πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

Μπορεί να φτάσατε σε αυτήν την ανάρτηση επειδή λάβατε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνημμένο PDF από έναν υποτιθέμενο χάκερ που απαιτεί πληρωμή, διαφορετικά θα στείλει αποδεικτικά- όπως εικόνες σεξουαλικού χαρακτήρα – σε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας. Αναζητάτε τι να κάνετε σε αυτήν την τρομακτική κατάσταση και πώς να απαντήσετε σε μια φαινομενικά εξατομικευμένη απειλή που περιλαμβάνει ακόμη και το πραγματικό σας “LastNameFirstName.pdf” και μια φωτογραφία του σπιτιού σας.

Μην πανικοβάλλεστε. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς στο email, πιθανότατα δεν έχει παραβιαστεί  ο υπολογιστής σας. Αυτή είναι απλώς μια  νέα παραλλαγή μιας παλιάς απάτης —στην πραγματικότητα, μια ολόκληρη κατηγορία απάτης που ονομάζεται “sextortion”. Αυτός είναι ένας τύπος διαδικτυακού ψαρέματος που στοχεύει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θηρεύει τους φόβους της ψηφιακής εποχής. Χρησιμοποιεί γενικά πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό ή πληροφορίες από παραβιάσεις δεδομένων, όχι πληροφορίες που προέρχονται από παραβίαση των παραληπτών των email , και επομένως είναι πολύ απίθανο ο αποστολέας να έχει “ενοχοποιητικές” φωτογραφίες ή να έχει παραβιάσει τους λογαριασμούς ή τις συσκευές σας.

Ξεκινούν τα email που σας δείχνουν τη διεύθυνση, το πλήρες όνομά σας και πιθανώς μια εικόνα του σπιτιού σας. 

Θα μιλήσουμε για μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε, αλλά η πρώτη και κύρια συμβουλή που έχουμε: μην πληρώσετε τα λύτρα.

Η γενική ουσία είναι ότι ένας χάκερ ισχυρίζεται ότι έχει παραβιάσει τον υπολογιστή σας και λέει ότι θα δημοσιοποιήσει ενοχλητικές πληροφορίες – όπως εικόνες σας που τραβήχτηκαν μέσω της κάμερας web ή του ιστορικού περιήγησής σας με πορνογραφικό υλικό – στους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας.  Ο χάκερ υπόσχεται να φύγει αν του στείλετε χιλιάδες δολάρια, συνήθως με bitcoin. Αυτό είναι διαφορετικό από μια ξεχωριστή απάτη σεξουαλικής εξαγοράς στην οποία ένας άγνωστος γίνεται φίλος και πείθει έναν χρήστη να ανταλλάξει σεξουαλικό περιεχόμενο στη συνέχεια απαιτεί πληρωμή για το απόρρητο; μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί μια πιο προσεκτική απάντηση.

Αυτό που κάνει το email ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι, για να αποδείξουν την αυθεντικότητά τους, ξεκινούν τα email που σας δείχνουν τη διεύθυνσή σας, το πλήρες όνομά σας και πιθανώς μια εικόνα του σπιτιού σας. 

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι σας έχουν χακάρει. Οι απατεώνες σε αυτήν την περίπτωση πιθανώς βρήκαν μια παραβίαση δεδομένων που περιείχε μια λίστα με ονόματα, email και διευθύνσεις σπιτιού και στέλνουν αυτό το email σε δυνητικά εκατομμύρια ανθρώπους, ελπίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς θα ανησυχούσαν αρκετά και θα πληρώσουν ότι η απάτη θα γίνει κερδοφόρος.

Ακολουθούν μερικές γρήγορες απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνουν πολλοί άνθρωποι μετά τη λήψη αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έχουν τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου μου! Πώς πήραν μια φωτογραφία του σπιτιού μου;

Να είστε βέβαιοι ότι οι απατεώνες δεν βρίσκονταν στην πραγματικότητα έξω από το σπίτι σας και τραβούσαν φωτογραφίες. Καλώς ή κακώς, οι φωτογραφίες των σπιτιών μας βρίσκονται σε όλο το διαδίκτυο. Από το Google Street View έως τους ιστότοπους ακινήτων, η εύρεση μιας εικόνας του σπιτιού κάποιου είναι πανεύκολη εάν έχετε τη διεύθυνσή του. Ενώ τα δημόσια δεδομένα για το σπίτι σας μπορεί να σας τρομάζουν, παρόμοια δεδομένα για κρατική περιουσία μπορεί να έχουν οφέλη διαφάνειας.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, οι παραβιάσεις δεδομένων είναι συχνές και μαζικά σύνολα προσωπικών πληροφοριών των ανθρώπων συχνά πηγαίνουν στις εγκληματικές γωνιές του Διαδικτύου. Οι απατεώνες πιθανότατα έλαβαν μια τέτοια λίστα ή πολλαπλές λίστες, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων email, ονομάτων, αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων για να  τα συμπεριλάβουν  σε μαζικά email.

Είναι πιο δύσκολο να αλλάξετε τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας παρά να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι να γνωρίζετε ότι οι πληροφορίες σας βρίσκονται εκεί έξω και να προσέχετε μελλοντικές απάτες χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες

Και φυσικά, θα πρέπει πάντα να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν ειδοποιηθείτε ότι οι πληροφορίες σας έχουν διαρρεύσει λόγω παραβίασης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως Have I Been Pwned  για να ελέγξετε αν έχετε συμμετάσχει σε μια από τις πιο γνωστές διαρροές κωδικών πρόσβασης.

Πρέπει να απαντήσω στο email;

Απολύτως όχι. Με αυτό το είδος απάτης, ο δράστης βασίζεται στην πιθανότητα ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων θα απαντήσει από μια παρτίδα δυνητικά εκατομμυρίων. Βασικά, αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από την παλιά απάτη του Νιγηριανού πρίγκιπα, απλά με διαφορετικό σενάριο. Από προεπιλογή περιμένουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ανοίξουν καν το email, πόσο μάλλον να το διαβάσουν. Αλλά μόλις λάβουν απάντηση – και ξεκινήσει μια συνομιλία – πιθανότατα θα περάσουν σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο της απάτης. Είναι καλύτερα να μην απαντήσετε καθόλου.

Λοιπόν, δεν πρέπει να πληρώσω τα λύτρα;

Δεν πρέπει να πληρώσετε τα λύτρα. Εάν πληρώσετε τα λύτρα, όχι μόνο χάνετε χρήματα, αλλά ενθαρρύνετε τους απατεώνες να συνεχίσουν να ψαρεύουν άλλα άτομα. Εάν πληρώνετε, τότε οι απατεώνες μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως σημείο πίεσης για να συνεχίσουν να σας εκβιάζουν, γνωρίζοντας ότι είστε ευαίσθητοι.

Τι πρέπει να κάνω αντ ‘αυτού;

Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Αλλά υπάρχουν μερικά βασικά βήματα ασφαλείας που μπορείτε να ακολουθήσετε και είναι πάντα καλή ιδέα. Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να διατηρήσετε τους κωδικούς σας ισχυρούς και μοναδικούς. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα πρέπει να φροντίσετε ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όποτε αυτό είναι μια επιλογή στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον οδηγό Surveillance Self-Defense   του EFF για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο προστασίας της ασφάλειας και του απορρήτου σας στο διαδίκτυο.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε είναι να εφαρμόσετε ένα κάλυμμα πάνω από την κάμερα του υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε εάν ανησυχείτε ότι μια απατεώνων εφαρμογή μπορεί να ενεργοποιεί την κάμερά σας ή ότι την αφήσατε μόνοι σας.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η εμπειρία δεν είναι διασκεδαστική, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Απλώς αγνοήστε τις κενές απειλές των απατεώνων και εφαρμόστε καλή πολιτική ασφαλείας στο μέλλον!

Συνολικά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν οι καταναλωτές. Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι οι μεσίτες δεδομένων και σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία επιτρέπεται να αποθηκεύουν πάρα πολλές πληροφορίες για εμάς για πάρα πολύ καιρό. Αναπόφευκτα αυτά τα δεδομένα παραβιάζονται και μπαίνουν σε εγκληματικές αγορές όπου πωλούνται και εμπορεύονται και χρησιμοποιούνται για απάτες όπως αυτή. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτό θα ήταν με ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις . Διότι, εάν τα δεδομένα δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να διαρρεύσουν. 

Δείτε ένα παράδειγμα τέτοιας απάτης εδώ

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (NIFO) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη. Παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των δραστηριοτήτων διαλειτουργικότητας, το NIFO υποστηρίζει την ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Διαλειτουργική Ευρώπη, και παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Αυτή η ευθυγράμμιση προωθεί τις απρόσκοπτες ψηφιακές αλληλεπιδράσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Ο ρόλος του NIFO εκτείνεται πέρα ​​από έναν ρόλο παρατηρητή. Συνεργάζεται με 35 ευρωπαϊκές χώρες για να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα διαλειτουργικότητας όχι μόνο πληρούνται αλλά και παρουσιάζονται συνεχώς. Με το Digital Policy Hub, το NIFO παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και πόρους από κάθε κράτος μέλος σε ενημερωτικά δελτία ψηφιακής δημόσιας διοίκησης και μελέτες περιπτώσεων ανά χώρα. Για παράδειγμα, αυτό το Ολλανδικό γράφημα δείχνει την κατάσταση της διαλειτουργικότητας στις Κάτω Χώρες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Επιπλέον, το NIFO φιλοξενεί μια σελίδα  διαλειτουργικότητας σε εθνικό επίπεδο. Εδώ, εμφανίζονται οι πρωτοβουλίες διαλειτουργικότητας κάθε χώρας, μαζί με τα αρμόδια μέρη για τις πολιτικές διαλειτουργικότητας. Η ενότητα «καλές πρακτικές» παρέχει παραδείγματα που σχετίζονται με θέματα NIFO, ένα από τα οποία είναι το άνοιγμα δεδομένων. Περιλαμβάνει μια επιλεγμένη πρωτοβουλία από την Ιταλία που αυτή καθιστά τα δεδομένα που δημιουργούνται για δημόσιες συμβάσεις διαθέσιμα ως ανοιχτά δεδομένα, ενώ η Πορτογαλία φιλοξενεί την Διαδικτυακή πύλη MOSAICO που προωθεί τη χρήση ανοιχτών δεδομένων παρέχοντας εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες. Η πύλη data.europa.eu διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ανοιχτό οικοσύστημα δεδομένων παρέχοντας ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης σε μια τεράστια γκάμα δημόσιων δεδομένων από όλη την Ευρώπη. 

Κοιτάζοντας το μέλλον, το NIFO συνεχίζει να είναι διευκολυντής στο ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Καθώς οι δημόσιες διοικήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε διαλειτουργικά συστήματα, τα οφέλη από το έργο του NIFO θα γίνουν ακόμη πιο ορατά, οδηγώντας σε μια πιο συνδεδεμένη και αποτελεσματική ψηφιακή Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

We are proud to announce that Skroutz is one of our Gold Sponsors.

Skroutz connects millions of users with thousands of merchants that choose Skroutz, the most popular e-commerce platform in Greece to promote their products.
Users can find at www.skroutz.gr more than 32 million products in more than 8 thousands stores. By purchasing via Skroutz Marketplace, users can enjoy a carefree shopping experience with guaranteed delivery, reimbursement and free return policy. Skroutz’s vision is to provide users an unparalleled experience across their journey and an efficient sales channel for its partners.
Skroutz was founded in 2005 and its headquarters are located in Athens, Greece. Skroutz employs more than 500 people while after 19 consecutive years of presence in the industry the brand name Skroutz is synonymous with excellence in online shopping experience. Testament to this are the more than 5 million unique visits per month to the Skroutz website.

We’re excited to invite you to a special FOSSCOMM 2024 evening at Μπονμπονέλλα Bar on November 8, 2024! This event is a great opportunity to relax, enjoy drinks and snacks, and socialize with other attendees. Below is all the important information to ensure you understand how the evening will work, what’s included in your voucher, and how additional purchases will be handled.

Event Overview

  • Date: November 8, 2024
  • Time: 18:00 – 23:00 (You’re welcome to stay later, but special event pricing ends at 23:00)
  • Venue: Μπονμπονέλλα Bar, Thessaloniki
  • Shared Space: Please note, the bar will remain open to the public. While we have a reserved area, other customers will be present, so please be respectful of the shared space.

What’s Included in your Voucher?

Each attendee will receive a voucher which covers parts of:

  • One drink from the special event menu
  • One sandwich

The event menu has been created specifically for this night, and here’s what you can choose from:

  • Coca-Cola
  • Beer Free
  • Vergina beer (500ml)
  • Vodka
  • Gin
  • Tequila
  • Signature cocktails:
    • Psisou (Signature cocktail with Amorgos roasted raki) – €2 additional charge
    • Cuba Libre – €2 additional charge
    • Negroni Kalamata – €3 additional charge

The premium cocktails (Psisou, Cuba Libre, and Negroni Kalamata) are included in the voucher, but you will need to pay the extra fee directly to the bar staff (€2 or €3, depending on the cocktail). These are still part of your voucher selection, but they come with an extra charge.

How the Voucher Works

Your voucher entitles you to one drink and one sandwich from the special event menu. However, for the premium cocktails mentioned above, you’ll need to pay the small additional fee directly to the bar staff.

For the sandwich, we’ll offer snacks like turkey and cheese sandwiches with sauce, and we’re also preparing vegan options for anyone who requests them in advance. Please let us know your preferences for the vegan sandwiches a week before the event.

Additional Orders & Pricing

If you wish to order more food or drinks after you’ve used your voucher, these orders will be made from the regular bar menu, not the event menu. Any additional drinks or snacks you order will be at the regular prices of Μπονμπονέλλα, with a €1 discount for FOSSCOMM attendees.

For example, if a beer on the regular menu costs €5, FOSSCOMM attendees will pay €4. This discount applies only to the regular menu, not to the drinks included in the special event menu.

All extra orders will be paid directly to the servers, so our organizing team will not handle these payments.

Event Duration & Post-Event Pricing

The official event runs from 18:00 to 23:00. During this time, you’ll have access to the special event pricing and menu. After 23:00, the event pricing will end, and the bar will revert to its normal pricing. You’re welcome to stay as long as you’d like, but after 23:00, all orders will be at the standard bar rates with no discounts.

Music & Atmosphere

A DJ will be playing music to keep the atmosphere lively. However, due to local regulations, the volume will be lowered after 23:00 to respect the neighborhood. We ask that you also respect these rules to ensure a fun and respectful night for everyone.

Important Expectations for Attendees

By attending this event, you are expected to have read and understood these guidelines regarding the use of the voucher, additional charges, and how the evening will be organized. It is important that all attendees follow these guidelines to ensure the event runs smoothly and fairly for everyone.

If any attendee disregards these rules or fails to respect the terms of the event, we reserve the right to deny further participation in the event and, if necessary, take further action to maintain the safety and respect of the space and other participants.

Key Reminders

  1. Know what’s covered: Your voucher includes one drink and one sandwich from the special event menu. If you choose a premium cocktail, you’ll need to pay the additional fee directly to the bar staff.
  2. No extra drinks from the event menu: If you want more drinks or food after using your voucher, you’ll need to order from the regular menu, which comes with a €1 discount for FOSSCOMM attendees. These extra purchases are paid directly to the bar.
  3. Shared space: The bar will not be closed to the public, so we’ll be sharing the space with other customers. Please be mindful of this and respect the bar’s other patrons.
  4. Stay informed: We will provide reminders before and during the event so that everyone knows exactly what’s included and how additional charges will be handled.

Form clarifications:

Please enter the email to which you received your conference confirmation email (the email contains the link to this form) in order for us to associate and identify your participation in the Beer event! If you enter a different email, you will not be able to participate in the Beer event. Each email can only be used once. In case the same email is used more than once, ONLY the first one will be identified as a valid registration.

The FOSSCOMM 2024 organizing committee

In an IEEE Software “Adventures in Code” column titled Modular Data Analytics I describe the benefits and use of simple-rolap , a tool suite for relational online analytical processing. I have built simple-rolap based on the Unix make tool and a few shell scripts. With make approaching its 50th birthday, before writing the column I looked for possible modern and better alternatives I might be ignoring.

Από μια επίσκεψη στον γιατρό μέχρι τα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ευρωπαϊκό eID θα χειρίζεται τα πιο ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών εφαρμογών. Ωστόσο, η ταχύτητα φαίνεται πιο σημαντική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από ένα σωστά λειτουργικό σύστημα eID που θα είναι και ασφαλές στη χρήση.

 Τα τελευταία τρία χρόνια,  οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει για παγίδες στην ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών όταν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης. Οι οργανώσεις ζητούσαν κρίσιμες διασφαλίσεις για το απόρρητο να περιλαμβάνονται στις «Υπηρεσίες ηλεκτρονικής αναγνώρισης, ελέγχου ταυτότητας και εμπιστοσύνης (eIDAS)». και προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδώσει πλήρως την πολυπλοκότητα αυτού του συστήματος που θα επηρεάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων στην καθημερινή τους ζωή.

Καθώς η υλοποίηση του Wallet πλησιάζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί βασικές διασφαλίσεις απορρήτου που επιβάλλονται από τον κανονισμό eIDAS το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 και στο οποίο θα βασίζεται ολόκληρο το σύστημα eID. Αυτό είναι δυνατό γιατί εκτός από τον ίδιο τον κανονισμό, προβλέπεται μια σειρά εκτελεστικών πράξεων που ορίζουν το Wallet με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτές οι εκτελεστικές πράξεις που συνέταξε η Επιτροπή φαίνεται ότι αντικατοπτρίζουν την αρχική πρόταση κανονισμού της Επιτροπής από τον Ιούνιο του 2021, ενώ κλείνουν τα μάτια στις βασικές διασφαλίσεις που περιλαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ανταλλαγή της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των ανθρώπων για μια βιαστική, αντιδημοκρατική διαδικασία εφαρμογής

Ενώ η Επιτροπή κυνηγά μια μη ρεαλιστική προθεσμία, η όλη διαδικασία γίνεται όλο και πιο αντιδημοκρατική. Πρώτα απ ‘όλα, οι εκτελεστικές πράξεις δεν χρειάζεται να περάσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποκλείει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτές) από την εποπτεία των λεπτομερειών της εφαρμογής της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής ταυτότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό επειδή η Επιτροπή ουσιαστικά αγνοεί τη νομοθεσία που πρέπει να τηρούν οι εκτελεστικές πράξεις (δηλαδή τον κανονισμό eIDAS).

Δεύτερον, η ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή πιέζει για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν επιτρέπει καν μια σωστή διαδικασία αναθεώρησης, πόσο μάλλον τον απαραίτητο χρόνο για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών ενός ασφαλούς και ασφαλούς διασυνοριακού συστήματος eID που μπορούν να εμπιστεύονται οι πολίτες. Κανείς δεν μπορούσε να αναθεωρήσει την ανατροφοδότηση ούτε για μία, πόσο μάλλον για πέντε εκτελεστικές πράξεις σε αυτό το εξαιρετικά στενό χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος καν να αναφέρουμε την έλλειψη ουσιαστικής ενσωμάτωσης της κρίσιμης συμβολής των ειδικών τεχνικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων από την  κοινωνία των πολιτών και την  ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σφιχτή προθεσμία και σοβαρά κενά

Υπάρχουν επίσης πέντε εκτελεστικές πράξεις που εξακολουθούν να λείπουν εντελώς από τη δημόσια διαβούλευση. Επίσης έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί στις 17 Νοεμβρίου και τουλάχιστον μια από αυτές αφορά κρίσιμες διασφαλίσεις έναντι του του κινδύνου υπερβολικής αναγνώρισης και υπερβολικής κοινής χρήσης προσωπικών πληροφοριών – δηλαδή η ρύθμιση του ποιος μπορεί να ζητήσει ποιες πληροφορίες από τους χρήστες. Χωρίς αυτές τις διασφαλίσεις, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την «κατάσταση με τα cookie banner» με την οποία όλο το βάρος βαρύνει τους χρήστες που πρέπει να αποφασίζουν συνεχώς για το απόρρητό τους χωρίς ποτέ να τους δίνεται ουσιαστική επιλογή.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι οι εκτελεστικές πράξεις που διέπουν την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος eID θα πρέπει να ανοίξουν εκ νέου για προσαρμογή εντός ενός έτους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα δαπανηθούν χρήματα σε ένα έργο λογισμικού μεγάλης κλίμακας στο μέσο του οποίου θα αλλάξουν θεμελιώδεις απαιτήσεις (για παράδειγμα, για τη διαλειτουργικότητα του Πορτοφολιού μεταξύ των κρατών μελών). Αυτό θα αλλάξει όλη την πορεία της ανάπτυξης του Πορτοφολιού στα μισά της διαδικασίας και θα οδηγήσει σε μεγάλη σπατάλη χρημάτων, χρόνου και πόρων ανάπτυξης λογισμικού – όλα αυτά για την ανάπτυξη ενός συστήματος eID που θα κάνουν οι ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων  θα πρέπει να προειδοποιήσουν το κοινό για τις επιπτώσεις του.

Τι χρειαζόμαστε: Μια σημαντική αλλαγή πορείας

Δεδομένου ότι η επιτυχία του European Digital Identity Wallet  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ισχυρή προστασία έναντι της κατάχρησης προσωπικών πληροφοριών, οι επιλογές που οδήγησαν στο προσχέδιο της Επιτροπής δεν είναι κατανοητές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτό το ευαίσθητο έργο και να μην ανταλλάξει την ασφάλεια των ανθρώπων με μια μη ρεαλιστικά γρήγορη εφαρμογή ενός τεχνολογικού εργαλείου που απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Χωρίς διόρθωση πορείας, θα ήταν καλύτερα τα κράτη μέλη να απορρίψουν τα σχέδια εκτελεστικών πράξεων στην προσεχή συνάντησή τους στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

  • Η τελευταία έκδοση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας (EUCS) καταργεί την απαίτηση αποθήκευσης δεδομένων στην ΕΕ, ευνοώντας έτσι τους παρόχους cloud από το εξωτερικό.
  • Τα κριτήρια ψηφιακής ανεξαρτησίας – αφαιρέθηκαν από το προσχέδιο EUCS – με στόχο την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε δεδομένα που φιλοξενούνται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία από παρόχους τεκτός ης ΕΕ.
  • Η DIGITAL SME Alliance υποστηρίζει τη συμπερίληψη αυτών των λεγόμενων κριτηρίων «ασυλίας» ή «ανεξαρτησίας» στο EUCS. Προστατεύοντας τους χρήστες και τα ευαίσθητα ευρωπαϊκά δεδομένα από παράνομη πρόσβαση, το σύστημα θα ενθαρρύνει επίσης την ανάπτυξη αξιόπιστων υπηρεσιών cloud από ευρωπαίους παρόχους.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα EUCS έχουν αφαιρέσει τις απαιτήσεις «ασυλίας» ή «ανεξαρτησίας» που είναι απαραίτητες για το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο – το High+. Αυτές οι απαιτήσεις συνεπάγονταν ότι το επίπεδο High+ δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αποθήκευση δεδομένων στην Ευρώπη. Αυτό εγγυάται ότι οι ξένες δικαιοδοσίες δεν μπορούν να υποχρεώσουν την πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο cloud.

Στο Έγγραφο Πολιτικής της με τίτλο «EUCS – Μια ευκαιρία για την ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης»., η European DIGITAL SME Alliance ζητά την επιστροφή αυτών των «απαιτήσεων ανεξαρτησίας όχι μόνο για τη διαφύλαξη των δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά για την ενίσχυση της αρχής της ευρωπαϊκής ψηφιακής ανεξαρτησίας και της υπεροχής του ψηφιακού δικαίου της ΕΕ όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η περίπτωση για ισχυρότερες απαιτήσεις ψηφιακής ανεξαρτησίας:

  1. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών παρόχων cloud: Εάν η ΕΕ στοχεύει να καλλιεργήσει αξιόπιστους παρόχους υπηρεσιών cloud εντός των συνόρων της, πρέπει να επιβάλει αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας που δεν δίνουν τα κλειδιά για την ευρωπαϊκή προστασία δεδομένων σε τρίτους φορείς.  Η αποδυνάμωση αυτών των απαιτήσεων θα διαιωνίσει μόνο την υπάρχουσα εξάρτηση από μη ευρωπαίους παρόχους, σε αντίθεση με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ για την προώθηση ενός ασφαλούς, ανταγωνιστικού ψηφιακού οικοσυστήματος. Στην πραγματικότητα, οι πάροχοι υπηρεσιών cloud Big Tech ενδέχεται να βρουν ευκολότερους τρόπους υποβολής προσφορών για συμβάσεις υπολογιστών cloud στην ΕΕ, μετά την κατάργηση αυτών των απαιτήσεων.
  2. Πρόληψη του κατακερματισμού μέσω εναρμονισμένων διατάξεων: Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν εναρμονισμένες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ, αντί να αφεθεί η διαχείρισή τους σε εθνικό επίπεδο.  Αυτό θα υποστηρίξει επίσης τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης με άλλους νόμους της ΕΕ για την ψηφιακή και την κυβερνοασφάλεια, όπως ο νόμος για τα δεδομένα, ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης και ο νόμος για τα τσιπ.
  3. Δημιουργία Ενιαίου Σημείου Αναφοράς για μια Αληθινή Ψηφιακή Ενιαία Αγορά: Η συμπερίληψη των κριτηρίων κυριαρχίας στο EUCS θα χρησιμεύσει επίσης για να παρέχει στους χρήστες υπηρεσιών cloud, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ και σημείο αναφοράς. Διαφορετικά, μια πληθώρα πιθανών εθνικών προτύπων θα προκαλούσε κατακερματισμό στην αγορά και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των χωρών. Επομένως, η συμπερίληψη αυτών των κριτηρίων είναι επίσης απαραίτητη για την πραγματοποίηση μιας πραγματικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Συμπέρασμα: Κάλεσμα για ενίσχυση του EUCS για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

Για να διασφαλιστεί η ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες cloud, η DIGITAL SME θεωρεί απαραίτητο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να συμπεριλάβουν τις απαιτήσεις «ασυλίας» ή «ανεξαρτησίας» στο EUCS ως ουσιαστικό τρόπο για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και την ενίσχυση της τεχνολογικής της ηγετικής θέσης.

Για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, η DIGITAL SME εντάχθηκε επίσης σε άλλους χρήστες cloud, υπογράφοντας μια επιστολή που ζητά την επιστροφή των απαιτήσεων πιστοποίησης High+ και κυριαρχίας: 

Διαβάστε όλη την επιστολή στο https://eucshighplus.eu/.

Πηγή άρθρου: https://www.digitalsme.eu/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
13/10/2024 – 18/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Agile + DevOps USA
Rosen Centre Hotel, Orlando
14/10/2024 – 16/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Code BEAM Europe
Estrel Berlin, Berlin
14/10/2024 – 16/10/2024
Ολοήμερο
BazelCon
Computer History Museum, California
14/10/2024 – 16/10/2024
Ολοήμερο
GLOBAL SOFTWARE ARCHITECTURE SUMMIT 2024
AXA Auditorium, Barcelona
14/10/2024 – 18/10/2024
Ολοήμερο
IAC2024
Allianz MiCo Convention Centre, Milano
15/10/2024 – 17/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: CLARIN Annual Conference
15/10/2024
Ολοήμερο
#online event: betterCode() Java
15/10/2024
Ολοήμερο
KubeDay Australia
Rydges Melbourne, Melbourne
15/10/2024 – 16/10/2024
Ολοήμερο
Nephio R4 Summit
Zig Zag Tech Talk, California
15/10/2024 – 17/10/2024
Ολοήμερο
seL4 Summit
Holiday Inn Sydney Potts Point, Potts Point
15/10/2024 – 17/10/2024
Ολοήμερο
Smart Country Convention
hub27 Berlin, Berlin
15/10/2024 – 18/10/2024
Ολοήμερο
SONiC
San Jose Convention Center, San Jose
15/10/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
16/10/2024
Ολοήμερο
#online event: Dapr Day
16/10/2024 – 18/10/2024
Ολοήμερο
#online event: WEkEO 4 Forest Monitoring 2024 – Workshop
16/10/2024 – 17/10/2024
Ολοήμερο
Apidays Australia
Melbourne Convention and Exhibition Centre, Melbourne
16/10/2024 – 21/10/2024
Ολοήμερο
Python Brasil
Praça XV de Novembro, Rio de Janeiro
16/10/2024 – 17/10/2024
10:00 – 17:00
Smart Cities Expo & Conferences «Από τις ψηφιακές υπηρεσίες στην πράσινη ανάπτυξη», με την υποστήριξη του ΕΚΤ
Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα
17/10/2024 – 18/10/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: dotAI
17/10/2024
12:00 – 14:00
#Webinar – The Ultimate Consent Strategy for Maximizing Customer Opt-Ins
17/10/2024
14:00 – 17:45
#hybrid event: FAIR principles and practices for the Dutch Research Data Management Community
NWO building, Hague
17/10/2024
19:00 – 21:00
Athens UX meetup no47 | UX practices at Workable
Workable, Κηφισιά
17/10/2024
20:00 – 21:30
#Online event: Conf42 Incident Management 2024
18/10/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: React
BluePoint Brussels, Brussels
18/10/2024 – 20/10/2024
Ολοήμερο
BoC Fintech Hackathon 5.0
IDEA Innovation Center, Λευκωσία
18/10/2024 – 19/10/2024
Ολοήμερο
Voxxed Days Thessaloniki
Ioannis Vellidis” Convention Center., Θεσσαλονίκη
18/10/2024
10:00 – 11:30
#Webinar ‘Safeguarding open data: cybersecurity essentials and skills for data providers’
19/10/2024
Ολοήμερο
#online event: SVELTE SUMMIT
19/10/2024 – 20/10/2024
Ολοήμερο
Sonoj Convention
Heliosstraße 6A, Cologne
19/10/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη

Με την κυκλοφορία των πρώτων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), το έργο EuroLLM στοχεύει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πολυγλωσσικό LLM και για τις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα πρώτα μοντέλα της EuroLLM, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2024 και κυκλοφόρησαν με την άδεια ανοιχτού κώδικα Apache 2.0, αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προσαρμοστεί στη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας παράλληλα ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης. 

Ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού LLM 

Τα πρώτα μοντέλα της EuroLLM, το EuroLLM-1.7B και το συνοδευτικό μοντέλο EuroLLM-1.7B-Instruct, έχουν ως στόχο να παρέχουν στους Ευρωπαίους χρήστες ένα ανταγωνιστικό LLM που μπορεί να λαμβάνει προτροπές και να παράγει κείμενο σε όλες τις επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα καθιερωμένα LLMs επικεντρώνονται συνήθως στα αγγλικά και σε μερικές ευρέως ομιλούμενες γλώσσες. Αντίθετα, το EuroLLM επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό εστιάζοντας σε ένα ευρύ φάσμα ομιλούμενων γλωσσών.

Για την ανάπτυξη πολύγλωσσων δυνατοτήτων, η EuroLLM εκπαίδευσε το μοντέλο EuroLLM-1.7B σε ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων 4 τρισεκατομμυρίων tokens, αντιπροσωπευτικό των διαφορετικών πηγών δεδομένων και όλων των υπό εξέταση γλωσσών. Για την εκπαίδευση τελειοποίησης, το μοντέλο EuroLLM-1.7B-Instruct αναπτύχθηκε περαιτέρω χρησιμοποιώντας το Euroblocks, ένα πολύγλωσσο σύνολο δεδομένων που αναπτύχθηκε από την EuroLLM για εργασίες που ακολουθούν οδηγίες.

Ο δημιουργός του μοντέλου παρουσιάστηκε σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Arxiv ότι τα μοντέλα EuroLLM επέδειξαν συγκρίσιμες, και σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερες, επιδόσεις με άλλα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών δεικτών αναφοράς LLM, όπως η Hellaswag και η Arc Challenge. Το Euro-LLMs-1.7B-Instruct ξεπερνούσε σημαντικά το Gemma-2B, το «ανοικτό μοντέλο» της Google που κατασκευάστηκε από την ίδια έρευνα με τα μοντέλα Gemini. 

Ένα έργο ανοιχτού κώδικα ευρωπαϊκής καινοτομίας 

Αναπτύσσοντας LLM διαθέσιμα σε όλες τις επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και σε άλλες μεγάλες γλώσσες, όπως τα ρωσικά, τα αραβικά και τα κινέζικα, το EuroLLM παρέχει στους ευρωπαίους και παγκόσμιους χρήστες πρόσβαση σε ανταγωνιστική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στις προτιμώμενες γλώσσες τους. 

Το EuroLLM είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελείται από μια κοινοπραξία εννέα εταίρων του έργου, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και καθιερωμένων τεχνικών εργαστηρίων έρευνας και μεταφραστικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, από την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο. Το έργο συνδέεται επίσης με την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (ΚΕ EuropHPCOB). Ως εκ τούτου, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού στόχου για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και καινοτόμου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Με τα δύο μοντέλα που κυκλοφόρησαν με άδεια ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών βαρών, το έργο έχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή καινοτομία ανοιχτού κώδικα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ένα έργο ανοιχτού κώδικα και «ανοικτού βάρους», το EuroLLMs δημοσίευσε τα μοντέλα του στο HuggingFace μετά την κυκλοφορία του. Η απόφαση για τα μοντέλα ανοικτού κώδικα προσφέρει επίσης τη βάση για περαιτέρω καινοτόμο ανάπτυξη και καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο μηχανισμός υπερυπολογιστικής της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καινοτομίας ανοιχτού κώδικα.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor

Adem, Creative Commons Αναφορά προέλευσης 4.0 Διεθνής

Μετά από κενό ενός έτους, είχα φέτος την ευκαιρία να εκπροσωπήσω το Wikimedia Community Greece στην ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Wikimedia CEE Meeting η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Από την ομάδα μας συμμετείχαν επίσης ο Μάριος Μαγιολαδίτης και ο Νίκος Λυκομήτρος.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ από την αρχή στη διοργάνωση οπότε και δεν ήμουν παρών στην τελετή έναρξης όπου έγινε και η ανακοίνωση της πόλης που θα γίνει η επόμενη διοργάνωση και αυτή δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη. Το 2025 θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη διοργάνωση στη χώρα μας για πρώτη φορά.

Μιας και έχασα την τελετή έναρξης αλλά και την εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με το που βρίσκεται το CEE το 2024 μπήκα κατευθείαν στα βαθιά με ένα από τα «καυτά» θέματα της φετινής διοργάνωσης το οποίο ήταν η αλληλεπίδραση της τεχνητής νοημοσύνης  με τη Βικιπαίδεια. Στο πλαίσιο αυτό ο Μάριος Μαγιολαδίτης με την Natalia Ćwik από την Πολωνία μας παρουσίασαν ένα ενδιαφέρον debate σχετικό με το θέμα. Στη συνέχει ο Asaf Bartov μας προβλημάτισε σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμών άμυνας στη Βικιπάιδεια έναντι της δημιουργίας λημμάτων μέσω της χρήσης επιθετικών μορφών της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη συνέχεια παρακολούθησα την παρουσίαση του Orkut Murat Yılmaz σχετικά με την αξιοποίηση των Wikidata αλλά και του OpenStreetMap στην καταγραφή αλλαγών που έγιναν μετά από φυσικές καταστροφές. Ακολούθησε μια παρουσίαση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της ομάδας CEE Youth Group από το Νίκο Λυκομήτρο, την Mari Avetisyan και τον Yılmaz Caner Özyayıkçı. Έκλεισα τη μέρα μου με την παρουσίαση της Jolanta Drzewakowska σχετικά με την προσέλκυση εργαζομένων στις ομάδες χρηστών Wikimedia.

Το Σάββατο ξεκίνησα τη μέρα μου με την παρουσίαση του Tomasz Wszeborowski σχετικά με το πρόγραμμα υποστήριξης διαχειριστών της Βικιπαίδειας που διοργανώνει η Wikimedia Poland. Αμέσως μετά επέλεξα την παρουσίαση της Ali Gebeşçe η οποία ανέπτυξε το θέμα της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Βικιπαιδιστών και ακαδημαϊκών στα πλαίσια της μετάφρασης ορολογίας. Ακολούθησε ο Μάριος Μαγιολαδίτης με την παρουσίαση του Autowikibrowser, του ημιαυτόματου επεξεργαστή, που εκτελεί επεξεργασίες ρουτίνας στη Βικιπαίδεια πιο γρήγορα και πιο απλά από ό,τι με τη συνηθισμένη χειροκίνητη επεξεργασία.

Μετά από το διάλειμμα για γεύμα παρακολούθησα την παρουσίαση του Χρήστου Βαρβαντάκη, εργαζόμενου στη Wikimedia Deutschland, σχετικά με το Wikibase. Στη συνέχεια ο Daniel Antal, σε συνεργασία με το Χρήστο παρουσίασε το πως αξιοποίησαν το Wikibase προκειμένου να καταγράψουν μουσικά δεδομένα στη Σλοβακία. Η μέρα μου έκλεισε με τα πάντα ενδιαφέροντα Lightning Talks, όπου Βικιπαίδιστες έχουν από 5 λεπτά στη διάθεσή τους προκειμένου να παρουσιάσουν το θέμα τους.

Την Τρίτη και τελευταία μέρα της διοργάνωσης την ξεκίνησα με την παρουσίαση του Grzegorz Kopaczewski για θέματα προϋπολογισμού και οικονομικής διαχείρισης. Αμέσως μετά επέλεξα ένα περισσότερο τεχνικό θέμα με την παρουσίαση του Andrei Cipu σχετικά με εργαλεία αυτόματης αντιστροφής στη Βικιπάιδεια. Επόμενη επιλογή μου ήταν η παρουσίαση των Barbara Klen και Toni Ristovski από το CEE Hub με tips για το τι πρέπει να περιλαμβάνεται σε μία αίτηση χρηματοδότησης. Στη συνέχεια παρακολούθησα την παρουσίαση της Małgorzata Gramatnikowska σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων της Πολωνικής Βικιπαίδειας.

Μετά το γεύμα μπήκαμε στο τελευταίο στάδιο της διοργάνωσης με την επικύρωση του τρίτου χρόνου λειτουργίας του CEE Hub, τις ευχαριστίες στους διοργανωτές για την άρτια διοργάνωση και ένα διαγωνισμό γνώσεων σχετικά με τις διοργανώσεις των CEE Meeting. Ιδιαίτερη στιγμή για εμάς η προβολή ενός βίντεο που ετοιμάσαμε προκειμένου να προσκαλέσουμε τους Βικιπαιδιστές στη διοργάνωση του 2025 στη Θεσσαλονίκη.

Η διοργάνωση έκλεισε επίσημα με το δείπνο το οποίο απολαύσαμε σε ένα φέρι το οποίο μας έκανε βόλτα στα στενά του Βοσπόρου. Εκεί αποχαιρετιστήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Luis Falcon

Bio

Ο Luis Falcon είναι γιατρός και επιστήμονας πληροφορικής. Κατέχει πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Μαθηματικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και στην Ιατρική από το IUCS του Μπουένος Aires (Αργεντινή). Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη γονιδιωματική και την ιατρική γενετική από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία). Ο Luis είναι ο ιατρικός διευθυντής του PrecisionMed, του Κέντρου Ακριβείας Ιατρικής και Ολοκληρωτική Υγείας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική, την ολοκληρωτική ιατρική και την πληροφορική της υγείας. Ξεκίνησε το Global Exposome Project για να διερευνήσει το ρόλο του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος στην υγεία μας. Επί του παρόντος μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος και των φυσιολογικών διεργασιών όπως γήρανση στη μικροαγγείωση του εγκεφάλου.

Ο Luis είναι ο δημιουργός του GNU Health, του βραβευμένου συστήματος πληροφοριών για την υγεία και τα νοσοκομεία, το οποίο ανακηρύχθηκε ψηφιακό δημόσιο αγαθό και υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το 2009 ίδρυσε το GNU Solidario, ένα μη κερδοσκοπικό ανθρωπιστική οργάνωση που επικεντρώνεται στην προώθηση της Κοινωνικής Ιατρικής και των δικαιωμάτων των ζώων. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εξέλιξη της ιατρικής και της κοινωνίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανοικτής επιστήμης και μιας συμπονετικής, σχετικής με τον άνθρωπο, χωρίς βάναυσα ζώα έρευνας.

Ο Luis είναι κεντρικός ομιλητής σε συνέδρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Υγεία και πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Κιότο, το ΜΙΤ και το Μπουένος Άιρες, μεταξύ άλλων.

Ο Luis ζει σήμερα στην Γκραν Κανάρια, απολαμβάνοντας τη φύση και ασκώντας την ιατρική.

Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.

Εάν θέλετε να παρευρεθείτε στο συνέδριο, παρακαλούμε εγγραφείτε στην ιστοσελίδα:

Το άρθρο Ανακοίνωση κεντρικού ομιλητή FOSSCOMM 2024: Luis Falcon εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Excited to announce that Luis Falcon, will be on of our keynote speakers!
Luis Falcón Martín is a Spanish computer scientist, physician and free software activist who founded GNU Solidario, an organization focused in education and health. Martín is known for in social medicine and as the author of GNU Health, a health and hospital information management system.

Σας ανακοινώνουμε με ενθουσιασμό ότι ο Luis Falcon θα είναι ένας από τους κύριους ομιλητές μας!
Ο Luis Falcón Martín είναι Ισπανός επιστήμονας υπολογιστών, γιατρός και ακτιβιστής ελεύθερου λογισμικού που ίδρυσε το GNU Solidario, έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την υγεία. Ο Martín είναι γνωστός για την κοινωνική ιατρική και ως συγγραφέας του GNU Health, ενός συστήματος διαχείρισης πληροφοριών υγείας και νοσοκομείων.

Το DigiEduHack είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να προωθήσει την καινοτομία, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα στη βάση και να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στην ψηφιακή εκπαίδευση.

Αυτή η πρωτοβουλία ανοίγει έναν κόσμο συναρπαστικών ευκαιριών για μάθηση, συνεργασία και καινοτομία. Είστε ένας οργανισμός που ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει μια τοπική εκδήλωση, ένας μαθητής, εκπαιδευτικός ή επιχειρηματίας ή ένας λάτρης της ψηφιακής εκπαίδευσης που θέλει να συμμετάσχει σε ένα hack; Το DigiEduHack προσφέρει έναν μοναδικό χώρο όπου μπορείτε να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας και να εξερευνήσετε τις τελευταίες τάσεις και τεχνολογίες στην ψηφιακή εκπαίδευση.

Στο DigiEduHack, έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε δυναμικές τοπικές εκδηλώσεις, να συνδεθείτε με μια ποικιλόμορφη κοινότητα ομοϊδεατών ατόμων και να αναδείξετε τις δεξιότητες και το ταλέντο σας σε παγκόσμια σκηνή. Το DigiEduHack είναι το τέλειο μέρος για όποιον θέλει να παραμείνει μπροστά από την καμπύλη και να διαμορφώσει το μέλλον της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή.

Πώς λειτουργεί;
Το DigiEduHack είναι μια σειρά από τοπικά hackathon 24 ωρών βάσης που λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο δέκα ημερών, μεταξύ 8 και 17 Νοεμβρίου 2024. Είτε στην Ευρώπη είτε αλλού σε όλο τον κόσμο, οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν λύσεις σε διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή εκπαίδευση .

Το DigiEduHack ξεκίνησε το 2019, ως μέρος του πρώτου Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τις πρώτες πέντε εκδόσεις του, συγκέντρωσε σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες από την Ευρώπη και όχι μόνο. Η πρωτοβουλία συνεχίζεται υπό την Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027, με μακροπρόθεσμο στόχο να υποστηρίξει την καινοτομία στη βάση και να συμβάλει στους στόχους του Ευρωπαϊκού Digital Education Hub.

Μην το χάσετε – οι αιτήσεις λήγουν στις 13 Οκτωβρίου!

 Καταθέστε το δικό σας Challengehackathon τώρα και μεταμορφώστε την ψηφιακή εκπαίδευση μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα και  δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://digieduhack.com/



it's a fact!

by: Cerebrux

Όσοι είστε αρχάριοι, εκπαιδευτικοί ή παιδιά και θέλετε να μάθετε την γλώσσα προγραμματισμού Python, τότε το βιβλίο «H Python με απλά λόγια», γραμμένο στα ελληνικά είναι ένας πλήρης οδηγός εισαγωγής που αξίζει να μελετήσετε

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους σε θέματα προγραμματισμού, που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα και επιθυμούν να γνωρίσουν μια από τις δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού, την Python.

Είναι γραμμένο από τον Αλέξανδρο Κοφτερό ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της κοινότητας ανοικτού/ελεύθερου λογισμικού και ιδρυτής του ερευνητικού οργανισμού «Απόπλους», μέλος της ομάδας «Mathisis.org».

Το βιβλίο είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός (152 σελίδες) για την γλώσσα προγραμματισμό Python και χωρίζεται σε 4 διαφορετικά μέρη.

  1. Στο πρώτο μέρος, γίνεται εισαγωγή στον προγραμματισμό, με τα επόμενα κεφάλαια να κάνουν εισαγωγή στη βασική σύνταξη της Python.
  2. Στο δεύτερο μέρος γίνεται εισαγωγή στο Turtle module που επεκτείνει τις δυνατότητες της Python ώστε να επιτρέπει στους προγραμματιστές να σχεδιάζουν γεωμετρικά σχήματα.
  3. Στο τρίτο μέρος γίνεται εισαγωγή στον προγραμματισμό Python για συσκευές micro:bit IoT συσκευές.
  4. Στο τελευταίο μέρος γίνεται εισαγωγή στον προγραμματισμό Python για τα Edison ρομπότ.

Η πρώτη έκδοση είναι γραμμένη στα ελληνικά και οι μεταφράσεις στα αγγλικά, τουρκικά, ιταλικά και πορτογαλικά βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως είχα γράψει και στο άρθρο «Εφαρμογές προγραμματισμού υπολογιστών για παιδιά» Η διδασκαλία προγραμματισμού υπολογιστών σε παιδιά, αποκτά όλο και πιο σημαντική θέση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αναλυτικής σκέψης και αλγοριθμικής επίλυσης προβλημάτων. Η συγγραφή κώδικα δεν έχει να κάνει απλά με μια πιθανή επιλογή σταδιοδρομίας από το παιδί. Στην πραγματικότητα είναι μια δεξιότητα που αφορά την ανάπτυξη αναλυτικής σκέψης και μεθοδικής επίλυσης προβλημάτων, αφορά τη δημιουργικότητα και, το σημαντικότερο, αφορά την ενίσχυση της ανάγκης του εγκεφάλου μας να εκφωνεί «Εὕρηκα !… Εὕρηκα !»

To βιβλίο αυτό, είναι ένα απαραίτητο εγχειρίδιο που θα σας βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι. Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο: (Άδεια Creative Commons BY.NC.ND): από το Mathisis.org | Python Book

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

📣Thank you INDEV Software for sponsoring FOSSCOMM 2024!

INDEV Software is a leading technology company that has been reshaping critical industries such as fintech, payments, banking, shipping, and enterprise real estate for over seven years. By leveraging cutting-edge open-source technologies, we empower our clients with scalable, secure, and efficient solutions that drive real-world impact. At INDEV Software, our engineering-first culture fosters innovation and collaboration. We believe in the power of open source to unlock new possibilities, enabling our talented developers to build, contribute, and share. With a strong focus on continuous improvement, we prioritize the developer experience and promote an environment where engineers thrive, grow, and lead in delivering world-class solutions.

Όσοι έχετε κάποιο domain name με κατάληξη .io διαβάστε τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε. Όπως και η μόδα με τα .ai τα τελευταία χρόνια (με τα AI προϊόντα), έτσι και με τα domain με κατάληξη.io, ο βασικός λόγος που είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση τους, είναι επειδή θέλουν να «καρπωθούν» το εκάστοτε trend… Read More Καταργούνται τα .io domain names

 

 


Είπα σήμερα να γιορτάσω τα γενέθλια του ιμπρεσιονισμού

μετατρέποντας μια φωτογραφία από το κινητό μου

σε ιμπρεσιονιστικό πίνακα α λα Edgar Degas

χρησιμοποιώνας το μοντέλο Imagen 3

στην τεχνητή νοημοσύνη Google gemini. 

 

 

 


Τροφοδότησα την τ/ν με την παραπάνω φωτό.


Τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά,

αλλά φαντάζομαι πως η τ/ν θα βελτιώνεται...

όσο μαθαίνει.


Υ. Σ. 1



όπως εξάλλου με προειδοποίησε, η Τ/Ν κάνει συχνά λάθη,

στην παραπάνω απάντηση έκανε λάθος ακριβώς σε ό,τι την ρώτησα:

στην ημερομηνία

η 1η έκθεση των ιμπρεσιονιστών διήρκησε 

April 15 – May 15, 1874


Υ.Σ 2

τι μου είπε η τ/ν του μεγάλου αδεφού για τον εαυτό της:

 

Google Gemini is not currently open-source. 

Google has primarily kept its large language models,

 including Gemini, proprietary. This means they are not 

publicly available for researchers or developers to modify or study.

However, Google has introduced 

a smaller, lightweight version of Gemini

 called Gemma that is open-source. 

This move aligns with a growing trend among tech giants 

to make their AI models more accessible and

 foster collaboration within the research community.

It's possible that Google may eventually open-source 

larger portions of Gemini or future models, 

but as of now, the main version remains proprietary.

 

Imagen 3 is not open-source. 

Like many other advanced AI models,

 it's a proprietary technology developed by Google.

Google has chosen to keep Imagen 3 proprietary

 for several reasons, including:

  • Intellectual Property Protection: 
  • Protecting its investment in research and development.
  • Control Over Usage: 
  •  Ensuring the model is used responsibly and ethically.
  • Competitive Advantage: 
  • Maintaining a technological edge over other companies.

 


Οι διανομές Linux είναι εξαιρετικά λειτουργικά συστήματα για το εκπαιδευτικό περιβάλλον, κυρίως επειδή είναι 100% δωρεάν για να τις αποκτήσει κάποιος!
Αρχικά, το Linux χρησιμοποιούνταν κυρίως από προγραμματιστές και χρήστες μιας ονομαζόμενης ως «elite» κατηγορίας, θυμάστε άραγε το “l33t”; Σήμερα όμως είναι κατάλληλο για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών.
Το Linux προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως οικονομία, αξιοπιστία, ασφάλεια και ευελιξία. Υπάρχουν δυνατότητες που προσφέρει που δεν θα βρείτε σε άλλα λειτουργικά συστήματα.
Ποιες όμως είναι οι καλύτερες διανομές για μαθητές; Η λίστα που ακολουθεί καλύπτει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, από το γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστήμιο, με τρόπο ώστε να βοηθηθούν μαθητές και καθηγητές να επιλέξουν ποια διανομή Linux να δοκιμάσουν.

Ας δούμε τη λίστα:

  1. Edubuntu
    Το Edubuntu είναι μια ειδική έκδοση του Ubuntu για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σκοπός του είναι να φέρει την ελευθερία του Linux στην τάξη με μια μεγάλη βιβλιοθήκη λογισμικού. Το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας είναι παρόμοιο με το Ubuntu, αλλά έχει λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές.
    Περιλαμβάνει εφαρμογές για τα μαθηματικά, τις επιστήμες, τον προγραμματισμό, τις γλώσσες και πολλά άλλα. Υπάρχει επίσης το GCompris, που είναι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις βασικές εφαρμογές, όπως τον περιηγητή Firefox και το LibreOffice, κάνοντάς το εξαιρετική επιλογή για μαθητές κάθε ηλικίας και επιπέδου. Το Edubuntu είναι δωρεάν για λήψη και εγκατάσταση.
  2. DebianEdu
    Το DebianEdu, ή αλλιώς Skolelinux (δηλαδή “school linux” στα Νορβηγικά), είναι ιδανικό για μαθητές και καθηγητές. Ξεκίνησε ως δύο ξεχωριστά έργα και συγχωνεύθηκε το 2003. Περιέχει πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία καλύπτοντας θέματα όπως αστρονομία, χημεία, προγραμματισμό, γεωγραφία, γλώσσα, μαθηματικά και άλλα..
    Περιλαμβάνει επίσης όλες τις απαραίτητες εφαρμογές για καθημερινή χρήση και έναν προρυθμισμένο διακομιστή για ευκολότερη εγκατάσταση σε δίκτυα. Το DebianEdu προσφέρει κεντρική διαχείριση χρηστών, proxy caching για παρακολούθηση του διαδικτύου, κοινή χρήση πόρων (όπως εκτυπωτές) και δυνατότητα χρήσης παλαιότερων υπολογιστών χωρίς συμβιβασμούς.Το DebianEdu είναι δωρεάν.
  3. Sugar
    Το Sugar είναι φτιαγμένο για νεότερους μαθητές, με ένα περιβάλλον που βασίζεται σε εικονίδια (η επιφάνεια εργασίας έχει μόνο εικονίδια για ευκολία). Η φιλοσοφία του είναι ο “γνωστικός και κοινωνικός εποικοδομισμός”. Οι προγραμματιστές πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν είναι υπάλληλοι γραφείου, οπότε χρειάζονται μια διαδραστική διεπαφή που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή και τη δημιουργικότητα. Οι δραστηριότητες στο Sugar εστιάζουν στην ανάγνωση, τη γραφή, την καταμέτρηση και άλλες θεμελιώδεις δεξιότητες. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε υπάρχον περιβάλλον Linux ή να το χρησιμοποιήσετε μέσω μιας ειδικής διανομής που ονομάζεται Sugar On a Stick (SOAS). To SOAS μπορείτε να το κατεβάσετε είτε σε Fedora, Ubuntu ή Debian, ανάλογα με το ποια διανομή γνωρίζετε καλύτερα.
  4. Endless OS
    Το Endless OS ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στο περιβάλλον εργασίας. Αντί του παραδοσιακού πάνελ και μενού, θα βρείτε μια εφαρμογή που μοιάζει με την επισκόπηση GNOME, με ένα dock για τις αγαπημένες σας εφαρμογές. Είναι αναλλοίωτο, άρα πολύ πιο ασφαλές από τα παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προεγκατεστημένες εφαρμογές χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Ένα σημαντικό τμήμα του λογισμικού είναι το Endless Key, που σας δίνει πρόσβαση σε μια γνωστική βάση εκατοντάδων θεμάτων, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Χρειάζεστε σύνδεση μόνο για να κατεβάσετε τα διάφορα “πακέτα”, και μόλις τα κατεβάσετε, λειτουργούν κανονικά όταν είστε εκτός δικτύου, κρατώντας τους μαθητές εστιασμένους στη δουλειά τους, μακριά από τις αποσπάσεις του διαδικτύου. Το Endless OS είναι δωρεάν για λήψη και εγκατάσταση.
  5. Linux Mint
    Το Linux Mint δεν επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή για μαθητές, ειδικά στο γυμνάσιο ή το πανεπιστήμιο. Βρίσκεται στη λίστα γιατί είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη. Ακολουθεί ένα παραδοσιακό περιβάλλον που σχεδόν κάθε μαθητής θα κατανοήσει αμέσως. Αν και δεν έρχεται με πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές, οι περισσότεροι μαθητές γυμνασίου θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσουν. Με την αξιοπιστία και την ασφάλεια του Linux, το Linux Mint είναι ιδανικό για μαθητές στο γυμνάσιο, το πανεπιστήμιο αλλά και πιο μετά. Είναι δωρεάν για λήψη και εγκατάσταση.

Φυσικά αν ψάχνετε ποια διανομή και ποιο λογισμικό να χρησιμοποιήσετε στην εκπαίδευση, εκτός της παραπάνω λίστας μπορείτε να πλοηγηθείτε στο https://mathe.ellak.gr/ όπου υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για τη χρήση των ανοικτών τεχνολογιών και του ανοικτού λογισμικού στον χώρο της εκπαίδευσης.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/article/the-5-best-linux-distributions-for-students-from-middle-school-to-college/

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας (NIFO) ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα δύο ενοτήτων eLearning στην πλατφόρμα Interoperable Europe: ένα σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC) (μέρος 1 και μέρος 2) και ένα άλλο σχετικά με τους μηχανισμούς ελάχιστης διαλειτουργικότητας (MIM) (μέρος 1 και μέρος 2). Και οι δύο ολοκληρωμένες ενότητες σχεδιάζονται για να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 20 λεπτά και χωρίζονται σε δύο μέρη:

  1. Θεωρία: Αυτή η ενότητα παρέχει μια βαθιά βουτιά στις έννοιες, τις αρχές, τα στοιχεία και τις συστάσεις που απαρτίζουν το EIF4SCC. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τις θεωρητικές βάσεις του πλαισίου. Διερευνά τους βασικούς στόχους, τις ικανότητες, τις απαιτήσεις και τους μηχανισμούς που απαρτίζουν τα MIMs. Οι θεωρητικές πτυχές αυτών των μηχανισμών αναλύονται λεπτομερώς για ολοκληρωμένη κατανόηση.
  2. Πρακτική εφαρμογή: Αυτή η ενότητα παρουσιάζει ένα σενάριο πραγματικής ζωής για να αποδείξει αντίστοιχα πώς να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το πλαίσιο EIF4SCC σε πραγματικές καταστάσεις και πώς να αντιμετωπίσει τα MIMs στην πράξη Είναι μια πρακτική προσέγγιση στη μάθηση που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πρακτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (GD DIGIT και GD CNECT) δημοσίευσε την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC) το 2022. 

Το EIF4SCC έχει ως στόχο να παράσχει στις τοπικές διοικήσεις της ΕΕ ορισμούς, αρχές, συστάσεις, περιπτώσεις πρακτικής χρήσης που προέρχονται από πόλεις και κοινότητες από όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και ένα κοινό μοντέλο για τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών στο κοινό σε όλους τους τομείς, τις πόλεις, τις περιφέρειες και τα σύνορα.

Οι μηχανισμοί ελάχιστης διαλειτουργικότητας διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, πόλεις, περιφέρειες και σύνορα. Αναπτύχθηκε και ενημερώνεται συνεχώς από το Open & Agile Smart Cities (OASC) Council of Cities, τα MIMs επιτρέπουν μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μέσω της τυποποίησης μοντέλων δεδομένων, APIs και πρωτοκόλλων. 

Αυτές οι ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης αποτελούν ένα βήμα προς τη δημιουργία πιο έξυπνων, πιο συνδεδεμένων κοινοτήτων, παρέχοντας καθοδήγηση και πρότυπα για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, τις πόλεις, τις περιφέρειες και τα σύνορα.  Αποτελεί βασικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πραγματικά διασυνδεδεμένης ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην ΕΕ. Σας προσκαλούμε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι μαζί μας!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς η διαλειτουργικότητα μπορεί να υποστηρίξει έξυπνες πόλεις και κοινότητες; Επιπλέον πόροι είναι διαθέσιμοι εδώ!

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/nifo-national-interoperability-framework-observatory




με το που το συνδέεις στο τάμπλετ σου
βγαίνει ειδοποίηση 
για τη συγκεκριμένη μάρκα εξωτερικού πληκτρολογίου
&
προσθέτεις τις 2 γλώσσες πληκτρολογίου  [π.χ. αγγλικά & ελληνικά]

αλλαγή πλήκτρων με συνδυασμό
super key & spacebar
 
(αν δεν προσθέσεις τις γλώσσες πληκτρολογίου, 
πάλι θα δουλεύει το πληκτρολόγιο αλλά μόνο με αγγλικά )

Αυτό το καλοκαίρι, το data.europa.eu  δημοσιεύσε μια νέα έκθεση με τίτλο  «Ανάγκες ανοιχτών δεδομένων για ερευνητές και ακαδημαϊκούς’. Αυτή η πρώτη σε μια σειρά αναφορών  που διερευνά τους δεσμούς μεταξύ των δεδομένων ανοιχτής κυβέρνησης, της ανοιχτής επιστήμης και της εκπαίδευσης,  και αυτή η έκθεση στοχεύει να παρέχει καλύτερη κατανόηση αυτών των σχέσεων. Φαίνεται ότι υπάρχει ... Read more

Το γαλλικό κράτος εγκαινίασε μια συνεργατική ψηφιακή σουίτα που επιτρέπει στους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν  ψηφιακά ανεξάρτητα, ασφαλή, ακόμη πιο αποτελεσματικά ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την απομακρυσμένη συλλογική εργασία.

Screenshot of https://lasuite.numerique.gouv.fr

Η La Suite περιλαμβάνει: ενιαία πιστοποίηση που διευκολύνει τη σύνδεση με εργαλεία (το AgentConnect είναι ήδη προσβάσιμο σε 1,6 εκατομμύρια χρήστες και επαγγελματίες στη δημόσια σφαίρα για πρόσβαση σε διυπουργικά εργαλεία της DINUM), και τη δυνατότητα σύνδεσης σε à la carte, διασυνδεδεμένες εφαρμογές, που βασίζονται σε ελεύθερο λογισμικό και υποδομές SecNumCloud, βασισμένες σε ελεύθερα ψηφιακά κοινά. 

Ο καθημερινός χειρισμός των εργαλείων που επιλέγονται à la carte, όπως η άμεση επικοινωνία, η διεξαγωγή συναντήσεων μέσω ηχητικής ή βιντεοδιάσκεψης, η κοινή χρήση εγγράφων και η συνεργασία εντός ομάδων (μεταξύ άλλων για διαχείριση έργου) καθώς και η επικοινωνία μέσω email (αρχικά για μικρές ομάδες), γίνεται μέσω ενός κοινού γραφικού περιβάλλοντος προκειμένου να εντοπιστούν καλύτερα. Η χρήση της ψηφιακής σουίτας και των ίδιων εργαλείων από όλους τους δημόσιους φορείς διευκολύνει τη διυπουργική συνεργασία και συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της κρατικής δράσης.

Μεταξύ των εργαλείων του που προσφέρονται, είναι :

  • Tchap: η αξιόπιστη υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων για το δημόσιο τομέα που χρησιμοποιείται καθημερινά από 200.000 χρήστες. Μια επέκταση του εργαλείου Albert AI σχεδιάζεται για το Tchap σύντομα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Κρατική ηχητική διάσκεψη με σχεδόν 8.000 χρήστες για 700 εβδομαδιαίες συναντήσεις ( στοιχεία από τα μέσα Μαΐου) του 2024.
  • Κρατική διαδικτυακή διάσκεψη με 47.000 χρήστες για 10.000 εβδομαδιαίες συναντήσεις ( στοιχεία από τα μέσα Μαΐου του 2024).
  • Κρατικό διαδικτυακό σεμινάριο: η υπηρεσία διαδικτυακού σεμιναρίου που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 350 συμμετέχοντες, δημόσιους αξιωματούχους και συνομιλητές εκτός του κράτους (από δημόσιο, ιδιωτικό ή συνεταιρικό τομέα) έχει καταγράψει περισσότερους από 800.000 χρήστες για 65.000 συναντήσεις εβδομαδιαίως (στοιχεία από τα μέσα Μαΐου του 2024 ).
  • Μεταφορά αρχείων “France Transfer”: η απλή και ασφαλής λύση για την αποστολή μεγάλων αρχείων με 140.000 χρήστες να έχουν ανταλλάξει περισσότερες από 350.000 έγγραφα (στοιχεία από τα μέσα Μαΐου του 2024).
  • Resana, μια πλατφόρμα συνεργασίας του δημόσιου τομέα με 140.000 χρήστες και σχεδόν 800.000 κοινά έγγραφα/μήνα (στοιχεία από τα μέσα Μαΐου του 2024)
  • Μια διυπουργική πρωτοβουλία, η Ψηφιακή Σουίτα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τα υπουργεία (Εσωτερικών και Εξωτερικών και Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχή για το Tchap, το Υπουργείο Πολιτισμού για το FranceTransfert, το Υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας για το Κρατικό Webinar, καθώς και Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής για την Κρατική Διαδικτυακή Διάσκεψη).

Μια πρώτη έκδοση του The Digital Suite είναι διαθέσιμη σε πειραματική βάση από τον Μάρτιο του 2024. Ως εκ τούτου, ορισμένα εργαλεία βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και άλλα χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, όπως το Tchap. Η φιλοδοξία μέχρι το τέλος του έτους είναι να προσφερθεί περισσότερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εργαλείων και να διευρυνθεί  το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών (διαχείριση έργου, διαχείριση κωδικών πρόσβασης, σύναψη ραντεβού, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.) .

Αρχικές εργασίες για την ψηφιακή σουίτα 

Προκειμένου να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια των τοπικών αρχών, η DINUM, η εθνική υπηρεσία εδαφικής συνοχής (ANCT) και η εθνική υπηρεσία για την ασφάλεια συστημάτων πληροφοριών (ANSSI) βοηθάει τις τοπικές αρχές. στην ανάπτυξη της ψηφιακής σουίτας ανοίγοντάς την σε τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους και περιφερειακούς δημόσιους φορείς, σε συνεργασία με τοπικούς ψηφιακούς χρήστες.

Η φιλοδοξία είναι να παρέχεται στις κοινότητες ένα σύνολο ασφαλών ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων τομέα, διακομιστή email και ελάχιστου αποθηκευτικού χώρου. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2024 και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο τη συλλογή σχολίων και την προσαρμογή της προσφοράς 

Ένα άνοιγμα προς Ευρωπαϊκούς  ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς 

H DINUM ενθαρρύνει τους Ευρωπαϊκούς  ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να  συνεργαστούν  με τη μορφή ψηφιακών κοινών ή λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Όσοι φορείς  επιθυμούν να υποστηρίξουν έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών καθώς και έργα που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της βιωσιμότητας και της επεκτασιμότητας των προϊόντων La Suite Numérique Collaborative μπορουν να το γνωστοποιήσουν στις ομάδες του DINUM. Το έπαθλο θα είναι  υποστήριξη από ομάδες DINUM και 40.000 € σε χρηματοδότηση από ανανεώσιμες πηγές, ως μέρος του Ταμείου Digital Commons: lasuite.numerique.gouv.fr/communs

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ψηφιακής ανεξαρτησίας στη δημόσια διοίκηση. Καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα εργασίας που διαρθρώνεται γύρω από δύο προτεραιότητες: από κοινού ανάπτυξη μιας σειράς κυρίαρχων ψηφιακών προϊόντων βασισμένων σε λύσεις ανοιχτού κώδικα και διαλειτουργικών λύσεων που καθιστούν δυνατή τη δημιουργία μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσφοράς ψηφιακών εργαλείων για δημόσιους φορείς, ιδίως μιας υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων. περιορίζοντας το κόστος και αξιοποιώντας τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από τις δύο χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου ψηφιακής ανεξαρτησίας. Αλλά επίσης, στην ανάπτυξη  εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για διαχείριση, βασισμένα σε μεγάλα μοντέλα γλώσσας ανοιχτού κώδικα.  Σε αυτή την προσπάθεια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει  επίσης το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε αυτές τις συζητήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για το La Suite στα γαλλικά

Πηγή άρθρου: https://code.gouv.fr/en/lasuite/

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Ελβετία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το ανοικτό λογισμικό με τον "Ομοσπονδιακό Νόμο για τη Χρήση Ηλεκτρονικών Μέσων για την Εκπλήρωση Κυβερνητικών Καθηκόντων" (EMBAG…   Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας: Το ελβετικό δημόσιο δίνει το παράδειγμα με το ανοικτό λογισμικό όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider
Ποίος είναι τελικά Ο Satoshi Nakamoto; Σήμερα αποκαλύπτουμε με αποδείξεις και ονόματα, θα πάμε πόντο πόντο με δακτυλικά αποτυπώματα για να πάει ο μύθος αυτός στον βρόντο… Όσοι έχετε διαβάσει το πώς ξεκίνησαν όλα με το Bitcoin Genesis Block θα έχετε μείνει με την απορία για το ποιος είναι ο πατέρας του Bitcoin. Ο Μύθος… ο άνθρωπος… Read More Αυτός είναι ο Satoshi Nakamoto | Αποκαλύπτουμε το όνομά του

Η Ευρώπη επενδύει πολλά στην έρευνα και την καινοτομία, και για καλό λόγο. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να υποστηρίξει αυτά τα συμφέροντα ανοίγοντας το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση σε βιβλιοθήκες, αρχεία, πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα γνώσης που είναι απαραίτητα για την προώθηση της προόδου. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση που επικεντρώνεται στις ανάγκες αυτών των θεσμών. Χρειαζόμαστε μια στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση — έναν Νόμο για την Ψηφιακή Γνώση — που επιτρέπει στα ιδρύματα γνώσης να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες διαδικτυακά με εκείνες εκτός σύνδεσης.

Στη νέα έκδοση που κυκλοφόρησε από το Communia Association, Ένας νόμος για την ψηφιακή γνώση για την Ευρώπη (διατίθεται και ως αρχείο PDF), παρέχεται μια επισκόπηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα γνώσης να φέρουν εις πέρας την αποστολή δημόσιου συμφέροντος στο ψηφιακό περιβάλλον 

Το έγγραφο είναι δομημένο σε τέσσερις δράσεις για την ενδυνάμωση των ιδρυμάτων γνώσης στην ψηφιακή εποχή:

  1. Προστασία του Κοινού Κτήματος!
    Τα έγγραφα του δημόσιου τομέα, οι δημόσιες ομιλίες και οι πρώτες ύλες είναι βασικές πηγές πληροφόρησης, αλλά όχι πάντα ελεύθερα προσβάσιμες στο κοινό. Θα πρέπει σαφώς να εξαιρεθούν από την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Τα νομικά εμπόδια στη χρήση εικόνων πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο Κοινό Κτήμα  (Public Domain) πρέπει να αρθούν.
  2. Ξεκλειδώστε την έρευνα!
    Οι επιστήμονες συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση και να μοιραστούν την έρευνα. Το δικαίωμα στην έρευνα και η υποχρέωση ανοιχτής δημοσίευσης δημοσίως χρηματοδοτούμενων αποτελεσμάτων θα συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση του δυναμικού της ευρωπαϊκής έρευνας.
  3. Προωθήστε την ψηφιακή προσαρμογή!
    Η άρνηση αδειοδότησης και οι αθέμιτοι όροι αδειοδότησης για ψηφιακό υλικό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις βιβλιοθήκες και τους ερευνητικούς οργανισμούς σήμερα. Χρειαζόμαστε ένα δικαίωμα ηλεκτρονικού δανεισμού σε ολόκληρη την ΕΕ και μια υποχρέωση αδειοδότησης ψηφιακών έργων σε ιδρύματα γνώσης.
  4. Θωρακίστε τους θεσμούς από νομικό κίνδυνο!
    Λόγω της περίπλοκης και κατακερματισμένης κατάστασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ, πολλά άτομα και ιδρύματα αποφεύγουν τις ερευνητικές συνεργασίες και άλλες δραστηριότητες δημοσίου ενδιαφέροντος. Μια απαλλαγή από την ευθύνη για αποζημίωση για όσους ενεργούν καλόπιστα θα μετριάσει αυτούς τους κινδυνους.

Σε κάθε ενότητα, εξηγούνται οι ελλείψεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου και παρουσιάζονται νομοθετικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, σε συνδυασμό με την πλήρως αναπτυγμένη έγγραφα πολιτικής.

Πηγή άρθρου: https://communia-association.org

Η 2η Έκθεση “Smart Cities” και το Ετήσιο Συνέδριο “Smart Cities 2024” με βασικό θεματικό τίτλο «Από τις ψηφιακές υπηρεσίες στην πράσινη ανάπτυξη», πραγματοποιούνται στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 16 και και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, από την εταιρεία MetaTeam, με τη συμμετοχή βασικών παραγόντων και φορέων που εμπλέκονται στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, τη Διαχείριση του Περιβάλλοντος, τη Διαχείριση των Ενεργειακών Πόρων, κ.α.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), είναι υποστηρικτής του Συνεδρίου και της Έκθεσης, και θα συμμετέχει με περίπτερο στο όποιο θα φιλοξενεί και εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτού λογισμικού.

Για δύο ημέρες, η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο των αναπτυξιακών δυνάμεων που αναπτύσσουν το περιβάλλον των «Έξυπνων Πόλεων» στην Ελλάδα. Είναι ο τομέας που δρα καταλυτικά για τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Η Έκθεση και το Συνέδριο πλαισιώνονται από σειρά σημαντικών συναντήσεων, επιχειρηματικών και επαγγελματικών επαφών, επιμορφωτικών σεμιναρίων και στοχευμένων διοργανώσεων, ενώ αποσκοπεί στην αποτελεσματική και παραγωγική επικοινωνία όλων των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των «Έξυπνων Πόλεων».

Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την Έκθεση, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός θεσμικού, αυτοδιοικητικού και επιχειρηματικού σημείου αναφοράς για τις «Έξυπνες Πόλεις» και την Αστική Ανάπτυξη στην Αθήνα. Για τον σκοπό αυτόν θα συμμετάσχουν- πέραν των εταιρειών- Υπουργεία Περιφέρειες, Δήμοι, Φορείς, Οργανισμοί Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών για σειρά θεμάτων που είναι κρίσιμοι παράγοντες ανάπτυξης στο ελληνικό αστικό, περιαστικό και αγροτικό οικοσύστημα.

Συνεδριακές Ενότητες:

  • 5G Cities: Οι εφαρμογές μέσω των Δικτύων 5G έρχονται στο προσκήνιο των «Έξυπνων Πόλεων». Παρουσιάζονται τεχνολογίες, λύσεις και υλοποιήσεις που αναδεικνύουν τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες στις σύγχρονες ελληνικές και ξένες πόλεις.
  • Smart Home: Δεν γίνονται «έξυπνες» μόνο οι πόλεις αλλά και τα σπίτια μας. Οι νέες οικιακές συσκευές, στις οποίες ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερα χαρακτηριστικά «έξυπνης χρήσης» είναι πια στο προσκήνιο.
  • Cloud and Data Centers: Η εποχή των υπηρεσιών Cloud και Data Centers επεκτείνονται και στον χώρο των ΟΤΑ. Ειδικοί και τεχνοκράτες αναλύουν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των ΟΤΑ από την χρήση αυτών των νέων υπηρεσιών.
  • myData και οικονομικές υπηρεσίες ΟΤΑ: Το ψηφιακό περιβάλλον myData της ΑΑΔΕ αποτελεί πλέον υποχρεωτική προϋπόθεση για τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. Στελέχη της ΑΑΔΕ, οικονομολόγοι και τεχνοκράτες παρουσιάζουν τις μεταβολές και της προσαρμογές των οικονομικών υπηρεσιών στο περιβάλλον του myData.
  • Ψηφιακή ασφάλεια στην τοπική αυτοδιοίκηση: H Ψηφιακή Ασφάλεια είναι και για τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες, κρίσιμος παράγοντας λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων τους. Τεχνοκράτες και ειδικοί του τομέα Digital Security παρουσιάζουν τρόπους και μεθοδολογίες «θωράκισης» των ΟΤΑ από ψηφιακές απειλές.

Χρήσιμες πληροφορίες για το Συνέδριο

Οι συμμετέχοντες εκτός Αττικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα Συνέδρια και τις Συνεδριακές Ενότητες ψηφιακά, ενώ για τους συνέδρους εντός του Νομού Αττικής, η παρακολούθηση είναι μόνο δια ζώσης. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προεγγραφή.

  • Ημερομηνία: Τετάρτη 16 και Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 | ώρες Διεξαγωγής: 10:00 – 17:00
  • Τόπος Φυσικής Διεξαγωγής: Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα

Τρόποι παρακολούθησης:

  • Με φυσική παρακολούθηση στο Ζάππειο Μέγαρο (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, Αθήνα). Αφορά όλους τους Συνέδρους που επιλέξουν να το παρακολουθήσουν δια ζώσης, εντός ή εκτός Νομού Αττικής.
  • Με ψηφιακή παρακολούθηση μέσω του site www.smart-cities.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους Συνέδρους που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους ότι ο τόπος εργασίας ή κατοικίας βρίσκεται εκτός Νομού Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προεγγραφή.

Εγγραφή: Ελεύθερη συμμετοχή χωρίς την καταβολή συμμετοχής για τα στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης του Δημοσίου τομέα και όλων των φορέων τους.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 2104225585, 2104225520, info@teamworks.gr.

Η Έκθεση και το Συνέδριο θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ),  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ),  του ΕλληνοΚινεζικού Εμπορικού Βιομηχανικού Τουριστικού & Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου (HEDA), και με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών Φορέων όπως  του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ),  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Διαβάστε περισσότερα στο https://smart-cities.gr/

Το uCareSystem 24.10.07, η πιο πρόσφατη έκδοση του εργαλείου συντήρησης συστήματος Ubuntu/Debian είναι διαθέσιμη. Αυτή η έκδοση φέρνει πολλές βασικές διορθώσεις και βελτιώσεις που θα κάνουν τη συντήρηση του συστήματός σας ακόμα πιο εύκολη. Τι νέο υπάρχει στην 24.10.07; Κρίσιμη επιδιόρθωση για το Ubuntu Server 24.04  Μερικοί από εσάς μπορεί να αντιμετωπίσατε το σφάλμα «/usr/bin/ucaresystem-core:… Read More uCareSystem 24.10.07 | Διορθώσεις για Ubuntu, Linux Mint, Raspberry Pi και Debian
‘Η ενότητα Country Insights sτο data.europa.eu είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη ιστοριών επιτυχίας της δημόσιας διοίκησης, καταδεικνύοντας πώς η υιοθέτηση και χρήση ανοιχτών δεδομένων οδηγεί στην πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η ενότητα προσφέρει μια λεπτομερή προοπτική των εξελίξεων σε κάθε χώρα, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων.  Μέσα σε κάθε ... Read more

 
κατέβασε το λειτουργικό από
Download the current Hipster snapshot of OpenIndiana
https://www.openindiana.org/downloads/


οι δύο εντολές για να το γράψεις 

[συνήθως     το στικάκι στη δεξιά θύρα του φορητού  είναι    sdb]


cd Downloads

sudo dd bs=4M if=./OI-hipster-gui-20240426.usb of=/dev/sdb && sync


η διαδικασία του γραψίματος στο στικάκι διαρκεί 2-3 λεπτά

και εμφανίζεται μήνυμα, όταν ολοκληρωθεί

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
07/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
#GStreamer Conference 2024
Concordia University Conference Centre, Québec Montreal
07/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: International JavaScript Conference New York
New York Marriott at the Brooklyn Bridge, New York
07/10/2024 – 11/10/2024
Ολοήμερο
#online event: Galaxy Training Academy
07/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
Community Over Code
Grand Hyatt Denver, Colorado
07/10/2024 – 11/10/2024
Ολοήμερο
Data Spaces Week 2024
The University of Tokyo, Tokyo
07/10/2024 – 11/10/2024
Ολοήμερο
Devoxx Belgium
Kinepolis Antwerpen, Antwerpen,
07/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
European Week of Regions and Cities
07/10/2024 – 09/10/2024
Ολοήμερο
Platform Summit 2024
Clarion Hotel Stockholm, Stockholm
07/10/2024
14:00 – 15:30
#online event: Bringing EOSC Task Force Outcomes to the Austrian Research Data Management Community
07/10/2024
18:00 – 19:30
#Webinar – CDSE: Showcase of real-world applications
08/10/2024 – 09/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: SwiftLeeds
Leeds Playhouse, leeds
08/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
GraphQL Summit
Convene Brookfield Place, 225 Liberty, New York
08/10/2024 – 09/10/2024
Ολοήμερο
MWC Las Vegas
The Las Vegas Convention Center, Las Vegas
08/10/2024
11:00 – 13:00
#Online event: Collaborative FAIR Data Practices & Tools
08/10/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
09/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
#online event:oneAPI DevSummit Hosted by UXL Foundation
09/10/2024
Ολοήμερο
Cloud Foundry Day
Design Offices Karlsruhe Bahnhofplatz, Karlsruhe
09/10/2024
Ολοήμερο
KubeDay
Universidad Pontificia Bolivariana (UPB), Medellín
09/10/2024 – 10/10/2024
Ολοήμερο
X.Org Developer’s Conference
Concordia University Conference Centre, Montreal Quebec
10/10/2024 – 11/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: EuroRust 2024
10/10/2024 – 13/10/2024
Ολοήμερο
Mini-debconf
Arm Global Offices, Cambridge
10/10/2024 – 12/10/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Italia
Tuscia University, Viterbo
10/10/2024 – 11/10/2024
Ολοήμερο
Online event: BORDERLESS JS COMMUNITY DAY
10/10/2024 – 12/10/2024
Ολοήμερο
The LibreOffice and Open Source Conference 2024
BELVAL LUXEMBOURG, Luxembourg
10/10/2024
10:30 – 14:15
#online evnt: EOSC EU Node technical launch event
10/10/2024
11:00 – 18:30
#Hybrid event: FAIR-EASE Open Day on Open Science for Earth Systems
10/10/2024
11:30 – 12:30
#How to contribute to the Interoperable Europe Portal webinar
10/10/2024
15:30 – 17:30
#Ocean Data Webinar Series : Science and solutions for a clean, healthy, and resilient ocean –
11/10/2024 – 13/10/2024
Ολοήμερο
#ΟNLINE EVENT: The CopernicusLAC Panama Centre Hackathon
11/10/2024
09:15 – 16:30
#online event: 2024 Copernicus Emergency Management Service Annual Conference
12/10/2024 – 13/10/2024
Ολοήμερο
OggCamp 2024
The Manchester Conference Centre, Manchester
12/10/2024
12:00 – 14:00
41ο WordPress Thessaloniki Meetup
 Καφέ Ύψιλον, Θεσσαλονίκη
12/10/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
13/10/2024 – 18/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Agile + DevOps USA
Rosen Centre Hotel, Orlando

Το δημοφιλές συνδρομητικό κανάλι της Αμερικής HBO την ερχόμενη Τετάρτη θα προβάλουν ένα ντοκιμαντέρ που έχει σχέση με την ταυτότητα του μυστηριώδης δημιουργού του Bitcoin Satoshi Nakamoto. O σκηνοθέτης του Cullen Hoback θεωρεί ότι έχει βρει ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο του Satoshi Nakamoto.

Συγκεκριμένα στο ντοκιμαντέρ θα αποκαλυφθούν στοιχεία που συνδέουν την δημιουργία του Bitcoin με ένα από τα πρώτα μέλη της Bitcoin κοινότητας και κρυπτογράφο προγραμματιστή τον Len Sassaman. O ίδιος φένεται να είχε σχέση με έναν από τους πρώτους προγραμματιστές του ψηφιακού νομίσματος τον Hal Finney και να σχετιζόταν με πολλά μέλη από την αρχική μικρή κοινότητα του Bitcoin.

Ενα άλλο στοιχείο που θεωρούν ότι είναι ισχυρή απόδειξη είναι και ότι ο Len Sassaman αυτοκτόνησε χρονικά λίγο μετά το τελευταίο post του Satoshi Nakamoto στο Bitcoiontalk forum που σηματοδότησε την αποχώρηση του από την κοινότητα του Bitcoin.

Το θέμα όμως είναι ότι αυτό το τελευταίο στοιχείο ουσιαστικά δεν αποδεικνύει τίποτα καθώς οι τότε developer και διαχειριστές του bitcointalk forum έχουν πει ότι ο Satoshi συνέχιζε να επικοινωνεί μαζί τους μέσω email μήνες μετά το τελευταίο του post στο forum.

Επιπρόσθετα πρέπει να πούμε ότι αυτή η επαναστατική ιδέα κρυπτογράφησης που λύνει το μαθηματικό πρόβλημα των Βυζαντινών Στρατηγών, στις πρώτες τότε μέρες της δημιουργίας του ψηφιακού νομίσματος προσέλκυσε αρκετά ενθουσιώδη μέλη της cypherpunk κοινότητας.

Μένει να δούμε το ντοκιμαντέρ και τα συμπεράσματα που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη.

 

The post Άλλος ένας Satoshi Nakamoto first appeared on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Κύρια αρμοδιότητα του Ambassador: Κύριο σημείο επαφής που βοηθά στη διάδοση του Code Week( https://codeweek.eu/ ) οράματος στη χώρα του.

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:

1. Πάθος για τον προγραμματισμό και την εκπαίδευση: Έντονο ενθουσιασμό για αλγόριθμους και κωδικοποίηση, την τεχνολογία και τον ψηφιακό γραμματισμό. Δέσμευση για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της υπολογιστικής σκέψης μεταξύ διαφορετικών ομάδων, ιδιαίτερα των νέων.

2. Εμπειρία στην Εκπαίδευση ή/και στην Τεχνολογία: Υπόβαθρο στην εκπαίδευση, στην επιστήμη των υπολογιστών ή σε συναφή τομέα. Εμπειρία στη διδασκαλία, ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες. Δημιουργική προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων ιδεών και δραστηριοτήτων που κάνουν τον προγραμματισμό προσιτό και διασκεδαστικό.

3. Επικοινωνιακές και Ηγετικές Δεξιότητες: Ισχυρές ηγετικές δεξιότητες για να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές. Ικανότητα αλληλεπίδρασης με ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, δασκάλων, γονέων και άλλων ενδιαφερομένων.

4. Δίκτυο και Συμμετοχή στην Κοινότητα: Ενεργή δράση σε τοπικές ή εθνικές κοινότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την τεχνολογία ή τον προγραμματισμό. Δυνατότητα δημιουργίας και αξιοποίησης δικτύων για την προώθηση και επέκταση της εμβέλειας των δραστηριοτήτων του EU Code Week.

5. Γνώση Στόχων, Αξιών και Πόρων του EU Code Week: Εξοικείωση με τους στόχους και τους πόρους του EU Code Week. Ικανότητα ευθυγράμμισης των τοπικών δραστηριοτήτων με τους ευρύτερους στόχους της πρωτοβουλίας.

6. Δέσμευση για συμπερίληψη: Διασφάλιση ότι οι δραστηριότητες είναι περιεκτικές και προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, το φύλο ή την ικανότητα.

7. Αξιοπιστία και υπευθυνότητα: Αξιοπιστία στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των ευθυνών ως Πρέσβης. Προθυμία για συνεισφορά χρόνου και προσπάθειας στην πρωτοβουλία σε εθελοντική βάση.

ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ:

– Διασύνδεση ανθρώπων, εταιρειών και κοινοτήτων που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν το EU Code Week.

– Ενθάρρυνση των διοργανωτών δραστηριοτήτων να προσθέσουν τις δραστηριότητές τους στο site του EU Code Week.

– Ενθάρρυνση διοργάνωσης νέων δραστηριοτήτων στη χώρα τους, προωθώντας την EU Code Week.

– Απαντήσεις σε email σχετικά με το EU Code Week.

– Εξέταση και έγκριση δραστηριοτήτων στον ιστότοπο του EU Code Week στη χώρα τους.

– Συμμετοχή σε τακτικές συναντήσεις για σχεδιασμό και συζήτηση δραστηριοτήτων με τους επικεφαλής του HUB

– Συνεργασία με άλλους Εθνικούς Πρεσβευτές από όλη την Ευρώπη και συμμετοχή στη συζήτηση για το πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω η πρωτοβουλία.

– Εκπροσώπηση της χώρας στο συμβούλιο του EU Code Week.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα στο https://forms.gle/VGAdfYqs3Qsw1fjZ9

Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητά σας απαιτεί να είστε άνω των 18 ετών, να πληροίτε τα Τυπικά Προσόντα, καθώς και να είστε ικανοί να αναλάβετε πλήρως τους Ρόλους και τις Ευθύνες της θέσης. Θα απαιτηθεί η προσκόμιση αντιγράφου ποινικού μητρώου και υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρόλο σας.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024.

Όσοι είστε αρχάριοι, εκπαιδευτικοί ή παιδιά και θέλετε να μάθετε την γλώσσα προγραμματισμού Python, τότε το βιβλίο «H Python με απλά λόγια», γραμμένο στα ελληνικά είναι ένας πλήρης οδηγός εισαγωγής που αξίζει να μελετήσετε Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους σε θέματα προγραμματισμού, που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα και επιθυμούν να γνωρίσουν μια… Read More Python στα Ελληνικά | Δωρεάν PDF βιβλίο προγραμματισμού για παιδιά και αρχάριους

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) γιορτάζει την Ημέρα της Ada Lovelace στις 8 Οκτωβρίου με μια ειδική εκδήλωση για τους υποστηρικτές του: την παγκόσμια αγγλική πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων “Ada & Zangemann – A Tale of Software, Skateboards, and Raspberry Ice Cream”. Αρχικά ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εικονογραφημένο βιβλίο, τώρα διαθέσιμο σε 10 γλώσσες και όλο και περισσότερο, η ιστορία έχει προσαρμοστεί σε ταινία και έχει άδεια ως ανοιχτός εκπαιδευτικός πόρος.

Illustration from  the story 'Ada & Zangemann' showing Ada & Zangemann characters protesting with placards. The illustration has a yellow background.

Μετά την επιτυχία του εικονογραφημένου βιβλίου «Ada & Zangemann – A Tale of Software, Skateboards and Raspberry Ice Cream», το FSFE κυκλοφορεί τώρα την ιστορία ως ταινία κινουμένων σχεδίων. Το βιβλίο είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε 10 γλώσσες και έχει φτάσει στα χέρια πάνω από 20.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο και διαδόθηκε μέσω αναγνώσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων.

Η ταινία, που διατίθεται με άδεια Creative Commons, είναι για τον διάσημο και εξαιρετικά πλούσιο εφευρέτη Zangemann και την Ada, μια κοπέλα που της άρεσαν τα πειράματα. Η Ada αρχίζει να πειραματίζεται με το υλικό και το λογισμικό και, λόγω των ενεργειών του Zangemann, συνειδητοποιεί πόσο κρίσιμη είναι η τεχνολογία για εκείνη και για άλλους. Είναι μια συναρπαστική ιστορία για παιδιά από την ηλικία των 6 ετών που θα τα παρακινήσει να ασχοληθούν με το υλικό και το λογισμικό και θα τα ενθαρρύνει να διαμορφώσουν ενεργά τη δική τους τεχνολογία.

«Ada & Zangemann», η πρεμιέρα της ταινίας

Η πρεμιέρα της αγγλικής ταινίας θα γίνει την ημέρα της Ada Lovelace μέσω μιας παγκόσμιας διαδικτυακής εκδήλωσης. Θα είναι παρόντες οι υποστηρικτές του FSFE, οι δωρητές που έκαναν δυνατή αυτή την ταινία και μέλη διαφόρων ενώσεων Ελεύθερου Λογισμικού. Ο Vint Cerf, που συχνά αναφέρεται ως ένας από τους «πατέρες του Διαδικτύου», και η Franziska Heine, Εκτελεστική Διευθύντρια του Wikimedia Germany, θα δώσουν ειδικές ομιλίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

  • Τι: Ada & Zangemann Αγγλική Πρεμιέρα
  • Πότε: 8 Οκτωβρίου, από τις 19:30 έως τις 20:30 CEST
  • Ποιοί: Οι υποστηρικτές του FSFE + Συντελεστές στην ταινία + οι οικογένειές τους
  • Πού: Οι υποστηρικτές του FSFE λαμβάνουν τον σύνδεσμο πρόσκλησης. Θα χαρούμε πολύ να γίνετε μέλος μας. Απλώς ενημερώστε μας και θα σας στείλουμε ευχαρίστως τον σύνδεσμο. Επιπλέον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας στείλουμε ένα αντίγραφο της ιστορίας σε μορφή ebook.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η ταινία θα δημοσιευτεί  στον ιστότοπο του FSFE και διατίθεται στο κοινό με την άδεια Creative Commons By Share-Alike, ως  ανοιχτός εκπαιδευτικός πόρος. Τους επόμενους μήνες το FSFE θα κυκλοφορήσει σε άλλη γλώσσα την έκδοση της ταινίας https://ada.fsfe.org/movie.

Ημέρα Ada Lovelace: Κάθε δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου

Η Ημέρα Ada Lovelace πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου. Πήρε το όνομά της από τη μαθηματική και πρωτοπόρο της επιστήμης υπολογιστών Ada Lovelace, και στοχεύει να γιορτάσει τα επιτεύγματα των γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), να αναδείξει το προφίλ των γυναικών στο STEM, να ενθαρρύνει περισσότερα κορίτσια να ακολουθήσουν καριέρα STEM και να υποστήριξη γυναικών που ήδη εργάζονται στο STEM.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

H FOSSCOMM 2024 πλησιάζει, και αν θες να είσαι πάντα ενήμερος για τα τελευταία νέα, ανακοινώσεις και παρασκηνιακές δράσεις, τότε δεν έχεις παρά να μας ακολουθήσεις στα social media! Όχι μόνο θα μείνεις ενημερωμένος, αλλά μπορείς να συμμετάσχεις στην μεγάλη γιορτή του Ελεύθερου Λογισμικού.

Πού θα μας Βρεις;

  • Facebook: Εδώ θα βρεις τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις, χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφίες από τις προετοιμασίες. Μην ξεχάσεις να κάνεις like στη σελίδα μας και να προσκαλέσεις και τους φίλους σου! Που; Εδώ: https://www.facebook.com/Fosscommgr
  • Χ: Για τους λάτρεις των σύντομων ενημερώσεων, το Χ είναι ο χώρος όπου μοιραζόμαστε τα πάντα – από τα πιο καυτά νέα μέχρι και τις πιο cool στιγμές του συνεδρίου. Ακολούθησέ μας και μπες στη συζήτηση! https://x.com/FOSSCOMM2024
  • Instagram: Αν αγαπάς τις φωτογραφίες και τα stories, τότε το Instagram μας είναι το τέλειο μέρος για σένα. Δες τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες, μάθε πρώτος για τις νέες ανακοινώσεις και απόλαυσε στιγμιότυπα από το συνέδριο! https://www.instagram.com/fosscomm

Επίσημο hashtag

Και μην ξεχνάς το hashtag #FOSSCOMM2024! Χρησιμοποίησέ το στις αναρτήσεις σου για να μοιραστείς την εμπειρία σου, να δεις τι λένε οι άλλοι και να γίνεις κομμάτι της συζήτησης. Δες τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές και μπες κι εσύ στην καρδιά του συνεδρίου!

Ακολούθησέ μας και Μείνε Συνδεδεμένος!

Ενδιαφέρεσαι για όλες τις ενημερώσεις και θέλεις να είσαι μέρος του διαλόγου; Ακολούθησέ μας στα social media και μην χάσεις τίποτα από το FOSSCOMM 2024! Συνδέσου μαζί μας, σχολίασε, κοινοποίησε και γίνε ενεργό μέλος της κοινότητάς μας.

Αν έχεις κάποια απορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο info@fosscomm.gr

Μην χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στη FOSSCOMM. Εγγραφείτε εδώ https://2024.fosscomm.gr/register/

Πηγή άρθρου: https://opensource.uom.gr/index.php/blog/

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM), μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια και την υγιεινή στον κυβερνοχώρο. Διοργανώνεται από τoν Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) . Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκστρατεία συγκεντρώνει κράτη μέλη της ΕΕ, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και πολίτες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως συνέδρια, εργαστήρια και διαδικτυακά σεμινάρια, το ECSM στοχεύει να ενισχύσει τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, μοιράζοντας τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και προωθώντας τις βέλτιστες πρακτικές. 

Το ECSM χρησιμεύει ως χώρος ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασίας και ο ENISA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία παρέχοντας συμβουλές ειδικών, δημοσιεύοντας νέο υλικό για κρίσιμα θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και συντονίζοντας τις προσπάθειες μεταξύ των χωρών και ιδρυμάτων που συμμετέχουν. Με το σύνθημα “Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ , που εισήχθη το 2020, ο ENISA διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη είναι ενήμερα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.   

Ένας τομέας που τονίστηκε κατά τη διάρκεια του ECSM είναι η σημασία της κοινής χρήσης δεδομένων στην έρευνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η κοινή χρήση δεδομένων κυβερνοασφάλειας επιτρέπει την ανάπτυξη νέων μέτρων ασφαλείας, διευκολύνει την πρόβλεψη κακόβουλων επιθέσεων και ενισχύει την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η σαφέστερη κατανόηση των τρεχουσών πρακτικών ανταλλαγής δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φραγμών, στη βελτίωση της υποδομής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στην προώθηση περισσότερων συλλογικών προσπαθειών στον τομέα αυτό. Πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων, όπως το data.europa.eu, παρέχουν πρόσβαση σε πολύτιμα σύνολα δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των μέτρων ψηφιακής ασφάλειας. 

Καθώς το ECSM συνεχίζει να προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο όλο τον Οκτώβριο, ενθαρρύνει επίσης μια πιο ανοιχτή και συνεργατική προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες πρακτικές κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός πιο ανθεκτικού και ασφαλούς ψηφιακού οικοσυστήματος. Μπορείτε παρακολουθείτε την πρόοδό του για να δείτε τι συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Το FOSSCOMM 2024 πλησιάζει, και αν θες να είσαι πάντα ενήμερος για τα τελευταία νέα, ανακοινώσεις και παρασκηνιακές δράσεις, τότε δεν έχεις παρά να μας ακολουθήσεις στα social media! Όχι μόνο θα μείνεις ενημερωμένος, αλλά μπορείς να συμμετάσχεις στην μεγάλη γιορτή του Ελεύθερου Λογισμικού.

Πού θα μας Βρεις;

  • Facebook: Εδώ θα βρεις τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις, χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφίες από τις προετοιμασίες. Μην ξεχάσεις να κάνεις like στη σελίδα μας και να προσκαλέσεις και τους φίλους σου! Που; Εδώ: https://www.facebook.com/Fosscommgr
  • Χ: Για τους λάτρεις των σύντομων ενημερώσεων, το Χ είναι ο χώρος όπου μοιραζόμαστε τα πάντα – από τα πιο καυτά νέα μέχρι και τις πιο cool στιγμές του συνεδρίου. Ακολούθησέ μας και μπες στη συζήτηση! https://x.com/FOSSCOMM2024
  • Instagram: Αν αγαπάς τις φωτογραφίες και τα stories, τότε το Instagram μας είναι το τέλειο μέρος για σένα. Δες τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες, μάθε πρώτος για τις νέες ανακοινώσεις και απόλαυσε στιγμιότυπα από το συνέδριο! https://www.instagram.com/fosscomm

Επίσημο hashtag

Και μην ξεχνάς το hashtag #FOSSCOMM2024! Χρησιμοποίησέ το στις αναρτήσεις σου για να μοιραστείς την εμπειρία σου, να δεις τι λένε οι άλλοι και να γίνεις κομμάτι της συζήτησης. Δες τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές και μπες κι εσύ στην καρδιά του συνεδρίου!

Ακολούθησέ μας και Μείνε Συνδεδεμένος!

Ενδιαφέρεσαι για όλες τις ενημερώσεις και θέλεις να είσαι μέρος του διαλόγου; Ακολούθησέ μας στα social media και μην χάσεις τίποτα από το FOSSCOMM 2024! Συνδέσου μαζί μας, σχολίασε, κοινοποίησε και γίνε ενεργό μέλος της κοινότητάς μας.

Αν έχεις κάποια απορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο info@fosscomm.gr

Μην χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στο FOSSCOMM. Εγγραφείτε εδώ https://2024.fosscomm.gr/register/

Το άρθρο Συνδέσου με το FOSSCOMM 2024: Όλα τα Social Media σε μια σελίδα! εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Personal notes on hardening an new ubuntu 24.04 LTS ssh daemon setup for incoming ssh traffic.

Port <12345>

PasswordAuthentication no
KbdInteractiveAuthentication no
UsePAM yes
X11Forwarding no
PrintMotd no
UseDNS no

KexAlgorithms sntrup761x25519-sha512@openssh.com,curve25519-sha256,curve25519-sha256@libssh.org,diffie-hellman-group-exchange-sha256,diffie-hellman-group16-sha512,diffie-hellman-group18-sha512,diffie-hellman-group14-sha256

HostKeyAlgorithms ssh-ed25519-cert-v01@openssh.com,ecdsa-sha2-nistp256-cert-v01@openssh.com,ecdsa-sha2-nistp384-cert-v01@openssh.com,ecdsa-sha2-nistp521-cert-v01@openssh.com,sk-ssh-ed25519-cert-v01@openssh.com,sk-ecdsa-sha2-nistp256-cert-v01@openssh.com,rsa-sha2-512-cert-v01@openssh.com,rsa-sha2-256-cert-v01@openssh.com,ssh-ed25519,ecdsa-sha2-nistp384,ecdsa-sha2-nistp521,sk-ssh-ed25519@openssh.com,sk-ecdsa-sha2-nistp256@openssh.com,rsa-sha2-512,rsa-sha2-256

MACs umac-128-etm@openssh.com,hmac-sha2-256-etm@openssh.com,hmac-sha2-512-etm@openssh.com,umac-128@openssh.com,hmac-sha2-256,hmac-sha2-512

AcceptEnv LANG LC_*
AllowUsers <username>

Subsystem       sftp    /usr/lib/openssh/sftp-server

testing with https://sshcheck.com/

Thank you Metatopia for sponsoring FOSSCOMM 2024!
Metatopia, the first metaverse studio in Greece, is transforming the 3D Internet with innovative solutions for industry, education, training, and entertainment. Launched in March 2023, Metatopia is based in Thessaloniki, Athens, and Nicosia. The company offers digital twins for real-time monitoring, analysis, and control, simulation tools for predictive insights, and immersive virtual classrooms and experiences. With a diverse software portfolio impacting multiple companies in Europe, Metatopia is committed to collaboration, open-source software, and advancing a sustainable, human-centred metaverse.

του Τάκη Μπουγιούρη*

Η παγκόσμια κοινότητα του WordPress είναι εδώ και μέρες ανάστατη από τη διένεξη που έχει ενσκήψει ανάμεσα στο Matt Mullenweg και την Automattic ενάντια στη WPEngine με τον ισχυρισμό ότι η τελευταία παραβιάζει το εμπορικό σήμα “WordPress” αλλά και πολύ παρασκήνιο γύρω από αυτό. 

Ο Matt επέλεξε τη σκηνή του WordCamp US 2024 και την κεντρική ομιλία που ο ίδιος κάνει παραδοσιακά στο κλείσιμο αυτού αλλά και των άλλων μεγάλων συνεδρίων της κοινότητας του WordPress, όπως το WordCamp Europe, για να ξεκινήσει δημόσια και ανοιχτά μια πρωτοφανή και κατά μέτωπο επίθεση στη WPEngine αλλά και στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θεωρεί ότι απομυζά το ανοιχτό λογισμικό χωρίς να του επιστρέφει όσα θα μπορούσε. 

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: 

Το WordPress είναι η πλατφόρμα που βρίσκεται πίσω από το 43% των ιστοτόπων του διαδικτύου σήμερα και από το 62% αυτών που βασίζονται σε ένα γνωστό CMS με εκτιμώμενο σύνολο τις 480 εκατομμύρια εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή (πηγή). 

Τα πρόσωπα και οι εταιρείες πίσω από τη διένεξη

Μερικές ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για να μπορέσει να κατανοήσει κανείς την ιστορία, το παρασκήνιο και τις ιδιαίτερες παραφυάδες πίσω από αυτή: 

  • Ο Matt είναι ο ιδρυτής του WordPress από το 2003. Δηλώνει ευθαρσώς ότι θεωρεί ανεκτίμητες τις ελευθερίες που δίνει η άδεια GPL και ότι θα τις υπερασπίζεται μέχρι τέλους. Είναι στην πράξη ο ισόβιος αγαθοεργός ηγέτης-δικτάτωρ του (benevolent dictator for life). 
  • Η Automattic είναι η εταιρεία του, η οποία έχει ως κύριο προϊόν της το WordPress.com, μια επιτυχημένη υπηρεσία δημιουργίας αλλά και φιλοξενίας WordPress ιστοσελίδων. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ίδιου του WordPress. 
  • Το ίδιο το WordPress είναι ένα ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης ιστοσελίδων, η ανάπτυξη του οποίου γίνεται με πυρήνα το WordPress.org αλλά και πολλά άλλα κανάλια γύρω από αυτό (Slack, Github, κλπ). 
  • Το WordPress Foundation είναι το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει ο Matt και είναι ο ένας από τους τρεις που το διευθύνουν. Έχει σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας του WordPress σήμερα αλλά και τη συνέχειά του στο μέλλον. Μάλιστα έχει ως θυγατρική το WordPress Community Support, PBC (κερδοσκοπικός κοινωφελής οργανισμός) ώστε να περνούν μέσα από αυτό όλα τα έσοδα και έξοδα όλων των εθελοντικά οργανωμένων συναντήσεων (meetups) και συνεδρίων (WordCamps) της παγκόσμιας κοινότητας του WordPress. 
  • Η WPengine είναι μια μεγάλη υπηρεσία φιλοξενίας WordPress ιστοσελίδων, που από το 2018 ανήκει στον ιδιωτικό επενδυτικό οργανισμό Silver Lake

Τελευταίοι συνδετικοί κρίκοι: 

Το εμπορικό σήμα WordPress ανήκει στο WordPress Foundation, το WordPress.org ανήκει στο Matt και έχει άδεια να χρησιμοποιεί το σήμα εκεί για την ανάπτυξή του έργου ενώ η Automattic έχει άδεια να το χρησιμοποιεί και να το εκμεταλλεύεται εμπορικά για το WordPress.com. 

Ο Matt στο WordCamp Europe 2023 στην Αθήνα [image licence]

Η περίπτωση GoDaddy

Ο Matt είναι γνωστός για τις συχνές και επίμονες παραινέσεις που κάνει σε όλες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το WordPress. Για αυτό το σκοπό έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία Five for the future, όπου καλεί όσους βγάζουν χρήματα με κάποιο τρόπο από το WordPress να επιστρέφουν στην κοινότητα ένα ελάχιστο 5% του χρόνου τους με έναν από τους πολλούς τρόπους που είναι διαθέσιμοι: κώδικας, τεκμηρίωση, υποστήριξη, συναντήσεις, συνέδρια, σχεδιασμός κλπ. 

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2022 είχε χαρακτηρίσει τη GoDaddy, πολύ μεγάλη εταιρεία υπηρεσιών φιλοξενίας και ονομάτων χώρου διαδικτύου, ως “παράσιτο και υπαρξιακή απειλή για το μέλλον του WordPress” εξαιτίας της πολύ μικρής της συνεισφοράς στο WordPress σε σύγκριση με τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει από αυτό. Από την αναστάτωση που προέκυψε τότε η Godaddy ανέβασε δραματικά τη συνεισφορά της στο έργο. 

Από αυτό και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ο Matt έχει χτίσει ένα προφίλ ανθρώπου που στέκεται απέναντι στις μεγάλες εταιρείες και τις κοιτάζει στα μάτια όταν πρόκειται για αυτό που θεωρεί καλό για το ανοιχτό λογισμικό. Ταυτόχρονα όμως έχει δώσει και λαβές για σκληρή κριτική προς το πρόσωπό του, γιατί θεωρείται ότι σε τέτοιες διενέξεις δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που τυχόν βρίσκονται στη μέση και τα μέλη της ίδιας του της κοινότητας του WordPRess. 

Τι έγινε στο WordCamp US 2024 με τη WPEngine και τη Silver Lake

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 ο Matt ανέβηκε στη σκηνή του μεγάλου, ετήσιου συνεδρίου του WordPress που αυτή τη χρονιά έγινε στο Πόρτλαντ για την κεντρική ομιλία, όπου, όπως είθισται, μιλά για τη χρονιά που πέρασε, τα πλάνα για τις επόμενες, ενώ δέχεται και ερωτήσεις από το κοινό. Σε αυτές του τις ομιλίες έχουν ανακοινωθεί όλες οι μεγάλες εξελίξεις του έργου όλα αυτά τα χρόνια. 

Ήταν μια εν γένει σύντομη ομιλία που θα έδινε χρόνο για πολλές ερωτήσεις, μιας και η καταιγίδα ετοιμαζόταν ακόμα να ξεσπάσει. Ο Matt κυρίως ανέλυσε ένα χλιαρό μάλλον όραμά του για το μέλλον του open source πάνω στο τετράπτυχο “learn evolve nourish teach” και με μια κάποια υπερβολή σχετικά με το πώς το ανοιχτό λογισμικό έχει πλέον κυριαρχήσει! 

Στο τέλος της ομιλίας και χωρίς να έχει προετοιμάσει κανέναν για αυτό αλλά με προετοιμασμένες από πριν παρολαυτά διαφάνειες, αρχίζει να μιλά για το πώς τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να στραγγαλίσουν μια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. 

Αναφέρεται ειδικά στη Silver Lake, ιδιοκτήτρια της WPEngine, στα οικονομικά της στοιχεία και πώς αυτή επωφελείται από την πλατφόρμα. Αναφέρεται προσωπικά στο διευθύνοντα σύμβουλό της, το Lee Wittlinger αφιερώνοντάς του μια διαφάνεια με τη φωτογραφία και το email του καθώς εξηγεί το κακό που προκαλεί. 

Για ένα εθελοντικά οργανωμένο από μέλη της κοινότητας συνέδριο ανοιχτού λογισμικού αυτό είναι μια πράξη από μόνη της ριζοσπαστική. 

Σημαντική λεπτομέρεια: 

Η WPEngine ήταν από τους κορυφαίους χορηγούς του συνεδρίου αυτού, με περίπτερο το οποίο οι παρευρισκόμενοι επισκέπτονται ήδη επί δύο μέρες, συμπεριλαμβανομένου του Matt, και με αρκετό εταιρικό κόσμο δικό της να παρακολουθεί την ομιλία. 

Ο Matt (κάτω αριστερά) στην ομιλία του στο WordCamp US 2024 [image license]

Αρχίζουν οι αναρτήσεις και η κλιμάκωση

Την ίδια μέρα κάνει ανάρτηση στο WordPress.org σχετικά με το θέμα όπου εξηγεί πλέον την πίστη του ότι η WPEngine έχει μόνο κακές προθέσεις, δεν συνεισφέρει παρά ελάχιστα στο WordPress και οπωσδήποτε τελείως δυσανάλογα με τα όσα κερδίζει από αυτό. Ισχυρίζεται ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί η WPEngine το εμπορικό σήμα WordPress στην ιστοσελίδα της και στις προωθητικές της ενέργειες το παραβιάζει γιατί δημιουργεί σύγχυση για το τι είναι το WordPress στην αγορά. 

Επιπλέον ισχυρίζεται ότι η WPEngine, εξαιτίας κάποιων παραμετροποιήσεων που κάνει αυτόματα στους πελάτες της προσφέρει μια παραποιημένη έκδοση του WordPress και αυτό ενισχύει τη σύγχυση. 

Κάνοντας διάφορους υπολογισμούς για τα κέρδη της WPEngine από το WordPress αλλά και τα παραπάνω καταλήγει να τους αποκαλέσει “καρκίνο για το WordPress” και ότι, αν οι πράξεις τους δε σταματήσουν, “ο καρκίνος θα εξαπλωθεί”. Εξαιρετικά σκληροί χαρακτηρισμοί για μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ένα GPL λογισμικό και μέχρι λίγες ώρες πριν είναι μεγάλος χορηγός στο επίσημο συνέδριο της κοινότητας του λογισμικού αυτού! 

Σημαντική λεπτομέρεια: 

Σε κάθε εγκατάσταση WordPress στην κεντρική περιοχή της διαχείρισης μετά την είσοδο του κάθε χρήστη εκεί υπάρχει ένα κουτάκι με τα νέα της κοινότητας, όπως αυτά αντλούνται από το WordPress.org αυτόματα! Εκεί όλη η κοινότητα μαθαίνει συνήθως για συνέδρια και συναντήσεις. Εκείνη την ημέρα μαθαίνει για… τον καρκίνο. Μαζί και όλοι οι πελάτες της WPEngine! 

Ο Matt κατηγορείται από πολύ κόσμο στα social media για μικρότητα στις πράξεις και μεγαλομανία στις προθέσεις. Γίνεται ένας κανονικός δικτάτωρ, όχι ένας αγαθοεργός. Πολλοί μιλούν για αλλαγή ηγεσίας και προτείνουν κάποιου είδους συμβούλιο που θα παίρνει αποφάσεις. Αυτά όμως δεν είναι εύκολα πράγματα σε μια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού, δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και οπωσδήποτε

Επιπλέον ο Matt κατηγορείται ότι έτσι εκθέτει την κοινότητα, δίνει πλήγμα στο γόητρο του ίδιου του WordPress, αποθαρρύνει παλιούς και νεότερους από το να συνεισφέρουν και βγάζει και κακή εικόνα στον εταιρικό κόσμο όπου το WordPress προσπαθεί να ανταγωνιστεί άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες. Ένας μικροπρεπής και ασταθής ηγέτης, ικανός για ιερούς πολέμους δεν είναι εχέγγυο για μια σταθερή και ανοδική πορεία. 

Η απάντηση της WPEngine και οι απειλές του Matt για “καμένη γη”

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 η WPEngine στέλνει στην Automattic εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας/όχλησης όπου ζητά από την ίδια και τον Matt να σταματήσουν να διασύρουν το όνομά της. Αποκαλύπτουν ότι είχαν συνομιλίες μαζί του μέχρι και λίγες ώρες πριν την ομιλία του στο WordCamp US 2024, όπου τους ζητούσε σε έντονο ύφος να υποκύψουν στα οικονομικά του αιτήματα με αντάλλαγμα τη σιωπή του. Παρουσιάζουν φωτογραφίες από τα μηνύματα που τους έστειλε καθω΄ς τους πίεζε επανειλημμένα με ακραίες εκφράσεις όπως “θα εφαρμόσω τακτική καμένης γης”. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Matt μέσα από το WordPress.org και πάλι ανακοινώνει ότι η WPEngine αποκλείεται από το WordPress.org. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες. Αρχικα΄ και πάλι όλοι οι χρήστες του WordPress, μαζί και οι πελάτες της WPEngine βλέπουν αυτό το νέο να εμφανίζεται στο διαχειριστικό του WordPress τους. 

Επιπλέον, οι διακομιστές της WPengine δεν έχουν πρόσβαση στις ανανεώσεις λογισμικού του WordPress γιατί αυτές περνούν μέσα από το WordPress.org όπου και φιλοξενούνται και διατίθενται μέχρι τώρα ανοιχτά και δωρεάν. Άρα οι πελάτες της δε μπορούν να ανανεώσουν τις εγκαταστάσεις τους για τα περισσότερα από τα πρόσθετα που διαθέτουν, δηλαδή αυτά που φιλοξενούνται δωρεάν στο WordPress.org. Δε μπορούν ούτε να λάβουν ανανεώσεις ασφαλείας.

Τρίτο, ταυτόχρονο χτύπημα με αυτή την κίνηση είναι ότι η WPEngine δε μπορεί να ανανεώσει τον κώδικα των δωρεάν προσθέτων που συντηρεί και φιλοξενούνται και αυτά μαζί με τα άλλα στο WordPress.org γιατί έχουν αποκλεστεί και οι σχετικοί λογαριασμοί της. Διαθέτει μάλιστα ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα στον πλανήτη, το Advanced Custom Fields, που δίνει μεγάλες δυνατότητες επεκτασιμότητας σε ένα WordPress με ειδικά πεδία και συνδυασμούς αυτών. Το πρόσθετο αυτό έχει πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις. 

Το πλήγμα είναι μεγάλο και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν τον αγώνα του Matt απέναντι σε ένα σκληρό κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δε νοιάζεται καθόλου για το ανοιχτό λογισμικό, παρά μόνο για το κέρδος. Υπάρχουν και αυτοί που αναγνωρίζουν τις μεθόδους του ως ακραίες, ανώριμες και δυνητικά επικίνδυνες. Η ετικέτα #WordPress στο Twitter παίρνει φωτιά. 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 η Automattic ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες ενάντια στη WPEngine για παραβίαση του εμπορικού σήματος WordPress στην ιστοσελίδα και στις προωθητικές ενέργειες της τελευταίες μέσα από φράσεις όπως “WordPress Engine” κλπ. Ζητά ως αποζημίωση το 8% των ετήσιων κερδών της! 

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο Matt, πάντα μέσα από το WordPress.org (αυτό το κανάλι θεωρεί το επίκεντρο της δράσης του, η Automattic θα είναι απλώς αυτή που έχει το νομικό δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση από την WPEngine για την παραβίαση του εμπορικού σήματος) κάνει νέα ανάρτηση εν είδει μικρής υποχώρησης και αποσύρει τον αποκλεισμό της WPEngine από εκεί για λίγες μέρες, μέχρι την 1η Οκτωβρίου και ώστε να έχει υποτίθεται χρόνο να αντιδράσει για να φροντίσει τους πελάτες της. 

Στα podcast, τα streams και τα κοινωνικά δίκτυα

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εμφανίσεις του Matt τις μέρες αυτές σε μεγάλα podcast της τεχνολογικής κοινότητας όπως το ThePrimeTime, το stream της Tia Wood,  αλλά και το σχεδόν συγκλονιστικό δίωρης διάρκειας Theo-t3.gg

Σε αυτό το τελευταίο πραγματικά συζητά με τον Theo Browne για τα πάντα αναλυτικά και διεισδυτικά εξηγώντας με επιμονή ακόμη και λεπτά ζητήματα περί εμπορικών σημάτων. για παράδειγμα, στην αμερικανική νομοθεσία, αν η χρήση ενός εμπορικού σήματος προκαλεί σύγχυση στο 16% μιας ενδεικτικής ομάδας εργασίας που θα στηθεί επί τούτω, τότε πράγματι υπάρχει ζήτημα αποζημιώσεων. Ή αναφέρονται παραδείγματα όπως “μπορείς να πεις ότι έχω ένα εστιατόριο που πουλάει Coca Cola αλλά δε μπορείς να πεις ότι έχω το Coca Cola εστιατόριο. 

Η θέση του παρουσιάζεται από τον ίδιο συνεχώς απλή και καθαρή:

Η Silver Lake είναι ένας καρχαρίας που μόνο παίρνει και δε δίνει τίποτα πίσω. Μπορεί να συνεχίσει να παίρνει ό,τι θέλει, όλο το WordPress είναι GPL, όμως εγώ δε θα τη βοηθώ σε αυτό όσο δεν επιστρέφει και κάτι αναλογικά με αυτό που παίρνει. Το έργο της ζωής μου είναι αυτή η πλατφόρμα και οι αξίες της ελευθερίας που πρεσβεύει και δε θα αφήσω κανέναν να το διακινδυνεύσει. 

Ισχυρίζεται ότι απλά χρησιμοποιεί τα νόμιμα διαθέσιμά του εργαλεία, τις τεχνικές δυνατότητες που του παρέχει το WordPress.org, τα νομικά εργαλεία που του παρέχει η νομοθεσία για τα εμπορικά σήματα τα οποία η Silver Lake μέσω της WPEngine καταπατά. 

Επίσης αποκαλύπτει ΄΄ότι η προσπάθειά του να πείσει τη WPEngine να συνεισφέρει επιτέλους κάτι άξιο λόγου πάει πολλά χρόνια πίσω και ότι οι άνθρωποι της εταιρείας μονίμως του έδιναν υποσχέσεις που τελικά γράφονταν στις καλένδες μέχρι που απλά δεν πήγαινε άλλο, θεώρησε ότι τον εμπαίζουν και τελείωσε η υπομονή του. Κάποτε ήταν επενδυτής στην εταιρεία αυτή (πριν τη Silver Lake) και πέρσι μάλιστα έκανε και ομιλία στο εταιρικό τους συνέδριο το DE{CODE}. Θεωρεί ότι έκανε αρκετές προσπάθειες προσέγγισης. 

Επιμένει ότι ακόμα και τώρα, που τα πράγματα έχουν πάρει τη νομική οδό, είναι διαθέσιμος να συζητήσει μαζί τους τρόπους προσέγγισης. Κι επιμένει ότι δεν επιθυμεί να κερδοσκοπήσει από αυτό. Ζητά χρήματα, είτε οικειοθελώς είτε μέσω του νομικού εργαλείου του trademark, που θα τα διοχετεύσει απευθείας στο ίδιο το WordPress και την ανάπτυξή του. Δέχεται, λέει αυτά τα χρήματα να μην τα πάρει η Automattic, αλλά η WPEngine να δεσμευτεί ότι θα τα επενδύσει η ίδια σε δικούς της ανθρώπους οι οποίοι όμως θα συνεισφέρουν αυτοί στο WordPress! 

Εντωμεταξύ η WPEngine δεν έχει ανακοινώσει τίποτε άλλο σχετικά. 

Ζητήματα που εγείρονται

Από τη διένεξη αυτή μπορεί κανείς να διερωτηθεί πολλά. Είναι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός για την παραβίαση του εμπορικού σήματος στιβαρός; Για τους ανθρώπους τους χώρου της τεχνολογίας μοιάζει λίγο ασθενής. Αυτή η αγορά ξέρει περισσότερα, Ο μέσος χρήστης ίσως όχι. Η αμερικανική νομοθεσία με τη λογική του 16% θα αποφανθεί. 

Έχει δίκιο ο Matt, ο ηγέτης της κοινότητας αυτής, να απαιτεί με κάθε μέσο που έχει στα χέρια του τη συνεισφορά μιας εταιρείας; Αν κάτι είναι open source, δεν είναι αυτό αρκετό για να το πάρει κανείς, να το διαμορφώσει όπως θέλει και να το εκμεταλλευτεί όπως θέλει και, αν το διανείμει πάλι, να εφαρμο΄σει στο παράγωγο την ιική GPL άδεια. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι βιώσιμο ένα έργο ανοικτού λογισμικού αν η συνέχειά του επαφίεται στην καλή διάθεση όσων το συντηρούν; 

Κι αν μια εταιρεία πράγματι επιθυμεί να συνεισφέρει, ποια είναι η ισχύς που έχει σε μια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού που κυριαρχείται από μια άλλη εταιρεία με την οποία πιθανώς έχει και ανταγωνιστικά προϊόντα; Το παιχνίδι εκεί πλέον είναι δυναμικό και χρειάζεται μεγάλη διαχείριση προσδοκιών και ισορροπιών. 

Ο (φαύλος;) κύκλος της συνεισφοράς στο ανοιχτό λογισμικό: 

Αν θες να συνεισφέρεις, να συνεισφέρεις. Αν όχι, δεν πειράζει, όλα είναι GPL. Αν όμως κερδίζεις πολλά από την πλατφόρμα, τότε πρέπει υποχρεωτικά  να συνεισφέρεις. Όμως πρέπει να συνεισφέρεις προς την κατεύθυνση που κάποιος άλλος ελέγχει γιατί έχει την ισχύ στην ομάδα.. Από την άλλη, ίσως αυτό τον έλεγχο τον έχεις απωλέσει από τη στιγμή που δέχτηκες να μπεις στο παιχνίδι και έμαθες τους κανόνες. Μπορείς όμως να προσπαθείς μέσα στο οικοσύστημα αυτό να αποκτήσεις περισσότερη ισχύ. Τα όρια όλων: η τρέχουσα κείμενη νομοθεσία. 

Ποιο είναι το σωστό μοντέλο διακυβέρνησης μιας κοινότητας ανοικτού λογισμικού; Είναι ικανός εφ όρου ζωής και με λευκή επιταγή ένας αγαθοεργός δικτάτορας να παίρνει μόνιμα καλές αποφάσεις; Ο ρόλος των υπολοίπων που συνεισφέρουν και αφιερώνουν κι αυτοί τις ζωές τους είναι απλός ρόλος θεατή σε τέτοια μεγάλα ζητήματα; Κι αν ο ηγέτης πάψει να μπορεί να παίξει το ρόλο του; Υπάρχουν διαδικασίες ανα΄καμψης της διακυβέρνησης της κοινότητας με ομαλό ρόλο. Ας μην ξεχνάμε ότι από ανοιχτό λογισμικό εξαρτώνται συχνά πύλες πληρωμών, συστήματα ασφάλειας, ιστότοποι κυβερνήσεων και δημόσιων υπηρεσιών κλπ. 

Ποιο είναι το “κοινωνικό” συμβόλαιο όταν μπαίνει κανείς σε μια κοινότητα ανοικτού λογισμικού; Πού σταματάει η ενθάρρυνση για συνεισφορά και πού γίνεται υποχρεωτική; Υπάρχει τρόπος να μετρηθεί αυτό; Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις διαδικασίες, ώστε αυτές να μη φαντάζουν ως δούρειος ίππος όταν δοθεί η κατάλληλη αφορμή. Το ανοιχτό λογισμικό στηρίζει τεράστιες αγορές σήμερα και άρα έχει και την ευθύνη να μην τις διαταράσσει εξαιτίας της προχειρότητας, της βιασύνης ή ακόμα και του πάθους του ηγέτη. 

Η άποψη του γράφοντα είναι ότι ο Matt εν προκειμένω έχει δίκιο ως προς το αίτημα για συνεισφορά από τη WPengine. Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να πιέζονται και σπάνια υπάρχουν οι μοχλοί να γίνει αυτό. Αλλά ο τρόπος που κλιμακώθηκε το αίτημα αυτό ήταν άχαρος, δημιούργησε πολλές ανησυχίες και αναταράξεις που δεν έκαναν καλό στη φήμη της πλατφόρμας. Ίσως δεν ήταν και απόλυτα ηθικός τρόπος σε επιμέρους σημεία όπως η χρήση πόρων της κοινότητας μέσω του WordPress.org. Ναι μεν του ανήκει αλλά η αίσθηση ότι η υπόλοιπη κοινότητα είναι απλός θεατής σε αυτό πληγώνει επικίνδυνα. Θα μπορούσε η κλιμάκωση να είναι πολύ πιο ομαλή και πολύ πιο δημόσια πολύ νωρίτερα.


*Τάκης Μπουγιούρης
Web developer/Project manager @ Nevma
Twitter/X, FB,Linkedin, Website
μέλος της ελληνικής κοινότητας του WordPress

Ήρθε η μεγάλη μέρα όπου θα χρησιμοποιήσουμε εξωτερικούς δίσκους, διαμορφωμένους σε ZFS mirror για backup των αρχείων μας… με ολίγη κρυπτογράφηση. Στο τέλος θα έχουμε και εφαρμογή που αυτοματοποιεί την διαδικασία… Τι, έτσι θα σας άφηνα ; Προφανώς και σας έχω ζαλίσει μέχρι τώρα για το πόσο σούπερ είναι το ZFS, πόσο μπροστά από την… Read More Backup σε εξωτερικό δίσκο χωρίς ZFS; Που πας χωρίς το κρυφό σου όπλο!

SKG WordPress Meetup την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 19.00 στο πάρκο της ΧΑΝΘ (καφέ Ξαρχάκος)

The post 41ο WordPress Thessaloniki Meetup appeared first on WordPress Greek Community.

Σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συχνά αμφισβητείται πώς μπορεί η τεχνολογία όχι μόνο να βελτιώσει αλλά και να μεταμορφώσει τις δημόσιες υπηρεσίες για καλύτερη διαφάνεια και ανταπόκριση; 

Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσέγγισης GovTech που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η επικέντρωση στον πολίτη δεν αναδύεται απλώς ως στρατηγική αλλά ως ακρογωνιαίος λίθος για καινοτόμο σχεδιασμό δημόσιας υπηρεσίας και πολιτικής και, ευρύτερα, δημοκρατική ανανέωση. 

Οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα για την αξιοποίηση του μετασχηματιστικού αντίκτυπου του ενσωμάτωση προσεγγίσεων επικέντρωσης στον πολίτη  στις δημόσιες υπηρεσίες και τη διακυβέρνηση για την προώθηση πιο ισχυρών δημοκρατικών διαδικασιών είναι πολλαπλές και βασίζονται στα οφέλη της ενσωμάτωσης προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ψηφιοποίηση εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την απλή αυτοματοποίηση υφιστάμενων εργασιών και υπηρεσιών. Επηρεάζει την καινοτομία του δημόσιου τομέα ενισχύοντας τη διαφάνεια της διακυβέρνησης, τη λογοδοσία και την ανταπόκριση στις δημόσιες ανάγκες, συμβάλλοντας σε ουσιαστική επανεξέταση και επανασχεδιασμό πολιτικών και διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογίες αξιοποιούνται για να διευρύνουν σημαντικά τη συμμετοχή των πολιτών, μεταμορφώνοντας τις παραδοσιακές αλληλεπιδράσεις με την κυβέρνηση μέσω διαδικτυακής και εκτός σύνδεσης δέσμευσης. Αυτές οι πλατφόρμες εκτείνονται πέρα ​​από τους συμβολικούς μηχανισμούς ανάδρασης, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικής από την αρχή.

Ενσωμάτωση των πολιτών μέσω της GovTech

Οι λύσεις GovTech σχεδιάζονται ολοένα και περισσότερο για να προσελκύουν ενεργά το κοινό σε όλες τις κυβερνητικές διαδικασίες, πέρα ​​από την απλή συλλογή σχολίων. Για παράδειγμα, πλατφόρμες ηλεκτρονικής συμμετοχής για ηλεκτρονικό προϋπολογισμό, με τους πολίτες να διαδραματίζουν άμεσο ρόλο στην κατανομή των πόρων και στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών πολιτικών από την αρχή, όχι μόνο επικυρώνοντας προκαταρκτικές αποφάσεις. Τέτοιες πλατφόρμες έχουν επιδείξει επιτυχία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο συμμετοχικός προϋπολογισμός οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης κοινοτικών έργων και αυξημένη ικανοποίηση του κοινού από την τοπική διακυβέρνηση.

Η συνεχής και προοδευτική δέσμευση του κοινού βοηθά στη δημιουργία υπηρεσιών και συστημάτων που είναι διαφανή και αντικατοπτρίζουν τη βούληση της κοινότητας. Σε αυτό το σκεπτικό, η επικέντρωση στον πολίτη  συνεπάγεται την εξέταση των αναγκών και των εμπειριών των πολιτών σε κάθε στάδιο της σύλληψης, ανάπτυξης και παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο ενισχύει τη δημοκρατική δέσμευση, αλλά οδηγεί επίσης σε πιο ανθεκτικές και προσαρμοστικές δομές διακυβέρνησης και σε δημόσιες υπηρεσίες που είναι πιο προσιτές, κατανοητές και εύχρηστες. 

Κατά συνέπεια, τα οφέλη μιας τέτοιας βαθιάς ολοκλήρωσης είναι πολλαπλά: οι υπηρεσίες ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις ανάγκες των χρηστών, οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν συστήματα με μεγαλύτερη απόκριση και οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογίες που είναι πραγματικά κατάλληλες για το σκοπό, επωφελούμενοι από άμεσες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις των χρηστών.

Ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Προώθηση της επικέντρωση στον πολίτη 

Μέσω των διαφόρων πρωτοβουλιών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση προσεγγίσεων με επίκεντρο τον πολίτη γενικά και στον τομέα της GovTech, με αυξανόμενη προσοχή στον συν-σχεδιασμό, την επιστήμη των πολιτών και την ανταλλαγή γνώσεων.

Η δέσμευση του κοινού μπορεί να κάνει τις λύσεις να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά συγκεκριμένες ανάγκες, προτιμήσεις και προκλήσεις που μπορεί να μην είναι προφανείς μόνο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους τεχνολόγους. Αυτή η συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού μπορεί να οδηγήσει σε υπηρεσίες που γίνονται ευρύτερα αποδεκτές και χρησιμοποιούνται από το κοινό, επειδή αισθάνονται ιδιοκτησία και βλέπουν την προσωπική ή κοινοτική συμβολή τους να αντικατοπτρίζεται στο τελικό προϊόν. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι λύσεις GovTech δεν αναπτύσσονται μεμονωμένα από τεχνοκράτες, αλλά δημιουργούνται από κοινού με τη συμβολή εκείνων που θα τις χρησιμοποιήσουν, προωθώντας έτσι μια πιο αφοσιωμένη και συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία σε ολόκληρη την Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το το πιλοτικό έργο GovTech Connect  και το πρόγραμμά του είναι ένα παράδειγμα, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από boot camps μεταξύ χωρών με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ της GovTech. 

Η προσέγγιση του GovTech Connect 

Το έργο ανέλαβε πολυάριθμες δραστηριότητες που είχαν σχεδιαστεί για να μοιραστούν πρακτικές και στρατηγικές εμπλοκής των πολιτών, δημιουργώντας μονοπάτια για την ένταξή τους σε πρωτοβουλίες startup. Κεντρικό στοιχείο αυτών των προσπαθειών ήταν η έμφαση στην επικέντρωση στον πολίτη κατά την εκπαίδευση των νεοφυών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μέσω της ανάπτυξης σχεδίων εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των λύσεών τους. Επιπλέον, η προσέγγιση ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω πρακτικών εργαστηρίων που συγκέντρωσαν τη συμμετοχή από πάνω από εκατό άτομα, συμπεριλαμβανομένων τόσο εκπροσώπων του δημόσιου τομέα όσο και εργαζομένων εταιρειών που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς. 

Η επικέντρωση στον πολίτη δεν αποτελεί πρόσθετο για την αισθητική βελτίωση των υπηρεσιών αλλά μια στρατηγική προσέγγιση που θα πρέπει να ενημερώνει όλες τις φάσεις ανάπτυξης και εφαρμογής λύσεων για το GovTech. 

Στο πλαίσιο των Boot camps, ο πειραματισμός απέδειξε συγκεκριμένα τη σημασία της διαδραστικής και συνεργατικής μάθησης μεταξύ οντοτήτων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις σχετικά με την αποτελεσματική δέσμευση και μεθόδους. 

Η εκμάθηση από ομοτίμους αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα πολύτιμο, με τα Boot camps να λειτουργούν ως βασικό περιβάλλον όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούσαν να ανταλλάξουν εμπειρίες, προκλήσεις και λύσεις. Η δυναμική διαδικασία εκμάθησης που είναι εγγενής στα Boot camp συμβάλλει σημαντικά στην συνεχής βελτίωση των λύσεων GovTech, που απεικονίζουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ενσωμάτωσης πολιτοκεντρικών προσεγγίσεων σε όλα τα επίπεδα τεχνολογικής ανάπτυξης. 

Εκμάθηση: Πέρα από μια Τεχνολογική Ενημέρωση

Η μετάβαση προς δημόσιους τομείς με περισσότερο επίκεντρο τον πολίτη αντιπροσωπεύει μια βαθιά στροφή πέρα ​​από τις απλές τεχνολογικές αναβαθμίσεις—δηλώνει μια ανανεωμένη δέσμευση για δημοκρατικές αξίες και υπεύθυνη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς. Τοποθετώντας τους πολίτες στον πυρήνα των καινοτομιών GovTech, οι κυβερνήσεις όχι μόνο ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση του κοινού αλλά θέτουν επίσης το έδαφος για πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες πολιτικές και δημόσιες υπηρεσίες.

Το έργο επιβεβαίωσε τον τρόπο εισαγωγής μιας κουλτούρας της καινοτομίας στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας, που εκτείνεται πέρα ​​από την απλή δημιουργία αξίας ή την αρχική δοκιμή, είναι πράγματι ζωτικής σημασίας. Αυτό το μεταμορφωτικό ταξίδι ξεκινά με ένα θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας προς την άμεση έρευνα με τους πολίτες σε νεοφυείς επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν καινοτόμες λύσεις. Δίνοντας πραγματική προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες και τις εμπειρίες των χρηστών, οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι λύσεις GovTech δεν είναι μόνο τεχνολογικά εξελιγμένες αλλά και σχετικές, αποτελεσματικές και ευρέως αποδεκτές. Αυτή η στρατηγική καλλιεργεί έναν πιο ανταποκρινόμενο και προσαρμοστικό δημόσιο τομέα, εξοπλισμένο να παρέχει υπηρεσίες που πραγματικά ευθυγραμμίζονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εφαρμογή μεθοδολογιών Design Thinking και δέσμευσης πολιτών στο οικοσύστημα GovTech απαιτεί εξέταση όσον αφορά την οργανωτική αλλαγή και τη μάθηση. Μόνο ένας ευρύτερος μετασχηματισμός που περιλαμβάνει μια πολιτιστική αλλαγή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μακροχρόνια αποτελέσματα μετά τον πειραματισμό, ενισχύοντας τη συνεχή μάθηση και την προσαρμοστικότητα και καθιστώντας τον χρηστοκεντρικό σχεδιασμό θεμελιώδη πτυχή του λειτουργικού πλαισίου τους.

Επιπλέον, η κλιμάκωση των καινοτομιών GovTech για την προσέγγιση μεγαλύτερου κοινού και η αναπαραγωγή επιτυχημένων μοντέλων σε διαφορετικά περιβάλλοντα έχει αναδειχθεί ως κρίσιμη πτυχή, η οποία περιλαμβάνει την προώθηση ευθυγράμμιση των τροχιών και αξιοποίηση ευκαιριών μέσω της συνεργασίας. Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της δημιουργίας δικτύων ικανών να συν-σχεδιάζουν και να παράγουν λύσεις από κοινού. 

Επομένως, θεσμοθέτηση αυτών των συνεργατικών δικτύων έχει αναγνωριστεί ως ζωτικής σημασίας για τον καταλύτη σημαντικών αλλαγών εντός των οργανισμών, τη μετάβαση από τα προσωρινά πειράματα σε ριζωμένες πρακτικές που επιτυγχάνουν πραγματικές, βιώσιμες βελτιώσεις στον δημόσιο τομέα.

Καθώς κοιτάμε μπροστά, η συνεχής προσοχή στη δημόσια δέσμευση ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος GovTech που ωφελεί τον δημόσιο τομέα και εμπλουτίζει τον δημοκρατικό ιστό των κοινωνιών μας, καθιστώντας τη δημόσια διοίκηση πιο διαφανή, υπεύθυνη και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες των πολιτών.

Πηγή άρθρου:  https://joinup.ec.europa.eu/collection/govtechconnect

Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια ανοιχτού λογισμικού στην Ελλάδα, προσελκύοντας επαγγελματίες, φοιτητές και λάτρεις της τεχνολογίας από όλη τη χώρα. Αν σκοπεύετε να παρευρεθείτε στο συνέδριο FOSSCOMM του 2024, είναι απαραίτητο να οργανώσετε έγκαιρα τη διαμονή σας.

Ο λόγος είναι ότι την ίδια περίοδο θα διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, καθιστώντας την εύρεση διαμονής στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα δύσκολη κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Η σύμπτωση των ημερομηνιών μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων, ειδικά στο κέντρο της πόλης, όπου διεξάγονται οι τις δραστηριότητες του συνεδρίου και πολλές δραστηριότητες του φεστιβάλ. Εάν θέλετε να διασφαλίσετε μια άνετη και προσιτή διαμονή κοντά στους χώρους διεξαγωγής του FOSSCOMM, καλό θα είναι να προχωρήσετε σε κρατήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Hotel

Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε ξενοδοχείο, Airbnb, όσο πιο νωρίς προχωρήσετε σε κράτηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε ένα μέρος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το budget σας.

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στο FOSSCOMM και να συνδυάσετε την εμπειρία αυτή με το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον που προσφέρει η Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο. Εγγραφείτε εδώ https://2024.fosscomm.gr/register/.

Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια ανοιχτού λογισμικού στην Ελλάδα, προσελκύοντας επαγγελματίες, φοιτητές και λάτρεις της τεχνολογίας από όλη τη χώρα. Αν σκοπεύετε να παρευρεθείτε στο συνέδριο FOSSCOMM του 2024, είναι απαραίτητο να οργανώσετε έγκαιρα τη διαμονή σας.

Ο λόγος είναι ότι την ίδια περίοδο θα διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, καθιστώντας την εύρεση διαμονής στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα δύσκολη κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Η σύμπτωση των ημερομηνιών μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων, ειδικά στο κέντρο της πόλης, όπου διεξάγονται οι τις δραστηριότητες του συνεδρίου και πολλές δραστηριότητες του φεστιβάλ. Εάν θέλετε να διασφαλίσετε μια άνετη και προσιτή διαμονή κοντά στους χώρους διεξαγωγής του FOSSCOMM, καλό θα είναι να προχωρήσετε σε κρατήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Hotel

Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε ξενοδοχείο, Airbnb, όσο πιο νωρίς προχωρήσετε σε κράτηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε ένα μέρος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το budget σας.

Μην χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στο FOSSCOMM και να συνδυάσετε την εμπειρία αυτή με το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον που προσφέρει η Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο. Εγγραφείτε εδώ https://2024.fosscomm.gr/register/

Το άρθρο Εάν προτίθεστε να συμμετέχετε στο FOSSCOMM τότε κλείστε έγκαιρα την διαμονή σας… εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Με μεγάλο ενθουσιασμό, η ΕΕΛΛΑΚ ανακοινώνει έναν διαγωνισμό σχεδίασης T-shirt! Καλούμε όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους της κοινότητάς μας – επαγγελματίες και ερασιτέχνες – να συμμετάσχουν σε αυτή την ξεχωριστή δημιουργική πρόκληση.

🎯 Το Όραμά μας

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα T-shirt που θα αποτυπώνει το πνεύμα των Ανοιχτών Τεχνολογιών και θα προωθεί τη φιλοσοφία της ανοιχτότητας. Θέλουμε να εμπνεύσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τις ανοιχτές τεχνολογίες και τη συνεργατική καινοτομία. 

📋 Τι Ζητάμε

  • Ένα εμπνευσμένο μήνυμα για τα οφέλη των ανοιχτών τεχνολογιών
  • Γραφικά στοιχεία που αντανακλούν τη φιλοσοφία της ανοιχτότητας
  • Να υπάρχει στο T-shirt το λογότυπο της ΕΕΛΛΑΚ 
  • Εφαρμογή του προτεινόμενου γραφιστικού σε T-shirt και σε ένα ακόμα υλικό της επιλογής σας (π.χ. κούπα, καπέλο κλπ)

🖌 Λίγη Βοήθεια;

Για να δημιουργήσετε το σχέδιό σας, μπορείτε αν θέλετε να αντλήσετε έμπνευση ή στοιχεία (για σχέδια ή/και χρώματα) και από:

Αυτές οι πηγές μπορούν να σας βοηθήσουν να γνωρίσετε την οπτική μας ταυτότητα.

🏆 Γιατί να Συμμετάσχετε

  • Συνεισφέρετε στην προώθηση των ανοιχτών τεχνολογιών
  • Αναδείξτε το ταλέντο σας στην κοινότητα
  • Κερδίστε χρηματικό έπαθλο
  • Λάβετε αναγνώριση στα κανάλια επικοινωνίας της ΕΕΛΛΑΚ
  • Προβληθείτε στο συνέδριο FOSSCOMM 2024 (9&10 Νοεμβρίου)

ℹ Λεπτομέρειες Διαγωνισμού

  • Διάρκεια: 15 ημέρες (έως 15 Οκτωβρίου)
  • Έπαθλο: Χρηματικό βραβείο 500 € για τον νικητή
  • Αναγνώριση: Προβολή στα social media της ΕΕΛΛΑΚ και στο συνέδριο FOSSCOMM 2024 (9&10 Νοεμβρίου)
  • Το σχέδιο που θα κερδίσει, μελλοντικά θα κοσμήσει επιπλέον προωθητικό υλικό (κούπες, καπέλα κλπ.)

Αυτός ο διαγωνισμός είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μορφή στις αξίες μας, να εμπνεύσουμε άλλους και να ενισχύσουμε την κοινότητά μας. Είναι η στιγμή να δείξουμε πώς η δημιουργικότητα και η ανοιχτότητα μπορούν να συνυπάρξουν, παράγοντας κάτι πραγματικά μοναδικό.

Στείλτε τις προτάσεις σας έως τις 15 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@eellak.gr και γίνετε κομμάτι του κινήματος υπέρ της ανοιχτότητας!

Stay creative!

Η ομάδα της ΕΕΛΛΑΚ

Oι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
30/09/2024 – 03/10/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Jax London
Business Design Centre, London
30/09/2024 – 04/10/2024
Ολοήμερο
EGI Conference 2024
Hilton Garden Inn Lecce, Lecce
30/09/2024 – 04/10/2024
00:00
GOTO Copenhagen 2024
TAP 1, København
30/09/2024 – 01/10/2024
Ολοήμερο
Open Source in Finance Forum
NEW YORK MARRIOTT MARQUIS, New York
30/09/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
PGConf NYC 2024
Convene 237 Park Avenue, New York
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
AI & Big Data Expo
RAI Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
Cyber Security & Cloud Expo Europe 2024
RAI Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
Data Centres Expo Europe 2024
RAI Conference Centre Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
Digital Transformation Week Europe 2024
RAI Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
Edge Computing Expo Europe 2024
RAI Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
Intelligent Automation Conference Europe 2024
RAI Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024 – 02/10/2024
Ολοήμερο
IoT Tech Expo Europe 2024
RAI Conference Centre Amsterdam, Amsterdam
01/10/2024
16:00 – 18:00
#online event: Διαδικτυακό Info Day για τη 2η Ανοικτή Πρόσκληση του Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB!
01/10/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
02/10/2024 – 06/10/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: PyConZA 2024
Belmont Square Conference Centre, Cape Town
02/10/2024
17:00 – 18:15
#online event: Dashboards for data visualisation: Analysing and presenting traffic accident insights [WORKSHOP]
03/10/2024 – 05/10/2024
Ολοήμερο
Heritage Preservation for a Sustainable Future
National Library of Armenia, Yerevan
03/10/2024 – 04/10/2024
Ολοήμερο
JoomlaDay™ ES 2024
Camara Oviedo, Oviedo
03/10/2024 – 06/10/2024
Ολοήμερο
MRMCD
Robert Piloty building, Technical University of Darmstadt, Darmstadt
03/10/2024
Ολοήμερο
P4 Workshop
Google MAT1 Building Animalia Tech Talk Room, Sunnyvale C
03/10/2024 – 04/10/2024
Ολοήμερο
Squiggle Conf
Boston New England Aquarium, Boston
04/10/2024
Ολοήμερο
#online event: X-Road Community Event 2024
04/10/2024
Ολοήμερο
Django Day Copenhagen 2024
Union, Copenhagen
04/10/2024
14:00 – 16:00
#online event: FAIR Principles in national and institutional data management policies in Denmark
05/10/2024
Ολοήμερο
unKonf
bitExpert AG, Mannheim

Η χρήση του λογισμικού ως μοντέλο στη διδασκαλία απαιτεί πρότυπα εξίσου αυστηρά με εκείνα της ελεύθερης αγοράς. Η διαφάνεια και η ανεξαρτησία είναι σημαντικές, μαζί με ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών. Και δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός στην εκπαίδευση είναι συχνά πολύ σφιχτός, το λογισμικό για τη διδασκαλία πρέπει επίσης να είναι προσιτό.

Το λογισμικό διαχείρισης έργων και εργασιών OpenProject συνδυάζει όλες αυτές τις απαιτήσεις. Είναι ανοικτού κώδικα, προσφέρει ένα τεράστιο εύρος χαρακτηριστικών και σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας χαμηλού κόστους έκδοσης cloud και μιας εντελώς δωρεάν κοινοτικής on-premises έκδοσης.

Μάθετε περισσότερα για αυτές τις εκτιμήσεις σε αυτό το άρθρο και διαβάστε μαρτυρίες από πανεπιστήμια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με επιτυχία το OpenProject ως λογισμικό διαχείρισης έργων στη διδασκαλία.

5 λόγοι για να επιλέξετε το OpenProject στην εκπαίδευση

1. Το OpenProject είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα

Το OpenProject είναι μια λύση ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας είναι ανοιχτά προσβάσιμος και αναπτύσσεται συνεχώς. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τα πανεπιστήμια, καθώς μπορούν επίσης να προσαρμόσουν το λογισμικό σε συγκεκριμένες διδακτικές και ερευνητικές απαιτήσεις.

Η φύση του ανοικτού κώδικα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, εξαλείφοντας τον κίνδυνο εγκλωβισμού στον προμηθευτή. Σε αντίθεση με το ιδιόκτητο λογισμικό, όπως αυτό της Microsoft, δεν είστε αναγκασμένοι να βασίζεστε αποκλειστικά στον προμηθευτή για ενημερώσεις, υποστήριξη ή ενσωματώσεις. Με το OpenProject, τα πανεπιστήμια έχουν την ευελιξία να προσαρμόσουν εκτενώς την πλατφόρμα, η οποία υποστηρίζεται από ένα ισχυρό API, χωρίς αυτούς τους περιορισμούς.

Επιπλέον, το OpenProject επωφελείται από μια παγκόσμια κοινότητα που συμβάλλει ενεργά στη βελτίωσή του. Η ανατροφοδότηση από την Κοινότητα επηρεάζει άμεσα τον οδικό χάρτη του λογισμικού, εξασφαλίζοντας μια προσέγγιση με επίκεντρο τον χρήστη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πραγματικού κόσμου. Η διαφάνεια του κώδικα ανοικτού κώδικα παρέχει επιπλέον στα πανεπιστήμια πλήρη ορατότητα σε ό,τι υλοποιούν, δίνοντάς τους έλεγχο και εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του λογισμικού. Διαβάστε περοσσότερα για open source software as an alternative to proprietary software.

2. Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή με το OpenProject

Στον σημερινό κόσμο, η προστασία των ευαίσθητων δεδομένων είναι υψίστης σημασίας, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης. Το OpenProject προσφέρει στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να φιλοξενούν το λογισμικό στους δικούς τους διακομιστές και να διατηρούν έτσι τον πλήρη έλεγχο όλων των δεδομένων. Αυτό διευκολύνει τη συμμόρφωση με τις αυστηρές οδηγίες προστασίας δεδομένων, όπως το GDPR, και παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τη διαχείριση ερευνητικών και διδακτικών έργων. Διαβάστε περοσσότερα για OpenProject’s commitment to security and privacy.

3. Το OpenProject είναι ιδανικό για χαμηλούς προϋπολογισμούς Τα πανεπιστήμια εργάζονται συχνά με περιορισμένους προϋπολογισμούς, γι’ αυτό και το OpenProject είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση. Στην έκδοση Community, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κόστος άδειας χρήσης, γεγονός που μειώνει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η έκδοση Enterprise, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά και ολοκληρωμένη υποστήριξη, είναι επίσης πολύ προσιτή σε σύγκριση με παρόμοιες ισχυρές εναλλακτικές λύσεις. Επισκεφθείτε τη σελίδα τιμολόγησης ή επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας  αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την τιμολόγηση για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης στην εκπαίδευση.

4. Το OpenProject προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά τόσο για την ευέλικτη όσο και για την κλασική διαχείριση έργων.

Το OpenProject προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών που υποστηρίζουν τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις ευέλικτες μεθόδους διαχείρισης έργων. Με εργαλεία όπως τα διαγράμματα Gantt, οι ευέλικτοι πίνακες, η παρακολούθηση εργασιών, η παρακολούθηση χρόνου και η υποβολή εκθέσεων, οι μαθητές και οι καθηγητές μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά τα έργα τους. Τα εκτεταμένα χαρακτηριστικά καθιστούν δυνατό τον βέλτιστο συνδυασμό της θεωρίας και της πρακτικής της διαχείρισης έργων. Δείτε την περιήγηση του προϊόντος μας για να αποκτήσετε μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών συνεργασίας του OpenProject.

5. Το OpenProject είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο

Το OpenProject ξεχωρίζει για τον υψηλό βαθμό παραμετροποίησής του, επιτρέποντας στα πανεπιστήμια να προσαρμόσουν το σύστημα στις μοναδικές τους ανάγκες. Στις ρυθμίσεις έργου, οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν τα μέλη του έργου, τις αρμοδιότητες και τις ενότητες για τον εξορθολογισμό των ροών εργασίας.

Επιπλέον, το OpenProject επιτρέπει τη χρήση προσαρμοσμένων ροών εργασίας, διευκολύνοντας τον καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων διαδικασίας για αλλαγές κατάστασης. Το λογισμικό προσφέρει επίσης προσαρμοσμένα πεδία, τα οποία επιτρέπουν στα πανεπιστήμια να δημιουργούν ειδικά σημεία δεδομένων για το έργο – όπως μοναδικά αναγνωριστικά ή προσαρμοσμένες καταστάσεις – προσαρμόζοντας περαιτέρω το σύστημα στις απαιτήσεις τους. Αυτά τα ευέλικτα χαρακτηριστικά και οι ροές εργασίας ενδυναμώνουν τόσο τους καθηγητές όσο και τους ερευνητές, διευκολύνοντας τη διαχείριση ακόμη και των πιο σύνθετων έργων με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Μαρτυρίες: OpenProject: Γιατί τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο αγαπούν το OpenProject

Πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το OpenProject για τη διδασκαλία της διαχείρισης έργων και της έρευνας, με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Από την Ευρώπη έως τη Βόρεια Αμερική, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν το OpenProject για την ευελιξία, τη διαφάνεια και την οικονομική αποδοτικότητά του.

Η ικανότητα του OpenProject να εξυπηρετεί τόσο μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα όσο και μικρότερα ακαδημαϊκά τμήματα αποδεικνύει την προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Διαβάστε περισσότερα για το OpenProject για πανεπιστήμια και έρευνα. https://www.openproject.org/project-management-universities-research/

Ακολουθούν τρία παραδείγματα από διεθνή πανεπιστήμια που απεικονίζουν διαφορετικές πιθανές περιπτώσεις χρήσης της διαχείρισης έργων στην εκπαίδευση:

FH Münster – Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, Γερμανία

Το διδακτικό προσωπικό του FH Münster έχει εμπειρία από τη χρήση του OpenProject Community Edition εδώ και αρκετά χρόνια για τη διαχείριση διαφόρων εκπαιδευτικών έργων. Ο χαρακτήρας ανοικτού κώδικα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμος για το ακαδημαϊκό περιβάλλον του Münster, καθώς προσφέρει ευελιξία και αποδοτικότητα κόστους.

Καθώς οι ανάγκες του πανεπιστημίου έχουν αυξηθεί, σχεδιάζει τώρα να μεταβεί στην έκδοση Enterprise. Η μετάβαση στην έκδοση Enterprise θα επιτρέψει στο πανεπιστήμιο να επωφεληθεί από πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως προηγμένες αναφορές, προσαρμοσμένη επωνυμία και επαγγελματική υποστήριξη, ώστε να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο διαχείρισης έργων συμβαδίζει με τις αυξανόμενες ακαδημαϊκές ανάγκες του.

Ο Prof. Dr.-Ing. Thomas Hemker, καθηγητής ψηφιακής μηχανικής στο FH Münster – University of Applied Sciences αναφέρει:

«Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των χαρακτηριστικών για να δείξουμε στους φοιτητές μας πώς γίνεται η σύγχρονη διαχείριση έργων και οι ευέλικτες μέθοδοι εργασίας! Αυτό θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο σε διαφορετικούς τύπους backlog και να δείξουμε πώς οι ιστορίες χρηστών μεταφράζονται σε εφαρμόσιμες εργασίες κατά τη διάρκεια της υλοποίησης

Η μετατροπή αυτή υπογραμμίζει την επεκτασιμότητα και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του OpenProject για ιδρύματα που επιθυμούν να αναπτυχθούν. Επιπλέον, εάν οι προϋπολογισμοί στενέψουν και πάλι, είναι δυνατή η υποβάθμιση από το Enterprise on-premises στο Community ανά πάσα στιγμή – χωρίς απώλεια δεδομένων.

Πανεπιστήμιο ParisEst Créteil (UPEC), Γαλλία

Στο Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil (UPEC), το OpenProject διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία των φοιτητών για τη διαχείριση έργων στον πραγματικό κόσμο. Με την ενσωμάτωση της πλατφόρμας στα μαθήματά τους, το UPEC προσφέρει στους φοιτητές μια πρακτική εμπειρία με τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την εκτέλεση έργων με τη χρήση ενός επαγγελματικού εργαλείου. Αυτή η εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο δίνει στους σπουδαστές ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς αποκτούν πρακτικές δεξιότητες που αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των σύγχρονων ρόλων διαχείρισης έργων.

Ο Emmanuel Polonowski, λέκτορας πληροφορικής στο Université Paris-Est Créteil αναφέρει:

«Το Open Project είναι ένα καλό πρακτικό συμπλήρωμα των θεωρητικών πτυχών του μαθήματος της διαχείρισης έργων. Πειραματιζόμενοι με ένα επαγγελματικό εργαλείο ανοικτού κώδικα, οι φοιτητές μπορούν να δουν πόσο απλό είναι να ορίζουν εργασίες και πόρους, να σχεδιάζουν και να κατανέμουν την εργασία μεταξύ των μελών του έργου κλπ.». Το OpenProject χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των πάντων, από εργασίες μαθημάτων μέχρι μεγάλα ερευνητικά έργα. Με προσαρμόσιμες ροές εργασίας και ισχυρή παρακολούθηση έργων, η UPEC διασφαλίζει ότι οι φοιτητές αναπτύσσουν τόσο τις τεχνικές όσο και τις οργανωτικές δεξιότητες που χρειάζονται στη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Για να μάθετε περισσότερα, δείτε την πλήρη μελέτη περίπτωσης μεταξύ του OpenProject και του Πανεπιστημίου Paris-Est Créteil. Δείτε για περισσότερρες πληροφορίες εδώ.

Πανεπιστήμιο Temple, ΗΠΑ

Το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια έχει ενσωματώσει το OpenProject στο πρόγραμμα σπουδών του για να ενισχύσει την εκπαίδευση και την έρευνα στη διαχείριση έργων. Η ευελιξία της πλατφόρμας επιτρέπει στο Temple να παρέχει στους φοιτητές τόσο ευέλικτες όσο και παραδοσιακές εμπειρίες διαχείρισης έργων. Αυτή η ευελιξία δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εναλλάσσονται μεταξύ μεθοδολογιών ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου, βοηθώντας τους να αναπτύξουν προσαρμοστικότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας σε επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Ο Brent Whiting, εκτελεστικός διευθυντής του κεντρικού γραφείου διαχείρισης έργων της ομάδας ITS στο Πανεπιστήμιο Temple αναφέρει:

«Αγαπάμε το OpenProject επειδή είναι προσαρμόσιμο και προσφέρεται σε ελκυστικό κόστος. Χρησιμοποιώντας το OpenProject, έχουμε συνέπεια σε όλη την ομάδα μας στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα. Το να έχουμε ορατότητα σε όλο το κεντρικό ITS για το πόση προσπάθεια βρίσκεται στην αγκαλιά ενός τρέχοντος πόρου ή μιας ομάδας και να προβλέπουμε τι να περιμένουμε πριν τους ζητήσουμε εργασία είναι κρίσιμο». Το OpenProject δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη διδασκαλία, αλλά και σε ερευνητικά έργα, όπου συνηθίζονται πολύπλοκα χρονοδιαγράμματα και διατμηματική συνεργασία. Με τη χρήση του OpenProject, το Temple έχει εξορθολογήσει αυτές τις διαδικασίες, διευκολύνοντας τόσο τους φοιτητές όσο και το διδακτικό προσωπικό να παρακολουθούν την πρόοδο και να διαχειρίζονται τα παραδοτέα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη μελέτη περίπτωσης μεταξύ του OpenProject και του Temple University.

Πηγή άρθρου: https://www.openproject.org/blog/project-managment-universities/

 Αν κάποιο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο

(memory stick ή SSD)

δεν εμφανίζεται καν όταν ανοίγουμε το πρόγραμμα files

 στον υπολογιστή μας με λίνουξ,

ίσως μπορούμε να το γιατρέψουμε ως εξής:


Αν η εντολή στο τερματικό

sudo fdisk -l

μας εμφανίσει το αποθηκευτικό μέσο

π.χ.

Disk /dev/sdb: 1.82 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Disk model: EXTERNAL_USB    
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xfdb3dc67

(εδώ πρόκειται για δίσκο στερεάς κατάστασης δύο τέρα)

υπάρχει γιατρειά!

 

Κατ' αρχάς,  εκτελούμε την εντολή

sudo dd bs=4M if=/dev/urandom of=/dev/sdb status=progress oflag=sync
η οποία 
ΠΡΟΣΟΧΗ! διαγράφει τα πάντα στο δίσκο  και
"γεμιζει το εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο με τυχαια δεδομενα 
με αποτελεσμα το gparted να το δει ως unformatted"
Λεπτομέρεις στο φόρουμ  linux-user.gr 
χαλασμένο στικάκι

Αν πρόκειται για στικάκι, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά,
αν όμως είναι δίσκος μεγέθους τερα,
η διαδικασία θα πάρει κάμποσες ώρες!
Οπότε υπομονή.

Μετά, 
χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα gparted και
1.  Partition table (MS DOS)
2.  Format   (fat 32) 

Αυτές οι δύο διαδικασίες είναι ταχύτατες.
 
Να βγάζουμε το αποθηκευτικό μέσο από το μηχάνημά μας,
αφού κάνουμε eject ή unmount. 
 
Πώς με διαφώτισε η τεχνητή νοημοσύνη του μεγάλου μας αδελφού:

The Linux command sudo dd bs=4M if=/dev/urandom of=/dev/sdb status=progress oflag=sync is used to write random data to a specific block device, in this case, /dev/sdb. Here's a breakdown of its components:

  • sudo: This command is used to execute the following command with root privileges.
  • dd: The dd command is a utility used for copying files, converting formats, and changing device parameters.
  • bs=4M: This option sets the block size to 4 megabytes. This means that dd will read and write data in 4MB chunks.
  • if=/dev/urandom: This option specifies the input file as /dev/urandom. This is a special file that provides a pseudorandom number generator.
  • of=/dev/sdb: This option specifies the output file as /dev/sdb. This is a block device, typically a physical hard drive or SSD.
  • status=progress: This option displays the progress of the operation, including the number of bytes transferred and the estimated time remaining.
  • oflag=sync: This option ensures that data is written to the disk synchronously, meaning that the data is flushed to the disk immediately after it's written to the operating system's buffer. This can help prevent data loss in the event of a system crash.

In summary, this command generates random data and writes it to the block device /dev/sdb in 4MB chunks, displaying progress and ensuring synchronous writes. This is often used for tasks such as securely wiping a hard drive or initializing a new disk.

 
 
 

Τι γίνεται όταν μια εταιρεία όπως η Llama Group δημοσιεύσει τον κώδικα για το θρυλικό Winamp και αποφασίζει να ζητήσει από το ChatGPT να γράψει την άδεια χρήσης του κώδικα; Μην απαντάς. Διότι αυτό που έγινε, δεν έχει άλλη εξήγηση… Μια φορά και έναν καιρό… … λίγο μετά την εποχή των δεινοσαύρων, όλοι ακούγαμε μουσική… Read More Winamp | Σε αναζήτηση απλήρωτης εργασίας.. ενδιαφέρεστε ;

στο τερματικό, με την εντολή:

find $HOME -iname “gnote”

 βρήκα πού βρίσκονται στο σύστημά μου

/home/emmanuelninos/.var/app/org.gnome.Gnote/config/gnote

 (βρίσκονται εκεί, διότι το λογισμικό Gnote, στο δικό μου σύστημα, είναι flatpak,

αλλιώς, λογικά θα πρέπει να βρίσκονται στο

.local/share/gnote)

 

οπότε, πηγαίνουμε στο home

[έχοντας ορίσει στο files να φαίνονται και τα  hidden files]


.var

app

και εκεί υπάρχει ο φάκελος   " org.gnome.Gnote "

μέσα δε σ' αυτό το φάκελλο, πάμε

data

gnote

 

τα αρχεία φέρουν κάτι περίεργα ονόματα, όπως

 46ba8164-988e-4b0a-9aa6-847171022c65.note

και όχι τον κανονικό τίτλο της κάθε σημείωσης Gnote


ευχαριστώ τους φίλους του φεντοριανού φόρουμ

που με βοήθησαν

https://discussion.fedoraproject.org/t/where-are-gnote-files-stored/132260/9


ενημέρωσα και τον ιστότοπο των Ελλήνων χρηστών λίνουξ

https://linux-user.gr/t/gnote-poy-vriskontai-ta-archeia-toy/5545








Η δημιουργία ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων για τις δημόσιες διοικήσεις, οι κοινές υποδομές δεδομένων και τα πλαίσια διακυβέρνησης, που διευκολύνουν τη συγκέντρωση δεδομένων, την πρόσβαση και την ανταλλαγή δεδομένων έχουν βασιστεί σε εργαλεία ανοικτού κώδικα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης της ΕΕ, ένα από τα βασικά εργαλεία ήταν η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ πλατφόρμα μέσου ... Read more

by: Cerebrux

Στο σημερινό οδηγό θα προετοιμάσουμε την διανομή μας για να μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση εφαρμογές που έχουν πακεταριστεί σε flatpak.

Τα flatpak όπως τα snap και appimage είναι «άλλο ένα» σύστημα διανομής πακέτων εφαρμογών για διανομές Linux. Κάποια λογισμικά κυκλοφορούν από τους δημιουργούς τους ως έτοιμα πακέτα flatpak τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε με μια απλή εντολή.

Αρκετές διανομές, ιδιαιτέρα δε αυτές που προέρχονται από την οικογένεια RedHat έχουν ήδη το υποσύστημα του flatpak προεγκατεστιμένο στο λειτουργικό σύστημα οπότε οι χρήστες τους κάνουν εγκατάσταση εφαρμογές που είναι πακεταρισμένα σε flatpak μέσω τερματικού ή π.χ. του Gnome Software.

Αντίθετα οι περισσότερες διανομές Linux δεν το έχουν, οπότε πάμε να δούμε πως προετοιμάζουμε την διανομή μας και να κάνουμε και εγκατάσταση μια εφαρμογή όπως το Stremio.

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Flatpak

Εγκατάσταση του Flatpak

Το πρώτο βήμα σε περίπτωση που δεν είναι σεταρισμένο στο σύστημά μας το flatpak είναι να επισκεφτούμε την σελίδα:

θα δείτε μια σελίδα όπως την παρακάτω. Εκεί θα επιλέξετε την διανομή σας

αν ας πούμε έχετε Ubuntu 24.04 (ή κάποια παράγωγά της), τότε τα βήματα που θα δείτε είναι τα παρακάτω που αντιγράφετε και κάνετε επικόλληση σε ένα τερματικό:

  1. Ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε εγκατάσταση το flatpak με την παρακάτω εντολή

    sudo apt install flatpak
  2. Προσθέστε το αποθετήριο Flathub με την παρακάτω εντολή

    flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
  3. Για να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση, επανεκκινήστε το σύστημά σας. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε μερικές εφαρμογές 

Εγκατάσταση εφαρμογών πακεταρισμένων σε flatpak

Για να κάνετε εγκατάσταση μια εφαρμογή που είναι σε flatpak, τώρα που έχετε ενημερώσει το σύστημά σας για το «από που να τα κατεβάζω» (a.k.a repository – αποθετήριο) πρώτα αποφασίζουμε ποια εφαρμογή θέλουμε:

Πάμε στην σελίδα

και κάνουμε αναζήτηση την εφαρμογή που θέλουμε. π.χ. έστω ότι θέλουμε το Stremio για να βλέπουμε τις ταινίες και τις σειρές μας. Μόλις το βρούμε, σιγουρευόμαστε ότι είναι από τον επίσημο διανομέα (έχει το σηματάκι γνησιότητας κάτω από το όνομα) και στην συνέχεια πατάμε το βελάκι δεξιά για να μας εμφανίσει την εντολή εγκατάστασης π.χ.:

1flatpak installflathub com.stremio.Stremio

Αυτό ήταν ! Την εντολή που σας λέει στο RUN δεν χρειάζεται να την τρέξετε εκτός από τις περιπτώσεις που θέλετε να δείτε τι συμβαίνει και δεν τρέχει ή να διαγνώσετε κάποιο κρασάρισμα.

Εναλλακτικά μπορούμε και χωρίς να πάμε στην σελίδα να ψάξουμε απευθείας στο τερματικό:

1flatpak search stremio

και στην συνέχεια να το κάνουμε εγκατάσταση

1flatpak installstremio

Για απεγκατάσταση:

1flatpak uninstall stremio

Σε περίπτωση που υπάρχουν ίδια ονόματα πακέτων, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήστε το Application ID αντί του ονόματος του πακέτου. π.χ αντί stremio μπορώ να κάνω την εγκατάσταση/απεγκατάσταση με com.stremio.Stremio

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή τα flatpak όπως και τα snap και appimage δουλεύουν με κάποιες δικλίδες ασφαλείας, δεν έχουν «δικαίωμα» πρόσβασης σε βιβλιοθήκες του υπόλοιπου λειτουργικού συστήματος. Αν για παράδειγμα θέλουμε Ελληνικό Ορθογράφο σε εφαρμογές που δουλεύουν με κείμενα και είναι σε flatpak τότε ακολουθούμε τα βήματα στον οδηγό: Ελληνικός ορθογράφος σε Flatpak εφαρμογές

Αναβάθμιση εφαρμογών Flatpak

Για την αναβάθμιση των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένα με Flatpak μπορούμε να τρέχουμε την εντολή:

1flatpak update

Εναλλακτικά αν έχετε διανομή Ubuntu ή βασισμένο σε αυτό, μπορείτε να εγκαταστήσετε το uCareSystem το οποίο έχει την δυνατότητα και ελέγχει αυτόματα αν υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις και σε flatpak.

Μια τελευταία επιλογή για τους χρήστες διανομών που έχουν το καθαρό GNOME ως γραφικό περιβάλλον ή το KDE, είναι να εγκαταστήσετε το extention για διαχείριση flatpak:

πχ σε Debian με GNOME Software εγκατεστημένο, προσθέτουμε το extention:

1sudoapt installgnome-software-plugin-flatpak

π.χ. σε Κubuntu ή KDE Neon με Discover:

1sudo apt install plasma-discover-backend-flatpak

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Με ομόφωνη απόφαση στις 22 Σεπτεμβρίου 2024, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έδωσε το πράσινο φως στο «Σύμφωνο για το μέλλον» , μια ευρεία συμφωνία με στόχο την προώθηση ενός ασφαλέστερου, πιο ειρηνικού και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου. Στον πυρήνα του, το σύμφωνο δίνει μεγάλη έμφαση στην ψηφιακή ισότητα και συνεργασία, με τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το Global Digital Compact (GDC), ένα βασικό στοιχείο του συμφώνου, αποσκοπεί στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιμετωπίζει πιεστικά ζητήματα όπως η μείωση των ψηφιακών ανισοτήτων, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και ο περιορισμός της κατάχρησης της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το GDC θέτει τον ανοιχτό κώδικα στο επίκεντρο της ψηφιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Ο ανοιχτός κώδικας στο προσκήνιο

Η αναγνώριση του ανοιχτού κώδικα από την GDC σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια τεχνολογική πολιτική. Αναγνωρίζει ότι τα ψηφιακά δημόσια αγαθά — συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ανοικτού κώδικα, των δεδομένων, των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, των προτύπων και του περιεχομένου — αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για τις χώρες ώστε να προσαρμόσουν τις ψηφιακές λύσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Το σύμφωνο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών ανοικτής πηγής:

  • Τα κράτη μέλη είναι επιφορτισμένα με την ανάπτυξη και τη διατήρηση «ιασφαλούς λογισμικού ανοικτού κώδικα, ανοικτών δεδομένων, ανοικτών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και ανοικτών προτύπων» μέσω συνεργατικών προσπαθειών.
  • Υπάρχει μια ώθηση για την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, καθιστώντας ευκολότερη τη χρήση ψηφιακών δημόσιων αγαθών σε διάφορες πλατφόρμες.

Οι δεσμεύσεις αυτές αποσκοπούν στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία και υποδομές είναι προσβάσιμα για όλα τα έθνη, ιδίως για εκείνα με περιορισμένους πόρους.

Πρόσκληση για δράση

Τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργούν ένα ευρύ δίκτυο, καλώντας οργανώσεις από όλους τους τομείς — διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, εμπειρογνώμονες τεχνολογίας και την κοινωνία των πολιτών — να εγκρίνουν το Σύμφωνο και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του Συμφώνου. Αυτός ο ευρύς συνασπισμός θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των υψηλών στόχων του Συμφώνου σε απτά αποτελέσματα.

Με τον πρώτο γύρο εγκρίσεων που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, οι υποστηρικτές του ανοιχτού κώδικα είναι αισιόδοξοι ότι αυτό το πλαίσιο θα πυροδοτήσει βαθύτερη συνεργασία και καινοτομία στην παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα.

Διαμορφώνοντας ένα ψηφιακό μέλλον για όλους

Η υιοθέτηση του Συμφώνου για το Μέλλον σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία αντιμετωπίζεται στην παγκόσμια ανάπτυξη. Θέτοντας τα δημόσια αγαθά ανοιχτού κώδικα και τα ψηφιακά δημόσια αγαθά στην πρώτη γραμμή, ο ΟΗΕ ανοίγει το δρόμο για ένα πιο δίκαιο ψηφιακό τοπίο. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να ξεκλειδώσει νέους δρόμους για ομαδική εργασία και καινοτομία, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος στην τεχνολογία ωφελεί όλους και συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, το πλήρες κείμενο του Παγκόσμιου Ψηφιακού Συμφώνου και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ,  και το Public Knowledge Project (PKP) διοργανώνουν μια εκδήλωση δικτύωσης για τους χρήστες εφαρμογών PKP όπως το Open Journal Systems (OJS) την Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024, 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. στη
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής,
(Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σόλωνος 104, Αθήνα (Παλαιό Χημείο, ΕΚΠΑ)

Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των  προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, στοχεύει να φέρει κοντά την ελληνική κοινότητα που χρησιμοποιεί τις εφαρμογές PKP και να συζητήσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πάροχοι και χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, το Public Knowledge Project είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη, συντήρηση και παροχή ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού για την ανοικτή πρόσβαση στις δημοσιεύσεις. Αυτό το λογισμικό περιλαμβάνει το Open Journal Systems (OJS), το Open Monograph Press (OMP) και το Open Preprint Systems (OPS), με το OJS να αποτελεί την κύρια επιλογή για πολλά περιοδικά Diamond Open Access.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες δικτύωσης που θα συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου πλαισίου υποδομής για την επιστημονική δημοσίευση σε ανοικτή πρόσβαση και χρήσιμα συμπεράσματα για την προώθηση του ελληνικού επιστημονικού περιεχομένου.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε συντακτικές ομάδες ηλεκτρονικών περιοδικών, ειδικούς πληροφορικής και εταιρείες που αναπτύσσουν και συντηρούν ηλεκτρονικά περιοδικά, υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού, βιβλιοθηκονόμους, και όλους τους χρήστες των εφαρμογών εκδόσεων του PKP. Αν και η εκδήλωση δεν θα είναι αμιγώς τεχνική, θα συζητηθούν ζητήματα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης θα περιλαμβάνουν τους Alec Smecher (Αναπληρωτή Διευθυντή Ανάπτυξης, PKP) και Kevin Stranack (Διευθυντή Λειτουργιών, PKP).

Ενδεικτικά θέματα:

  • Κεντρικές υποδομές για τη φιλοξενία ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων
  • Μοντέλα υπηρεσιών υποστήριξης για τη βιώσιμη λειτουργία περιοδικών
  • Προώθηση και ορατότητα των επιστημονικών περιοδικών στο OJS
  • Δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας PKP – εξερεύνηση πιθανών υπηρεσιών και δυνατοτήτων υποστήριξης.