυπωσιάζει με την ταχύτητα και την αξιοπιστία του, ακόμα και σε συστήματα με περιορισμένους πόρους. Όταν αυτό το δυναμικό λειτουργικό σύστημα συνδυάζεται με το KDE Plasma, η εμπειρία γίνεται κάτι παραπάνω από μοναδική – είναι σχεδόν μαγική! Το KDE Plasma, πέρα από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, διακρίνεται για την ταχύτητα, την ευκολία χρήσης και τη σταθερότητά του.
Νέα Χαρακτηριστικά του Fedora KDE
Η τελευταία έκδοση, Fedora KDE 41, έρχεται εξοπλισμένη με KDE Plasma 6.2, που προσφέρει πληθώρα βελτιώσεων:
Ενσωματωμένα εργαλεία για διαμόρφωση και βαθμονόμηση tablet στα System Settings.
Βελτιώσεις στη διαχείριση χρωμάτων.
Πιο ομαλή διαχείριση HDR και ICC προφίλ για το πρωτόκολλο Wayland.
Χαρτογράφηση τόνου ενσωματωμένη στον συνθέτη KWin.
Ταχύτερη απόδοση HDR.
Νέα φίλτρα διόρθωσης αχρωματοψίας και βελτιωμένα εργαλεία προσβασιμότητας, όπως η λειτουργία “Sticky Keys”.
Και φυσικά, οι συνηθισμένες διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις απόδοσης.
Επιπλέον, ένας νέος δαίμονας προφίλ ενέργειας επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στις ρυθμίσεις κατανάλωσης ενέργειας, καθιστώντας το Fedora KDE ακόμα πιο ελκυστικό για καθημερινή και επαγγελματική χρήση.
Τι Εντυπωσιάζει στο Fedora KDE;
Το KDE Plasma λάμπει σε αυτή τη διανομή, με προσεγμένη, καλαίσθητη εμφάνιση. Η προεπιλεγμένη σκοτεινή θεματική επιλογή είναι πανέμορφη, ενώ η ενότητα “Χρώματα & Θέματα” στις Ρυθμίσεις Συστήματος σας επιτρέπει να εξατομικεύσετε την εμφάνιση όπως ακριβώς σας αρέσει. Η ισορροπία διαφάνειας και εφέ προσδίδει επαγγελματισμό και στυλ που δύσκολα βρίσκεις αλλού.
Και όσον αφορά την απόδοση; Είναι εντυπωσιακή! Κατά τη δοκιμή του σε εικονική μηχανή με μόλις 3 GB RAM, 2 πυρήνες CPU και 100 GB αποθηκευτικού χώρου, οι επιδόσεις παρέμειναν εξαιρετικές. Εφαρμογές εκτελούνται άμεσα, οι αναβαθμίσεις ολοκληρώνονται γρήγορα, και η εγκατάσταση νέων εφαρμογών από το app store είναι παιχνιδάκι.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Fedora KDE είναι η υποστήριξη τόσο για RPM όσο και για Flatpak. Αυτό σημαίνει ότι έχετε την ελευθερία να επιλέξετε ανάμεσα σε αποθετήρια Fedora και Flathub, προσφέροντας μέγιστη ευελιξία.
Τι Χρειάζεται Βελτίωση;
Η απαίτηση για επανεκκίνηση κατά τη διάρκεια αναβαθμίσεων είναι ίσως ένα μικρό μειονέκτημα. Αν και αυτή η πρακτική είναι καθιερωμένη στο Fedora, θα μπορούσε να περιοριστεί σε περιπτώσεις αναβαθμίσεων του πυρήνα.
Βασικές Εφαρμογές στο Fedora KDE
Το Fedora KDE συνοδεύεται από ένα σύνολο βασικών εφαρμογών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες σας:
Dolphin: Ένας γρήγορος και εύχρηστος διαχειριστής αρχείων με πλούσιες δυνατότητες.
Konsole: Ισχυρός τερματικός εξομοιωτής με δυνατότητες προσαρμογής.
Okular: Ευέλικτος προβολέας εγγράφων που υποστηρίζει πολλαπλούς τύπους αρχείων, όπως PDF και ePub.
Gwenview: Εφαρμογή προβολής εικόνων με φιλικό περιβάλλον χρήσης.
KWrite: Ελαφρύς επεξεργαστής κειμένου για γρήγορες σημειώσεις ή επεξεργασία αρχείων.
Spectacle: Εργαλείο λήψης στιγμιότυπων οθόνης με επιλογές επεξεργασίας.
LibreOffice: Πλήρης σουίτα γραφείου για έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις.
Firefox: Γρήγορος και ασφαλής περιηγητής για πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Συμπερασματικά
Το Fedora KDE Plasma είναι μια εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε αναζητά ένα αξιόπιστο, φιλικό προς τον χρήστη και ευέλικτο λειτουργικό σύστημα. Συνδυάζει εντυπωσιακή εμφάνιση, υψηλές επιδόσεις και πληθώρα χαρακτηριστικών, καθιστώντας το ιδανικό τόσο για επαγγελματική όσο και για καθημερινή χρήση.
Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή του; Το Fedora KDE είναι εδώ για να σας κατακτήσει!
Μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Fedora KDE από την επίσημη ιστοσελίδα. Η εγκατάσταση είναι απλή, με οδηγίες βήμα-βήμα για τη δημιουργία bootable USB και την εκκίνηση της εγκατάστασης. Ακόμα και αν είστε νέοι στο Linux, το Fedora KDE θα σας καθοδηγήσει ομαλά στην αρχική ρύθμιση.
Την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, νέα έργα κληρονομιάς εισέρχονται στο Κοινό Κτήμα. Δυστυχώς, πολλές φορές αυτά τα έργα μπορούν ακόμα να καταλήξουν να είναι απρόσιτα στο κοινό, παρά το γεγονός ότι, από νομική άποψη, τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει την πρόσβαση του κοινού.
Προκειμένου να μοιραστούμε εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές στο άνοιγμα αυτού του υλικού, διοργανώνεται η ετήσια Ημέρα Κοινού Κτήματος. Το 2025, θα εορταστεί το Κοινό Κτήμα στις 9 Ιανουαρίου.
Θα χρησιμοποιηθεί αυτή η ημέρα για να συζητηθούν εμπνευσμένες εξελίξεις και περιπτώσεις χρήσης από το Βέλγιο και θα ρίξουμε μια ματιά στο Κοινό Κτήμα μέσα από έναν ευρωπαϊκό φακό.
Τι είναι Κοινό Κτήμα (Public Domain);
Το Κοινό Κτήμα είναι η συλλογή όλων των δημιουργικών έργων που δεν υπόκεινται σε αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως πνευματικά δικαιώματα και συγγενικά δικαιώματα. Κάθε χρόνο, νέα έργα εισέρχονται στο Κοινό Κτήμα, επειδή σε πολλές χώρες, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων λήγει 70 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα ή του καλλιτέχνη.
Το νομικό καθεστώς δεν σημαίνει ότι αυτό το υλικό είναι επίσης αυτόματα προσβάσιμο. Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Κοινού Κτήματος, θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τα νομικά, οικονομικά, τεχνικά και θεσμικά εμπόδια που εμποδίζουν το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο ακόμη και μετά τη λήξη της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και θα συζητήσουμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.
Πρόγραμμα
Προκειμένου να συζητήσουμε το Κοινό Κτήμα από όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές γωνίες, φέτος, αποφασίστηκε να προσφερθεί μια επιλογή από δύο tracks για την πρωινή συνεδρία. :
Belgian Track (πρωί)
To Belgian track, που διεξάγεται κυρίως στα Ολλανδικά, θα τονίσει τις εξελίξεις στο Κοινό Κτήμα στο Βέλγιο και όχι μόνο. Οι συνεδρίες θα περιστρέφονται γύρω από την προβολή έργων Κοινού Κτήματος που ξεκλειδώθηκαν πρόσφατα και την (επανα)χρήση υλικούΚοινού Κτήματος. Το κομμάτι θα φιλοξενήσει επίσης την τελετή απονομής βραβείων Wiki Loves Heritage Belgium.
Ευρωπαϊκό Track (πρωί)
Στην αγγλική γλώσσα, το ευρωπαϊκό κομμάτι θα συζητήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους περιοριστικούς παράγοντες για τον Κοινό Κτήμα και θα τονίσει τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες και έργα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που στοχεύουν στην υπέρβαση αυτών των φραγμών.
Ολομέλεια (απόγευμα)
Το απόγευμα θα δούμε τον χειρισμό του Κοινού Κτήματος από οργανισμούς και πολιτικές πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από έναν ευρωπαϊκό φακό. Θα μάθετε περισσότερα για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών (όπως 3D και AI) στο Κοινλο Κτήμα, μεταξύ άλλων.
Θα ήταν ενδιαφέρουσα η ημέρα του Κοινού Κτήματος;
Εργάζεστε σε έναν οργανισμό GLAM και είστε περίεργοι για το ποιες ενέργειες μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανοίξετε τις συλλογές σας στο Public Domain και να γίνετε μέρος του διεθνούς, συνεχώς αναπτυσσόμενου κινήματος openGLAM; Η Ημέρα Κοινού Κτήματος 2025, είναι μια ιδανική ευκαιρία για έμπνευση.
Είστε υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για το Κοινό Κτήμα και τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν σε αυτό το πλαίσιο; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο ευρωπαϊκό track!
Μαζί με τους πολυάριθμους (διεθνείς) εταίρους μας, θα ρίξουμε μια ματιά στο Κοινό Κτή,α από μια ευρεία γκάμα προοπτικών, επομένως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!
Πρακτικές πληροφορίες
9 Ιανουαρίου 2024 στο KBR (Kunstberg 28, 1000 Βρυξέλλες). Η πρωινή συνεδρία χωρίζεται σε 2 κομμάτια, για τα οποία μπορείτε να εγγραφείτε ξεχωριστά. Το Bελγικό track θα είναι κυρίως στα ολλανδικά, με πιθανές παρεμβάσεις στα γαλλικά ή στα αγγλικά, ανάλογα με τον ομιλητή. Η ευρωπαϊκή πίστα καθώς και η απογευματινή ολομέλεια θα διεξαχθούν αποκλειστικά στα αγγλικά.
Εγγραφή
Οι εγγραφές για συμμετοχή στην Public Domain Day 2025 (αυτοπροσώπως ή και διαδικτυακά) είναι ανοιχτές τώρα (μέσω της ιστοσελίδας του meemoo). Σημειώστε ότι η διαδικτυακή συμμετοχή θα περιοριστεί στο ευρωπαϊκό track το πρωί και στην ολομέλεια το απόγευμα.
Τι είναι αυτό; Λοιπόν, ένας νόμος όπως ο CRA είναι εξαιρετικά μακρύς και πολύπλοκος και η συμμόρφωσή του με αυτόν θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση και πολλές νομικές συμβουλές.
Αντί να αναγκάζουν τον καθένα ξεχωριστά να το κάνει αυτό, στα ESB αποστέλλεται αντίθετα ένας κατάλογος θεμάτων που χρειάζονται απόδειξη και καλούνται να προτείνουν ένα σύνολο προτύπων που, εάν τηρηθούν, θα αποδείξουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Αυτό απλοποιεί πολύ τα πράγματα για όλους και οδηγεί σε αυτό που οι νομοθέτες αποκαλούν «τεκμήριο συμμόρφωσης». Εσείς θα μπορούσατε να συμμορφωθείτε με τη νομοθεσία με βάση τη δική σας έρευνα, αλλά ρεαλιστικά αυτό είναι αδύνατο σχεδόν για όλους, επομένως θα επιλέξετε να τηρήσετε τα εναρμονισμένα πρότυπα που παρέχονται από τα ESB.
Αυτή η αλλαγή σκοπού για τα πρότυπα είναι πολύ σημαντική. Έχουν εξελιχθεί από απλώς ένα όχημα για την προώθηση της διαλειτουργικότητας σε μια ενιαία αγορά – ένα προαιρετικό εργαλείο για ιδιωτικές εταιρείες που βελτιώνει το προϊόν τους για τους καταναλωτές τους – σε ένα όχημα για την απόδειξη της νομικής συμμόρφωσης – υποχρεωτική ευθύνη για όλους τους πολίτες και συνεπώς δημόσια ευθύνη . Αυτός ο νέος ρόλος δημιουργεί νέες προκλήσεις, καθώς το σύστημα προτύπων δεν σχεδιάστηκε αρχικά με γνώμονα τη νομική συμμόρφωση. Πράγματι, μας υπενθυμίζεται συχνά ότι η τυποποίηση είναι θέμα του ιδιωτικού τομέα.
Έτσι, για παράδειγμα, τα τρία ESB (ETSI, CENELEC και CEN) έχουν όλα «κανόνες ΙPR» που επιτρέπουν στους ιδιώτες που εργάζονται σε αυτά να ενσωματώνουν τα βήματα προτύπων που κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η ρύθμιση επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που δημιούργησε τον μηχανισμό Κανονισμός 1025/2012 (στο Παράρτημα II §4γ). Και τα τρία ESB ανέχονται ρητά αυτή τη συμπεριφορά, εφόσον τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη συνέχεια αδειοδοτούνται σε φορείς υλοποίησης των προτύπων με όρους «Δίκαιους, Λογικούς και Μη Διακρίσεις» (FRAND). Καμία από αυτές τις λέξεις δεν είναι ιδιαίτερα καλά καθορισμένη, και η συνέπεια είναι ότι για να εφαρμόσετε τα πρότυπα που προκύπτουν από τα ESB, ίσως χρειαστεί να έχετε σύμβουλο για να κατανοήσετε τις υποχρεώσεις σας για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να σας επιτρέψει να συνάψετε σχέση με τις μεγαλύτερες εμπορικές οντότητες της Ευρώπης για να διαπραγματευτείτε μια άδεια για αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Παραμερίζοντας τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί αυτό για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (όπου η ανάγκη για τέτοιες σχέσεις σε γενικές γραμμές εμποδίζει την εφαρμογή), είναι επίσης μια εξαιρετικά αμφισβητήσιμη πρόκληση για τη δημοκρατία μας. Στο θεμέλιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας βρίσκεται η απόλυτη απαίτηση ότι πρώτον, κάθε πολίτης μπορεί να γνωρίζει το νόμο που τα διέπει και δεύτερον, κάθε πολίτης μπορεί να συμμορφωθεί ελεύθερα εάν το επιλέξει. Η Υπόθεση Public.Resource.Org μας δείχνει ότι αυτή η αρχή επεκτείνεται επίσης σε πρότυπα που είναι ρητά ή αποτελεσματικά απαραίτητα για τη συμμόρφωση με μια δεδομένη νομοθεσία.
Αλλά όταν επιτρέπεται σε αυτά τα πρότυπα να έχουν ενσωματωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σκόπιμα από ιδιώτες για δικό τους κέρδος, οι πολίτες δεν μπορούν να συμμορφωθούν πρακτικά με το νόμο χωρίς ειδική υποστήριξη και μια απαραίτητη ιδιωτική σχέση με τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ενώ κάποιοι μπορεί να το θεώρησαν αυτό ένας ανεκτό συμβιβασμός όταν ο στόχος των προτύπων ήταν απλώς η διαλειτουργικότητα, είναι σαφώς μια περικοπή των θεμελιωδών δικαιωμάτων για την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία σχετικά με τον προσδιορισμό και τη διαπραγμάτευση μιας ιδιωτικής συμφωνίας αδειοδότησης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ειδικά εκείνα που ενσωματώνονται σκόπιμα σε πρότυπα.
Όπως ακριβώς ο κανονισμός 1025/2012 θα χρειαστεί επικαιροποίηση για να αντικατοπτρίζει τη δικαστική απόφαση σχετικά με τη διαθεσιμότητα προτύπων, το ίδιο θα πρέπει επίσης να επικαιροποιηθεί ώστε να απαιτείται ότι τα εναρμονισμένα πρότυπα θα γίνονται δεκτά από τα ESB μόνο εάν παρέχονται με όρους FRAND, όπου οι συνεισφέροντες αίρουν όλους τους περιορισμούς στη χρήση. Χωρίς αυτήν την αλλαγή, τα πρότυπα θα εξυπηρετούν μόνο το όφελος των κυρίαρχων παραγόντων και όχι του κοινού.
Το δυναμικό πεδίο των ανοιχτών δεδομένων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, αλληλεπιδρούμε και διαμορφώνουμε τον κόσμο μας. Από την προώθηση της διαφάνειας και την τροφοδοσία της έρευνας μέχρι την ενεργοποίηση τεχνολογικών προόδων και την ενημέρωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων είναι απεριόριστες. Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ... Read more
Workshop Alert: “Who owns your nudes?” Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος ελέγχει πραγματικά τα αρχεία σου; Ήρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου!
Μάθε πώς να στήσεις το δικό σου private cloud με το Nextcloud και εξασφάλισε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων σου.
Τι θα καλύψουμε:
Τι είναι το Nextcloud & γιατί να το χρησιμοποιήσεις
Εισαγωγή στο Docker & χρήση του
Πώς να στήσεις το Nextcloud σε server με Docker
Εγκατάσταση μέσω Softaculous
Ημερομηνία: 15 Δεκεμβρίου 2024 Ώρα: 15:00 – 20:00 Τοποθεσία: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διοργάνωση: OpenSource UOM Φέρε το laptop σου και έλα να μάθουμε πώς να προστατεύουμε τα δεδομένα μας!
Το Γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν,αποκάλυψε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να απελευθερωθεί από τις εξαρτήσεις του ιδιοκτησιακού λογισμικού , κάνοντας ένα νέο βήμα στο ταξίδι του ανοιχτού κώδικα.
Η στρατηγική ανοικτής καινοτομίας και ανοικτού κώδικα του κράτους αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια τεχνολογική αναβάθμιση — είναι μια θεμελιώδης αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι θεσμοί μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις ψηφιακές υποδομές. Με την περαιτέρω υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, το Schleswig-Holstein στοχεύει στη μείωση του κόστους, στην ενίσχυση της ασφάλειας και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου τεχνολογικού οικοσυστήματος.
Το κλειδί για τη στρατηγική είναι η δημιουργία ενός Open Source Program Office, το οποίο θα καθοδηγεί τη μετάβαση του κράτους από δαπανηρές λύσεις λογισμικού κλειστού κώδικα. Το γραφείο αυτό θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ των κυβερνητικών αναγκών και των καινοτόμων τεχνολογικών προσεγγίσεων, συνδέοντας τις απαιτήσεις του δημόσιου τομέα με ψηφιακές λύσεις.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των ιδιόκτητων συστημάτων με ανοιχτές εναλλακτικές λύσεις όπως τα λειτουργικά συστήματα Linux, LibreOffice και Nextcloud, επιδεικνύοντας μια ολοκληρωμένη δέσμευση στην ψηφιακή ανεξαρτησία. Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός ψηφιοποίησης του Schleswig-Holstein, Dirk Schrödter, δήλωσε ότι η κρατική κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκεκριμένη αρχή για τη μετάβαση από το ιδιόκτητο λογισμικό και προς τα ελεύθερα, συστήματα ανοιχτού κώδικα και τον ψηφιακά κυρίαρχο χώρο εργασίας πληροφορικής για τους περίπου 30,000 υπαλλήλους της κρατικής διοίκησης.
Η στρατηγική υπερβαίνει την απλή μείωση του κόστους. Αναπτύσσοντας έναν ψηφιακό κόμβο και αξιοποιώντας μια συνεργατική υπηρεσία cloud σχεδιασμένη για τη δημόσια διοίκηση, το Schleswig-Holstein δημιουργεί ένα μοντέλο τεχνολογικής αυτοδιάθεσης που θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλες περιοχές και χώρες. Ταοικονομικά οφέλη είναι σημαντικά. Το κράτος προβλέπει σημαντική εξοικονόμηση στην αδειοδότηση λογισμικού, αυξημένη ασφάλεια δεδομένων και αυξημένη ευελιξία στην τεχνολογική υποδομή. Επιπλέον, η πρωτοβουλία υπόσχεται την ενίσχυση των τοπικών ψηφιακών βιομηχανιών, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους περιφερειακούς επιχειρηματίες και προγραμματιστές τεχνολογίας.
Το πλήρες έγγραφο στρατηγικής, που είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του κράτους, καλεί τον έλεγχο και τη συνεργασία. Είναι μια τολμηρή δήλωση ότι η ψηφιακή ανεξαρτησία δεν είναι μόνο δυνατή — είναι απαραίτητη.
Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν με την τεχνολογική εξάρτηση, η πρωτοβουλία του Schleswig-Holstein προσφέρει μια συναρπαστική εναλλακτική λύση: ένα μέλλον όπου οι δημόσιοι θεσμοί θα μπορούν να λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτονομία, ασφάλεια και καινοτομία.
Στις 30 Ιανουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανοικτού Κώδικα (EOSA) θα φιλοξενήσει την εναρκτήρια τελετή απονομής των βραβείων, για τον εορτασμό της ευρωπαϊκής αριστείας στον ανοικτό κώδικα. Με αυτή τη νέα χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ πρωτοβουλία, η Ευρώπη τοποθετείται σε ηγετική θέση στον τομέα του λογισμικού και του υλισμικού ανοιχτού κώδικα.
Η πρωτοβουλία European Open Source Academy and Awards, με την υποστήριξη κοινοπραξίας επτά ευρωπαϊκών οργανισμών-εταίρων, καταδεικνύει την αναγνώριση από την ΕΕ της αξίας του λογισμικού και του υλισμικού ανοιχτού κώδικα για μια καινοτόμο τεχνολογική αγορά και μια ανταγωνιστική οικονομία. Το EOAS αποτελεί άμεση συνέχεια της μελέτης με θέμα «Ο αντίκτυπος του ανοικτού κώδικα στην οικονομία της ΕΕ» (2021), που ανατέθηκε από την GD CONNECT και εκπονήθηκε από τον Franhaufer και το OpenForum Europe. Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στην οικονομική αξία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και του υλισμικού για την Ευρώπη, με αντίκτυπο που κυμαίνεται μεταξύ 65 και 95 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη,και μια σχέση κόστους-οφέλους για τις επενδύσεις λογισμικού ανοικτής πηγής 1:4-1:10. Η μελέτη περιέγραφε επίσης τις συστάσεις πολιτικής για την πλήρη υλοποίηση και ενίσχυση του αντίκτυπου του λογισμικού και του υλισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη, στις οποίες τονίζεται η ανάγκη για μια στρατηγική προσέγγιση του ανοικτού κώδικα με επίκεντρο τη δημιουργία γνώσης, τη διάδοση και τη δικτύωση.
Με τη χρηματοδότηση του EOSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενήργησε βάσει αυτών των πορισμάτων και ακολούθησε στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά την ανάγκη αναγνώρισης και υποστήριξης του ανοιχτού κώδικα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να φέρει το λογισμικό και το υλικό ανοιχτού κώδικα στο επίκεντρο, αναγνωρίζοντας τα άτομα και τα έργα που από τις τεχνικές, εκπαιδευτικές, επιχειρηματικές και πολιτικές συνεισφορές τους είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη.
Η Ακαδημία: Αριστεία, μάθηση και βιωσιμότητα
«Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία θεσμών και βραβείων που θα ενισχύσουν την αναγνώριση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το λογισμικό και το υλικό ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη για πολλά χρόνια. Οι εργασίες θα συμβάλουν περαιτέρω στην προώθηση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και της ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ολόκληρη την κοινωνία, συμβάλλοντας και υιοθετώντας τεχνολογίες ανοικτής πηγής και, κατ’ επέκταση, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.» Johan Linaker, Ανώτερος Ερευνητής στο RISE, συντονιστής έργου
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανοικτού Κώδικα έχει ως στόχο να γίνει ένας μακροχρόνιος θεσμός, καθοδηγώντας τη χρήση και την ανάπτυξη λογισμικού και υλικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη, από τη συντήρηση και την καινοτομία έως τα επιχειρηματικά μοντέλα και τα πλαίσια πολιτικής. Με έμφαση στην αριστεία, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανοικτού Κώδικα θα φιλοξενήσει τα ετήσια Ευρωπαϊκά Βραβεία Ανοικτού Κώδικα, δημιουργώντας μια τελετή κύρους που θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από τους τομείς του ανοιχτού κώδικα, της πολιτικής και της βιομηχανίας.
Η EOSA ενσωματώνει επίσης στοιχεία κατάρτισης και μάθησης και θα αποτελέσει κόμβο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανταλλαγή γνώσεων, παρέχοντας μια οδό για την προώθηση του ενδιαφέροντος και της γνώσης για τη χρήση ανοικτού κώδικα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με αυτή την έμφαση στην κατάρτιση, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας γενιάς συνεισφερόντων ανοιχτού κώδικα και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του ανοικτού κώδικα και του βιομηχανικού και του δημόσιου τομέα της Ευρώπης.
Μια τελική βασική συνιστώσα της πρωτοβουλίας είναι μια μελέτη για τη διερεύνηση των κρίσιμων τομέων που πρέπει να αναγνωριστούν για την αύξηση της ευαισθητοποίησης της Ευρώπης σχετικά με την τεχνολογική και οικονομική αξία του ανοιχτού κώδικα. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα εργαλείο απεικόνισης για έργα ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη και θα τροφοδοτήσει μια στρατηγική προβολής προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης για τη διατήρηση και την καινοτομία ανοικτής πηγής.
Τα βραβεία: Ένας φάρος ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη
Η Ακαδημία θα συγκαλεί σε ετήσια βάση τα European Open Source Awards. Με τον κρίσιμο ρόλο του ανοιχτού κώδικα στη σημερινή ψηφιακή οικονομία να παραμένει πολύ συχνά στη σκιά, τα βραβεία θα είναι η ευκαιρία να φέρει την κοινότητα ανοιχτού κώδικα στο προσκήνιο και ειδικότερα να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με το λογισμικό και το υλικό ανοιχτού κώδικα.
Για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ανοικτού Κώδικα, η εναρκτήρια τελετή θα περιλαμβάνει μια πρώτη σειρά εναρκτήριων βραβείων που αναγνωρίζουν σημαντικές συνεισφορές που έχουν συμβάλει στην αύξηση του δημόσιου προφίλ του ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη. Αυτά θα περιλαμβάνουν το European Open Source Achievement Award, το Open Source Business & Impact Award, το Open Source Skills & Education Award και το Open Source Advocacy & Awareness Award.
Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου 2025 και θα καλωσορίσει εμπειρογνώμονες ανοικτού κώδικα παράλληλα με τους ηγέτες πολιτικής της Ευρώπης και τους επιχειρηματικούς ηγέτες.
Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.
Το Moodle είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από 120 εκατομμύρια και πλέον χρήστες. Πέρα από τη εκτεταμένη χρήση του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Moodle χρησιμοποιείται από πολλές μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως για την εκπαίδευση προσωπικού και την εκπαίδευση και υποστήριξη πελατών.
Σκοπός του Συνεδρίου MoodleMoot είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς
Θεματικές ενότητες MoodleMoot
Τεχνητή νοημοσύνη και LMS
Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle σε εταιρικό περιβάλλον
Mobile Learning
LMS ανοιχτού κώδικα
Learning analytics
Gamification στο Moodle
Διαχείριση και ανάπτυξη του Moodle
Επεκτάσεις και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμες
Εργαστήρια
Το συνέδριο απευθύνεται σε
Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των συμμετεχόντων που επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης είναι στις 12 Δεκεμβρίου 2024. Η εγγραφή παρακολούθησης είναι διαθέσιμη εδώ.
Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) έχει το δικαίωμα να παρέμβει στη νομική προσφυγή της Apple κατά του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. O DMA τέθηκε σε ισχύ από το 2022 και όρισε νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας που πληρούν τις προϋποθέσεις ως «gatekeepers». Οι Gatekeepers ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι οι λεγόμενες βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων των iOS και AppStore της Apple. Οι κανόνες DMA αποσκοπούν στη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και δίκαιης πρόσβασης στην αγορά νέων υπηρεσιών.
Η Apple, ορίζεται ως «gatekeeper» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αμφισβητεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στο λειτουργικό σύστημα και στο κατάστημα εφαρμογών της. Αυτή η υπόθεση εγείρει κρίσιμες ανησυχίες για την ελευθερία λογισμικού, ωθώντας το FSFE να παρέμβει και να ζητήσει από την Apple να αναλάβει τις ευθύνες της σύμφωνα με το DMA με τρόπο φιλικό προς τους προγραμματιστές.
Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, η Apple ασκεί μη ισορροπημένη ισχύ σε βασικούς τομείς λογισμικού και συσκευών. Αυτή η κυριαρχία στρεβλώνει σημαντικά τις ψηφιακές αγορές, βλάπτοντας όχι μόνο τον ανταγωνισμό της αγοράς αλλά και την ελευθερία λογισμικού, το ανοιχτό διαδίκτυο και τελικά την ψηφιακή δημοκρατία. Η Apple έχει πάρει μια επιθετική θέση κατά του DMA, προσπαθώντας να αποφύγει τους κανόνες σχετικά με το κατάστημα εφαρμογών και τη διαλειτουργικότητα του λειτουργικού του συστήματος ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση Τ-1080/23).
Το FSFE καλεί να απορριφθεί η υπόθεση της Apple
Το FSFE αντικρούει τη θέση της Apple αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία ρυθμίζεται υπό το πρίσμα του δημόσιου συμφέροντος. Στα επιχειρήματα που παρουσιάζονται, το FSFE υποστηρίζει ότι για λόγους θεμιτού ανταγωνισμού, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προστασίας των καταναλωτών, η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί εντελώς. Ο DMA αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών και μικρότερων προγραμματιστών ελεύθερου λογισμικού, επομένως η Apple πρέπει επίσης ανταγωνίζεται για την εμπιστοσύνη και την ποιότητα των προϊόντων, αντί να παρεμποδίζει εναλλακτικές υπηρεσίες ή να περιορίζει τους χρήστες με πρακτικές κλειδώματος.
Περίπτωση ορόσημο για χρήστες και προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού
Εάν το FSFE επιτύχει, οι προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού θα αντιμετωπίσουν λιγότερους περιορισμούς, αποκτώντας τη δυνατότητα να διανέμουν ελεύθερα λογισμικό, να επιτρέπει τo side-loading και να απαιτo;yn διαλειτουργικότητα με τα συστήματα της Apple. Οι χρήστες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής, επωφελούμενοι από τον αυξημένο ανταγωνισμό και την πρόσβαση σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, δυνατότητες και λύσεις. Αυτή η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί ως ορόσημο για την επιβολή του DMA. Το αποτέλεσμά του πιθανότατα θα καθορίσει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι gatekeepers για να θωρακίσουν την κυριαρχία τους στην αγορά. Με την παρέμβαση, το FSFE υπογραμμίζει τη σημασία της προτεραιότητας του δημόσιου συμφέροντος έναντι του εταιρικού συμφέροντος, με στόχο να διασφαλίσει ότι o DMA εκπληρώνει την υπόσχεσή της για άρση των μονοπωλιακών φραγμών, προώθηση της καινοτομίας και παροχή ουσιαστικών εναλλακτικών σε προγραμματιστές και καταναλωτές.
Σε μια μελέτη-ορόσημο που υπογραμμίζει τον διάχυτο ρόλο του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού (FOSS) στη σημερινή ψηφιακή οικονομία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στοιχεία ανοιχτού κώδικα υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες εφαρμογές, ενώ τα πακέτα ειδικά για το cloud δείχνουν την δραματική ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα σε αυτό τον τομέα.
Η έκθεση Census III of Free and Open Source Software που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, συντάχθηκε από ερευνητές από το Harvard Business School και το Laboratory for Innovation Science στο Harvard (LISH), σε συνεργασία με το Linux Foundation Research και το OpenSSF (Open Source Security Foundation). Η μελέτη βασίζεται σε δύο προηγούμενες απογραφές, προχωρώντας πέρα από τις βιβλιοθήκες λειτουργικών συστημάτων για να εξετάσει στοιχεία σε επίπεδο εφαρμογής που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του σύγχρονου λογισμικού.
Η νέα έκθεση ανέλυσε πάνω από 12 εκατομμύρια instances χρήσης FOSS σε περισσότερες από 10.000 εταιρείες. Η ερευνητική ομάδα του Harvard-Linux Foundation συνεργάστηκε με κορυφαίες εταιρείες ανάλυσης σύνθεσης λογισμικού (SCA), συμπεριλαμβανομένων των FOSSA, Snyk, Sonatype και Synopsis, συνδυάζοντας ανώνυμα δεδομένα από πολλές πλατφόρμες. Η ανάλυση περιελάμβανε τόσο αυτοματοποιημένες σαρώσεις βάσεων παραγωγικού κώδικα όσο και διεξοδικούς ανθρώπινους ελέγχους των στοιχείων λογισμικού, παρέχοντας πληροφορίες τόσο για την άμεση χρήση των πακέτων FOSS όσο και για τις έμμεσες εξαρτήσεις τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού λογισμικού.
Τα βασικά ευρήματα της απογραφής περιλαμβάνουν:
Τα στοιχεία ανοιχτού κώδικα υπάρχουν στο 96% των βάσεων κώδικα.
Υπάρχει μια δραματική αύξηση στη χρήση πακέτων για συγκεκριμένες υπηρεσίες cloud.
Υπάρχει συνεχής εξάρτηση από την ξεπερασμένη Python 2, εκθέτοντας τα συστήματα σε κινδύνους ασφαλείας.
Η υιοθέτηση της γλώσσας Rust αυξήθηκε κατά 500% από την προηγούμενη έρευνα, σηματοδοτώντας μια στροφή προς το memory-safe programming.
Η έλλειψη τυποποιημένης ονομασίας για στοιχεία λογισμικού αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας.
Μια μικρή ομάδα συνεισφερόντων καθοδηγεί μεγάλα έργα FOSS, θέτοντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα τους.
“Το μεγαλύτερο εύρημα έκπληξη ήταν η σημαντική αύξηση στη χρήση βιβλιοθηκών OSS για πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud”, δήλωσε στο ITPro Today ο David Wheeler, διευθυντής του Open Source Supply Chain Security στο OpenSSF.
Ο Wheeler σημείωσε ότι ενώ η χρήση των υπηρεσιών cloud δεν ήταν νέα όταν έγινε η προηγούμενη ανάλυση Census II, η άνοδος στο Census III είναι αρκετά δραματική. Κατά την άποψή του, υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες αναπτύξεις cloud συχνά ακολουθούσαν μια προσέγγιση ανύψωσης και μετατόπισης – απλώς μεταφέροντας υπάρχουσες εφαρμογές λογισμικού για να εκτελούνται σε σύννεφο – ενώ τώρα το λογισμικό αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ειδικά για να τρέχει σε σύννεφο και να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες διαθέσιμες υπηρεσίες πάνω τους.
Ο κίνδυνος για τα έργα μεμονωμένων συντηρητών
Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 40% των κορυφαίων έργων είχαν μόνο έναν ή δύο προγραμματιστές που αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 80% των συνεισφορών. Αυτή η συγκέντρωση των συντηρητών αντιπροσωπεύει μια πιθανή ανησυχία για την ασφάλεια.
Το 2024, ανακαλύφθηκε μια επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού που βασιζόταν στην κοινωνική μηχανική για να εισαγάγει κακόβουλα μια κερκόπορτα στο δημοφιλές πακέτο ανοιχτού κώδικα XZ Utils. Η επίθεση περιελάμβανε την έναρξη μιας εκστρατείας πίεσης στον μοναχικό συντηρητή του έργου για να προσθέσει έναν δεύτερο συντηρητή, ο οποίος αργότερα εισήγαγε την κερκόπορτα. Αυτό το περιστατικό χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης σχετικά με τη συγκέντρωση της ευθύνης στα έργα FOSS και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από τη συντήρηση των έργων από πολύ μικρές ομάδες.
“Ορισμένα έργα έχουν έναν ή λίγους προγραμματιστές και θα θέλαμε να δούμε πολλούς προγραμματιστές σε έργα που χρησιμοποιούνται ευρέως, καθώς η ύπαρξη πολλών προγραμματιστών μπορεί να λειτουργήσει ως έλεγχος για άλλους”, είπε ο Wheeler.
Ο Wheeler σημείωσε ότι η επίθεση στο XZ Utils δείχνει επίσης μια πρόκληση για την οποία εργάζεται το OpenSSF: να διασφαλίσει ότι ο πηγαίος κώδικας που ελέγχεται είναι αυτό που εκτελούν οι άνθρωποι.
«Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα είναι ότι μπορεί να αναθεωρηθεί ευρέως για την αναζήτηση ακούσιων ή σκόπιμων τρωτών σημείων», είπε.
Τούτου λεχθέντος, ο Wheeler σημείωσε ότι η αναθεώρηση δεν βοηθά εάν αυτό που εξετάζεται δεν είναι αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος. Έργα OpenSSF όπως το SLSA και το Sigstore εργάζονται για να σκληρύνουν τη διαδικασία κατασκευής και διανομής, ώστε να διασφαλίσουν ότι ο κώδικας που εκτελούν οι άνθρωποι δημιουργείται από τον πηγαίο κώδικα που εξετάστηκε.
Γιατί η Python 2 εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία της Python 3
Ένα άλλο βασικό εύρημα στην έκθεση είναι η επικράτηση παλαιότερων γλωσσών προγραμματισμού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε πριν από 16 χρόνια, η υιοθέτηση της Python 3 εξακολουθεί να είναι ημιτελής, με ορισμένους τομείς να εμφανίζουν 20-30%χρήση Python 2. Όσον αφορά το πώς οι προγραμματιστές λογισμικού ανοιχτού κώδικα μπορούν να εργαστούν για να βελτιώσουν αυτήν την κατάσταση, ο Wheeler έχει μερικές ιδέες.
«Το μάθημα είναι απλό: Κάντε εξαιρετικά εύκολη την ενημέρωση σε νέες εκδόσεις», είπε. “Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι νέες εκδόσεις θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατές με παλαιότερες εκδόσεις — ειδικά την προηγούμενη έκδοση. Η διασφάλιση της συμβατότητας προς τα πίσω μπορεί να απαιτεί επιπλέον προσπάθεια προγραμματιστή, αλλά είναι σχεδόν πάντα η σωστή προσέγγιση.”
Αγαπητά μέλη της WordPress κοινότητας,Με την ολοκλήρωση μιας ακόμη δημιουργικής χρονιάς, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια συνολική αποτίμηση των δράσεών μας και να…
Το πρώτο συνέδριο με θέμα το Qt framework στην Ελλάδα επιστρέφει και θα λάβει μέρος στις 5 Δεκεμβρίου στο Impact Hub Athens στις 18:00.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στη σελίδα του event: https://qtgreece.extenly.com/. Η είσοδος θα είναι δωρεάν αλλά η εγγραφή απαραίτητη καθώς η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη.
Η πρώτη έκδοση των βραβείων Best Cases Public Sector Tech Watch πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο GovTech Connect Assembly στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης επιβραβεύσε την πόλη του Ελσίνκι (Φινλανδία) και το ισπανικό «Υπουργείο Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με τα Δικαστήρια» για τις πρωτοποριακές αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις τους προς υποστήριξη του δημόσιου τομέα.
Ο Δήμος του Ελσίνκι κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία « Κυβέρνηση προς κυβέρνηση» (G2G) για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που βελτιώνουν τις εσωτερικές διαδικασίες στον δημόσιο τομέα. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το πολεοδομικό έργοReimagining Helsinki δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες πιθανών εξελίξεων στους δρόμους.
Το έργο δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με όλα τα δημογραφικά στοιχεία εκ των προτέρων σχετικά με τους μελλοντικούς μετασχηματισμούς της γειτονιάς τους και τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με πιο διαδραστικό και προσβάσιμο τρόπο. Δύο δρόμοι έχουν ήδη μεταμορφωθεί με επιτυχία.
Το ισπανικό «Υπουργείο Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με τα Δικαστήρια» κέρδισε την κατηγορία βραβείο από κυβέρνηση σε πολίτη (G2C) για τη λύση blockchain για την προσέγγιση των δραστηριοτήτων δικαιοσύνης με τους πολίτες.
Μέσω μιας εικονικής επιφάνειας εργασίας ψηφιακής διαμεσολάβησης (EVID), οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τις δικαστικές διαδικασίες τους στο διαδίκτυο και να παρίστανται σε εξ αποστάσεως ακροάσεις με πλήρεις εγγυήσεις νομικής ασφάλειας. Στα τέλη Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 370,000 αυτού του είδους εικονικές συνεδριάσεις.
Τέσσερεις τιμητικές αναφορές
Προς τιμήν των πολλών άλλων έργων αναδυόμενης τεχνολογίας που υλοποιούνται στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, τέσσερα άλλα έργα έλαβαν επίσης ειδικές αναφορές από την κριτική επιτροπή. Πρόκειται για:
— EMI Έξυπνη απασχόληση: μια νέα ψηφιακή λύση από το Υπουργείο Απασχόλησης, Εμπορίου και Μετανάστευσης στην Xunta de Galicia, η οποία προσφέρει πιο προσαρμοσμένη και αποτελεσματική στήριξη σε όσους αναζητούν εργασία (κατηγορία G2C).
eFTI4EU — Ψηφιακή μετάβαση στο μέλλον των εμπορευματικών μεταφορών: Έργο του Υπουργείου Κλίματος της Εσθονίας, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για τη βελτίωση των διασυνοριακών εμπορευματικών μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθιστώντας την εφοδιαστική των εμπορευματικών μεταφορών ασφαλέστερη, διαφανή και εξορθολογισμένη. (Αναφορά διαλειτουργικότητας).
— Ρομποτικός αυτοματισμός διαδικασιών στη διοίκηση της δικαιοσύνης: ένα δεύτερο έργο του ισπανικού «Υπουργείου Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με τα Δικαστήρια» που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των δικαστικών διαδικασιών με τη χρήση της ΤΝ για την αυτοματοποίηση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών χαμηλού κινδύνου. (Ανακατεύθυνση από Ολιστική Καινοτομία).
Μετά την τελετή, πραγματοποιήθηκε μια στρογγυλή τράπεζα στην οποία καθένας από τους νικητές μοιράστηκε τις προσωπικές του ιδέες για την επιτυχία τους. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή μιας τεχνολογικής λύσης στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα, η συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις έναντι μεγάλων εταιρειών, η κλιμάκωση του αντίκτυπου μιας λύσης σε άλλα πλαίσια και το κίνητρο για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της εφαρμογής των αναδυόμενων τεχνολογιών.
Το PSTW (Public Sector Tech Watch) είναι το παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες υιοθετούνται στον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός από το κέντρο γνώσης, έχει συλλέξει περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις χρήσης και πολλές ιστορίες σχετικά με τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών (όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Blockchain, η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, οι εικονικοί κόσμοι, ακόμη και η κβαντική υπολογιστική) από τις διοικήσεις.
Η πρώτη έκδοση των Βραβείων Best Cases (που συνδιοργανώθηκαν με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών) έχει ως στόχο να θέσει στο προσκήνιο τη βέλτιστη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα και των πιο καινοτόμων δημόσιων διοικήσεων στην Ευρώπη.
Σε προηγούμενη συνέντευξη, ο Διευθυντής Προγράμματος «Διαλειτουργική Ευρώπη» Στέφανος Κότογλου δήλωσε ότι τα βραβεία προορίζονται να χρησιμεύσουν ως επιπλέον κίνητρο για άλλες διοικήσεις για την υιοθέτηση των λύσεων των βραβευθέντων έργων, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή των χρηστών, ακόμη και αναπαραγωγή των βραβευμένων ιδεών σε άλλες περιοχές. Εν ολίγοις, τα βραβεία είναι σημαντικά για την «επικέντρωση έργων GovTech για να εμπνεύσουν άλλους».
Πριν από την ανακοίνωση των βραβευθέντων, ο Luca Tangi από το Κοινό Κέντρο Ερευνών παρουσίασε σύντομα την έκθεση του Κέντρου σχετικά με τις τελευταίες τάσεις στην υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα.
Η δεύτερη και η τρίτη έκδοση των βραβείων Best Cases βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
The organizing team of the Panhellenic FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2024 conference thanks all participants for their presence and invites student groups, in collaboration with members of the academic community, to submit proposals for hosting the next conference.
The proposals should be divided into the following three subsections:
Organizing Committee
The names of students and academic staff (faculty members) who will be part of the organizing committee.
The names of representatives from Local Government bodies, Chambers of Commerce, business associations, open-source communities, as well as professionals actively participating in open-source projects.
Location of the Event
City where the event will take place.
Potential venues for hosting the conference (e.g., university of the city, cultural center, hotel, etc.).
Venue capacity (size and number of rooms, spaces for booths – posters).
Proposed date for the event.
The tentative structure of the two-day program, with the proposed topics per session and the inclusion of a session in English aimed at open-source communities from the broader region (Balkans, Turkey, Middle East, and Mediterranean countries).
Additional Information
Access to the city hosting the event (e.g., by ferry, airplane, frequency of routes).
Access to the event venue.
Accessibility of the venue for people with disabilities.Internet accessibility.
Access to dining facilities.
Ways to utilize online applications in organizing the conference.
For the organizing committee, the following are provided:
A Debian VM with a web server and database (nginx/php/mariadb) along with WordPress to design and set up your website.
Proposal Management for talks and workshops: For presentations and the program, the tool pretalx.org (pretalx.fossccomm.gr) will be used.
The proposals should be completed and be sent at info@fosscomm.gr.
Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2024 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.
Οι προτάσεις θα πρέπει να χωρίζονται σε 3 υπο-ενότητες, οι οποίες θα είναι οι παρακάτω.
Οργανωτική Ομάδα
Τα ονόματα των φοιτητών και μελών ΔΕΠ που θα συμμετέχουν την οργανωτική επιτροπή. Τα ονόματα των στελεχών από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων, κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού καθώς στελέχη που συμμετέχουν ενεργά σε open source projects.
Τόπος Διοργάνωσης
Πόλη που θα λάβει χώρα η διοργάνωση.
Υποψήφιοι χώροι για την φιλοξενία του συνεδρίου (π.χ πανεπιστήμιο της πόλης, πολιτιστικό κέντρο, ξενοδοχείο, κ.τ.λ).
Χωρητικότητα των χώρων (μέγεθος και πλήθος αιθουσών, χώροι για booths – posters).
Προτεινόμενη ημερομηνία διοργάνωσης.
H ενδεικτική δομή του διημερου προγραμματος, με την προτεινόμενη θεματολογία ανα ενότητα (sessions) και προβλεψη μιας ενότητας στα αγγλικά που θα απευθύνεται στις κοινότητες του ανοιχτού λογισμικού της ευρύτερης περιοχής (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή & χώρες της Μεσογείου).
Πρόσθετες πληροφορίες
Τρόπος πρόσβασης στην πόλη διοργάνωσης (πλοία, αεροπλάνα, συχνότητα δρομολογίων).
Τρόπος πρόσβασης στο χώρο διοργάνωσης.
Προσβασιμότητα των χώρων από ΑμεΑ.
Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.
Πρόσβαση σε χώρους εστίασης.
Τρόποι χρήσης των διαδικτυακών εφαρμογών στην οργάνωση του συνεδρίου.
Για την οργανωτική επιτροπή παρέχονται τα εξής:
ένα VM Debian με webserver και βάση δεδομένων (nginx/php/mariadb) με WordPress για να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε τον δικτυακό σας τόπο.
Διαχείριση Προτάσεων για ομιλίες και εργαστήρια: για παρουσιάσεις και του προγράμματος το εργαλείο pretalx.org (pretalx.fossscomm.gr)
Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να αποστέλλονται στο info@fosscomm.gr.
Καλά διαβάσατε. Το KDE αναπτύσσει τη δική του επίσημη διανομή Linux! Το σχέδιο, με την κωδική ονομασία "Project Banana" 🍌, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο Akademy 2024 από τον Harald Sitter… Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου KDE Linux - Η Διανομή Linux του KDE! 😲 όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider
Λίγα υγρά είναι πιο πολύτιμα από το μελάνι εκτυπωτή, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι το μελάνι είναι ακριβό στην κατασκευή. Πώς μπορεί η HP — και οι λίγοι ανταγωνιστές της στην ολιγοπωλιακή αγορά εκτυπωτών — να ξεφεύγουν και να χρεώνουν τέτοια ποσά;
Απλά: Είναι ένας συνδυασμός μονοπωλιακής εξουσίας, παράξενων νόμων και τεχνολογίας εχθρικής προς τους καταναλωτές.
Δείτε πώς λειτουργεί
Δεν υπάρχει λόγος να χρειαστεί να αγοράσετε μελάνι HP για να μπείτε στον εκτυπωτή σας HP - όχι περισσότερο από όσο θα έπρεπε να αγοράσετε κορδόνια Nike για τα Jordans σας.
Οι εταιρείες εκτυπωτών έχουν διάφορες μεθόδους για να δυσκολέψουν εσάς και τους ανταγωνιστές την αντικατάσταση των ακριβών δοχείων του εκτυπωτή:
Ανταγωνισμός: Οι εταιρείες εκτυπωτών έχουν μια πολύ συγκεντρωμένη αγορά — ένα ολιγοπώλιο. Αφού καταβροχθίζουν η μία την άλλη, μόνο πέντε μεγάλες εταιρείες έχουν μείνει όρθιες.
Νομικός: Οι εταιρείες εκτυπωτών βασίζονται σε έναν συνδυασμό νόμων περί «πνευματικής ιδιοκτησίας» (IP) για να εμποδίσουν τρίτα μέρη να κάνουν αντίστροφη μηχανική των εκτυπωτών τους για την κατασκευή διαλειτουργικά (συμβατά) δοχεία μελάνης. Οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει ευρεσιτεχνίες, πνευματική ιδιοκτησία, και άλλους νόμους για να τρομοκρατήσουν τρίτα μέρη που θελουν να σας πουλήσουν δοχεία εκτυπωτών σε λογικές τιμές.
Τεχνικός: Τα δοχεία μελάνης από τις μεγάλες εταιρείες συχνά περιλαμβάνουν πλέον μικροτσίπ που έχουν σχεδιαστεί για να σας εμποδίζουν να χρησιμοποιείτε μελάνι τρίτων κατασκευαστών. Είναι δυνατό να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα στέλνει ψέματα στον εκτυπωτή σας για λογαριασμό σας, έτσι ώστε ένα δοχείο μελάνης τρίτου κατασκευαστή 5 $ να λέει στον εκτυπωτή σας: "Ναι, είμαι κασέτα μελάνης HP". Ωστόσο, οι εταιρείες εκτυπωτών εκμεταλλεύονται επίσης τις συνεχείς συνδέσεις δικτύου των συσκευών τους για να προωθήσουν "ενημερώσεις" στον εκτυπωτή σας που τους αναγκάζουν να απορρίψουν δοχεία μελάνης τρίτων από εταιρείες που έχουν αντιμετωπίσει τους νομικούς κινδύνους για να σας παρέχουν φθηνότερο μελάνι. Αυτές οι αναγκαστικές υποβαθμίσεις συχνά χαρακτηρίζονται ως ενημερώσεις ασφαλείας, αλλά συχνά περιλαμβάνουν τις ασφαλείς γνώσεις της εταιρείας εκτυπωτών ότι θα συνεχίσετε να πληρώνετε για το μελάνι τους.
Γιατί λοιπόν οι εταιρείες εκτυπωτών χρεώνουν τόσο πολύ το μελάνι;Γιατί μπορούν. Επειδή έχουν συγχωνευθεί ή έχουν αγοράσει τους περισσότερους ανταγωνιστές τους. Επειδή έχουν οπλίσει τους νόμους για να καταστήσουν παράνομη την τροποποίηση του εκτυπωτή σας από εσάς ή την κατασκευή δοχείων μελάνης από ανταγωνιστές που λειτουργούν με αυτόν. Επειδή μπορούν να στέλνουν ενημερώσεις στον εκτυπωτή σας όποτε θέλουν, όχι απλώς για να προσθέσουν λειτουργίες ή να προστατεύσουν την ασφάλειά σας, αλλά για να σας κλέψουν τη λειτουργικότητα.
Γιατί τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν
Από κάψουλες καφέ και πακέτα χυμού, σε απορρίμματα γατούλας και λαμπτήρες, το επιχειρηματικό μοντέλο δοχείων μελανιού εκτυπωτή έχει εμπνεύσει πολλούς μιμητές. Τυλίγοντας ένα προϊόν σε τεχνολογικές κλειδαριές, οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από έναν νόμο που ποινικοποιεί την ενέργεια με τρόπους που τις δυσαρεστούν. Οι εκτυπωτές δεν είναι μοναδικοί σε αυτό: είναι επίσης ανεξέλεγκτα τα πράγματα σε τρακτέρ, αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα.
Ο τεχνολογικός τομέας συχνά διαπραγματεύεται όπως το μιμιδίο με τον Darth Vader Αλλά όταν αγοράζετε μια συσκευή, είναι δική σας και θα πρέπει να έχετε τον τελευταίο λόγο για το πώς τη χρησιμοποιείτε. Οι εταιρείες εκτυπωτών ισχυρίζονται ότι σε κλειδώνουν μόνο για να σε κρατήσουν ασφαλή. Αλλά είτε αυτές οι κλειδαριές κλειδώνουν τους κακούς είτε όχι, κλειδώνουν εσείς σε.
Τι μπορείτε να κάνετε
Σκεφτείτε τι θα κάνει αυτή η ενημέρωση firmware του εκτυπωτή
Αν και γενικά θα πρέπει να ενημερώσετε το υλικολογισμικό για λόγους ασφαλείας, πολλές συλλογικές αγωγές έχουν κατατεθεί ενάντια στην πρακτική της HP να χρησιμοποιεί ενημερώσεις για να περιορίσει τη δυνατότητά σας να χρησιμοποιείτε μελάνι τρίτων κατασκευαστών. Συνδυάζοντας νόμιμες επιδιορθώσεις ασφαλείας με ενημερώσεις που σας κλειδώνουν από τα μελάνια τρίτων, οι εταιρείες εκτυπωτών σάς αναγκάζουν να περιορίσετε τις καταναλωτικές επιλογές σας, προκειμένου να αποτρέψουν τους χάκερ.
Μάθετε για τις εναλλακτικές λύσεις για το μελάνι "First-Party".
Από σύριγγες μέχρι λύσεις φτιαγμένο μόνος σου, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σε μελάνι που κοστίζει περισσότερο από χρυσό.
Αγωνιστείτε για το δικαίωμά σας να επισκευάζετε (και να χρησιμοποιείτε) τις συσκευές σας
Αυτά τα νομοσχέδια αποτελούν επιβεβαίωση ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σας υπερισχύουν των εταιρικών προτιμήσεων. Υποστηρίξτε τη νομοθεσία για το «δικαίωμα επισκευής» που απαιτεί από τους κατασκευαστές να διαθέτουν εξαρτήματα και υλικά για διάφορες συσκευές και σταματά τις πρακτικές που περιορίζουν την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας όπως νομίζετε.
Ένας χώρος δεδομένων είναι ένα ασφαλές οικοσύστημα όπου τα δεδομένα μπορούν να κοινοποιηθούν, να προσπελαστούν και να χρησιμοποιηθούν μεταξύ ενός δικτύου αξιόπιστων συνεργατών. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αποθήκευση δεδομένων, ένας χώρος δεδομένων επιτρέπει την ελεγχόμενη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των οργανισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία και το απόρρητο των δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή ... Read more
Την 1η Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου αναλογιζόμαστε τον μετασχηματιστικό αντίκτυπό της στη διακυβέρνηση και τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007, και με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2009, η Συνθήκη της Λισαβόνας είχε ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική νομιμότητα της ΕΕ. ... Read more
Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.
Ολοκληρώθηκε και για φέτος ο μαραθώνιος λημματογράφησης «Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας 2024». Ο διαγωνισμός, που σκοπό του έχει τη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των λημμάτων με θέματα σχετικά με την Ασία έλαβε χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Τη διοργάνωση του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού ανέλαβε για έκτη συνεχή χρονιά η Ομάδα Χρηστών Κοινότητας Wikipedia στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του διαγωνισμού δημιουργήθηκαν στην Ελληνική Βικιπαίδεια 120 νέα λήμματα σχετικά με τις χώρες της Ασίας.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές του Robot Framework είναι η αρχιτεκτονική του, η οποία στηρίζεται σε ένα keyword-driven testing μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι οι testers μπορούν να γράφουν test cases χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ή συνδυασμούς ενεργειών. Η απλότητα αυτή επιτρέπει σε μη τεχνικούς χρήστες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία δημιουργίας tests, κάνοντάς το προσιτό και σε ανθρώπους που δεν έχουν βαθιά γνώση προγραμματισμού.
Επέκταση μέσω Βιβλιοθηκών
Το Robot Framework υποστηρίζει πλήθος βιβλιοθηκών (libraries) που διευρύνουν τη λειτουργικότητα του. Αυτές οι βιβλιοθήκες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών, όπως η δοκιμή web εφαρμογών (με τη δημοφιλή βιβλιοθήκη Selenium), η διαχείριση APIs, η δοκιμή mobile εφαρμογών, και πολλές άλλες. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αυτοματοποιήσουν διαφορετικούς τύπους εφαρμογών και διαδικασιών με μια μόνο πλατφόρμα.
Επιπλέον, το Robot Framework είναι επεκτάσιμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους βιβλιοθήκες σε γλώσσες όπως η Python, η Java και .NET. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα προσαρμογής του framework σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε έργου, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέσουν λειτουργικότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία των testing διαδικασιών τους.
Διαδικασία Εκπαίδευσης και Υποστήριξης
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην υιοθέτηση νέων εργαλείων είναι η εκπαίδευση των χρηστών και η υποστήριξή τους, ειδικά σε οργανισμούς που έχουν ήδη εδραιώσει άλλες διαδικασίες testing. Το Robot Framework διαθέτει μια μεγάλη και ενεργή κοινότητα χρηστών που προσφέρει υποστήριξη, υλικό εκπαίδευσης και τεκμηρίωση. Η κοινότητα αυτή έχει αναπτύξει πληθώρα οδηγών, tutorials και παραδειγμάτων που διευκολύνουν νέους χρήστες να εξοικειωθούν γρήγορα με το σύστημα.
Η τεκμηρίωση του Robot Framework είναι εκτενής και κατανοητή, παρέχοντας πληροφορίες για τις βασικές λειτουργίες, τις διαθέσιμες βιβλιοθήκες και τις δυνατότητες προσαρμογής. Αυτό καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία εκμάθησης και την εφαρμογή του framework σε διάφορα έργα.
Χρήση και Πλεονεκτήματα
Ο κύριος στόχος του Robot Framework είναι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών testing, μειώνοντας τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας του λογισμικού. Με την αυτοματοποίηση, οι testers μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετα και δημιουργικά καθήκοντα, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Robot Framework είναι ότι είναι κατάλληλο για αναπτυξιακά περιβάλλοντα Agile και DevOps, προσφέροντας γρήγορες ανατροφοδοτήσεις και υποστηρίζοντας την έννοια του continuous testing. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει στις ομάδες να παραδώσουν ποιοτικό λογισμικό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στις 11 Ιανουαρίου 2024, ανακοινώθηκε με επίσημο δελτίο τύπου η δημοσίευση του Ευρωπαϊκού νόμου για τα δεδομένα. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ανατρέχουμε στις εξελίξεις του περασμένου έτους και ταυτόχρονα προσβλέπουμε στο τι θα ακολουθήσει για τον νόμο για τα δεδομένα. Με στόχο τη υποστήριξη μιας πιο ανταγωνιστικής και καινοτόμου οικονομίας δεδομένων βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ... Read more
ΤοFlexth είναι ένα καινοτόμο εργαλείο ανοικτού κώδικα που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) για την εκτίμηση του βάθους των υδάτων και τη βελτίωση της χαρτογράφησης των πλημμυρών, ιδίως για τους δορυφορικούς χάρτες, με την ενσωμάτωση της τοπογραφίας του εδάφους. Αυτός ο πρωτοποριακός αλγόριθμος, που προτάθηκε από τους ερευνητές AndreaBetterle και Peter Salamon, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων των πλημμυρών. Με την ενίσχυση των προβλέψεων για τις περιοχές πλημμύρας, στηρίζει την αποτελεσματικότερη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Βασικά χαρακτηριστικά του Flexth στην εκτίμηση των πλημμυρών
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και της επεξεργασίας δεδομένων έχουν μετασχηματίσει τη χαρτογράφηση των πλημμυρών. Οι δορυφόροι παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική των πλημμυρών, όπως η έκταση του νερού και η εξέλιξη της πλημμύρας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ορατότητας κατά τη διάρκεια νεφελωδών συνθηκών ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, και της αδυναμίας εκτίμησης του βάθους του νερού.
Όπως επισημαίνουν οι Betterle και Salamon:
«Βάθος νερού είναι η διαφορά μεταξύ της ανύψωσης της επιφάνειας του νερού και του υποκείμενου εδάφους […] που θεωρείται η πλέον ενημερωτική υποκατάστατη μεταβλητή για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων πλημμύρας»
Παραδοσιακά, το βάθος του νερού εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας επίγειες παρατηρήσεις και χειροκίνητες μετρήσεις, μεθόδους που είναι χρονοβόρες και προσφέρουν περιορισμένη χωρική κάλυψη, ειδικά για μεγάλες περιοχές.
Η Flexth αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση με την ενσωμάτωση τοπογραφικών δεδομένων για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών χαρτών. Επεκτείνει τις προβλέψεις πλημμύρας σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες με βάση το υψόμετρο και υπολογίζει τις εκτιμήσεις της στάθμης και του βάθους των υδάτων, καλύπτοντας ένα κρίσιμο κενό στην ανάλυση των επιπτώσεων των πλημμυρών.
Πώς συνέβαλε ο Ανοιχτός Κώδικας στην ανάπτυξη του Flexth;
Το ερευνητικό άρθρο «Εκτίμηση βάθους νερού και ενίσχυση της έκτασης των πλημμυρών για χάρτες πλημμύρας με βάση δορυφόρους», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Natural Hazards and Earth System Sciences (NHESS) με άδειαCreative Commons Attribution 4.0, εξηγεί πώς ο αλγόριθμος FLEXTH είναι διαθέσιμος ως σενάριο ανοικτής πρόσβασης Python στο code.europa.eu, επειδή το FLEXTH σχεδιάστηκε «για να λειτουργεί χωρίς επίβλεψη σε εύλογο χρόνο σε περιοχές αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».
Η Flexth διατίθεται μέσω άδειας ανοιχτού κώδικα, όπως ορίζεται στην απόφαση της Επιτροπής 8.12.2021, και το αποθετήριο του είναι προσβάσιμο στο Code.europe.eu. Σε υπολογιστικό επίπεδο,το Flexth χρησιμοποιεί την Open Source Computer Vision Library, για να διευκολύνει την αποτελεσματική επεξεργασία εικόνων μεγάλων συνόλων δεδομένων raster. Ο κώδικας OpenCV είναι προσβάσιμος στο Github.
Μελλοντική ολοκλήρωση
Το JRC εργάζεται επί του παρόντος για την ενσωμάτωση του Flexth στο σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης των πλημμυρών (GFM) στο πλαίσιο των υπηρεσιών διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Copernicus (EMS) της ΕΕ. Η ενσωμάτωση αυτή θα επιτρέψει στις ομάδες πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ
Ο Εθνικός Συσσωρευτής Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr του ΕΚΤ προσφέρει πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμικών και ιστορικών τεκμηρίων, όπως ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και οπτικοακουστικό υλικό, τα οποία μπορούν να ζωντανέψουν και να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία της Ιστορίας, της Τέχνης, τη Λογοτεχνίας και πολλών άλλων μαθημάτων και διαθεματικών παρουσιάσεων.
Στο διαδικτυακό σεμινάριο θα διερευνηθεί πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν ψηφιακούς πόρους από τον συσσωρευτή στα σχέδια μαθημάτων τους για να προωθήσουν την κριτική σκέψη, να εμπλέξουν τους μαθητές με αυθεντικό ιστορικό και πολιτιστικό υλικό και να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στον ψηφιακό γραμματισμό, όπως είναι η ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling), η αξιολόγηση πηγών, η έρευνα, η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων κ.ά. Θα παρουσιαστούν οι νέοι τρόποι ανακάλυψης περιεχομένου με τους οποίους εμπλουτίστηκε η πύλη SearchCulture.gr: η αναζήτηση ιστορικών προσώπων και ένα νέο είδος ψηφιακών εκθέσεων, οι “Προσωπογραφίες”.
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης από τα Δωδεκάνησα, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Δράμα, το Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το νομό Ηρακλείου. Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν από τους Συμβούλους, ανά νομό/περιοχή ευθύνης.
Το σεμινάριο είναι ανοικτό για όλους με προεγγραφή εδώ. Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ.
To webinar διοργανώνεται από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, καθώς και του ρόλου του ΕΚΤ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, ο οποίος προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.
Σχετικά με το SearchCulture.gr
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου και ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana μέσω της υποδομής SearchCulture.gr που αναπτύσσει. Σήμερα, το SearchCulture.gr φιλοξενεί περισσότερα από 850.000 ψηφιακά τεκμήρια, που άπτονται της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, χάρτες και βιβλία. Συμμετέχουν 91 φορείς, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, εφορείες και πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων η Εθνική Πινακοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ίδρυμα Αβέρωφ, κ.ά.
Στο SearchCulture.gr συλλέγονται, εμπλουτίζονται σημασιολογικά και ευρετηριάζονται τα περιγραφικά μεταδεδομένα των ψηφιακών τεκμηρίων ως προς τα πρόσωπα, τις ιστορικές περιόδους, τους τύπους των τεκμηρίων, τις τοποθεσίες και τα θέματα, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις συσχετίσεις ανάμεσά τους, σε όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας. Το ΕΚΤ ως διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής́ για την Europeana, διαθέτει σε αυτή τις συλλογές που συλλέγει, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές και μεριμνώντας για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διεθνώς.
In this blog post, I’ll share my personal notes on setting up a kubernetes cluster using kubeadm on Ubuntu 24.04 LTS Virtual Machines.
For this setup, I will use three (3) Virtual Machines in my local lab. My home lab is built on libvirt with QEMU/KVM (Kernel-based Virtual Machine), and I use Terraform as the infrastructure provisioning tool.
Prerequisites
at least 3 Virtual Machines of Ubuntu 24.04 (one for control-plane, two for worker nodes)
2GB (or more) of RAM on each Virtual Machine
2 CPUs (or more) on each Virtual Machine
20Gb of hard disk on each Virtual Machine
No SWAP partition/image/file on each Virtual Machine
Streamline the lab environment
To simplify the Terraform code for the libvirt/QEMU Kubernetes lab, I’ve made a few adjustments so that all of the VMs use the below default values:
ssh port: 22/TCP
volume size: 40G
memory: 4096
cpu: 4
Review the values and adjust them according to your requirements and limitations.
Git Terraform Code for the kubernetes cluster
I prefer maintaining a reproducible infrastructure so that I can quickly create and destroy my test lab. My approach involves testing each step, so I often destroy everything, copy and paste commands, and move forward. I use Terraform to provision the infrastructure. You can find the full Terraform code for the Kubernetes cluster here: k8s cluster - Terraform code.
If you do not use terraform, skip this step!
You can git clone the repo to review and edit it according to your needs.
git clone https://github.com/ebal/k8s_cluster.git
cd tf_libvirt
You will need to make appropriate changes. Open Variables.tf for that. The most important option to change, is the User option. Change it to your github username and it will download and setup the VMs with your public key, instead of mine!
But pretty much, everything else should work out of the box. Change the vmem and vcpu settings to your needs.
Initilaze the working directory
Init terraform before running the below shell script.
This action will download in your local directory all the required teffarorm providers or modules.
terraform init
Ubuntu 24.04 Image
Before proceeding with creating the VMs, we need to ensure that the Ubuntu 24.04 image is available on our system, or modify the code to download it from the internet.
In Variables.tf terraform file, you will notice the below entries
# The image source of the VM
# cloud_image = "https://cloud-images.ubuntu.com/oracular/current/focal-server-cloudimg-amd64.img"
cloud_image = "../oracular-server-cloudimg-amd64.img"
If you do not want to download the Ubuntu 24.04 cloud server image then make the below change
# The image source of the VM
cloud_image = "https://cloud-images.ubuntu.com/oracular/current/focal-server-cloudimg-amd64.img"
# cloud_image = "../oracular-server-cloudimg-amd64.img"
otherwise you need to download it, in the upper directory, to speed things up
cd ../
IMAGE="oracular" # 24.04
curl -sLO https://cloud-images.ubuntu.com/${IMAGE}/current/${IMAGE}-server-cloudimg-amd64.img
cd -
ls -l ../oracular-server-cloudimg-amd64.img
Spawn the VMs
We are ready to spawn our 3 VMs by running terraform plan & terraform apply
if you already the IPs of your VMs, run the below script to ALL 3 VMs
sudo tee -a /etc/hosts <<EOF
192.168.122.223 k8scpnode1
192.168.122.50 k8swrknode1
192.168.122.10 k8swrknode2
EOF
No Swap on the control-plane node
Be sure that SWAP is disabled in all virtual machines!
sudo swapoff -a
and the fstab file should not have any swap entry.
The below command should return nothing.
sudo grep -i swap /etc/fstab
If not, edit the /etc/fstab and remove the swap entry.
If you follow my terraform k8s code example from the above github repo,
you will notice that there isn’t any swap entry in the cloud init (user-data) file.
Nevertheless it is always a good thing to douple check.
Kernel modules on the control-plane node
We need to load the below kernel modules on all k8s nodes, so k8s can create some network magic!
overlay
br_netfilter
Run the below bash snippet that will do that, and also will enable the forwarding features of the network.
Before installing any software, we need to make a tiny change to needrestart program. This will help with the automation of installing packages and will stop asking -via dialog- if we would like to restart the services!
temporarily
export -p NEEDRESTART_MODE="a"
permanently
a more permanent way, is to update the configuration file
echo "$nrconf{restart} = 'a';" | sudo tee -a /etc/needrestart/needrestart.conf
Installing a Container Runtime on the control-plane node
It is time to choose which container runtime we are going to use on our k8s cluster. There are a few container runtimes for k8s and in the past docker were used to. Nowadays the most common runtime is the containerd that can also uses the cgroup v2 kernel features. There is also a docker-engine runtime via CRI. Read here for more details on the subject.
You can find the containerd configuration file here:
/etc/containerd/config.toml
In earlier versions of ubuntu we should enable the systemd cgroup driver.
Recomendation from official documentation is:
It is best to use cgroup v2, use the systemd cgroup driver instead of cgroupfs.
Starting with v1.22 and later, when creating a cluster with kubeadm, if the user does not set the cgroupDriver field under KubeletConfiguration, kubeadm defaults it to systemd.
Installing kubeadm, kubelet and kubectl on the control-plane node
Install the kubernetes packages (kubedam, kubelet and kubectl) by first adding the k8s repository on our virtual machine. To speed up the next step, we will also download the configuration container images.
This guide is using kubeadm, so we need to check the latest version.
Kubernetes v1.31 is the latest version when this guide was written.
VERSION="1.31"
curl -fsSL https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/Release.key | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg
# allow unprivileged APT programs to read this keyring
sudo chmod 0644 /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg
# This overwrites any existing configuration in /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
echo "deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg] https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/ /" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
# helps tools such as command-not-found to work correctly
sudo chmod 0644 /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
sleep 2
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y kubelet kubeadm kubectl
Get kubernetes admin configuration images
Retrieve the Kubernetes admin configuration images.
sudo kubeadm config images pull
Initializing the control-plane node
We can now proceed with initializing the control-plane node for our Kubernetes cluster.
There are a few things we need to be careful about:
We can specify the control-plane-endpoint if we are planning to have a high available k8s cluster. (we will skip this for now),
Choose a Pod network add-on (next section) but be aware that CoreDNS (DNS and Service Discovery) will not run till then (later),
define where is our container runtime socket (we will skip it)
advertise the API server (we will skip it)
But we will define our Pod Network CIDR to the default value of the Pod network add-on so everything will go smoothly later on.
Create user access config to the k8s control-plane node
Our k8s control-plane node is running, so we need to have credentials to access it.
The kubectl reads a configuration file (that has the token), so we copying this from k8s admin.
rm -rf $HOME/.kube
mkdir -p $HOME/.kube
sudo cp -i /etc/kubernetes/admin.conf $HOME/.kube/config
sudo chown $(id -u):$(id -g) $HOME/.kube/config
ls -la $HOME/.kube/config
echo 'alias k="kubectl"' | sudo tee -a /etc/bash.bashrc
source /etc/bash.bashrc
Verify the control-plane node
Verify that the kubernets is running.
That means we have a k8s cluster - but only the control-plane node is running.
kubectl cluster-info
# kubectl cluster-info dump
kubectl get nodes -o wide
kubectl get pods -A -o wide
Install an overlay network provider on the control-plane node
As I mentioned above, in order to use the DNS and Service Discovery services in the kubernetes (CoreDNS) we need to install a Container Network Interface (CNI) based Pod network add-on so that your Pods can communicate with each other.
Kubernetes Flannel is a popular network overlay solution for Kubernetes clusters, primarily used to enable networking between pods across different nodes. It’s a simple and easy-to-implement network fabric that uses the VXLAN protocol to create a flat virtual network, allowing Kubernetes pods to communicate with each other across different hosts.
Make sure to open the below udp ports for flannel’s VXLAN traffic (if you are going to use it):
sudo ufw allow 8472/udp
To install Flannel as the networking solution for your Kubernetes (K8s) cluster, run the following command to deploy Flannel:
k apply -f https://raw.githubusercontent.com/flannel-io/flannel/master/Documentation/kube-flannel.yml
Verify CoreDNS is running on the control-plane node
Verify that the control-plane node is Up & Running and the control-plane pods (as coredns pods) are also running
k get nodes -o wide
NAME STATUS ROLES AGE VERSION INTERNAL-IP EXTERNAL-IP OS-IMAGE KERNEL-VERSION CONTAINER-RUNTIME
k8scpnode1 Ready control-plane 12m v1.31.3 192.168.122.223 <none> Ubuntu 24.10 6.11.0-9-generic containerd://1.7.23
The following instructions apply similarly to both worker nodes. I will document the steps for the k8swrknode1 node, but please follow the same process for the k8swrknode2 node.
Ports on the worker nodes
As we learned above on the control-plane section, kubernetes runs a few services
Protocol
Direction
Port Range
Purpose
Used By
TCP
Inbound
10250
Kubelet API
Self, Control plane
TCP
Inbound
10256
kube-proxy
Self, Load balancers
TCP
Inbound
30000-32767
NodePort Services
All
Firewall on the worker nodes
so we need to open the necessary ports on the worker nodes too.
and do not forget, we also need to open UDP 8472 for flannel
sudo ufw allow 8472/udp
The next few steps are pretty much exactly the same as in the control-plane node.
In order to keep this documentation short, I’ll just copy/paste the commands.
Hosts file in the worker node
Update the /etc/hosts file to include the IPs and hostname of all VMs.
Installing kubeadm, kubelet and kubectl on the worker node
VERSION="1.31"
curl -fsSL https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/Release.key | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg
# allow unprivileged APT programs to read this keyring
sudo chmod 0644 /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg
# This overwrites any existing configuration in /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
echo "deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg] https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/ /" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
# helps tools such as command-not-found to work correctly
sudo chmod 0644 /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
sleep 3
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y kubelet kubeadm kubectl
Get Token from the control-plane node
To join nodes to the kubernetes cluster, we need to have a couple of things.
a token from control-plane node
the CA certificate hash from the contol-plane node.
If you didnt keep the output the initialization of the control-plane node, that’s okay.
Run the below command in the control-plane node.
sudo kubeadm token list
and we will get the initial token that expires after 24hours.
TOKEN TTL EXPIRES USAGES DESCRIPTION EXTRA GROUPS
7n4iwm.8xqwfcu4i1co8nof 23h 2024-11-26T12:14:55Z authentication,signing The default bootstrap token generated by 'kubeadm init'. system:bootstrappers:kubeadm:default-node-token
In this case is the
7n4iwm.8xqwfcu4i1co8nof
Get Certificate Hash from the control-plane node
To get the CA certificate hash from the control-plane-node, we need to run a complicated command:
is a general purpose, web-based UI for Kubernetes clusters. It allows users to manage applications running in the cluster and troubleshoot them, as well as manage the cluster itself.
Next, we can move forward with installing the Kubernetes dashboard on our cluster.
Helm
Helm—a package manager for Kubernetes that simplifies the process of deploying applications to a Kubernetes cluster. As of version 7.0.0, kubernetes-dashboard has dropped support for Manifest-based installation. Only Helm-based installation is supported now.
We need to add the kubernetes-dashboard helm repository first and install the helm chart after:
# Add kubernetes-dashboard repository
helm repo add kubernetes-dashboard https://kubernetes.github.io/dashboard/
# Deploy a Helm Release named "kubernetes-dashboard" using the kubernetes-dashboard chart
helm upgrade --install kubernetes-dashboard kubernetes-dashboard/kubernetes-dashboard --create-namespace --namespace kubernetes-dashboard
The output of the command above should resemble something like this:
Release "kubernetes-dashboard" does not exist. Installing it now.
NAME: kubernetes-dashboard
LAST DEPLOYED: Mon Nov 25 15:36:51 2024
NAMESPACE: kubernetes-dashboard
STATUS: deployed
REVISION: 1
TEST SUITE: None
NOTES:
*************************************************************************************************
*** PLEASE BE PATIENT: Kubernetes Dashboard may need a few minutes to get up and become ready ***
*************************************************************************************************
Congratulations! You have just installed Kubernetes Dashboard in your cluster.
To access Dashboard run:
kubectl -n kubernetes-dashboard port-forward svc/kubernetes-dashboard-kong-proxy 8443:443
NOTE: In case port-forward command does not work, make sure that kong service name is correct.
Check the services in Kubernetes Dashboard namespace using:
kubectl -n kubernetes-dashboard get svc
Dashboard will be available at:
https://localhost:8443
A NodePort is a type of Service in Kubernetes that exposes a service on each node’s IP at a static port. This allows external traffic to reach the service by accessing the node’s IP and port. kubernetes-dashboard by default runs on a internal 10.x.x.x IP. To access the dashboard we need to have a NodePort in the kubernetes-dashboard service.
We can either Patch the service or edit the yaml file.
Choose one of the two options below; there’s no need to run both as it’s unnecessary (but not harmful).
Before finishing this blog post, I would also like to share how to install a simple nginx-app as it is customary to do such thing in every new k8s cluster.
But plz excuse me, I will not get into much details.
You should be able to understand the below k8s commands.
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Welcome to nginx!</title>
<style>
html { color-scheme: light dark; }
body { width: 35em; margin: 0 auto;
font-family: Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif; }
</style>
</head>
<body>
<h1>Welcome to nginx!</h1>
<p>If you see this page, the nginx web server is successfully installed and
working. Further configuration is required.</p>
<p>For online documentation and support please refer to
<a href="http://nginx.org/">nginx.org</a>.<br/>
Commercial support is available at
<a href="http://nginx.com/">nginx.com</a>.</p>
<p><em>Thank you for using nginx.</em></p>
</body>
</html>
Nginx-App from Browser
Change the default page
Last but not least, let’s modify the default index page to something different for educational purposes with the help of a ConfigMap
The idea is to create a ConfigMap with the html of our new index page then we would like to attach it to our nginx deployment as a volume mount !
Έχετε μια τεράστια συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων, μουσικής, βιντεοπαιχνιδιών, λογισμικού και ταινιών που αγοράσατε ως ψηφιακή λήψη και πιθανώς νομίζετε ότι τα κατέχετε, όπως ένα φυσικό βιβλίο ή ένα DVD. Ξανασκεφτείτε το.
Θυμάστε αυτούς τους όρους στους οποίους κάνατε κλικ ως μέρος της “αγοράς;” Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί οι όροι ήταν μια άδεια, η οποία έθεσε τους κανόνες για το πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτό το περιεχόμενο—όπως τη συμφωνία ενοικίασης ενός διαμερίσματος.
Αυτή η συμφωνία — την οποία ο ψηφιακός ιδιοκτήτης (κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων) γνωρίζει ότι δεν διαβάσατε — σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ανταλλάξετε τα πράγματά σας, να τα δώσετε ή να τα πουλήσετε. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή.
Εάν η εταιρεία από την οποία το αγοράσατε κλείσει, αλλάξει τους όρους της ή απλώς χάσει τα δικαιώματα για αυτό που «αγόρασες», αυτό το περιεχόμενο μπορεί να αφαιρεθεί από τις συσκευές σας. Το ξέρουμε γιατί έχει ήδη συμβεί. Πίσω στο 2009, άνθρωποι που είχαν αντίγραφα του 1984 του Τζορτζ Όργουελ ξύπνησαν ένα πρωί για να βρίσκουν το βιβλίο τους να έχει χαθεί από τα Kindles τους λόγω μιας διαμάχης μεταξύ της Amazon και των εκδοτών. Το 2018, οι πελάτες του iTunes που αγόρασαν ταινίες , σοκαρισμένοι παρατήρησαν ότι η Apple μερικές φορές διαγράφει τίτλους από τις βιβλιοθήκες των χρηστών για λόγους αδειοδότησης. Και το 2024, πελάτες που αγόρασαν περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής Redbox το βρήκ;ν δύσκολο ή αδύνατο ν; έχουν πρόσβαση αε αυτ’ο αφού η εταιρεία κήρυξε πτώχευση.
Δείτε πώς λειτουργεί
Όταν αγοράζετε ένα φυσικό αντίγραφο μιας ταινίας, ενός βιντεοπαιχνιδιού ή ενός άλμπουμ, έχετε το δικαίωμα να δανείσετε, να δωρίσετε ή να μεταπωλήσετε αυτό το αντίγραφο. Αυτό οφείλεται στο δόγμα της «πρώτης πώλησης», το οποίο βασίζεται στην ιδέα ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων πήρε την πλήρη αξία του υλικού του την πρώτη φορά που πωλήθηκε ένα αντίγραφο. Τώρα, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων δεν κατέχει πλέον το αντίγραφο — εσείς το έχετε. Ακόμα κι αν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων θα προτιμούσε να μην το παραχωρήσετε ή να το μεταπωλήσετε, μπορείτε. Αυτό το δόγμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς περιορισμούς στην εμβέλεια της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι βιβλιοθήκες και οι πωλητές μεταχειρισμένων βιβλίων βασίζονται στο δόγμα της «πρώτης πώλησης». Αλλά οι βιομηχανίες πνευματικών δικαιωμάτων ποτέ δεν συμπάθησαν την πρώτη πώληση, καθώς δημιουργεί ανταγωνισμό για τους τίτλους τους. Ούτε οι τεχνολογικοί γίγαντες που διαχειρίζονται τα καταστήματα που σας πωλούν τις λήψεις.
Το δόγμα της πρώτης πώλησης δεν μας έχει ακολουθήσει στο διαδίκτυο. Με σπάνιες εξαιρέσεις, μπορείτε να νοικιάσετε μόνο διαδικτυακό περιεχόμενο. (Αυτό διαφέρει από τις υπηρεσίες ροής όπως το Spotify ή το Netflix, για τις οποίες πληρώνετε κατ’ αποκοπή πρόσβαση σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη συλλογή περιεχομένου που δεν μπορείτε να ελέγξετε). Οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλα τα είδη μεθόδων για να βεβαιωθούν ότι δεν μπορείτε να παραχωρήσετε ή να μεταπωλήσετε τη λήψη σας, όπως η ενσωμάτωσή του με λογισμικό Digital Rights Management (DRM) που σας εμποδίζει να το αντιγράψετε. Το ίδιο λογισμικό δυσκολεύει επίσης τα άτομα που πρέπει να τροποποιήσουν τις συσκευές ή το περιεχόμενό τους για να το κάνουν πιο προσιτό—όπως κάποιος που έχει αχρωματοψία που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή για να αντικαταστήσει αυτόματα τα χρώματα που δεν μπορούν να δουν με τα χρώματα μπορούν.
Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει
Το περιεχόμενο που αγοράσατε δεν θα πρέπει να εξαφανιστεί εάν ένας εκδότης και μια εταιρεία τεχνολογίας τσακωθούν. Θα πρέπει να σας επιτρέπεται να πουλήσετε, να δωρίσετε και να δωρίσετε την περιουσία σας.Οι νόμοι για την “Δίκαιη χρήση” μπορεί να εξακολουθούν να προστατεύουν πολλές χρήσεις ψηφιακού περιεχομένου, αλλά χωρίς σαφές δικαίωμα πρώτης ψηφιακής πώλησης, εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα αναλαμβάνετε νομικό κίνδυνο εάν:
δώστε ένα μεταχειρισμένο σχολικό βιβλίο σε έναν φίλο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει καινούργιο.
αφήστε την εκπληκτική μουσική συλλογή σας σε ένα μέλος της οικογένειας στη διαθήκη σας.
μεταπωλήστε ένα μεταχειρισμένο βιντεοπαιχνίδι που έχετε παίξει μόνο μερικές φορές.
μεταφέρετε τη συλλογή πολυμέσων σας από τη μια πλατφόρμα πολυμέσων στην άλλη.
Ο περιορισμός της πρόσβασης στη δωρεά, τον δανεισμό και τη μεταπώληση διατηρεί τη γνώση και το περιεχόμενο περιφραγμένο από ένα ψηφιακό χάσμα, όπου τα άτομα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα τέλη συνδρομής ή να αγοράσουν νέο περιεχόμενο μένουν εκτός.
Το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και οι ελεύθερες αγορές κάποτε απέρριψαν αυτές τις προσπάθειες να υπονομεύσουν την αρχή της πρώτης πώλησης. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εκδότες και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποκτήσει πάρα πολλά περιθώρια για να χρησιμοποιήσουν συμφωνίες άδειας χρήσης για να εξαλείψουν τα δικαιώματά σας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Όπου είναι δυνατόν, αγοράστε φυσικά αντίγραφα
Δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να κατέχετε πραγματικά ψηφιακά αντίγραφα πολυμέσων, αλλά ενώ είναι, μια λύση είναι απλή: αγοράστε φυσικά αντίγραφα όταν μπορείτε.
Προσοχή στο DRM
Οι τεχνολογίες διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) προσπαθούν να ελέγξουν τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε με τα μέσα και το υλικό που έχετε αγοράσει. Τις περισσότερες φορές, αυτή η τεχνολογία είναι ενσωματωμένη στα μέσα που «αγοράζετε» για να σας εμποδίσει να τη μεταφέρετε σε άλλες πλατφόρμες.
Αναζητήστε καταστήματα που πωλούν περιεχόμενο χωρίς DRM
Ακριβώς επειδή πολλά καταστήματα πωλούν μόνο ψηφιακά μέσα φορτωμένα με DRM δεν σημαίνει ότι το κάνουν όλοι. Ορισμένα καταστήματα, όπως το GOG για βιντεοπαιχνίδια, το Bandcamp για μουσική (και το Apple Music, για αυτό το θέμα) και το Smashwords για βιβλία, όλα εξειδικεύονται ή προσφέρουν περιεχόμενο χωρίς DRM. Αλλά ακόμη και μεγάλοι παίκτες, όπως η Amazon, παρέχουν επιλογές χωρίς DRM, εάν ένας εκδότης επιμείνει σε αυτό.
Μάθετε για την ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι εκδότες βιβλίων προσπάθησαν να επιβάλουν μια ελάχιστη τιμή μεταπώλησης στα βιβλία βάζοντας μια ειδοποίηση σε κάθε αντίτυπο. Στη δεκαετία του 1930, οι δισκογραφικές έβαλαν ειδοποιήσεις «μόνο για ιδιωτική χρήση, όχι για μετάδοση» σε δίσκους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν τους δίσκους τους χωρίς πρόσθετη πληρωμή. Στη δεκαετία του 1980, τα κινηματογραφικά στούντιο δοκίμασαν το ίδιο πράγμα με βιντεοκασέτες, προσπαθώντας να ελέγξουν την επιχείρηση ενοικίασης βίντεο.
Τι οδηγεί την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον δημόσιο τομέα; Ποιες είναι οι πρακτικές διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη; Πώς μπορεί το blockchain να φέρει επανάσταση στις δημόσιες διοικήσεις; Ποιες πρωτοβουλίες GovTech διαμορφώνουν το μέλλον; Αυτές οι ερωτήσεις – και οι απαντήσεις τους – βρίσκονται στο επίκεντρο τεσσάρων πρόσφατων εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Παρατηρητήριο Τεχνολογίας του Δημοσίου Τομέα (PSTW), μέρος της Πρωτοβουλίας Διαλειτουργικής Ευρώπης της GD DIGIT
Οι εκθέσεις αποτελούν απόσταξη γνώσεων από έρευνα που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο που διεξήχθη σε συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο τι προσφέρει κάθε έκθεση:
1.Ικανότητες και πρακτικές διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη στον δημόσιο τομέα
Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με τον Rony Medaglia (Copenhagen Business School) και τον Patrick Mikalef (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας), εστιάζει στις ικανότητες και τις πρακτικές διακυβέρνησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η δημιουργία αξίας. Δείτε το βίντεο και διαβάστε ολόκληρη την έκθεση.
2. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από το δημόσιο;
Βασισμένη σε έρευνα 576 διευθυντών δημοσίου σε επτά χώρες της ΕΕ, αυτή η έκθεση διερευνά τους παράγοντες και τα εμπόδια στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα. Σε συνεργασία με τον Stephan Grimmelikhuijsen (Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης), ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι μάνατζερ όταν ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Δείτε το βίντεο και διαβάστε ολόκληρη την έκθεση.
3. GovTech: Παράγοντες που επηρεάζουν, κοινές απαιτήσεις και συστάσεις
Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με τους Björn Niehaves και Gerhard Klassen (Πανεπιστήμιο της Βρέμης), εντοπίζει τα εμπόδια και τις ευκαιρίες για την υιοθέτηση διασυνοριακών λύσεων GovTech, προσφέροντας συστάσεις για εφαρμογή σε όλη την ΕΕ. Δείτε το βίντεο και διαβάστε ολόκληρη την έκθεση.
4. Public Sector Tech Watch: Υιοθέτηση AI, Blockchain και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών
Αυτή η περιεκτική έκθεση χαρτογραφεί 1.617 τεκμηριωμένες περιπτώσεις υιοθέτησης αναδυόμενης τεχνολογίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις, που καλύπτουν την τεχνητή νοημοσύνη, το Blockchain, την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα και τον κβαντικό υπολογισμό. Δείτε την πλήρη έκθεση εδώ.
Ένα βασικό στοιχείο του έργου GovTech Connect Project είναι η Μελέτη Προοπτικής που αναπτύσσεται από το The Lisbon Council Η Μελέτη είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός οράματος και ενός οδικού χάρτη με συστάσεις πολιτικής για την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη βοήθεια τους να προετοιμάσουν το δρόμο για το επόμενο κύμα σχεδιασμού πολιτικής στον τομέα της Διαλειτουργικότητας και του Μετασχηματισμού Ψηφιακής Κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον πολιτικής για το δυναμικό του GovTech έχει στην πραγματικότητα αποκτήσει δυναμική, ειδικά στην Ευρώπη, όχι μόνο ως ευκαιρία για κυβερνητικό εκσυγχρονισμό μέσω της υιοθέτησης των καλύτερων τεχνολογικών λύσεων, αλλά και για την ανάπτυξη και την εδραίωση ενός αναδυόμενου κύματος καινοτόμων λύσεων που θα μπορούσαν παίρνουν το σχήμα «μονόκερων» στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, αυτή η προοπτική υπονομεύεται από πολλά σημεία συμφόρησης, όπως ο κάθετος κατακερματισμός των εθνικών αγορών προμηθειών, ο αργός ρυθμός με τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών και οι δομές παροχής γίνονται διαλειτουργικοί τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών, η δυσκολία στη στρατηγική χρήση των δημοσίων συμβάσεων για την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών μέσω του ανοίγματος σε νέους προμηθευτές· και γενικότερα την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης μιας κουλτούρας καινοτομίας στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δράσεων αναβάθμισης των δεξιοτήτων τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Συν-ανάπτυξη του GovTech στην ΕΕ: τι θα γινόταν αν;
Για τη δημιουργία μελλοντικών σεναρίων και ενός Οδικού Χάρτη στον ορίζοντα για το 2050, διεξήχθη μια δομημένη διαδικασία, διασφαλίζοντας εσωτερική συνοχή με τα τρία μεθοδολογικά βήματα που ακολουθήθηκαν για την εκτέλεση της Μελέτης:
1) Οραματισμός,
2) Συν-Σχεδιασμός μελλοντικών σεναρίων και
3) Συν-ανάπτυξη του χάρτη πορείας GovTech 2050.
Πρώτα απ ‘όλα, υιοθετώντας μια προσέγγιση συν-δημιουργίας, με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπων διαφορετικών ενδιαφερομένων στις διάφορες φάσεις της έρευνας, ένα όραμα για το μελλοντικό ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech ορίστηκε ως εξής: Να καθιερωθεί ένα κοινό πλαίσιο διακυβέρνησης GovTech σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την καθοδήγηση της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, και επιβολή κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στις οποίες η χρήση νεοφυών επιχειρήσεων θα είναι υποχρεωτική, επιπλέον των πρωτοβουλιών τόνωσης και κινήτρων για Οι δημόσιες διοικήσεις να μοιραστούν τις ευθύνες της διαδικασίας καινοτομίας με όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών τεχνολογίας για τη δημιουργία αξίας της καινοτομίας με επίκεντρο τον πολίτη.
Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, το επιθυμητό μελλοντικό σενάριο για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech θα πρέπει να βασίζεται σε μια πολυμερή και πολυεπιστημονική προσέγγιση και σε ενδοοργανωτική και διοργανωτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και παροχής υπηρεσιών, βασισμένη σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα GovTech που θα διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας διασυνοριακές πρωτοβουλίες και πρότυπα, ενισχύοντας προγράμματα αμοιβαίας μάθησης παρέχοντας εργαλεία και ανταλλαγή γνώσεων μέσω μιας κοινότητας αναγνωρισμένων καινοτόμων GovTech.
Ανοίγοντας το δρόμο προς το ιδανικό σενάριο για το οικοσύστημα GovTech της ΕΕ: τι χρειάζεται;
Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι το GovTech μπορεί να περιγραφεί ως ένα οικοσύστημα που αποτελείται από διάφορους παράγοντες και τις αλληλεπιδράσεις τους, η διαδικασία προοπτικής επικεντρώθηκε στον συν-σχεδιασμό πιθανών εναλλακτικών μελλοντικών σεναρίων χρησιμοποιώντας μια δομημένη τεχνική σκέψης σχεδιασμού και διευκόλυνση από εμπειρογνώμονες για να καθοδηγήσει τη συγκέντρωση των εισροών των ειδικών. Αυτό συμπληρώθηκε από ομάδες εστίασης και μια εκτεταμένη έρευνα εμπειρογνωμόνων για την επικύρωση της Θεωρίας της Αλλαγής και της προσέγγισης για την ικανότητα προμήθειας καινοτομίας και τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα που προτείνεται για να υποστηρίξει την ενίσχυση του οικοσυστήματος GovTech της ΕΕ.
Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στην ομάδα μελέτης να καθορίσει, με ειδικούς που συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια προοπτικής και οδικής χαρτογράφησης, ένα σύνολο εναλλακτικών μελλοντικών σεναρίων, με πιθανές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech. Το ιδανικό σενάριο, με τίτλο GovTechNet.EU διαμορφώθηκε ως μια πλήρως αρθρωτή και ευέλικτη ψηφιακή δημόσια υποδομή και υπηρεσίες, με βελτιωμένη διαλειτουργικότητα και καινοτομία και εξατομικευμένα προγράμματα κατάρτισης για όλα τα επίπεδα χρηστών, ενισχύοντας τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου που ενθαρρύνει την αμοιβαία ενοποίηση της πολιτικής και της καινοτομίας. Σε αυτό το ιδανικό μέλλον, η ιδέα της «GovTech ως πλατφόρμα» γίνεται κεντρική για την καλλιέργεια του οικοσυστήματος, διασφαλίζοντας ένα λειτουργικό, βιώσιμο, διαφανές και χωρίς αποκλεισμούς οικοσύστημα GovTech.
Ο οδικός χάρτης και οι συστάσεις πολιτικής που προέκυψαν, που εκπονήθηκαν με εμπειρογνώμονες που προέρχονται από την έρευνα, την κυβέρνηση και τη βιομηχανία, με τη συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων και φορέων χάραξης πολιτικής, έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να καθορίσουν συγκεκριμένα βήματα και επιλογές χρηματοδότησης για την ενίσχυση του μελλοντικού οικοσυστήματος GovTech της ΕΕ.
Οδικός χάρτης και συστάσεις πολιτικής GovTech 2050: τι ακολουθεί!
Ο οδικός χάρτης GovTech 2050 έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει το όραμα της ΕΕ για την οικοδόμηση «Μιας Ευρώπης που ταιριάζει στην ψηφιακή εποχή», βασιζόμενος στον νόμο για τη διαλειτουργική Ευρώπη και στην ανάγκη επίτευξης ενός δυναμικού και ανταγωνιστικού δημόσιου τομέα, όπως τονίζεται επίσης στην “έκθεση«Draghi για τη μελλοντική ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα”. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια σαφής πορεία προς την κανονιστική εναρμόνιση και την κλιμάκωση των ψηφιακών λύσεων πέρα από τα σύνορα. Για το σκοπό αυτό, η έκθεση Draghi υπογραμμίζει τη ζωτική ανάγκη να επενδύσουμε σε ψηφιακές δεξιότητες και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να απελευθερωθεί μια θεμελιώδης και ριζική αλλαγή στο οικονομικό μας σύστημα, αξιοποιώντας επίσης έναν ισχυρό τομέα GovTech. Η έκθεση Letta, “Much More than a Market”, ενισχύει περαιτέρω αυτό το κάλεσμα, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση των κατακερματισμένων ρυθμιστικών τοπίων και υποστηρίζοντας μια πραγματικά ευρωπαϊκή αγορά που μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια παγκόσμια οικονομία.
Η μελέτη GovTech Connect Foresight παρουσίασε έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού, καινοτόμου και διαλειτουργικού οικοσυστήματος GovTech στην ΕΕ έως το 2050 και συστάσεις πολιτικής με πρακτικές προτάσεις για το τι θα μπορούσε να χρειαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτές οι συστάσεις θα παρουσιαστούν στο GovTech Connect Assembly στις Βρυξέλλες, στις 28 Νοεμβρίου 2024, και θα συζητηθεί περαιτέρω με εμπειρογνώμονες και φορείς χάραξης πολιτικής σε ένα ειδικό εργαστήριο που θα προωθήσει την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όλων των επιπέδων δημόσιας διοίκησης, του ακαδημαϊκού κόσμου και του ιδιωτικού τομέα ως κρίσιμο ορόσημο στην προσπάθεια να κατευθύνει τον τομέα GovTech προς το επιθυμητό μελλοντικό σενάριο και να παρέχει πληροφορίες για την Τελική Έκθεση.
Η τελική έκθεση, “Shaping the EU GovTech Ecosystem at the Horizon 2050” αναμένεται επομένως να παρέχει ένα σαφές πλαίσιο δράσης που θα μπορούσε να εμπνεύσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επιδιώξουν ένα συνεκτικό, μακροπρόθεσμο ψηφιακό μέλλον, σηματοδοτώντας την αρχή ενός μετασχηματιστικού ταξιδιού, δελεάζοντας τη συνεχή συνεργασία, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα και αξιοποιώντας πλήρως τη στρατηγική προνοητικότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ΕΕ ως παγκόσμιου φάρου για την αριστεία του GovTech.
Η εκδήλωση απευθύνεται στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, διαχειριστές ερευνητικών προγραμμάτων και εκπροσώπους σημαντικών εθνικών οργανισμών, υποδομών, πρωτοβουλιών & έργων, σε επιχειρήσεις, καθώς και σε κρατικούς φορείς που δρουν στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Σκοπός της εκδήλωσης:
Ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις της Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη, με έμφαση στον ηγετικό ρόλο που κατέχει η χώρα στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης (EOSC)
Ενημέρωση για την λειτουργία της κοινοπραξίας ΕΠΑΕ και για τις συντονισμένες δράσεις που συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα
Διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία ώστε να τεθούν προτεραιότητες που απαντούν στις ευρωπαϊκές προσκλήσεις και δεσμεύσεις, με βασικότερα θέματα την υλοποίηση του Νέου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και του EOSC στην χώρα
Ενίσχυση δεξιοτήτων των νέων ερευνητών και διαχειριστών ερευνητικών προγραμμάτων μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις στους τομείς της ανοικτής πρόσβασης, των FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) δεδομένων, των σχεδίων διαχείρισης δεδομένων, της αξιολόγησης της έρευνας κ.λπ.
Δομή προγράμματος
Την πρώτη ημέρα, στις 10/12, στόχος είναι να παρουσιαστούν: το οικοσύστημα Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα όπως έχει διαμορφωθεί, τρέχοντα σχετικά έργα και δράσεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα επιτεύγματα και οι στόχοι για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλουν τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις στη νέα εποχή των ανοικτών ερευνητικών δεδομένων, ενισχύοντας την έρευνα με πολύτιμα οφέλη για όλους.
Τη δεύτερη ημέρα, στις 11/12, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε hands-on συνεδρίες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, να εμπλακούν ενεργά και να αποκτήσουν εμπειρία σε εργαλεία και μεθόδους που υποστηρίζουν την Ανοικτή Επιστήμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να εφαρμόσουν καλές πρακτικές για ανοιχτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις, ανοιχτά και FAIR δεδομένα, ανοιχτό λογισμικό, μέσα από εκπαιδευτικές πηγές και πλατφόρμες συνεργασίας.
Τέλος, θα δοθεί η δυνατότητα δικτύωσης με στελέχη του επιστημονικού κλάδου της χώρας για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών ενδυναμώνοντας την έρευνα και την αξιοποίηση εργαλείων και τεχνολογίας ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η εκδήλωση απαιτεί φυσική παρουσία και είναι απαραίτητη η δωρεάν εγγραφή εδώ
Με την πλατφόρμα “Recommendations-collaboratives”- (συνεργατικές συστάσεις»), η Γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι λύσεις ανοικτού κώδικα μπορούν να υποστηρίξουν τη διαχείριση των εδαφικών και δημόσιων υποδομών, υπογραμμίζοντας την ισχυρή γέφυρα μεταξύ ψηφιακών και μη διαδικτυακών δημόσιων αγαθών.
Recommendations-collaboratives
Η γαλλική κυβέρνηση δρομολόγησε τις Recommendations-collaboratives το 2021 και επιτάχυνε την ανάπτυξή της καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2023-2024. Καθοδηγούμενη από την Accélérema, ένα δημόσιο φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, η λύση «Recommendations-collaboratives» χρησιμοποιεί ανοικτό κώδικα για να παρέχει έναν απλό τρόπο στις τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη Γαλλία να επικοινωνούν με εμπειρογνώμονες σε θέματα που σχετίζονται με την εδαφική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου του πολεοδομικού σχεδιασμού και της συντήρησης των δημόσιων υποδομών.
Με απλά λόγια, οι Recommendations-collaboratives προσφέρουν στους φορείς των δημόσιων υπηρεσιών και στους εταίρους τους τη δυνατότητα να δρομολογήσουν μια διαδικτυακή συμβουλευτική πλατφόρμα που θα επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που συνδέεται με την εδαφική διαχείριση. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες των διαφόρων έργων εδαφικής διαχείρισης και δημόσιων υποδομών, επιτρέποντας τη διευκόλυνση των συνδέσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και των εμπειρογνωμόνων σε συγκεκριμένα θέματα. Η λύση υποστηρίζεται από την ομάδα του «Recommendations-collaboratives», η οποία προσφέρει επίσης δωρεάν υποστήριξη στους χρήστες δημόσιων υπηρεσιών για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας προσαρμοσμένης στις ανάγκες τους.
Με αυτή την απλή λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές τοπικές αρχές κατά τη διαχείριση έργων πολεοδομικού σχεδιασμού, οι Recommendations-collaboratives δείχνουν πώς τα προϊόντα ανοιχτού κώδικα μπορούν να υποστηρίξουν τη συντήρηση των δημόσιων υποδομών, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ online και μη διαδικτυακών δημόσιων αγαθών.
Οι Recommendations-collaboratives δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά το 2020 για το έργο UrbanVitaliz, στηρίζοντας τις τοπικές αρχές για την εκ νέου χρήση αστικών λυμάτων. Με βάση την επιτυχία αυτού του πρώτου έργου και για την κάλυψη των αναγκών των μικρών και μεσαίων τοπικών αρχών, το Recommendations-collaboratives χρησιμοποιείται επίσης για δύο άλλα έργα πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του SOS Ponts, βλ. παρακάτω, και ενός άλλου έργου για την πιστοποίηση οικολογικών περιοχών. Ο πηγαίος κώδικας της τυποποιημένης πλατφόρμας είναι διαθέσιμος στο GitHub και δημοσιεύθηκε με άδεια AGPL-3.0.
Το έργο SOS Ponts
Το έργο SOS Ponts («Γέφυρες SOS») δρομολογήθηκε μέσω του Recommendations-collaboratives το 2023 για τη στήριξη των μικρών τοπικών αρχών όσον αφορά τη συντήρηση και την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών, ιδίως των γεφυρών.
Η ανάπτυξη γεφυρών SOS αποτελεί συνέχεια του εθνικού προγράμματος γεφυρών (2020), το οποίο χαρτογράφησε γέφυρες δημόσιων υποδομών σε όλους τους μικρούς δήμους της Γαλλίας (5.000 κάτοικοι και λιγότεροι). Το πρόγραμμα προσέφερε στις τοπικές αρχές δωρεάν χαρτογράφηση και αξιολόγηση των δημόσιων υποδομών τους, με αποτέλεσμα 42,000 «εκθέσεις υγείας» για γέφυρες σε όλη τη χώρα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Γεφυρών ήταν το αποτέλεσμα έκθεσης της Γαλλικής Γερουσίας του 2019 στην οποία τονιζόταν η έλλειψη ορθής κατανόησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των σχετικών κινδύνων για την ασφάλεια λόγω υποεπιτήρησης και συντήρησης.
Ωστόσο, το εθνικό πρόγραμμα γεφυρών ήταν ανεπαρκές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που συνδέονται με την υποσυντήρηση των δημόσιων γεφυρών. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ζήτημα των τοπικών δήμων με περιορισμένο χρόνο και πόρους, καθώς και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης για την ορθή κατανόηση των εκθέσεων υγείας που συνέταξαν οι πολιτικοί μηχανικοί, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την εφαρμογή των προγραμμάτων συντήρησης.
Για να στηρίξει τις τοπικές αρχές στην ανάπτυξη και εφαρμογή του προγράμματος συντήρησης των δημόσιων υποδομών, το SOS Ponts χρησιμοποίησε τη λύση Recommendations-collaboratives για να αναπτύξει μια δωρεάν πλατφόρμα που θα παρέχει καθοδήγηση για τις δημόσιες υποδομές σε μια εύκολα κατανοητή γλώσσα για τους μη ειδικούς, και θα συνδέει τις τοπικές αρχές με εμπειρογνώμονες πολιτικού μηχανικού για να αναζητήσουν καθοδήγηση σχετικά με τη συντήρηση γεφυρών και να προσδιορίσουν συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και να επικοινωνήσουν με τους φορείς.
Δωρεάν και βασισμένη σε μια λύση ανοιχτού κώδικα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, η SOS Ponts προσφέρει στις τοπικές αρχές στοχευμένες και επιχειρησιακές απαντήσεις στα ερωτήματα συντήρησης των δημόσιων υποδομών τους.
Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.
Με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες να παρευρίσκονται από κοντά και επιπλέον 250 άτομα να παρακολουθούν διαδικτυακά, το FOSSCOMM 2024 κατέγραψε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του. Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού στην Ελλάδα, προσφέροντας έναν χώρο για δημιουργικές συζητήσεις, καινοτομία και συνεργασία.
Η ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στις 9-10 Νοεμβρίου και συνέβαλαν στη διοργάνωση ενός δυναμικού συνεδρίου. Το FOSSCOMM 2024 έφερε κοντά φοιτητές, επαγγελματίες, προγραμματιστές και λάτρεις του Ανοιχτού Λογισμικού, προσφέροντας διαδραστικά εργαστήρια, εξαιρετικές ομιλίες και μοναδικές ευκαιρίες networking.
Οι τρεις διακεκριμένοι keynote speakers, Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Frank Karlitschek (Nextcloud) και Luis Falcon (GNU Health, GNU Solidario), ενέπνευσαν το κοινό με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη συνεισφορά τους στον χώρο του Ανοιχτού Λογισμικού. Οι ομιλίες τους ανέδειξαν τη δύναμη της συνεργασίας και της καινοτομίας μέσω της ελευθερίας στη γνώση και τα εργαλεία.
Τα workshops προσέφεραν πρακτικές δεξιότητες, ενώ οι συζητήσεις ανέδειξαν τις τάσεις και τις δυνατότητες του Ανοιχτού Λογισμικού στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Παράλληλα, η εκδήλωση αποτέλεσε έναν καταλυτικό παράγοντα για την ενίσχυση της κοινότητας, φέρνοντας κοντά άτομα και φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα.
Το FOSSCOMM 2024 κατέγραψε έναν θετικό απολογισμό, με νέες συνεργασίες, πρωτοβουλίες και ιδέες να γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές, τους ομιλητές και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο FOSSCOMM! Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να προωθούμε τις αξίες του Ανοιχτού Λογισμικού και της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση.
O πλανήτης αποτελεί ένα τόπο συνάντησης των μελών της ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ.
Τα άρθρα του πλανήτη συλλέγονται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων τους και αντικατοπτρίζουν τις απόψεις τους.
Η διαχείριση του πλανήτη γίνεται δημόσια μέσα από το σχετικό repository της υπηρεσίας GitHub: greek-libre-planet, όπου μπορείς να ζητήσεις την προσθήκη του blog σου δηλώνοντας το feed της κατηγορίας, του tag, ή το γενικό feed του blog σου, το όνομα/επώνυμο σου και προαιρετικά το avatar σου, αφού πρώτα εγγραφείτε και κατόπιν συνδεθείτε στην υπηρεσία GitΗub, ανοίγοντας νέο issue που θα περιέχει τα συγκεκριμένα στοιχεία σου.
(Αν δεν έχετε λογαριασμό στην υπηρεσία GitHub, για να προστεθει το blog σου θα προστεθεί στον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ μπορείτε εναλλακτικά να μας αποστειλετε τα παραπάνω στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση info @ eellak gr.)