πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), τεχνολογικός φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διοργανώνουν τη Δευτέρα 27/5 στις 15:00 διαδικτυακό Info Day στο οποίο θα παρουσιαστούν λύσεις ανοιχτού κώδικα που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΔΥΤΕ με στόχο την ενεργό συνεισφορά ερευνητών και προγραμματιστών στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των λύσεων.

Η δυνατότητα του ανοιχτού κώδικα να παρέχει καινοτόμες λύσεις για τη Δημόσια διοίκηση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής με την ανάπτυξη εργαλείων που ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες και προκλήσεις της χώρας. Καθώς οι Δημόσιοι φορείς σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να υιοθετούν λύσεις ανοικτού κώδικα, είναι προφανές ότι το τοπίο της υιοθέτησης της τεχνολογίας στον Δημόσιο τομέα υφίσταται μια μετασχηματιστική στροφή προς τον ανοικτό χαρακτήρα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα.

Η ΕΔΥΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει κεντρικο ρόλο  στην αναδιαμόρφωση της ψηφιακής υποδομής της  Ελληνικής Δημόσιας διοίκησης και μέσω λύσεων ανοιχτού κώδικα έχει δημιουργήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη προσφορά ψηφιακών και διαλειτουργικών εργαλείων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος του  διαδικτυακού  Info Day είναι να παρουσιαστούν μερικές από τις λύσεις ανοιχτού κώδικα που αναπτύσσονται από την ΕΔΥΤΕ και οι τρόποι που μπορεί να συνεισφέρουν ερευνητές και νέοι προγραμματιστές στην βελτίωση και περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των λύσεων.

Ατζέντα

  • Εισαγωγή  στο Info Day Αλέξανδρος Μελίδης – Γενικός Διευθυντής ΕΕΛΛΑΚ 
  • ΑppStack: Μια Προηγμένη Υποδομή για την Ανάπτυξη και Λειτουργία Υπηρεσιών του Δημοσίου – Δημήτρης Μητρόπουλος – Επικεφαλής Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών ΕΔΥΤΕ και Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ  

Η προηγμένη υποδομή AppStack επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών με γρήγορους ρυθμούς προσφέροντας ένα πλαίσιο που διευκολύνει την συνεργασία  διαφορετικών ομάδων (λειτουργίας, ανάπτυξης, ασφάλειας κ.α.). Επιπλέον, αξιοποιεί διαφορετικές ανοιχτές τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των υπηρεσιών που φιλοξενεί. Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα περιγράψουμε την αρχιτεκτονική της υποδομής και τα χαρακτηριστικά της. Τέλος θα παραθέσουμε τις σημαντικότερες εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει για το χρονικό διάστημα που τη διαχειριζόμαστε. Περισσότερες λεπτομέρειες για την υποδομή μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό USENIX ;login: τον περασμένο Μάρτιο: https://www.usenix.org/publications/loginonline/appstack-agile-platform-running-digital-public-services

  • Σύντομο Q&A
  • Aναπτύσσοντας Πρότυπα Δηλώσεων gov.gr –  Γιώργος Κορφιάτης

Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΔΥΤΕ

Το σύστημα δηλώσεων του gov.gr υποστηρίζει την έκδοση περισσότερων από 200 διαφορετικών δηλώσεων, αιτήσεων και πιστοποιητικών. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε μία γλώσσα περιγραφής για την υλοποίηση της επιχειρησιακής λογικής και του UX των διαφορετικών προτύπων δηλώσεων. Στην παρουσίασή μας θα συζητήσουμε για τα χαρακτηριστικά της γλώσσας περιγραφής καθώς και για τις προκλήσεις που θέτει η προοπτική λειτουργίας σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.

  • Σύντομο Q&A
  • Αναπτύσσοντας το νέο ΚΕΠ BackOffice με Ανοιχτές Τεχνολογίες  – Δημήτριος Μιχαήλ. Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Υπηρεσιών, Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Ικανοτήτων, ΕΔΥΤΕ 

Το νέο σύστημα ΚΕΠ BackOffice αξιοποιεί το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, το οποίο βασίζεται στην ανοιχτή πλατφόρμα MediaWiki για την καταγραφή των διαδικασιών του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, παρέχει δυνατότητες εκτέλεσης διαδικασιών μέσω της μηχανής BPMN Camunda ανοιχτού κώδικα και διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα όπως οι θυρίδες gov.gr και το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ). Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αυτού του κρίσιμου συστήματος χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανοιχτές τεχνολογίες, καθώς και στον τρόπο εκτέλεσης του σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους με την χρήση Κυβερνήτη (Kubernetes).

  • Σύντομο Q&A
  • Συμπεράσματα και επόμενα βήματα (ΕΕΛΛΑΚ και ΕΔΥΤΕ)

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εγγραφείτε εδώ

Η VMWare, ανακοίνωσε ότι το VMWare Workstation Pro έκδοση που απαιτούσε άδεια χρήσης, πλέον είναι δωρεάν για προσωπική χρήση. Παρόλο που ο πυρήνας Linux έχει ενσωματωμένη τεχνολογία Virtualization που ονομάζεται KVM και το VirtManager αλλά και το GNOME Boxes είναι η πιο δημοφιλής διεπαφές σαν πολλές άλλες που μας δίνουν ένα γραφικό περιβάλλον για την διαχείριση του, ωστόσο αρκετοί χρησιμοποιούν το VMWare […]

Τα δεδομένα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά τα τρέχοντα μοντέλα συναίνεσης δεν φτάνουν αρκετά μακριά για να ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες της κοινότητας και να προστατεύσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Τον Ιούνιο του 2023, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ένα ζοφερό ορόσημο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την αναταραχή στο Αφγανιστάν, το Σουδάν και άλλες περιοχές, είχαν δημιουργήσει ρεκόρ με 110 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένουςι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η κατάσταση, ανακοίνωσε ο Filippo Grand, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι «ένα κατηγορητήριο για την κατάσταση του κόσμου μας

Η άνοδος της αναγκαστικής μετανάστευσης του 2023 αντιπροσωπεύει την εντατικοποίηση μιας συνεχιζόμενης τάσης. Χρόνο με το χρόνο, ο κόσμος έχει δει άνευ προηγουμένου βίαιες μετακινήσεις ανθρώπων. Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην εξελισσόμενη ανθρώπινη καταστροφή, στρέφονται όλο και περισσότερο στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, και ιδιαίτερα τα δεδομένα. Η κοινωνία των πολιτών και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συντονίζονται με την πραγματικότητα ότι αυτές οι ροές ανθρώπων παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που μπορούν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν στη διοχέτευση βοήθειας στους πιο άπορους, να προβλέψουν κρούσματα ασθενειών και πολλά άλλα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνολογία, οι δυνατότητες για καλό συνοδεύονται από ορισμένους κινδύνους. Ενώ τα δεδομένα μπορούν να συλλέγονται μέσω ατομικής συναίνεσης, πολλά από τα δεδομένα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες χρησιμοποιούνται χωρίς οι σχετικοί πληθυσμοί να μπορούν να προσδιορίσουν πώς, για ποιο σκοπό και για πόσο καιρό. Η έλλειψη μιας  υπηρεσίας σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων τους σημαίνει ότι οι πληθυσμοί των μεταναστών είναι επιρρεπείς σε διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με το απόρρητο της ομάδας, την έλλειψη αυτονομίας και την προσωπική ασφάλεια. Αυτά επιδεινώνονται από τις εγγενείς ανισορροπίες ισχύος μεταξύ των μεταναστών και εκείνων που συλλέγουν τα δεδομένα, καθώς και από τη συχνή έλλειψη παιδείας για τα δεδομένα μεταξύ των πληθυσμών μεταναστών.

Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως η μετανάστευση, αξίζει να διερευνηθούν νέες προσεγγίσεις για τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων που ενδυναμώνουν τα άτομα και τις κοινότητες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσδιορίσουν πώς μπορούν να γίνουν τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιείται για διάφορους προσωπικούς, κοινοτικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή η ανάγκη δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές, πληθυσμούς και τομείς, από τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση έως την αστική κινητικότητα. Υπάρχει μια πιεστική απαίτηση να εμπλακούν οι κοινότητες, συχνά ήδη ευάλωτες, να καθιερώσουν υπεύθυνη πρόσβαση στα δεδομένα τους που να ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες τους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα το ευρύτερο δημόσιο καλό.

Πιστεύουμε ότι η απάντηση βρίσκεται μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της συναίνεσης. Παραδοσιακά, η συναίνεση ήταν το εργαλείο επιλογής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά αυτή η έννοια, θα προτείναμε, δεν είναι πλέον επαρκής στη σημερινή εποχή των δεδομένων. Αντίθετα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο κοινωνικής άδειας. Εδώ, θα ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο κοινωνική άδεια και θα περιγράψουμε ορισμένους από τους περιορισμούς της συναίνεσης (όπως ορίζεται και εφαρμόζεται συνήθως σήμερα). Στη συνέχεια, θα περιγράψουμε έναν πιθανό τρόπο εξασφάλισης κοινωνικής άδειας—μέσω της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων.

Τι είναι η κοινωνική άδεια;

Η έννοια της κοινωνικής άδειας – μερικές φορές αναφέρεται ως κοινωνική άδεια λειτουργίας (SLO) – εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 για να περιγράψει τις διαδικασίες και τις άδειες που απαιτούνται για εξορυκτικές βιομηχανίες, όπως π.χ. μεταλλευτικές εταιρείες, να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους. Η απόκτηση αυτών των αδειών απαιτούσε εξαγορά και δέσμευση με μια σειρά σχετικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων, των μελών της κοινότητας με επιρροή, των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων και της κυβέρνησης, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεαστούν από τις λειτουργίες του έργου. Έκτοτε, η πρακτική έχει υιοθετηθεί σε άλλους τομείς όπως η γεωργία, οι υποδομές, η ενέργεια και ο τουρισμός για να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού για μια σειρά έργων.

Σήμερα, ο όρος κοινωνική άδεια ορίζεται με πολλούς τρόπους. Ενώ κάποιες πηγές το χρησιμοποιούν  για να αναφερθούν  στη συνεχή αποδοχή των προτύπων, πρακτικών και διαδικασιών μιας εταιρείας από το ευρύ κοινό, οι υπολοιποι τονίζουν την αντίληψη μεταξύ των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών ότι ένα έργο ή ένας κλάδος είναι κοινωνικά αποδεκτός ή νόμιμος. Άλλοι πάλι τονίζουν τη σημασία της εξασφάλισης πολλαπλών αδειών από διαφορετικά επίπεδα της κοινωνίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη να κερδηθεί η αποδοχή από διάφορες αλληλοκαλυπτόμενες ομάδες και κοινότητες.

Για τους σκοπούς μας, ορίζουμε μια κοινωνική άδεια ως τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και νομιμότητας από τη συνεχή (δηλαδή, συνεχώς ανανεούμενη) δέσμευση της κοινότητας ή των ενδιαφερομένων και την αποδοχή του τρόπου με τον οποίο γίνεται πρόσβαση και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαδικασίας δέσμευσης και διαπραγμάτευσης μπορεί να περιλαμβάνουν μια πραγματική άδεια χρήσης, μια συμφωνία κοινής χρήσης δεδομένων, ένα σύνολο όρων πρόσβασης, ένα προτιμώμενο σύνολο ερωτήσεων που πρέπει να απαντηθούν με τα δεδομένα τους ή ένα πλαίσιο σχεδιασμού για πρόσβαση, μεταξύ άλλων. Ουσιαστικά, η απόκτηση κοινωνικής άδειας για επαναχρησιμοποίηση δεδομένων παρέχει τα θεμέλια για λειτουργικοποίηση της αυτοδιάθεσης στην κοινωνία μας που βασίζεται στα δεδομένα. Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα που συζητήθηκε στην αρχή αυτού του εγγράφου, μια κοινωνική άδεια θα επέτρεπε, για παράδειγμα, στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να επαναχρησιμοποιήσουν υπεύθυνα δεδομένα που συλλέγονται από μεμονωμένους μετανάστες για να διοχετεύσουν βοήθεια ή να κατευθύνουν με άλλο τρόπο τις προσπάθειες ανακούφισης των μεταναστών ως συλλογική ομάδα.

Περιορισμοί συναίνεσης

Για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να εξασφαλιστεί μια τέτοια άδεια —και γιατί μπορεί να είναι χρήσιμη— πρέπει να εξετάσουμε εν συντομία ορισμένους από τους περιορισμούς των υπαρχόντων μοντέλων συναίνεσης. Η τρέχουσα θεωρία και πρακτική της συναίνεσης έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, την προστασία και το κέρδος. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες – οι οποίες είναι απολύτως έγκυρες – οι επαγγελματίες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στραφεί σε μια ολοένα πιο ξεπερασμένη εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πλαίσια ελέγχου και ρητά opt-ins. Τέτοιες μέθοδοι μπορεί να φαίνεται να προσφέρουν μια αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, αποκαλύπτουν τις αδυναμίες των υφιστάμενων πρακτικών συναίνεσης.

Μια ανησυχία με τις τρέχουσες μορφές συναίνεσης είναι ότι είναι συνήθως δυαδική—είτε opt-in είτε opt-out—που απλοποιεί υπερβολικά τις περίπλοκες πραγματικότητες της συλλογής, χρήσης και επαναχρησιμοποίησης δεδομένων. Ενώ ορισμένα πλαίσια επιτρέπουν μεγαλύτερη ευαισθησία με πολλαπλά πλαίσια ελέγχου, εξακολουθούν να μην καταγράφουν τις περίπλοκες αποχρώσεις που σχετίζονται με τις πρακτικές δεδομένων. Επιπλέον, οι τρέχουσες πρακτικές συναίνεσης συχνά αποτυγχάνουν να παρέχουν τις περιεκτικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες τόσο για τα άτομα όσο και για τις κοινότητες προκειμένου να έχουν πραγματική αντιπροσωπεία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων τους. Για να ενδυναμωθούν πραγματικά τα υποκείμενα των δεδομένων, πρέπει να ενημερωθούν όχι μόνο για τις άμεσες χρήσεις των δεδομένων τους αλλά και για πιθανές μελλοντικές χρήσεις (ακόμη και σε συγκεντρωτική και ανωνυμοποιημένη μορφή). Αυτό το επίπεδο λεπτομερών πληροφοριών συνήθως απουσιάζει, υπονομεύοντας έτσι τη δυνατότητα για γνήσια ενημερωμένη συγκατάθεση.

Επιπλέον, η τρέχουσα έμφαση στην ατομική συναίνεση παραβλέπει τις ευρύτερες επιπτώσεις σε ομάδες ή κοινότητες, καθώς τα σύνολα δεδομένων συχνά συνδυάζονται και επαναπροσδιορίζονται με τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά αυτές τις μεγαλύτερες οντότητες. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί συναίνεσης αγωνίζονται επίσης να αντιμετωπίσουν τις δεοντολογικές και πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων και το εύρος της αρχικής συναίνεσης.

Παρά την ανάπτυξη πιο ανοιχτών μοντέλων συναίνεσης και τις προσπάθειες οργανισμών όπως από  το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την  βελτίωση των  μεθόδων συναίνεσης, αυτές οι προσεγγίσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλούς ηθικούς περιορισμούς. Επομένως, για να αξιοποιήσουμε πραγματικά τις δυνατότητες των δεδομένων για το δημόσιο καλό, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα ​​από τους περιορισμούς των τρεχουσών πρακτικών συναίνεσης προς ένα πιο ολοκληρωμένο, περιεκτικό και υπεύθυνο πλαίσιο για τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων.

Εξασφάλιση κοινωνικής άδειας μέσω της καινοτομίας στη συμμετοχή

Η κοινωνική άδεια μπορεί να αποκτηθεί μέσω μιας διαδικασίας εμπλοκής και διαπραγμάτευσης και απόκτησης της εμπιστοσύνης και της αποδοχής των κοινοτήτων, των ενδιαφερομένων και του ευρύτερου κοινού. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλές διαφορετικές συμμετοχικές μέθοδοι με τις οποίες έχουν πειραματιστεί για να καταστεί δυνατή η πιο περιεκτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων. Περιλαμβάνουν:

  • Ομάδες συζήτησης και διαβούλευσης: Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανέθεσε ένα έργο που προσπάθησε να διερευνήσει την προσβασιμότητα του κοινού στη διατομεακή σύνδεση δεδομένων για ερευνητικούς και στατιστικούς σκοπούς. Χρησιμοποιήθηκε μια διαβουλευτική προσέγγιση για την κατανόηση της στάσης του κοινού απέναντι στην κοινή χρήση δεδομένων. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε ειδικά στους ερευνητές να κατανοήσουν τους τομείς στους οποίους το κοινό ήταν υποστηρικτικό (δηλαδή η σύνδεση δεδομένων στην έρευνα για την υγεία) και οι τομείς στους οποίους ενδιαφερόταν το κοινό (δηλ. η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε δεδομένα του δημόσιου τομέα και τα εμπορικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από σύνδεση δεδομένων).
  • Στρογγυλά τραπέζια, κριτική επιτροπή πολιτών και έρευνες: Επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, to Understanding Patient Data, National Health Service England, και το  Ada Lovelace Institute  διεξήγαγαν έρευνα διερευνώντας τις απόψεις των πολιτών σχετικά με το NHS που επιτρέπει σε τρίτους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για την ενημέρωση της ανάπτυξης πολιτικής υπό την ηγεσία του Office for Life Sciences (OLS), μιας κυβερνητικής υπηρεσίας που υποστηρίζει την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα δημόσιας δέσμευσης για τον συγκεκριμένο προσδιορισμό του επιπέδου και της μεθόδου δέσμευσης που απαιτείται για διαφορετικά επίπεδα ενδιαφερομένων. Το έργο χρησιμοποίησε μια προσέγγιση μεικτής μεθόδου για τον εντοπισμό αυτών των στοιχείων. Αυτό περιελάμβανε: (1) Τρία στρογγυλά τραπέζια στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ασθενών στην Οξφόρδη, το Μάντσεστερ και το Λονδίνο. (2) Ένορκους πολίτες, ή διαβουλευτικά δικαστήρια, στα οποία συμμετέχει ομάδα απλών πολιτών,που  συχνά επιλέγονται τυχαία ή μέσω μιας διαδικασίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, σε Taunton, Leeds και Λονδίνο· και (3) Μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα του ΗΒ.
  • Συνελεύσεις Πολιτών: Το 2020 ένα Data Assembly  αναπτύχθηκε από το The GovLab, σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες της πόλης της Νέας Υόρκης, για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στη Νέα Υόρκη είχαν μια διαφανή κατανόηση των προσδοκιών που είχαν οι δημόσιοι φορείς σχετικά με την υπεύθυνη επαναχρησιμοποίηση δεδομένων από την πανδημία COVID-19. Αυτή η έρευνα περιλάμβανε εξ αποστάσεως συζητήσεις με τρία «μίνι-κοινά που αποτελούνταν από κατόχους δεδομένων, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους πολιτικών δικαιωμάτων, οργανώσεις υπεράσπισης και πολίτες, όπου συζήτησαν και δημιούργησαν συστάσεις.
  • Δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή της κοινότητας: Στην Ισπανία, Το Πλαίσιο Διακυβέρνησης Ψηφιακών Δικαιωμάτων δημιουργήθηκε για να προτείνει ένα κυβερνητικό ψηφιακό δικαίωμα σε τοπικό επίπεδο με τις κυβερνήσεις των πόλεων. Για αυτό το έργο οι μέθοδοι δημόσιας συμμετοχής και κοινοτικής συμμετοχής που προτάθηκαν περιελάμβαναν, αλλά δεν περιορίστηκαν σε: (1) Σύσταση ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις και να συμμετάσχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες. (2) Για βραχυπρόθεσμα έργα, οργάνωση δημόσιων διαβουλεύσεων και ομάδων εστίασης για τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης που περιλαμβάνουν σχεδιασμό και εφαρμογή νέων στρατηγικών. (3) Για μακροπρόθεσμα έργα, διευθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στις εξελίξεις πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ακούγονται περιθωριοποιημένες φωνές.

Δημιουργία Εργαστηρίου Κοινωνικής Άδειας για (Επανα) Χρήση Δεδομένων

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα του πώς εργάζονται σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και άλλοι ενδιαφερόμενοι για να εξασφαλίσουν κοινωνική άδεια. Προκειμένου να βασιστούμε σε αυτά τα παραδείγματα και να βοηθήσουμε στη συστηματοποίηση του πεδίου, το Data Tank , ένα νέο do and think tank που επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο επαναχρησιμοποιούμε δεδομένα, πρότεινε τη δημιουργία ενός Εργαστηρίου Κοινωνικών Αδειών. Αυτό το εργαστήριο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών και μεθοδολογιών που εξουσιοδοτούν τις κοινότητες και τα άτομα να καθορίσουν τον σκοπό και τις συνθήκες επαναχρησιμοποίησης δεδομένων. Ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου Ψηφιακού Αυτοπροσδιορισμού, το Εργαστήριο θα επιδιώξει να θέσει σε λειτουργία την αναδυόμενη αρχή της ψηφιακής αυτοδιάθεσης μέσω της έννοιας της κοινωνικής άδειας. Αντλώντας έμπνευση από υπάρχουσες πρωτοβουλίες όπως το Data Assembly του  GovLab και το Υπεύθυνο Πλαίσιο Επαναχρησιμοποίησης Δεδομένων, το εργαστήριο θα επιδιώξει να σχεδιάσει το διάλογο, τη συνδημιουργία και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, διασφαλίζοντας ότι οι πρακτικές επαναχρησιμοποίησης δεδομένων είναι αξιόπιστες και ευθυγραμμισμένες με τις φιλοδοξίες της κοινότητας και τις κοινωνικές αξίες.

Στην κοινωνία μας που βασίζεται στα δεδομένα, όπου οι πολύ πραγματικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων πρέπει να εξισορροπηθούν με τα εξίσου πραγματικά πιθανά οφέλη της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων, πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις υπάρχουσες μεθόδους συναίνεσης και να θεσπίσουμε μια νέα θεωρία και πρακτική κοινωνικής άδειας με βιώσιμο, δίκαιο και υπεύθυνο τρόπο. Αγκαλιάζοντας πιο ηθικές πρακτικές επαναχρησιμοποίησης δεδομένων, λειτουργώντας την αυτοδιάθεση και εφαρμόζοντας τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων στον χώρο δεδομένων, έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε ένα πιο περιεκτικό, δίκαιο και διαφανές οικοσύστημα δεδομένων. Μέσω της δημιουργίας ενός Εργαστηρίου Κοινωνικής Άδειας για Δεδομένα (Επανα)Χρήση, μπορούμε να διαμορφώσουμε συλλογικά το μέλλον της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων, σεβόμενοι τα ατομικά δικαιώματα, ενισχύοντας την κοινωνική εμπιστοσύνη και οδηγώντας σε ουσιαστική καινοτομία για το ευρύτερο καλό.

Πηγή άρθρου: https://ssir.org/articles

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών-ΕΕΛΛΑΚ, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, με στόχο την υποστήριξη του Υπουργείου στην υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για τα ανοιχτά δεδομένα και την αποτελεσματική και συστηματική συνεργασία σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και οργανωτικών ... Read more
Συνεχίζουμε με το τρίτο μέρος της σειράς Self Hosted Cloud Server, στο οποίο θα κάνουμε εγκατάσταση και ρύθμιση την υπηρεσία Docker. Την σειρά οδηγών Self Hosted Cloud Server γράφει ο φίλος Μητσaker. Θα τα βρείτε όλα στο link : Cosmos Server.Αν θέλετε και εσείς να συνεισφέρετε μπορείτε να δείτε τους τρόπους : Συνεισφορά στο Cerebrux Σε αυτή […]

SKG WordPress Meetup την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 19.00 στο πάρκο της ΧΑΝΘ (καφέ Ξαρχάκος)

The post 40ο WordPress Thessaloniki Meetup appeared first on WordPress Greek Community.

Αγαπητά μέλη της κοινότητας Open Source UOM,

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό σήμερα ανακοινώνουμε την αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας μας. Καθώς στρεφόμαστε σε μια νέα φάση της πορείας μας, είμαστε περήφανοι να σας ενημερώσουμε για τα νέα μέλη που αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στην ηγεσία της ομάδας. 

Μετά από προσεκτική σκέψη και συζήτηση, επιλέχθηκαν οι παρακάτω άνθρωποι για να αναλάβουν θέσεις στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο:

  • Τσάλμας Αναστάσιος, Team leader
  • Ζωή Δούνου, Team leader

Με αυτή την επιλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας, είμαστε βέβαιοι ότι η Open Source UoM θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία της προς την αρμονική ανάπτυξη και την καινοτομία στον κόσμο του ανοικτού λογισμικού.

Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας και προσβλέπουμε σε μια λαμπρή και δημιουργική συνεργασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα Open Source UOM

Open Source UoM

Το άρθρο Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας μας εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς, με παρέμβασή τους προς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Στην παρέμβασή τους, η οποία καταλήγει σε πρόταση συγκεκριμένων βελτιώσεων με τη μορφή πρότασης νόμου, οι 12 φορείς τονίζουν ότι σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένο το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Παρεμποδίζεται επίσης σοβαρά είτε από τον περιορισμένο χρόνο διαβουλεύσεων, είτε από εξαιρετικά τεχνικά κείμενα και δυσνόητες ρυθμίσεις, είτε από την πολυδιάσπαση των τόπων και μεθόδων διαβούλευσης.

Μέσω της παρέμβασής τους, οι φορείς ζητούν από τους βουλευτές να προσφέρουν τον απαραίτητο χρόνο και να οργανώσουν τις απαραίτητες συζητήσεις, ώστε κατά το δυνατόν να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση για την ανάγκη ενίσχυσης της ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον.

Η πρόταση των 12 φορέων διαμορφώθηκε ως βάση για δημόσιο διάλογο και τοποθετεί ψηλά τον πήχη για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Συνοπτικά, οι προτάσεις που οι φορείς συνυποβάλλουν προς τους βουλευτές με τη μορφή νομοθετικής πρότασης, συνοψίζονται ως εξής:

  1. Δημιουργία ενιαίου δικτυακού τόπου ανοιχτής πρόσβασης, όπου θα διενεργούνται όλες οι διαδικασίες συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον.
  2. Θέσπιση διασφαλίσεων για την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής (π.χ. αποθάρρυνση καταχρηστικών διώξεων).
  3. Ενίσχυση της συμμετοχής με υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης επικείμενων διαβουλεύσεων, επέκταση των δημόσιων διαβουλεύσεων σε νέες πράξεις (π.χ. πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τροπολογίες, προτάσεις νόμων και προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος κ.λπ.), και διενέργεια διερευνητικών διαβουλεύσεων, θεσμού που αποτελεί πρώτο βήμα πριν την τελική διαβούλευση, όταν όλα τα ενδεχόμενα και οι επιλογές πολιτικής είναι ακόμα ανοιχτά.
  4. Ισχυροποίηση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών με δεσμευτικά τοπικά δημοψηφίσματα.
  5. Θέσπιση νέας διαδικασίας που αφορά την «Πρωτοβουλία πολιτών» με αίτημα προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές για την έκδοση κανονιστικής πράξης που προβλέπεται σε εξουσιοδοτική διάταξη νόμου.
  6. Ενίσχυση της δυνατότητας κάθε πολίτη να υποβάλει αίτημα για έλεγχο οποιουδήποτε περιστατικού θεωρεί ότι επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον.

Η πρόταση νόμου διαμορφώθηκε μέσα από διαδικασία ανοιχτής και μακράς διάρκειας δημόσιας διαβούλευσης, την οποία φιλοξένησαν το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα. Έτσι, το αίτημα για ουσιαστικές διαβουλεύσεις και ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής αποτέλεσε τη βάση για την ίδια τη διαμόρφωση της νομοθετικής πρότασης, ώστε οι διεκδικήσεις που διατυπώνονται να εκφράζουν την κοινωνία. Η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής του κοινού σε όλο το φάσμα της παραγωγής και εφαρμογής των διοικητικών πράξεων, νομοθετικών ρυθμίσεων και δημόσιων πολιτικών που αφορούν το περιβάλλον στην Ελλάδα, δίνοντας λύσεις σε σημαντικά θεσμικά προβλήματα.

Η ισχυρή και ακώλυτη δημόσια συμμετοχή και η διαφάνεια στη διαδικασία λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων είναι νομικά κατοχυρωμένο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ. Εκτός όμως από επιταγή για κάθε δημοκρατική πολιτεία, η συμμετοχή αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για κοινωνική νομιμοποίηση και για αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων και συνολικά της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί επίσης την καλύτερη πηγή για νέες ιδέες, αλλά και για συνθέσεις και συγκλίσεις προς καλύτερα συγκροτημένες πολιτικές. Όπως εύγλωττα επισημαίνει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, «η συμμετοχή του κοινού μπορεί να απελευθερώσει κοινωνική δημιουργικότητα, να δημιουργήσει γνώσεις και να κινητοποιήσει φορείς. Μπορεί να αποτελέσει μέσο για την έκφραση και τη συζήτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ανησυχιών και συγκρούσεων, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο να επιλυθούν.»

Οι φορείς: 

  1. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας 
  2. Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
  3. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  5. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  6. Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 
  7. Καλλιστώ
  8. Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
  9. Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
  10. Greenpeace
  11. Vouliwatch
  12. WWF Ελλάς

Δείτε την επιστολή εδώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υπερασπίζεται τον  ψηφιακό μετασχηματισμό ως τον  ακρογωνιαίο λίθο  για το μέλλον της Ευρώπης, με στόχο την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Ως μέρος της ψηφιακής στρατηγικής της, η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στη διαλειτουργικότητα και τα ανοιχτά δεδομένα για να προωθήσει την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα ... Read more
Πριν μερικά χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα μικρό εργαλείο που χρησιμοποιώ συχνά για να ρίξω μια γρήγορη ματιά στην σύνθεση ενός Linux συστήματος όπως τις υπηρεσίες, τον ελεύθερο χώρο, πληροφορίες δικτύου κλπ. Πλέον το έχω πακετάρει και ως deb αρχείο Για όσους δεν θυμούνται, ή δεν έχουν διαβάσει το παλιό άρθρο `Sysglance: Προβολή των πληροφοριών του […]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα το  δημόσιο προσχέδιο του αιτήματος προτύπων που σχετίζεται με τον νόμο περί ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο (CRA). Όποιος θέλει να το σχολιάσει έχει περιθώριο έως τις 16 Μαΐου, μετά από τις οποίες θα εξεταστούν τα σχόλια και θα εκδοθεί τελικό αίτημα στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τυποποίησης (ESO). Αυτή η διαδικασία διέπεται από κανονισμό 2012/1025, ο  οποίος θα συζητηθεί σε επόμενη ανάρτηση.

Η δημοσίευση αυτού του σχεδίου είναι σημαντική για κάθε οντότητα που θα έχει καθήκοντα βάσει του CRA, δηλαδή «κατασκευαστές» και «διαχειριστές λογισμικού». Η συμμόρφωση με τα εναρμονισμένα πρότυπα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να φέρουν τη σήμανση CE στο λογισμικό τους με την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του CRA, χωρίς να λάβουν περαιτέρω μέτρα.

Για όσους εξαρτώνται από την ενσωμάτωση ή τη δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα, υπάρχει μια ενθαρρυντική νέα εξέλιξη που βρίσκεται εδώ. Για πρώτη φορά σε ένα αίτημα ευρωπαϊκών προτύπων, υπάρχει ρητή απαίτηση σεβασμού των αναγκών των προγραμματιστών και των χρηστών ανοιχτού κώδικα. Η αιτιολογική σκέψη 10 λέει σε κάθε οργανισμό προτύπων τα ακόλουθα:

«όπου χρειάζεται, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες της κοινότητας του ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα λογισμικού»

Αυτό καθίσταται συγκεκριμένο στο άρθρο 2 το οποίο διευκρινίζει:

«Το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει επίσης τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής των σχετικών ενδιαφερομένων, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών,συμπεριλαμβανομένης ειδικά της κοινότητας ανοιχτού κώδικα, όπου είναι απαραίτητο”

Το άρθρο 3 απαιτεί απόδειξη ότι έχει διευκολυνθεί η αποτελεσματική συμμετοχή. Η κοινότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους ESO να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις — διαφορετικά οι εταιρείες που ισχυρίζονται ότι μιλούν για την κοινότητα θα το κάνουν.

Το Open Source Institute επικροτεί τα βήματα της Επιτροπής να συμπεριλάβει την κοινότητα του Ανοιχτού Κώδικα και θα χαρεί να συνεργαστεί με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης προς αυτόν τον αρχικό στόχο της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και διαβούλευσης. Επιπλέον, το OSI θα:

  • Συνεργαστεί  με τους συνεργάτες του για να εντοπίσετε πρόσθετους κατάλληλους συμμετέχοντες με σχετικές δεξιότητες και εμπειρία και να δημιουργήσετε συνδέσεις μεταξύ αυτών και των ESO.
  • Βοηθήσει την Επιτροπή να επικυρώσει τις απαντήσεις στο άρθρο 3.

Στόχος του OSI είναι να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη και η χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα διευκολύνεται στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη δεν παρεμποδίζεται από καμία πτυχή της διαδικασίας ανάπτυξης προτύπων, τα εναρμονισμένα πρότυπα που προκύπτουν και τους όρους πρόσβασης και των IPR αυτών των προτύπων.

Πηγή άρθρου: https://opensource.org

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
13/05/2024 – 14/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays geneva
Campus de Battelle, Carouge
13/05/2024 – 16/05/2024
Ολοήμερο
JCON EUROPE 2024
Cinedom, Cologne, Cologne
13/05/2024 – 15/05/2024
Ολοήμερο
The Linux Storage, Filesystem, Memory Management & BPF Summit
Hilton Salt Lake City Center, UTAH
13/05/2024
15:00 – 16:00
#online event: EGMS webinar: how to use EGMS data
14/05/2024 – 23/05/2024
Ολοήμερο
#online event: RDA’s 22nd Plenary Meeting – EOSC
14/05/2024 – 15/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Philadelphia
Science History Institute, Philadelphia
14/05/2024 – 15/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Seattle
Seattle Convention Center, Seattle
14/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
Linaro Connect
Meliá Avenida América, Madrid
14/05/2024 – 21/05/2024
Ολοήμερο
MiniDebconfBerlin
c-base space station, Berlin
14/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
OpenSIPS Summit
Veles e Vents, Valencia
14/05/2024
Ολοήμερο
Secure Open Source Software (SOSS) Policy Summit Europe
Centre for European Policy Studies, Bruxelles
14/05/2024
Ολοήμερο
Sovereign Cloud Stack Summit May
Villa Elisabeth, Berlin
14/05/2024
09:00 – 17:30
Hybrid event: HaDEA Info-Day: EU Funding Programmes for Health and Digital Transformation
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καλλιθέα Αττική
14/05/2024
11:00 – 12:00
#online event: Linguistic Linked Data: open challenges and a roadmap
14/05/2024
11:00 – 13:00
#online event:Fourth Working Group webinar on the revision on GeoDCAT-AP
14/05/2024
15:00 – 17:00
#online event: Assessing national current FAIR-enabling capabilities
14/05/2024
16:00 – 17:30
online event: Learning Webinars on Innovations in Democracy
14/05/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
15/05/2024 – 16/05/2024
Ολοήμερο
./NEW
NewCastle, south whales
15/05/2024 – 23/05/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: PyCon US 2024!
David L. Lawrence Convention Center, Pittsburgh
15/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: World Data Summit 2024
15/05/2024
Ολοήμερο
AI Open Innovation Day
Akiba Square, Tokyo
15/05/2024
Ολοήμερο
Cloud Foundry
Cure NYC, New York
15/05/2024 – 16/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Kansas City
The Madrid Theatre, Kansas City
15/05/2024 – 19/05/2024
Ολοήμερο
DORS/CLUC Open 4 Business
Trezor, Zagreb
15/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
Emerging trends for international collaboration in the CRIS domain – EOSC
Kuppelsaal, TU Wien, Vienna
15/05/2024 – 16/05/2024
Ολοήμερο
Open EV Charging Summit
Texas Instruments Incorporated – Headquarters, Dallas, Texas
16/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: phpday 2024
16/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
#online event: TIL Conf
16/05/2024 – 17/05/2024
Ολοήμερο
#οnlibe event: Clean Architecture
16/05/2024
11:00 – 18:00
8th Health Innovation Conference
Divani Caravel, Athens
16/05/2024
15:00 – 17:00
#online event: GovTech in Europe: Critical Influencing Factors for Cross-Border GovTech Practices in Europe
17/05/2024 – 19/05/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: European youth event (EYE) Forlì
17/05/2024
Ολοήμερο
Helvetic Ruby
Technopark, Zürich
17/05/2024
10:00 – 13:00
#online event: Benefits of EOSC and international collaboration in service development for Finnish Academia
18/05/2024
18:00 – 22:00
3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, Καλαμάτα
18/05/2024 – 19/05/2024
10:00 – 16:00
Τεχνητή Νοημοσύνη σε Ιατρικά Δεδομένα & Εφαρμογές με Χρήση Python
Πάρκο Καινοτομίας Joist, Λάρισα
Fedora Logo

Εισαγωγή στο Fedora Project

Το Fedora Project μας εισάγει στην καινοτομία ανοιχτού κώδικα και στην εξαιρετική συνεργασία. Συνεχίζουμε σε αυτό το σύντομο άρθρο, βλέποντας πώς το Fedora είναι ένα ισχυρό κέντρο στον τομέα των διανομών Linux και χρησιμεύει ως πυλώνας προόδου στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα.

Τι είναι το Fedora Project;

Το Fedora Project είναι μια κοινότητα ομοϊδεατών ανθρώπων που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα για να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Είναι μια κοινότητα που αποτελείται από άτομα διαφορετικών δημογραφικών ομάδων που μοιράζονται παρόμοιες αξίες που αποτελούν τους πυλώνες της κοινότητας Fedora (περισσότερα για αυτό αργότερα).

Η κοινότητα του Fedora είναι ανοιχτή σε άτομα κάθε επιπέδου δεξιοτήτων και προέλευσης. Είτε είστε μηχανικός λογισμικού, σχεδιαστής, διαχειριστής συστήματος, συγγραφέας, ομιλητής, μεταφραστής ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, υπάρχει μέρος για να συνεισφέρετε. Η κοινότητα εκτιμά τη διαφορετικότητα και τη συμμετοχή, καθιστώντας την έναν φιλόξενο χώρο για όλους.

Στόχοι και σκοποί του Fedora

Ο στόχος του Fedora είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου όλοι έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και χρησιμοποιήσιμο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, έναν κόσμο όπου οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των υπολογιστών τους.

Η αποστολή του είναι να δημιουργήσει μια καινοτόμο πλατφόρμα για υλικό, cloud και container που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές λογισμικού και στα μέλη της κοινότητας να δημιουργούν εξατομικευμένες λύσεις για τους χρήστες τους.

Η σημασία του ανοιχτού κώδικα στο Fedora

Το Fedora Project χρησιμεύει ως κόμβος καινοτομίας σε δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ένα μέρος όπου διαφορετικοί συνεισφέροντες συνεργάζονται για να ενισχύσουν το οικοσύστημα προς συλλογικό όφελος. Κάθε συνεισφορά που γίνεται στην κοινότητα του Fedora κοινοποιείται στην κοινότητα του ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές προόδους για την κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα και με συνέπεια οι δυνατότητες που αναπτύχθηκαν στο Fedora ενσωματώνονται σε άλλες διανομές Linux.

Οι Πυλώνες της Κοινότητας Fedora

Η δύναμη της Κοινότητας Fedora βασίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις πυλώνες: Ελευθερία, Φίλοι, Χαρακτηριστικά και Πρώτοι.

Ελευθερία

Αυτός ο πυλώνας δείχνει την αφοσίωση της κοινότητας Fedora στο ελεύθερο λογισμικό και περιεχόμενο. Κεντρικός στόχος της κοινότητας Fedora είναι η προώθηση του λογισμικού και της ελευθερίας περιεχομένου, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του λογισμικού και του περιεχομένου που προωθεί η κοινότητα του Fedora.

Φίλοι

Η κοινότητα του Fedora αποτελείται από άτομα με διαφορετικά υπόβαθρα, που συνεργάζονται για την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού. Όλοι/ες είναι ευπρόσδεκτοι/ες να συνεισφέρουν στο Fedora, ανεξάρτητα από την τεχνική τους τεχνογνωσία, αρκεί να μοιράζονται τις βασικές του αξίες.

Χαρακτηριστικά

Η κοινότητα του Fedora αναπτύσσει επίσης πολυάριθμα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν ενισχύσει τη δύναμη του Linux για εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Πρώτοι

Η κοινότητα Fedora προσφέρει νέο, σταθερό και πολύτιμο δωρεάν λογισμικό στη διανομή της. Κάθε πρόσφατη επανάληψη της πλατφόρμας Fedora αντικατοπτρίζει τη μελλοντική πορεία του λειτουργικού συστήματος, επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Το πρόγραμμα ταχείας κυκλοφορίας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην καλλιέργεια της καινοτομίας.

Συνεισφορά στο Fedora

Για να ξεκινήσετε να συνεισφέρετε στο Fedora, μπορείτε να γίνετε μέλη στην Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος (SIG) του Fedora σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κανάλια:

Συνομιλία (στο Matrix/Element): Εγγραφείτε στο Fedora στο Matrix/Element.

Email: Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας του Fedora.

Συμμετέχετε σε οποιοδήποτε από τα κανάλια που αναφέρονται παραπάνω και παρουσιάστε τον εαυτό σας σε άλλα μέλη της κοινότητας που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα συστήματα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί η κοινότητα του Fedora. Αυτό θα σας δώσει επίσης μια σαφέστερη κατανόηση του πού μπορεί να θέλετε να συνεισφέρετε.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το έργο Fedora αποτελεί φάρο καινοτομίας και συνεργασίας ανοιχτού κώδικα, προσφέροντας μια πλατφόρμα που εξουσιοδοτεί τους χρήστες να ελέγχουν την υπολογιστική τους εμπειρία.

Σε όλο αυτό το άρθρο, έχουμε εξερευνήσει βασικές πτυχές του Έργου Fedora, από τους θεμελιώδεις πυλώνες του Ελευθερία, Φίλοι, Χαρακτηριστικά και Πρώτοι, έως την αποστολή του να προωθεί δωρεάν και χρησιμοποιήσιμο λογισμικό ανοιχτού κώδικα για όλους.

Τονίσαμε επίσης τη σημασία των συνεισφορών ανοιχτού κώδικα στην κοινότητα του Fedora και πώς αυτές οδηγούν σε προόδους όχι μόνο στο Fedora αλλά και στο ευρύτερο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα.

Με την εγγραφή σας στο Fedora, όχι μόνο αποκτάτε πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής και μια υποστηρικτική κοινότητα, αλλά συμβάλλετε επίσης στη διαμόρφωση του μέλλοντος του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Αγκαλιάστε την ευκαιρία να μάθετε, να συνεργαστείτε και να έχετε ουσιαστικό αντίκτυπο, γίνετε μέλος του Fedora σήμερα!

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το έργο Fedora, επισκεφτείτε τον ιστότοπό. https://fedoraproject.org/

Τεκμηρίωση: https://docs.fedoraproject.org/en-US/docs/

Ανακοινώνουμε την διεξαγωγή του 3ου Ionian Wikithon 2024, ενός Wikimedia Hackathon Satellite event, στην Κέρκυρα το οποίο πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Ασφάλειας Συστημάτων (NMSLab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Wikimedia Community User Group Greece και το Σύλλογο Wikimedia Ελλάδας.

Το Ionian Wikithon 2024 – Ionian WikiSprint θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (15:30-21:30) στο Εργαστήριο Γαληνός, Πλατεία Τσιριγώτη 7

Το Ionian Wikithon θα έχει τη μορφή ανοιχτής εκδήλωσης, όπου όλη η κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και επαγγελματίες, ερασιτέχνες και νέοι/νέες, με ενδιαφέρον στην τεχνολογία της επικοινωνίας και της πληροφορίας είναι ευπρόσδεκτοι να παραστούν. Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης ορίζεται η ενθάρρυνση όλης της κοινότητας για συμμετοχή και ενασχόληση με την τεχνολογία και τον τομέα της πληροφορικής και της πληροφορίας, η προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα της πληροφορικής, η πολυπολιτισμικότητα και η ενθάρρυνση των γυναικών. Μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, να συνεργαστούν με άτομα με τα οποία μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και να αυξήσουν τις γνώσεις τους μαθαίνοντας κάποιες τεχνολογίες όπως τα MediaWiki, Wikidata, κ.ο.κ. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η προσέλκυση νέων και περισσότερων γυναικών και η δραστηριοποίησή τους σε θέματα που άπτονται της πληροφορικής και της τεχνολογίας, αλλά και η παγίωση της παρουσίας τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Διοργανωτές: Ελένη Χριστοπούλου, Δημήτρης Ρίγγας, Μάριος Μαγιολαδίτης

Για δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/K8quCCV6g4KRKV1V7

Για περισσότερες πληροφορίες: https://linktr.ee/ionian_wikithon

Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Ασφάλειας Συστημάτων (NMSLab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου

Wikimedia Community User Group Greece

Σύλλογος Wikimedia Ελλάδας 

Tο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και την ενίσχυση της στρατηγικής της ΕΕ για τις δεξιότητες. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να εξοπλίσει τα άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα βοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις ... Read more

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Τι είναι;

Η Slowroll είναι μια νέα διανομή από το 2023 που βασίζεται στο Tumbleweed, αλλά “κυλάει” πιο αργά. Με μεγάλες ενημερώσεις κάθε έναν ή δύο μήνες, και συνεχείς διορθώσεις σφαλμάτων και διορθώσεις ασφαλείας καθώς εμφανίζονται.

Slowroll

Εγκατάσταση – Χρήση

Για αρχική εγκατάσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το DVD iso από τη διεύθυνση http://download.opensuse.org/slowroll/iso/ αλλά να αφήσετε τα διαδικτυακά αποθετήρια απενεργοποιημένα (έτσι δεν τραβάει νεότερα πακέτα Tumbleweed από online repos). Μπορείτε επίσης να μεταβείτε απευθείας από οποιαδήποτε κυκλοφορία Leap ή Tumbleweed στο Slowroll αντικαθιστώντας τα αποθετήρια.

Μετά την εγκατάσταση από DVD, πρέπει να αντικαταστήσετε το Tumbleweed με τα αποθετήρια Slowroll. Το ίδιο ισχύει όταν αλλάζετε από το Leap ή ένα παλαιότερο στιγμιότυπο του Tumbleweed στο Slowroll.

zypper in openSUSE-repos-Slowroll -openSUSE-repos-Tumbleweed
Δεν συνιστούμε τη χρήση αποθετηρίων ανάπτυξης, εκτός εάν αυτά έχουν μεταγλωττιστεί ειδικά για το Slowroll. Τα αποθετήρια τρίτων που δεν έχουν δοκιμαστεί με το Tumbleweed ενδέχεται να χαλάσουν την εγκατάστασή σας.

Το Packman μπορεί να λειτουργεί, αλλά μπορεί επίσης να χαλάει το σύστημα περιστασιακά. Υπάρχει ένα ειδικό αποθετήριο packman για το Slowroll:

zypper ar --refresh -p 70 http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Slowroll/Essentials/ packman


Όπως το Tumbleweed, χρησιμοποιήστε το zypper dup για αναβάθμιση.

Πηγές

Reddit
Forums.o.o
Mailing-list
Wiki
Bugzilla TBD

Ανάπτυξη

Η bmwiedemann έκανε το σχεδιασμό και το script .

Η ανάπτυξη γίνεται στο https://build.opensuse.org/project/show/openSUSE:Slowroll με τη χρήση του https://github.com/bmwiedemann/slowroll-tools

Τα μη δοκιμασμένα πακέτα μπαίνουν στη διεύθυνση https://build.opensuse.org/project/show/openSUSE:Slowroll:Staging πρώτα και ελέγχονται από το openQA (TBD)

Οι περισσότερες ενημερώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στο Factory και θα μετεγκατασταθούν αυτόματα στο Slowroll μετά την αποδοχή. Φροντίστε να αναφέρετε σχετικές επιδιορθώσεις CVE και αναφορές boo# σε αρχεία .changes για να επιταχύνετε τη μετεγκατάσταση. Οι άμεσες υποβολές θα πρέπει να χρειάζονται μόνο για backport επειγουσών επιδιορθώσεων που απαιτούν ενημερωμένα βασικά πακέτα στο Factory (τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για γρήγορη ενημέρωση)

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com

Το παρόν άρθρο έρχεται με έναν έξυπνο τρόπο να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση ανταλλαγής αρχείων κειμένου Windows – Linux, χρησιμοποιώντας fonts που η Microsoft μας τα δίνει «δωρεάν» χωρίς φυσικά η ίδια να το γνωρίζει. Στις περισσότερες δουλειές γραφείου όπως και στη δική μου, βασικό κομμάτι είναι η επεξεργασία κειμένου και η ανταλλαγή […]

To Ubuntu 24.04 LTS, Noble Numbat. όπως όλες οι εκδόσεις του Ubuntu, συνοδεύεται από 5 χρόνια δωρεάν συντήρησης ασφαλείας για το κύριο αποθετήριο. Η υποστήριξη μπορεί να επεκταθεί για επιπλέον 5 χρόνια και να συμπεριλάβει το αποθετήριο universe, μέσω του Ubuntu Pro. Οι οργανισμοί που θέλουν να διατηρήσουν τα συστήματά τους ασφαλή χωρίς να χρειάζονται σημαντική αναβάθμιση μπορούν επίσης να λάβουν το πρόσθετο Legacy sypport για να επεκτείνουν αυτήν την υποστήριξη πέρα ​​από τα 10 χρόνια. Σε συνδυασμό με την βελτιωμένη κάλυψη ασφαλείας που παρέχεται από το Ubuntu Pro και Legacy Support, το Ubuntu 24.04 LTS παρέχει μια ασφαλή βάση για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των εφαρμογών και των υπηρεσιών σας σε ένα ολοένα και πιο επικίνδυνο περιβάλλον. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξετάσουμε μερικές από τις βελτιώσεις και τις δυνατότητες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στο Noble Numbat, βασιζόμενοι σε αυτές που είναι διαθέσιμες στο Ubuntu 22.04 LTS.

Μη προνομιούχοι περιορισμοί χώρου ονομάτων χρήστη (user namespace)

Οι χώροι ονομάτων (user namespace) μη προνομιούχων χρηστών είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη δυνατότητα του πυρήνα Linux, παρέχοντας πρόσθετη απομόνωση ασφαλείας για εφαρμογές και συχνά χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός περιβάλλοντος sandbox. Επιτρέπουν σε μια εφαρμογή να αποκτά πρόσθετα δικαιώματα εντός ενός περιορισμένου περιβάλλοντος, έτσι ώστε ένα πιο αξιόπιστο τμήμα μιας εφαρμογής να μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα πρόσθετα δικαιώματα για να δημιουργήσει ένα πιο περιορισμένο περιβάλλον sandbox εντός του οποίου μπορούν στη συνέχεια να εκτελεστούν λιγότερο αξιόπιστα μέρη. Μια συνηθισμένη περίπτωση χρήσης είναι το sandboxing που χρησιμοποιείται από τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης ιστού, όπου η ίδια η (αξιόπιστη) εφαρμογή ρυθμίζει το sandbox όπου εκτελεί το μη αξιόπιστο περιεχόμενο Ιστού. Ωστόσο, παρέχοντας αυτές τις πρόσθετες άδειες, οι χώροι ονομάτων χρήστη χωρίς προνόμιο εκθέτουν επίσης πρόσθετες επιφάνειες επίθεσης εντός του πυρήνα του Linux. Υπήρξε μια μακρά ιστορία (κατάχρησης) μη προνομιούχων χώρων ονομάτων χρηστών για την εκμετάλλευση διαφόρων ευπαθειών του πυρήνα. Η πιο πρόσφατη ενδιάμεση έκδοση του Ubuntu, 23.10, εισήγαγε τη δυνατότητα περιορισμού της χρήσης χώρων ονομάτων μη προνομιούχων χρηστών μόνο σε εκείνες τις εφαρμογές που απαιτούν νόμιμα τέτοια πρόσβαση. Στο Ubuntu 24.04 LTS, αυτή η δυνατότητα έχει βελτιωθεί τόσο για να καλύπτει πρόσθετες εφαρμογές τόσο εντός του Ubuntu όσο και από τρίτα μέρη και για να επιτρέπει καλύτερη προεπιλεγμένη σημασιολογία της δυνατότητας. Για το Ubuntu 24.04 LTS, επιτρέπεται στη συνέχεια η χρήση μη προνομιούχων χώρων ονομάτων χρήστη για όλες τις εφαρμογές, αλλά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε τυχόν πρόσθετα δικαιώματα εντός του χώρου ονομάτων. Αυτό επιτρέπει σε περισσότερες εφαρμογές να χειρίζονται πιο χαριτωμένα αυτόν τον προεπιλεγμένο περιορισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει από την κατάχρηση των χώρων ονομάτων χρήστη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πρόσθετες επιφάνειες επίθεσης εντός του πυρήνα του Linux.

Binary hardening

Οι σύγχρονες αλυσίδες εργαλείων και οι μεταγλωττιστές έχουν αποκτήσει πολλές βελτιώσεις ώστε να μπορούν να δημιουργούν δυαδικά αρχεία που περιλαμβάνουν διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης και αποφυγής διαφόρων πιθανών συνθηκών υπερχείλισης buffer καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των σύγχρονων χαρακτηριστικών του επεξεργαστή, όπως η προστασία διακλαδώσεων για πρόσθετη άμυνα έναντι επιθέσεων επαναχρησιμοποίησης κώδικα.

Η βιβλιοθήκη GNU C, που χρησιμοποιείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών εφαρμογών στο Ubuntu, παρέχει ανίχνευση runtime και προστασία από ορισμένους τύπους περιπτώσεων υπερχείλισης buffer, καθώς και ορισμένες επικίνδυνες λειτουργίες χειρισμού συμβολοσειρών μέσω της χρήσης της μακροεντολής _FORTIFY_SOURCE. H FORTIFY_SOURCE μπορεί να καθοριστεί σε διάφορα επίπεδα παρέχοντας αυξανόμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας, που κυμαίνονται από 0 έως 3. Οι σύγχρονες εκδόσεις του Ubuntu έχουν όλες χρησιμοποιήσει το FORTIFY_SOURCE=2 το οποίο παρείχε μια σταθερή βάση συμπεριλαμβάνοντας ελέγχους σε συναρτήσεις χειρισμού συμβολοσειρών όπως sprintf()strcpy() και άλλες για τον εντοπισμό πιθανών υπερχείλισης buffer, καθώς και τρωτά σημεία συμβολοσειράς μορφής μέσω του προσδιοριστή μορφής %n σε διάφορες περιπτώσεις. Το Ubuntu 24.04 LTS ενεργοποιεί πρόσθετες λειτουργίες ασφαλείας αυξάνοντας το σε FORTIFY_SOURCE=3. Το επίπεδο τρία ενισχύει σημαντικά τον εντοπισμό πιθανής επικίνδυνης χρήσης μιας σειράς άλλων κοινών λειτουργιών διαχείρισης μνήμης, συμπεριλαμβανομένων των memmove(),  memmove(),  memcpy()snprintf()vsnprintf()strtok() και strncat(). Αυτή η δυνατότητα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στον μεταγλωττιστή gcc στο Ubuntu 24.04 LTS, έτσι ώστε όλα τα πακέτα στο αρχείο του Ubuntu που έχουν μεταγλωττιστεί με gcc ή οποιεσδήποτε εφαρμογές μεταγλωττίζονται με gcc στο Ubuntu 24.04 LTS να λαμβάνουν επίσης αυτήν την πρόσθετη προστασία.

Η αρχιτεκτονική υλικού Armv8-M (παρέχεται από την αρχιτεκτονική λογισμικού “arm64” στο Ubuntu) παρέχει έλεγχο ταυτότητας δείκτη με επιβολή υλικού και αναγνώριση στόχου branch. Ο έλεγχος ταυτότητας δείκτη παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης κακόβουλων τροποποιήσεων stack buffer που στοχεύουν στην ανακατεύθυνση δεικτών που είναι αποθηκευμένοι στη στοίβα σε ελεγχόμενες τοποθεσίες από τους εισβολείς, ενώ η αναγνώριση στόχου branch χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ορισμένων έμμεσων οδηγιών branch και των πιθανών τοποθεσιών που μπορούν να στοχεύσουν. Με την παρακολούθηση τέτοιων έγκυρων τοποθεσιών, ο επεξεργαστής μπορεί να ανιχνεύσει πιθανές κακόβουλες επιθέσεις προγραμματισμού προσανατολισμένες σε μετάβαση, οι οποίες στοχεύουν στη χρήση υπαρχόντων έμμεσων branches για μετάβαση σε άλλα gadget εντός του κώδικα. Ο μεταγλωττιστής gcc υποστηρίζει αυτές τις δυνατότητες μέσω της επιλογής -mbranch-protection. Στο Ubuntu 24.04 LTS, το πακέτο dpkg ενεργοποιεί τώρα το -mbranch-protection=standard, έτσι ώστε όλα τα πακέτα εντός του αρχείου του Ubuntu να επιτρέπουν την υποστήριξη αυτών των δυνατοτήτων υλικού όπου είναι διαθέσιμα.

AppArmor 4

Οι προαναφερθέντες μη προνομιούχοι περιορισμοί χώρου ονομάτων χρήστη υποστηρίζονται όλοι από το υποχρεωτικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης AppArmor. Το AppArmor επιτρέπει σε έναν διαχειριστή συστήματος να εφαρμόσει την αρχή της ελάχιστης εξουσίας ορίζοντας σε ποιους πόρους πρέπει να εκχωρηθεί πρόσβαση σε μια εφαρμογή και αρνούμενος όλους τους άλλους. Το AppArmor αποτελείται από ένα πακέτο userpace, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των προφίλ ασφαλείας για τις εφαρμογές και το σύστημα, καθώς και από το AppArmor Linux Security Module εντός του πυρήνα του Linux, το οποίο παρέχει επιβολή των πολιτικών. Το Ubuntu 24.04 LTS περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη έκδοση AppArmor 4.0, παρέχοντας υποστήριξη για πολλές νέες δυνατότητες, όπως ο καθορισμός επιτρεπόμενων διευθύνσεων δικτύου και θυρών εντός της πολιτικής ασφαλείας (και όχι απλώς πρωτοκόλλων υψηλού επιπέδου) ή διάφορες προϋποθέσεις που επιτρέπουν την έκφραση πιο περίπλοκης πολιτικής. Μια συναρπαστική νέα εξέλιξη που παρέχεται από το AppArmor 4 στο Ubuntu 24.04 LTS είναι η δυνατότητα αναβολής των αποφάσεων ελέγχου πρόσβασης σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα χώρου χρηστών. Αυτό επιτρέπει την εφαρμογή αρκετά προηγμένης λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο διαθέσιμο πλαίσιο εντός του χώρου χρηστών ή ακόμη και την αλληλεπίδραση με τον χρήστη/διαχειριστή του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, η πειραματική δυνατότητα προτροπής snapd εκμεταλλεύεται αυτήν την εργασία για να επιτρέπει στους χρήστες να ασκούν άμεσο έλεγχο σε ποια αρχεία μπορεί να έχει πρόσβαση ένα snap στον αρχικό κατάλογο. Τέλος, εντός του πυρήνα, το AppArmor απέκτησε τη δυνατότητα να διαμεσολαβεί την πρόσβαση σε χώρους ονομάτων χρήστη καθώς και στο υποσύστημα io_uring, τα οποία και τα δύο παρείχαν ιστορικά πρόσθετες επιφάνειες επίθεσης πυρήνα σε κακόβουλες εφαρμογές.

Απενεργοποίηση παλιών εκδόσεων TLS

Η χρήση της κρυπτογραφίας για ιδιωτικές επικοινωνίες είναι η ραχοκοκαλιά του σύγχρονου διαδικτύου. Το πρωτόκολλο Transport Layer Security παρέχει εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα στις διαδικτυακές επικοινωνίες από τότε που τυποποιήθηκε για πρώτη φορά το 1999 με το TLS 1.0. Αυτό το πρωτόκολλο έχει υποστεί διάφορες αναθεωρήσεις από τότε για να εισαγάγει πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας και να αποφευχθούν διάφορα ζητήματα ασφάλειας που ενυπάρχουν στις προηγούμενες εκδόσεις αυτού του προτύπου. Δεδομένου του ευρέος φάσματος εκδόσεων και επιλογών TLS που υποστηρίζονται από καθεμία, τα σύγχρονα συστήματα Διαδικτύου θα χρησιμοποιήσουν μια διαδικασία αυτόματης διαπραγμάτευσης για να επιλέξουν έναν κατάλληλο συνδυασμό έκδοσης πρωτοκόλλου και παραμέτρων κατά τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζεύξης επικοινωνίας. Στο Ubuntu 24.04 LTS, τα TLS 1.0, 1.1 και DTLS 1.0 είναι όλα αναγκαστικά απενεργοποιημένα (για οποιεσδήποτε εφαρμογές χρησιμοποιούν τις υποκείμενες βιβλιοθήκες openssl ή gnutls) για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες δεν εκτίθενται σε πιθανές επιθέσεις υποβάθμισης TLS που θα μπορούσαν να εκθέσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες τους.

Upstream δυνατότητες ασφαλείας πυρήνα

Ο πυρήνας Linux v5.15 χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον πυρήνα Linux στην προηγούμενη έκδοση του Ubuntu 22.04 LTS. Αυτό παρείχε μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφαλείας πυρήνα, όπως προγραμματισμό πυρήνα, τυχαιοποίηση στοίβας πυρήνα και μη προνομιούχους περιορισμούς BPF για να αναφέρουμε μερικά. Από τότε, η κοινότητα του πυρήνα του Linux upstream ήταν απασχολημένη με την προσθήκη πρόσθετων λειτουργιών ασφαλείας πυρήνα. Το Ubuntu 24.04 LTS περιλαμβάνει τον πυρήνα Linux v6.8 που παρέχει τις ακόλουθες πρόσθετες δυνατότητες ασφαλείας:

Υποστήριξη shadow stack της Intel

Οι σύγχρονοι επεξεργαστές Intel υποστηρίζουν μια πρόσθετη δυνατότητα υλικού που στοχεύει στην αποτροπή ορισμένων τύπων προγραμματισμού προσανατολισμένου στην επιστροφή (ROP) και άλλων επιθέσεων που στοχεύουν στην κακόβουλη καταστροφή της στοίβας κλήσεων. Μια “σκιώδης” στοίβα είναι ένα αντίγραφο επιβολής υλικού της διεύθυνσης επιστροφής στοίβας που δεν μπορεί να τροποποιηθεί απευθείας από την CPU. Όταν ο επεξεργαστής επιστρέφει από μια κλήση συνάρτησης, η διεύθυνση επιστροφής από τη στοίβα συγκρίνεται με την τιμή από τη “σκιώδη” στοίβα – εάν οι δύο διαφέρουν, η διαδικασία τερματίζεται για να αποφευχθεί μια πιθανή επίθεση ROP. Ενώ η υποστήριξη μεταγλωττιστή για αυτήν τη δυνατότητα έχει ενεργοποιηθεί για πακέτα userpace από το Ubuntu 19.10, δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί μέχρι να υποστηριχθεί επίσης από τον πυρήνα και τη βιβλιοθήκη C. Το Ubuntu 24.04 LTS περιλαμβάνει αυτήν την πρόσθετη υποστήριξη για στοίβες σκιών για να επιτρέπεται η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας όταν είναι επιθυμητό ορίζοντας τη μεταβλητή περιβάλλοντος GLIBC_TUNABLES=glibc.cpu.hwcaps=SHSTK.

Ασφαλής εικονικοποίηση με AMD SEV-SNP και Intel TDX

Ο εμπιστευτικός υπολογισμός αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη απόκλιση από το παραδοσιακό μοντέλο απειλών, όπου τα τρωτά σημεία στη σύνθετη βάση κωδικών του προνομιούχου λογισμικού συστήματος, όπως το λειτουργικό σύστημα, ο hypervisor και το υλικολογισμικό, θέτουν συνεχείς κινδύνους για την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα τόσο του κώδικα όσο και των δεδομένων. Ομοίως, η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από έναν κακόβουλο διαχειριστή cloud θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της εικονικής μηχανής σας (VM) και του περιβάλλοντος της. Με βάση την καινοτομία αξιόπιστων περιβαλλόντων εκτέλεσης σε επίπεδο πυριτίου, τα Εμπιστευτικά VM του Ubuntu στοχεύουν να αποκαταστήσουν τον έλεγχό σας στις διασφαλίσεις ασφαλείας των VM σας.

Για την αρχιτεκτονική x86, τόσο οι επεξεργαστές AMD όσο και οι επεξεργαστές Intel παρέχουν χαρακτηριστικά υλικού (που ονομάζονται AMD SEV SNP και Intel TDX αντίστοιχα) για υποστήριξη εικονικών μηχανών που λειτουργούν με κρυπτογράφηση μνήμης και προστασία ακεραιότητας. Διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που περιέχονται στην εικονική μηχανή δεν είναι προσβάσιμα από τον υπερεπόπτη και, συνεπώς, τον χειριστή της υποδομής. Η υποστήριξη για τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων ως επισκέπτης εικονικής μηχανής εισήχθη στην έκδοση 5.19 του πυρήνα του Linux upstream.

Χάρη στα Εμπιστευτικά VM του Ubuntu, ένας χρήστης μπορεί να κάνει χρήση υπολογιστικών πόρων που παρέχονται από τρίτο μέρος, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων του μέσω της χρήσης κρυπτογράφησης μνήμης και άλλων λειτουργιών. Στο δημόσιο cloud, το Ubuntu προσφέρει το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμπιστευτικών εικονικών μηχανών. Αυτά βασίζονται στην καινοτομία και των δύο χαρακτηριστικών υλικού, με προσφορές διαθέσιμες σε Microsoft Azure, Google Cloud και Amazon AWS.

Για τους εταιρικούς πελάτες που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν εμπιστευτικούς υπολογιστές στα ιδιωτικά τους κέντρα δεδομένων, είναι απαραίτητη μια πλήρως ενεργοποιημένη στοίβα λογισμικού. Αυτή η στοίβα περιλαμβάνει τόσο την πλευρά επισκέπτη (πυρήνα και OVMF) όσο και την πλευρά υποδοχής (kernel-KVM, QEMU και Libvirt). Επί του παρόντος, οι ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα από την πλευρά του κεντρικού υπολογιστή δεν είναι ακόμη ανάντη. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, η Canonical και η Intel έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική συνεργασία για να ενδυναμώσουν τους πελάτες του Ubuntu με μια βελτιστοποιημένη για την Intel TDX έκδοση Ubuntu. Αυτή η προσφορά περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις κώδικα επισκεπτών και κεντρικών υπολογιστών, ακόμη και εκείνες που δεν έχουν ακόμη συγχωνευθεί στο upstream, ξεκινώντας από το Ubuntu 23.10 και επεκτείνοντας το 24.04 και μετά. Η πλήρης στοίβα λογισμικού TDX είναι προσβάσιμη μέσω αυτού του αποθετηρίου github.

Αυτή η συλλογική προσπάθεια δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες μας να αξιοποιήσουν άμεσα τις διασφαλίσεις ασφαλείας της Intel TDX. Χρησιμεύει επίσης για να μειώσει το χάσμα μεταξύ της καινοτομίας πυριτίου και της ετοιμότητας λογισμικού, ένα χάσμα που μεγαλώνει καθώς η Intel συνεχίζει να ωθεί τα όρια της καινοτομίας υλικού με επεκτάσιμους επεξεργαστές Intel Xeon 5ης γενιάς και όχι μόνο.

Αυστηρός έλεγχος χρονικών ορίων μεταγλώττισης

Παρόμοια με το hardening των binaries εντός των βιβλιοθηκών και των εφαρμογών που διανέμονται στο Ubuntu, ο ίδιος ο πυρήνας Linux απέκτησε βελτιωμένη υποστήριξη για τον εντοπισμό πιθανών υπερχείλισης buffer κατά το χρόνο μεταγλώττισης μέσω βελτιωμένου ελέγχου ορίων της οικογένειας συναρτήσεων memcpy(). Εντός του πυρήνα, η μακροεντολή FORTIFY_SOURCE επιτρέπει διάφορους ελέγχους σε λειτουργίες διαχείρισης μνήμης όπως memcpy() και memset() ελέγχοντας ότι το μέγεθος του αντικειμένου προορισμού είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συγκρατεί την καθορισμένη ποσότητα μνήμης και, αν όχι, θα ματαιώσει τη διαδικασία μεταγλώττισης . Αυτό βοηθά στην καταγραφή διαφόρων ασήμαντων ζητημάτων διαχείρισης μνήμης, αλλά προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να χειριστεί σωστά πιο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως όταν ένα αντικείμενο ήταν ενσωματωμένο σε ένα μεγαλύτερο αντικείμενο. Αυτό είναι ένα αρκετά κοινό μοτίβο μέσα στον πυρήνα, και έτσι οι αλλαγές που εισήχθησαν στην upstream έκδοση του πυρήνα 5.18 για την απαρίθμηση και τη διόρθωση διαφόρων τέτοιων περιπτώσεων βελτιώνουν σημαντικά αυτή τη δυνατότητα. Τώρα ο μεταγλωττιστής είναι σε θέση να ανιχνεύει και να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους κατά την εκτέλεση λειτουργιών μνήμης σε υπο-αντικείμενα για να διασφαλίσει ότι τα άλλα μέλη αντικειμένων δεν αντικαθίστανται κατά λάθος, αποφεύγοντας μια ολόκληρη κατηγορία πιθανών τρωτών σημείων υπερχείλισης buffer εντός του πυρήνα.

Επίλογος

Συνολικά, το τεράστιο εύρος βελτιώσεων ασφαλείας που έχουν εισαχθεί στο Ubuntu 24.04 LTS βελτιώνεται σημαντικά στη σταθερή βάση που παρείχαν οι προηγούμενες εκδόσεις του Ubuntu, καθιστώντας το την πιο ασφαλή έκδοση μέχρι σήμερα. Πρόσθετες λειτουργίες τόσο στον πυρήνα, όσο και στον χώρο χρηστών και σε ολόκληρη τη διανομή συνδυάζονται για να αντιμετωπίσουν ολόκληρες κατηγορίες ευπάθειας και επιφάνειες επίθεσης. Με υποστήριξη έως και 12 ετών, το Ubuntu 24.04 LTS παρέχει την καλύτερη και πιο ασφαλή βάση για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών Linux. Η Διευρυμένη Συντήρηση Ασφαλείας, η ζωντανή επιδιόρθωση του πυρήνα και οι πρόσθετες υπηρεσίες παρέχονται στους συνδρομητές του Ubuntu Pro για να ενισχύσουν την ασφάλεια των αναπτύξεων τους στο Ubuntu.

Πηγή άρθρου: https://www.ubuntu-gr.org

Το Public Sector Tech Watch PSTW) εγκαινίασε το «Best Cases Award 2024». Σκοπός του βραβείου είναι:

  • Δημιουργία ενός μηχανισμού για την ανταλλαγή βέλτιστων εμπειριών σχετικά με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, blockchain κ.λπ.) στον δημόσιο τομέα·
  • Επιβράβευση και προβολή των πλέον καινοτόμων δημόσιων διοικήσεων.

Το βραβείο αυτό αναδεικνύει λύσεις που χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες (AI, BC κ.λπ.) στις δημόσιες διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών για τους πολίτες ή για τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών τους.

Η ομάδα αξιολόγησης θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις με βάση τις επιλεγμένες κατηγορίες και οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2024. Ανακαλύψτε όλες τις πληροφορίες και πώς να υποβάλετε αίτηση εδώ

Βραβείο καλύτερης περίπτωσης
διαιρέτης

Κατηγορίες βραβείων

Για το βραβείο PSTW 2024 Best Cases Award, θα υπάρχουν δύο κατηγορίες βραβείων

  • Βέλτιστη διακυβερνητική λύση (G2G)  για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας εντός των διοικήσεων. 
  • Καλύτερη λύση μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών (G2C) για  τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών για τους πολίτες. 

 Διαδικασία υποβολής αίτησης

Τα στάδια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων είναι τα εξής:

  1. Υποβολή: Ο κύριος της υπόθεσης (από την πλευρά του δημόσιου τομέα ή του παρόχου τεχνολογίας) υποβάλλει το case έως τις 12/07/2024.
  2. Αξιολόγηση από την επιτροπή αξιολόγησης: Οι επιλέξιμες περιπτώσεις θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης.
  3. Ανακοίνωση νικητή: Οι νικήτριες υποθέσεις θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής απονομής τον Οκτώβριο του 2024. 
διαιρέτης

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Τα ακόλουθα κριτήρια καθορίζουν τους κανόνες συμμετοχής στο Βραβείο:

  • Ευρωπαϊκή εφαρμογή: Η λύση που υποβλήθηκε πρέπει να έχει εφαρμοστεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
  • Δημόσιος τομέας: Οι λύσεις που υποβάλλονται πρέπει να έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας δημόσιας διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών επιπέδων. Οι λύσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν εσωτερικά ή να παρέχονται από εξωτερικούς προμηθευτές.
  • Λογαριασμός μέλους Joinup: Ο αιτών πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα Joinup. 
  • Εργαλείο υποβολής: Οι εγγεγραμμένοι χρήστες της Joinup πρέπει να υποβάλουν τις περιπτώσεις χρήσης αναδυόμενων τεχνολογιών μέσω αυτού του εντύπου.
  • Στάδιο ανάπτυξης: Οι λύσεις που υποβάλλονται πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στο στάδιο της ανάπτυξης ή στο πιλοτικό στάδιο — τα έργα που υπάρχουν μόνο «σε έντυπη μορφή» δεν θα γίνονται δεκτά.

Κριτήρια αξιολόγησης

Οι επιλέξιμες λύσεις και πρωτοβουλίες αξιολογήθηκαν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δημιουργία δημόσιας αξίας και υιοθέτηση τεχνολογίας: Το κριτήριο αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο η λύση βελτιώνει την ποιότητα και τη διοικητική ικανότητα και αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και τον βαθμό στον οποίο έχει υιοθετηθεί. 
  • Ανοικτότητα και διαφάνεια: Το κριτήριο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η λύση ενισχύει τον ανοικτό χαρακτήρα και τη διαφάνεια των διοικητικών διαδικασιών και λειτουργιών μετά την εφαρμογή της. 
  • User-Centricity, αφοσίωση και συνεργασία:  Το κριτήριο εξετάζει αν και με ποιον τρόπο η λύση έχει δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των χρηστών και τους έχει εμπλέξει στη διαδικασία. Εξετάζει επίσης τη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς, όπως οι ΜΜΕ, και καινοτόμες διαδικασίες συνεργασίας.
  • Δυνατότητα κλιμάκωσης και επαναχρησιμοποίησης: Το κριτήριο αξιολογεί τις δυνατότητες και τη σκοπιμότητα της λύσης που πρόκειται να κλιμακωθεί και/ή να αναπαραχθεί σε άλλες δημόσιες διοικήσεις, τομείς κ.λπ. Εξετάζει επίσης τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και τη διαθεσιμότητα σε μορφή ανοικτού κώδικα. 
  • Καινοτομία της τεχνολογίας: Το κριτήριο αυτό αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο η λύση είναι καινοτόμος σε σχέση με τις υφιστάμενες λύσεις της αγοράς και επιλύει ένα πρόβλημα με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Χρονοδιάγραμμα του βραβείου

1 Ιανουαρίου 2024 Ανοίγει η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων    12 Ιουλίου 2024 Περάτωση των υποβολών   Φθινόπωρο 2024 Τελετή απονομής των βραβείων 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Έχετε παρατηρήσει ότι όποια εφαρμογή και αν ξεκινάτε σε κάποια διανομή Linux με GNOME περιβάλλον, η εφαρμογή ανοίγει από προεπιλογή στην επάνω αριστερή πλευρά της οθόνης του. Εάν θέλετε να αλλάξετε αυτήν τη συμπεριφορά, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό. Στο σημερινό tip, θα σας δείξω πώς να ξεκινάτε αυτόματα το παράθυρο των εφαρμογών στο κέντρο της […]

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ φιλοξένησε  την συνάντηση του Free Software Legal & Licensing Workshop (LLW), του ετήσιου συνεδρίου για τα μέλη του Legal Network. Η συνάντηση του 2024 έφερε νέα πρόσωπα και μεγάλες συζητήσεις και παρουσιάσεις για τρέχοντα νομικά ζητήματα και ζητήματα αδειοδότησης που σχετίζονται με τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Image from LLW 2024 showing the registration table with the logos of 2024 LLW sponsors

Κάτω από έναν ηλιόλουστο και γαλάζιο ουρανό, η όμορφη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ φιλοξένησε και πάλι Εργαστήριο Νομικής και Αδειοδότησης Ελεύθερου Λογισμικού (LLW) του FSFE, ένα συνέδριο δυόμιση ημερών για τα μέλη της κοινότητας του Legal Network για να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο και να μοιραστούν νομική εμπειρογνωμοσύνη σε έναν ασφαλή χώρο. Ήταν υπέροχο να έχουμε τους παρευρισκόμενους να ασχολούνται με τους ομιλητές σε ενδιαφέρουσες νομικές συζητήσεις, καθώς και να τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν τον χώρο για να συμμετέχουν σε αυτοσχέδιες συζητήσεις σχετικά με τη νομική θεωρία, την πολιτική και τη νομολογία που σχετίζονται με θέματα Ελεύθερου Λογισμικού. Αυτό δείχνει πόσο πολύτιμο έχει γίνει αυτό το συνέδριο για τους νομικούς επαγγελματίες του Ελεύθερου Λογισμικού, που έφτασαν από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, και τη σημασία μιας υγιούς κοινότητας για την ενθάρρυνση της συζήτησης των πιο σύγχρονων νομικών θεμάτων Ελεύθερου Λογισμικού και τη δικτύωση με σκοπό τη δημιουργία μια κουλτούρα ανταλλαγής γνώσεων στον νομικό τομέα.

Η συζήτηση, ακόμη και αμφιλεγόμενη, μπορεί να βοηθήσει τους νομικούς εμπειρογνώμονες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, εκπληρώνοντας παράλληλα την αποστολή της ενδυνάμωσης των χρηστών να ελέγχουν την τεχνολογία. Καλά παραδείγματα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση, που συνέχισαν να είναι καυτά θέματα κατά τη φετινή έκδοση, με μια σειρά συζητήσεων στην ατζέντα του συνεδρίου που αγγίζουν τις νομικές επιπτώσεις των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης στο λογισμικό και τις άδειες χρήσης.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές άλλες εξελίξεις από το περασμένο έτος για να συζητήσουν επίσης οι παρευρισκόμενοι, από νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και νομολογία σε διάφορες δικαιοδοσίες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως παρουσιάσεις για την εισαγωγή διαφόρων εργαλείων συμμόρφωσης που ξεκινούν από την κοινότητα, έως συζητήσεις για περισσότερα φιλοσοφικές ιδέες σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό και την κοινότητα.

“Δουλεύω για 2 χρόνια σε αυτόν τον τομέα τώρα. Τις τελευταίες 2 ημέρες έμαθα περισσότερα για αυτά τα θέματα από ό, τι τα 2 χρόνια πριν”, είπε ένας συμμετέχων στο LLW 2024

Αυτό το συνέδριο δίνει επίσης στους νεοφερμένους που μπορεί να είναι λίγο ντροπαλοί να συμμετάσχουν σε συζητήσεις στη λίστα αλληλογραφίας την ευκαιρία να συστηθούν και να γνωρίσουν προσωπικά διάφορα πιο καθιερωμένα μέλη της κοινότητας. Το FSFE πιστεύει στη σημασία της υποστήριξης νέων επαγγελματιών, γι’ αυτό και αυτό το συνέδριο προσφέρει επίσης ένα πρόγραμμα καθοδήγησης, έτσι ώστε τα έμπειρα μέλη να μπορούν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση νεοφερμένων στη νομική κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού, καθώς και να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν επαγγελματικές συνδέσεις και τεχνογνωσία.

Το Legal Network

Το Legal Network είναι μια ουδέτερη, αμερόληπτη ομάδα ειδικών σε διαφορετικούς τομείς που εμπλέκονται σε νομικά ζητήματα Ελεύθερου Λογισμικού. Επί του παρόντος, το Legal Network έχει περισσότερους από 400 συμμετέχοντες από διαφορετικά νομικά συστήματα, ακαδημαϊκό υπόβαθρο και συνεργασίες.

Ο στόχος του Legal Network είναι να προωθήσει τη συζήτηση και την καλύτερη γνώση των νομικών δομών που υποστηρίζουν το Ελεύθερο Λογισμικό. Οι συνομιλίες στο Legal Network προορίζονται να είναι δυναμικές, προβληματικές και ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις.

Το Legal Network είναι ένας ασφαλής χώρος για την προώθηση της νομικής γνώσης σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού με βάση την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αδειοδότησης Ελεύθερου Λογισμικού και άλλων συναφών νομικών ζητημάτων. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού και στους επαγγελματίες νομικούς που εργάζονται σε μεγαλύτερες εταιρείες να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ελευθερία του λογισμικού.

Η είσοδος στο Legal Network είναι περιορισμένη και οι συζητήσεις που διεξάγονται εκεί είναι εμπιστευτικές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενο της λίστας αλληλογραφίας περιέχεται μακριά από την ευρύτερη κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού. ο Κανόνας του Chatham House ισχύει για όλες τις συζητήσεις στη λίστα αλληλογραφίας του Νομικού Δικτύου και σε εκδηλώσεις του Legal Network, οι οποίες επιτρέπουν στα μέλη να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, αλλά όχι για να αποκαλύπτουν την ταυτότητα ή τη σχέση του ομιλητή ή οποιουδήποτε από τους συμμετέχοντες που συμμετέχουν στη συζήτηση.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με τα μέλη του συγκροτεί ομάδα για συμμετοχή στην ετήσια εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2024 που διοργανώνει διαδικτυακά η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ από  27 έως 31 Μαΐου 2024(εργάσιμες ώρες), και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην φόρμα εδώ, έως τη Τετάρτη 15 Μαΐου 2024.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από  27 έως 31 Μαΐου 2024   (εργάσιμες ώρες) διαδικτυακά μέσω ειδικής πλατφόρμας .

Η Δευτέρα 27 Μαΐου. θα διατεθεί για την δοκιμή επικοινωνιών, ενώ η Παρασκευή θα διατεθεί για την σύνοψη της άσκησης και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν τα σενάρια των παλαιότερων ασκήσεων. Στόχος της ενιαίας ομάδας είναι να συμμετέχει σε όλα τα σενάρια καθώς και να υπάρξει διατήρησή της και μετά τη λήξη της άσκησης.

Η άσκηση ΠΑΝΟΠΤΗΣ διοργανώνεται από το 2010 και σε αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 400 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τον Ακαδημαϊκό Τομέα και τα Ερευνητικά Κέντρα, το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η άσκηση θα διεξαχθεί μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας POSEIDON(Platform-based Operational System for Events & Injects Distribution Online). Όποιοι θέλουν να συμμετέχουν στην άσκηση θα πρέπει να έχουν EU Login, αναλυτικές οδηγίες για το EU Login, ΕΔΩ.

Slowroll logo

Τι είναι;

Η Slowroll είναι μια νέα διανομή από το 2023 που βασίζεται στο Tumbleweed, αλλά "κυλάει" πιο αργά. Με μεγάλες ενημερώσεις κάθε έναν ή δύο μήνες, και συνεχείς διορθώσεις σφαλμάτων και διορθώσεις ασφαλείας καθώς εμφανίζονται.
Slowroll

Εγκατάσταση - Χρήση

Για αρχική εγκατάσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το DVD iso από τη διεύθυνση http://download.opensuse.org/slowroll/iso/ αλλά να αφήσετε τα διαδικτυακά αποθετήρια απενεργοποιημένα (έτσι δεν τραβάει νεότερα πακέτα Tumbleweed από online repos). Μπορείτε επίσης να μεταβείτε απευθείας από οποιαδήποτε κυκλοφορία Leap ή Tumbleweed στο Slowroll αντικαθιστώντας τα αποθετήρια.

Μετά την εγκατάσταση από DVD, πρέπει να αντικαταστήσετε το Tumbleweed με τα αποθετήρια Slowroll. Το ίδιο ισχύει όταν αλλάζετε από το Leap ή ένα παλαιότερο στιγμιότυπο του Tumbleweed στο Slowroll.
zypper in openSUSE-repos-Slowroll -openSUSE-repos-Tumbleweed

Δεν συνιστούμε τη χρήση αποθετηρίων ανάπτυξης, εκτός εάν αυτά έχουν μεταγλωττιστεί ειδικά για το Slowroll. Τα αποθετήρια τρίτων που δεν έχουν δοκιμαστεί με το Tumbleweed ενδέχεται να χαλάσουν την εγκατάστασή σας.

Το Packman μπορεί να λειτουργεί, αλλά μπορεί επίσης να χαλάει το σύστημα περιστασιακά. Υπάρχει ένα ειδικό αποθετήριο packman για το Slowroll:
zypper ar --refresh -p 70 http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Slowroll/Essentials/ packman

Όπως το Tumbleweed, χρησιμοποιήστε το zypper dup για αναβάθμιση.

Πηγές

Reddit
Forums.o.o
Mailing-list
Wiki
Bugzilla TBD


Ανάπτυξη

Η bmwiedemann έκανε το σχεδιασμό και το script .

Η ανάπτυξη γίνεται στο https://build.opensuse.org/project/show/openSUSE:Slowroll με τη χρήση του https://github.com/bmwiedemann/slowroll-tools

Τα μη δοκιμασμένα πακέτα μπαίνουν στη διεύθυνση https://build.opensuse.org/project/show/openSUSE:Slowroll:Staging πρώτα και ελέγχονται από το openQA (TBD)

Οι περισσότερες ενημερώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στο Factory και θα μετεγκατασταθούν αυτόματα στο Slowroll μετά την αποδοχή. Φροντίστε να αναφέρετε σχετικές επιδιορθώσεις CVE και αναφορές boo# σε αρχεία .changes για να επιταχύνετε τη μετεγκατάσταση. Οι άμεσες υποβολές θα πρέπει να χρειάζονται μόνο για backport επειγουσών επιδιορθώσεων που απαιτούν ενημερωμένα βασικά πακέτα στο Factory (τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για γρήγορη ενημέρωση)
Ανακαλύψτε τις βελτιωμένες λειτουργίες ασφαλείας του Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Δωρεάν συντήρηση ασφαλείας για 10+ χρόνια και επέκταση με Ubuntu Pro και Legacy Support.

 


sudo dnf upgrade --refresh

(ενημέρωση της προϋπάρχουσας έκδοσης 39)

sudo dnf system-upgrade download --releasever=40

(κατέβασμα των αρχείων της έκδοσης 40) 

(μετά το κατέβασμα, ζητάει να αποδεχτείς και το κλειδί,

οπότε πατάς απλώς yes)

sudo dnf system-upgrade reboot

(εγκαθιστά την νέα έκδοση)

Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της σειράς Self Hosted Cloud Server, στο οποίο θα κάνουμε εγκατάσταση το docker και το Cosmos Server. Την σειρά οδηγών Self Hosted Cloud Server γράφει ο φίλος Μητσaker. Θα τα βρείτε όλα στο link : Cosmos Server.Αν θέλετε και εσείς να συνεισφέρετε μπορείτε να δείτε τους τρόπους : Συνεισφορά στο Cerebrux Ο […]

Ανακοινώθηκαν την 1η Μαΐου 2024, από την Google τα έργα ανοιχτού λογισμικού τα οποία θα συμμετέχουν στο Google Summer Of Code 2024.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), συμμετέχει ως mentor organization στο πρόγραμμα Google Summer Of Code στηρίζοντας έργα ανοιχτού κώδικα που θα υλοποιηθούν από φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και νέους προγραμματιστές.

To GSoC προσφέρει σε φοιτητές και νέους προγραμματιστές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού, και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού λογισμικού.

Στο φετινό Google Summer of Code συμμετέχουν 195 οργανισμοί  σε εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα.  Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει φέτος με 10 έργα ανοιχτού κώδικα, και οι νέοι προγραμματιστές και φοιτητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα αμειφθούν με έως 3600$ ο καθένας για την συνεισφορά τους, μετά από μηνιαία αξιολόγηση.

Οι προτάσεις έργων ανοιχτού κώδικα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του GSOC 2024 είναι οι εξής:

ProjectDeveloperMentors
EDGAR-CRAWLER: Democratizing accessibility to Financial NLP documentsFabian BillertLefteris Loukas, Ion Androutsopoulos
Greeklish-to-Greek: Development of an open-source and state-of-the-art toolkitSpyros BarbakosJohn Pavlopoulos, Ion Androutsopoulos, Stavros Vassos, Lefteris Loukas
Enhancements for Flexbench: OpenAPI Integration and Anonymization using Machine Learning (ML)Yujun LiuIoannis Skitsas, Marios Karagiannopoulos
MD-AttractorAyush RayPanagiotis Sfendourakis, Elektra Bilali Simou
Development and Enhancement of the Cloud-Based FOSSBot PlatformGeorgios IliopoulosChristos Chronis, Iraklis Varlamis
Enabling Apothesis to support atomic layer deposition and etching processesSahil AhmedCheimarios Nikolaos, Vissarion Fysikopoulos
eCodeOrama, an educational interactive flow visualization tool for mit scratch programsPanagiotis PanageasSarantos Kapidakis, Tasos Ladias
Creating a factory pattern for handling lattices in Apothesis.Despina KanakidouNikolaos Cheimarios, Christina-Anna Gatsiou
MyUniSankalp PareekAnastasios Tsalmas, Efstathios Iosifidis
DIY IoT Physics Experiments for educationManu DevHariton Polatoglou, Panagiotis Koustoumpardis
Στην νέα σειρά οδηγού που ξεκινάμε, θα δούμε έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο για να φιλοξενήσετε μόνοι σας έναν Οικιακό Διακομιστή (Home Server). Στόχος του είναι να λύσει το όλο και πιο ανησυχητικό πρόβλημα των ευάλωτων Self Hosted web υπηρεσιών και των προσωπικών server. Την σειρά οδηγών Self Hosted Cloud Server γράφει ο φίλος Μητσaker. […]

του Αναστάσιου Αραμπατζή στο https://homodigitalis.gr

Η παραπληροφόρηση είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η πολιτική. Από τα πλαστά φυλλάδια μέχρι τις μεροληπτικές εφημερίδες, όσοι επιδιώκουν την εξουσία πάντα χειραγωγούσαν την πληροφόρηση. Σήμερα, μια τεχνολογική επανάσταση απειλεί να οδηγήσει την παραπληροφόρηση σε πρωτοφανή επίπεδα. Τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), ικανά να παράγουν παραπλανητικά κείμενα, εικόνες και βίντεο, δίνουν σε όσους επιδιώκουν να παραπλανήσουν ένα πρωτοφανές οπλοστάσιο. Το 2024, καθώς ένας αριθμός-ρεκόρ κρατών διεξάγει εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, τα ίδια τα θεμέλια των δημοκρατιών μας τρέμουν καθώς τα deepfakes και η προσαρμοσμένη προπαγάνδα απειλούν να πνίξουν την αλήθεια.

Η Παραπληροφόρηση στην Ψηφιακή Εποχή

Στην εποχή της ατελείωτης περιήγησης και των άμεσων ενημερώσεων, η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρόκειται μόνο για σκόπιμα κατασκευασμένα ψέματα – είναι οι μισές αλήθειες, οι φήμες και το παραπλανητικό περιεχόμενο που αποκτούν δυναμική, διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας και μερικές φορές οδηγούν σε πραγματικές συνέπειες.

Σκεφτείτε την παραπληροφόρηση ως έναν παραμορφωμένο καθρέφτη. Η παραπληροφόρηση είναι ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρουσιάζονται ως γεγονότα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης. Μπορεί να είναι ένα πιασάρικο μιμίδιο (meme) με αμφίβολη πηγή, ένα λάθος επιστημονικό πόρισμα ή ένα έξυπνα επεξεργασμένο βίντεο που τροφοδοτεί μια συγκεκριμένη αφήγηση.  Σε αντίθεση με την αποπροσανατολιστική πληροφόρηση (disinformation), η οποία είναι μια σκόπιμη διάδοση ψευδών γεγονότων, η παραπληροφόρηση μπορεί να παρεισφρήσει στις ροές ειδήσεών μας ακόμη και όταν μοιράζεται με καλές προθέσεις.

Πώς οι Αλγόριθμοι Αναπαράγουν το Πρόβλημα

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούνται από αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί για να μας κρατούν απασχολημένους. Δίνουν προτεραιότητα στο περιεχόμενο που προκαλεί έντονα συναισθήματα – οργή, φόβο ή εντυπωσιασμό – ώστε να κερδίσει περισσότερα κλικ. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι συχνά λιγότερο συναρπαστική από τη συναισθηματικά φορτισμένη παραπληροφόρηση. Αυτοί οι αλγόριθμοι δεν κάνουν διακρίσεις βάσει της ακρίβειας. Με κάθε απερίσκεπτη κοινοποίηση ή θυμωμένο σχόλιο, ενισχύουμε περαιτέρω το παραπλανητικό περιεχόμενο.

Η Ψυχολογία της Πειθούς

Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε την τεχνολογία, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε «καλωδιωμένοι» με τρόπους που μας κάνουν ευάλωτους στην παραπληροφόρηση. Να γιατί:

  • Μεροληψία επιβεβαίωσης: Τείνουμε να προτιμούμε τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε, ακόμη και αν είναι σαθρό. Αν κάτι ευθυγραμμίζεται με την κοσμοθεωρία μας, είναι λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητά του.
  • Έλλειψη κριτικής σκέψης: Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, πολλοί από εμάς δεν έχουμε το χρόνο ή τις δεξιότητες να ελέγξουμε κάθε ισχυρισμό που συναντάμε. Η παύση για να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία μιας πηγής ή τη λογική ενός επιχειρήματος δεν είναι πάντα η προεπιλεγμένη μας «ρύθμιση».

Πώς η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη Περιπλέκει το Παιχνίδι

Τα παραγωγικά μοντέλα ΤΝ μαθαίνουν από τεράστια σύνολα δεδομένων, επιτρέποντάς τους να παράγουν περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από το ανθρώπινο έργο. Δείτε πώς αυτή η τεχνολογία περιπλέκει το τοπίο της παραπληροφόρησης:

  • Deepfakes: Τα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να τοποθετούν πειστικά ανθρώπους σε καταστάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ ή να τους κάνουν να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ. Αυτό διευκολύνει την κατασκευή επιβαρυντικών ή εμπρηστικών “αποδείξεων” για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
  • Συνθετικό κείμενο: Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες παραπλανητικού κειμένου, όπως ψεύτικα άρθρα ειδήσεων ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται αυθεντικές. Αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τις προσπάθειες ελέγχου των γεγονότων (fact-checking).
  • Φτηνή και εύκολη παραπληροφόρηση: Το (τεχνολογικό) όριο για τη δημιουργία πειστικής παραπληροφόρησης μειώνεται συνεχώς. Οι κακόβουλοι δρώντες δεν χρειάζονται εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες – απλά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους.

Οι Κίνδυνοι της Παραπληροφόρησης

Ο αντίκτυπος της παραπληροφόρησης υπερβαίνει κατά πολύ τα πληγωμένα συναισθήματα:

  • Μολύνει τον δημόσιο διάλογο: Η παραπληροφόρηση εμποδίζει την τεκμηριωμένη συζήτηση. Οδηγεί σε παρανοήσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα και δυσχεραίνει την εξεύρεση συναίνεσης.
  • Υπονομεύει την εμπιστοσύνη: Όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε βασικά γεγονότα, καταρρέει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην επιστήμη, ακόμη και στη δημοκρατική διαδικασία.
  • Στοχευμένη χειραγώγηση: Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά εξατομικευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης που εκμεταλλεύονται συγκεκριμένα τρωτά σημεία ή προκαταλήψεις ατόμων και ομάδων.
  • Επιρροή στις αποφάσεις: Η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει προσωπικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπερψήφισης υποψηφίων με λιγότερα προσόντα ή της προώθησης ριζοσπαστικών προγραμμάτων.

Τι Μπορεί να Γίνει;

Δεν υπάρχει μια απλή, εύκολη απάντηση για την καταπολέμηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης. Η παραπληροφόρηση ευδοκιμεί σε έναν περίπλοκο ιστό ανθρώπινης ψυχολογίας, τεχνολογικών κενών και πολιτικών ατζέντων. Ωστόσο, η αναγνώριση αυτών των προκλήσεων είναι το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση αποτελεσματικών λύσεων.  Ακολουθούν ορισμένοι κρίσιμοι τομείς στους οποίους αξίζει να επικεντρωθεί κανείς:

  • Ενίσχυση του τεχνολογικού αλφαβητισμού: Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ικανότητα διάκρισης αξιόπιστων πηγών από αμφισβητούμενες είναι υψίστης σημασίας. Οι εκπαιδευτικές εκστρατείες, τα εργαστήρια και οι προσβάσιμοι διαδικτυακοί πόροι θα πρέπει να στοχεύουν στο να διδάξουν στο κοινό πώς να εντοπίζει τις “κόκκινες σημαίες” των ψευδών ειδήσεων: εντυπωσιακούς τίτλους, μη επαληθευμένες πηγές, κακοφτιαγμένους ιστότοπους ή συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα.
  • Επένδυση στον έλεγχο των γεγονότων: Η υποστήριξη ανεξάρτητων οργανισμών ελέγχου των γεγονότων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτοί δρουν ως ανεξάρτητοι παρατηρητές, εξετάζοντας τις ειδήσεις, τους ισχυρισμούς των πολιτικών και το περιεχόμενο των ιών.  Τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επισημαίνουν εμφανώς το περιεχόμενο που έχει επαληθευτεί ή να επισημαίνουν σαφώς τις δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες.
  • Εξισορρόπηση ευθύνης και ελευθερίας: Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης φέρουν σημαντική ευθύνη για τον περιορισμό της ροής της παραπληροφόρησης. Η Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act, DSA) της ΕΕ υπογραμμίζει αυτή την ευθύνη, θέτοντας απαιτήσεις στις πλατφόρμες για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου. Ωστόσο, πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα, καθώς η σκληρή λογοκρισία μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του λόγου. Στρατηγικές όπως η υποβάθμιση αναξιόπιστων πηγών, η συνεργασία με φορείς ελέγχου γεγονότων και η παροχή πλαισίου για ύποπτο περιεχόμενο μπορούν να βοηθήσουν, αλλά η εύρεση της σωστής ισορροπίας είναι ένας συνεχής αγώνας, ακόμη και στο πλαίσιο κανονισμών όπως η DSA.
  • Η σημασία της προσωπικής υπευθυνότητας: Ακόμη και με τις θεσμικές αλλαγές, τα άτομα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο. Είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί, να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το από πού προέρχονται οι πληροφορίες και να έχετε υπόψη σας τις συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλεί το περιεχόμενο. Πριν μοιραστείτε οτιδήποτε, επαληθεύστε το με μια αξιόπιστη πηγή. Η κριτική σκέψη μπορεί να σπάσει τον κύκλο της παραπληροφόρησης.

Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, πρέπει να εξελίσσονται και οι στρατηγικές μας. Πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση για να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου και ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε την αλήθεια.

Πηγή άρθρου: https://homodigitalis.gr/

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, αναγνωρίζοντας πως ο ψηφιακός μεταχηματισμός αποτελεί βασικό ορόσημο της εποχής μας, υπενθυμίζει τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ως βασικό θεμέλιο για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, αλλά και την προώθηση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Οι αξίες του ΕΛΛΑΚ ενθαρρύνουν μια πιο περιεκτική, διαφανή και ανθεκτική ψηφιακή κοινωνία. Ωστόσο, η ψηφιακή ανεξαρτησία είναι πλέον κάτι περισσότερο από ζήτημα ασφάλειας και εξοικονόμησης. Είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας που απαιτεί μια στοχαστική, ισορροπημένη και προορατική στάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη ξεκινήσει πολιτικές υποστήριξης του ΕΛΛΑΚ, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να ενταθούν και να διατηρηθούν αυτές οι προσπάθειες, επεκτείνοντάς τις σε μια πραγματική βιομηχανική πολιτική που να υποστηρίζει αυτόν τον τομέα, για να διατηρήσουμε την Ευρώπη στην αιχμή του παγκόσμιου ψηφιακού μετασχηματισμού, προστατεύοντας τις αξίες και την ανεξαρτησία μας.

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024, το όραμα και η δέσμευσή σας στο Ανοιχτό Λογισμικό και την ψηφιακή ανεξαρτησία είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κόμματων προσκαλώντας τους να απαντήσουν μια σειρά ερωτήσεων . Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια ευκαιρία να διαμοιράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για ένα ανοιχτό, ασφαλές και κυρίαρχο ευρωπαϊκό ψηφιακό μέλλον, υποστηρίζοντας την ευρύτερη υιοθέτηση του ΕΛΛΑΚ και των καινοτόμων πολιτικών που προάγουν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωσή του σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις επιστολές εδώ.

Μια πρόσφατη μελέτη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα προσφέρει μια οραματική προοπτική για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Το έγγραφο, που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, προτείνει στρατηγικές βελτιώσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της αγοράς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ευρύτερου, πιο σύνθετου παγκόσμιου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει τον κρίσιμο ρόλο του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη για την επίτευξη μιας απρόσκοπτης ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Από την έναρξή της πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, η ενιαία αγορά υπήρξε θεμελιώδης για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση και ευημερία, αναφέρει η έκθεση. Αρχικά, η οποία σχεδιάστηκε από τον Jacques Delors το 1985, η αγορά διευκόλυνε την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων σε αυτό που τότε ήταν γνωστό ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Αυτή η ολοκλήρωση επιτεύχθηκε με την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών, την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από την ίδρυση της Ενιαίας Αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επεκταθεί και οι εσωτερικές και εξωτερικές της προκλήσεις έχουν αυξηθεί. Η έκθεση του Enrico Letta αποτελεί μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας προσαρμογής της ενιαίας αγοράς σε αυτές τις εξελισσόμενες δυναμικές. Αντλείται από προηγούμενες σκέψεις και σχέδια δράσης για να προτείνει ένα ανανεωμένο όραμα για την αγορά που ευθυγραμμίζεται με τους τρέχοντες στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και τις παγκόσμιες αλλαγές.

Ο ρόλος του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη

Το κύριο σημείο στην έκθεση του  Letta είναι η ανάγκη για βελτιωμένες διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου παίζει ρόλο ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Ο νόμος που  ενσωματώθηκε επίσημα στο δίκαιο της ΕΕ στις 11 Απριλίου 2024, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων της ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, η οποία βασίζεται σε απρόσκοπτες ροές δεδομένων για την υποστήριξη διαφόρων υπηρεσιών—από την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διαπιστευτηρίων έως τις ανταλλαγές δεδομένων οχημάτων για την οδική ασφάλεια.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι παρά τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ πάσχουν από περιορισμένη διαλειτουργικότητα. Αυτός ο κατακερματισμός εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, θέτοντας σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τις ΜΜΕ. Ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις με τη δημιουργία μιας νέας δομής διακυβέρνησης και την προώθηση λύσεων διαλειτουργικότητας για τον δημόσιο τομέα. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας έτσι τη συνολική ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο την μελέτη του Enrico Letta εδώ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς τις δύο επόμενες εβδομάδες πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
08/04/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
About /dev/world
Cremorne campus, Cremorne
29/04/2024 – 01/05/2024
00:00
ONE Summit
San Jose McEnery Convention Center, San Jose
30/04/2024 – 01/05/2024
Ολοήμερο
Apidays New York
etc.venues 360 Madison, New York, New York
30/04/2024 – 01/05/2024
Ολοήμερο
PostCon 2024
Hilton San Francisco Union Square, San Francisco
30/04/2024
09:30 – 20:00
#Hybrid event: The European Year of Skills – What Comes Next?
THE EGG Brussels, Brussels
30/04/2024
11:00 – 13:00
#online event; LDES webinar
30/04/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
30/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα «Το Α.Ι. ήταν πάντα εδώ: Απλά εργαλεία για σύνθετα προβλήματα»
01/05/2024 – 05/05/2024
Ολοήμερο
BachoTeX – GUST TeX conference
Bachotek, Brodnica
01/05/2024 – 02/05/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Canada 2024
Accolade East Building Keele Campus, York University, Toronto, Toronto
02/05/2024 – 03/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Austin
Etter-Harbin Alumni Center on the University of Texas, Austin Texas
02/05/2024 – 03/05/2024
Ολοήμερο
LFN Developer & Testing Forum
San Jose McEnery Convention Center, San Jose, California
03/05/2024 – 04/05/2024
Ολοήμερο
Hybrid event: European youth event (EYE) Vilnius
Lithuanian Exhibition and Congress Centre LITEXPO, Vilnius
03/05/2024 – 04/05/2024
Ολοήμερο
New England Software Symposium
Four Points by Sheraton, Massachusetts
04/05/2024 – 05/05/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: LibrePlanet
Wentworth Institute of Technology, Boston, Boston
04/05/2024
Ολοήμερο
Open Education Day
Bern University of Education, Berne
06/05/2024
Ολοήμερο
the gosim Conference
Lijm & Cultuur, Delft
06/05/2024 – 08/05/2024
Ολοήμερο
TSIA conference
Orlando World Center, Orlando
07/05/2024
Ολοήμερο
1st Symposium of Research Infrastructures
Institute of Health Carlos III (ISCIII), Madrid
07/05/2024 – 08/05/2024
Ολοήμερο
devopsdays Berlin
Umweltforum Berlin, Berlin
07/05/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
Smart Cities Connect Spring Conference & Expo 2024
Raleigh Convention Center, Raleigh
07/05/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
08/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
Art Meets Radical Openness
afo architekturforum oberösterreich Linz, Linz
08/05/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
J On the Beach – A fun conference for Data Lovers
Hotel Occidental Torremolinos Playa, Málaga
08/05/2024 – 10/05/2024
Ολοήμερο
The Developer Community Conference
Business Design Centre, London
09/05/2024
Ολοήμερο
#online event: International Symposium on Making Web Sites Real Good
09/05/2024
Ολοήμερο
#online event:Conf42 Site Reliability Engineering (SRE) 2024
09/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
Libre Graphics Meeting – Libre Graphics Meeting 2024
Activdesign, Rennes
10/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
#online event” Eurasian DataViz Conference
10/05/2024 – 11/05/2024
Ολοήμερο
Drupal Iberia
PACT – Parque do Alentejo de Ciência e Tecnologia, Évora
10/05/2024
11:00 – 12:30
#online event: Workshop ‘How to use open data for your research’
11/05/2024
11:00 – 16:00
Arduino from Scratch για Παιδιά & Γονείς
Future Learning Lab (Πάρκο Καινοτομίας joist), Larissa
13/05/2024 – 15/05/2024
Ολοήμερο
The Linux Storage, Filesystem, Memory Management & BPF Summit
Hilton Salt Lake City Center, UTAH
To Use Case Observatory, είναι  μια πρωτοβουλία με επικεφαλής το data.europa.eu, και χρησιμεύει ως  μια ολοκληρωμένη έρευνα με στόχο την αξιολόγηση του αντίκτυπου των ανοιχτών δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη μεταξύ 2022 και 2025. Αυτό το έργο εστιάζει στην ανάλυση 30 περιπτώσεων επαναχρησιμοποίησης και στοχεύει να συμβάλει με πολύτιμες γνώσεις στους ευρύτερους στόχους του data.europa.eu, ... Read more

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλαβαν τους developer του Samurai wallet ενός δημοφιλές bitcoin wallet που είναι επικεντρωμένο στην διασφάλιση της ανωνυμίας των Bitcoin συναλλαγών και της αποφυγής ιχνηλάτησης τους.

Οι developer του Samurai Wallet Keonne Rodriguez και William Lonergan Hill αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και διευκόλυνση σε εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μέσω της mixing υπηρεσίας Whirlpool που είχε ενσωματωμένο το Samurai Wallet μπόρεσαν να γίνουν mixing Bitcoin αξίας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια με τους ίδιους να αποκομίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από τα fee που έπαιρναν σε κάθε συναλλαγή. Κατηγορούνται ακόμα ότι διευκόλυναν συναλλαγές που προέρχονταν από dark market καθώς αρκετοί διαχειριστές αυτών των ψηφιακών παράνομων καταστημάτων χρησιμοποιούσαν το Samurai Wallet.

Damian Williams, the United States Attorney for the Southern District of New York; Thomas Fattorusso, the Special Agent in Charge of the New York Field Office of the Internal Revenue Service, Criminal Investigation (“IRS-CI”); and James Smith, the Assistant Director in Charge of the New York Field Office of the Federal Bureau of Investigation (“FBI”), announced today the unsealing of an Indictment charging KEONNE RODRIGUEZ, the Chief Executive Officer and a co-founder of Samourai Wallet (“Samourai”), and WILLIAM LONERGAN HILL, the Chief Technology Officer and also a co-founder of Samourai, with conspiracy to commit money laundering and conspiracy to operate an unlicensed money transmitting business.  These charges arise from the defendants’ development, marketing, and operation of a cryptocurrency mixer that executed over $2 billion in unlawful transactions and facilitated more than $100 million in money laundering transactions from illegal dark web markets, such as Silk Road and Hydra Market; a web-server intrusion; a spearphishing scheme; and schemes to defraud multiple decentralized finance protocols.  RODRIGUEZ was arrested this morning and is expected to be presented today or tomorrow before a U.S. Magistrate Judge in the Western District of Pennsylvania.  HILL was arrested this morning in Portugal based on the U.S. criminal charges.  The United States will seek HILL’s extradition to stand trial in the United States.  The case is assigned to U.S. District Judge Richard M. Berman.

Η ουσία όμως είναι το Whirlpool service βασίζεται πάνω στο open source κώδικα coinjoin . Στο Coinjoin και στο Whirpool η διαδικασία του mixing είναι τελείως αποκεντρωμένη αν και στην περίπτωση του Whirpool που χρησιμοποιούσε το Samurai οι χρήστες των wallet βασίζονται για το ιστορικό των συναλλαγών του σε ένα κεντρικό server με ότι αυτό συνεπάγεται αν έχουν ήδη κατασχεθεί οι server από τις αμερικανικές αρχές.

Στο κεντρικό τους site του Samurai wallet έχει αναρτηθεί η σχετική προειδοποίηση του FBI ενώ ήδη έχει αφαιρεθεί το wallet από το app store της Google.

Αυτή τη στιγμή στο Whirlpool του Samurai Wallet υπάρχουν πάνω από 10.000 Bitcoin με τους κατόχους αυτών των πορτοφολιών να είναι άγνωστο όμως αν έχουν ακόμα των έλεγχο αυτών των ψηφιακών νομισμάτων και αν μπορούν να τα τραβήξουν σε προσωπικά τους wallet.

https://twitter.com/LukeMikic21/status/1783246418490040707

Ενδεικτικό της κατάστασης και τον ασκό του αιόλου που έχει ανοίξει το γεγονός είναι ότι οι διαχειριστές του lightning wallet Pheonix το αφαίρεσαν από το αμερικάνικο google mobile app store γιατί φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν μελλοντικά καθώς είναι self custodial , οι χρήστες έχουν δηλαδή τον απόλυτο έλεγχο των private key των ψηφιακών νομισμάτων και δεν μπορεί να εφαρμόσει τους KYC κανόνες.

The post Oι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τους developer του Samurai wallet first appeared on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Η νέα έκδοση του uCareSystem 24.05.0 διαθέτει νέες δυνατότητες συντήρησης και καθαρισμού του Ubuntu αλλά και των διανομών που βασίζονται σε αυτό, που αξίζει να το δοκιμάσετε. Το uCareSystem κλείνει τα αισίως τα 15 χρόνια ύπαρξης και η νέα έκδοση του παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά που του πρόσθεσα, μιας και οι ανάγκες από την προηγούμενη έκδοση, […]

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε  μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Element και του BigBlueButton, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της τεχνολογίας εικονικής τάξης στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το BigBlueButton είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν αποτελεσματικά εικονικά μαθήματα με αυξημένα μαθησιακά αποτελέσματα. Το BigBlueButton υπερβαίνει τις παραδοσιακές δυνατότητες τηλεδιάσκεψης για να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς ενσωματωμένα εργαλεία για ενεργή μάθηση και ζωντανά αναλυτικά στοιχεία για να διασφαλίσει ότι κάθε μαθητής μαθαίνει.

Η συνεργασία ξεκίνησε πρόσφατα όταν ο Fred Dixon, συνιδρυτής της BigBlueButton Inc., προσέγγισε την Element με όραμα να βελτιώσει την  πλατφόρμα τους.

«Βλέπουμε την κοινότητα του Matrix και την υιοθέτηση του Element να αυξάνεται. Για παράδειγμα, το Moodle 4.4 μόλις κυκλοφόρησε με βελτιωμένη υποστήριξη για το Matrix και το BigBlueButton είναι επίσης ενσωματωμένο στο Moodle, επομένως είναι σαφές ότι πολλοί ιστότοποι του Moodle θα αναζητούν συνέργειες μεταξύ των έργων μας», ανέφερε ο Fred Dixon. «Το έργο BigBlueButton έχει δύο συνόδους κορυφής κάθε χρόνο, που συγκεντρώνει προγραμματιστές από όλο τον κόσμο, Προσκαλέσαμε την ομάδα του Element να συμμετάσχει στη 19η Σύνοδο Προγραμματιστών BigBlueButton, στην πόλη Balneário Camboriú, Santa Catarina, στη νότια Βραζιλία (22 – 26 Απριλίου).”

Αξιοποιώντας την τεχνολογία

Ένα από τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας του Element είναι  το MatrixRTC, μια πρωτοποριακή υποδομή επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο που αξιοποιεί την αποκεντρωμένη φύση του πρωτοκόλλου Matrix για να διασφαλίσει το απόρρητο, την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα σε διαφορετικές πλατφόρμες και υπηρεσίες. Με το MatrixRTC, το element στοχεύει επανάσταση στον τρόπο χειρισμού της φωνητικής επικοινωνίας στις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης. Στην πραγματικότητα, το Element Call,  χρησιμοποιεί το  MatrixRTC, την πιο ασφαλή λύση τηλεδιάσκεψης ανοιχτού κώδικα στην αγορά. Το BigBlueButton θέλει να αξιοποιήσει το οικοσύστημα και την τεχνολογία Matrix για να παρέχει την καλύτερη εμπειρία εικονικής τάξης.

Το Element  σχεδιάζει της ανάπτυξη ενός γραφικού στοιχείου BigBlueButton που θα προσφέρει μια εγγενή εμπειρία ενσωμάτωσης παρόμοια με την ενσωματωμένη λειτουργία Element Call. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να ξεκινήσουν μια συνεδρία  BigBlueButton μέσα από το Element, παρέχοντας προηγμένο whiteboard, κοινές σημειώσεις, δημοσκοπήσεις και, στο μέλλον, ακόμη και αίθουσες επιμέρους συζητήσεων.

Πηγή άρθρου: https://element.io/blog/

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Το Fedora Project είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Fedora Linux, Fedora Linux 40, είναι πλέον διαθέσιμη. Για υπολογιστές, αυτή η έκδοση διαθέτει το GNOME 46 και το KDE Plasma 6 (με χρήση γραφικών Wayland). Διαθέτει επίσης πρόσφατα ενσωματωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσεις σε πολλά πακέτα λογισμικού από ολόκληρο το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι πλήρως ενημερωμένο πριν κάνετε αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση.

CentOS Stream 10 & RHEL 10 branch point

Το Fedora Linux 40 έρχεται γεμάτο με νέες δυνατότητες και αλλαγές. Ωστόσο, αυτή η έκδοση του Fedora Linux είναι επίσης αξιοσημείωτη ως το branch point για το CentOS Stream 10. Το CentOS Stream είναι η επόμενη σημαντική έκδοση της διανομής CentOS Stream κυλιόμενης κυκλοφορίας, η οποία με τη σειρά της γίνεται το θεμέλιο για την επόμενη μεγάλη έκδοση του Red Hat Enterprise Linux , RHEL 10. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ανοδικής καινοτομίας στο Fedora θα αρχίσουν να λειτουργούν downstream με την εταιρική εγγύηση για την οποία είναι γνωστή η RHEL.

Παρουσίαση των Fedora Atomic Desktops

Το Fedora Linux 40 επιστρέφει μια κλασική επωνυμία στους χρήστες του, με μια νέα ανατροπή: παρουσιάζει τα Fedora Atomic Desktops! Όλες οι παραλλαγές του Fedora που βασίζονται σε rpm-ostree, συμπεριλαμβανομένων των Silverblue, Kinoite, Sway και Budgie, θα ομαδοποιηθούν στην επωνυμία Fedora Atomic Desktops. Το λειτουργικό σύστημα Sericea είναι πλέον γνωστό ως Fedora Atomic Sway.

Containers IoT με δυνατότητα εκκίνησης

Στο Fedora Linux 40, μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε container με δυνατότητα εκκίνησης IoT, έναν νέο τρόπο δημιουργίας και παράδοσης περιεχομένου OS-tree μέσω μοτίβων εγγενών στο cloud.

Πρόοδος Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Fedora Linux 40 έχει τώρα δύο πρόσφατα ενσωματωμένα πακέτα AI. Τα PyTorch και ROCm 6 είναι πλέον διαθέσιμα στην πιο πρόσφατη έκδοση, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο μηχανικής μάθησης υψηλής ζήτησης που χρησιμοποιείται ευρέως για την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και άλλες εφαρμογές AI.

Το PyTorch παρέχει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την κατασκευή και τη δοκιμή πολύπλοκων μοντέλων μηχανικής μάθησης. Η τρέχουσα έκδοση επιτρέπει τον υπολογισμό που βασίζεται σε CPU ως πρώτο βήμα για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό εργαλείο. Η υποστήριξη Accelerator έχει προγραμματιστεί για μελλοντικές εκδόσεις. Το ROCm 6 ενεργοποιεί τη νεότερη κορυφαία GPU κέντρου δεδομένων, την AMD Instinct MI300, καθώς και τις προηγούμενες ενεργοποιημένες GPU.

Μεταφορά στη σύγχρονη C

Αυτή η έκδοση του Fedora περιλαμβάνει μια μετάβαση από έναν παλαιότερο μεταγλωττιστή C σε μια πιο σύγχρονη stack C. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Fedora Linux 40 θα έχουν το πλεονέκτημα των σαφέστερων μηνυμάτων σφάλματος αποτυχίας κατασκευής.

Μεμονωμένη, σταθερή εκχώρηση διεύθυνσης MAC για Wi-Fi

Μια νέα δυνατότητα στο Fedora 40 είναι η δυνατότητα εκχώρησης μιας τυχαίας αλλά σταθερής διεύθυνσης MAC στη σύνδεση Wi-Fi ενός χρήστη, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων από τους διαφημιστές και τους χειριστές δικτύου, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σταθερές, αξιόπιστες συνδέσεις στο Wi. -Fi χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητά τους.

Οι εικόνες Cloud Edition είναι πλέον κατασκευασμένες με Kiwi

Το Fedora Cloud Edition έχει μεταφέρει τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων στη χρήση του Kiwi. Αυτό φέρνει το Fedora και το έργο Kiwi πιο κοντά, δημιουργώντας μια εξαιρετική σχέση εργασίας μεταξύ της ομάδας εργασίας μας στο Cloud και των upstream συντηρητών. Επιπλέον, η χρήση του Kiwi για τη δημιουργία των εικόνων cloud θα επιτρέψει στις εικόνες Fedora να δημιουργηθούν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και διανομές χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθούν οι δρομείς, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν το δικό τους καθορισμένο σενάριο στη δημιουργία εικόνων και υποστηρίζει πολλούς τύπους κατασκευής, όπως ISO , ακατέργαστους δίσκους και containers. Η δημιουργία εικόνων δεν ήταν ποτέ τόσο ποικίλη και προσβάσιμη όσο στο Fedora Linux 40.

Ενημερώσεις λειτουργιών

Νέοι μεταγλωττιστές και εργαλεία

Τόσο το LLVM/Clang όσο και η αλυσίδα εργαλείων GNU έχουν ενημερωθεί σε νέες εκδόσεις, φέρνοντας στους χρήστες τις πιο πρόσφατες δυνατότητες, βελτιώσεις, ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων.

KDE Plasma 6

Το KDE Plasma έχει πλέον αναβαθμιστεί στην έκδοση 6! Αυτή η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στις προσφορές για φορητές συσκευές και επιτραπέζιους υπολογιστές και το stack είναι χτισμένο σε Qt 6, που σημαίνει σημαντικές αναβαθμίσεις σε QML & Qt Quick και υποστήριξη για Vulkan.

Podman 5

Η τελευταία έκδοση του Podman είναι διαθέσιμη στο Fedora Linux 40! Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να έχουν ευκολότερο χρόνο στη διατήρηση των αρχείων container.conf και μια καλύτερη εμπειρία CLI, για να αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα αυτής της ενημέρωσης.

Ταχύτερες ενημερώσεις πακέτων

Ο διαχειριστής πακέτων DNF πλέον εντοπίζει πότε απαιτούνται πλήρη μεταδεδομένα λίστας αρχείων και δεν τα κατεβάζει διαφορετικά. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την κατανάλωση μνήμης και CPU.

Η Python 3.7 αποσύρεται

Το πακέτο Python 3.7 αποσύρεται σε αυτήν την έκδοση, με ημερομηνία λήξης ζωής να έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Fedora 40

Το Fedora Linux 40 είναι διαθέσιμο για λήψη τώρα. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη το Fedora Linux, ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες αναβάθμισης (τερματικό ή γραφικό τρόπο). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες δυνατότητες στο Fedora Linux 40, ανατρέξτε στις σημειώσεις έκδοσης. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, επισκεφτείτε το φόρουμ υποστήριξης χρηστών Ask Fedora, το οποίο περιλαμβάνει μια κατηγορία για συνήθη προβλήματα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://eiosifidis.blogspot.com

Ubuntu! Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση, 24.04, της διανομής Ubuntu! Μπορείτε να την κατεβάσετε από το επίσημο site. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στις σημειώσεις της έκδοσης πρίν την αναβάθμιση ή την εγκατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι βγαίνει σε πολλές "γεύσεις" ;-)

  • Ubuntu με άρωμα GNOME
  • Edubuntu για το σχολείο
  • Kubuntu με γεύση KDE
  • Lubuntu για ελαφριές επιδόσεις
  • Budgie για απλότητα
  • Mate για ένα αναδρομικό μέλλον
  • Ubuntu Studio για το στούντιο
  • Unity για μια φορά ακόμα
  • Xubuntu για τους λάτρεις του XFCE
  • Kylin για την Άπω Ανατολή
  • Cinnamon με άρωμα μέντα και κανέλα

 

Καλά κατεβάσματα! Torrents μπορείτε να βρείτε εδώ: https://torrent.ubuntu.com/tracker_index

Φέτος είναι τα 20τα γενέθλια του Ubuntu και σήμερα κυκλοφόρησε η νέα LTS έκδοσή του συνοδευόμενο από ένα νέο διαφημιστικό σπότ Περισσότερα, δείτε στην επίσημη ανακοίνωση : Όπως επίσης και την ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Ubuntu
Η 10η LTS έκδοση της Canonical θέτει ένα νέο πρότυπο στη μηχανική απόδοσης, την ασφάλεια των επιχειρήσεων και την εμπειρία προγραμματιστή. Το Ubuntu 24.04 LTS βασίζεται στις εξελίξεις των τριών τελευταίων ενδιάμεσων εκδόσεων καθώς και στις συνεισφορές προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα από όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσει μια ασφαλή, βελτιστοποιημένη και μελλοντική πλατφόρμα.

Η Κοινοπραξία GovTech Connect  εκπόνησε την μελέτη “Technology Scanning Study to support the development of a Foresight Study within the GovTech Connect Pilot Project,”   για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή GD CNECT τον Φεβρουάριο του 2024.

Στην προκαταρκτική της  έκδοση για πρόωρη δημοσίευση, η μελέτη στοχεύει να εξερευνήσει το τεχνολογικό τοπίο στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, εστιάζοντας στην ενσωμάτωσή του με το οικοσύστημα GovTech. Η μελέτη αξιολογεί τον αντίκτυπο διαφόρων τεχνολογιών στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech μέσω μιας ολοκληρωμένης εξέτασης των κύριων κατηγοριών τεχνολογίας: Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογίες Επικοινωνίας, Υπολογιστικές Υποδομές, Τεχνολογίες Κατανεμημένης Λογιστικής, Ψηφιακή Ταυτότητα και Ασφάλεια, Immersive Technologies, Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Έξυπνες Συσκευές και Τεχνολογίες Λογισμικού και Υπηρεσιών.

Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως κομβική δύναμη, οδηγώντας τις προόδους στην εξατομίκευση των δημόσιων υπηρεσιών, τη λήψη αποφάσεων και τη συμμετοχή των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν κινδύνους που σχετίζεται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ο τρόπος μετριασμού αυτών των κινδύνων κατά τη συνεργασία με μικρούς προμηθευτές παραμένει μια σημαντική πτυχή.
  • Η ενσωμάτωση των δικτύων  5G μεταμορφώνει τις κυβερνητικές λειτουργίες διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες και υποστηρίζοντας μια σειρά άλλων τεχνολογιών.
  • Υπολογιστικές υποδομές όπως το cloud computing επιτρέπει την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την εξοικονόμηση κόστους, ενώ η Distributed Ledger Technologies υπόσχεται ενισχυμένη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στις δημόσιες λειτουργίες.
  • Στη σφαίρα της  Ψηφιακής Ταυτότητας και Ασφάλειας, οι εξελίξεις εξορθολογίζουν τις αλληλεπιδράσεις κυβέρνησης-πολίτη, με πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα να πιέζουν τα όρια της προσβασιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών.
  • Η Immersive Technologies ανοίγει νέους δρόμους για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ενισχύει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις, αντικατοπτρίζοντας μια αυξανόμενη τάση προς ένα πιο διασυνδεδεμένο πλαίσιο δημόσιας υπηρεσίας.
  • Το λογισμικό και οι τεχνολογίες υπηρεσιών συνεχίζουν να στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, διευκολύνοντας ισχυρά ψηφιακά οικοσυστήματα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη δυναμική και γεμάτη δυνατότητες φύση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος GovTech, προτείνοντας συστάσεις πολιτικής:

  • Ενσωμάτωση AI και Ηθικά Πλαίσια: Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, αναπτύσσοντας παράλληλα ισχυρά δεοντολογικά πλαίσια για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση δεδομένων και την αλληλεπίδραση των πολιτών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν εμποδίζει την καινοτομία νέων και μικρών εταιρειών όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Ανάπτυξη 5G και ψηφιακό χάσμα: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη της υποδομής 5G, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και προωθώντας τη διαλειτουργικότητα των δικτύων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σοβαρού περιφερειακού ψηφιακού χάσματος στην Ευρώπη.
  • Παροχή κινήτρων για Cloud και Edge Computing: Επένδυση στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης του cloud και της υιοθέτησης υπολογιστών αιχμής στον δημόσιο τομέα, και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της κυριαρχίας των δεδομένων. Παροχή κινήτρων για τα test beds και τα ρυθμιστικά sandbox ως ασφαλή περιβάλλοντα για την κατανόηση των κινδύνων και των οφελών της τεχνολογίας.
  • Blockchain για τη διαφάνεια: Προσεκτική μελέτη της εφαρμογής των Τεχνολογιών Κατανεμημένης Λογιστικής για τη βελτίωση της διαφάνειας στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στα δημόσια αρχεία. Πλαίσιο ρυθμιστικών εκ των προτέρων πολιτικών που μπορούν να δώσουν κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να γίνουν παίκτες στην αγορά.
  • Καθολική Ψηφιακή Ταυτότητα: Εξετάστε την καθολική υιοθέτηση και τυποποίηση πλαισίων ψηφιακής ταυτότητας για τον εξορθολογισμό της παροχής δημόσιων υπηρεσιών και την προώθηση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς.
  • Επενδύσεις Έξυπνης Πόλης: Υποστήριξη πρωτοβουλιών IoT σε έργα αστικής και αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία έξυπνων πόλεων που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο μέσω καλύτερης διαχείρισης πόρων.
  • Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας: Επένδυση και υποστήριξη των τεχνολογιών  AR και VR για σκοπούς κατάρτισης, εκπαίδευσης και αφοσίωσης των πολιτών, ευθυγραμμίζοντας με το ευρύτερο όραμα μιας ψηφιακά χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Ενθάρρυνση της εκπαίδευσης των περιθωριοποιημένων και
  • Ασφάλεια Δεδομένων και Απόρρητο: Ενίσχυση της εστίασης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών μέσω αυστηρών πολιτικών και της ανάπτυξης προηγμένων λύσεων ασφάλειας.
  • Διατομεακή Συνεργασία: Ενθάρρυνση της διατομεακής συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αξιοποιώντας κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες και πιλοτικά έργα για τη δοκιμή.

Διαβάστε το προσχέδιο της μελέτης εδώ

Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι παντού, με μελέτες να υπολογίζουν ότι υπάρχει στο 96% περίπου των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε. Ποιες είναι όμως οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού; Μια πιθανή απειλή για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού διαφαίνεται με τη μορφή μιας συνεχιζόμενης αγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά το Bitcoin και τους βασικούς προγραμματιστές του.

Το Bitcoin (BTC) είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 και λειτουργεί υπό το Άδεια Ανοιχτού Λογισμικού MIT. Μετά την εξαφάνιση του δημιουργού του, μια ομάδα προγραμματιστών λογισμικού συνέχισε να αναπτύσσει το Bitcoin ανεξάρτητα. Επί του παρόντος, ο Δρ Κρεγκ Ράιτ, που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο δημιουργός του Bitcoin, μηνύει τους προγραμματιστές Bitcoin στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της εταιρείας του, Tulip Trading Limited (Tulip). Αυτή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχασε Bitcoin αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών λόγω πειρατείας που έθεσε σε κίνδυνο τα ιδιωτικά κλειδιά, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόσβαση στα κεφάλαια. Σε αυτή τη δίκη, η Tulip απαιτεί από τους προγραμματιστές του Bitcoin να παρέχουν πρόσβαση στα χαμένα Bitcoin, υποστηρίζοντας ότι οι προγραμματιστές έχουν νομική υποχρέωση να παρέχουν πρόσβαση ή να προσφέρουν δίκαιη αποζημίωση ή αποζημίωση.

Ως εκ τούτου, αυτή η νομική υπόθεση εφιστά επί του παρόντος την προσοχή στο θέμα της ευθύνης των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού, ιδιαίτερα στον βαθμό στον οποίο είναι υπεύθυνοι έναντι των χρηστών τους.

Γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου: Οι προγραμματιστές δεν έχουν νομικά καθήκοντα ή καθήκον φροντίδας σε αυτήν την περίπτωση, αλλά έχουν ορισμένα καθήκοντα σε ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε εάν οι προγραμματιστές λογισμικού και οι ελεγκτές δικτύων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων φέρουν νομικές υποχρεώσεις έναντι των κατόχων κρυπτονομισμάτων που βασίζονται στο λογισμικό τους. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των προγραμματιστών, αναφέροντας ότι ως «κυμαινόμενο σώμα ατόμων», οι προγραμματιστές δεν μπορούσαν να διατηρήσουν ρεαλιστικά τις συνεχείς υποχρεώσεις. Το δικαστήριο απέρριψε την ιδέα ότι οι προγραμματιστές πρέπει να υποχρεωθούν να παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού κατόπιν αιτήματος των κατόχων ψηφιακών στοιχείων, τονίζοντας την απουσία οποιασδήποτε ρητής δέσμευσης ή διαβεβαίωσης από τους προγραμματιστές. Όσον αφορά τους υποτιθέμενους αδικοπραξίες, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι προγραμματιστές δεν όφειλαν στην Tulip καθήκον φροντίδας, τονίζοντας ότι η απώλεια της Tulip ήταν αποκλειστικά οικονομική.

Το καθήκον φροντίδας είναι μια νομική ευθύνη που επιβάλλεται σε ένα άτομο και το οποίο απαιτεί από αυτό να ακολουθεί ένα επίπεδο εύλογης φροντίδας όταν διεξάγει οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο άλλους.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις,οι προγραμματιστές λογισμικού έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην βλάψουν τα συμφέροντα των χρηστών και μπορεί να έχουν την υποχρέωση να διορθώσουν σφάλματα ή σφάλματα στο σύστημα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε  την αποποίηση ευθύνης στην άδεια MIT, η οποία σε γενικές γραμμές αποποιείται την ευθύνη για ζητήματα λογισμικού. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν επιβεβαίωσε εάν αυτή η αποποίηση ευθύνης απαλλάσει  τους προγραμματιστές του BTC Network  από την ευθύνη για τη λειτουργία του. Αυτό είναι επειδή:

  • η αποποίηση ευθυνών της άδειας MIT δεν έχει χρησιμοπιηθεί  ποτέ δικαστικά και το δικαστήριο είναι ελεύθερο να αποφασίσει και να δημιουργήσει προηγούμενο.
  • τέτοιες δηλώσεις αποποίησης ευθυνών δεν εντοπίζονται εύκολα όταν χρησιμοποιείται λογισμικό.

Γνώμη του Εφετείου του Ηνωμένου Βασιλείου: Μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι προγραμματιστές οφείλουν ορισμένα νομικά καθήκοντα καταπιστεύματος

Κατόπιν έφεσης, το Εφετείο (το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο στο ΗΒ) ανέτρεψε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν τουλάχιστον αμφισβητήσιμο ότι οι προγραμματιστές οφείλουν νομικά καθήκοντα στους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Το δικαστήριο σημείωσε τον αποκλειστικό έλεγχο του κώδικα λογισμικού Bitcoin από μια μικρή ομάδα προγραμματιστών και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό όλων των κατόχων Bitcoin, που μοιάζει με ευθύνες καταπιστευματικότητας. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι μόνο λίγοι προγραμματιστές έχουν αποκλειστική πρόσβαση στον κώδικα λογισμικού Bitcoin στο GitHub. Για παράδειγμα, εάν ένας κάτοχος Bitcoin παρατηρήσει ένα σφάλμα, δεν μπορεί να το διορθώσει επειδή μόνο οι προγραμματιστές με πρόσβαση μπορούν να το κάνουν και πρέπει να συμφωνήσουν να το κάνουν. Στα μάτια του δικαστηρίου, αυτό είναι μια σαφής άσκηση της de facto εξουσίας των προγραμματιστών. Το δικαστήριο έχασε τελείως το σημείο ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει άλλους να εφαρμόσουν μια διόρθωση στον κώδικα – αυτό είναι μέρος της θεμελιώδης ελευθερίας που συνοδεύει το Ελεύθερο Λογισμικό: εάν οι προγραμματιστές ενός συγκεκριμένου αποθετηρίου αρνηθούν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διορθώσεις, η κοινότητα μπορεί να διαχωρίσει το έργο και να παρακάμψει αυτούς τους προγραμματιστές.

Επιπλέον, ο κώδικας είναι γλώσσα. Η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει την έκφραση και στη γλώσσα του κώδικα του υπολογιστή. Η επιβολή δυσανάλογων καθηκόντων στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού τους αναγκάζει να αλλάξουν τον κώδικά τους, και ως εκ τούτου παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Το δικαστήριο παρατήρησε επίσης ότι οι προγραμματιστές έχουν θετικό καθήκον να διορθώσουν σφάλματα και σφάλματα κώδικα και αρνητικό καθήκον να απέχουν από το να ενεργούν για δικό τους συμφέρον.

Συνοπτικά, η υπόθεση του Tulip εγείρει σημαντικά νομικά ερωτήματα και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Tulip πρέπει να αποδείξει την ιδιοκτησία των υποτιθέμενων κλεμμένων bitcoin σε προκαταρκτική δίκη.

Ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού;

Το κοινό δίκαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (και σε άλλες χώρες) αναπτύσσεται μέσω δικαστικών αποφάσεων και προηγούμενων. Όταν ένα δικαστήριο λαμβάνει μια απόφαση σε μια υπόθεση, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως οδηγός για μελλοντικές υποθέσεις με παρόμοιες περιστάσεις. Τα κατώτερα δικαστήρια πρέπει γενικά να ακολουθούν τα προηγούμενα που ορίζονται από τα ανώτερα δικαστήρια. Τα δικαστήρια σε χώρες κοινού δικαίου τείνουν επίσης να δανείζονται έννοιες και προηγούμενα από άλλες χώρες, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο τοπικό προηγούμενο. Ο νόμος και η νομική βιβλιογραφία σχετικά με τα καθήκοντα των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού είναι υπανάπτυκτα και σχεδόν ανύπαρκτα. Αν η Tulip τα καταφέρει στην υπόθεση της, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα διεθνές νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας τις πύλες σε δικαστικές αγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρήστης Ελεύθερου Λογισμικού θα μπορούσε ενδεχομένως να μηνύσει τους προγραμματιστές για εικαζόμενες παραβάσεις καθήκοντος.

Το διαχειριστικό καθήκον, όπως ισχυρίζεται η Tulip, αναφέρεται στη νομική υποχρέωση ενός προσώπου ή μιας οντότητας να ενεργεί προς το βέλτιστο συμφέρον άλλου μέρους, που συνήθως αναφέρεται ως ο δικαιούχος ή ο εντολέας. Αυτό το καθήκον χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και εξάρτηση από τον καταπιστευματοδόχο να ενεργεί ηθικά και υπεύθυνα για λογαριασμό του δικαιούχου. Υποχρεώσεις διαχείρισης υπάρχουν μόνο σε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις, όπως αυτές των διαχειριστών, των δικηγόρων, των αντιπροσώπων, των εταίρων και των διευθυντών εταιρειών. Η ανάθεση αυτών των καθηκόντων σε προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού είναι άνευ προηγουμένου και δυσανάλογη.

Η παραγωγή Ελεύθερου Λογισμικού, καταλύτης για την τεχνολογική καινοτομία, βασίζεται σε εθελοντικές συνεισφορές. Η επιβολή  διαχειριστικών υποχρεώσεων (ή τυχόν δυσανάλογων υποχρεώσεων) στους προγραμματιστές θα μπορούσε να τους αποτρέψει από τη συμμετοχή σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού, φοβούμενοι νομικές επιπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, όπου οι προγραμματιστές επιλέγουν πιο περιοριστική αδειοδότηση ή απέχουν από την κοινή χρήση του κωδικού τους ή κυκλοφορούν το λογισμικό μόνο σε δικαιοδοσίες όπου δεν υπάρχουν υποχρεώσεις από τον φόβο της δικαστικής διαμάχης. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επίδρασης θα ήταν καταστροφικά. καταπνίγοντας την καινοτομία και δυνητικά αναστέλλοντας την πρόοδο συγκεκριμένων προσπαθειών Ελεύθερου Λογισμικού.

Στην ουσία, εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της Tulip, μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες που μπορεί να είναι επιζήμιες για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Τα δικαστήρια ενδέχεται να επιβάλλουν ενεργό καθήκον στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να επιλύσουν αυτά που τα δικαστήρια θεωρούν προβληματικά ζητήματα.
  2. Στο μέλλον, τα δικαστήρια ενδέχεται να επιβάλουν ενεργό καθήκον στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να μην προκαλούν σφάλματα που επηρεάζουν τους χρήστες. Αυτό μπορεί δυνητικά να εκθέσει τους προγραμματιστές σε δικαστικές αγωγές επειδή απλώς παρατήρησαν ένα σφάλμα ή δεν εντόπισαν ένα σφάλμα.
  3. Τα δικαστήρια μπορούν επίσης να επιβάλλουν υποχρεώσεις στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού που απαιτούν από αυτούς να θέτουν σε κίνδυνο τις εγγυήσεις κρυπτογραφικής ακεραιότητας του λογισμικού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εντολές για την αποδυνάμωση των αλγορίθμων κρυπτογράφησης ή την παροχή πρόσβασης σε κερκόπορτα, υπονομεύοντας άμεσα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του απορρήτου των χρηστών και του απορρήτου των δεδομένων. Τέτοιες εντολές δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο μόνο την αποτελεσματικότητα του λογισμικού κρυπτογράφησης αλλά και τα εργαλεία όπως η ασφαλής διαγραφή αρχείων ή η ανάκτηση δεδομένων.

Η ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού ευδοκιμεί με τις συλλογικές προσπάθειες προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο, που εξελίσσεται συνεχώς. Η αυτονομία των προγραμματιστών που είναι εγγενής στο Ελεύθερο Λογισμικό δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από τον φόβο της άδικης δίκης. Η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη παραμένει σε εγρήγορση για την προστασία από απειλές για την αυτονομία των προγραμματιστών που θα μπορούσαν να καταπνίξουν την καινοτομία. Υπό το πρίσμα αυτών των ανησυχιών, καλούμε τους προγραμματιστές να επιμείνουν στο ανεκτίμητο έργο τους χωρίς φόβο.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

Fedora 40 ReleaseΚυκλοφόρησε η νέα έκδοση, 40, της διανομής Fedora! Μπορείτε να την κατεβάσετε από το επίσημο site, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στα Release Notes και στην επίσημη ανακοίνωση. Διατίθεται σε εκδόσεις για:

  • Workstation
  • Server
  • Cloud

 

Καλά κατεβάσματα!

Στις 11 Απριλίου 2024, ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη έχει γίνει επίσημα μέρος της έννομης τάξης της ΕΕ, καθώς και της έννομης τάξης κάθε κράτους μέλους. Από τη νήσο Μαδέρα έως την πόλη του Ελσίνκι, οι νέες διατάξεις της, οι περισσότερες από τις οποίες θα εφαρμοστούν εντός τριών μηνών, θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία οι δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ θα βελτιώσουν θεμελιωδώς τη διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω να εφαρμόζεται ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη, ο οποίος εκπληρώνει τις εκκλήσεις για καλύτερες, διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ, λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Γιοχάνες Χαν. Ο νόμος αυτός θέτει τις βάσεις για έναν αποτελεσματικό, διασυνδεδεμένο δημόσιο τομέα της ΕΕ και για έναν χωρίς αποκλεισμούς, διαφανή και υπεύθυνο ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη και επεκτείνει την πρόσβαση σε ψηφιακές διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Με 150 εκατ πολίτες της ΕΕ ζώντας σε παραμεθόριες περιοχές και 2 εκατομμύρια άτομα που μετακινούνται μεταξύ κρατών μελών, ο νόμος θα είναι προς όφελος πολλών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων.

Στο μέλλον, τα οφέλη του νόμου θα γίνουν πιο εμφανή μέσω της χρήσης διασυνδεδεμένων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που βασίζονται στη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων. Η αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διπλωμάτων ή επαγγελματικών προσόντων, η ανταλλαγή δεδομένων οχημάτων για οδική ασφάλεια ή πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία, πρόσβαση σε δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, τελωνεία, διαπίστευση δημόσιου διαγωνισμού, ψηφιακές άδειες οδήγησης, εμπορικά μητρώα,… οι υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν με τον νόμο.

Τέσσερις βασικοί πυλώνες 

Η προσέγγιση του νόμου θα είναι η εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν στους ακόλουθους τέσσερις πυλώνες:

  • Η δημιουργία ενός πλαισίου διακυβέρνησης πολλαπλών επιπέδων για τον καθορισμό της ατζέντας διαλειτουργικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για κοινές λύσεις διαλειτουργικότητας.
    Αυτό το πλαίσιο θα διευθύνεται από το Συμβούλιο Διαλειτουργικής Ευρώπης και θα υποστηρίζεται από την Κοινότητα Διαλειτουργικής Ευρώπης.
  • Η εισαγωγή υποχρεωτικών αξιολογήσεων διαλειτουργικότητας για τις διαλειτουργικές ανά σχεδιασμό δημόσιες υπηρεσίες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025. Αυτή η υποχρέωση θα βοηθήσει τους φορείς του δημόσιου τομέα να διερευνήσουν και, όπου χρειάζεται, να αντιμετωπίσουν πτυχές διασυνοριακής διαλειτουργικότητας στη φάση του σχεδιασμού.
    Το συμβούλιο και η Επιτροπή θα παράσχουν τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία. Για αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές αξιολογήσεων, σύντομα θα πραγματοποιηθεί πιλοτική εφαρμογή, στην οποία έχουν εγγραφεί 50 δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ (από τοπικό έως ευρωπαϊκό επίπεδο).
  • Ενσωμάτωση της κοινής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης λύσεων διαλειτουργικότητας μεταξύ της δημόσιας διοίκησης, που υποστηρίζεται από το one-stop-shop for λύσεις «Ευρωπαϊκή Διαλειτουργική πύλη.
    Η εγκατάσταση αυτής της Πύλης θα ξεκινήσει από την πύλη Joinup.
  • Ενισχυμένη υποστήριξη καινοτομίας και πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, των ρυθμιστικών sandboxes για πειραματισμούς πολιτικής, GovTech και έργα υποστήριξης εφαρμογής πολιτικής, για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την κλιμάκωση λύσεων.

Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη λύσεων διαλειτουργικότητας, με τη συμμετοχή ΜΜΕ, ερευνητικών και εκπαιδευτικών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο νόμος, που προτάθηκε από την Επιτροπή, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ψηφιακών πολιτικών. Ο νόμος συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας, όπως η διάθεση του 100% των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο Διαδίκτυο έως το 2030.

Η εφαρμογή του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης (DIGITAL). Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων, ο νόμος αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Fedora Logo
Το Fedora Project είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Fedora Linux, Fedora Linux 40, είναι πλέον διαθέσιμη. Για υπολογιστές, αυτή η έκδοση διαθέτει το GNOME 46 και το KDE Plasma 6 (με χρήση γραφικών Wayland). Διαθέτει επίσης πρόσφατα ενσωματωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσεις σε πολλά πακέτα λογισμικού από ολόκληρο το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι πλήρως ενημερωμένο πριν κάνετε αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση.

CentOS Stream 10 & RHEL 10 branch point

Το Fedora Linux 40 έρχεται γεμάτο με νέες δυνατότητες και αλλαγές. Ωστόσο, αυτή η έκδοση του Fedora Linux είναι επίσης αξιοσημείωτη ως το branch point για το CentOS Stream 10. Το CentOS Stream είναι η επόμενη σημαντική έκδοση της διανομής CentOS Stream κυλιόμενης κυκλοφορίας, η οποία με τη σειρά της γίνεται το θεμέλιο για την επόμενη μεγάλη έκδοση του Red Hat Enterprise Linux , RHEL 10. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ανοδικής καινοτομίας στο Fedora θα αρχίσουν να λειτουργούν downstream με την εταιρική εγγύηση για την οποία είναι γνωστή η RHEL.

Παρουσίαση των Fedora Atomic Desktops

Το Fedora Linux 40 επιστρέφει μια κλασική επωνυμία στους χρήστες του, με μια νέα ανατροπή: παρουσιάζει τα Fedora Atomic Desktops! Όλες οι παραλλαγές του Fedora που βασίζονται σε rpm-ostree, συμπεριλαμβανομένων των Silverblue, Kinoite, Sway και Budgie, θα ομαδοποιηθούν στην επωνυμία Fedora Atomic Desktops. Το λειτουργικό σύστημα Sericea είναι πλέον γνωστό ως Fedora Atomic Sway.

Containers IoT με δυνατότητα εκκίνησης

Στο Fedora Linux 40, μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε container με δυνατότητα εκκίνησης IoT, έναν νέο τρόπο δημιουργίας και παράδοσης περιεχομένου OS-tree μέσω μοτίβων εγγενών στο cloud.

Πρόοδος Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Fedora Linux 40 έχει τώρα δύο πρόσφατα ενσωματωμένα πακέτα AI. Τα PyTorch και ROCm 6 είναι πλέον διαθέσιμα στην πιο πρόσφατη έκδοση, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο μηχανικής μάθησης υψηλής ζήτησης που χρησιμοποιείται ευρέως για την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και άλλες εφαρμογές AI.

Το PyTorch παρέχει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την κατασκευή και τη δοκιμή πολύπλοκων μοντέλων μηχανικής μάθησης. Η τρέχουσα έκδοση επιτρέπει τον υπολογισμό που βασίζεται σε CPU ως πρώτο βήμα για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό εργαλείο. Η υποστήριξη Accelerator έχει προγραμματιστεί για μελλοντικές εκδόσεις. Το ROCm 6 ενεργοποιεί τη νεότερη κορυφαία GPU κέντρου δεδομένων, την AMD Instinct MI300, καθώς και τις προηγούμενες ενεργοποιημένες GPU.

Μεταφορά στη σύγχρονη C

Αυτή η έκδοση του Fedora περιλαμβάνει μια μετάβαση από έναν παλαιότερο μεταγλωττιστή C σε μια πιο σύγχρονη stack C. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Fedora Linux 40 θα έχουν το πλεονέκτημα των σαφέστερων μηνυμάτων σφάλματος αποτυχίας κατασκευής.

Μεμονωμένη, σταθερή εκχώρηση διεύθυνσης MAC για Wi-Fi

Μια νέα δυνατότητα στο Fedora 40 είναι η δυνατότητα εκχώρησης μιας τυχαίας αλλά σταθερής διεύθυνσης MAC στη σύνδεση Wi-Fi ενός χρήστη, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων από τους διαφημιστές και τους χειριστές δικτύου, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σταθερές, αξιόπιστες συνδέσεις στο Wi. -Fi χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητά τους.

Οι εικόνες Cloud Edition είναι πλέον κατασκευασμένες με Kiwi

Το Fedora Cloud Edition έχει μεταφέρει τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων στη χρήση του Kiwi. Αυτό φέρνει το Fedora και το έργο Kiwi πιο κοντά, δημιουργώντας μια εξαιρετική σχέση εργασίας μεταξύ της ομάδας εργασίας μας στο Cloud και των upstream συντηρητών. Επιπλέον, η χρήση του Kiwi για τη δημιουργία των εικόνων cloud θα επιτρέψει στις εικόνες Fedora να δημιουργηθούν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και διανομές χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθούν οι δρομείς, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν το δικό τους καθορισμένο σενάριο στη δημιουργία εικόνων και υποστηρίζει πολλούς τύπους κατασκευής, όπως ISO , ακατέργαστους δίσκους και containers. Η δημιουργία εικόνων δεν ήταν ποτέ τόσο ποικίλη και προσβάσιμη όσο στο Fedora Linux 40.

Ενημερώσεις λειτουργιών

Νέοι μεταγλωττιστές και εργαλεία

Τόσο το LLVM/Clang όσο και η αλυσίδα εργαλείων GNU έχουν ενημερωθεί σε νέες εκδόσεις, φέρνοντας στους χρήστες τις πιο πρόσφατες δυνατότητες, βελτιώσεις, ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων.

KDE Plasma 6

Το KDE Plasma έχει πλέον αναβαθμιστεί στην έκδοση 6! Αυτή η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στις προσφορές για φορητές συσκευές και επιτραπέζιους υπολογιστές και το stack είναι χτισμένο σε Qt 6, που σημαίνει σημαντικές αναβαθμίσεις σε QML & Qt Quick και υποστήριξη για Vulkan.

Podman 5

Η τελευταία έκδοση του Podman είναι διαθέσιμη στο Fedora Linux 40! Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να έχουν ευκολότερο χρόνο στη διατήρηση των αρχείων container.conf και μια καλύτερη εμπειρία CLI, για να αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα αυτής της ενημέρωσης.

Ταχύτερες ενημερώσεις πακέτων

Ο διαχειριστής πακέτων DNF πλέον εντοπίζει πότε απαιτούνται πλήρη μεταδεδομένα λίστας αρχείων και δεν τα κατεβάζει διαφορετικά. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την κατανάλωση μνήμης και CPU.

Η Python 3.7 αποσύρεται

Το πακέτο Python 3.7 αποσύρεται σε αυτήν την έκδοση, με ημερομηνία λήξης ζωής να έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Fedora 40
Το Fedora Linux 40 είναι διαθέσιμο για λήψη τώρα. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη το Fedora Linux, ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες αναβάθμισης (τερματικό ή γραφικό τρόπο). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες δυνατότητες στο Fedora Linux 40, ανατρέξτε στις σημειώσεις έκδοσης. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, επισκεφτείτε το φόρουμ υποστήριξης χρηστών Ask Fedora, το οποίο περιλαμβάνει μια κατηγορία για συνήθη προβλήματα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024», το οποίο υλοποιήθηκε παράλληλα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, στις 20 και 21 Απριλίου 2024.

Το Hackathon for Health and Wellness Crete 2024 ήταν μία πρωτοβουλία στην οποία επιχειρήσεις, start-ups, δημόσιοι υπάλληλοι, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της Ευεξίας, τόσο στον Δημόσιο Τομέα όσο και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης / Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ITE) / Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH), τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση (GR digiGOV-innoHUB) και το Elevate Greece.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο Μαραθώνιο Καινοτομίας διαγωνίστηκαν 17 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις ομάδες για την προσπάθεια τους να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν μια καινοτόμα και βιώσιμη ιδέα.

Με πολλή συγκίνηση και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων, το απόγευμα της Κυριακής 21/04, υβριδικά σε Ηράκλειο και Αθήνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Θεοφάνης Ματσόπουλος.

Βραβεία Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Απονεμήθηκαν βραβεία στις τρεις ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία κατά την κρίση της Κριτικής Επιτροπής.

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Σενετάκη στην Ομάδα 411, νεοσύστατη επιχείρηση Grandmama, με μέλη της την Βίκυ Κλήμη – Chief Executive Officer, τον Γιώργο Λίβα – Chiet Technology Officer, την Βάσια Κοντού – Chief People Officer, η οποία συμμετείχε από το χώρο της Θερμοκοιτίδας / Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας ΘΕΑ (Αθήνα). Η ιδέα τους αφορά σε μια ολοκληρωμένη λύση για τη σύνδεση των ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και ασθενών με ειδικά εκπαιδευμένους και αξιόπιστους φροντιστές και νοσηλευτές μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, στην Ομάδα 420 νεοσύστατη επιχείρηση MEDIPASS, με μέλη της Effie Salta – Co-Founder | UX και τον Alex Mitsis – Software Engineer, οποία συμμετείχε από το χώρο της Θερμοκοιτίδας / Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας ΘΕΑ (Αθήνα). Η ιδέα τους αφορά στην φροντίδα της γονιμότητας μέσω μίας πρωτοποριακής πλατφόρμας

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριο Ταβερναράκη, στην oμάδα  της μικρομεσαίας επιχείρησης Physiopal με εκπρόσωπό της τον Γιάννη Τσουβαλάκη – Φυσιοθεραπευτής. Η ιδέα της εστιάζει σε ηλικιωμένους, άτομα σε ανάρρωση που εκτελούν ασκήσεις φυσιοθεραπείας και αρχάριους

Απονεμήθηκαν και μη χρηματικά βραβεία, που αφορούν σε υπηρεσίες από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (STEPC) του ΙΤΕ, τη Θερμοκοιτίδα / Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) και το Cluster HDHC στις εξής διαγωνιζόμενες ομάδες:

  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Εφαρμογή για κινητά, για αυτοδιαχείριση της ΠΑΝ,  υπηρεσίες από STEPC
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης αποθεμάτων με RFID, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» ,υπηρεσίες από το STEPC.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Dermacare ,υπηρεσίες από το STEPC.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο grandmama μ υπηρεσίες από τη Θ.Ε.Α.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο medipass , υπηρεσίες από τη Θ.Ε.Α.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο PhysioPal, υπηρεσίες από τη Θ.Ε.Α.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Dermacare,  υπηρεσίες από το Cluster HDHC.
  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Μητρώο Ασθενών με χρόνια αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα,  υπηρεσίες από το Cluster HDHC.

Επίσης, απονεμήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΕΣ, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, Έπαινος στην πιο διακεκριμένη ομάδα δημοσίων λειτουργών, ήτοι:

  • Στην ομάδα με διακριτικό τίτλο Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης αποθεμάτων με RFID, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο»

Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα (3.500€, 1.800€ και 700€ για το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αντίστοιχα), καθώς και τιμητικά δώρα από το Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης), την Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Ε.Β.Ε.Α. και το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC).

Κριτική Επιτροπή Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Τα Μέλη Κριτικής Επιτροπής  

  • κ. Γυπάκης Αντώνιος αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έρευνας και Καινοτομίας της ΓεΓΕΚ, ως συντονιστής),
  • κ. Κοκκάλας Χρήστος (Προϊστάμενος Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Καινοτομίας, Γ.Δ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Υπουργείο Εσωτερικών),
  • κ. Ματσόπουλος Φάνης (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.),
  • κ. Μελίδης Αλέξανδρος (Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών– ΕΕΛΛΑΚ),
  • κ. Παπαδεράκης Αντώνιος (Ειδικός Σύμβουλος Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης),
  • κ. Σπανάκης Εμμανουήλ (Ιδρυτής COO της TRAQBEAT, Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ι.Τ.Ε., Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης) και
  • κ. Τζίτζικας Ιωάννης (Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε.).
Μέντορες Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Οι Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου στις εγκαταστάσεις του  ΙΤΕ

  • Καραντώνης Ηρακλής (Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας),
  • Κουτσιούλης Δημήτρης (Διευθύνων Σύμβουλος ENZYQUEST IKE),
  • Κυπριωτάκης Γιώργος (Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων & ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων),
  • Μακριδάκη Μαρία (Υπεύθυνη Καινοτομίας & Επιχειρηματικής Ανάπτυξής), 
  • Μαυρογιάννης Γιάννης (Οικονομολόγος MBA, Σύμβουλος Ανάπτυξης),
  • Μπελούκας Ιωσήφ (Διευθυντής , Dataend analytics Leader, PWC),
  • Πετσετάκης Παντελής (Ορκωτός Λογιστής & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Premium Audit ΑΕ),
  • Στρατάκης Μανώλης (Σύμβουλος καινοτομίας & Προσωπικής Εξέλιξης INNOBATICS),
  • Τζαγκαράκης Μιχάλης (Διευθύνων Επικοινωνίας & Marketinf Super Market Χαλκιαδάκης).

Οι Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου στις εγκαταστάσεις της Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντής νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.):

  • Νεκτάριος Πολυχρονίου, Δικηγόρος, Νομικές Υπηρεσίες,
  • Βασιλική Μουρελά, Σύμβουλος επιχειρήσεων,
  • Λέα Φιλιπποπούλου, Business Development Manager, Διευθύνουσα Σύμβουλος Prisma Consulting,
  • Μάνος Σοφιανόπουλος, Χημικός Μηχανικός Project Manager,
  • Πέτρος Ποδάρας, Μηχανικός Πληροφορικής, Δημήτρης Καρύδης, Senior Advisor,
  • Αντώνης Λιβιεράτος, Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Χρήστος Βαΐτσης, Σύμβουλος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Γεωργάκης, Σύμβουλος Digital Marketing,
  • Στυλιανός Μαγουλάς, Σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά και φορολογικά,
  • Ευαγγελία Τζανουδάκη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων,
  • Ιωάννης Σουλιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης,
  • Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece,
  • Ναταλία Δεληγιώργη, Coach Trainer,
  • Σπύρος Καπετανάκης, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, GR digiGOV-innoHUB.
  • Γιάννης Βρέτταρος (Ομάδες εργασίας ΕΕΛΛΑΚ)
  • Κίρκη Σχίζα, Σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας.
Οι Συνδιοργανωτές και η Οργανωτική Επιτροπή του Hackathon for Health and Wellness Crete 2024 ευχαριστεί θερμά:
  • Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής τα οποία αξιολόγησαν τις προτάσεις των διαγωνιζόμενων Ομάδων
  • Τους Μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ/Ηράκλειο και της Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντή νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) 
  • Την ομάδα εθελοντριών/ εθελοντών, σε Ηράκλειο και Αθήνα που συνέβαλλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.
  • Τα στελέχη από το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης (ΙΒΟ), του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (STEP-C)  και από όλους τους συνδιοργανωτές του Μαραθωνίου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του διαγωνισμού.

Πηγή: https://ibo.crete.gov.gr/hackathon-for-health-and-wellness-crete-2024-v

Oλοένα και περισσότερο η Ευρώπη μετασχηματίζεται από Ευρώπη των κρατών σε Ευρώπη των Περιφερειών και τελικά σε Ευρώπη των πόλεων.

Αυξάνονται οι πρωτοβουλίες Δημοτικών αρχών που ζητούν απευθείας χρηματοδοτικά εργαλεία, υπογράφουν διακηρύξεις για τοπικές πολιτικές που παρακάμπτουν τις πολιτικές των Εθνικών κυβερνήσεων κά.

Στον τομέα των δικαιωμάτων των πολιτών υπάρχει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ o οποίος βοηθούμενος από τοπικές αρχές και εμπειρογνώμονες δημιούργησε τον οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις πόλεις.

Άρα για να αξιολογήσουμε αν μια πόλη λειτουργεί ως πόλη “των ανθρώπινων δικαιωμάτων” μπορούμε να ανατρέξουμε στον παραπάνω οδηγό που είναι δομημένος σε τρεις άξονες.

  • Δεσμεύσεις
  • Δομές 
  • Εργαλεία

Έχουν λοιπόν στα χέρια τους οι Δημοτικές αρχές ένα εργαλείο δημιουργίας πολιτικών αλλά και οι πολίτες αξιολογούν τις Δημοτικές αρχές στηριζόμενοι σε γραπτές δεσμεύσεις υποχρεώσεων.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις πόλεις.

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/

Το Moodle, ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάθησης ανοικτού κώδικα, παρουσίασε πρόσφατα την τελευταία πιστοποιημένη ενσωμάτωσή του – το Element, μια ασφαλής και κυρίαρχη πλατφόρμα επικοινωνίας σχεδιασμένη ειδικά για τον εκπαιδευτικό τομέα. Αυτή η ενσωμάτωση Αυτή η ενσωμάτωση αποκαλύπτει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων, εδραιώνοντας περαιτέρω τη δέσμευση του Moodle για την παροχή ενός ασφαλούς και διαδραστικού μαθησιακού περιβάλλοντος.

Element: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επικοινωνίας

Το Element, επίσης γνωστό ως Element Server Suite, λειτουργεί ως ένα συνδυασμένο εργαλείο messenger και συνεργασίας. Ενσωματώνει φωνητικές και βιντεοκλήσεις με βάση το ανοιχτό πρωτόκολλο επικοινωνίας Matrix, προσφέροντας μια ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία. Η πλατφόρμα μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου αυτοεξυπηρετούμενη ή να παρέχεται ως φιλοξενούμενη υπηρεσία, παρέχοντας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα την ευελιξία να διατηρούν την ψηφιακή κυριαρχία και τις ασφαλείς επικοινωνίες.

Βασικά χαρακτηριστικά της ενσωμάτωσης του Element και του Moodle

  1. Φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον εργασίας: Το Element προσφέρει μια ομαλή εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων και συνεργασίας, επικεντρωμένη σε διαισθητικές λειτουργίες φωνής και βίντεο. Είναι βελτιστοποιημένο για χρήση τόσο σε κινητές συσκευές όσο και σε επιτραπέζιους υπολογιστές.
  2. Σχεδιασμός με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής: Με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, το Element δίνει προτεραιότητα σε εμπιστευτικές συνομιλίες με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
  3. Πλήρης οργανωτικός έλεγχος: Η πλατφόρμα παρέχει ισχυρό διαχειριστικό έλεγχο, επιτρέποντας στα ιδρύματα να διαχειρίζονται την ταυτότητα και την πρόσβαση, τον έλεγχο και τη μετριοπάθεια με ευκολία, εξασφαλίζοντας ένα δομημένο και ασφαλές χώρο μάθησης.
  4. Ευελιξία εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας: Το Element προσφέρει ευέλικτες επιλογές ομοσπονδίας, επιτρέποντας την εσωτερική χρήση ή τη σύνδεση με εξωτερικές οντότητες, όπως άλλα σχολεία ή γονείς.
  5. Συγχρονισμός ομάδων: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν δωμάτια συνομιλίας βασισμένα στο Matrix για την επικοινωνία στα μαθήματα, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προστίθενται αυτόματα ως μέλη του δωματίου.
  6. Ανοιχτός κώδικας και πρωτόκολλο Matrix: Δεσμευμένο στις αρχές του ανοικτού κώδικα, το Element βασίζεται στο πρότυπο Matrix, προωθώντας την ανοικτή, διαλειτουργική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.

Σχετικά με το Element

Το Element, το οποίο ιδρύθηκε από την Amandine Le Pape και τον Matthew Hodgson, υποδεικνύει μια αποκεντρωμένη και ευέλικτη πλατφόρμα επικοινωνιών που βασίζεται στο ανοιχτό πρότυπο Matrix. Παρέχει σε άτομα και οργανισμούς την ανεξαρτησία να επικοινωνούν με ασφάλεια. Το Element θεωρείται μια εναλλακτική λύση με κυρίαρχα δεδομένα σε σχέση με τις κύριες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, προσφέροντας ολοκληρωμένη εποπτεία και έλεγχο που χαρακτηρίζει ένα εταιρικό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση με το Element ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αφοσίωση του Moodle να παρέχει ένα ασφαλές, ελκυστικό και διαδραστικό μαθησιακό περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας την ισχυρή πλατφόρμα επικοινωνίας του Element, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Moodle μπορούν πλέον να βιώσουν ένα νέο επίπεδο ψηφιακής κυριαρχίας και ασφάλειας στις εκπαιδευτικές τους επιδιώξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Element και την ενσωμάτωσή του με το Moodle, επισκεφθείτε τη σελίδα Certified Integration του Element, ξεκινώντας την επόμενη εποχή ασφαλούς και κυρίαρχης επικοινωνίας στο εκπαιδευτικό τοπίο.

Πηγή: https://moodle.com/news/moodle-certified-integration-element-enhanced-communication/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
21/03/2024 – 31/05/2024
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2024
22/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Basics of Remote Sensing for Educators 2024
22/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
Hannover Messe 2024
Messegelände Hannover, Hannover
22/04/2024 – 24/04/2024
Ολοήμερο
PyCon DE & PyData Berlin 2024
Berlin Congress Center, Berlin
23/04/2024 – 24/04/2024
Ολοήμερο
Infobip Shift Miami
Perez Art Museum, Miami Florida
23/04/2024
Ολοήμερο
PHP[TEK] 2024
Sheraton O’Hare Hotel, Illinois
23/04/2024 – 25/04/2024
Ολοήμερο
Το Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024
Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Αθήνα
23/04/2024
10:00 – 14:30
Harnessing the power of data to tackle AMR -EOSC
SwissCore office, Brussels
23/04/2024
11:00 – 13:00
Third Working Group webinar on the revision of GeoDCAT-AP
23/04/2024
18:00 – 20:30
#online event: Design Thinking Training Workshop 2024
23/04/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
23/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα «Διαχείριση και εγκατάσταση Πολλαπλών Λειτουργικών Συστημάτων στον ίδιο Υπολογιστή»
24/04/2024 – 25/04/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Data Innovation Summit
24/04/2024
Ολοήμερο
#online event: Cloud Day
24/04/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Bosnia and Herzegovina 2024 | hosted by University of Mostar
University of Mostar, Mostar
24/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
OPERAS Conference 2024
II Palaces, Zadar
24/04/2024
12:00 – 13:30
#online event: The Adoption of Persistent Identifiers in MENA: Challenges and Opportunities
24/04/2024
13:00 – 16:00
#hybrid event: Join the GovTech Startup Challenge – Revolutionizing Public Procurement Across Europe!
National Library of Lithuania, Vilnius
25/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
AndroidMakers by droidcon
The Belfry of Montrouge, Montrouge
25/04/2024 – 26/04/2024
Ολοήμερο
EcoCompute Conference 2024
House of Communication, Munich, Germany, München
25/04/2024
Ολοήμερο
online event: WHAT’S KEEPING THESE CISOS AWAKE AT NIGHT? A FIRESIDE CHAT
25/04/2024
10:00 – 13:30
#online event: ECS Cluster Event
25/04/2024
15:00 – 16:30
Webinar: “The Open Gov Challenge in Europe”
25/04/2024
19:00 – 21:00
Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release Event – IEEE Student Branch of University of Western Macedonia, Kastoria
Αίθουσα Β1 – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Kastoria
25/04/2024
20:00 – 21:00
Conf42 Golang 2024 – Online
26/04/2024 – 28/04/2024 Ολοήμερο Penguicon 2024
Ann Arbor Marriott Ypsilanti at Eagle Crest, Michigan
26/04/2024 – 28/04/2024
Ολοήμερο
Unix Friends and Users Campus
Furtwangen University, Furtwangen
26/04/2024
09:30 – 15:00
Συνάντηση Εργασίας για την καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση στο Δημόσιο Τομέα
Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αιγάλεω
27/04/2024
Ολοήμερο
FLISOL 2024
27/04/2024
11:00 – 14:00
AI & Εκπαιδευτικοί
Αμφιθέατρο AGORA (Πάρκο Καινοτομίας Joist), Λάρισα
28/04/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά Διαδικτυακά μαθηματα «Γνωστοί και άγνωστοι “ήρωες”: Οι πρωτοπόροι στην ιστορία των υπολογιστών»
Στις 12 Απριλίου 2024, από τις 10:00 έως τις 11:30 CET, το Data.europa Academy φιλοξένησε το διαδικτυακό σεμινάριο «Διαχείριση προσωπικών δεδομένων και αλτρουισμός: πώς και πότε τα άτομα εξουσιοδοτούνται να λαμβάνουν αποφάσεις κοινής χρήσης δεδομένων;», ολοκληρώνοντας μια σειρά σχετικά με τον Νόμο Διακυβέρνησης Δεδομένων (DGA).Η πρώτη συνεδρία εμβάθυνε στο νομικό πλαίσιο της DGA, με στόχο ... Read more

Το Φοιτητικό Παράρτημα του IEEE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu παρουσιάζουν το event “Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release”.

Το event θα λάβει χώρα στην αίθουσα Β1 του πανεπιστημίου μας στις 25 Απριλίου του 2024 και ώρα 19:00.

Στο “Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release Event” θα πραγματοποιηθούν:

  1. Παρουσίαση της ομάδας Kastoria Linux Society από τον Μάριο Ρούσσο, Coordinator του Kastoria Linux Society
  2. Παρουσίαση του Ubuntu 24.04 από τα μέλη του Kastoria Linux Society
  3. Live Παρουσίαση του Ubuntu 24.04 Noble Numbat από τα μέλη του Kastoria Linux Society
  4. Ιστορική Αναδρομή της Κοινότητας του ubuntu-gr από τον Δημήτρη Ντούλα, Μεταπτυχιακό φοιτητή του ΔΠΜΣ Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες, Ubuntu Member και Διαχειριστής της επίσημης σελίδας ubuntu-gr.org και forum.ubuntu-gr.org.
  5. Χρήση του Linux και του Ελεύθερου Λογισμικού κατά τη διάρκεια των σπουδών από τον Δημήτρη Ντούλα, Μεταπτυχιακό φοιτητή του ΔΠΜΣ Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες, Ubuntu Member και Διαχειριστής της επίσημης σελίδας ubuntu-gr.org και forum.ubuntu-gr.org.

Το event αναμένεται να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μάθηση, δικτύωση και συζήτηση για την ανοικτή τεχνολογία και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον οργανισμό μέσω email στη διεύθυνση ieeesbkastoria@uowm.gr  και στα Social Media της ομάδας: @ieeesbkastoria

Σας προσκαλούμε να μας συνοδεύσετε και να μοιραστείτε την εμπειρία μαζί μας!

Board of IEEE Student Branch of University of Western Macedonia, Kastoria

Το Φοιτητικό Παράρτημα του IEEE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu παρουσιάζουν το event “Ubuntu 24.04 Noble Numbat Release”. Το event θα λάβει χώρα στην αίθουσα

Το τέταρτο Bitcoin Halving είναι πλέον γεγονός με το Block 840.000 να δημιουργείται από το mining pool ViaBtc.

Από το επόμενο block και για 4 χρόνια το reward στους miner για την εύρεση και δημιουργία νέων block θα είναι 3.125btc από τα 6.25 που ήταν μέχρι πρίν το halving.

Το αξιοσημείωτο στο halving block ήταν τα πολύ υψηλά fee του που έφτασαν τα 37.726btc με 3.050 συναλλαγές καθώς πάρα πολλοί προσπάθησαν να γίνουν μέρος με μια συναλλαγή σε αυτή την ιστορική στιγμή για την τεχνολογία του Bitcoin.

Το Bitcoin halving είναι μια διαδικασία που βρίσκεται προγραμματισμένη από το Satoshi Nakamoto στο πυρήνα του κώδικα του ψηφιακού νομίσματος με μείωση της παραγωγής bitcoin ανά block στο μισό. Το halving συμβαίνει κάθε 4 περίπου χρόνια η για την ακρίβεια κάθε 210000 block.

The post Το τέταρτο Bitcoin Halving είναι γεγονός first appeared on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ελλάδα 2.0 – Χ ημίχρονο, Άσο τελικό

Εισαγωγή

Με αφορμή το ζήτημα που επικρατεί στην επικαιρότητα, για την παραβίαση ή μη των προσωπικών δεδομένων των απόδημων Ελλήνων καθώς και ζητημάτων που έχουν προκύψει στο παρελθόν με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, γίνεται εμφανής η ανάγκη εξέτασης του επιπέδου της διαφάνειας στις διαδικασίες του κράτους. Μία τέτοια συζήτηση γίνεται ακόμα πιο αναγκαία αν αναλογιστούμε τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Big Data. 

Ο Αλγόριθμος

Στην εποχή των Η/Υ και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οι αλγόριθμοι παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην ζωή μας. Αλγόριθμοι μας συστήνουν τι ταινίες να δούμε στο Netflix, τι μουσική να ακουσουμε στο Spotify, τι video να δούμε στο YouTube, τι ενημέρωση θα λάβουμε από το διαδίκτυο. Λίγοι όμως έχουν αναρωτηθεί «Τι είναι ο αλγόριθμος». Αν και η αναφορά στον “αλγόριθμο” γίνεται με τρόπο που δημιουργεί έναν αέρα μυστικισμού γυρω απο τον όρο, σαν ένα ξόρκι που γνωρίζει μονο μια ειδική κάστα της κοινωνιας, η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. 

Η Wikipedia ορίζει τον αλγόριθμο ως «μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος». Με απλά λόγια, ένας αλγόριθμος είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε έναν στόχο. Τους αλγόριθμους τους συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Εάν έχετε ακολουθήσει οδηγίες για να φτάσετε στον προορισμό σας απο GPS, τότε έχετε εκτελέσει έναν αλγόριθμο. Εάν σας έχουν ρωτήσει «πώς μπορώ να φτάσω στο … », τότε έχετε δημιουργήσει έναν αλγόριθμο. Δηλαδή έχετε ορίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να φτάσει στον προορισμό του.

Το λογισμικό

Με παρόμοιο τρόπο οι Η/Υ χρησιμοποιούν τους αλγοριθμους για να εκτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες. Όταν για παράδειγμα σε έναν λογισμικό επεξεργασίας κειμένου επιλέγετε ένα κείμενο και κάνετε κλικ στο «Β», ο Η/Υ ανασύρει τις οδηγίες, τον αλγόριθμο δηλαδή, και σχεδιάζει με έντονη γραφή τον εν λόγω κείμενο. Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους αλγοριθμων χρησιμοποιούμε τη λέξη κώδικας. Κατα συνέπεια, ο κώδικας μιας εφαρμογής δεν είναι τίποτα άλλο παρα η κωδικοποίηση των βημάτων για την επίλυση ενός προβλήματος σε μορφή κατανοητή από τον Η/Υ.

Η κατανόηση αυτής της ιδέας είναι καίριας σημασίας καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διακρίνουμε το λογισμικό σε 2 κύριες κατηγορίες. Η μια κατηγορία είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η άλλη το λογισμικό κλειστού κώδικα. Η διαφορά των δυο έγκειται στο δικαίωμα ενος χρήστη να διαβάσει ή ακόμα και να επεξεργαστεί τον κώδικα της εφαρμογής.

Στην περίπτωση του λογισμικού κλειστού κώδικα, οι εντολές / οι οδηγίες / ο αλγόριθμος του λογισμικού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η μη ενδεδειγμένη χρήση του προγράμματος, όπως αυτή ορίζεται από την άδεια χρήσης (EULA), από την πλευρά του χρήστη μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες καθώς καταπατείται η πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας. Επι της ουσίας, ένας χρήστης μπορεί να έχει αγοράσει ένα λογισμικό αλλα αυτο δεν σημαίνει ότι αυτό του ανήκει. Αντιθέτως, στο λογισμικό ανοικτού κώδικα οι εντολές / οι οδηγίες / ο αλγόριθμος όχι μόνο είναι διαθέσιμες για προβολή από τον χρήστη αλλα, με την κατάλληλη άδεια χρήσης, ο κώδικας μπορεί να τροποποιηθεί κατα το δοκούν ετσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι τροποποιήσεις αυτές μπορούν να αναδημοσιευτούν για να χρησιμοποιηθουν απο άλλους χρήστες με παρόμοιες ανάγκες.

Η ικανότητα διαχωρισμού του κώδικα από την κατασκευάστρια εταιρεία, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και χρήσης της εφαρμογής πέρα απο τα φυσικά ή τεχνητά όρια της εταιρείας. Στο ενδεχόμενο που η κατασκευάστρια εταιρεία πάψει να υπάρχει, το λογισμικό που έχει παράξει θα σταματήσει να υποστηρίζεται. Συνεπώς, εφόσον αναλύουμε το ζήτημα απο την πλευρά της ψηφιακής διακυβέρνησης, το κράτος είτε θα πρέπει να έχει στην κατοχή του απαρχαιωμένο λογισμικό που είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις ή να διεξάγει διαγωνισμό για νέο λογισμικό που όμως καλύπτει παρόμοιες ανάγκες.

Τα δεδομένα

Ένας αλγόριθμος από μόνος του δεν μπορεί να έχει κάποια πρακτική αξία. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με τα απαραίτητα δεδομένα. Σε αυτό το σημείο, για τις ανάγκες του άρθρου, θα γίνει λόγος για δύο κατηγορίες: τα προσωπικά δεδομένα και τα ανοιχτά δεδομένα. Καθώς το παρών δεν αναλύεται από νομικής άποψης δεν θα γίνει προσπάθεια ανάλυσης των ανωτέρω εννοιών. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε, όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, είναι η διαφορά μεταξύ του λογισμικού και των δεδομένων. 

Για την δημιουργία ενός λογισμικού, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τα ίδια τα δεδομένα. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τη δομή τους. Για παράδειγμα, είναι γνωστή η δομή των στοιχείων που υπάρχουν σε μια αστυνομική ταυτότητα π.χ όνομα, επίθετο κλπ. Όμως τα στοιχεία αυτα καθαυτα της ταυτότητας ενος συγκεκριμένου πολίτη αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Έχοντας κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ κώδικα και δεδομένων μπορεί να γίνει υιοθετηση του λογισμικό ανοιχτού κώδικα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διαρροής προσωπικων δεδομένων των χρηστών εξαιτίας της δημοσιευσης του υποκείμενου κώδικα. 

Επιπρόσθετα, η ανάγκη για επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο επιτάσσει την συνεργασία μεταξύ πολλών ανομοιογενών τμημάτων της κοινωνίας. Διαχρονικά η πρόοδος, δηλαδή η δημιουργία νέας γνώσης, ειναι συνυφασμενη με τη μετάδοση της στο κατα δυναμιν ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Απόδειξη αυτής της πρότασης αποτελεί η επίδραση που εχει η συνεργασία ερευνητικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο αλλα και η δημοσίευση των ερευνών αυτών σε δημόσια μέσα (επιστημονικά περιοδικά,  ιστοσελίδες κλπ). Σε αυτό τον σκοπό μπορoούν να επιστρατευτούν τα «ανοιχτά δεδομένα». Αν διαχειριζόμαστε την πληροφορία ως ένα κοινό αγαθό, τότε θα μπορούσαμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε καινούργια πεδία έρευνας, αλλα και να υπερκεράσουμε εμπόδια που τίθενται στους μη έχοντες πρόσβαση σε αυτην την πληροφορία.

Η μετάβαση

Ένας λογικός προβληματισμός που προκύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο το λογισμικο ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται από κρατικές οντότητες θα αναπτύσσεται και θα συντηρείται. 

Μια προτεινόμενη λύση είναι να τροποποιηθεί ελαφρώς το νομικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς λογισμικού. Σε κάθε διαγωνισμό που ανακοινώνεται θα μπορούσε η κατασκευάστρια εταιρεία να υποχρεούται να διαθέτει τον παραγόμενο κώδικα σε ένα δημόσιο αποθετήριο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια υβριδική λύση που αντλεί τα προνόμια της κεντροποιημένης ανάπτυξης, όπως η συγκρότηση πόρων για ένα έργο, καθώς και αυτά της κοινότητας ανοικτού λογισμικού, όπως μηδενικό/μικρό κόστος ανάπτυξης, διαφάνειας, ασφάλειας. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε σαν πολίτες να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του κρατικού μηχανισμού, την μείωση του κόστους για την ανάπτυξη λογισμικού που βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, την αύξηση ποιότητας του λογισμικού και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δρα ως επιταχυντής της καινοτομίας και της ανάπτυξης καθώς και ως αρωγός για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.

Επίλογος

Το ζήτημα του λογισμικού ανοικτού κώδικα δεν έχει μόνο τεχνικές προεκτάσεις. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας αφορά όλους καθώς έχει προεκτάσεις σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Είναι ζήτημα διατήρησης της λαϊκής κυριαρχίας που ορίζεται από το άρθρο 1 του συντάγματος. 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr/

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη σηματοδοτεί μια βασική εξέλιξη για την ενίσχυση του ψηφιακού δημόσιου τομέα της ΕΕ. Ο νόμος αυτός πρόκειται να δημιουργήσει ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων ψηφιακών δημόσιων διοικήσεων, το οποίο όχι μόνο ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία αλλά και επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Στον πυρήνα του, ο νόμος επιβάλλει αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι τροποποιήσεις του συστήματος πληροφορικής ευθυγραμμίζονται με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Η διαφάνεια προωθείται μέσω της δημοσίευσης αυτών των αξιολογήσεων, οδηγώντας τις δημόσιες διοικήσεις προς ενοποιημένα πρότυπα.

Βάσει του νόμου, οι φορείς του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να μοιράζονται λύσεις διαλειτουργικότητας όπως π.χ λογισμικό ανοικτού κώδικα, με στόχο την άρση τεχνικών και οργανωτικών εμποδίων που εμποδίζουν τις διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες. Η «Διαλειτουργική πύλη Ευρώπης» θα συγκεντρώσει την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση αυτών των λύσεων, καταλύοντας τις διοικητικές διαδικασίες και την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών υπηρεσιών. Επιπλέον, δομές διακυβέρνησης όπως το «Διαλειτουργικό Συμβούλιο της Ευρώπης και η κοινότητα θα επιβλέπει την εφαρμογή, ενώ πρωτοβουλίες όπως τα ρυθμιστικά sandboxes θα οδηγήσουν την καινοτομία.

Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κάνουν οικονομία μεταξύ 5,7 δισ. ευρώ και 19,2 δισ. ευρώ μέσω βελτιωμένων αλληλεπιδράσεων με τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι πολίτες θα επωφεληθούν από την εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε 5,5 έως 6,3 εκατ. ευρώ και να απολαμβάνουν βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών και αυξημένη κυβερνητική διαφάνεια, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού και προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα.

Ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων. Με τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού δικτύου ψηφιακών δημόσιων διοικήσεων, προωθεί την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία, διευκολύνοντας τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Δημόσιου Τομέα. Τα ανοιχτά δεδομένα θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη διαλειτουργικότητα, καθώς καθιστούν δυνατή την ευκολότερη πρόσβαση και την κοινή χρήση δεδομένων του δημόσιου τομέα διασυνοριακά. Αυτή η ευθυγράμμιση με τις αρχές των ανοιχτών δεδομένων θα συμβάλει σε μεγαλύτερη διαφάνεια, καινοτομία και αποτελεσματικότητα στον ψηφιακό δημόσιο τομέα, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu