πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) έχει το δικαίωμα να παρέμβει στη νομική προσφυγή της Apple κατά του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. O DMA τέθηκε σε ισχύ από το 2022 και όρισε νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας που πληρούν τις προϋποθέσεις ως «gatekeepers». Οι Gatekeepers ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι οι λεγόμενες βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων των iOS και AppStore της Apple. Οι κανόνες DMA αποσκοπούν στη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και δίκαιης πρόσβασης στην αγορά νέων υπηρεσιών.

Η Apple, ορίζεται ως «gatekeeper» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αμφισβητεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στο λειτουργικό σύστημα και στο κατάστημα εφαρμογών της. Αυτή η υπόθεση εγείρει κρίσιμες ανησυχίες για την ελευθερία λογισμικού, ωθώντας το FSFE να παρέμβει και  να ζητήσει από  την Apple να αναλάβει τις ευθύνες της σύμφωνα με το DMA με τρόπο φιλικό προς τους προγραμματιστές.

Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, η Apple ασκεί μη ισορροπημένη ισχύ σε βασικούς τομείς λογισμικού και συσκευών. Αυτή η κυριαρχία στρεβλώνει σημαντικά τις ψηφιακές αγορές, βλάπτοντας όχι μόνο τον ανταγωνισμό της αγοράς αλλά και την ελευθερία λογισμικού, το ανοιχτό διαδίκτυο και τελικά την ψηφιακή δημοκρατία. Η Apple έχει πάρει μια επιθετική θέση κατά του DMA, προσπαθώντας να αποφύγει τους κανόνες σχετικά με το κατάστημα εφαρμογών και τη διαλειτουργικότητα του λειτουργικού του συστήματος ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση Τ-1080/23).

Το FSFE καλεί να απορριφθεί η υπόθεση της Apple

Το FSFE αντικρούει τη θέση της Apple αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία ρυθμίζεται υπό το πρίσμα του δημόσιου συμφέροντος. Στα επιχειρήματα που παρουσιάζονται, το FSFE υποστηρίζει ότι για λόγους θεμιτού ανταγωνισμού, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προστασίας των καταναλωτών, η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί εντελώς. Ο DMA αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών και μικρότερων προγραμματιστών ελεύθερου λογισμικού, επομένως η Apple πρέπει επίσης ανταγωνίζεται για την εμπιστοσύνη και την ποιότητα των προϊόντων, αντί να παρεμποδίζει εναλλακτικές υπηρεσίες ή να περιορίζει τους χρήστες με πρακτικές κλειδώματος.

Μετά τον ορισμό της ως gatekeeper, η Apple αντέδρασε υποβάλλοντας ένα επίσημο σχέδιο για να «ανοίξει» το App Store και το λειτουργικό της σύστημα για να συμμορφωθεί με το DMA. Ωστόσο, η προσέγγιση της Apple είναι γεμάτη τεχνικά και διαδικαστικά εμπόδια. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους ανταγωνιστές – ειδικά τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού – να εισέλθουν στο οικοσύστημα, που το FSFE, μαζί με εννέα άλλες οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών επισήμαναν ήδη τον περασμένο Ιούνιο.

Περίπτωση ορόσημο για χρήστες και προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού

Εάν το FSFE επιτύχει, οι προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού θα αντιμετωπίσουν λιγότερους περιορισμούς, αποκτώντας τη δυνατότητα να διανέμουν ελεύθερα λογισμικό, να επιτρέπει τo side-loading και να απαιτo;yn διαλειτουργικότητα με τα συστήματα της Apple. Οι χρήστες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής, επωφελούμενοι από τον αυξημένο ανταγωνισμό και την πρόσβαση σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, δυνατότητες και λύσεις. Αυτή η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί ως ορόσημο για την επιβολή του DMA. Το αποτέλεσμά του πιθανότατα θα καθορίσει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι gatekeepers για να θωρακίσουν την κυριαρχία τους στην αγορά. Με την παρέμβαση, το FSFE υπογραμμίζει τη σημασία της προτεραιότητας του δημόσιου συμφέροντος έναντι του εταιρικού συμφέροντος, με στόχο να διασφαλίσει ότι o DMA εκπληρώνει την υπόσχεσή της για άρση των μονοπωλιακών φραγμών, προώθηση της καινοτομίας και παροχή ουσιαστικών εναλλακτικών σε προγραμματιστές και καταναλωτές.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Σε μια μελέτη-ορόσημο που υπογραμμίζει τον διάχυτο ρόλο του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού (FOSS) στη σημερινή ψηφιακή οικονομία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στοιχεία ανοιχτού κώδικα υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες εφαρμογές, ενώ τα πακέτα ειδικά για το cloud δείχνουν την δραματική ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα σε αυτό τον τομέα.

Η έκθεση Census III of Free and Open Source Software  που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, συντάχθηκε από ερευνητές από το Harvard Business School και το Laboratory for Innovation Science στο Harvard (LISH), σε συνεργασία με το Linux Foundation Research και το OpenSSF (Open Source Security Foundation). Η μελέτη βασίζεται σε δύο προηγούμενες απογραφές, προχωρώντας πέρα ​​από τις βιβλιοθήκες λειτουργικών συστημάτων για να εξετάσει στοιχεία σε επίπεδο εφαρμογής που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του σύγχρονου λογισμικού.

Η νέα έκθεση ανέλυσε πάνω από 12 εκατομμύρια instances  χρήσης FOSS σε περισσότερες από 10.000 εταιρείες. Η ερευνητική ομάδα του Harvard-Linux Foundation συνεργάστηκε με κορυφαίες εταιρείες ανάλυσης σύνθεσης λογισμικού (SCA), συμπεριλαμβανομένων των FOSSA, Snyk, Sonatype και Synopsis, συνδυάζοντας ανώνυμα δεδομένα από πολλές πλατφόρμες. Η ανάλυση περιελάμβανε τόσο αυτοματοποιημένες σαρώσεις βάσεων παραγωγικού κώδικα όσο και διεξοδικούς ανθρώπινους ελέγχους των στοιχείων λογισμικού, παρέχοντας πληροφορίες τόσο για την άμεση χρήση των πακέτων FOSS όσο και για τις έμμεσες εξαρτήσεις τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού λογισμικού.

Τα βασικά ευρήματα της απογραφής περιλαμβάνουν:

  • Τα στοιχεία ανοιχτού κώδικα υπάρχουν στο 96% των βάσεων κώδικα.
  • Υπάρχει μια δραματική αύξηση στη χρήση πακέτων για συγκεκριμένες υπηρεσίες cloud.
  • Υπάρχει συνεχής εξάρτηση από την ξεπερασμένη Python 2, εκθέτοντας τα συστήματα σε κινδύνους ασφαλείας.
  • Η υιοθέτηση της γλώσσας Rust αυξήθηκε κατά 500% από την προηγούμενη έρευνα, σηματοδοτώντας μια στροφή προς το memory-safe programming.
  • Η έλλειψη τυποποιημένης ονομασίας για στοιχεία λογισμικού αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας.
  • Μια μικρή ομάδα συνεισφερόντων καθοδηγεί μεγάλα έργα FOSS, θέτοντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα τους.

“Το μεγαλύτερο εύρημα έκπληξη ήταν η σημαντική αύξηση στη χρήση βιβλιοθηκών OSS για πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud”, δήλωσε στο ITPro Today ο David Wheeler, διευθυντής του Open Source Supply Chain Security στο OpenSSF.

Ο Wheeler σημείωσε ότι ενώ η χρήση των υπηρεσιών cloud δεν ήταν νέα όταν έγινε η προηγούμενη ανάλυση Census II, η άνοδος στο Census III είναι αρκετά δραματική. Κατά την άποψή του, υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες αναπτύξεις cloud συχνά ακολουθούσαν μια προσέγγιση ανύψωσης και μετατόπισης – απλώς μεταφέροντας υπάρχουσες εφαρμογές λογισμικού για να εκτελούνται σε σύννεφο – ενώ τώρα το λογισμικό αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ειδικά για να τρέχει σε σύννεφο και να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες διαθέσιμες υπηρεσίες πάνω τους.

Ο κίνδυνος για τα έργα μεμονωμένων συντηρητών

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 40% των κορυφαίων έργων είχαν μόνο έναν ή δύο προγραμματιστές που αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 80% των συνεισφορών. Αυτή η συγκέντρωση των συντηρητών αντιπροσωπεύει μια πιθανή ανησυχία για την ασφάλεια.

Το 2024, ανακαλύφθηκε μια επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού που βασιζόταν στην κοινωνική μηχανική για να εισαγάγει κακόβουλα μια κερκόπορτα στο δημοφιλές πακέτο ανοιχτού κώδικα XZ Utils. Η επίθεση περιελάμβανε την έναρξη μιας εκστρατείας πίεσης στον μοναχικό συντηρητή του έργου για να προσθέσει έναν δεύτερο συντηρητή, ο οποίος αργότερα εισήγαγε την κερκόπορτα. Αυτό το περιστατικό χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης σχετικά με τη συγκέντρωση της ευθύνης στα έργα FOSS και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από τη συντήρηση των έργων από πολύ μικρές ομάδες.

“Ορισμένα έργα έχουν έναν ή λίγους προγραμματιστές και θα θέλαμε να δούμε πολλούς προγραμματιστές σε έργα που χρησιμοποιούνται ευρέως, καθώς η ύπαρξη πολλών προγραμματιστών μπορεί να λειτουργήσει ως έλεγχος για άλλους”, είπε ο Wheeler.

Ο Wheeler σημείωσε ότι η επίθεση στο XZ Utils δείχνει επίσης μια πρόκληση για την οποία εργάζεται το OpenSSF: να διασφαλίσει ότι ο πηγαίος κώδικας που ελέγχεται είναι αυτό που εκτελούν οι άνθρωποι.

«Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα είναι ότι μπορεί να αναθεωρηθεί ευρέως για την αναζήτηση ακούσιων ή σκόπιμων τρωτών σημείων», είπε.

Τούτου λεχθέντος, ο Wheeler σημείωσε ότι η αναθεώρηση δεν βοηθά εάν αυτό που εξετάζεται δεν είναι αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος. Έργα OpenSSF όπως το SLSA και το Sigstore εργάζονται για να σκληρύνουν τη διαδικασία κατασκευής και διανομής, ώστε να διασφαλίσουν ότι ο κώδικας που εκτελούν οι άνθρωποι δημιουργείται από τον πηγαίο κώδικα που εξετάστηκε.

Γιατί η Python 2 εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία της Python 3

Ένα άλλο βασικό εύρημα στην έκθεση είναι η επικράτηση παλαιότερων γλωσσών προγραμματισμού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε πριν από 16 χρόνια, η υιοθέτηση της Python 3 εξακολουθεί να είναι ημιτελής, με ορισμένους τομείς να εμφανίζουν 20-30% χρήση Python 2. Όσον αφορά το πώς οι προγραμματιστές λογισμικού ανοιχτού κώδικα μπορούν να εργαστούν για να βελτιώσουν αυτήν την κατάσταση, ο Wheeler έχει μερικές ιδέες.

«Το μάθημα είναι απλό: Κάντε εξαιρετικά εύκολη την ενημέρωση σε νέες εκδόσεις», είπε. “Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι νέες εκδόσεις θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατές με παλαιότερες εκδόσεις — ειδικά την προηγούμενη έκδοση. Η διασφάλιση της συμβατότητας προς τα πίσω μπορεί να απαιτεί επιπλέον προσπάθεια προγραμματιστή, αλλά είναι σχεδόν πάντα η σωστή προσέγγιση.”

Διαβάστε όλη την μελέτη εδώ

Πηγή άρθρου: https://www.itprotoday.com

Αγαπητά μέλη της WordPress κοινότητας,Με την ολοκλήρωση μιας ακόμη δημιουργικής χρονιάς, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια συνολική αποτίμηση των δράσεών μας και να…

The post After WordCamp Larissa 2024 and Upcoming events appeared first on WordPress Greek Community.

Το πρώτο συνέδριο με θέμα το Qt framework στην Ελλάδα επιστρέφει και θα λάβει μέρος στις 5 Δεκεμβρίου στο Impact Hub Athens στις 18:00.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στη σελίδα του event: https://qtgreece.extenly.com/. Η είσοδος θα είναι δωρεάν αλλά η εγγραφή απαραίτητη καθώς η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη.

Η πρώτη έκδοση των βραβείων Best Cases Public Sector Tech Watch πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο GovTech Connect Assembly στις Βρυξέλλες. 

Η Επιτροπή Αξιολόγησης επιβραβεύσε την πόλη του Ελσίνκι (Φινλανδία) και το ισπανικό «Υπουργείο Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με τα Δικαστήρια» για τις πρωτοποριακές αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις τους προς υποστήριξη του δημόσιου τομέα.

Ο Δήμος του Ελσίνκι κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία « Κυβέρνηση προς κυβέρνηση» (G2G) για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που βελτιώνουν τις εσωτερικές διαδικασίες στον δημόσιο τομέα. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το πολεοδομικό έργο Reimagining Helsinki δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες πιθανών εξελίξεων στους δρόμους. 

Το έργο δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με όλα τα δημογραφικά στοιχεία εκ των προτέρων σχετικά με τους μελλοντικούς μετασχηματισμούς της γειτονιάς τους και τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με πιο διαδραστικό και προσβάσιμο τρόπο. Δύο δρόμοι έχουν ήδη μεταμορφωθεί με επιτυχία. 

Το ισπανικό «Υπουργείο Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με τα Δικαστήρια» κέρδισε την κατηγορία βραβείο από κυβέρνηση σε πολίτη (G2C) για τη λύση blockchain για την προσέγγιση των δραστηριοτήτων δικαιοσύνης με τους πολίτες. 

Μέσω μιας εικονικής επιφάνειας εργασίας ψηφιακής διαμεσολάβησης (EVID), οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τις δικαστικές διαδικασίες τους στο διαδίκτυο και να παρίστανται σε εξ αποστάσεως ακροάσεις με πλήρεις εγγυήσεις νομικής ασφάλειας. Στα τέλη Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 370,000 αυτού του είδους εικονικές συνεδριάσεις.

Τέσσερεις τιμητικές αναφορές

Προς τιμήν των πολλών άλλων έργων αναδυόμενης τεχνολογίας που υλοποιούνται στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, τέσσερα άλλα έργα έλαβαν επίσης ειδικές αναφορές από την κριτική επιτροπή. Πρόκειται για: 

EMI Έξυπνη απασχόληση: μια νέα ψηφιακή λύση από το Υπουργείο Απασχόλησης, Εμπορίου και Μετανάστευσης στην Xunta de Galicia, η οποία προσφέρει πιο προσαρμοσμένη και αποτελεσματική στήριξη σε όσους αναζητούν εργασία (κατηγορία G2C).

Τεχνητή νοημοσύνη για τον εξορθολογισμό της διαλογής των πιστοποιημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (CE): ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης για τον εξορθολογισμό της διαλογής και επεξεργασίας των πιστοποιημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (CE) στο πλαίσιο της ιταλικής διοίκησης κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας (INPS) (κατηγορία G2G).

eFTI4EU — Ψηφιακή μετάβαση στο μέλλον των εμπορευματικών μεταφορών: Έργο του Υπουργείου Κλίματος της Εσθονίας, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για τη βελτίωση των διασυνοριακών εμπορευματικών μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθιστώντας την εφοδιαστική των εμπορευματικών μεταφορών ασφαλέστερη, διαφανή και εξορθολογισμένη. (Αναφορά διαλειτουργικότητας).

Ρομποτικός αυτοματισμός διαδικασιών στη διοίκηση της δικαιοσύνης: ένα δεύτερο έργο του ισπανικού «Υπουργείου Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με τα Δικαστήρια» που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των δικαστικών διαδικασιών με τη χρήση της ΤΝ για την αυτοματοποίηση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών χαμηλού κινδύνου. (Ανακατεύθυνση από Ολιστική Καινοτομία).

Μετά την τελετή, πραγματοποιήθηκε μια στρογγυλή τράπεζα στην οποία καθένας από τους νικητές μοιράστηκε τις προσωπικές του ιδέες για την επιτυχία τους. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή μιας τεχνολογικής λύσης στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα, η συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις έναντι μεγάλων εταιρειών, η κλιμάκωση του αντίκτυπου μιας λύσης σε άλλα πλαίσια και το κίνητρο για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της εφαρμογής των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Το PSTW (Public Sector Tech Watch) είναι το παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες υιοθετούνται στον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός από το κέντρο γνώσης, έχει συλλέξει περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις χρήσης και πολλές ιστορίες σχετικά με τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών (όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Blockchain, η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, οι εικονικοί κόσμοι, ακόμη και η κβαντική υπολογιστική) από τις διοικήσεις.  

Η πρώτη έκδοση των Βραβείων Best Cases (που συνδιοργανώθηκαν με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών) έχει ως στόχο να θέσει στο προσκήνιο τη βέλτιστη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα και των πιο καινοτόμων δημόσιων διοικήσεων στην Ευρώπη. 

Σε προηγούμενη συνέντευξη, ο Διευθυντής Προγράμματος «Διαλειτουργική Ευρώπη» Στέφανος Κότογλου δήλωσε ότι τα βραβεία προορίζονται να χρησιμεύσουν ως επιπλέον κίνητρο για άλλες διοικήσεις για την υιοθέτηση των λύσεων των βραβευθέντων έργων, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή των χρηστών, ακόμη και αναπαραγωγή των βραβευμένων ιδεών σε άλλες περιοχές. Εν ολίγοις, τα βραβεία είναι σημαντικά για την «επικέντρωση έργων GovTech για να εμπνεύσουν άλλους».

Πριν από την ανακοίνωση των βραβευθέντων, ο Luca Tangi από το Κοινό Κέντρο Ερευνών παρουσίασε σύντομα την έκθεση του Κέντρου σχετικά με τις τελευταίες τάσεις στην υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα.

Η δεύτερη και η τρίτη έκδοση των βραβείων Best Cases βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/

The organizing team of the Panhellenic FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2024 conference thanks all participants for their presence and invites student groups, in collaboration with members of the academic community, to submit proposals for hosting the next conference.

The proposals should be divided into the following three subsections:

Organizing Committee

  • The names of students and academic staff (faculty members) who will be part of the organizing committee.
  • The names of representatives from Local Government bodies, Chambers of Commerce, business associations, open-source communities, as well as professionals actively participating in open-source projects.

Location of the Event

  • City where the event will take place.
  • Potential venues for hosting the conference (e.g., university of the city, cultural center, hotel, etc.).
  • Venue capacity (size and number of rooms, spaces for booths – posters).
  • Proposed date for the event.
  • The tentative structure of the two-day program, with the proposed topics per session and the inclusion of a session in English aimed at open-source communities from the broader region (Balkans, Turkey, Middle East, and Mediterranean countries).

Additional Information

  • Access to the city hosting the event (e.g., by ferry, airplane, frequency of routes).
  • Access to the event venue.
  • Accessibility of the venue for people with disabilities.Internet accessibility.
  • Access to dining facilities.
  • Ways to utilize online applications in organizing the conference.

For the organizing committee, the following are provided:

  • A Debian VM with a web server and database (nginx/php/mariadb) along with WordPress to design and set up your website.
  • Proposal Management for talks and workshops: For presentations and the program, the tool pretalx.org (pretalx.fossccomm.gr) will be used.

The proposals should be completed and be sent at info@fosscomm.gr.

FOSSCOMM 2024 organizing committe

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2024 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.

Οι προτάσεις θα πρέπει να χωρίζονται σε 3 υπο-ενότητες, οι οποίες θα είναι οι παρακάτω.

Οργανωτική Ομάδα

  • Τα ονόματα των φοιτητών και μελών ΔΕΠ που θα συμμετέχουν την οργανωτική επιτροπή. Τα ονόματα των στελεχών από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων, κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού καθώς στελέχη που συμμετέχουν ενεργά σε open source projects.

Τόπος Διοργάνωσης

  • Πόλη που θα λάβει χώρα η διοργάνωση.
  • Υποψήφιοι χώροι για την φιλοξενία του συνεδρίου (π.χ πανεπιστήμιο της πόλης, πολιτιστικό κέντρο, ξενοδοχείο, κ.τ.λ).
  • Χωρητικότητα των χώρων (μέγεθος και πλήθος αιθουσών, χώροι για booths – posters).
  • Προτεινόμενη ημερομηνία διοργάνωσης.
  • H ενδεικτική δομή του διημερου προγραμματος, με την προτεινόμενη θεματολογία ανα ενότητα (sessions) και προβλεψη μιας ενότητας στα αγγλικά που θα απευθύνεται στις κοινότητες του ανοιχτού λογισμικού της ευρύτερης περιοχής (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή & χώρες της Μεσογείου).

Πρόσθετες πληροφορίες

  • Τρόπος πρόσβασης στην πόλη διοργάνωσης (πλοία, αεροπλάνα, συχνότητα δρομολογίων).
  • Τρόπος πρόσβασης στο χώρο διοργάνωσης.
  • Προσβασιμότητα των χώρων από ΑμεΑ.
  • Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.
  • Πρόσβαση σε χώρους εστίασης.
  • Τρόποι χρήσης των διαδικτυακών εφαρμογών στην οργάνωση του συνεδρίου.

Για την οργανωτική επιτροπή παρέχονται τα εξής:

  • ένα VM Debian με webserver και βάση δεδομένων (nginx/php/mariadb) με WordPress για να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε τον δικτυακό σας τόπο.
  • Διαχείριση Προτάσεων για ομιλίες και εργαστήρια: για παρουσιάσεις και του προγράμματος το εργαλείο pretalx.org (pretalx.fossscomm.gr)

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να αποστέλλονται στο info@fosscomm.gr.

Η ομάδα διοργάνωσης της FOSSCOMM 2024.

Το άρθρο Κάλεσμα για την FOSSCOMM 2025 εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

Καλά διαβάσατε. Το KDE αναπτύσσει τη δική του επίσημη διανομή Linux! Το σχέδιο, με την κωδική ονομασία "Project Banana" 🍌, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο Akademy 2024 από τον Harald Sitter…   Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου KDE Linux - Η Διανομή Linux του KDE! 😲 όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider

Λίγα υγρά είναι πιο πολύτιμα από το μελάνι εκτυπωτή, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι το μελάνι είναι ακριβό στην κατασκευή. Πώς μπορεί η HP — και οι λίγοι ανταγωνιστές της στην ολιγοπωλιακή αγορά εκτυπωτών — να ξεφεύγουν και να χρεώνουν τέτοια ποσά; 

Απλά: Είναι ένας συνδυασμός μονοπωλιακής εξουσίας, παράξενων νόμων και τεχνολογίας εχθρικής προς τους καταναλωτές. 

Δείτε πώς λειτουργεί

Δεν υπάρχει λόγος να χρειαστεί να αγοράσετε μελάνι HP για να μπείτε στον εκτυπωτή σας HP - όχι περισσότερο από όσο θα έπρεπε να αγοράσετε κορδόνια Nike για τα Jordans σας.

Οι εταιρείες εκτυπωτών έχουν διάφορες μεθόδους για να δυσκολέψουν εσάς και τους ανταγωνιστές την αντικατάσταση των ακριβών δοχείων του εκτυπωτή:

  • Ανταγωνισμός: Οι εταιρείες εκτυπωτών έχουν μια πολύ συγκεντρωμένη αγορά — ένα ολιγοπώλιο. Αφού καταβροχθίζουν η μία την άλλη, μόνο πέντε μεγάλες εταιρείες έχουν μείνει όρθιες.  
  • Νομικός: Οι εταιρείες εκτυπωτών βασίζονται σε έναν συνδυασμό νόμων περί «πνευματικής ιδιοκτησίας» (IP) για να εμποδίσουν τρίτα μέρη να κάνουν αντίστροφη μηχανική των εκτυπωτών τους για την κατασκευή διαλειτουργικά (συμβατά) δοχεία μελάνης. Οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει ευρεσιτεχνίες, πνευματική ιδιοκτησία, και άλλους νόμους για να τρομοκρατήσουν τρίτα μέρη που θελουν να σας πουλήσουν δοχεία εκτυπωτών σε λογικές τιμές.
  • Τεχνικός: Τα δοχεία μελάνης από τις μεγάλες εταιρείες συχνά περιλαμβάνουν πλέον μικροτσίπ που έχουν σχεδιαστεί για να σας εμποδίζουν να χρησιμοποιείτε μελάνι τρίτων κατασκευαστών. Είναι δυνατό να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα στέλνει ψέματα στον εκτυπωτή σας για λογαριασμό σας, έτσι ώστε ένα δοχείο μελάνης τρίτου κατασκευαστή 5 $ να λέει στον εκτυπωτή σας: "Ναι, είμαι κασέτα μελάνης HP". Ωστόσο, οι εταιρείες εκτυπωτών εκμεταλλεύονται επίσης τις συνεχείς συνδέσεις δικτύου των συσκευών τους για να προωθήσουν "ενημερώσεις" στον εκτυπωτή σας που τους αναγκάζουν να απορρίψουν δοχεία μελάνης τρίτων από εταιρείες που έχουν αντιμετωπίσει τους νομικούς κινδύνους για να σας παρέχουν φθηνότερο μελάνι. Αυτές οι αναγκαστικές υποβαθμίσεις συχνά χαρακτηρίζονται ως ενημερώσεις ασφαλείας, αλλά συχνά περιλαμβάνουν τις ασφαλείς γνώσεις της εταιρείας εκτυπωτών ότι θα συνεχίσετε να πληρώνετε για το μελάνι τους. 

Γιατί λοιπόν οι εταιρείες εκτυπωτών χρεώνουν τόσο πολύ το μελάνι; Γιατί μπορούν. Επειδή έχουν συγχωνευθεί ή έχουν αγοράσει τους περισσότερους ανταγωνιστές τους. Επειδή έχουν οπλίσει τους νόμους για να καταστήσουν παράνομη την τροποποίηση του εκτυπωτή σας από εσάς ή την κατασκευή δοχείων μελάνης από ανταγωνιστές που λειτουργούν με αυτόν. Επειδή μπορούν να στέλνουν ενημερώσεις στον εκτυπωτή σας όποτε θέλουν, όχι απλώς για να προσθέσουν λειτουργίες ή να προστατεύσουν την ασφάλειά σας, αλλά για να σας κλέψουν τη λειτουργικότητα.

A fancy ink drop, wearing a diamond necklace and sunglasses, drops into a relaxed printer.

Γιατί τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν

Από κάψουλες καφέ και πακέτα χυμού, σε απορρίμματα γατούλας και λαμπτήρες, το επιχειρηματικό μοντέλο δοχείων μελανιού εκτυπωτή έχει εμπνεύσει πολλούς μιμητές. Τυλίγοντας ένα προϊόν σε τεχνολογικές κλειδαριές, οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από έναν νόμο που ποινικοποιεί την ενέργεια με τρόπους που τις δυσαρεστούν. Οι εκτυπωτές δεν είναι μοναδικοί σε αυτό: είναι επίσης ανεξέλεγκτα τα πράγματα  σε τρακτέρ, αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα.

Ο τεχνολογικός τομέας συχνά διαπραγματεύεται όπως το μιμιδίο με τον  Darth Vader Αλλά όταν αγοράζετε μια συσκευή, είναι δική σας και θα πρέπει να έχετε τον τελευταίο λόγο για το πώς τη χρησιμοποιείτε. Οι εταιρείες εκτυπωτών ισχυρίζονται ότι σε κλειδώνουν μόνο για να σε κρατήσουν ασφαλή. Αλλά είτε αυτές οι κλειδαριές κλειδώνουν τους κακούς είτε όχι, κλειδώνουν εσείς σε.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σκεφτείτε τι θα κάνει αυτή η ενημέρωση firmware του εκτυπωτή

Αν και γενικά θα πρέπει να ενημερώσετε το υλικολογισμικό για λόγους ασφαλείας, πολλές συλλογικές αγωγές έχουν κατατεθεί ενάντια στην πρακτική της HP να χρησιμοποιεί ενημερώσεις για να περιορίσει τη δυνατότητά σας να χρησιμοποιείτε μελάνι τρίτων κατασκευαστών. Συνδυάζοντας νόμιμες επιδιορθώσεις ασφαλείας με ενημερώσεις που σας κλειδώνουν από τα μελάνια τρίτων, οι εταιρείες εκτυπωτών σάς αναγκάζουν να περιορίσετε τις  καταναλωτικές επιλογές σας, προκειμένου να αποτρέψουν τους χάκερ.  

Μάθετε για τις εναλλακτικές λύσεις για το μελάνι "First-Party".

Από σύριγγες μέχρι λύσεις φτιαγμένο μόνος σου, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σε μελάνι που κοστίζει περισσότερο από χρυσό.

A dog happily looks through a gallery of alternative printer inks.

Αγωνιστείτε για το δικαίωμά σας να επισκευάζετε (και να χρησιμοποιείτε) τις συσκευές σας

Αυτά τα νομοσχέδια αποτελούν επιβεβαίωση ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σας υπερισχύουν των εταιρικών προτιμήσεων. Υποστηρίξτε τη νομοθεσία για το «δικαίωμα επισκευής» που απαιτεί από τους κατασκευαστές να διαθέτουν εξαρτήματα και υλικά για διάφορες συσκευές και σταματά τις πρακτικές που περιορίζουν την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας όπως νομίζετε. 

Πηγή άρθρου: https://www.digitalrightsbytes.org/

Ένας χώρος δεδομένων είναι ένα ασφαλές οικοσύστημα όπου τα δεδομένα μπορούν να κοινοποιηθούν, να προσπελαστούν και να χρησιμοποιηθούν μεταξύ ενός δικτύου αξιόπιστων συνεργατών. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αποθήκευση δεδομένων, ένας χώρος δεδομένων επιτρέπει την ελεγχόμενη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των οργανισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία και το απόρρητο των δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή ... Read more
Την 1η Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια  από την Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου αναλογιζόμαστε τον μετασχηματιστικό αντίκτυπό της στη διακυβέρνηση και τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007, και με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2009, η Συνθήκη της Λισαβόνας είχε ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική νομιμότητα της ΕΕ. ... Read more

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
31/10/2024 – 05/12/2024#online: Ecoview – Student Competition: Researching environmental problems using satellite data
01/12/2024 – 02/12/2024
Ολοήμερο
GOPHERCON INDIA
Hotel Clarks Amer, Rajasthan Jaipur
02/12/2024 – 06/12/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: DevOpsCon
Hotel Munich Park, Munich
02/12/2024 – 04/12/2024
Ολοήμερο
DEVOPS VISION
Opal Sands Resort, Florida
02/12/2024
09:00 – 18:00
Τεχνητη Νοημοσυνη και Βιβλιοθηκες
Goethe-Institut Athen, Αθήνα
03/12/2024
Ολοήμερο
#online event: FAIR Data Spaces Final Event
03/12/2024 – 05/12/2024
Ολοήμερο
#online event: Transform your ideas into graphs! Visualization of research data
03/12/2024 – 05/12/2024
Ολοήμερο
#online event: Yocto Project Virtual Summit 2024.12
03/12/2024 – 05/12/2024
Ολοήμερο
2024 International Conference on Research Infrastructures (ICRI)
The W Hotel, Brisbane City
03/12/2024 – 05/12/2024
Ολοήμερο
APIDAYS Paris
CNIT Paris, Puteaux
03/12/2024 – 05/12/2024
Ολοήμερο
EUDAT Conference 2024
ZKM | Center for Art and Media, Karlsruhe
03/12/2024 – 04/12/2024
Ολοήμερο
PrestoCon
Meta Offices, Fremont
03/12/2024
15:00 – 16:00
#online event: iTalks Series: the Data Innovation Toolkit and the Data Innovation Repository
03/12/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
04/12/2024 – 06/12/2024
Ολοήμερο
#online event: Copernicus WEkEO training on the Coastal Interactions
04/12/2024 – 05/12/2024
Ολοήμερο
Cephalocon
CERN Science Gateway, Meyrin
04/12/2024 – 06/12/2024
Ολοήμερο
TECHLEADER SUMMIT 2024
Opal Sands Resort, Florida
04/12/2024
10:00 – 12:30
#online event: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Εφοδιαστική Αλυσίδα και Μεταφορές»
04/12/2024
10:30 – 11:30
#online event: CAMSS webinar: CAMSS Incompatibility Scenario
04/12/2024
18:30 – 20:00
Μεσοβδόμαδο Support – 04/12/2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
05/12/2024 – 06/12/2024
Ολοήμερο
#online event: Clean Code: The Next Level
05/12/2024 – 06/12/2024
Ολοήμερο
Armada JS
CineStar Novi Sad, Novi Sad
05/12/2024 – 07/12/2024
Ολοήμερο
JSConf
Andronico Luksic Complex., Macul
05/12/2024 – 06/12/2024
Ολοήμερο
SymfonyCon Vienna 2024
Austria Center Vienna, Wien
05/12/2024
20:00 – 21:00
#οnline event: Conf42 DevSecOps 2024 – Online
06/12/2024
11:00 – 12:00
#Webinar ‘Smart cities and digital twin technology: the case of Rotterdam’
06/12/2024
16:00 – 17:30
#online event: Ψηφιακές Δεξιότητες για εκπαιδευτικούς: Eπιμορφωτικό σεμινάριο για τις Προσωπογραφίες του SearchCulture.gr
06/12/2024
18:30 – 20:30
42ο WordPress Thessaloniki Meetup
ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Θεσσαλονίκη
07/12/2024 – 08/12/2024
Ολοήμερο
#online event: EmacsConf 2024
07/12/2024
Ολοήμερο
OSDTConf2024
Beijing, Beijing
07/12/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε και για φέτος ο μαραθώνιος λημματογράφησης «Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας 2024». Ο διαγωνισμός, που σκοπό του έχει τη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των λημμάτων με θέματα σχετικά με την Ασία έλαβε χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Τη διοργάνωση του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού ανέλαβε για έκτη συνεχή χρονιά η Ομάδα Χρηστών Κοινότητας Wikipedia στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του διαγωνισμού δημιουργήθηκαν στην Ελληνική Βικιπαίδεια 120 νέα λήμματα σχετικά με τις χώρες της Ασίας.

 terminal command:

sudo apt install linux-image-6.6.62-antix.1-amd64-smp linux-headers-6.6.62-antix.1-amd64-smp

and then reboot

Το Robot Framework είναι ένα ελεύθερα διαθέσιμο (open-source) automation framework που έχει σχεδιαστεί κυρίως για για αυτοματισμούς δοκιμών και ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών (RPA). Υποστηρίζεται από το Robot Framework Foundation και χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο.

Δομή και Αρχιτεκτονική

Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές του Robot Framework είναι η αρχιτεκτονική του, η οποία στηρίζεται σε ένα keyword-driven testing μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι οι testers μπορούν να γράφουν test cases χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ή συνδυασμούς ενεργειών. Η απλότητα αυτή επιτρέπει σε μη τεχνικούς χρήστες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία δημιουργίας tests, κάνοντάς το προσιτό και σε ανθρώπους που δεν έχουν βαθιά γνώση προγραμματισμού.

Επέκταση μέσω Βιβλιοθηκών

Το Robot Framework υποστηρίζει πλήθος βιβλιοθηκών (libraries) που διευρύνουν τη λειτουργικότητα του. Αυτές οι βιβλιοθήκες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών, όπως η δοκιμή web εφαρμογών (με τη δημοφιλή βιβλιοθήκη Selenium), η διαχείριση APIs, η δοκιμή mobile εφαρμογών, και πολλές άλλες. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αυτοματοποιήσουν διαφορετικούς τύπους εφαρμογών και διαδικασιών με μια μόνο πλατφόρμα.

Επιπλέον, το Robot Framework είναι επεκτάσιμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν τις δικές τους βιβλιοθήκες σε γλώσσες όπως η Python, η Java και .NET. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα προσαρμογής του framework σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε έργου, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέσουν λειτουργικότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία των testing διαδικασιών τους.

Διαδικασία Εκπαίδευσης και Υποστήριξης

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην υιοθέτηση νέων εργαλείων είναι η εκπαίδευση των χρηστών και η υποστήριξή τους, ειδικά σε οργανισμούς που έχουν ήδη εδραιώσει άλλες διαδικασίες testing. Το Robot Framework διαθέτει μια μεγάλη και ενεργή κοινότητα χρηστών που προσφέρει υποστήριξη, υλικό εκπαίδευσης και τεκμηρίωση. Η κοινότητα αυτή έχει αναπτύξει πληθώρα οδηγών, tutorials και παραδειγμάτων που διευκολύνουν νέους χρήστες να εξοικειωθούν γρήγορα με το σύστημα.

Η τεκμηρίωση του Robot Framework είναι εκτενής και κατανοητή, παρέχοντας πληροφορίες για τις βασικές λειτουργίες, τις διαθέσιμες βιβλιοθήκες και τις δυνατότητες προσαρμογής. Αυτό καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία εκμάθησης και την εφαρμογή του framework σε διάφορα έργα.

Χρήση και Πλεονεκτήματα

Ο κύριος στόχος του Robot Framework είναι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών testing, μειώνοντας τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας του λογισμικού. Με την αυτοματοποίηση, οι testers μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετα και δημιουργικά καθήκοντα, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Robot Framework είναι ότι είναι κατάλληλο για αναπτυξιακά περιβάλλοντα Agile και DevOps, προσφέροντας γρήγορες ανατροφοδοτήσεις και υποστηρίζοντας την έννοια του continuous testing. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει στις ομάδες να παραδώσουν ποιοτικό λογισμικό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δείτε περισσότερα για το Robot Framework στην ιστοσελίδα του έργου https://robotframework.org/

Στις 11 Ιανουαρίου 2024,  ανακοινώθηκε με  επίσημο δελτίο τύπου η δημοσίευση του Ευρωπαϊκού νόμου για τα δεδομένα. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ανατρέχουμε στις εξελίξεις του περασμένου έτους και ταυτόχρονα προσβλέπουμε στο τι θα ακολουθήσει για τον νόμο για τα δεδομένα. Με στόχο τη  υποστήριξη μιας πιο ανταγωνιστικής και καινοτόμου οικονομίας δεδομένων βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ... Read more

 

terminal cmmand:

ps -e -orss=,args= | sort -b -k1,1n | pr -TW$COLUMNS

Το  Flexth είναι ένα καινοτόμο εργαλείο ανοικτού κώδικα που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) για την εκτίμηση του βάθους των υδάτων και τη βελτίωση της χαρτογράφησης των πλημμυρών, ιδίως για τους δορυφορικούς χάρτες, με την ενσωμάτωση της τοπογραφίας του εδάφους. Αυτός ο πρωτοποριακός αλγόριθμος, που προτάθηκε από τους ερευνητές Andrea Betterle και Peter Salamon, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων των πλημμυρών. Με την ενίσχυση των προβλέψεων για τις περιοχές πλημμύρας, στηρίζει την αποτελεσματικότερη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Βασικά χαρακτηριστικά του Flexth στην εκτίμηση των πλημμυρών

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και της επεξεργασίας δεδομένων έχουν μετασχηματίσει τη χαρτογράφηση των πλημμυρών. Οι δορυφόροι παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική των πλημμυρών, όπως η έκταση του νερού και η εξέλιξη της πλημμύρας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ορατότητας κατά τη διάρκεια νεφελωδών συνθηκών ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, και της αδυναμίας εκτίμησης του βάθους του νερού.

Όπως επισημαίνουν οι Betterle και Salamon: 

«Βάθος νερού είναι η διαφορά μεταξύ της ανύψωσης της επιφάνειας του νερού και του υποκείμενου εδάφους […] που θεωρείται η πλέον ενημερωτική υποκατάστατη μεταβλητή για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων πλημμύρας»

Παραδοσιακά, το βάθος του νερού εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας επίγειες παρατηρήσεις και χειροκίνητες μετρήσεις, μεθόδους που είναι χρονοβόρες και προσφέρουν περιορισμένη χωρική κάλυψη, ειδικά για μεγάλες περιοχές.

Η Flexth αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση με την ενσωμάτωση τοπογραφικών δεδομένων για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών χαρτών. Επεκτείνει τις προβλέψεις πλημμύρας σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες με βάση το υψόμετρο και υπολογίζει τις εκτιμήσεις της στάθμης και του βάθους των υδάτων, καλύπτοντας ένα κρίσιμο κενό στην ανάλυση των επιπτώσεων των πλημμυρών.

Πώς συνέβαλε ο Ανοιχτός Κώδικας στην ανάπτυξη του Flexth;  

Το ερευνητικό άρθρο «Εκτίμηση βάθους νερού και ενίσχυση της έκτασης των πλημμυρών για χάρτες πλημμύρας με βάση δορυφόρους», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Natural Hazards and Earth System Sciences (NHESS) με άδεια Creative Commons Attribution 4.0, εξηγεί πώς ο αλγόριθμος FLEXTH είναι διαθέσιμος ως σενάριο ανοικτής πρόσβασης Python στο code.europa.eu, επειδή το FLEXTH σχεδιάστηκε «για να λειτουργεί χωρίς επίβλεψη σε εύλογο χρόνο σε περιοχές αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Η Flexth διατίθεται μέσω άδειας ανοιχτού κώδικα, όπως ορίζεται στην απόφαση της Επιτροπής 8.12.2021, και το αποθετήριο του είναι προσβάσιμο στο Code.europe.eu. Σε υπολογιστικό επίπεδο,το Flexth χρησιμοποιεί την Open Source Computer Vision Library, για να διευκολύνει την αποτελεσματική επεξεργασία εικόνων μεγάλων συνόλων δεδομένων raster. Ο κώδικας OpenCV είναι προσβάσιμος στο Github

Μελλοντική ολοκλήρωση

Το JRC εργάζεται επί του παρόντος για την ενσωμάτωση του Flexth στο σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης των πλημμυρών (GFM) στο πλαίσιο των υπηρεσιών διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Copernicus (EMS) της ΕΕ. Η ενσωμάτωση αυτή θα επιτρέψει στις ομάδες πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ο κώδικας Flexth είναι διαθέσιμος στον code.europa.eu και το αρχικό άρθρο της έρευνας παρέχει περαιτέρω πληροφορίες.

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/

Διαδικτυακό Σεμινάριο για την εκπαιδευτική κοινότητα με τίτλο “Iστορίες που μας συνδέουν: Oι Προσωπογραφίες του SearchCulture.gr για Εκπαιδευτική Χρήση και Πολιτιστική Εξερεύνηση” διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 (ώρες 16.00-17.30). Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH.

Ο Εθνικός Συσσωρευτής Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr του ΕΚΤ προσφέρει πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμικών και ιστορικών τεκμηρίων, όπως ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και οπτικοακουστικό υλικό, τα οποία μπορούν να ζωντανέψουν και να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία της Ιστορίας, της Τέχνης, τη Λογοτεχνίας και πολλών άλλων μαθημάτων και διαθεματικών παρουσιάσεων. 

Στο διαδικτυακό σεμινάριο θα διερευνηθεί πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν ψηφιακούς πόρους από τον συσσωρευτή στα σχέδια μαθημάτων τους για να προωθήσουν την κριτική σκέψη, να εμπλέξουν τους μαθητές με αυθεντικό ιστορικό και πολιτιστικό υλικό και να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στον ψηφιακό γραμματισμό, όπως είναι η ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling), η αξιολόγηση πηγών, η έρευνα, η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων κ.ά. Θα παρουσιαστούν οι νέοι τρόποι ανακάλυψης περιεχομένου με τους οποίους εμπλουτίστηκε η πύλη SearchCulture.gr: η αναζήτηση ιστορικών προσώπων και ένα νέο είδος ψηφιακών εκθέσεων, οι “Προσωπογραφίες”.

Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης από τα Δωδεκάνησα, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Δράμα, το Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το νομό Ηρακλείου. Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν από τους Συμβούλους, ανά νομό/περιοχή ευθύνης.

Το σεμινάριο είναι ανοικτό για όλους με προεγγραφή εδώ. Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ ή επικοινωνήστε στο email searchculture@ekt.gr.

To webinar διοργανώνεται από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, καθώς και του ρόλου του ΕΚΤ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, ο οποίος προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.

Σχετικά με το SearchCulture.gr

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου και ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana μέσω της υποδομής SearchCulture.gr που αναπτύσσει. Σήμερα, το SearchCulture.gr φιλοξενεί περισσότερα από 850.000 ψηφιακά τεκμήρια, που άπτονται της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, χάρτες και βιβλία. Συμμετέχουν 91 φορείς, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, εφορείες και πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων η Εθνική Πινακοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ίδρυμα Αβέρωφ, κ.ά.

Στο SearchCulture.gr συλλέγονται, εμπλουτίζονται σημασιολογικά και ευρετηριάζονται τα περιγραφικά μεταδεδομένα των ψηφιακών τεκμηρίων ως προς τα πρόσωπα, τις ιστορικές περιόδους, τους τύπους των τεκμηρίων, τις τοποθεσίες και τα θέματα, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις συσχετίσεις ανάμεσά τους, σε όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας. Το ΕΚΤ ως διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής́ για την Europeana, διαθέτει σε αυτή τις συλλογές που συλλέγει, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές και μεριμνώντας για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διεθνώς.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/30491

(this is a copy of my git repo of this post)
https://github.com/ebal/k8s_cluster/

Kubernetes, also known as k8s, is an open-source system for automating deployment, scaling, and management of containerized applications.

Notice The initial (old) blog post with ubuntu 22.04 is (still) here: blog post

In this blog post, I’ll share my personal notes on setting up a kubernetes cluster using kubeadm on Ubuntu 24.04 LTS Virtual Machines.

For this setup, I will use three (3) Virtual Machines in my local lab. My home lab is built on libvirt with QEMU/KVM (Kernel-based Virtual Machine), and I use Terraform as the infrastructure provisioning tool.

Prerequisites

  • at least 3 Virtual Machines of Ubuntu 24.04 (one for control-plane, two for worker nodes)
  • 2GB (or more) of RAM on each Virtual Machine
  • 2 CPUs (or more) on each Virtual Machine
  • 20Gb of hard disk on each Virtual Machine
  • No SWAP partition/image/file on each Virtual Machine

Streamline the lab environment

To simplify the Terraform code for the libvirt/QEMU Kubernetes lab, I’ve made a few adjustments so that all of the VMs use the below default values:

  • ssh port: 22/TCP
  • volume size: 40G
  • memory: 4096
  • cpu: 4

Review the values and adjust them according to your requirements and limitations.

Git Terraform Code for the kubernetes cluster

I prefer maintaining a reproducible infrastructure so that I can quickly create and destroy my test lab. My approach involves testing each step, so I often destroy everything, copy and paste commands, and move forward. I use Terraform to provision the infrastructure. You can find the full Terraform code for the Kubernetes cluster here: k8s cluster - Terraform code.

If you do not use terraform, skip this step!

You can git clone the repo to review and edit it according to your needs.

git clone https://github.com/ebal/k8s_cluster.git
cd tf_libvirt

You will need to make appropriate changes. Open Variables.tf for that. The most important option to change, is the User option. Change it to your github username and it will download and setup the VMs with your public key, instead of mine!

But pretty much, everything else should work out of the box. Change the vmem and vcpu settings to your needs.

Initilaze the working directory

Init terraform before running the below shell script.
This action will download in your local directory all the required teffarorm providers or modules.

terraform init

Ubuntu 24.04 Image

Before proceeding with creating the VMs, we need to ensure that the Ubuntu 24.04 image is available on our system, or modify the code to download it from the internet.

In Variables.tf terraform file, you will notice the below entries

# The image source of the VM
# cloud_image = "https://cloud-images.ubuntu.com/oracular/current/focal-server-cloudimg-amd64.img"
cloud_image = "../oracular-server-cloudimg-amd64.img"

If you do not want to download the Ubuntu 24.04 cloud server image then make the below change

# The image source of the VM
cloud_image = "https://cloud-images.ubuntu.com/oracular/current/focal-server-cloudimg-amd64.img"
# cloud_image = "../oracular-server-cloudimg-amd64.img"

otherwise you need to download it, in the upper directory, to speed things up

cd ../
IMAGE="oracular" # 24.04
curl -sLO https://cloud-images.ubuntu.com/${IMAGE}/current/${IMAGE}-server-cloudimg-amd64.img
cd -

ls -l ../oracular-server-cloudimg-amd64.img

Spawn the VMs

We are ready to spawn our 3 VMs by running terraform plan & terraform apply

./start.sh

output should be something like:

...
Apply complete! Resources: 16 added, 0 changed, 0 destroyed.

Outputs:

VMs = [
  "192.168.122.223 k8scpnode1",
  "192.168.122.50  k8swrknode1",
  "192.168.122.10  k8swrknode2",
]

Verify that you have ssh access to the VMs

eg.

ssh ubuntu@192.168.122.223

Replace the IP with the one provided in the output.

DISCLAIMER if something failed, destroy everything with ./destroy.sh to remove any garbages before run ./start.sh again!!

Control-Plane Node

Let’s now begin configuring the Kubernetes control-plane node.

Ports on the control-plane node

Kubernetes runs a few services that needs to be accessable from the worker nodes.

Protocol Direction Port Range Purpose Used By
TCP Inbound 6443 Kubernetes API server All
TCP Inbound 2379-2380 etcd server client API kube-apiserver, etcd
TCP Inbound 10250 Kubelet API Self, Control plane
TCP Inbound 10259 kube-scheduler Self
TCP Inbound 10257 kube-controller-manager Self

Although etcd ports are included in control plane section, you can also host your
own etcd cluster externally or on custom ports.

Firewall on the control-plane node

We need to open the necessary ports on the CP’s (control-plane node) firewall.

sudo ufw allow 6443/tcp
sudo ufw allow 2379:2380/tcp
sudo ufw allow 10250/tcp
sudo ufw allow 10259/tcp
sudo ufw allow 10257/tcp

# sudo ufw disable
sudo ufw status

the output should be

To                         Action      From
--                         ------      ----
22/tcp                     ALLOW       Anywhere
6443/tcp                   ALLOW       Anywhere
2379:2380/tcp              ALLOW       Anywhere
10250/tcp                  ALLOW       Anywhere
10259/tcp                  ALLOW       Anywhere
10257/tcp                  ALLOW       Anywhere
22/tcp (v6)                ALLOW       Anywhere (v6)
6443/tcp (v6)              ALLOW       Anywhere (v6)
2379:2380/tcp (v6)         ALLOW       Anywhere (v6)
10250/tcp (v6)             ALLOW       Anywhere (v6)
10259/tcp (v6)             ALLOW       Anywhere (v6)
10257/tcp (v6)             ALLOW       Anywhere (v6)

Hosts file in the control-plane node

We need to update the /etc/hosts with the internal IP and hostname.
This will help when it is time to join the worker nodes.

echo $(hostname -I) $(hostname) | sudo tee -a /etc/hosts

Just a reminder: we need to update the hosts file to all the VMs.
To include all the VMs’ IPs and hostnames.

If you already know them, then your /etc/hosts file should look like this:

192.168.122.223 k8scpnode1
192.168.122.50  k8swrknode1
192.168.122.10  k8swrknode2

replace the IPs to yours.

Updating your hosts file

if you already the IPs of your VMs, run the below script to ALL 3 VMs

sudo tee -a /etc/hosts <<EOF

192.168.122.223 k8scpnode1
192.168.122.50  k8swrknode1
192.168.122.10  k8swrknode2
EOF

No Swap on the control-plane node

Be sure that SWAP is disabled in all virtual machines!

sudo swapoff -a

and the fstab file should not have any swap entry.

The below command should return nothing.

sudo grep -i swap /etc/fstab

If not, edit the /etc/fstab and remove the swap entry.

If you follow my terraform k8s code example from the above github repo,
you will notice that there isn’t any swap entry in the cloud init (user-data) file.

Nevertheless it is always a good thing to douple check.

Kernel modules on the control-plane node

We need to load the below kernel modules on all k8s nodes, so k8s can create some network magic!

  • overlay
  • br_netfilter

Run the below bash snippet that will do that, and also will enable the forwarding features of the network.

sudo tee /etc/modules-load.d/kubernetes.conf <<EOF
overlay
br_netfilter
EOF

sudo modprobe overlay
sudo modprobe br_netfilter

sudo lsmod | grep netfilter

sudo tee /etc/sysctl.d/kubernetes.conf <<EOF
net.bridge.bridge-nf-call-ip6tables = 1
net.bridge.bridge-nf-call-iptables = 1
net.ipv4.ip_forward = 1
EOF

sudo sysctl --system

NeedRestart on the control-plane node

Before installing any software, we need to make a tiny change to needrestart program. This will help with the automation of installing packages and will stop asking -via dialog- if we would like to restart the services!

temporarily

export -p NEEDRESTART_MODE="a"

permanently

a more permanent way, is to update the configuration file

echo "$nrconf{restart} = 'a';" | sudo tee -a /etc/needrestart/needrestart.conf

Installing a Container Runtime on the control-plane node

It is time to choose which container runtime we are going to use on our k8s cluster. There are a few container runtimes for k8s and in the past docker were used to. Nowadays the most common runtime is the containerd that can also uses the cgroup v2 kernel features. There is also a docker-engine runtime via CRI. Read here for more details on the subject.

curl -sL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/trusted.gpg.d/docker-keyring.gpg

sudo apt-add-repository -y "deb https://download.docker.com/linux/ubuntu oracular stable"

sleep 3

sudo apt-get -y install containerd.io

containerd config default
 | sed 's/SystemdCgroup = false/SystemdCgroup = true/'
 | sudo tee /etc/containerd/config.toml

sudo systemctl restart containerd.service

You can find the containerd configuration file here:
/etc/containerd/config.toml

In earlier versions of ubuntu we should enable the systemd cgroup driver.
Recomendation from official documentation is:

It is best to use cgroup v2, use the systemd cgroup driver instead of cgroupfs.

Starting with v1.22 and later, when creating a cluster with kubeadm, if the user does not set the cgroupDriver field under KubeletConfiguration, kubeadm defaults it to systemd.

Installing kubeadm, kubelet and kubectl on the control-plane node

Install the kubernetes packages (kubedam, kubelet and kubectl) by first adding the k8s repository on our virtual machine. To speed up the next step, we will also download the configuration container images.

This guide is using kubeadm, so we need to check the latest version.

Kubernetes v1.31 is the latest version when this guide was written.

VERSION="1.31"

curl -fsSL https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/Release.key | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg

# allow unprivileged APT programs to read this keyring
sudo chmod 0644 /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg

# This overwrites any existing configuration in /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
echo "deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg] https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/ /" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list

# helps tools such as command-not-found to work correctly
sudo chmod 0644 /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list

sleep 2

sudo apt-get update
sudo apt-get install -y kubelet kubeadm kubectl

Get kubernetes admin configuration images

Retrieve the Kubernetes admin configuration images.

sudo kubeadm config images pull

Initializing the control-plane node

We can now proceed with initializing the control-plane node for our Kubernetes cluster.

There are a few things we need to be careful about:

  • We can specify the control-plane-endpoint if we are planning to have a high available k8s cluster. (we will skip this for now),
  • Choose a Pod network add-on (next section) but be aware that CoreDNS (DNS and Service Discovery) will not run till then (later),
  • define where is our container runtime socket (we will skip it)
  • advertise the API server (we will skip it)

But we will define our Pod Network CIDR to the default value of the Pod network add-on so everything will go smoothly later on.

sudo kubeadm init --pod-network-cidr=10.244.0.0/16

Keep the output in a notepad.

Create user access config to the k8s control-plane node

Our k8s control-plane node is running, so we need to have credentials to access it.

The kubectl reads a configuration file (that has the token), so we copying this from k8s admin.

rm -rf $HOME/.kube
mkdir -p $HOME/.kube

sudo cp -i /etc/kubernetes/admin.conf $HOME/.kube/config

sudo chown $(id -u):$(id -g) $HOME/.kube/config

ls -la $HOME/.kube/config

echo 'alias k="kubectl"' | sudo tee -a /etc/bash.bashrc
source /etc/bash.bashrc

Verify the control-plane node

Verify that the kubernets is running.

That means we have a k8s cluster - but only the control-plane node is running.

kubectl cluster-info
# kubectl cluster-info dump

kubectl get nodes   -o wide
kubectl get pods -A -o wide

Install an overlay network provider on the control-plane node

As I mentioned above, in order to use the DNS and Service Discovery services in the kubernetes (CoreDNS) we need to install a Container Network Interface (CNI) based Pod network add-on so that your Pods can communicate with each other.

Kubernetes Flannel is a popular network overlay solution for Kubernetes clusters, primarily used to enable networking between pods across different nodes. It’s a simple and easy-to-implement network fabric that uses the VXLAN protocol to create a flat virtual network, allowing Kubernetes pods to communicate with each other across different hosts.

Make sure to open the below udp ports for flannel’s VXLAN traffic (if you are going to use it):

sudo ufw allow 8472/udp

To install Flannel as the networking solution for your Kubernetes (K8s) cluster, run the following command to deploy Flannel:

k apply -f https://raw.githubusercontent.com/flannel-io/flannel/master/Documentation/kube-flannel.yml

Verify CoreDNS is running on the control-plane node

Verify that the control-plane node is Up & Running and the control-plane pods (as coredns pods) are also running

k get nodes -o wide
NAME        STATUS  ROLES          AGE  VERSION  INTERNAL-IP      EXTERNAL-IP  OS-IMAGE      KERNEL-VERSION    CONTAINER-RUNTIME
k8scpnode1  Ready   control-plane  12m  v1.31.3  192.168.122.223  <none>       Ubuntu 24.10  6.11.0-9-generic  containerd://1.7.23
k get pods -A -o wide
NAMESPACE     NAME                                READY  STATUS   RESTARTS  AGE    IP               NODE        NOMINATED NODE  READINESS GATES
kube-flannel  kube-flannel-ds-9v8fq               1/1    Running  0         2m17s  192.168.122.223  k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   coredns-7c65d6cfc9-dg6nq            1/1    Running  0         12m    10.244.0.2       k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   coredns-7c65d6cfc9-r4ksc            1/1    Running  0         12m    10.244.0.3       k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   etcd-k8scpnode1                     1/1    Running  0         13m    192.168.122.223  k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   kube-apiserver-k8scpnode1           1/1    Running  0         12m    192.168.122.223  k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   kube-controller-manager-k8scpnode1  1/1    Running  0         12m    192.168.122.223  k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   kube-proxy-sxtk9                    1/1    Running  0         12m    192.168.122.223  k8scpnode1  <none>          <none>
kube-system   kube-scheduler-k8scpnode1           1/1    Running  0         13m    192.168.122.223  k8scpnode1  <none>          <none>

 

 

 

That’s it with the control-plane node !


 

 

 

Worker Nodes

The following instructions apply similarly to both worker nodes. I will document the steps for the k8swrknode1 node, but please follow the same process for the k8swrknode2 node.

Ports on the worker nodes

As we learned above on the control-plane section, kubernetes runs a few services

Protocol Direction Port Range Purpose Used By
TCP Inbound 10250 Kubelet API Self, Control plane
TCP Inbound 10256 kube-proxy Self, Load balancers
TCP Inbound 30000-32767 NodePort Services All

Firewall on the worker nodes

so we need to open the necessary ports on the worker nodes too.

sudo ufw allow 10250/tcp
sudo ufw allow 10256/tcp
sudo ufw allow 30000:32767/tcp

sudo ufw status

The output should appear as follows:

To                         Action      From
--                         ------      ----
22/tcp                     ALLOW       Anywhere
10250/tcp                  ALLOW       Anywhere
30000:32767/tcp            ALLOW       Anywhere
22/tcp (v6)                ALLOW       Anywhere (v6)
10250/tcp (v6)             ALLOW       Anywhere (v6)
30000:32767/tcp (v6)       ALLOW       Anywhere (v6)

and do not forget, we also need to open UDP 8472 for flannel

sudo ufw allow 8472/udp

The next few steps are pretty much exactly the same as in the control-plane node.
In order to keep this documentation short, I’ll just copy/paste the commands.

Hosts file in the worker node

Update the /etc/hosts file to include the IPs and hostname of all VMs.

192.168.122.223 k8scpnode1
192.168.122.50  k8swrknode1
192.168.122.10  k8swrknode2

No Swap on the worker node

sudo swapoff -a

Kernel modules on the worker node

sudo tee /etc/modules-load.d/kubernetes.conf <<EOF
overlay
br_netfilter
EOF

sudo modprobe overlay
sudo modprobe br_netfilter

sudo lsmod | grep netfilter

sudo tee /etc/sysctl.d/kubernetes.conf <<EOF
net.bridge.bridge-nf-call-ip6tables = 1
net.bridge.bridge-nf-call-iptables = 1
net.ipv4.ip_forward = 1
EOF

sudo sysctl --system

NeedRestart on the worker node

export -p NEEDRESTART_MODE="a"

Installing a Container Runtime on the worker node

curl -sL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/trusted.gpg.d/docker-keyring.gpg

sudo apt-add-repository -y "deb https://download.docker.com/linux/ubuntu oracular stable"

sleep 3

sudo apt-get -y install containerd.io

containerd config default
 | sed 's/SystemdCgroup = false/SystemdCgroup = true/'
 | sudo tee /etc/containerd/config.toml

sudo systemctl restart containerd.service

Installing kubeadm, kubelet and kubectl on the worker node

VERSION="1.31"

curl -fsSL https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/Release.key | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg

# allow unprivileged APT programs to read this keyring
sudo chmod 0644 /etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg

# This overwrites any existing configuration in /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
echo "deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/kubernetes-apt-keyring.gpg] https://pkgs.k8s.io/core:/stable:/v${VERSION}/deb/ /" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list

# helps tools such as command-not-found to work correctly
sudo chmod 0644 /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list

sleep 3

sudo apt-get update
sudo apt-get install -y kubelet kubeadm kubectl

Get Token from the control-plane node

To join nodes to the kubernetes cluster, we need to have a couple of things.

  1. a token from control-plane node
  2. the CA certificate hash from the contol-plane node.

If you didnt keep the output the initialization of the control-plane node, that’s okay.

Run the below command in the control-plane node.

sudo kubeadm token list

and we will get the initial token that expires after 24hours.

TOKEN                    TTL  EXPIRES               USAGES                  DESCRIPTION                                               EXTRA GROUPS
7n4iwm.8xqwfcu4i1co8nof  23h  2024-11-26T12:14:55Z  authentication,signing  The default bootstrap token generated by 'kubeadm init'.  system:bootstrappers:kubeadm:default-node-token

In this case is the

7n4iwm.8xqwfcu4i1co8nof

Get Certificate Hash from the control-plane node

To get the CA certificate hash from the control-plane-node, we need to run a complicated command:

openssl x509 -pubkey -in /etc/kubernetes/pki/ca.crt | openssl rsa -pubin -outform der 2>/dev/null | openssl dgst -sha256 -hex | sed 's/^.* //'

and in my k8s cluster is:

2f68e4b27cae2d2a6431f3da308a691d00d9ef3baa4677249e43b3100d783061

Join Workers to the kubernetes cluster

So now, we can Join our worker nodes to the kubernetes cluster.
Run the below command on both worker nodes:

sudo kubeadm join 192.168.122.223:6443
        --token 7n4iwm.8xqwfcu4i1co8nof
        --discovery-token-ca-cert-hash sha256:2f68e4b27cae2d2a6431f3da308a691d00d9ef3baa4677249e43b3100d783061

we get this message

Run ‘kubectl get nodes’ on the control-plane to see this node join the cluster.

Is the kubernetes cluster running ?

We can verify that

kubectl get nodes   -o wide
kubectl get pods -A -o wide

All nodes have successfully joined the Kubernetes cluster

so make sure they are in Ready status.

k8scpnode1   Ready  control-plane  58m    v1.31.3  192.168.122.223  <none>  Ubuntu 24.10  6.11.0-9-generic  containerd://1.7.23
k8swrknode1  Ready  <none>         3m37s  v1.31.3  192.168.122.50   <none>  Ubuntu 24.10  6.11.0-9-generic  containerd://1.7.23
k8swrknode2  Ready  <none>         3m37s  v1.31.3  192.168.122.10   <none>  Ubuntu 24.10  6.11.0-9-generic  containerd://1.7.23

All pods

so make sure all pods are in Running status.

NAMESPACE     NAME                                READY  STATUS   RESTARTS  AGE    IP               NODE         NOMINATED NODE  READINESS GATES
kube-flannel  kube-flannel-ds-9v8fq               1/1    Running  0         46m    192.168.122.223  k8scpnode1   <none>          <none>
kube-flannel  kube-flannel-ds-hmtmv               1/1    Running  0         3m32s  192.168.122.50   k8swrknode1  <none>          <none>
kube-flannel  kube-flannel-ds-rwkrm               1/1    Running  0         3m33s  192.168.122.10   k8swrknode2  <none>          <none>
kube-system   coredns-7c65d6cfc9-dg6nq            1/1    Running  0         57m    10.244.0.2       k8scpnode1   <none>          <none>
kube-system   coredns-7c65d6cfc9-r4ksc            1/1    Running  0         57m    10.244.0.3       k8scpnode1   <none>          <none>
kube-system   etcd-k8scpnode1                     1/1    Running  0         57m    192.168.122.223  k8scpnode1   <none>          <none>
kube-system   kube-apiserver-k8scpnode1           1/1    Running  0         57m    192.168.122.223  k8scpnode1   <none>          <none>
kube-system   kube-controller-manager-k8scpnode1  1/1    Running  0         57m    192.168.122.223  k8scpnode1   <none>          <none>
kube-system   kube-proxy-49f6q                    1/1    Running  0         3m32s  192.168.122.50   k8swrknode1  <none>          <none>
kube-system   kube-proxy-6qpph                    1/1    Running  0         3m33s  192.168.122.10   k8swrknode2  <none>          <none>
kube-system   kube-proxy-sxtk9                    1/1    Running  0         57m    192.168.122.223  k8scpnode1   <none>          <none>
kube-system   kube-scheduler-k8scpnode1           1/1    Running  0         57m    192.168.122.223  k8scpnode1   <none>          <none>

That’s it !

Our k8s cluster is running.

 

 

 


 

 

 

Kubernetes Dashboard

is a general purpose, web-based UI for Kubernetes clusters. It allows users to manage applications running in the cluster and troubleshoot them, as well as manage the cluster itself.

Next, we can move forward with installing the Kubernetes dashboard on our cluster.

Helm

Helm—a package manager for Kubernetes that simplifies the process of deploying applications to a Kubernetes cluster. As of version 7.0.0, kubernetes-dashboard has dropped support for Manifest-based installation. Only Helm-based installation is supported now.

Live on the edge !

curl -sL https://raw.githubusercontent.com/helm/helm/main/scripts/get-helm-3 | bash

Install kubernetes dashboard

We need to add the kubernetes-dashboard helm repository first and install the helm chart after:

# Add kubernetes-dashboard repository
helm repo add kubernetes-dashboard https://kubernetes.github.io/dashboard/

# Deploy a Helm Release named "kubernetes-dashboard" using the kubernetes-dashboard chart
helm upgrade --install kubernetes-dashboard kubernetes-dashboard/kubernetes-dashboard --create-namespace --namespace kubernetes-dashboard

The output of the command above should resemble something like this:

Release "kubernetes-dashboard" does not exist. Installing it now.

NAME: kubernetes-dashboard
LAST DEPLOYED: Mon Nov 25 15:36:51 2024
NAMESPACE: kubernetes-dashboard
STATUS: deployed
REVISION: 1
TEST SUITE: None

NOTES:
*************************************************************************************************
*** PLEASE BE PATIENT: Kubernetes Dashboard may need a few minutes to get up and become ready ***
*************************************************************************************************

Congratulations! You have just installed Kubernetes Dashboard in your cluster.

To access Dashboard run:
  kubectl -n kubernetes-dashboard port-forward svc/kubernetes-dashboard-kong-proxy 8443:443

NOTE: In case port-forward command does not work, make sure that kong service name is correct.
      Check the services in Kubernetes Dashboard namespace using:
        kubectl -n kubernetes-dashboard get svc

Dashboard will be available at:
  https://localhost:8443

Verify the installation

kubectl -n kubernetes-dashboard get svc

NAME                                   TYPE        CLUSTER-IP       EXTERNAL-IP   PORT(S)    AGE
kubernetes-dashboard-api               ClusterIP   10.106.254.153   <none>        8000/TCP   3m48s
kubernetes-dashboard-auth              ClusterIP   10.103.156.167   <none>        8000/TCP   3m48s
kubernetes-dashboard-kong-proxy        ClusterIP   10.105.230.13    <none>        443/TCP    3m48s
kubernetes-dashboard-metrics-scraper   ClusterIP   10.109.7.234     <none>        8000/TCP   3m48s
kubernetes-dashboard-web               ClusterIP   10.106.125.65    <none>        8000/TCP   3m48s

kubectl get all -n kubernetes-dashboard

NAME                                                       READY   STATUS    RESTARTS   AGE
pod/kubernetes-dashboard-api-6dbb79747-rbtlc               1/1     Running   0          4m5s
pod/kubernetes-dashboard-auth-55d7cc5fbd-xccft             1/1     Running   0          4m5s
pod/kubernetes-dashboard-kong-57d45c4f69-t9lw2             1/1     Running   0          4m5s
pod/kubernetes-dashboard-metrics-scraper-df869c886-lt624   1/1     Running   0          4m5s
pod/kubernetes-dashboard-web-6ccf8d967-9rp8n               1/1     Running   0          4m5s

NAME                                           TYPE        CLUSTER-IP       EXTERNAL-IP   PORT(S)    AGE
service/kubernetes-dashboard-api               ClusterIP   10.106.254.153   <none>        8000/TCP   4m10s
service/kubernetes-dashboard-auth              ClusterIP   10.103.156.167   <none>        8000/TCP   4m10s
service/kubernetes-dashboard-kong-proxy        ClusterIP   10.105.230.13    <none>        443/TCP    4m10s
service/kubernetes-dashboard-metrics-scraper   ClusterIP   10.109.7.234     <none>        8000/TCP   4m10s
service/kubernetes-dashboard-web               ClusterIP   10.106.125.65    <none>        8000/TCP   4m10s

NAME                                                   READY   UP-TO-DATE   AVAILABLE   AGE
deployment.apps/kubernetes-dashboard-api               1/1     1            1           4m7s
deployment.apps/kubernetes-dashboard-auth              1/1     1            1           4m7s
deployment.apps/kubernetes-dashboard-kong              1/1     1            1           4m7s
deployment.apps/kubernetes-dashboard-metrics-scraper   1/1     1            1           4m7s
deployment.apps/kubernetes-dashboard-web               1/1     1            1           4m7s

NAME                                                             DESIRED   CURRENT   READY   AGE
replicaset.apps/kubernetes-dashboard-api-6dbb79747               1         1         1       4m6s
replicaset.apps/kubernetes-dashboard-auth-55d7cc5fbd             1         1         1       4m6s
replicaset.apps/kubernetes-dashboard-kong-57d45c4f69             1         1         1       4m6s
replicaset.apps/kubernetes-dashboard-metrics-scraper-df869c886   1         1         1       4m6s
replicaset.apps/kubernetes-dashboard-web-6ccf8d967               1         1         1       4m6s

Accessing Dashboard via a NodePort

A NodePort is a type of Service in Kubernetes that exposes a service on each node’s IP at a static port. This allows external traffic to reach the service by accessing the node’s IP and port. kubernetes-dashboard by default runs on a internal 10.x.x.x IP. To access the dashboard we need to have a NodePort in the kubernetes-dashboard service.

We can either Patch the service or edit the yaml file.

Choose one of the two options below; there’s no need to run both as it’s unnecessary (but not harmful).

Patch kubernetes-dashboard

This is one way to add a NodePort.

kubectl --namespace kubernetes-dashboard patch svc kubernetes-dashboard-kong-proxy -p '{"spec": {"type": "NodePort"}}'

output

service/kubernetes-dashboard-kong-proxy patched

verify the service

kubectl get svc -n kubernetes-dashboard

output

NAME                                   TYPE        CLUSTER-IP       EXTERNAL-IP   PORT(S)         AGE
kubernetes-dashboard-api               ClusterIP   10.106.254.153   <none>        8000/TCP        50m
kubernetes-dashboard-auth              ClusterIP   10.103.156.167   <none>        8000/TCP        50m
kubernetes-dashboard-kong-proxy        NodePort    10.105.230.13    <none>        443:32116/TCP   50m
kubernetes-dashboard-metrics-scraper   ClusterIP   10.109.7.234     <none>        8000/TCP        50m
kubernetes-dashboard-web               ClusterIP   10.106.125.65    <none>        8000/TCP        50m

we can see the 32116 in the kubernetes-dashboard.

Edit kubernetes-dashboard Service

This is an alternative way to add a NodePort.

kubectl edit svc -n kubernetes-dashboard kubernetes-dashboard-kong-proxy

and chaning the service type from

type: ClusterIP

to

type: NodePort

Accessing Kubernetes Dashboard

The kubernetes-dashboard has two (2) pods, one (1) for metrics, one (2) for the dashboard.

To access the dashboard, first we need to identify in which Node is running.

kubectl get pods -n kubernetes-dashboard -o wide
NAME                                                   READY   STATUS    RESTARTS   AGE    IP            NODE          NOMINATED NODE   READINESS GATES
kubernetes-dashboard-api-56f6f4b478-p4xbj              1/1     Running   0          55m   10.244.2.12   k8swrknode1   <none>           <none>
kubernetes-dashboard-auth-565b88d5f9-fscj9             1/1     Running   0          55m   10.244.1.12   k8swrknode2   <none>           <none>
kubernetes-dashboard-kong-57d45c4f69-rts57             1/1     Running   0          55m   10.244.2.10   k8swrknode1   <none>           <none>
kubernetes-dashboard-metrics-scraper-df869c886-bljqr   1/1     Running   0          55m   10.244.2.11   k8swrknode1   <none>           <none>
kubernetes-dashboard-web-6ccf8d967-t6k28               1/1     Running   0          55m   10.244.1.11   k8swrknode2   <none>           <none>

In my setup the dashboard pod is running on the worker node 1 and from the /etc/hosts is on the 192.168.122.50 IP.

The NodePort is 32116

k get svc -n kubernetes-dashboard -o wide

So, we can open a new tab on our browser and type:

https://192.168.122.50:32116

and accept the self-signed certificate!

k8s_dashboard.jpg

Create An Authentication Token (RBAC)

Last step for the kubernetes-dashboard is to create an authentication token.

Creating a Service Account

Create a new yaml file, with kind: ServiceAccount that has access to kubernetes-dashboard namespace and has name: admin-user.

cat > kubernetes-dashboard.ServiceAccount.yaml <<EOF
apiVersion: v1
kind: ServiceAccount
metadata:
  name: admin-user
  namespace: kubernetes-dashboard

EOF

add this service account to the k8s cluster

kubectl apply -f kubernetes-dashboard.ServiceAccount.yaml

output

serviceaccount/admin-user created

Creating a ClusterRoleBinding

We need to bind the Service Account with the kubernetes-dashboard via Role-based access control.

cat > kubernetes-dashboard.ClusterRoleBinding.yaml <<EOF
apiVersion: rbac.authorization.k8s.io/v1
kind: ClusterRoleBinding
metadata:
  name: admin-user
roleRef:
  apiGroup: rbac.authorization.k8s.io
  kind: ClusterRole
  name: cluster-admin
subjects:
- kind: ServiceAccount
  name: admin-user
  namespace: kubernetes-dashboard

EOF

apply this yaml file

kubectl apply -f kubernetes-dashboard.ClusterRoleBinding.yaml
clusterrolebinding.rbac.authorization.k8s.io/admin-user created

That means, our Service Account User has all the necessary roles to access the kubernetes-dashboard.

Getting a Bearer Token

Final step is to create/get a token for our user.

kubectl -n kubernetes-dashboard create token admin-user
eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IlpLbDVPVFQxZ1pTZlFKQlFJQkR6dVdGdGpvbER1YmVmVmlJTUd5WEVfdUEifQ.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.AlPSIrRsCW2vPa1P3aDQ21jaeIU2MAtiKcDO23zNRcd8-GbJUX_3oSInmSx9o2029eI5QxciwjduIRdJfTuhiPPypb3tp31bPT6Pk6_BgDuN7n4Ki9Y2vQypoXJcJNikjZpSUzQ9TOm88e612qfidSc88ATpfpS518IuXCswPg4WPjkI1WSPn-lpL6etrRNVfkT1eeSR0fO3SW3HIWQX9ce-64T0iwGIFjs0BmhDbBtEW7vH5h_hHYv3cbj_6yGj85Vnpjfcs9a9nXxgPrn_up7iA6lPtLMvQJ2_xvymc57aRweqsGSHjP2NWya9EF-KBy6bEOPB29LaIaKMywSuOQ

Add this token to the previous login page

k8s_token.jpg

Browsing Kubernetes Dashboard

eg. Cluster –> Nodes

k8s_dashboard.jpg

 

 

 


 

 

 

Nginx App

Before finishing this blog post, I would also like to share how to install a simple nginx-app as it is customary to do such thing in every new k8s cluster.

But plz excuse me, I will not get into much details.
You should be able to understand the below k8s commands.

Install nginx-app

kubectl create deployment nginx-app --image=nginx --replicas=2
deployment.apps/nginx-app created

Get Deployment

kubectl get deployment nginx-app -o wide
NAME        READY   UP-TO-DATE   AVAILABLE   AGE   CONTAINERS   IMAGES   SELECTOR
nginx-app   2/2     2            2           64s   nginx        nginx    app=nginx-app

Expose Nginx-App

kubectl expose deployment nginx-app --type=NodePort --port=80
service/nginx-app exposed

Verify Service nginx-app

kubectl get svc nginx-app -o wide
NAME        TYPE       CLUSTER-IP      EXTERNAL-IP   PORT(S)        AGE   SELECTOR
nginx-app   NodePort   10.98.170.185   <none>        80:31761/TCP   27s   app=nginx-app

Describe Service nginx-app

kubectl describe svc nginx-app
Name:                     nginx-app
Namespace:                default
Labels:                   app=nginx-app
Annotations:              <none>
Selector:                 app=nginx-app
Type:                     NodePort
IP Family Policy:         SingleStack
IP Families:              IPv4
IP:                       10.98.170.185
IPs:                      10.98.170.185
Port:                     <unset>  80/TCP
TargetPort:               80/TCP
NodePort:                 <unset>  31761/TCP
Endpoints:                10.244.1.10:80,10.244.2.10:80
Session Affinity:         None
External Traffic Policy:  Cluster
Events:                   <none>

Curl Nginx-App

curl http://192.168.122.8:31761
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Welcome to nginx!</title>
<style>
html { color-scheme: light dark; }
body { width: 35em; margin: 0 auto;
font-family: Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif; }
</style>
</head>
<body>
<h1>Welcome to nginx!</h1>
<p>If you see this page, the nginx web server is successfully installed and
working. Further configuration is required.</p>

<p>For online documentation and support please refer to
<a href="http://nginx.org/">nginx.org</a>.<br/>
Commercial support is available at
<a href="http://nginx.com/">nginx.com</a>.</p>

<p><em>Thank you for using nginx.</em></p>
</body>
</html>

Nginx-App from Browser

k8s_nginx-app.jpg

Change the default page

Last but not least, let’s modify the default index page to something different for educational purposes with the help of a ConfigMap

The idea is to create a ConfigMap with the html of our new index page then we would like to attach it to our nginx deployment as a volume mount !

cat > nginx_config.map << EOF
apiVersion: v1
data:
  index.html: |
    <!DOCTYPE html>
    <html lang="en">
    <head>
        <title>A simple HTML document</title>
    </head>
    <body>
        <p>Change the default nginx page </p>
    </body>
    </html>
kind: ConfigMap
metadata:
  name: nginx-config-page
  namespace: default
EOF
cat nginx_config.map
apiVersion: v1
data:
  index.html: |
    <!DOCTYPE html>
    <html lang="en">
    <head>
        <title>A simple HTML document</title>
    </head>
    <body>
        <p>Change the default nginx page </p>
    </body>
    </html>
kind: ConfigMap
metadata:
  name: nginx-config-page
  namespace: default

apply the config.map

kubectl apply -f nginx_config.map

verify

kubectl get configmap
NAME                DATA   AGE
kube-root-ca.crt    1      2d3h
nginx-config-page   1      16m

now the diffucult part, we need to mount our config map to the nginx deployment and to do that, we need to edit the nginx deployment.

kubectl edit deployments.apps nginx-app

rewrite spec section to include:

  • the VolumeMount &
  • the ConfigMap as Volume
    spec:
      containers:
        - image: nginx
        ...
        volumeMounts:
        - mountPath: /usr/share/nginx/html
          name: nginx-config
    ...
      volumes:
      - configMap:
          name: nginx-config-page
        name: nginx-config

After saving, the nginx deployment will be updated by it-self.

finally we can see our updated first index page:

k8s_nginx-index.jpg

 

 

 


 

 

 

That’s it

I hope you enjoyed this post.

-Evaggelos Balaskas

 

 

 


 

 

 

destroy our lab

./destroy.sh
...

libvirt_domain.domain-ubuntu["k8wrknode1"]: Destroying... [id=446cae2a-ce14-488f-b8e9-f44839091bce]
libvirt_domain.domain-ubuntu["k8scpnode"]: Destroying... [id=51e12abb-b14b-4ab8-b098-c1ce0b4073e3]
time_sleep.wait_for_cloud_init: Destroying... [id=2022-08-30T18:02:06Z]
libvirt_domain.domain-ubuntu["k8wrknode2"]: Destroying... [id=0767fb62-4600-4bc8-a94a-8e10c222b92e]
time_sleep.wait_for_cloud_init: Destruction complete after 0s
libvirt_domain.domain-ubuntu["k8wrknode1"]: Destruction complete after 1s
libvirt_domain.domain-ubuntu["k8scpnode"]: Destruction complete after 1s
libvirt_domain.domain-ubuntu["k8wrknode2"]: Destruction complete after 1s
libvirt_cloudinit_disk.cloud-init["k8wrknode1"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/Jpw2Sg_cloud-init.iso;b8ddfa73-a770-46de-ad16-b0a5a08c8550]
libvirt_cloudinit_disk.cloud-init["k8wrknode2"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/VdUklQ_cloud-init.iso;5511ed7f-a864-4d3f-985a-c4ac07eac233]
libvirt_volume.ubuntu-base["k8scpnode"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/l5Rr1w_ubuntu-base]
libvirt_volume.ubuntu-base["k8wrknode2"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/VdUklQ_ubuntu-base]
libvirt_cloudinit_disk.cloud-init["k8scpnode"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/l5Rr1w_cloud-init.iso;11ef6bb7-a688-4c15-ae33-10690500705f]
libvirt_volume.ubuntu-base["k8wrknode1"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/Jpw2Sg_ubuntu-base]
libvirt_cloudinit_disk.cloud-init["k8wrknode1"]: Destruction complete after 1s
libvirt_volume.ubuntu-base["k8wrknode2"]: Destruction complete after 1s
libvirt_cloudinit_disk.cloud-init["k8scpnode"]: Destruction complete after 1s
libvirt_cloudinit_disk.cloud-init["k8wrknode2"]: Destruction complete after 1s
libvirt_volume.ubuntu-base["k8wrknode1"]: Destruction complete after 1s
libvirt_volume.ubuntu-base["k8scpnode"]: Destruction complete after 2s
libvirt_volume.ubuntu-vol["k8wrknode1"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/Jpw2Sg_ubuntu-vol]
libvirt_volume.ubuntu-vol["k8scpnode"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/l5Rr1w_ubuntu-vol]
libvirt_volume.ubuntu-vol["k8wrknode2"]: Destroying... [id=/var/lib/libvirt/images/VdUklQ_ubuntu-vol]
libvirt_volume.ubuntu-vol["k8scpnode"]: Destruction complete after 0s
libvirt_volume.ubuntu-vol["k8wrknode2"]: Destruction complete after 0s
libvirt_volume.ubuntu-vol["k8wrknode1"]: Destruction complete after 0s
random_id.id["k8scpnode"]: Destroying... [id=l5Rr1w]
random_id.id["k8wrknode2"]: Destroying... [id=VdUklQ]
random_id.id["k8wrknode1"]: Destroying... [id=Jpw2Sg]
random_id.id["k8wrknode2"]: Destruction complete after 0s
random_id.id["k8scpnode"]: Destruction complete after 0s
random_id.id["k8wrknode1"]: Destruction complete after 0s

Destroy complete! Resources: 16 destroyed.

SKG WordPress Meetup την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.30 στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

The post 42ο WordPress Thessaloniki Meetup appeared first on WordPress Greek Community.

Έχετε μια τεράστια συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων, μουσικής, βιντεοπαιχνιδιών, λογισμικού και ταινιών που αγοράσατε ως ψηφιακή λήψη και πιθανώς νομίζετε ότι τα κατέχετε, όπως ένα φυσικό βιβλίο ή ένα DVD. Ξανασκεφτείτε το.  

Θυμάστε αυτούς τους όρους στους οποίους κάνατε κλικ ως μέρος της “αγοράς;” Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί οι όροι ήταν μια άδεια, η οποία έθεσε τους κανόνες για το πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτό το περιεχόμενο—όπως τη συμφωνία ενοικίασης ενός διαμερίσματος.  

Αυτή η συμφωνία — την οποία ο ψηφιακός ιδιοκτήτης (κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων) γνωρίζει ότι δεν διαβάσατε — σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ανταλλάξετε τα πράγματά σας, να τα δώσετε ή να τα πουλήσετε. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή.  

A full music record collection disappears.

Εάν η εταιρεία από την οποία το αγοράσατε κλείσει, αλλάξει τους όρους της ή απλώς χάσει τα δικαιώματα για αυτό που «αγόρασες», αυτό το περιεχόμενο μπορεί να αφαιρεθεί από τις συσκευές σας. Το ξέρουμε γιατί έχει ήδη συμβεί. Πίσω στο 2009, άνθρωποι που είχαν αντίγραφα του 1984 του Τζορτζ Όργουελ ξύπνησαν ένα πρωί για να βρίσκουν το βιβλίο τους να έχει χαθεί από τα Kindles τους λόγω μιας διαμάχης μεταξύ της Amazon και των εκδοτών. Το 2018, οι πελάτες του iTunes που αγόρασαν ταινίες , σοκαρισμένοι παρατήρησαν ότι η Apple μερικές φορές διαγράφει τίτλους από τις βιβλιοθήκες των χρηστών για λόγους αδειοδότησης. Και το 2024, πελάτες που αγόρασαν περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής Redbox το βρήκ;ν δύσκολο ή αδύνατο ν; έχουν πρόσβαση αε αυτ’ο αφού η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. 

Δείτε πώς λειτουργεί

Όταν αγοράζετε ένα φυσικό αντίγραφο μιας ταινίας, ενός βιντεοπαιχνιδιού ή ενός άλμπουμ, έχετε το δικαίωμα να δανείσετε, να δωρίσετε ή να μεταπωλήσετε αυτό το αντίγραφο. Αυτό οφείλεται στο δόγμα της «πρώτης πώλησης», το οποίο βασίζεται στην ιδέα ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων πήρε την πλήρη αξία του υλικού του την πρώτη φορά που πωλήθηκε ένα αντίγραφο. Τώρα, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων δεν κατέχει πλέον το αντίγραφο — εσείς το έχετε. Ακόμα κι αν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων θα προτιμούσε να μην το παραχωρήσετε ή να το μεταπωλήσετε, μπορείτε. Αυτό το δόγμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς περιορισμούς στην εμβέλεια της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι βιβλιοθήκες και οι πωλητές μεταχειρισμένων βιβλίων βασίζονται στο δόγμα της «πρώτης πώλησης». Αλλά οι βιομηχανίες πνευματικών δικαιωμάτων ποτέ δεν συμπάθησαν την πρώτη πώληση, καθώς δημιουργεί ανταγωνισμό για τους τίτλους τους. Ούτε οι τεχνολογικοί γίγαντες που διαχειρίζονται τα καταστήματα που σας πωλούν τις λήψεις.

Το δόγμα της πρώτης πώλησης δεν μας έχει ακολουθήσει στο διαδίκτυο. Με σπάνιες εξαιρέσεις, μπορείτε να νοικιάσετε μόνο διαδικτυακό περιεχόμενο. (Αυτό διαφέρει από τις υπηρεσίες ροής όπως το Spotify ή το Netflix, για τις οποίες πληρώνετε κατ’ αποκοπή πρόσβαση σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη συλλογή περιεχομένου που δεν μπορείτε να ελέγξετε). Οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλα τα είδη μεθόδων για να βεβαιωθούν ότι δεν μπορείτε να παραχωρήσετε ή να μεταπωλήσετε τη λήψη σας, όπως η ενσωμάτωσή του με λογισμικό Digital Rights Management (DRM) που σας εμποδίζει να το αντιγράψετε. Το ίδιο λογισμικό δυσκολεύει επίσης τα άτομα που πρέπει να τροποποιήσουν τις συσκευές ή το περιεχόμενό τους για να το κάνουν πιο προσιτό—όπως κάποιος που έχει αχρωματοψία που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή για να αντικαταστήσει αυτόματα τα χρώματα που δεν μπορούν να δουν με τα χρώματα μπορούν. 

Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει

Το περιεχόμενο που αγοράσατε δεν θα πρέπει να εξαφανιστεί εάν ένας εκδότης και μια εταιρεία τεχνολογίας τσακωθούν. Θα πρέπει να σας επιτρέπεται να πουλήσετε, να δωρίσετε και να δωρίσετε την περιουσία σας.Οι νόμοι για την  “Δίκαιη χρήση” μπορεί να εξακολουθούν να προστατεύουν πολλές χρήσεις ψηφιακού περιεχομένου, αλλά χωρίς σαφές δικαίωμα πρώτης ψηφιακής πώλησης, εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα αναλαμβάνετε νομικό κίνδυνο εάν: 

  • δώστε ένα μεταχειρισμένο σχολικό βιβλίο σε έναν φίλο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει καινούργιο.
  • αφήστε την εκπληκτική μουσική συλλογή σας σε ένα μέλος της οικογένειας στη διαθήκη σας.
  • μεταπωλήστε ένα μεταχειρισμένο βιντεοπαιχνίδι που έχετε παίξει μόνο μερικές φορές.
  • μεταφέρετε τη συλλογή πολυμέσων σας από τη μια πλατφόρμα πολυμέσων στην άλλη.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στη δωρεά, τον δανεισμό και τη μεταπώληση διατηρεί τη γνώση και το περιεχόμενο περιφραγμένο από ένα ψηφιακό χάσμα, όπου τα άτομα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα τέλη συνδρομής ή να αγοράσουν νέο περιεχόμενο μένουν εκτός.

Το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και οι ελεύθερες αγορές κάποτε απέρριψαν αυτές τις προσπάθειες να υπονομεύσουν την αρχή της πρώτης πώλησης. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εκδότες και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποκτήσει πάρα πολλά περιθώρια για να χρησιμοποιήσουν συμφωνίες άδειας χρήσης για να εξαλείψουν τα δικαιώματά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όπου είναι δυνατόν, αγοράστε φυσικά αντίγραφα

Δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να κατέχετε πραγματικά ψηφιακά αντίγραφα πολυμέσων, αλλά ενώ είναι, μια λύση είναι απλή: αγοράστε φυσικά αντίγραφα όταν μπορείτε.

Προσοχή στο DRM

Οι τεχνολογίες διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) προσπαθούν να ελέγξουν τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε με τα μέσα και το υλικό που έχετε αγοράσει. Τις περισσότερες φορές, αυτή η τεχνολογία είναι ενσωματωμένη στα μέσα που «αγοράζετε» για να σας εμποδίσει να τη μεταφέρετε σε άλλες πλατφόρμες.

Αναζητήστε καταστήματα που πωλούν περιεχόμενο χωρίς DRM

Ακριβώς επειδή πολλά καταστήματα πωλούν μόνο ψηφιακά μέσα φορτωμένα με DRM δεν σημαίνει ότι το κάνουν όλοι. Ορισμένα καταστήματα, όπως το GOG για βιντεοπαιχνίδια, το Bandcamp για μουσική (και το Apple Music, για αυτό το θέμα) και το Smashwords για βιβλία, όλα εξειδικεύονται ή προσφέρουν περιεχόμενο χωρίς DRM. Αλλά ακόμη και μεγάλοι παίκτες, όπως η Amazon, παρέχουν επιλογές χωρίς DRM, εάν ένας εκδότης επιμείνει σε αυτό.

Μάθετε περισσότερα για το Νόμο

Μάθετε για την ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι εκδότες βιβλίων προσπάθησαν να επιβάλουν μια ελάχιστη τιμή μεταπώλησης στα βιβλία βάζοντας μια ειδοποίηση σε κάθε αντίτυπο. Στη δεκαετία του 1930, οι δισκογραφικές έβαλαν ειδοποιήσεις «μόνο για ιδιωτική χρήση, όχι για μετάδοση» σε δίσκους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν τους δίσκους τους χωρίς πρόσθετη πληρωμή. Στη δεκαετία του 1980, τα κινηματογραφικά στούντιο δοκίμασαν το ίδιο πράγμα με βιντεοκασέτες, προσπαθώντας να ελέγξουν την επιχείρηση ενοικίασης βίντεο.

Πηγή άρθρου: https://www.digitalrightsbytes.org/

Τι οδηγεί την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον δημόσιο τομέα; Ποιες είναι οι πρακτικές διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη; Πώς μπορεί το blockchain να φέρει επανάσταση στις δημόσιες διοικήσεις; Ποιες πρωτοβουλίες GovTech διαμορφώνουν το μέλλον;  Αυτές οι ερωτήσεις – και οι απαντήσεις τους – βρίσκονται στο επίκεντρο τεσσάρων πρόσφατων εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Παρατηρητήριο Τεχνολογίας του Δημοσίου Τομέα (PSTW), μέρος της Πρωτοβουλίας Διαλειτουργικής Ευρώπης της GD DIGIT

Οι εκθέσεις αποτελούν απόσταξη γνώσεων από έρευνα που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο που διεξήχθη σε συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο τι προσφέρει κάθε έκθεση: 

1.Ικανότητες και πρακτικές διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη στον δημόσιο τομέα 

Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με τον Rony Medaglia (Copenhagen Business School) και τον Patrick Mikalef (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας), εστιάζει στις ικανότητες και τις πρακτικές διακυβέρνησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η δημιουργία αξίας. Δείτε το βίντεο και διαβάστε ολόκληρη την έκθεση. 

2. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από το δημόσιο; 

Βασισμένη σε έρευνα 576 διευθυντών δημοσίου σε επτά χώρες της ΕΕ, αυτή η έκθεση διερευνά τους παράγοντες και τα εμπόδια στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα. Σε συνεργασία με τον Stephan Grimmelikhuijsen (Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης), ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι μάνατζερ όταν ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Δείτε το βίντεο και διαβάστε ολόκληρη την έκθεση. 

3. GovTech: Παράγοντες που επηρεάζουν, κοινές απαιτήσεις και συστάσεις 

Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με τους Björn Niehaves και Gerhard Klassen (Πανεπιστήμιο της Βρέμης), εντοπίζει τα εμπόδια και τις ευκαιρίες για την υιοθέτηση διασυνοριακών λύσεων GovTech, προσφέροντας συστάσεις για εφαρμογή σε όλη την ΕΕ. Δείτε το βίντεο και διαβάστε ολόκληρη την έκθεση. 

4. Public Sector Tech Watch: Υιοθέτηση AI, Blockchain και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών 

Αυτή η περιεκτική έκθεση χαρτογραφεί 1.617 τεκμηριωμένες περιπτώσεις υιοθέτησης αναδυόμενης τεχνολογίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις, που καλύπτουν την τεχνητή νοημοσύνη, το Blockchain, την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα και τον κβαντικό υπολογισμό. Δείτε την πλήρη έκθεση εδώ. 

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu

Ένα βασικό στοιχείο του έργου  GovTech Connect Project είναι η Μελέτη Προοπτικής που  αναπτύσσεται  από το The Lisbon Council Η Μελέτη είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός οράματος και ενός οδικού χάρτη με συστάσεις πολιτικής για την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη βοήθεια τους να προετοιμάσουν το δρόμο για το επόμενο κύμα σχεδιασμού πολιτικής στον τομέα της Διαλειτουργικότητας και του Μετασχηματισμού Ψηφιακής Κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον πολιτικής για το δυναμικό του GovTech έχει στην πραγματικότητα αποκτήσει δυναμική, ειδικά στην Ευρώπη, όχι μόνο ως ευκαιρία για κυβερνητικό εκσυγχρονισμό μέσω της υιοθέτησης των καλύτερων τεχνολογικών λύσεων, αλλά και για την ανάπτυξη και την εδραίωση ενός αναδυόμενου κύματος καινοτόμων λύσεων που θα μπορούσαν παίρνουν το σχήμα «μονόκερων» στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, αυτή η προοπτική υπονομεύεται από πολλά σημεία συμφόρησης, όπως ο κάθετος κατακερματισμός των εθνικών αγορών προμηθειών, ο αργός ρυθμός με τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών και οι δομές παροχής γίνονται διαλειτουργικοί τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών, η δυσκολία στη στρατηγική χρήση των δημοσίων συμβάσεων για την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών μέσω του ανοίγματος σε νέους προμηθευτές· και γενικότερα την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης μιας κουλτούρας καινοτομίας στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δράσεων αναβάθμισης των δεξιοτήτων τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Συν-ανάπτυξη του GovTech στην ΕΕ: τι θα γινόταν αν;

Για τη δημιουργία μελλοντικών σεναρίων και ενός Οδικού Χάρτη στον ορίζοντα για το  2050, διεξήχθη μια δομημένη διαδικασία, διασφαλίζοντας εσωτερική συνοχή με τα τρία μεθοδολογικά βήματα που ακολουθήθηκαν για την εκτέλεση της Μελέτης:

 1) Οραματισμός, 

2) Συν-Σχεδιασμός μελλοντικών σεναρίων και 

3) Συν-ανάπτυξη του χάρτη πορείας GovTech 2050. 

Πρώτα απ ‘όλα, υιοθετώντας μια προσέγγιση συν-δημιουργίας, με τη συμμετοχή ειδικών και εκπροσώπων διαφορετικών ενδιαφερομένων στις διάφορες φάσεις της έρευνας, ένα όραμα για το μελλοντικό ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech ορίστηκε ως εξής: Να καθιερωθεί ένα κοινό πλαίσιο διακυβέρνησης GovTech σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την καθοδήγηση της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, και επιβολή κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στις οποίες η χρήση νεοφυών επιχειρήσεων θα είναι υποχρεωτική, επιπλέον των πρωτοβουλιών τόνωσης και κινήτρων για Οι δημόσιες διοικήσεις να μοιραστούν τις ευθύνες της διαδικασίας καινοτομίας με όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών τεχνολογίας για τη δημιουργία αξίας της καινοτομίας με επίκεντρο τον πολίτη.

Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, το επιθυμητό μελλοντικό σενάριο για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech θα πρέπει να βασίζεται σε μια πολυμερή και πολυεπιστημονική προσέγγιση και σε ενδοοργανωτική και διοργανωτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και παροχής υπηρεσιών, βασισμένη σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα GovTech που θα διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας διασυνοριακές πρωτοβουλίες και πρότυπα, ενισχύοντας προγράμματα αμοιβαίας μάθησης παρέχοντας εργαλεία και ανταλλαγή γνώσεων μέσω μιας κοινότητας αναγνωρισμένων καινοτόμων GovTech.

Ανοίγοντας το δρόμο προς το ιδανικό σενάριο για το οικοσύστημα GovTech της ΕΕ: ​​τι χρειάζεται;

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι το GovTech μπορεί να περιγραφεί ως ένα οικοσύστημα που αποτελείται από διάφορους παράγοντες και τις αλληλεπιδράσεις τους, η διαδικασία προοπτικής επικεντρώθηκε στον συν-σχεδιασμό πιθανών εναλλακτικών μελλοντικών σεναρίων χρησιμοποιώντας μια δομημένη τεχνική σκέψης σχεδιασμού και διευκόλυνση από εμπειρογνώμονες για να καθοδηγήσει τη συγκέντρωση των εισροών των ειδικών. Αυτό συμπληρώθηκε από ομάδες εστίασης και μια εκτεταμένη έρευνα εμπειρογνωμόνων για την επικύρωση της Θεωρίας της Αλλαγής και της προσέγγισης για την ικανότητα προμήθειας καινοτομίας και τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα που προτείνεται για να υποστηρίξει την ενίσχυση του οικοσυστήματος GovTech της ΕΕ.

Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στην ομάδα μελέτης να καθορίσει, με ειδικούς που συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια προοπτικής και οδικής χαρτογράφησης, ένα σύνολο εναλλακτικών μελλοντικών σεναρίων, με πιθανές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech. Το ιδανικό σενάριο, με τίτλο GovTechNet.EU διαμορφώθηκε ως μια πλήρως αρθρωτή και ευέλικτη ψηφιακή δημόσια υποδομή και υπηρεσίες, με βελτιωμένη διαλειτουργικότητα και καινοτομία και εξατομικευμένα προγράμματα κατάρτισης για όλα τα επίπεδα χρηστών, ενισχύοντας τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου που ενθαρρύνει την αμοιβαία ενοποίηση της πολιτικής και της καινοτομίας. Σε αυτό το ιδανικό μέλλον, η ιδέα της «GovTech ως πλατφόρμα» γίνεται κεντρική για την καλλιέργεια του οικοσυστήματος, διασφαλίζοντας ένα λειτουργικό, βιώσιμο, διαφανές και χωρίς αποκλεισμούς οικοσύστημα GovTech.

Ο οδικός χάρτης και οι συστάσεις πολιτικής που προέκυψαν, που εκπονήθηκαν με εμπειρογνώμονες που προέρχονται από την έρευνα, την κυβέρνηση και τη βιομηχανία, με τη συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων και φορέων χάραξης πολιτικής, έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να καθορίσουν συγκεκριμένα βήματα και επιλογές χρηματοδότησης για την ενίσχυση του μελλοντικού οικοσυστήματος GovTech της ΕΕ.

Οδικός χάρτης και συστάσεις πολιτικής GovTech 2050: τι ακολουθεί!

Ο οδικός χάρτης GovTech 2050 έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει το όραμα της ΕΕ για την οικοδόμηση «Μιας Ευρώπης που ταιριάζει στην ψηφιακή εποχή», βασιζόμενος στον νόμο για τη διαλειτουργική Ευρώπη και στην ανάγκη επίτευξης ενός δυναμικού και ανταγωνιστικού δημόσιου τομέα, όπως τονίζεται επίσης στην  “έκθεση«Draghi για τη μελλοντική ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα”. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια σαφής πορεία προς την κανονιστική εναρμόνιση και την κλιμάκωση των ψηφιακών λύσεων πέρα ​​από τα σύνορα. Για το σκοπό αυτό, η έκθεση Draghi υπογραμμίζει τη ζωτική ανάγκη να επενδύσουμε σε ψηφιακές δεξιότητες και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να απελευθερωθεί μια θεμελιώδης και ριζική αλλαγή στο οικονομικό μας σύστημα, αξιοποιώντας επίσης έναν ισχυρό τομέα GovTech. Η έκθεση Letta, “Much More than a Market”,  ενισχύει περαιτέρω αυτό το κάλεσμα, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση των κατακερματισμένων ρυθμιστικών τοπίων και υποστηρίζοντας μια πραγματικά ευρωπαϊκή αγορά που μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια παγκόσμια οικονομία. 

Η μελέτη GovTech Connect Foresight παρουσίασε έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού, καινοτόμου και διαλειτουργικού οικοσυστήματος GovTech στην ΕΕ έως το 2050 και συστάσεις πολιτικής με πρακτικές προτάσεις για το τι θα μπορούσε να χρειαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτές οι συστάσεις θα παρουσιαστούν στο GovTech Connect Assembly στις Βρυξέλλες, στις 28 Νοεμβρίου 2024, και θα συζητηθεί περαιτέρω με εμπειρογνώμονες και φορείς χάραξης πολιτικής σε ένα ειδικό εργαστήριο που θα προωθήσει την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όλων των επιπέδων δημόσιας διοίκησης, του ακαδημαϊκού κόσμου και του ιδιωτικού τομέα ως κρίσιμο ορόσημο στην προσπάθεια να κατευθύνει τον τομέα GovTech προς το επιθυμητό μελλοντικό σενάριο και να παρέχει πληροφορίες για την Τελική Έκθεση. 

Η τελική έκθεση,  “Shaping the EU GovTech Ecosystem at the Horizon 2050” αναμένεται επομένως να παρέχει ένα σαφές πλαίσιο δράσης που θα μπορούσε να εμπνεύσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επιδιώξουν ένα συνεκτικό, μακροπρόθεσμο ψηφιακό μέλλον, σηματοδοτώντας την αρχή ενός μετασχηματιστικού ταξιδιού, δελεάζοντας τη συνεχή συνεργασία, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα και αξιοποιώντας πλήρως τη στρατηγική προνοητικότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ΕΕ ως παγκόσμιου φάρου για την αριστεία του GovTech.

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/

Η Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανοικτή Επιστήμη (ΕΠΑΕ), ανακοινώνει τη διοργάνωση του Τρίτου Συμποσίου για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2024, 10:00-18:00, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η εκδήλωση απευθύνεται στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, διαχειριστές ερευνητικών προγραμμάτων και εκπροσώπους σημαντικών εθνικών οργανισμών, υποδομών, πρωτοβουλιών & έργων, σε επιχειρήσεις, καθώς και σε κρατικούς φορείς που δρουν στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Σκοπός της εκδήλωσης:

  • Ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις της Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη, με έμφαση στον ηγετικό ρόλο που κατέχει η χώρα στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης (EOSC)
  • Ενημέρωση για την λειτουργία της κοινοπραξίας ΕΠΑΕ και για τις συντονισμένες δράσεις που συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα
  • Διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία ώστε να τεθούν προτεραιότητες που απαντούν στις ευρωπαϊκές προσκλήσεις και δεσμεύσεις, με βασικότερα θέματα την υλοποίηση του Νέου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και του EOSC στην χώρα
  • Ενίσχυση δεξιοτήτων των νέων ερευνητών και διαχειριστών ερευνητικών προγραμμάτων μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις στους τομείς της ανοικτής πρόσβασης, των FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) δεδομένων, των σχεδίων διαχείρισης δεδομένων, της αξιολόγησης της έρευνας κ.λπ.

Δομή προγράμματος

Την πρώτη ημέρα, στις 10/12, στόχος είναι να παρουσιαστούν: το οικοσύστημα Ανοικτής Επιστήμης στην Ελλάδα όπως έχει διαμορφωθεί, τρέχοντα σχετικά έργα και δράσεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα επιτεύγματα και οι στόχοι για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλουν τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις στη νέα εποχή των ανοικτών ερευνητικών δεδομένων, ενισχύοντας την έρευνα με πολύτιμα οφέλη για όλους.

Τη δεύτερη ημέρα, στις 11/12, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε hands-on συνεδρίες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, να εμπλακούν ενεργά και να αποκτήσουν εμπειρία σε εργαλεία και μεθόδους που υποστηρίζουν την Ανοικτή Επιστήμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να εφαρμόσουν καλές πρακτικές για ανοιχτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις, ανοιχτά και FAIR δεδομένα, ανοιχτό λογισμικό, μέσα από εκπαιδευτικές πηγές και πλατφόρμες συνεργασίας.  

Τέλος, θα δοθεί η δυνατότητα δικτύωσης με στελέχη του επιστημονικού κλάδου της χώρας για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών ενδυναμώνοντας την έρευνα και την αξιοποίηση εργαλείων και τεχνολογίας ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η εκδήλωση απαιτεί φυσική παρουσία και είναι απαραίτητη η δωρεάν εγγραφή εδώ

Δείτε το προσχέδιο πρόγραμμα των ημερών εδώ.


Το φετινό Συμπόσιο για την Ανοικτή Επιστήμη διοργανώνεται από την ΕΠΑΕ με την υποστήριξη των φορέων-μελών της: Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet)Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ)Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET)Εθνικό ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” (ΕΚΕΦΕ “Δ”), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι. Παστέρ), Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ)Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ)

Με την πλατφόρμα “Recommendations-collaboratives”- (συνεργατικές συστάσεις»), η Γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι λύσεις ανοικτού κώδικα μπορούν να υποστηρίξουν τη διαχείριση των εδαφικών και δημόσιων υποδομών, υπογραμμίζοντας την ισχυρή γέφυρα μεταξύ ψηφιακών και μη διαδικτυακών δημόσιων αγαθών. 

Recommendations-collaboratives

Η γαλλική κυβέρνηση δρομολόγησε τις Recommendations-collaboratives το 2021 και επιτάχυνε την ανάπτυξή της καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2023-2024.  Καθοδηγούμενη από την Accélérema, ένα δημόσιο φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, η λύση «Recommendations-collaboratives» χρησιμοποιεί ανοικτό κώδικα για να παρέχει έναν απλό τρόπο στις τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη Γαλλία να επικοινωνούν με εμπειρογνώμονες σε θέματα που σχετίζονται με την εδαφική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου του πολεοδομικού σχεδιασμού και της συντήρησης των δημόσιων υποδομών. 

Με απλά λόγια, οι Recommendations-collaboratives προσφέρουν στους φορείς των δημόσιων υπηρεσιών και στους εταίρους τους τη δυνατότητα να δρομολογήσουν μια διαδικτυακή συμβουλευτική πλατφόρμα που θα επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που συνδέεται με την εδαφική διαχείριση. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες των διαφόρων έργων εδαφικής διαχείρισης και δημόσιων υποδομών, επιτρέποντας τη διευκόλυνση των συνδέσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και των εμπειρογνωμόνων σε συγκεκριμένα θέματα. Η λύση υποστηρίζεται από την ομάδα του «Recommendations-collaboratives», η οποία προσφέρει επίσης δωρεάν υποστήριξη στους χρήστες δημόσιων υπηρεσιών για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας προσαρμοσμένης στις ανάγκες τους. 

Με αυτή την απλή λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές τοπικές αρχές κατά τη διαχείριση έργων πολεοδομικού σχεδιασμού, οι Recommendations-collaboratives δείχνουν πώς τα προϊόντα ανοιχτού κώδικα μπορούν να υποστηρίξουν τη συντήρηση των δημόσιων υποδομών, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ online και μη διαδικτυακών δημόσιων αγαθών. 

Οι Recommendations-collaboratives δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά το 2020 για το έργο UrbanVitaliz, στηρίζοντας τις τοπικές αρχές για την εκ νέου χρήση αστικών λυμάτων. Με βάση την επιτυχία αυτού του πρώτου έργου και για την κάλυψη των αναγκών των μικρών και μεσαίων τοπικών αρχών, το Recommendations-collaboratives χρησιμοποιείται επίσης για δύο άλλα έργα πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του SOS Ponts, βλ. παρακάτω, και ενός άλλου έργου για την πιστοποίηση οικολογικών περιοχών. Ο πηγαίος κώδικας της τυποποιημένης πλατφόρμας είναι διαθέσιμος στο GitHub και δημοσιεύθηκε με άδεια AGPL-3.0.

Το έργο SOS Ponts 

Το έργο SOS Ponts («Γέφυρες SOS») δρομολογήθηκε μέσω του Recommendations-collaboratives το 2023 για τη στήριξη των μικρών τοπικών αρχών όσον αφορά τη συντήρηση και την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών, ιδίως των γεφυρών. 

Η ανάπτυξη γεφυρών SOS αποτελεί συνέχεια του εθνικού προγράμματος γεφυρών (2020), το οποίο χαρτογράφησε γέφυρες δημόσιων υποδομών σε όλους τους μικρούς δήμους της Γαλλίας (5.000 κάτοικοι και λιγότεροι). Το πρόγραμμα προσέφερε στις τοπικές αρχές δωρεάν χαρτογράφηση και αξιολόγηση των δημόσιων υποδομών τους, με αποτέλεσμα 42,000 «εκθέσεις υγείας» για γέφυρες σε όλη τη χώρα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Γεφυρών ήταν το αποτέλεσμα έκθεσης της Γαλλικής Γερουσίας του 2019 στην οποία τονιζόταν η έλλειψη ορθής κατανόησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των σχετικών κινδύνων για την ασφάλεια λόγω υποεπιτήρησης και συντήρησης. 

Ωστόσο, το εθνικό πρόγραμμα γεφυρών ήταν ανεπαρκές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που συνδέονται με την υποσυντήρηση των δημόσιων γεφυρών. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ζήτημα των τοπικών δήμων με περιορισμένο χρόνο και πόρους, καθώς και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης για την ορθή κατανόηση των εκθέσεων υγείας που συνέταξαν οι πολιτικοί μηχανικοί, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την εφαρμογή των προγραμμάτων συντήρησης. 

Για να στηρίξει τις τοπικές αρχές στην ανάπτυξη και εφαρμογή του προγράμματος συντήρησης των δημόσιων υποδομών, το SOS Ponts χρησιμοποίησε τη λύση Recommendations-collaboratives για να αναπτύξει μια δωρεάν πλατφόρμα που θα παρέχει καθοδήγηση για τις δημόσιες υποδομές σε μια εύκολα κατανοητή γλώσσα για τους μη ειδικούς, και θα συνδέει τις τοπικές αρχές με εμπειρογνώμονες πολιτικού μηχανικού για να αναζητήσουν καθοδήγηση σχετικά με τη συντήρηση γεφυρών και να προσδιορίσουν συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και να επικοινωνήσουν με τους φορείς. 

Δωρεάν και βασισμένη σε μια λύση ανοιχτού κώδικα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, η SOS Ponts προσφέρει στις τοπικές αρχές στοχευμένες και επιχειρησιακές απαντήσεις στα ερωτήματα συντήρησης των δημόσιων υποδομών τους. 

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
31/10/2024 – 05/12/2024#online: Ecoview – Student Competition: Researching environmental problems using satellite data
01/11/2024 – 30/11/2024
Ολοήμερο
Βικιπαίδεια:Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας
25/11/2024 – 28/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: DevOpsCon Singapore
Suntec Convention & Exhibition Centre, Singapore
25/11/2024 – 28/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: International JavaScript Conference
Suntec Convention & Exhibition Centre, Singapore
25/11/2024 – 29/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: MLCon Berlin
Maritim ProArte Hotel Berlin, Berlin
25/11/2024
10:00 – 13:00
Εκδήλωση δικτύωσης “How Innovative Solutions Can Contribute to the Transformation of Palliative Care”
ΕΚΤ, Παλαιό Φάληρο
26/11/2024 – 27/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: EDIH Network Annual Summit 2024
The Egg conference, Bruxelles
26/11/2024 – 28/11/2024
Ολοήμερο
EUMETSAT – USER WORKSHOP – Future Focus: Wildfires
EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites), Darmstadt
26/11/2024 – 27/11/2024
Ολοήμερο
MoodleMoot Australia 2024
The Events Centre, Collins Square, Docklands
26/11/2024
Ολοήμερο
National EOSC CZ Conference 2024: From Storage to Repositories
Hotel Occidental Prague, Prague
26/11/2024
14:00 – 15:00
#online event: Join the Upcoming Procure Innovation EU Webinar on November 26th
26/11/2024
16:30 – 18:00
#online event: FIWARE Data Space Technologies Webinar #6: Ongoing and Future Work
26/11/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
27/11/2024 – 29/11/2024
Ολοήμερο
CityJS Athens 2024
Deloitte Auditorium, Μαρούσι
27/11/2024 – 29/11/2024
Ολοήμερο
Wey Wey Web
Esad Málaga, Málaga
27/11/2024
10:00 – 12:30
#online event: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Ενέργεια και Περιβάλλον»
28/11/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: GovTech Connect Assembly | The GovTech Connect Grand Finale
Comet Louise, Brussels
28/11/2024 – 29/11/2024
Ολοήμερο
#online event: Democratizing science: implementation pathways of the UNESCO Recommendation on Open Science in the Arab region
28/11/2024 – 29/11/2024
Ολοήμερο
#online event: Open Science and Reproducible Research in RStudio and Jupyter Notebook​
29/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: React Africa
Hyatt Regency Casablanca, Casablanca
29/11/2024 – 30/11/2024
Ολοήμερο
RUBYCONF INDIA 2024
Clarks Amer Hotel Jawahar Lal Nehru Marg, Rajasthan
30/11/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
01/12/2024 – 02/12/2024
Ολοήμερο
GOPHERCON INDIA
Hotel Clarks Amer, Rajasthan Jaipur

 

 

download the .deb file from

https://astian.org/midori-browser/linux/

and choose Debian64bit

 

in the terminal:

 

    cd downloads  

ή

cd Downloads

(σε μερικούς υπολογιστές είναι μικρό & σε άλλους κεφαλαίο το γράμμα d/D)


sudo apt-get install build-essential cmake libsoup2.4-dev webkit2gtk-4.0-dev  

sudo dpkg -i midori_11.4.2_amd64.deb 

sudo apt-get install -f

 

 

Με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες να παρευρίσκονται από κοντά και επιπλέον 250 άτομα να παρακολουθούν διαδικτυακά, το FOSSCOMM 2024 κατέγραψε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του. Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού στην Ελλάδα, προσφέροντας έναν χώρο για δημιουργικές συζητήσεις, καινοτομία και συνεργασία.

Η ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στις 9-10 Νοεμβρίου και συνέβαλαν στη διοργάνωση ενός δυναμικού συνεδρίου. Το FOSSCOMM 2024 έφερε κοντά φοιτητές, επαγγελματίες, προγραμματιστές και λάτρεις του Ανοιχτού Λογισμικού, προσφέροντας διαδραστικά εργαστήρια, εξαιρετικές ομιλίες και μοναδικές ευκαιρίες networking.

Οι τρεις διακεκριμένοι keynote speakers, Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Frank Karlitschek (Nextcloud) και Luis Falcon (GNU Health, GNU Solidario), ενέπνευσαν το κοινό με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη συνεισφορά τους στον χώρο του Ανοιχτού Λογισμικού. Οι ομιλίες τους ανέδειξαν τη δύναμη της συνεργασίας και της καινοτομίας μέσω της ελευθερίας στη γνώση και τα εργαλεία.

Τα workshops προσέφεραν πρακτικές δεξιότητες, ενώ οι συζητήσεις ανέδειξαν τις τάσεις και τις δυνατότητες του Ανοιχτού Λογισμικού στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Παράλληλα, η εκδήλωση αποτέλεσε έναν καταλυτικό παράγοντα για την ενίσχυση της κοινότητας, φέρνοντας κοντά άτομα και φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Το FOSSCOMM 2024 κατέγραψε έναν θετικό απολογισμό, με νέες συνεργασίες, πρωτοβουλίες και ιδέες να γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές, τους ομιλητές και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο FOSSCOMM! Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να προωθούμε τις αξίες του Ανοιχτού Λογισμικού και της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση.

Πηγή άρθρου: https://opensource.uom.gr/index.php/fosscomm-2024/

The FOSSCOMM 2024 conference, held on November 9-10 at the University of Macedonia, concluded with remarkable success, setting a new record for participation. Over 500 attendees joined in person, accompanied by an additional ~250 online participants, making this year’s FOSSCOMM the most attended in its history. This milestone marks a pivotal moment for the Open Source community in Greece, highlighting a new level of professionalism and engagement in its organization. As a key organizer, I was proud to contribute my experience from organizing conferences both locally and internationally, ensuring FOSSCOMM 2024 delivered a top-tier experience.
FOSSCOMM Group Picture

Inspiring Keynotes from Open Source Visionaries

This year, I was thrilled to welcome my friends and globally respected Open Source advocates Frank Karlitschek (Nextcloud) and Luis Falcon (GNU Health, GNU Solidario) as keynote speakers. Having also Diomidis Spinellis at FOSSCOMM 2024 was a personal highlight for me, as their work continues to shape the Open Source world and improve lives globally.

Diomidis Spinellis, a professor at the Athens University of Economics and Business, captivated attendees with his talk "Lessons from the Unix History". Highlighting the enduring relevance of Unix’s design principles, Diomidis emphasized simplicity, modularity, and portability as timeless values for software development.

Frank Karlitschek, founder of Nextcloud, presented an enlightening talk titled "How to Build a Sustainable Open Source Company". Drawing from his extensive experience, Frank shared practical insights on balancing the ideals of Open Source with the realities of building and sustaining a thriving business. His talk underscored the importance of fostering community trust while delivering value to users and clients alike.
Frank Karlitschek
Luis Falcon, founder of GNU Health and GNU Solidario, delivered a thought-provoking keynote titled "Quo vadis, Free Software? Quo vadis, Society?". His presentation explored the vital role of Free Software in promoting social justice, equity, and access to essential services like healthcare. Luis’s insights challenged the audience to reflect on the broader societal implications of Free Software and the responsibilities that come with its development and use.

Having them at FOSSCOMM 2024 not only elevated the conference but also inspired attendees to explore how their own contributions could make a difference. Their presence was a personal highlight for me, as it reaffirmed the value of Open Source as a tool for global progress.

Attendees also enjoyed interactive workshops, engaging sessions, and excellent networking opportunities that fostered collaboration among students, professionals, and developers.

ONLYOFFICE Booth and Talk: Integrating AI into Office Software

One of my personal highlights at the event was representing ONLYOFFICE with a dedicated booth and delivering a talk titled "Integrating AI into Office Software: Sharing ONLYOFFICE Experience". The session, which attracted a significant audience, explored how AI can enhance productivity tools and improve user experience.
Efstathios Iosifidis ONLYOFFICE talk
Many attendees visited the ONLYOFFICE booth to share their positive experiences using the platform in their daily workflows. I had the opportunity to engage with users, discuss their use cases, and gather valuable feedback. It was inspiring to hear how ONLYOFFICE has become an integral part of their professional and personal productivity, reinforcing the impact of Open Source innovation.
ONLYOFFICE booth

Fedora 41 Release Party

The first day of FOSSCOMM 2024 ended on a high note with the Fedora 41 release party, a vibrant celebration that brought together open source and Fedora enthusiasts. We discussed about the exciting new features and capabilities of Fedora 41, including advancements in performance, usability, and developer tools. Attendees shared ideas about how they plan to leverage these updates in their projects.
Pizza Party
As part of the festivities, I distributed the remaining Fedora swag, which was met with enthusiasm from the crowd. The event fostered a lively and welcoming atmosphere, complete with discussions, networking, and, of course, delicious pizza to cap off the day.
Pizza Party

A Community Milestone

Feedback from participants, project representatives, and companies was overwhelmingly positive. Many praised the conference’s exceptional organization, the quality of the sessions, and the opportunities it provided for collaboration and networking. FOSSCOMM 2024 proved to be a catalyst for new partnerships, innovative ideas, and a strengthened Open Source community in Greece.

As we look forward to the next FOSSCOMM, we remain committed to promoting the values of Open Source and free access to knowledge. A heartfelt thank you to everyone—attendees, volunteers, speakers, and sponsors—who made this event a resounding success.
Frank Karlitschek
This picture is special. I meet my friend Frank when I attend Nextcloud conference in Berlin or when I attend FOSDEM in Brussels. This picture is taken at my city and country.

Υπάρχει ένα μιμίδιο ότι κάθε άτομο έχει έναν κυβερνητικό πράκτορα που έχει ανατεθεί να διαβάζει τα μηνύματά του. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, από τη NSA έως τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, μπορούν ενδεχομένως να διαβάσουν τις συνομιλίες σε πολλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

Δείτε πώς λειτουργεί

Τα μηνύματα κειμένου —γνωστά και ως μηνύματα SMS, MMS ή RCS— δεν είναι συνήθως κρυπτογραφημένα. Όταν ένα μήνυμα δεν είναι κρυπτογραφημένο, σημαίνει ότι η τηλεφωνική σας εταιρεία μπορεί και θα αποθηκεύει συχνά ένα αντίγραφο συνομιλιών. Αυτές οι αποθηκευμένες συνομιλίες μπορούν στη συνέχεια να ζητηθούν από τις αρχές επιβολής του νόμου με κλήτευση. Υπηρεσίες όπως η NSA μπορούν να καταγράφουν και να αποθηκεύουν μηνύματα καθώς ταξιδεύουν μέσω του δικτύου ή οποιοσδήποτε αριθμός υπηρεσιών επιβολής του νόμου μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες όπως προσομοιωτές κυψέλης για λήψη μηνυμάτων.

Η κρυπτογράφηση καλύπτει τις συνομιλίες σας χρησιμοποιώντας πολύπλοκα μαθηματικά, έτσι ώστε αν οι υπηρεσίες και οι εταιρείες όντως τα κοιτάξουν, βλέπουν μόνο μπερδεμένο, μη αναγνώσιμο κείμενο. Εάν τα περιεχόμενα της συνομιλίας σας είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, δεν μπορούν να διαβαστούν από την εταιρεία τηλεφωνίας σας, να κατασκοπευθούν από την NSA ή να προσπελαστούν με κλήτευση. 

A graphic of law enforcement looks on as an encrypted text message’s speech bubble only shows that the message is encrypted -- above a phone, cell tower, servers, cell tower, and recipient phone. Both the sending and receiving phone are able to see the decrypted message.

Ορισμένες εφαρμογές messenger θα υποδείξουν εάν είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο: το iMessage με μπλε συννεφάκι συνομιλίας είναι κρυπτογραφημένο, ενώ ένα πράσινο συννεφάκι συνομιλίας σημαίνει ότι δεν είναι κρυπτογραφημένο και τα Μηνύματα Google κρυπτογραφούνται αν δείτε το εικονίδιο κλειδώματος. Αλλά άλλες εφαρμογές messenger, όπως το Signal, το WhatsApp και το Facebook Messenger, είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο από προεπιλογή.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν ειδικά εργαλεία για να σπάσουν τις σύγχρονες μεθόδους κρυπτογράφησης σε κλίμακα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό είναι αλήθεια και είναι μαθηματικά απίθανο, αν όχι αδύνατο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το EFF συνιστά να χρησιμοποιείτε πάντα κρυπτογραφημένα μηνύματα από άκρο σε άκρο όποτε είναι δυνατόν. 

Δυστυχώς, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα δεν μπορούν να σταματήσουν κάθε τρόπο που η κυβέρνηση μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα κειμένου σας. Εάν κάποιος έχει φυσική πρόσβαση στο ξεκλείδωτο τηλέφωνό σας, όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης, τότε αυτό το άτομο θα μπορούσε να διαβάσει όλα τα κρυπτογραφημένα μηνύματά σας με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε και εσείς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση μιας βιομετρικής επιλογής —όπως η σάρωση προσώπου ή το δακτυλικό σας αποτύπωμα— για να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη νομική προστασία για τα περιεχόμενα του τηλεφώνου σας που σας παρέχονται βάσει του προνομίου της Πέμπτης Τροποποίησης κατά της εξαναγκαστικής ενοχοποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,, η χρήση ενός απομνημονευμένου κωδικού πρόσβασης παρέχει γενικά μια ισχυρότερη νομική βάση για να αποκρούσει μια δικαστική απόφαση για αναγκαστικό ξεκλείδωμα/αποκρυπτογράφηση συσκευής.

Ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας δεν είναι ξεκλείδωτο, η αστυνομία έχει πολλά εργαλεία για να προσπαθήσει να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό σας και να διαβάσει τα κρυπτογραφημένα μηνύματά σας, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών Cellebrite και Greykey. Εάν μια εταιρεία δεν μπορεί να αποκτήσει φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να εγκαταστήσει εξ αποστάσεως spyware στο τηλέφωνό σας, το οποίο θα μπορούσε να τους δώσει πλήρη πρόσβαση σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. 

Μπορείτε να αμυνθείτε από αυτούς τους τύπους επιθέσεων διαθέτοντας έναν ισχυρό κωδικό κλειδώματος οθόνης για προστασία από φυσικές αναζητήσεις και διατηρώντας το τηλέφωνό σας ενημερωμένο με το πιο πρόσφατο λογισμικό. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τα εξαφανιζόμενα μηνύματα για οποιαδήποτε εφαρμογή συνομιλίας που το υποστηρίζει. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας (ή τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό σε αυτό), δεν θα μπορεί να δει παλαιότερα μηνύματα. Αυτές οι προφυλάξεις επεκτείνονται και στις επαφές σας που λαμβάνουν τα μηνύματά σας: Το να βοηθήσετε τους φίλους σας να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια με τις συσκευές τους, κάνει και τις κοινότητές μας πιο προστατευμένες.

A phone with a lock screen with a long password, with a locked speech bubble above it.

Ένας τελευταίος τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές επιβολής του νόμου για να διαβάσουν τα μηνύματα κειμένου σας είναι να λάβουν αντίγραφα ασφαλείας από τον πάροχο cloud, όπως η Apple ή η Google, καθώς τα αντίγραφα ασφαλείας αποθηκεύονται συχνά χωρίς κρυπτογράφηση από προεπιλογή. Σας συνιστούμε είτε να μην χρησιμοποιείτε αντίγραφα ασφαλείας, ενεργοποιήστε την Προηγμένη προστασία δεδομένων για το iCloud εάν έχετε iPhone ή ενεργοποιήστε τα κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας σε εφαρμογές όπως το WhatsApp αν ανησυχείτε μήπως η κυβέρνηση διαβάζει τα μηνύματά σας.

Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει

Σε πολλούς τομείς της ζωής μας, το απόρρητο μας μπορεί να είναι δύσκολο να προστατευτεί. Οι τοπικές κυβερνήσεις εγκαθιστούν αυξανόμενους αριθμούς καμερών, συσκευών ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας και άλλης τεχνολογίας. Τα σχολεία και οι χώροι εργασίας χρησιμοποιούν συχνά λογισμικό παρακολούθησης για την παρακολούθηση της περιήγησης στον ιστό, των επικοινωνιών, ακόμη και της παραγωγικότητας. Καθώς οι ζωές μας γίνονται όλο και πιο ψηφιακές, είναι όλο και πιο συνηθισμένο για τις εταιρείες να συλλέγουν και να μοιράζονται λεπτομερείς πληροφορίες για εμάς, συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε. 

Αλλά η ιδιωτική επικοινωνία είναι ένα μέρος όπου μπορούμε και πρέπει να προστατευτούμε. Για ορισμένες ομάδες, όπως οι μειονότητες που στοχοποιούνται από την κυβέρνηση, οι συνέπειες των υποκλοπών επικοινωνιών είναι πολύ επικίνδυνες.  Το απόρρητο είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η δυνατότητα ιδιωτικής συνομιλίας είναι θεμελιώδης για πολλά από τα άλλα δικαιώματά μας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Χρησιμοποιήστε (και ενθαρρύνετε τη χρήση) κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων από άκρο σε άκρο:

  • Αποφύγετε τη χρήση εφαρμογών συνομιλίας που δεν είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο, όταν μπορείτε (όπως τα τυπικά μηνύματα SMS, καθώς και εφαρμογές όπως το Discord ή το Slack, μεταξύ άλλων) και περιορίστε όλες τις ευαίσθητες επικοινωνίες σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές συνομιλίας. 
  • Ενεργοποιήστε τα εξαφανιζόμενα μηνύματα. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό στο Signal και WhatsApp.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό κλειδώματος οθόνης στο τηλέφωνό σας και απενεργοποιήστε το βιομετρικό ξεκλείδωμα εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου θα μπορούσατε να συλληφθείτε, όπως π.χ  σε  μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Εάν είναι σημαντικό να κρατάτε τις συνομιλίες σας ιδιωτικές για εσάς και τους φίλους σας, ενθαρρύνετε τις επαφές σας να χρησιμοποιούν και κρυπτογραφημένες εφαρμογές από άκρο σε άκρο! 

Μάθετε περισσότερα για τα Μεταδεδομένα

Ακριβώς επειδή τα περιεχόμενα των μηνυμάτων σας είναι κρυπτογραφημένα, ενδέχεται να είναι ορατές άλλες πληροφορίες, όπως με ποιον και πότε επικοινωνείτε. Κατανοήστε ποιες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα δικά σας μεταδεδομένα.

Πηγή άρθρου: https://www.digitalrightsbytes.org

Με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες να παρευρίσκονται από κοντά και επιπλέον 250 άτομα να παρακολουθούν διαδικτυακά, το FOSSCOMM 2024 κατέγραψε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του. Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού στην Ελλάδα, προσφέροντας έναν χώρο για δημιουργικές συζητήσεις, καινοτομία και συνεργασία.

Η ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στις 9-10 Νοεμβρίου και συνέβαλαν στη διοργάνωση ενός δυναμικού συνεδρίου. Το FOSSCOMM 2024 έφερε κοντά φοιτητές, επαγγελματίες, προγραμματιστές και λάτρεις του Ανοιχτού Λογισμικού, προσφέροντας διαδραστικά εργαστήρια, εξαιρετικές ομιλίες και μοναδικές ευκαιρίες networking.

Οι τρεις διακεκριμένοι keynote speakers, Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Frank Karlitschek (Nextcloud) και Luis Falcon (GNU Health, GNU Solidario), ενέπνευσαν το κοινό με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη συνεισφορά τους στον χώρο του Ανοιχτού Λογισμικού. Οι ομιλίες τους ανέδειξαν τη δύναμη της συνεργασίας και της καινοτομίας μέσω της ελευθερίας στη γνώση και τα εργαλεία.

Τα workshops προσέφεραν πρακτικές δεξιότητες, ενώ οι συζητήσεις ανέδειξαν τις τάσεις και τις δυνατότητες του Ανοιχτού Λογισμικού στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Παράλληλα, η εκδήλωση αποτέλεσε έναν καταλυτικό παράγοντα για την ενίσχυση της κοινότητας, φέρνοντας κοντά άτομα και φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Το FOSSCOMM 2024 κατέγραψε έναν θετικό απολογισμό, με νέες συνεργασίες, πρωτοβουλίες και ιδέες να γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές, τους ομιλητές και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο FOSSCOMM! Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να προωθούμε τις αξίες του Ανοιχτού Λογισμικού και της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση.

Το άρθρο Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοιχτού Λογισμικού (FOSSCOMM) 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας! εμφανίστηκε πρώτα στο Open Source UoM.

 1. fix the usb with gparted

[some info

https://www.perplexity.ai/search/how-format-a-usb-using-gparted-vGpoqcGRQmOeDy7q3_64AA ]

2. make the bootable usb with impression


[under linux mint 22 "wilma"]



Του Ηλία Μακροδημήτρη*

Σε έναν κόσμο υψηλών ιατρικών αναγκών, η αναζήτηση νέων φαρμακευτικών λύσεων είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η αλλαγή του προτύπου στη παραγωγή φαρμάκων πέρα από τις ευρεσιτεχνίες και τα πνευματικά δικαιώματα είναι απαραίτητη για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ιατροφαρμακευτικών απαιτήσεων. Μια τέτοια εναλλακτική προσέγγιση είναι η ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων ανοικτού κώδικα. Αξιοποιώντας τις αρχές της ανοικτής συνεργασίας και της διαφάνειας, το μοντέλο αυτό μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας φαρμάκων, καθιστώντας τα παγκοσμίως προσβάσιμα και προσιτά.

Φαρμακευτικά προϊόντα ανοικτού κώδικα

Η Παραγωγή φαρμάκων ανοικτού κώδικα (Π.Φ.Α.Κ.) προσαρμόζει τη λογική του ελεύθερου λογισμικού/ λογισμικού ανοικτού κώδικα στη φαρμακευτική βιομηχανία και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ανάπτυξη φαρμάκων, η οποία συχνά προστατεύεται από “πατέντες” και καλύπτεται από μυστικότητα, η Π.Φ.Α.Κ. προωθεί ένα ανοιχτό πλαίσιο συνεργασίας. Το μοντέλο αυτό έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι η ανταλλαγή γνώσεων και δεδομένων μπορεί να καταλύσει την ανακάλυψη νέων και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κάλεσμα εκδημοκρατισμού της διαδικασίας φαρμακευτικής παραγωγής και ανάπτυξης, αμφισβητώντας το status quo των αποκλειστικών δικαιωμάτων και των πατεντών που σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, περιορίζουν την καινοτομία και την προσβασιμότητα.

Οφέλη του φαρμάκου ανοικτού κώδικα

Τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης μιας προσέγγισης ανοικτού κώδικα στη φαρμακευτική βιομηχανία είναι πολλαπλά. Πρώτον, ενθαρρύνει ένα συνεργατικό περιβάλλον όπου επιστήμονες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο μπορούν να συνεισφέρουν και να επωφεληθούν από τα κοινά ευρήματα, επιταχύνοντας τον ρυθμό της ανακάλυψης. Επιπλέον, παρακάμπτοντας το σύστημα πατεντών, η Π.Φ.Α.Κ. μπορεί αρχικά να μειώσει σημαντικά το κόστος που συνδέεται με την ανάπτυξη φαρμάκων, καθιστώντας τα βασικά φάρμακα πιο προσιτά για όσους ανθρώπους τα έχουν ανάγκη, καθώς επίσης να αυξήσει και τον ρυθμό παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των ελλείψεων φαρμάκων όπως η ινσουλίνη. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παγκόσμια προσβασιμότητα μέσω ενός συστήματος δικαιότερης διανομής σε φάρμακα που σώζουν ζωές, ιδίως σε χώρες με χαμηλό εισόδημα που συχνά πλήττονται περισσότερο από πανδημίες και ενδημικές ασθένειες.

Μελέτες περίπτωσης/παραδείγματα

Αρκετές πρωτοβουλίες αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων της παραγωγής φαρμάκων ανοικτού κώδικα. Προγράμματα όπως η κοινοπραξία Open Source Malaria (https://openwetware.org/wiki/OpenSourceMalaria) ή το Drugs for Neglected Diseases iniative (DNDi, https://dndi.org/) που έχει καταφέρει να κυκλοφορήσει 14 φαρμακευτικά προϊόντα για παραμελημένες ασθένειες δείχνουν τη δυναμική αυτού του παραγωγικού μοντέλου. Το πιο εμβληματικό παράδειγμα τέτοιων εγχειρημάτων είναι το Covid Moonshot (https://en.wikipedia.org/wiki/COVID_Moonshot).

Το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων αλλά και άλλων ατόμων, όπως επιστημόνων εργαζόμενων στη φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό την ανοικτή ανάπτυξη ενός αντιϊκού φαρμάκου, αποτελεσματικού ενάντια στο sars-cov-2. Αποτελεί μάλιστα την πρώτη επίσημη ανοικτή συνεργασία για την ανεύρεση ενός αντιϊκού παράγοντα και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2020.

Στο πρόγραμμα αυτό, εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, από ακαδημαϊκούς φορείς και βιομηχανικούς οργανισμούς, διαμοιράζονται τεχνογνωσία, πόρους, δεδομένα και τα αποτελέσματά τους για την ταχύτερη αναγνώριση, εξέταση και δοκιμή υποψήφιων ενώσεων για τη θεραπεία του COVID-19. Μεταξύ των πολλών συμμετεχόντων στο δίκτυο είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ, το Πανεπιστήμιο Temple, το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, το PostEra, το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτοβουλία DNDi στην Ελβετία. Η υποστήριξη για το έργο προέρχεται από διάφορες φιλανθρωπικές πηγές, όπως το Wellcome Trust, το COVID-19 Therapeutics Accelerator (CTA), το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, LifeArc και μέσω του crowdsourcing. Από το πρόγραμμα ευνοούνται οι χώρες που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ή να παρασκευάσουν ακριβά αδειοδοτημένα φάρμακα και θα έχουν επομένως την ευκαιρία να παράγουν τις δικές τους προμήθειες που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και μειωμένες τιμές για τους καταναλωτές των αναγκαίων για την αντιμετώπιση του ιού φαρμάκων.

Ανάπτυξη Φαρμάκων Ανοικτού Κώδικα και Πανδημία

Ενδεικτικό παράδειγμα παραγωγής φαρμάκων ανοικτού κώδικα υπήρξε η περίοδος της πανδημίας Covid-19. Η ανοικτή διαβούλευση των προβλημάτων και η άρση του περιορισμού της διακίνησης των δεδομένων οδήγησε σύμφωνα με το Open Source Pharma Foundation (https://www.ospfound.org/) και το COVID Moonshot, μέσα σε δύο εβδομάδες από την ανακήρυξη της πανδημίας από τον Π.Ο.Υ., στην δημόσια ανακοίνωση της γενετικής αλληλουχίας του Ιού. Συγκεκριμένα στις 3 Γενάρη 2020 έγινε η λήψη του πρώτου δείγματος ενός ιού που προκαλούσε μια ύποπτη πνευμονία, στις 5 Γενάρη κατάφερε να γίνει η πλήρης αλληλούχιση του γενετικού κώδικα του νέου ιού και τα δεδομένα να κατατεθούν στην GenBank και στις 11 Ιανουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η πλήρης αλληλουχία. Με τα δεδομένα αυτά ερευνητές από το Center for Structural Genomics of Infectious Diseases (CSGID) άρχισα να προτείνουν διάφορες τρισδιάστατες μορφές πρωτεϊνών του ιου που θα μπορούσαν να είναι πιθανοί φαρμακευτικοί στόχοι, διαθέτοντας ελεύθερα τα δεδομένα τους στη βάση Protein Data Bank.

Με αυτό τον τρόπο έως τις 5 Φλεβάρη, η πρωτεϊνη Mpro ταυτοποιήθηκε πλήρως και αποτέλεσε φαρμακευτικό στόχο. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι στην γρήγορη ταυτοποίηση βοήθησε η άρση των περιορισμών σε προηγούμενα δεδομένα κορωνοιών που επιτάχυνε πολύ μια διαδικασία που φυσιολογικά διαρκεί χρόνια. Από τη διαδικασία αυτή άρχισε να γεννιέται το εγχείρημα του COVID Moonshot. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των πανεπιστημιακών φορέων έγινε δυνατή η κρυσταλλογραφική απεικόνιση της πρωτεΐνης που ανακάλυψε 71 πιθανούς φαρμακευτικούς στόχους, οι οποίοι δόθηκαν στη δημοσιότητα στην επιστημονική κοινότητα χωρίς περιορισμό. Στις 7 Μαρτίου του 2020 έγινε μέσω του Twitter, πρόσκληση σε όλη τη παγκόσμια κοινότητα χημικών, να καταθέσουν προτάσεις για πιθανές δομές φαρμακευτικών παραγόντων ενάντια στη πρωτεϊνη αυτή. Μέχρι το Μάιο υπήρχαν 4.600 προτάσεις δομών και μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 14.000 προτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην όλη διαδικασία σημαντικό ρόλο έπαιξαν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για το σχεδιασμό φαρμακευτικών δομών.

Στον αντίποδα, η παρεμπόδιση της επίτευξης μιας αποτελεσματικής συμφωνίας για την εξαίρεση από τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στα φαρμακευτικά και διαγνωστικά μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον Π.Ο.Ε. σε συνδυασμό με την εύθραυστη τροφοδοτική αλυσίδα για τη διανομή των σκευασμάτων, οδήγησε σε καθυστερημένη διανομή τους ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας

Η Προοπτική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μια από τις ισχυρότερες και πιο γρήγoρα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της χώρας, εκπροσωπώντας το 3,3% του συνολικού Α.Ε.Π.

Ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια εμφανίζει μια ιδιαίτερη ανάπτυξη που σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, υπολογίζεται να διπλασιάσει τα συνολικά της κέρδη μέχρι το 2026, φτάνοντας τα 7,2 δις ευρώ ενώ, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της είναι διπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έχοντας επενδύσει ήδη 30 δις ευρώ συνολικά σε προϊόντα, κατασκευή νέων χώρων και στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και με νέες επενδύσεις ύψους 1 δις μέσα στο 2024, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα κατέχει μέχρι το 2026, 104 νέες μονάδες παραγωγής (72 κατέχει σήμερα) και 41 ερευνητικά κέντρα (24 έχει μέχρι σήμερα). Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ευρεία διαθεσιμότητα έμψυχου δυναμικού βιολόγων, φαρμακοποιών, χημικών και ιατρών (0,3% του συνολικού πληθυσμού σε σχέση με το 0,1% στην ευρωπαϊκή ένωση) και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση (που πιστοποιείται από την υψηλή θέση των Ελληνικών πανεπιστημίων στις παγκόσμιες κλίμακες), δίνει μια μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα στον τομέα τον φαρμάκων και μια αντίστοιχη δυνατότητα ανάπτυξης των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης.

Η παραγωγική δυνατότητα συγκρινόμενη με χώρες όπως το Κονγκό ή η Κένυα που συμμετέχουν σε προγράμματα ανοικτής παραγωγής φαρμάκου, είναι αρκετά μεγαλύτερη. Η παραγωγική δυνατότητα πιστοποιείται και από τα δεδομένα του ΙΟΒΕ με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων συνεχώς να αυξάνεται από το 2017 και μετά.

Ωστόσο, η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπολείπεται στο τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Συνολικά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται το 3,4% των συνολικών κλινικών δοκιμών στην Ευρώπη, όντας στις τελευταίες θέσεις της λίστας από τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης σύμφωνα με το Π.Ο.Υ. Επιπρόσθετα η αξία της παραγωγής που προέρχεται από τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ και τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας είναι στο 4%, αρκετά υποδεέστερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα στην ίδια μελέτη προτείνεται να υπάρξει αύξηση ώστε το ποσοστό αυτό να φτάσει το 11%. Ένας από τους πιο εφικτούς αλλά και οικονομικούς τρόπους (βάση το στοιχείων που παρατέθηκαν) να συμβεί αυτό είναι μέσω της συμμετοχής της Ελληνικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας σε προγράμματα Ανοικτής Παραγωγής Φαρμάκου, δίνοντας την ευκαιρία στα αδύναμα καθώς φαίνεται επιστημονικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, την δυνατότητα διασύνδεσης με το παγκοσμιοποιημένο δίκτυο έρευνας και ανάπτυξης και άμεση και ευρεία πρόσβαση σε παγκόσμια δεδομένα.

Συμπέρασμα

Η Παραγωγή φαρμάκων ανοικτού κώδικα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα για το μέλλον της φαρμακευτικής ανάπτυξης. Με την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και διαφάνειας, η Π.Φ.Α.Κ. έχει τη δυνατότητα να γίνει το αποτελεσματικό παραγωγικό αντιπαράδειγμα αλλάζοντας το τρόπο που αναπτύσσουμε και διανέμουμε φάρμακα. Αντιπροσωπεύει μια στροφή προς ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό μοντέλο φαρμακευτικής έρευνας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στο παγκόσμιο καλό έναντι του ατομικού κέρδους.

Η επιτυχία της Π.Φ.Α.Κ. εξαρτάται από τη συλλογική δράση των ερευνητών, των φορέων χάραξης πολιτικής και της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι μια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε ένα κίνημα που όχι μόνο αμφισβητεί τα παραδοσιακά παραδείγματα αλλά και προσφέρει μια πιο περιεκτική και ανθρωπιστική προσέγγιση για την επίλυση ορισμένων από τα πιο πιεστικά ζητήματα υγείας στον κόσμο.

*Μακροδημήτρης Ηλίας, Φαρμακοποιός, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 


I used Xfburn, a  lightweight burning software designed for Xfce

 which also works well across different environments.


Voila, after about 15 minutes (on a 17-year-old laptop)

the ISO image was burned

and the live DVD was ready to use!


The funny thing is that installing antiX 23.2 64-bit full 

on another antediluvian laptop with the live DVD

didn't take more time than a live usb pen.

Έπεσε το τηλέφωνό σου και η οθόνη έσπασε. Τώρα αντιμετωπίζεις  μια δαπανηρή επισκευή μέχρι να αποκτήσεις ένα νέο τηλέφωνο. Η αντικατάσταση ενός κομματιού γυαλιού ή ενός κουμπιού δεν φαίνεται να είναι τόσο ακριβή. Γιατί κοστίζει τόσο πολύ η επισκευή των πραγμάτων σας;  

Δείτε πώς λειτουργεί

Με απλά λόγια, η επισκευή είναι η δική της επιχείρηση που κερδίζει χρήματα. Φυσικά, τα ανταλλακτικά και η εργασία για τη διόρθωση των πραγμάτων κοστίζουν χρήματα, αλλά κατασκευαστές όπως η Apple ή η Samsung βλέπουν την επισκευή ως έναν τρόπο για να αυξήσουν τα κέρδη τους ακόμη περισσότερο. Έτσι, ελέγχουν ποιος έχει πρόσβαση στα υλικά και τα εγχειρίδια επισκευής τους και ορίζουν τις τιμές για τα ανταλλακτικά. Αυτό τους επιτρέπει να περιορίζουν τις επισκευές σε "εξουσιοδοτημένα" καταστήματα, τα οποία πληρώνουν χρήματα για να είναι στο δίκτυο της εταιρείας και εμποδίζει τα άτομα να επισκευάσουν τις δικές τους συσκευές ή να βρουν άλλα συνεργεία επισκευής που χρεώνουν λιγότερο.

A cat tries to repair their cellphone, and struggles. They’re surrounded by shopping bags from a tech shop.

Οι κατασκευαστές προϊόντων μας έχουν απομακρύνει από την ίδια την ιδέα της ιδιοκτησίας, χρησιμοποιώντας την αυξανόμενη παρουσία λογισμικού για να υποστηρίξουν ότι αν πειράζεις τα πράγματα που κατέχεις, παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν πει ότι είναι παράνομο να εξετάζουμε ακόμη και πώς λειτουργεί το λογισμικό. Έχει γίνει τόσο κακό που υπάρχει μια ακμάζουσα αγορά για τρακτέρ ηλικίας 40 ετών που δεν βασίζονται σε λογισμικό.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι ενέργειές τους είναι καλές για τους πελάτες, επειδή η επίσκεψη σε ένα ανεξάρτητο συνεργείο επισκευής είναι πιο πιθανό να βλάψει την ασφάλεια του προϊόντος σας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταρρίψει αυτό το επιχείρημα, όπως και ανεξάρτητοι ειδικοί σε έναν οργανισμό που ονομάζεται SecuRepairs. Αλλά αυτό το μήνυμα συχνά τρομάζει τους ανθρώπους και πείθει τους πελάτες να πηγαίνουν σε «επίσημους» επισκευαστές κάθε φορά. Το κόστος των ανταλλακτικών και της εργασίας σε αυτό το σύστημα ελεγχόμενης επισκευής μπορεί να αυξήσει τις τιμές τόσο πολύ που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν μια νέα συσκευή αντί να επιδιορθώσουν την παλιά τους.

 An infographic showing televisions and video game consoles, home appliances, cars, and tractors, which all limit repair by requiring paired parts.

Μόλις φτάσετε σε έναν επισκευαστή, οι εταιρείες έχουν περισσότερα κόλπα για να αυξήσουν την τιμή των επισκευών:

  • Μια τακτική είναι να πουλάτε εξαρτήματα μόνο σε πακέτα και όχι μεμονωμένα. Αυτό είναι γνωστό ως "σύζευξη εξαρτημάτων". Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε μόνο μια νέα οθόνη, αλλά μπορεί να σας χρεώσουν για μια ολόκληρη "συναρμολόγηση οθόνης", επειδή ο κατασκευαστής παρέχει την οθόνη μόνο ως μέρος ενός σετ.
  • Η αντιστοίχιση ανταλλακτικών καθιστά επίσης πιο δύσκολη την αγορά μερικών ανταλλακτικών επειδή δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανταλλακτικά από μια συσκευή για να επισκευάσετε μια άλλη. Όταν ένα εξάρτημα αλλάζει, ορισμένες συσκευές το εντοπίζουν ως "μη εξουσιοδοτημένο" και μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητά σας να χρησιμοποιήσετε το ανταλλακτικό.

Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει

Αυτό το πρόβλημα εξαπλώνεται. Αυτές οι πρακτικές δεν περιορίζονται σε gadget όπως smartphone και φορητούς υπολογιστές. Το λογισμικό βρίσκεται στα αυτοκίνητά μας, στις συσκευές μας, στις κλειδαριές των θυρών μας και σε μια ολοένα αυξανόμενη λίστα με άλλα μέρη, και αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα επισκευής αυτών των συσκευών υποφέρει καθώς οι κατασκευαστές καταφεύγουν σε τακτικές κατά των επισκευών για να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από τους πελάτες τους. Το λογισμικό υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και αυτό σημαίνει ότι, κατά κανόνα, μπορεί να είστε κάτοχος της συσκευής σας, αλλά χορηγείτε άδεια χρήσης μόνο του λογισμικού σε αυτήν. Και αυτή η άδεια είναι πιθανό να συνοδεύεται από περιορισμούς στην ικανότητά σας να ασχολείστε με τα πράγματά σας. 

Στο μέλλον, μπορεί να μην μπορείτε πλέον να σκάσετε το καπό και να φτιάξετε ένα αυτοκίνητο. Θα πρέπει να το μεταφέρετε στην αντιπροσωπεία ή σε ένα ανεξάρτητο επισκευαστή που έχει πληρώσει τα λύτρα του κατασκευαστή για πληροφορίες και ανταλλακτικά επισκευής. Ή, εάν το τρακτέρ σας χαλάσει, ίσως χρειαστεί να περιμένετε έως ότου ο "εξουσιοδοτημένος" τεχνικός επισκευής βρεί το δρόμο σας, αντί να ζητήσετε από τον μηχανικό της γειτονιάς σας να σας βοηθήσει.

Οι κατασκευαστές θέλουν να περιορίσουν ποιος μπορεί να διορθώσει προβλήματα, επειδή μπορούν να κερδίσουν πολλά επιπλέον χρήματα από αυτό. Αυτό σημαίνει λιγότερη άνεση, υψηλότερες τιμές και χρήση μισοσπασμένων συσκευών όσο περιμένουμε ή εξοικονομούμε χρήματα για επισκευή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μάθετε ποιες συσκευές επισκευάζονται

Εάν υπάρχει μια απλή επισκευή που μπορείτε να κάνετε, όπως η αλλαγή ενός ραγισμένου κλειδιού στο πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας, σκεφτείτε να το διορθώσετε μόνοι σας. Σημαντικές επισκευές μπορεί να ακυρώσουν την εγγύησή σας, αλλά θα μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τη συσκευή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να την κρατήσετε εκτός χωματερής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανότατα να εξοικονομήσετε χρήματα.

Όταν έρθει η ώρα για μια νέα συσκευή, μπορείτε να δοκιμάσετε να αγοράσετε αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί για επισκευή. Αναζητήστε κριτικές προϊόντων που μιλούν για δυνατότητα επισκευής και σκεφτείτε το στις επιλογές σας.

A penguin wearing a headlamp excitedly prepares materials for repairing their laptop, such as a box of spare parts and a laptop repair how-to book.

Διαβάστε για το Δικαίωμα στην Επισκευή

Το California  Public Interest Research Group εκτιμά ότι η επισκευή ηλεκτρονικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει μια μέση οικογένεια περίπου 382 $ ετησίως - συνολικά 49,6 δισεκατομμύρια $ ετησίως.

Και είναι κακό για το περιβάλλον: η μέση αμερικανική οικογένεια παράγει περίπου 115 κιλά ηλεκτρονικών απορριμμάτων κάθε χρόνο—6,9 εκατομμύρια τόνους σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά είναι εξαιρετικό για τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών.

Διαβάστε περισσότερα για το Δικαίωμα στην Επισκευή στο https://repair.eu/resources/ 

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ένα σύγχρονο θαύμα. Η μαζική ανάπτυξη από την κοινότητα των εργαλείων που τροφοδοτούν την επανάσταση του Διαδικτύου είναι κάτι που προκαλεί δέος, όπως και το ταλέντο και η αφοσίωση των προγραμματιστών που δημιουργούν και διατηρούν έργα ανοιχτού κώδικα.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών υπάρχουν πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα σε όλο το αγαπημένο σας λογισμικό. Ενώ αυτές μπορεί να μην είναι πάντα η απόλυτη καλύτερη επιλογή, συνοδεύονται από μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα που κάνουν τη χρήση εργαλείων ανοιχτού κώδικα τέλεια. Εδώ λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερη σειρά, είναι μερικοί από τους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι καλύτερο από το εμπορικό εναλλακτικό.

5 Διαφάνεια

Έχετε πρόβλημα; Ελέγξτε τον κώδικα

amazon-price-tracking-code-1

Ένα από τα τεράστια οφέλη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, είτε σε προσωπικό, επαγγελματικό ή επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι η διαφάνειά του. Ο πηγαίος κώδικας είναι άμεσα διαθέσιμος για επιθεώρηση, τροποποίηση και προσαρμογή όπως κρίνετε κατάλληλο. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν μπορεί μόνο να είναι ένα κομμάτι του τεχνικού παζλ για το homelab, την εταιρεία ή το προϊόν σας, αλλά και ένα εξαιρετικό εφαλτήριο για πιο προσαρμοσμένες λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Πρέπει να προσέχετε να μην υπάρχουν περιορισμοί αδειοδότησης για τη δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα στα προϊόντα σας. Ορισμένες άδειες όπως η GPL απαιτούν τα παράγωγα προϊόντα που παράγονται από λογισμικό ανοιχτού κώδικα να είναι επίσης ανοιχτού κώδικα. 

Αυτό όμως επεκτείνεται ακόμη περισσότερο. Έχετε πρόβλημα με το λογισμικό σας; Ελέγξτε τον κώδικα. Θέλετε να καταλάβετε πώς λειτουργεί κάτι; Ελέγξτε τον κωδικό. Ομολογουμένως, αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο για ορισμένα εργαλεία από άλλα (πιθανότατα δεν πρόκειται να διορθώσετε ένα σφάλμα στο GIMP διαβάζοντας κάποιο κώδικα), αλλά μπορείτε να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο σφάλμα στο αποθετήριο για να κατανοήσετε ακριβώς τις συνθήκες που το προκαλούν 

4. Δεν υπάρχει κλείδωμα σε προμηθευτή

Όχι πιο ακριβά τέλη εξόδου, τιμολόγηση ανά θέση ή ενοχλητικές συνδέσεις στο cloud

Transitions for video effects in CapCut video software

Ένα άλλο τεράστιο πλεονέκτημα της κοινότητας ανοιχτού κώδικα είναι ότι δεν υπάρχει κλείδωμα σε  προμηθευτή. Σίγουρα, μπορείτε να καταλήξετε να κολλήσετε με ένα παλαιού τύπου εργαλείο ή πλατφόρμα που δεν συντηρείται πλέον ή δεν ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ωστόσο, η φύση ανοιχτού κώδικα αυτών των εφαρμογών σημαίνει ότι είναι εύκολο για άλλους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εργαλεία για τη μετεγκατάσταση ή την ενσωμάτωση των δεδομένων σας από ένα παλαιότερο εργαλείο σε μια νεότερη έκδοση ή για εσάς ως προγραμματιστή να το κάνετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας τον δωρεάν διαθέσιμο πηγαίο κώδικα και τεκμηρίωση.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πολλά εταιρικά εργαλεία, τα οποία προτιμούν πολύ μεγάλες περιόδους συνδρομής, τιμολόγηση ανά θέση, μηνιαίες συναντήσεις με στελέχη του λογιστηρίου και πολλά άλλα. Συχνά χρησιμοποιούν αυστηρά συμβόλαια για να διασφαλίσουν ότι η απομάκρυνση από την πλατφόρμα τους είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολη και προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και να αποτρέψουν την εύκολη μετάβαση στους ανταγωνιστές.

Αυτό ισχύει και στον καταναλωτικό κόσμο –  Η Adobe είναι ένα παράδειγμα μιας εταιρείας που έχει χρησιμοποιήσει ένα ιστορικό μονοπώλιο στον χώρο χειραγώγησης της εικόνας των επαγγελματιών και των αγοραστών για να κλειδώσει τους χρήστες σε συμβάσεις διάρκειας και με ακριβά τέλη ακύρωσης.

3 Είναι δωρεάν – για πάντα! (συνήθως)

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την άδεια χρήσης στα αγαπημένα σας εργαλεία ανοιχτού κώδικα

Ryujinx mirror on GitHub

Ορισμένο λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα και στη συνέχεια να αλλάξει η άδεια χρήσης του, αλλά οι προηγούμενες εκδόσεις θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες με την αρχική άδεια. Αυτό δεν είναι πάντα κακό – για παράδειγμα, η MongoDB άλλαξε την άδειά της από μια επιτρεπτή άδεια AGPL στην πιο περιοριστική SSPL σε μια προσπάθεια να σταματήσει τους παρόχους cloud να προσφέρουν το Mongo ως υπηρεσία χωρίς να συνεισφέρουν πίσω στην κοινότητα. Οι Elasticsearch, Redis και MySQL έχουν κάνει κάπως το ίδιο πράγμα για παρόμοιους λόγους.

Το να τραβάς το χαλί από τα πόδια της κοινότητας ανοιχτού κώδικα δεν λειτουργεί συνήθως για έργα όταν γίνεται για λάθος λόγους. Οι συνεισφέροντες είναι πιθανό να αποχωρήσουν και μπορεί να διαχωρίσουν την τελευταία έκδοση ανοιχτού κώδικα του έργου και να συνεχίσουν την ανάπτυξη σε μια εναλλακτική. Για αυτούς τους λόγους, τα έργα ανοιχτού κώδικα είναι πολύ, πολύ λιγότερο επιρρεπή στο είδος του freeware  που έχουμε όλοι βιώσει με το εμπορικό λογισμικό (δηλαδή το λογισμικό διατίθεται δωρεάν ή πολύ φθηνά, μόνο για να αυξήσει τις τιμές του ή να αλλάξει το μοντέλο του μόλις το υιοθετήσετε).

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ότι η κοινότητά του. Εάν έχετε χρόνο, η συνεισφορά σε εργαλεία ανοιχτού κώδικα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπληρώσετε μέρος της προσπάθειας που έχει επενδυθεί στα εργαλεία που χρησιμοποιείτε και αγαπάτε.

2 Ασφάλεια

Η ασφάλεια ανοιχτού κώδικα έχει και αυτή προβλήματα, αλλά εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή

hacker

Τα έργα ανοιχτού κώδικα έχουν προσελκύσει πρόσφατα πολλή αρνητική προσοχή σε ορισμένους φορείς εθνικών κρατών που εργάζονται για την ενσωμάτωση των backdoors σε βασικό λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τοποθετηθεί μια κερκόπορτα στο XZ Utilities που ανακαλύφθηκε από έναν μηχανικό της Microsoft, και πιστεύεται ότι είχε εισαχθεί από έναν ξένο χάκερ, εθνικού κράτους. Το Διαδίκτυο στάθηκε τυχερό με αυτό, και φαίνεται πιθανό ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα backdoors σε κάποιο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αλλά η εισαγωγή αυτών των κερκόπορτων είναι απίστευτα δύσκολη, και πάλι, είναι πιθανό να προέλθει μόνο από παράγοντες μεγέθους εθνικού κράτους για μια περίοδο ετών ή και δεκαετιών.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών (εταιρικών ή προσωπικών), τα μεγάλα αποθετήρια ανοιχτού κώδικα είναι γενικά ασφαλή. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις ή κανονισμοί που πρέπει να ακολουθηθούν σε κλάδους με υψηλή ρύθμιση, όπως ο τραπεζικός τομέας ή η διαχείριση υποδομών, αλλά αυτό θα ήταν κάτι ακραίο. Για έργα ανοιχτού κώδικα που διατηρούνται καλά, τα πρότυπα ποιότητας κώδικα, οι ασφαλείς περιοχές κώδικα και η υπεύθυνη αποκάλυψη βελτιώνονται συνεχώς, και ολόκληρη η βιομηχανία λογισμικού έχει καταφέρει να βασιστεί αποτελεσματικά σε αυτά τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα τα τελευταία 20+ χρόνια.

Αν και αυτή η κατάσταση δεν είναι τέλεια, είναι πολύ καλύτερη από τις «εγγυήσεις» ασφαλείας που προσφέρουν τα ιδιόκτητα εργαλεία. Πολλά από αυτά τα εργαλεία καταφέρνουν να αποκρύψουν τον κώδικα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη δοκιμή διείσδυσης. Οι εταιρείες μπορεί να προσφέρουν ορισμένες εγγυήσεις με τη μορφή ελέγχων τρίτων ή σαρώσεων ασφαλείας, αλλά αυτές δεν είναι αλάνθαστες.

1 Μια τεράστια κοινότητα μπορεί να σας υποστηρίξει

Η κοινότητα ανοιχτού κώδικα είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει

how Krita is better than GIMP

Εάν έχετε εργαστεί ποτέ με ακριβό εταιρικό λογισμικό, θα έχετε βιώσει τις τεράστιες χρεώσεις που χρεώνουν μερικά από αυτά για πρόσβαση στην υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, το επιχειρηματικό μοντέλο για πολλά εταιρικά προϊόντα είναι η πώληση του προϊόντος με ζημία, γνωρίζοντας ότι είναι βασικά μη συντηρήσιμο ή απαγορεύεται από άδεια να λειτουργεί χωρίς σύμβαση υποστήριξης.

Αντίθετα, οι προγραμματιστές λογισμικού ανοιχτού κώδικα το βάζουν εκεί για χρήση και ως επί το πλείστον είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν σωστά. Είτε πρόκειται για το αγαπημένο σας λογισμικό επιτραπέζιου υπολογιστή, έναν διακομιστή ιστού, εργαλείο παρακολούθησης ή ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα, οι ειδικοί είναι άμεσα διαθέσιμοι. Εφόσον είστε διατεθειμένοι να παίξετε σύμφωνα με τους κανόνες τους (φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά το wiki των Αποθετηρίων πριν υποβάλετε ζητήματα), θα μπορείτε συχνά να έχετε εύκολη πρόσβαση στη βοήθεια ειδικών για το συγκεκριμένο θέμα σας.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλα τμήματα λογισμικού δεν έχουν διαθέσιμη κοινότητα, αλλά με λογισμικό ανοιχτού κώδικα, η υποστήριξη που μπορείτε να λάβετε, είτε από προγραμματιστές είτε από την κοινότητα ευρύτερα, μπορεί να είναι πολύ πιο στοχευμένη. Αντίθετα, κάποιος στο stack overflow μπορεί να ξέρει πώς να διορθώσει το Adobe Premier που κολλάει, αλλά μπορεί να μην μπορείτε να το καταλάβετε Γιατί χωρίς να επικοινωνήσετε απευθείας με την Adobe.

Τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα τροφοδοτούν τον κόσμο μας

Τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα δίνουν στον κόσμο μας και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στις εμπορικές επιλογές. Αν και υπάρχει αξία στις εμπορικές επιλογές, ειδικά για εκείνους που κατασκευάζουν λογισμικό για συγκεκριμένα επιχειρηματικά ή εξειδικευμένα περιβάλλοντα, υπάρχουν συχνά εξαιρετικά εργαλεία ανοιχτού κώδικα που μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε εσάς, την εταιρεία σας ή την οικογένειά σας σε χρεώσεις αδειών και συνδρομής.

Πηγή άρθρου: https://www.xda-developers.com

Έλα στην ομάδα της ΕΕΛΛΑΚ!

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) ενδιαφέρεται να προσλάβει συνεργάτρια/τη για τη θέση διοικητικής υποστήριξης πλήρους απασχόλησης.

Αρμοδιότητες

  • Διοικητική Υποστήριξη των δράσεων της ΕΕΛΛΑΚ και των μελών της: Υποστήριξη της διοίκησης και των επιστημονικών συνεργατών με οργανωτικά και διοικητικά καθήκοντα.
  • Διαχείριση Εκδηλώσεων και Συναντήσεων : Οργάνωση συναντήσεων, Υποστήριξη στην οργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων που σχετίζονται με τις δράσεις του Οργανισμού.
  • Διαχείριση Εγγράφων: Συγκέντρωση, αρχειοθέτηση και καταγραφή όλων των διοικητικών και επιστημονικών εγγράφων του Οργανισμού.
  • Διαχείριση Γραμματειακής Υποστήριξης: Εξυπηρέτηση τηλεφωνικών κλήσεων, διαχείριση εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας, και υποστήριξη των καθημερινών δραστηριοτήτων.
  • Διαχείριση Προμηθειών: Παρακολούθηση αποθεμάτων και παραγγελία υλικών γραφείου και εξοπλισμού.
  • Διοργάνωση Ταξιδιών για Συνεργάτες: Οργάνωση και διαχείριση ταξιδιών για τους συνεργάτες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων μεταφοράς, καταλυμάτων για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις.
  • Διοργάνωση Συνεδριών ΔΣ και Τήρηση Πρακτικών
  • Ενημέρωση Ιστοσελίδας για Εκδηλώσεις Ανοιχτού Λογισμικού: Εβδομαδιαία ενημέρωση της ιστοσελίδας του οργανισμού με εκδηλώσεις, σεμινάρια και δράσεις σχετικές με το ανοιχτό λογισμικό, ενισχύοντας την παρουσία του οργανισμού και τις συνεργασίες του στον τομέα.

Απαιτούμενα Προσόντα

  • Επαγγελματική εμπειρία σε αντίστοιχη θέση τουλάχιστον 3 ετών
  • Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας
  • Άριστη γνώση χρήσης εφαρμογών γραφείου
  • Ικανότητα καλής προσωπικής επικοινωνίας

Επιθυμητά Προσόντα

  • Εμπειρία στη σύνταξη, επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
  • Εμπειρία σε εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού (wordpress, libre office, κτλ)
  • Εμπειρία σε χρήση εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμεν@ να στείλουν τα βιογραφικά τους με θέμα “Office Manager” στο hr AT eellak DΟΤ gr έως τις 2 Δεκεμβρίου 2024.

Οι Έξυπνες πόλεις φέρνουν επανάσταση στην αστική ζωή αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα δεδομένα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της πόλης. Αυτές οι πόλεις χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένα συστήματα για τη διαχείριση των πόρων, τη μείωση των απορριμμάτων και τη βελτίωση της συνολικής αστικής εμπειρίας. Με την ενσωμάτωση ανοιχτών δεδομένων στα πλαίσιά τους, οι έξυπνες πόλεις μπορούν να προωθήσουν την καινοτομία, να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν πιο ευαίσθητα και ανθεκτικά αστικά περιβάλλοντα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξενεί το Smart Cities Marketplace, που στοχεύει να δεσμεύσει πόλεις και κωμοπόλεις να εργαστούν για ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον παρέχοντας υποστήριξη σε διαφορετικά επίπεδα. Περιλαμβάνει τεχνική βοήθεια, συμβουλευτικές υπηρεσίες, masterclasses χρηματοδότησης και εκδηλώσεις matchmaking. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη λάβει πάνω από 100 προτάσεις έργων, έχει αναπτύξει 4 ομάδες εστίασης για να καλλιεργήσει την αίσθηση της κοινότητας και συμμετείχε στο τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο Smart City Expo.  

Τα ανοιχτά δεδομένα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων. Παρέχουν ένα μεγάλο σύνολο πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές, επιχειρήσεις και προγραμματιστές για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων για αστικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα μεταφορών σε πραγματικό χρόνο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας και στη μείωση της συμφόρησης, ενώ τα περιβαλλοντικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Κάνοντας τα δεδομένα ελεύθερα διαθέσιμα, οι πόλεις μπορούν να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και να ενδυναμώσουν τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Για την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών, φιλοξενείται η πύλη data.europa.eu 325.000 σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη. Επιπλέον, στις 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο από την data.europa academy για να συζητήσουμε τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στην ανάπτυξη έξυπνων πόλεων.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

*Της Κατερίνας Λενάκη

Το 30ο Συνέδριο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με τίτλο «Ακροβατώντας προς το μέλλον, διευρύνοντας τα όρια, συνδέοντας κοινότητες», διοργανώθηκε φέτος από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας, 23-25 Οκτωβρίου.

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν γύρω από την ανοικτή επιστήμη και τις διαστάσεις της, τα πρότυπα ερευνητικών δεδομένων και τα διασυνδεδεμένα δεδομένα, τις υπηρεσίες πληροφόρησης και την εξέλιξή τους μέσα από καινοτόμες δράσεις και την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης, τις ερευνητικές υποδομές και τα εργαλεία υποστήριξης της ακαδημαϊκής έρευνας, ζητήματα οργάνωσης και διοίκησης, νομικά και δεοντολογικά θέματα κ.α.

Η Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, έχοντας εξ ορισμού στενή σχέση με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες καθότι πολλά μέλη της προέρχονται από αυτές, έδωσε το παρόν στο συνέδριο με την εισήγηση Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανοικτή Επιστήμη (ΕΠΑΕ). Ομάδα εργασίας για την “Εκπαίδευση και Κατάρτιση”: Στόχοι, δράσεις και προοπτικές. Κατά την παρουσίαση η συγγραφική ομάδα καταρχάς επικοινώνησε την ίδρυση της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την Ανοικτή Επιστήμη (ΕΠΑΕ) (στην οποία ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος) και τα βασικά της χαρακτηριστικά και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην Ομάδα, τη φυσιογνωμία, το έργο και την εξέλιξή της στο μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ευρύ δίκτυο συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων φορέων και τη δυναμική που έχει σημειωθεί στην Ομάδα τον 1,5 χρόνο λειτουργίας της. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί μια ευκαιρία αναφορικά με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης τεχνογνωσίας και την περεταίρω ενδυνάμωση της από κοινού προσπάθειας τόσο για την εκπαίδευση στην Ανοικτή Επιστήμη στην Ελλάδα όσο και για την εξέλιξη των υπηρεσιών υποστήριξης της έρευνας γενικότερα.

* Κατερίνα Λενάκη, Συντονίστρια της Ομάδας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΕΠΑΕ

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
31/10/2024 – 05/12/2024#online: Ecoview – Student Competition: Researching environmental problems using satellite data
01/11/2024 – 30/11/2024
Ολοήμερο
Βικιπαίδεια:Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας
18/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: JSNation US
Liberty Science Center, Jersey City
18/11/2024 – 22/11/2024
Ολοήμερο
Data Science Conference (DSC) Europe 2024
Metropol Palace Hotel Belgrade, Beograd
18/11/2024 – 19/11/2024
Ολοήμερο
The Linux Foundation Legal Summit
Silverado Resort, Napa
19/11/2024 – 22/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Big Data Conference Europe 2024
Multikino, Vilnius
19/11/2024
Ολοήμερο
#online event: EU Space Webinar – El Ecosistema del Espacio de Datos Copernicus (CDSE – por sur letras en inglés) – La API OpenEO
19/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
#online event: The Open Source Analytics Conference
19/11/2024
Ολοήμερο
#online event: XtremePython 2024
19/11/2024
Ολοήμερο
BDTI Workshop at FARI Brussels Conference
BeCentral, Brussels
19/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
OSMC
HOLIDAY INN NUREMBERG CITY CENTRE, Nürnberg
19/11/2024 – 22/11/2024
Ολοήμερο
React Summit
Liberty Science Center, Jersey City
19/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
The Linux Foundation Member Summit
Silverado Resort, Napa
19/11/2024 – 20/11/2024
Ολοήμερο
Upscale conf
Sohrlin Andalucia, Málaga
19/11/2024
11:00 – 13:00
Webinar: Transforming & Exploiting High Value Datasets: Synergies in EU Open Data Projects
19/11/2024
16:30 – 18:00
#online event: FIWARE Data Space Technologies Webinar #5: Reference Use Case
19/11/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
20/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
#hybrid event: Open vSwitch and OVN 2024 Fall Conference
Grandior Hotel Prague, Florenc
20/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
#online event: InnerSource Summit 2024
20/11/2024 – 21/11/2024
Ολοήμερο
EU Space Days 2024 is coming to Budapest
Budapest University of Technology and Economics., Budapest
20/11/2024
17:00 – 18:15
Predictive modelling and real-time analysis: Real-time forecasting and monitoring of bicycle use
21/11/2024
10:00 – 13:30
#online event: CENTAUR 1st online Workshop
21/11/2024
10:00 – 18:00
SREDAY
Pongbar, Amsterdam
21/11/2024
16:30 – 18:00
#οnline event: FIWARE Data Space Technologies Webinar #6: Ongoing and Future Work
22/11/2024 – 23/11/2024
Ολοήμερο
OpenConf 2024
DAIS Conference Center – Δαΐς Πολυχώρος Εκδηλώσεων, Μαρούσι Μαρούσι
22/11/2024
11:00 – 12:30
#online event: Data spaces: experience from the European Health and Common Energy data spaces
22/11/2024
18:30 – 20:00
Launch Opening
C. Ioannina, Ιωάννινα
22/11/2024
19:00 – 22:00
Kubernetes Athens vol25
MORO TECHNOLOGY, Αθήνα
23/11/2024
Ολοήμερο
Open Source Event Lochal
LocHal Tilburg, Tilburg
23/11/2024 – 24/11/2024
09:00 – 19:00
Innovationattica Hackathon 2024
Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», Αθήνα
23/11/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
23/11/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα – Δ’ κύκλος από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
24/11/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα – Δ’ κύκλος από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Fedora Logo

Αναβάθμιση του Fedora Linux με χρήση της πρόσθετου του DNF

Η εντολή dnf system-upgrade (ενσωματωμένη στο DNF5 και με ένα πρόσθετο dnf-plugin-system-upgrade για τον διαχειριστή πακέτων DNF4 ) χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του συστήματός σας στην τρέχουσα έκδοση του Fedora Linux. Για το Fedora Silverblue και το Fedora CoreOS, που χρησιμοποιούν rpm-ostree, μπορείτε να ανατρέξετε στην τεκμηρίωση rpm-ostree για λεπτομέρειες.

Αυτή είναι η προτεινόμενη μέθοδος αναβάθμισης της γραμμής εντολών. Λειτουργεί ως εξής:
  1. Η λήψη των πακέτων γίνεται ενώ το σύστημα λειτουργεί κανονικά
  2. Το σύστημα επανεκκινείται σε ένα ειδικό περιβάλλον για να τα εγκαταστήσει
  3. Με την ολοκλήρωση, το σύστημα επανεκκινείται στη νέα έκδοση του Fedora Linux

Εκτέλεση αναβάθμισης συστήματος

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πριν από την εκτέλεση μιας αναβάθμισης σε όλο το σύστημα, καθώς κάθε αναβάθμιση συστήματος είναι δυνητικά επικίνδυνη. Προληπτικά, κατεβάστε τo ISO του Fedora Workstation Live σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

1. Για να ενημερώσετε την έκδοση του Fedora Linux από τη γραμμή εντολών, κάντε τα εξής:
sudo dnf upgrade --refresh

και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Σημαντικό: Μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Απαιτούνται ενημερώσεις συστήματος για τη λήψη κλειδιών υπογραφής εκδόσεων υψηλότερης έκδοσης και συχνά διορθώνουν προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία αναβάθμισης.

2. Κατεβάστε τα ενημερωμένα πακέτα:
sudo dnf system-upgrade download --releasever=41

Αλλάξτε τον αριθμό --releasever= εάν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε διαφορετική έκδοση. Οι περισσότεροι θα θέλουν να κάνουν αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση, η οποία είναι 41 την στιγμή που γράφεται το άρθρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν εκτελείτε αυτήν τη στιγμή μια παλαιότερη έκδοση από την 40, μπορεί να θέλετε να κάνετε αναβάθμιση στην έκδοση Fedora Linux 40. Η αναβάθμιση συστήματος υποστηρίζεται επίσημα το πολύ σε 2 εκδόσεις (π.χ. από 39 στο 41). Εάν χρειάζεται να κάνετε αναβάθμιση σε περισσότερες εκδόσεις, συνιστάται να το κάνετε σε πολλά μικρότερα βήματα (διαβάστε περισσότερα).

3. Εάν σε ορισμένα από τα πακέτα σας δεν ικανοποιούνται οι εξαρτήσεις, η αναβάθμιση θα αρνηθεί να συνεχιστεί μέχρι να την εκτελέσετε ξανά με την επιπλέον επιλογή --allowerasing. Αυτό συμβαίνει συχνά με πακέτα που είναι εγκατεστημένα από αποθετήρια τρίτων για τα οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη ενημερωμένο αποθετήριο. Μελετήστε το αποτέλεσμα πολύ προσεκτικά και εξετάστε ποια πακέτα πρόκειται να αφαιρεθούν. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να είναι απαραίτητο για τη λειτουργικότητα του συστήματος, αλλά μερικά από αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για την παραγωγικότητά σας.
  • Σε περίπτωση μη ικανοποιημένων εξαρτήσεων, μερικές φορές μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εάν προσθέσετε την επιλογή --best στη γραμμή εντολών.
  • Εάν θέλετε να αφαιρέσετε/εγκαταστήσετε ορισμένα πακέτα με μη αυτόματο τρόπο πριν εκτελέσετε ξανά την εντολή dnf system-upgrade download, συνιστάται να εκτελέσετε αυτές τις λειτουργίες με --setopt=keepcache=1 επιλογή γραμμής εντολών dnf. Διαφορετικά, ολόκληρη η προσωρινή μνήμη πακέτων θα αφαιρεθεί μετά τη λειτουργία σας και θα χρειαστεί να κάνετε λήψη όλων των πακέτων ξανά.

4. Όταν εισάγεται το νέο κλειδί GPG, σας ζητείται να επαληθεύσετε το δακτυλικό αποτύπωμα του κλειδιού. Ανατρέξτε στη διεύθυνση https://fedoraproject.org/security για να το κάνετε.

5. Ενεργοποιήστε τη διαδικασία αναβάθμισης. Αυτό θα επανεκκινήσει το μηχάνημά σας (άμεσα!, χωρίς αντίστροφη μέτρηση ή επιβεβαίωση, επομένως κλείστε άλλα προγράμματα και αποθηκεύστε την εργασία σας) στη διαδικασία αναβάθμισης που εκτελείται σε ένα τερματικό κονσόλας:
sudo dnf system-upgrade reboot

6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισης, το σύστημά σας θα επανεκκινήσει για δεύτερη φορά στην ενημερωμένη έκδοση του Fedora Linux.

Προαιρετικές εργασίες μετά την αναβάθμιση

Αυτές είναι μερικές από τις εργασίες που μπορείτε να κάνετε μετά από μια επιτυχημένη αναβάθμιση.

Ενημερώστε τα αρχεία ρυθμίσεων συστήματος

Τα περισσότερα αρχεία ρυθμίσεων αποθηκεύονται στο φάκελο /etc. Εάν έχετε αλλάξει τα αρχεία ρυθμίσεων του πακέτων, το RPM δημιουργεί νέα αρχεία είτε με .rpmnew (το νέο προεπιλεγμένο αρχείο διαμόρφωσης) είτε με .rpmsave (δημιουργήθηκε αντίγραφο ασφαλείας του παλιού σας αρχείου διαμόρφωσης). Μπορείτε να αναζητήσετε αυτά τα αρχεία ή να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο rpmconf που απλοποιεί αυτή τη διαδικασία. Για να εγκαταστήσετε το rpmconf, πληκτρολογήστε:
sudo dnf install rpmconf

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εισάγετε:
sudo rpmconf -a

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένα πακέτα τρίτων εγκαταλείπουν τα επεξεργασμένα αρχεία διαμόρφωσης στο /etc/yum.repos.d/ και η επαναφορά αυτών των αρχείων στις αρχικές τους εκδόσεις ενδέχεται να απενεργοποιήσει τις ενημερώσεις για το λογισμικό. Θυμηθείτε να ελέγξετε προσεκτικά τα αρχεία ρυθμίσεων σε αυτόν τον κατάλογο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις σελίδες man (man rpmconf).

Εάν χρησιμοποιείτε το rpmconf για να αναβαθμίσετε τα αρχεία ρυθμίσεων συστήματος που παρέχονται με τα αναβαθμισμένα πακέτα, τότε ορισμένα αρχεία ρυθμίσεων ενδέχεται να αλλάξουν. Μετά την αναβάθμιση θα πρέπει να επαληθεύσετε τα /etc/ssh/sshd_config, /etc/nsswitch.conf, /etc/ntp.conf και άλλα αναμένονται. Για παράδειγμα, εάν το OpenSSH αναβαθμιστεί, τότε το sshd_config επανέρχεται στην προεπιλεγμένη διαμόρφωση του πακέτου. Η προεπιλεγμένη διαμόρφωση πακέτου δεν ενεργοποιεί τον έλεγχο ταυτότητας με δημόσιο κλειδί και επιτρέπει τον έλεγχο ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης.

Ενημερώστε τον bootloader GRUB σε συστήματα με BIOS

Τα συστήματα με υλικολογισμικό BIOS έχουν ενημερωμένα τα πακέτα GRUB RPM. Ωστόσο, ο εγκατεστημένος ή ενσωματωμένος bootloader δεν ενημερώνεται ποτέ αυτόματα. Είναι καλή ιδέα να το ενημερώσετε μεταξύ των εκδόσεων έκδοσης του Fedora Linux.

Βρείτε την κατάτμιση της συσκευής στην οποίο βρίσκεται ο κατάλογος /boot/:
sudo mount | grep "/boot "
/dev/sda4 on /boot type ext4 (rw,relatime,seclabel)
Η κατάτμηση της συσκευής είναι /dev/sda4. Επανεγκαταστήστε το bootloader καθορίζοντας την κατάτμιση της συσκευής χωρίς τον αριθμό:
sudo grub2-install /dev/sda

Η σωστή έξοδος πρέπει να είναι:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.

Εκκαθάριση παλιών πακέτων

Με κάθε κυκλοφορία, το Fedora αποσύρει μερικά πακέτα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. τα πακέτα γίνονται απαρχαιωμένα ή ο συντηρητής αποχωρεί. Το Fedora δεν διανέμει πλέον αυτά τα πακέτα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύστημά σας. Αυτά τα πακέτα δεν θα λάβουν αναβαθμίσεις. Συνιστάται ιδιαίτερα η αφαίρεσή τους.

Εάν κάνετε αναβάθμιση σε μία έκδοση (π.χ. Fedora Linux 40 σε 41), εκτελέστε τις ακόλουθες εντολές:
sudo dnf install remove-retired-packages

και μετά:
remove-retired-packages

Εάν κάνετε αναβάθμιση σε δύο εκδόσεις (π.χ. Fedora Linux 39 σε 41), πρέπει να παρέχετε την παλιά έκδοση για πακέτα που θέλετε να αφαιρεθούν:
remove-retired-packages 39

Εκκαθάριση διπλότυπων πακέτων

Μπορείτε να δείτε διπλά πακέτα (πακέτα με εγκατεστημένες πολλές εκδόσεις) με:
sudo dnf repoquery --duplicates

Και μπορείτε να τα αφαιρέσετε με:
sudo dnf remove --duplicates

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εκτελέστε πρώτα την εντολή sudo dnf upgrade, καθώς αυτή η λίστα είναι έγκυρη μόνο εάν έχετε ένα πλήρως ενημερωμένο σύστημα. Διαφορετικά, θα δείτε μια λίστα με εγκατεστημένα πακέτα που δεν βρίσκονται πλέον στα αποθετήρια επειδή υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση. Αυτή η λίστα μπορεί επίσης να περιέχει πακέτα εγκατεστημένα από αποθετήρια τρίτων που ενδέχεται να μην έχουν ενημερώσει τα αποθετήρια τους.

Για πακέτα από τα επίσημα αποθετήρια, θα πρέπει να εγκατασταθεί η πιο πρόσφατη έκδοση. Ωστόσο, ορισμένα πακέτα που βρίσκονται ακόμα στο σύστημά σας ενδέχεται να μην βρίσκονται πλέον στα αποθετήρια. Για να δείτε μια λίστα με αυτά τα πακέτα κάντε:
sudo dnf list --extras

Εάν δείτε ένα πακέτο που δεν χρειάζεστε ή δεν χρησιμοποιείτε, μπορείτε να το αφαιρέσετε με:
sudo dnf remove $(sudo dnf repoquery --extras --exclude=kernel,kernel-\*)

Μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια πακέτα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον με:
sudo dnf autoremove

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το DNF αποφασίζει ότι ένα πακέτο δεν χρειάζεται πλέον, εάν δεν έχετε ζητήσει ρητά να το εγκαταστήσετε και τίποτα άλλο δεν το απαιτεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το πακέτο δεν είναι χρήσιμο ή ότι δεν το χρησιμοποιείτε. Αφαιρέστε μόνο ό,τι είστε σίγουροι ότι δεν χρειάζεστε.

Εκκαθάριση παλιών πυρήνων

Αφού εκκινήσετε στον πιο πρόσφατο πυρήνα και δοκιμάσετε το σύστημα, μπορείτε να αφαιρέσετε προηγούμενους πυρήνες. Οι παλιοί πυρήνες παραμένουν ακόμη και μετά την εκτέλεση του dnf autoremove για να αποφευχθούν οι ακούσιες αφαιρέσεις.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αφαιρέσετε παλιούς πυρήνες είναι με ένα script που διατηρεί τον πιο πρόσφατο πυρήνα. Το παρακάτω σψριπτ λειτουργεί κάθε φορά που το Fedora ενημερώνει έναν πυρήνα και δεν εξαρτάται από μια αναβάθμιση συστήματος.
#!/usr/bin/env bash

old_kernels=($(dnf repoquery --installonly --latest-limit=-1 -q))
if [ "${#old_kernels[@]}" -eq 0 ]; then
    echo "No old kernels found"
    exit 0
fi

if ! dnf remove "${old_kernels[@]}"; then
    echo "Failed to remove old kernels"
    exit 1
fi

echo "Removed old kernels"
exit 0

Εκκαθάριση παλαιών κλειδιών αξιόπιστων για την υπογραφή πακέτων RPM

Κλειδιά από παλαιότερες εκδόσεις Fedora και αποθετήρια τρίτων θα συσσωρεύονται στη βάση δεδομένων RPM με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να αφαιρέσετε κλειδιά που δεν αναφέρονται πλέον από το /etc/yum.repos.d/ με:
sudo dnf install clean-rpm-gpg-pubkey

sudo clean-rpm-gpg-pubkey

Εκκαθάριση παλαιών symlinks

Ενδέχεται να υπάρχουν κάποια symlinks στο σύστημα αρχείων μετά από μια αναβάθμιση που δεν χρειάζονται. Μπορείτε να καθαρίσετε τα symlinks εγκαθιστώντας το βοηθητικό πρόγραμμα symlinks και διαγράφοντας τους παλιούς συνδέσμους.
sudo dnf install symlinks

Μόλις εγκατασταθεί το βοηθητικό πρόγραμμα, μπορείτε να ελέγξετε για κατεστραμμένα symlinks όπως φαίνεται παρακάτω. -r σημαίνει αναδρομικό.
sudo symlinks -r /usr | grep dangling

Αφού επαληθεύσετε τη λίστα με τους κατεστραμμένα symlinks, μπορείτε να τους διαγράψετε όπως φαίνεται παρακάτω. -d σημαίνει διαγραφή.
sudo symlinks -r -d /usr

Ενημέρωση πυρήνα rescue

Ο πυρήνας rescue και το initramfs δημιουργούνται από την Anaconda κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Το initramfs θα ενημερωθεί όταν ενημερωθεί ο πυρήνας, αλλά ο πυρήνας rescue μπορεί να μην ενημερωθεί. Το εάν ενημερωθεί ο πυρήνας διάσωσης εξαρτάται από τη ρύθμιση του συστήματος.

Εάν ο πυρήνας rescue δεν είναι ενημερωμένος, τότε δώστε τις ακόλουθες εντολές για να τον επαναδημιουργήσετε.
sudo rm /boot/*rescue*
sudo kernel-install add "$(uname -r)" "/lib/modules/$(uname -r)/vmlinuz"

Η διαδικασία επαναδημιουργίας του πυρήνα rescue μπορεί να αυτοματοποιηθεί εγκαθιστώντας το πακέτο dracut-config-rescue.
sudo dnf install dracut-config-rescue

Δείτε /usr/lib/kernel/install.d/51-dracut-rescue.install για λεπτομέρειες.

Επίλυση προβλημάτων μετά την αναβάθμιση

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακολουθήστε αυτά τα βήματα μόνο εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με το αναβαθμισμένο σύστημά σας.

Ανακατασκευή της βάσης δεδομένων RPM

Εάν βλέπετε προειδοποιήσεις όταν εργάζεστε με εργαλεία RPM/DNF, η βάση δεδομένων σας μπορεί να είναι κατεστραμμένη. Είναι δυνατό να το ξαναφτιάξετε για να δείτε εάν επιλύει τα προβλήματά σας. Πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας /var/lib/rpm/ πρώτα. Για να δημιουργήσετε ξανά τη βάση δεδομένων, εκτελέστε:
sudo rpm --rebuilddb

Χρήση συγχρονισμού διανομής για την επίλυση προβλημάτων εξαρτήσεων

Το εργαλείο αναβάθμισης συστήματος χρησιμοποιεί από προεπιλογή το dnf distro-sync. Εάν το σύστημά σας είναι εν μέρει αναβαθμισμένο ή βλέπετε κάποια ζητήματα εξαρτήσεων πακέτων, δοκιμάστε να εκτελέσετε έναν άλλο συγχρονισμό διανομής με μη αυτόματο τρόπο για να δείτε εάν αυτό διορθώνει το πρόβλημα. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει τα εγκατεστημένα πακέτα σας την ίδια έκδοση στα ενεργά αποθετήρια σας, ακόμα κι αν πρέπει να υποβαθμίσει ορισμένα πακέτα:
sudo dnf distro-sync

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την επιλογή --allowerasing θα αφαιρέσει πακέτα με εξαρτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Να ελέγχετε πάντα ποια πακέτα θα αφαιρεθούν προτού το επιβεβαιώσετε:
sudo dnf distro-sync --allowerasing

Επανασήμανση αρχείων με την πιο πρόσφατη πολιτική SELinux

Εάν αντιμετωπίσετε προειδοποιήσεις σχετικά με τις πολιτικές του SELinux, ορισμένα αρχεία ενδέχεται να έχουν εσφαλμένα δικαιώματα SELinux. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το SELinux ήταν απενεργοποιημένο στο παρελθόν. Για να επισημάνετε ξανά το SELinux στο σύστημα, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή και, στη συνέχεια, επανεκκινήστε:
sudo fixfiles -B onboot

Η διαδικασία εκκίνησης πιθανότατα θα διαρκέσει πολύ, καθώς ελέγχει και διορθώνει τις ετικέτες δικαιωμάτων SELinux σε όλα τα αρχεία στο σύστημά σας.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/upgrading-fedora-offline/

Το FSFE κάλεσε την κοινότητα να συμμετάσχει σε μια διαβούλευση για το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαίτησε μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρηματοδότηση για το Ελεύθερο Λογισμικό μετά τις πρόσφατες περικοπές του προϋπολογισμού. Τα αποτελέσματα δείχνουν την επιτυχία του.

Ως απάντηση στην περικοπή προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έργα Ελεύθερου Λογισμικού αυτό το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) απαίτησε βιώσιμη, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ελευθερία Λογισμικού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το FSFE συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη. Το FSFE τόνισε ότι η αξιόπιστη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το Ελεύθερο Λογισμικό είναι απαραίτητη για να οδηγήσει τις προσπάθειες ψηφιοποίησης της Ευρώπης προς την κυριαρχία και τον έλεγχο της τεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης παρουσιάστηκαν σήμερα και το δείχνουν το κάλεσμα για δράση του FSFE, με βάση τις απαντήσεις μας, ακούστηκε. Ελήφθησαν σχεδόν 800 απαντήσεις, —ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός για τέτοιες διαβουλεύσεις. Στις απαντήσεις ανοιχτού τύπου, οι συμμετέχοντες τόνισαν το Ελεύθερο Λογισμικό ως ζωτικό συστατικό του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης. Επιπλέον, πολλοί ερωτηθέντες τόνισαν τον ρόλο του Ελεύθερου Λογισμικού στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και υποστήριξαν ότι η σταθερή, αποκλειστική χρηματοδότηση για την Ελευθερία Λογισμικού θα μεγιστοποιούσε τον αντίκτυπο και την αξία της ψηφιακής ατζέντας της Ευρώπης. Αυτή η ανατροφοδότηση όχι μόνο τονίζει τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού και της βιώσιμης χρηματοδότησής του για την ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτική, αλλά καταδεικνύει επίσης την αξία της δημόσιας συμβολής και την ανάγκη να παρέχονται στους πολίτες ουσιαστικά εργαλεία για να μοιράζονται τις απόψεις τους.

«Η ισχυρή ανταπόκριση του κοινού υπογραμμίζει αυτό που το FSFE επισημαίνει εδώ και χρόνια: Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για μια κυρίαρχη, διαφανή, συνεργατική και καινοτόμο ψηφιακή Ευρώπη. Επομένως, η Ελευθερία Λογισμικού πρέπει να υποστηρίζεται με μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Alexander Sander, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής του FSFE.

Το FSFE θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στη διαβούλευση. Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης για το Ελεύθερο Λογισμικό στην Ευρώπη! 

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

Για τη διατήρηση του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος των εκδόσεων που ακολουθούν τα πρότυπα της Διαμαντένιας Ανοικτής Πρόσβασης, ζωτικής σημασίας είναι η οικονομική ευρωστία των δραστηριοτήτων των εκδοτών και των υπηρεσιών που παρέχουν. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό έργο DIAMAS έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο εργαλείο για τους εκδότες: το Diamond Open Access Sustainability Check.

Πρόκειται για ένα εύχρηστο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τη δυνατότητα στους εκδότες (institutional publishers) και παρόχους εκδοτικών υπηρεσιών Ανοικτής Πρόσβασης να ελέγχουν τη βιωσιμότητά των χρηματοοικονομικών λειτουργιών τους καθώς και την οικονομική ευρωστία των υπηρεσιών τους. Αυτό τους επιτρέπει να συζητούν τα αποτελέσματα με τη διοίκηση, τους συναδέλφους, τα μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το εργαλείο Diamond Open Access Sustainability Check αποτελεί μέρος του εργαλείου ελέγχου ποιότητας DOAS (Diamond Open Access Standard), το οποίο είναι ένας τεχνικός οδηγός αλλά και ένα πρακτικό μέσο για την αξιολόγηση της ποιότητας στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, με βάση τα πρότυπα της Διαμαντένιας Ανοικτής Πρόσβασης.

Ο όρος Διαμαντένια Ανοικτή Πρόσβαση (Diamond Open Access) αναφέρεται σε δημοσιεύσεις που είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους, χωρίς να απαιτείται ούτε συνδρομή από τους αναγνώστες, αλλά ούτε και έξοδα δημοσίευσης από τους συγγραφείς όπως συμβαίνει στην Χρυσή Ανοικτή Πρόσβαση (Gold Open Access). Ο στόχος όσον αφορά την Ανοικτή Πρόσβαση είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό Διαμαντένιας Ανοικτής Πρόσβασης, και το έργο DIAMAS συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Το DOAS δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ασχολούνται με τις επιστημονικές εκδόσεις να διαπιστώσουν κατά πόσο οι πρακτικές τους είναι σε συμφωνία με τα διεθνή κριτήρια για τη Διαμαντένια Ανοικτή Πρόσβαση. Οι φορείς που θα το χρησιμοποιήσουν θα εντοπίσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία στη διαδικασία που ακολουθούν ώστε να βελτιώσουν την εκδοτική τους δραστηριότητα, θα αποκτήσουν μια εικόνα για την οικονομική βιωσιμότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και θα γνωρίσουν τις νέες προκλήσεις στον χώρο των δημοσιεύσεων.

Το εργαλείο DOAS Self-Assessment αποτελείται από δύο παράλληλες ενότητες (DOAS και Sustainability Check), με επτά μέρη και συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο χρήστης μπορεί να απαντήσει και στις δύο ενότητες ή μόνο στη μία. Μετά την ολοκλήρωση όλων των ενοτήτων, παρέχεται πλήρη έκθεση με τα αποτελέσματα.

Η αξιολόγηση DOAS παρέχει ένα ενοποιημένο πρότυπο ποιότητας, ενώ η αξιολόγηση Sustainability Check εστιάζει στη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, παρέχοντας αραχνοειδές γράφημα που υποδεικνύει το επίπεδο βιωσιμότητας του εκδότη σε βασικούς τομείς των χρηματοοικονομικών λειτουργιών και επιτρέπει στους εκδότες να αποκτήσουν μια γενική εικόνα της οικονομικής ευρωστίας της υπηρεσίας τους.

Συγκεκριμένα, το Diamond OA Sustainability Check παρέχει πληροφορίες σε 7 βασικούς τομείς οικονομικών λειτουργιών:για τον σχεδιασμό, τα κόστη, τα έσοδα, τους πόρους, τον έλεγχο, την ανάπτυξη και τις υποδομές.

Το εργαλείο είναι διαθέσιμο ελεύθερα εδώ, αλλά απαιτείται εγγραφή στην πλατφόρμα.

Αυτοαξιολόγηση DOAS και Sustainability Check

Παρακολουθήστε το βίντεο για την αυτοαξιολόγηση DOAS

Συμμετοχή του ΕΚΤ στο DIAMAS

Το ευρωπαϊκό έργο DIAMAS (Developing Institutional Open Access Publishing Models to Advance Scholarly Communication), προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη και έχει διάρκεια 3 χρόνια. Στόχος του έργου είναι η χαρτογράφηση του πεδίου της Διαμαντένιας Ανοικτής Πρόσβασης (Diamond Open Access) στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ΕΧΕ), καθώς και η ανάπτυξη κοινών προτύπων, οδηγιών και πρακτικών για τον εκδοτικό τομέα που δραστηριοποιείται στη Διαμαντένια Ανοικτή Πρόσβαση. Οι 23 φορείς, από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που απαρτίζουν την κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο θα διατυπώσουν συστάσεις προς τα ερευνητικά κέντρα ώστε να συντονιστεί η βιώσιμη υποστήριξη για δραστηριότητες σχετικές με εκδόσεις που διατίθενται με Διαμαντένια Ανοικτή Πρόσβαση, στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή του ΕΚΤ στο έργο DIAMAS ενισχύει την Ανοικτή Πρόσβαση και την ποιότητα στις επιστημονικές εκδόσεις στην Ελλάδα και ευρύτερα.

Ειδικότερα συμβάλλει στην ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης και της ποιότητας των επιστημονικών εκδόσεων μέσω:

  1. Εκπαίδευσης και Κατάρτισης: Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για τους εκδότες και τους ερευνητές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στις Diamond OA εκδόσεις.
  2. Τεχνικής Υποστήριξης: Προσφορά τεχνικής υποστήριξης και εργαλείων για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των ανοιχτών επιστημονικών περιοδικών.
  3. Δημιουργίας Δικτύων: Διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας δικτύων και πλατφορμών επικοινωνίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης:

  • Αύξηση της Ορατότητας των ελληνικών ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνές επίπεδο.
  • Βελτίωση της Ποιότητας: Οι εκδότες και οι ερευνητές μπορούν να επωφεληθούν από τα πρότυπα ποιότητας του DOAS, βελτιώνοντας την επιστημονική αξιοπιστία των δημοσιεύσεων τους.
  • Προώθηση της Καινοτομίας: Η Aνοικτή Πρόσβαση διευκολύνει τη διάχυση της γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας στην επιστημονική κοινότητα.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/30453

Οι μονογραφίες ανοιχτής πρόσβασης τυγχάνουν πολύ μεγαλύτερης χρήσης και παραπομπών από τις αντίστοιχες μη ανοιχτές , και είναι πιο επιτυχημένες στο να προσεγγίσουν κοινό πέρα ​​από τον ακαδημαϊκό χώρο.

To  MIT Press  ανακοίνωσε την κυκλοφορία της αναφοράς για το πρόγραμμα Direct to Open (D2O). αναφέροντας λεπτομερώς τον αντίκτυπο που είχε τα πρώτα τρία χρόνια του. Το D2O που ξεκίνησε το 2021, είναι ένα βιώσιμο πλαίσιο για μονογραφίες ανοιχτής πρόσβασης που μετατοπίζει τη δημοσίευση από ένα μοντέλο αγοράς αποκλειστικά βασισμένο στην αγορά, όπου άτομα και βιβλιοθήκες αγοράζουν μεμονωμένα ηλεκτρονικά βιβλία, σε ένα μοντέλο ανοιχτής πρόσβασης που υποστηρίζεται από συνεργατική βιβλιοθήκη. 

«Το Direct to Open αλλάζει το παιχνίδι», λέει η Amy Brand, διευθύντρια και εκδότης στο MIT Press. «Ανακινούμε τα πράγματα στο MIT Press για περισσότερα από 60 χρόνια, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ρέει η γνώση μεταξύ των ακαδημαϊκών και του κόσμου. Το D2O ξεπέρασε τις προσδοκίες στα πρώτα τρία χρόνια του και είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τον αντίκτυπο».

Μέχρι σήμερα, το D2O έχει χρηματοδοτήσει 240 βιβλία: 159 στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (HSS) και 81 στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, την τέχνη/σχεδιασμό και τα μαθηματικά (STEAM). Τα δεδομένα δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, τα βιβλία HSS ανοιχτής πρόσβασης στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται 3,75 φορές περισσότερο και λαμβάνουν 21 τοις εκατό περισσότερες αναφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα βιβλία με paywall. Τα βιβλία ανοιχτής πρόσβασης σε πεδία STEAM χρησιμοποιούνται 2,67 φορές περισσότερο και λαμβάνουν 15 τοις εκατό περισσότερες αναφορές από τα μη ανοιχτά αντίστοιχά τους, κατά μέσο όρο. Ανεξάρτητα από τον τομέα τους, τα βιβλία D2O συνεισφέρουν ουσιαστικά σε συζητήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της ακαδημίας.

«Στο μάθημά μου, χρησιμοποίησα την πλατφόρμα λογισμικού Perusall για να αφήσω τους μαθητές να σχολιάσουν και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο μας  στο D2O Πρότυπα Συστήματα στη Βιολογία σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον ομάδας», λέει ο Georg Striedter, καθηγητής στο τμήμα νευροβιολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine. «Αυτή η διαδραστική προσέγγιση έκανε τις αναγνώσεις πιο ελκυστικές για τους μαθητές και μου επέτρεψε να παρακολουθώ αποτελεσματικά την κατανόηση και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι δυνατή με βιβλία υψηλού κόστους που οι μαθητές μου δεν μπορούν εύκολα να αντέξουν οικονομικά. Έτσι, η επιλογή D2O έχει βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητα του βιβλίου, ωφελώντας τόσο τη διδασκαλία μου όσο και τη μαθησιακή εμπειρία των μαθητών. Ευχαριστώ, MIT Press.” 

«Για την ινδική αγορά, τα βιβλία του MIT Press είναι απαγορευτικά ακριβά», λέει ο Janaki Srinivasan, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Πληροφορικής στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας και συγγραφέας του «The Political Lives of Information: Information and the Production of Development in India.» «Τα βιβλιοπωλεία διστάζουν να τα αποθηκεύσουν και είναι επίσης ακριβά για μεμονωμένους αγοραστές. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για το βιβλίο στην Ινδία, όπου βασίζεται το βιβλίο, επομένως ήταν ευλογία να έχουμε την έκδοση ανοιχτής πρόσβασης. Αρκετοί άνθρωποι που συνάντησα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου και σε άλλες εκδηλώσεις στην Ινδία είπαν ότι μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο βιβλίο επειδή ήταν ανοιχτής πρόσβασης».

«Η ανοιχτή πρόσβαση είναι πολύ σημαντική στον τομέα μου της ανθρωπολογίας», λέει η Elizabeth Carpenter-Song, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ανθρωπολογίας στο Dartmouth College και συγγραφέας του «Families on the Edge: Experiences of Homelessness and Care in Rural New England.» «Η δουλειά μας μιλάει συχνά για θέματα που σχετίζονται με μη ειδικούς και η ανοιχτή πρόσβαση βοηθά στη δημιουργία γεφυρών με άλλους τομείς και κοινό. Η έκδοση D2O του βιβλίου μου μού επέτρεψε να προσεγγίσω συναδέλφους στην ανθρωπολογία, καθώς και κλινικές και κοινωνικές υπηρεσίες και ενδιαφερόμενους φορείς της κοινότητας που χρησιμοποίησαν το βιβλίο για να ενημερώσουν την κατανόησή τους για τα περιφερειακά ζητήματα στέγασης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιλογή ανοιχτής πρόσβασης επέτρεψε στο βιβλίο να διαδοθεί και να χρησιμοποιηθεί πολύ ευρύτερα.”

Σε μια εποχή που οι μέσες εκτυπώσεις για ακαδημαϊκές μονογραφίες είναι συχνά σε χαμηλές εκατοντάδες, τα βιβλία του προγράμματος D2O προσεγγίζουν μεγαλύτερο κοινό στο διαδίκτυο από ποτέ — με μέσο όρο 3.061 λήψεις ανά τίτλο και φέρνοντας σημαντικές υποτροφίες στο διεθνές κοινό.

«Το D2O ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ακαδημαϊκών, των αναγνωστών και των βιβλιοθηκών, και τα στατιστικά στοιχεία χρήσης και παραπομπών μας δείχνουν ότι οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν την ανοικτής πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων και για πολλούς σκοπούς — από την τάξη έως τα ερευνητικά έργα στο διάβασμα με επαγγελματικό ενδιαφέρον», λέει η Amy Harris, ανώτερη διευθύντρια, σχέσεις και πωλήσεις βιβλιοθηκών στο MIT Press. «Αυτό ευθυγραμμίζει περαιτέρω το έργο του MIT Press με την αποστολή του MIT να προάγει τη γνώση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τις τέχνες και άλλους τομείς σπουδών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του έθνους και του κόσμου και παρέχει ευκαιρίες για επέκταση του μοντέλου στο τα επόμενα χρόνια».

Πηγή άρθρου: https://news.mit.edu

Καθώς η παγκόσμια ώθηση για ανοιχτά δεδομένα επιταχύνεται, η διασταύρωση μεταξύ διαφάνειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει γίνει ένα κρίσιμο σημείο εστίασης. Οι πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων προσφέρουν ευκαιρίες για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η διασφάλιση τόσο της ελεύθερης ροής μη ... Read more

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ συγκεντρώθηκαν για μια  ανεπίσημη συνεδρίαση στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα για να υιοθετήσουν την «Διακήρυξη της Βουδαπέστης σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ανταγωνιστικότητας με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη κοινής οικονομικής ευημερίας και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της παγκόσμιας επιρροής της ΕΕ.

Στη δήλωση, το Συμβούλιο επαινεί τις πρόσφατες εκθέσεις «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», του Μάριο Ντράγκι και  το «Πολύ περισσότερο από μια αγορά» από τον Enrico Letta, τα οποία εντοπίζουν σημαντικές προκλήσεις που απαιτούν καινοτόμες και αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις. Με βάση την έκθεση Letta, το Συμβούλιο δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εργαστεί για την καθιέρωση μιας «πέμπτης ελευθερίας» στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς για την έρευνα, την καινοτομία, τη γνώση και την εκπαίδευση.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν ζητήσει από καιρό τη βελτίωση του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την πρόσβαση στη γνώση. Τα ευρωπαϊκά ιδρύματα δημοσίου συμφέροντος στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν μέρος της κρίσιμης υποδομής της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας. Διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σύνδεση των ευρωπαίων πολιτών με τους πόρους πληροφοριών και έτσι συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την καινοτομία και τη δημιουργία νέας γνώσης.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δεν έχει υποστηρίξει κατάλληλα την ψηφιακή μετάβαση αυτών των θεσμών. Αντιμετωπίζουν αμέτρητα εμπόδια όταν πρόκειται να εκπληρώσουν τις δημόσιες αποστολές τους στο ψηφιακό οικοσύστημα, όπως πρακτικές αδειοδότησης που αμφισβητούν την ικανότητά τους να δημιουργούν και να διατηρούν μόνιμες ψηφιακές συλλογές. Αυτό αυξάνει την ευαλωτότητά τους στις επιρροές της αγοράς και στους νόμους που δεν είναι εναρμονισμένοι σε ολόκληρη την Ένωση, δημιουργώντας ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην έρευνα και σε άλλες δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος, λόγω νομικής αβεβαιότητας και φόβου δικαστικής προσφυγής.

Ως εκ τούτου, οι Οργανώσεις τηνς κοινωνίας των πολιτών χαιρετίζουν την υποστήριξη του Συμβουλίου για μια πέμπτη ελευθερία που εστιάζει στην έρευνα, την καινοτομία, τη γνώση και την εκπαίδευση. Η κωδικοποίηση αυτής της νέας ελευθερίας θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς έναν πραγματικό ευρωπαϊκό χώρο έρευνας.

Είναι επίσης αξιέπαινο το γεγονός ότι το Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότησή του για έρευνα και ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο δαπανών 3% του ΑΕΠ έως το 2030. Ωστόσο, εάν η ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις επενδύσεις της, οι νομοθέτες πρέπει να λάβουν πιο τολμηρά μέτρα. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας πιο ολοκληρωμένης παρέμβασης, όπως η πρόταση ενός  Νόμου για την Ψηφιακή Γνώση, με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος πληροφοριών και την πλήρη απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων γνώσης.

Πηγή άρθρου: https://communia-association.org/

Για άλλη μία χρονιά το Wikimedia Community User Group Greece,  εκτός από επίσημος υποστηρικτής, φρόντισε να συμμετάσχει και με την παρουσία του στο Voxxed Days Thessaloniki. Aντιπρόσωπος της κοινότητας και banner του User group βρέθηκαν στις 18-19 Οκτωβρίου, στον χώρο διεξαγωγής του, το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Three individuals stand next to banners for Wikimedia Community User Group Greece and Voxxed Days Thessaloniki, in a convention setting.

Το Voxxed Days είναι μια διεθνής σειρά συνεδρίων με άξονα θέματα τεχνολογικού ενδιαφέροντος, που διοργανώνονται σε πολλές διαφορετικές πόλεις του κόσμου για την κοινότητα του Voxxed αλλά και γενικότερα για επαγγελματίες σχετικών κλάδων. 

Μία σειρά από δυναμικές προσωπικότητες του χώρου έδωσαν το παρόν για να μεταλαμπαδεύσουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στο κοινό, ένα κοινό περισσοτέρων από πεντακοσίων ατόμων. 

Πέρα από την αντιπροσωπία μας, παρούσα ήταν και η contributor που κέρδισε το εισιτήριο από το Μαραθώνιο/Διαγωνισμό δημιουργίας και ανάπτυξης λημμάτων στη Βικιπαίδεια για τους υπολογιστές και την τεχνολογία που διοργάνωσε το Wikimedia User Group Greece.

Two grey drawstring bags with

Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για το εξαιρετικό τους εγχείρημα και ελπίζουμε να βρεθούμε και του χρόνου!

Οι άνθρωποι μερικές φορές ανησυχούν ότι οι διαφημιστές μας ακούν κρυφά μέσω των τηλεφώνων μας, ειδικά όταν βλέπουμε διαφημίσεις που φαίνονται να βασίζονται στις προσωπικές μας συνομιλίες. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι συμβαίνει αυτό. Συμφωνούμε. 

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν απροσδόκητες διαφημίσεις, είναι επειδή έχουν στοχευτεί με βάση τεράστιες λίστες προσωπικών πληροφοριών σχετικά με αυτούς που συλλέχθηκαν με άλλους κρυφούς τρόπους. Εάν νιώθετε ότι σας παρακολουθούν, αυτό συμβαίνει επειδή όντως αυτό γίνεται. Αλλά γενικά, τα δεδομένα δεν προέρχονται από το μικρόφωνό σας – προέρχονται από την  σκιώδη αγορά «μεσιτείας δεδομένων». και από τις γιγαντιαίες πλατφόρμες διαφημίσεων που σας παρακολουθούν στον ιστό, και γνωρίζουν τις αγοραστικές σας συνήθειες.

Silhouettes of advertisers monitor what’s shown in a desktop web browser – they choose to market a red sweater to a particular tracking number.

Δείτε πώς λειτουργεί

Οι μεσίτες δεδομένων είναι συχνά εταιρείες για τις οποίες δεν έχετε ακούσει ποτέ ότι συλλέγουν, αγοράζουν και πωλούν δεδομένα κυρίως για διαφημιστικούς σκοπούς. Χρησιμοποιούν ό,τι μπορούν να μάθουν για εσάς στο διαδίκτυο—για παράδειγμα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες—με ό,τι μπορούν να μάθουν για εσάς εκτός σύνδεσης—την ηλικία σας, τον τύπο του αυτοκινήτου που οδηγείτε και τη διεύθυνσή σας.

Αυτοί οι μεσίτες δεδομένων δημιουργούν λεπτομερή προφίλ Με αυτές τις πληροφορίες, οι διαφημιστές κάνουν μορφωμένες, ανατριχιαστικές εικασίες σχετικά με το είδος των πραγμάτων που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι άνθρωποι με αυτά τα προφίλ. Βλέπετε διαφημίσεις σχετικά με νέα σεντόνια επειδή ορισμένα άτομα που επισκέφτηκαν έναν συγκεκριμένο ιστότοπο που επισκεφτήκατε και εσείς ή που αγόρασαν το ίδιο στρώμα που αγοράσατε, έχουν αγοράσει νέα σεντόνια—έτσι οι διαφημιστές πιστεύουν ότι μπορεί να τα θέλετε και εσείς. Ή ίσως κάποιος από το σπίτι σας έψαξε στο διαδίκτυο για σεντόνια το προηγούμενο βράδυ, και τώρα σε πλατφόρμες διαφημίσεων σας στοχεύουν εκ νέου με διαφημίσεις για  σεντόνια. 

Πολλά από αυτά τα δεδομένα δεν είναι πληροφορίες που έχουν μοιραστεί ρητά οι χρήστες. Είναι πληροφορίες που έχουν ληφθεί ενεργά και σιωπηλά από αυτούς. 

Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα παρακολούθησης

Όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας, ενδέχεται να σας εκχωρηθεί ένα αναγνωριστικό μέσω ενός cookie παρακολούθησης που σας ακολουθεί καθώς κοιτάζετε και αναζητάτε στο διαδίκτυο. Αυτή είναι μια μέθοδος παρακολούθησης που ακολουθεί την εικονική σας δραστηριότητα.

Μπορείτε επίσης να σας παρακολουθούν και στον φυσικό κόσμο. Για να βρείτε κοντινές συσκευές Bluetooth και δίκτυα WiFi, η συσκευή σας στέλνει συνεχώς σύντομα ραδιοφωνικά σήματα που περιέχουν το μοναδικό αναγνωριστικό της συσκευής σας. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές που ακούνε σιωπηλά αυτά τα αναγνωριστικά στην περιοχή τους και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να παρακολουθούν την κίνηση συγκεκριμένων συσκευών με την πάροδο του χρόνου.

An infographic of a cellphone connected to wi-fi and bluetooth, sharing its unique fingerprint. This phone connects through wi-fi and bluetooth to assorted devices, like a wi-fi router and television, which then ping a shadowy third party server, which reveals information about the cellphone user, including their device fingerprint, IP address, and location.

Γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει

Το να επιτρέπεται αυτή η ανεξέλεγκτη συλλογή δεδομένων, η κοινή χρήση και η πώληση βλάπτει όλους. Οι εταιρείες στοχεύουν με διαφημίσεις υψηλού ρίσκου  σε ευάλωτα άτομα και αποκλείουν ορισμένες ομάδες από τη λήψη ευκαιριών. Οι κακόβουλοι κάνουν κατάχρηση αυτών των δεδομένων και κατασκοπεύουν ή παρενοχλούν άτομα. Οι παραβιάσεις δεδομένων δημοσιεύουν αυτές τις ιδιωτικές πληροφορίες στον κόσμο για να τις αγοράσει κάποιος. Και οι κρατικές υπηρεσίες και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να αγοράσουν τα δεδομένα χωρίς πρώτα να πάρουν κάποιο ένταλμα. (Υπάρχει ένα αστείο ότι όλοι έχουν έναν “πράκτορα του FBI” που έχει ανατεθεί να ακούει το τηλέφωνό τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες έχουν τρόπους πρόσβασης στα δεδομένα σας που χρειάζονται σοβαρή μεταρρύθμιση.)  

Τα όρια στη συλλογή δεδομένων και οι απαγορεύσεις σε αυτούς τους τύπους διαφημίσεων συμπεριφοράς θα μας βοηθήσουν και με πολλούς άλλους τρόπους. Έχουμε μια ολόκληρη λίστα από αυτά εδώ. 

Γιατί λοιπόν δεν υπάρχουν ισχυροί νόμοι που να μας προστατεύουν από εταιρείες που συλλέγουν τις προσωπικές μας πληροφορίες με άλλους μυστικούς τρόπους; Με απλά λόγια: θα έπρεπε να υπάρχουν, και σε ορισμένες πολιτείες υπάρχουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι πολλά τα χρήματα που που εμπλέκονται στη συλλογή δεδομένων και τη διαφήμιση.

 A phone with massive ears leans in.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κατεβάστε το Privacy Badger για τον αποκλεισμό αόρατων ιχνηλατών

Το Privacy Badger του EFF είναι μια επέκταση προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείται από περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα για να εμποδίσει τις εταιρείες να παρακολουθούν κρυφά πού πηγαίνετε και ποιες σελίδες κοιτάτε στον Ιστό. Για τους ιχνηλάτες, είναι σαν να εξαφανίστηκες ξαφνικά. Κατεβάστε το στην επιφάνεια εργασίας σας για Chrome, Firefox, Edge ή Opera. Το Privacy Badger είναι επίσης διαθέσιμο στον Firefox για Android.


Κατεβάστε το Privacy Badger

An infographic showing how if you use the Privacy Badger browser extension, it will identify trackers and fingerprinting mechanisms hiding on a webpage and clean webpages of nonconsensual tracking for you.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας: 

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές χρησιμοποιούν το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας, με την άδειά σας, και κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να μολύνει το τηλέφωνό σας και να το κάνει κρυφά. Αλλά αν μια εφαρμογή σας άκουγε χωρίς τη συγκατάθεσή σας, η εταιρεία πίσω από αυτήν θα μπορούσε να παραβιάζει ορισμένους πολύ σαφείς νόμους και να αντιμετωπίσει τεράστια πρόστιμα. 

Απενεργοποιήστε τη συλλογή δεδομένων σε έξυπνες οικιακές συσκευές: 

Ορισμένα δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν απροσδόκητα από ορισμένες έξυπνες οικιακές συσκευές.

Πηγή άρθρου: https://www.digitalrightsbytes.org/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
31/10/2024 – 05/12/2024#online: Ecoview – Student Competition: Researching environmental problems using satellite data
01/11/2024 – 30/11/2024
Ολοήμερο
Βικιπαίδεια:Μήνας Ασίας της Βικιπαίδειας
09/11/2024 – 11/11/2024
Ολοήμερο
RustLab
Grand Hotel Mediterraneo, Florence
11/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: International JavaScript Conference Munich
Munich Marriott Hotel City West, München
11/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: International PHP Conference Munich
Munich Marriott Hotel City West, München
11/11/2024 – 16/11/2024
Ολοήμερο
#online event: JASU – Course: Basics of Remote Sensing for Educators
11/11/2024 – 13/11/2024
Ολοήμερο
GoLab
Grand Hotel Mediterraneo, Florence
11/11/2024
Ολοήμερο
SigstoreCon Supply Chain Day
Hilton Salt Lake City Center, UTAH
11/11/2024
Ολοήμερο
Slovak Open Science Forum
Pálffyho palác, Bratislava
11/11/2024 – 12/11/2024
Ολοήμερο
WasmCon
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024 – 14/11/2024
Ολοήμερο
#online event: .NET Conf 2024
12/11/2024
Ολοήμερο
#online event: Java ON Conference
12/11/2024
Ολοήμερο
AppDeveloperCon
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
ArgoCon
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
Cilium + eBPF Day
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
Cloud Native + Kubernetes AI Day
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
Cloud Native StartupFest
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
Data on Kubernetes Day
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
EnvoyCon
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
IEEE World Technology Summit
San Jose Convention Center, San Jose
12/11/2024
Ολοήμερο
Istio Day
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
KubeCon + CloudNativeCon North America
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
Kubernetes on Edge Day
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024
Ολοήμερο
Moodlemoot Guatemala
Universidad San Pablo de Guatemala, Guatemala
12/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
OpenFeature Summit
Salt Palace Convention Center, Salt Lake City
12/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
UN World Data Forum (UNWDF)
Plaza Mayor Medellín Convenciones y Exposiciones, Medellín
12/11/2024
16:30 – 18:00
FIWARE Data Space Technologies Webinar #4: Deploying a FIWARE Data Space Connector
12/11/2024
17:00 – 18:00
#online event¨: EOSC Coffee Lecture
12/11/2024
18:00 – 22:00
Hackday at Hackerspace
Hackerspace, Athens 11144
12/11/2024
20:00
ΗΜΕΡΙΔΑ PSVT 2024: ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα
13/11/2024
Ολοήμερο
Global Data Spaces Connect 2024
Federal Ministry of Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology, Wien
13/11/2024
Ολοήμερο
HalfStack London
93 Feet East, London
13/11/2024 – 14/11/2024
Ολοήμερο
OpenForum Academy Symposium 2024
Harvard Business School, Boston
13/11/2024
18:00 – 20:00
Ψηφιοποίηση και Έξυπνες Πόλεις: Προσβασιμότητα και Ασφάλεια στις Αστικές Διαδρομές
Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη
14/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: performance.now()
Zuiderkerk Amsterdam, Amsterdam
14/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Rethinking Research Assessment Conference
Central University Library Carol I, București
14/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
#Hybrid event: Update Conference Prague
Clarion Congress Hotel Prague, Prague
14/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
8th seminar in the “Opening science: Practice and perspectives” series
Lublin, Lublin
14/11/2024 – 15/11/2024
Ολοήμερο
DevOps Barcelona 2024
AXA Auditorium, Barcelona
14/11/2024
Ολοήμερο
Slovak Open Science Forum
Pálffyho palác, Bratislava
14/11/2024
10:00 – 17:30
#hybrid event: Rethinking Research Assessment Conference
14/11/2024
19:00 – 20:00
#online event: Conf42 Prompt Engineering 2024 – Online
15/11/2024 – 17/11/2024
Ολοήμερο
Language_Tech Patras
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα
15/11/2024 – 16/11/2024
Ολοήμερο
OLF conference
Hyatt Regency Columbus, Columbus
15/11/2024
Ολοήμερο
React Native London Meetup
The Brewery, London
16/11/2024 – 17/11/2024
Ολοήμερο
MiniDebConf 2024 Toulouse
INP-ENSEEIHT, Toulouse
16/11/2024
Ολοήμερο
#Online event: CTO fwdays’24 conference
16/11/2024 – 17/11/2024
Ολοήμερο
Capitole du Libre 2024
INP-ENSEEIHT, Toulouse
16/11/2024 – 17/11/2024
Ολοήμερο
CityJS New Delhi
India International Centre, Delhi
16/11/2024
16:00 – 18:00
#Υβριδική Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2024
GreekLUG, Πυλαία Θεσσαλονίκη
16/11/2024
19:00 – 21:00
Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα – Δ’ κύκλος από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

H Διεθνής Εβδομάδα Επιστήμης και Ειρήνης, που διεξάγεται κάθε χρόνο από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου από το 1986, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση του ρόλου της επιστήμης στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης. Αυτή η εβδομαδιαία γιορτή, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της επιστημονικής προόδου και της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας. Με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων και την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, η εβδομάδα στοχεύει να οικοδομήσει έναν πιο ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο. 

Βασική εστίαση αυτής της εβδομάδας είναι η Σύσταση της UNESCO για την επιστήμη και τους επιστημονικούς ερευνητές, ένα όργανο για την προβολή των στόχων και των συστημάτων αξιών για την επιστήμη. Στην πλατφόρμα τους, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο ανοικτές επιστημονικές συστάσεις, ομάδες εργασίας και παρακολούθηση της ανοιχτής επιστήμης. Αυτή η σύσταση περιγράφει τις αρχές για υπεύθυνη συμπεριφορά στην επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.  

Όπως φαίνεται από αυτή τη σύσταση, οι πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να καταστούν τα επιστημονικά δεδομένα προσβάσιμα τόσο στους ερευνητές όσο και στο κοινό. Η πύλη data.europa.eu, για παράδειγμα, προσφέρει μια πληθώρα συνόλων δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή έως τη δημόσια υγεία. Με την προώθηση της διαφάνειας και της ανταλλαγής δεδομένων, αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της επιστήμης και διασφαλίζουν ότι η γνώση χρησιμοποιείται για το κοινό καλό. 

Καθώς γιορτάζουμε τη Διεθνή Εβδομάδα Επιστήμης και Ειρήνης, αναγνωρίζουμε τη μεταμορφωτική δύναμη της επιστήμης στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία και προωθώντας την υπεύθυνη χρήση της επιστημονικής γνώσης, μπορούμε να συμβάλουμε σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο που υποστηρίζεται από την επιστήμη. 

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Τα αποτελέσματα του 2023 για την παρακολούθηση της διακήρυξης του Βερολίνου (BDM) και το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας (EIF) μόλις κυκλοφόρησαν, παρέχοντας νέες πληροφορίες σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαλειτουργικότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτοί οι ολοκληρωμένοι πίνακες εργαλείων προσφέρουν μια λεπτομερή ματιά σε διάφορες μετρήσεις απόδοσης, παρουσιάζοντας την πρόοδο και τις προκλήσεις κάθε χώρας στις πρακτικές της ψηφιακής διακυβέρνησης.

εικόνα

Τα φετινά αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο στον ψηφιακό γραμματισμό και την ασφαλή αλληλεπίδραση μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών. Οι βασικοί δείκτες επιδόσεων (ΒΔΕ) αποκαλύπτουν τάσεις στην ψηφιακή ενδυνάμωση, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, ευθυγραμμιζόμενες με τους στόχους που ορίζονται στη Διακήρυξη του Βερολίνου. Επιπλέον, οι πίνακες εργαλείων του EIF παρέχουν μια βαθιά βουτιά στις αρχές που καθοδηγούν τις αποφάσεις πολιτικής και τις εφαρμόσιμες συστάσεις για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη έχουν επιδείξει καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές και πρωτοβουλίες, υποδεικνύοντας μια ισχυρή κίνηση προς πιο ολοκληρωμένες και φιλικές προς τον χρήστη δημόσιες υπηρεσίες. Η φετινή παρακολούθηση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των ανοιxτών δεδομένων και της διοικητικής απλούστευσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι πίνακες εργαλείων έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για την παρακολούθηση της προόδου, αλλά και για να εμπνεύσουν περαιτέρω εξελίξεις στις στρατηγικές ψηφιακής διακυβέρνησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εξερευνήστε τις πλήρεις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων παρακολούθησης του 2023 για να δείτε πού βρίσκεται η κάθε χώρα και να ανακαλύψετε τις κορυφαίες πρακτικές που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/

Πηγή: iefimerida.gr

Να μιλάς για ψηφιακότητα όντας μετα-ψηφιακός, εστιάζοντας στη σωματικότητα, στην ριζοσπαστική έννοια της οικειότητας, κόντρα σε πολέμους και πολιτικά πολωτικά σχήματα που έχουν όρους σκληρού video game. Αυτό κάναμε με τον δρ Πρόδρομο Τσιαβό, διευθυντή Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο ετοιμάζει έναν ποταμό 40 έργων που θα αλλάξουν τον (συχνά δαιμονοποιημένο τρόπο) με τον οποίο βλέπουμε το ΑΙ.

Oξύμωρο (;). Κλείνω το πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που έχει στο εξώφυλλο μια εικόνα από το «Οξυγόνο», την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής. Μια σεζόν αφιερωμένη στις σχέσεις και στην οικειότητα σε εκατοντάδες, στιλπνά glossy σελίδες με τη Στεφανία Γουλιώτη να χωρίζει 100 φορές, τον Νίκο Καραθάνο και την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη να ζουν μια ζωή σαν ένα σώμα με δύο κεφάλια και να γίνονται δάσος, με τη νέα Καινή Διαθήκη που φέρνει το «Οξυγόνο» με 25 ανθρώπους μαζί σε ένα πνευματικό rave party αντίστροφης μέτρησης. Όλοι οι τρόποι να μιλήσεις γλυκά, κυνικά, νομοτελειακά, ανακουφιστικά, για την συνύπαρξη που προαπαιτεί το άγγιγμα.

Οξύμωρο; Αναρωτιέμαι, καθώς διακρίνω ότι μεγάλο μέρος του προγράμματος καλύπτει το δυναμικό τμήμα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, με έργα που το κυρίαρχο μέσο τους είναι η τεχνολογία: τεχνητή, εικονική, επαυξημένη πραγματικότητα, gaming. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό συμβουλών, που ακούμε από παντού, για την ανάγκη αποστασιοποίησης από τις οθόνες που έχουν γίνει σαν τις κρύπτες του ερημίτη και μας κρατούν αποκομμένους από την σωματική, φυσική, άμεση σχέση, και ενώ η Στέγη θέλει να μιλήσει για οικειότητα, θέλω να μάθω: πώς το ψηφιακό κομμάτι, το μεγαλωμένο ψηφιακό κομμάτι, θα συνομιλήσει με τους άξονες αυτούς;

Με τις τέτοιες ερωτήσεις πηγαίνω να ζητήσω απαντήσεις από τον δρ. Πρόδρομο Τσιαβό, τον διευθυντή Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση. Ξέρω ότι μαζί του δεν θα χρειαστεί να γκουγκλάρω κρυφά κάτω από το τραπέζι τους όρους που μου λέει, ότι έχει τον τρόπο να μεταδίδει με ακρίβεια όλη την επιστημονική και τεχνολογική υπόσταση που κρύβεται πίσω από αυτούς. Αυτό που δεν ξέρω είναι ότι τελικά θα θέσει ο ίδιος περισσότερα ερωτήματα από ότι εγώ – για την ακρίβεια, θα θέσει τα ερωτήματα που τα έργα και οι καλλιτέχνες θα κληθούν να απαντήσουν.

Έχω μόλις διαβάσει το ειδικό αφιέρωμα του FT Magazine στην τέχνη που εστιάζει στην «τέχνη της οικειότητας» (Αrt of Intimacy) και έχω στο moodboard πάνω από το γραφείο μου το έργο του Κακανιά «νέα οικειότητα« (Τhe new intimacy). Και πάω να μάθω τα πάντα για τα νέα Plásmata που επιστρέφουν στον δημόσιο χώρο της Αθήνας «αυτό το χωνευτήρι», για την κατάληψη με έργα video games ενός ορόφου σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης που έχει αδειάσει μετά την πανδημία, εξαιτίας της τηλεργασίας κυρίως. Να μάθω τι σημαίνει ριζοσπαστική ή ριζική οικειότητα, φροντίδα και πώς οθόνες, γυαλιά, αλγόριθμοι και ριπές που μας βομβαρδίζουν με εικόνες από image banks, μπορούν να χαρακτηρίζονται μεταψηφιακά.

Πώς μπορούν να εμπεριέχουν τη σωματικότητα, όπως με διαβεβαιώνει ο Πρόδρομος Τσιαβός. H μήτρα όλων είναι κυρίως το Onassis ONX (Onassis eXtended realities) ένα παγκόσμιο πρόγραμμα νέων μέσων και ψηφιακής κουλτούρας, όπου οι δημιουργικές ιδέες συναντούν τις καινοτόμες τεχνολογίες, ανοίγοντας δρόμους για εμβυθιστικές εμπειρίες. Γίνεται κάτι σαν την αρτηρία που συνδέει και αιματώνει όλους τους τομείς. Διατλαντικό με έδρα την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, το ΟΝΧ επενδύει στη δημιουργία νέων έργων, στην στήριξη των δημιουργών από την ιδέα μέχρι το αποτέλεσμα, στην προώθηση δηλαδή της καινοτομίας. Μιλήσαμε για όλα αυτά, για έναν κόσμο συναρπαστικό αν και δαιμονοποιημένο, με ένα τρόπο που διατρέχει θα έλεγα όλη τη σύλληψη του προγράμματος: αγαπητικά.

Το τμήμα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας έχει κερδίσει πολύ περισσότερο χώρο και λέξεις στο πρόγραμμα της Στέγης για τη σεζόν που κρατάω στα χέρια μου…

Δεν είναι το τμήμα, είναι η ίδια η πραγματικότητα. Ό,τι κάνεις σήμερα έχει μια έντονη διάσταση ψηφιακότητας που τη βλέπουμε πλέον να εμφανίζεται σε όλες τις παραγωγές: στην προβολή, στον ηχητικό σχεδιασμό, στον τρόπο που στήνονται τα σκηνικά -σχεδόν με τις ίδιες τεχνολογίες που βλέπουμε σε ένα video game. Είναι μοιραίο.

Πότε έγινε μέρος της στρατηγικής του Ιδρύματος Ωνάση;

Ουσιαστικά το 2016, όταν ιδρύθηκε το Τμήμα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με προσωπική επιθυμία του προέδρου κ. Αντώνη Παπαδημητρίου. Έβλεπε ότι το θέμα της ψηφιακότητας και της τεχνητής νοημοσύνης θα κάλυπτε όλους τους τομείς δράσεως του Ιδρύματος Ωνάση, όχι μόνο την τέχνη, και μάλιστα πολύ πριν εμφανιστεί το ChatGPT. Tότε ήρθα και εγώ. Υπό την καθοδήγηση της Αφροδίτης Παναγιωτάκου (διευθύντρια Πολιτισμού), στήσαμε από το μηδέν αυτό το τμήμα. Ξεκινήσαμε θα έλεγα προσεκτικά, με μετακλήσεις και σταδιακά κάναμε συμπαραγωγές. Φτάσαμε έτσι με την καλλιτεχνική διεύθυνσή της Αφροδίτης Παναγιωτάκου και την εκτελεστική διεύθυνση του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου να κάνουμε τα Plásmata, ένα εντελώς δική μας project, τόσο επιμελητικά όσο και παραγωγικά.

Μου λες, λοιπόν, πως το γεγονός ότι έχετε φέτος ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της στρατηγικής και της παραγωγής δεν οφείλεται σε μια προσωπική σας αναζήτηση, μια «πετριά» που λέμε, αλλά σε αυτό που βλέπετε να διαμορφώνεται στο μέλλον.

Δεν θα έλεγα ότι είναι «πετριά», αν και φημιζόμαστε ως οργανισμός για το πόσο ιδιοσυγκρασιακοί είμαστε. Είναι μια κατεύθυνση που εκφράζουμε πιο ρητά, αλλά δεν είναι κάτι παράξενο για εμάς. Ο πρόεδρος και το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχουν δώσει έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία ως βασικές μας κατευθύνσεις όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στην παιδεία, το νοσοκομείο, τον τομέα των υποτροφιών.

Το θέμα της χρήσης του ΑΙ στην Ιατρική είναι συναρπαστικό. Αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή μέσα στα δίδυμα κτίρια του Ωνάσειου Καρδιολογικού αλλά και Μεταμοσχευτικού Κέντρου είναι συναρπαστικά.

Ακριβώς. Χρησιμοποιούν αυτό που λέμε AI Αssisted Diagnosis. Δηλαδή, όταν κάνει ο γιατρός τη διάγνωση έχει και προτάσεις που του δίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Δεν αντικαθιστά τον γιατρό σε καμία περίπτωση, αλλά του προτείνει. Eίναι μια βοήθεια, σαν να κάνει ένα συμβούλιο. Στον τομέα των υποτροφιών τα τελευταία έξι χρόνια υπάρχει έμφαση στην κατεύθυνση της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας. Άρα, για εμάς είναι κομμάτι μιας συλλογικής στρατηγικής, απλώς στον πολιτισμό φαίνεται περισσότερο. Aυτό που διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο, και που είδαμε και στα Plásmata, είναι ότι ακόμη και σε πιο κλασσικές μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική και η γλυπτική, τ@ καλλιτεχν@ χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη σε πολλά στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, κυρίως στη φάση του ιδεασμού (ideation stage).

Φέτος το πρόγραμμα της Στέγης επικεντρώνεται στις σχέσεις. Στην οικειότητα. Μια ερώτηση που μπορεί να σου ακούγεται παλιακή, αλλά πραγματικά αφορά πάρα πολλούς, είναι για ποια οικειότητα μιλάμε σε σχέση με την τεχνολογία; Όταν απουσιάζει η σωματικότητα και βάζουμε λέξεις όπως τεχνητή πριν την πραγματικότητα;

Φέτος το πρόγραμμα της Στέγης έχει πιστεύω πολύ πιο καθαρή θεματική στόχευση και επιμελητική κατεύθυνση, οπότε και στα προγράμματα που αφορούν στην τέχνη και την τεχνολογία μάς απασχολούν τα ίδια ερωτήματα που απασχολούν το θέατρο, τη μουσική ή το πρόγραμμα δημοσίου λόγου. Άρα το ερώτημα δεν είναι παλιακό. Οι σχέσεις είναι το κεντρικό ερώτημα της τεχνολογίας στη μεικτή μας πραγματικότητα – ψηφιακή και φυσική. Η τεχνολογία είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματικότητα και σχεδόν μας αναγκάζει να την αντιμετωπίσουμε με έναν και μόνο τρόπο: ριζοσπαστικά.

Τι σημαίνει ριζοσπαστικά; Πιθανότατα σημαίνει κάτι διαφορετικό για εσένα, για εμένα, για τον αναγνώστη μας.

Σωστά. Ριζοσπαστικά ή ορθότερα ριζικά, σημαίνει να μπορέσεις να δεις τη σχέση στην θεμελιώδη της μορφή. Να γυρίσεις στις βασικές αρχές. Το πρώτο κομμάτι που μας απασχολεί είναι τι σημαίνει ριζοσπαστική οικειότητα και τι σημαίνει θεμελιώδης οικειότητα. Σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε την οικειότητα όχι μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και στα πράγματα που μας περιβάλλουν, στις μη ανθρώπινες υποκειμενικότητες που είναι το νερό, τα δέντρα, τα κτίρια και οι μηχανές μας.

Κάνεις πιο ελαστική την έννοια της οικειότητας;

Πιο ελαστική με την έννοια ότι δεν γνωρίζει όρια, αλλά και θέτοντας το ερώτημα: όταν μιλάμε για ανθρώπινη (και μη ανθρώπινη) οικειότητα, τι σημαίνει αυτό; Ο Emanuele Coccia στο «Philosophy of the Home» λέει ότι οικειότητα είναι η κατάσταση στην οποία αδυνατείς να διαχωρίσεις το φυσικό από το τεχνητό. Είναι ένα ερώτημα που προσεγγίζουμε σε τρία στάδια: τι σημαίνει να είσαι radically affective, τι είναι δηλαδή η φροντίδα σε αυτό το επίπεδο; Τι σημαίνει να είσαι radicallly intimate, δηλαδή να αναζητάς την ουσιαστική οικειότητα, και τέλος τι σημαίνει radically public, τι είναι ο δημόσιος χώρος σήμερα. Για να φτάσουμε να μιλήσουμε ριζικά, ή βασικά ή θεμελιωδώς για τον δημόσιο χώρο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια ενδοσκοπική κίνηση, με τη ριζοσπαστική φροντίδα, μετά να πάμε στη ριζοσπαστική οικειότητα και τελικά να μιλήσουμε για τον δημόσιο χώρο μέσα από αυτό το πρίσμα. Αυτή είναι η κίνησή μας φέτος.

Αυτό απαιτεί να μοχθήσεις.

Ακριβώς. Απολύτως. Είναι πολύ ωραίο αυτό που λες, γιατί πίσω από αυτό βρίσκεται μια μορφή εργασίας που εκφράζει πολύ καλά η αγγλική λέξη labor, που σημαίνει και γέννα. Άρα, είναι μια γέννα που περνάει μέσα από αυτά τα στάδια. Και αυτό είναι το πρόγραμμα της Στέγης.

Με αυτή τη λογική έχετε οργανώσει μια σειρά εκθέσεων; Είναι σωστός ο όρος που χρησιμοποιώ;

Δεν είμαι σίγουρος πώς μπορείς να τα αποκαλέσεις. Μπορείς να τα πεις εκθέσεις, projects, συμβάντα, στιγμές παρουσίασης της δουλειάς μας στο κοινό. Ίσως αυτή να είναι και η μαγεία τους.

Εκκινώντας από μια ομαδική αγκαλιά. Το Group Hug στη Νέα Υόρκη, που ενώ ήταν να ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου πήρε παράταση ως τις 17 Νοέμβρη. Κέντρισε και το ενδιαφέρον του αμερικανικού τύπου μάλιστα.

Είναι μια ομαδική αγκαλιά που χρησιμοποίησε τη φόρμα του video game -που ιστορικά έρχεται από τις τεχνολογίες πολέμου- προκειμένου να μιλήσει για ζητήματα συνεργασίας, οικειότητας, φροντίδας, προκειμένου να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί. Παρουσιάζουμε τρεις καλλιτέχνες. Την πολύ σημαντική game artist Auriea Harvey, το Danielle Brathwaite-Shirley που παρουσιάζει ένα έργο που ασχολείται με το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας για να πετύχουμε από κοινού τον στόχο μας. Tέλος, ο Τεό Τριανταφυλλίδης παρουσιάζει στο έργο του μια ομάδα από πρόσωπα που βρίσκονται σε μία έρημο και όλα μαζί πρέπει να συνεισφέρουν για να μεταφέρουν ένα αντικείμενο. Ενώ είναι video games, δεν περιορίζονται στην οθόνη, όλα έχουν σωματικά στοιχεία. Και αυτό είναι ένα πολύ βασικό σημείο σε αυτό που κάνουμε στο ψηφιακό τμήμα. Όπως λέει και η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, είμαστε post-digital.

Eίστε μεταψηφιακοί. Πώς;

Με την έννοια ότι το ψηφιακό πάντοτε εμφανίζεται ως μέρος κάποιου, δεν υπάρχει ως αυτοτελές και μεμονωμένο. Είμαστε στην εποχή μετά το ψηφιακό. Είναι το δεδομένο και πάνω σε αυτό χτίζουμε.

Έχει ενδιαφέρον ότι σε μια εποχή που τα video games προωθούν τη βία, οι καλλιτέχνες σας επενδύουν στη συνεργασία για ένα κοινό καλό στόχο.

Πρόκειται για έναν επαναπροσδιορισμό του video game. Ειδικά στις μέρες μας όταν οι μεγάλοι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα παρουσιάζονται με μια αισθητική gaming. Άρα το παιχνίδι συνδέεται με τη βία, ενώ εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι δεν σημαίνει αυτό, το game δεν σημαίνει ότι βαράω με ένα μπαζούκας, δεν σημαίνει ότι είναι ωραίο να σκοτώνεις. Επίσης, μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι του χρόνου. Για να δεις μια έκθεση που αφορά games θες χρόνο. Άρα δεν μπορείς να δείξεις εκατό εκθέματα, αλλά τρία. Σου ζητάει να έχεις τα τοποθετήσεις σε ένα lounge, να ρίξεις τους ρυθμούς σου.

Πολύ ενδιαφέρον αυτό, έρχεται κόντρα σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για τα παιχνίδια τέτοιου τύπου, ότι ανεβάζουν την αδρεναλίνη, ότι είσαι σε μόνιμη υπερδιέγερση.

Γίνεται μια αντιστροφή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στο «Group Hug»: δεν είναι μόνο ψηφιακό, δεν είναι βίαιο, χρειάζεσαι χρόνο, έχεις δίπλα βιβλιοθήκη με φυσικά βιβλία, ακούς μουσική σε έναν χώρο περισυλλογής. Είναι κόντρα ρόλος.

Στο πρόγραμμα γράφετε ότι ανοίγετε το μαύρο κουτί της προηγμένης τέχνης. Με μπερδεύει αυτό. Το μαύρο κουτί θεωρούμε οι περισσότεροι ότι είναι κάτι το δυσοίωνο, σημαίνει πως κάτι έχει τελειώσει και ψάχνουμε απαντήσεις – για μια συντριβή αεροσκάφους κυρίως.

Στον προγραμματισμό όταν μιλάμε για μαύρο κουτί, εννοούμε ένα κουτί που δεν ξέρεις τι έχει μέσα. Αν πω ότι το τηλέφωνο μου λειτουργεί ως black box, σημαίνει ότι το χρησιμοποιώ χωρίς να καταλαβαίνω τι γίνεται από πίσω του. Όταν λέμε ότι ανοίγουμε το black box σημαίνει ότι εισάγουμε μια διαφάνεια στο πώς δουλεύουν κάποια πράγματα. Τα ανεξάρτητα games τα θεωρώ φοβερά έργα τέχνης, αλλά επειδή απαιτούν ενέργεια και χρόνο, επειδή συχνά ταυτίζονται με συγκεκριμένα sub-cultures με τα οποία δεν συνδέεται απαραίτητα ο μέσος άνθρωπος, δημιουργούν και έναν φραγμό.

Και μετά την ομαδική αγκαλιά στη Νέα Υόρκη, έρχεστε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο με την σύμπραξη Onassis Air και ΟΝΧ.

Για την ακρίβεια, μετά το Group Hug, κάνουμε μια στάση στο Άμστερνταμ στις 14 με 24 Νοεμβρίου, όπου στο International Documentary Festival (IDFA) παρουσιάζουμε έργα από δύο ΟΝΧ NY members, της Sister Sylvester και της Emeline Courcier. Στη συνέχεια, ανάμεσα στις 12 και 15 Δεκεμβρίου, Onassis OΝΧ και AiR ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα για να παρουσιάσουν το σήμερα στην ψηφιακή τέχνη, όχι μόνο στο καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με το τι σημαίνει η παραγωγή και η διανομή αυτής. Εδώ να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στη Νεφέλη Μυρωδιά που είναι η επικεφαλής και ψυχή του Onassis AiR και που έχει καταφέρει να καλλιεργήσει μια από τις πιο δυναμικές διεθνείς κοινότητες καλλιτεχνών στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ το οποίο βάζει στο κέντρο όχι μόνο τον ψηφιακό καλλιτέχνη, αλλά και τον ψηφιακό εργάτη και τεχνίτη, αλλά και θέτει το αμείλικτο ερώτημα του κόστους και της βιωσιμότητας των έργων που παρουσιάζονται. Κεντρικός άξονας του φεστιβάλ είναι έξι έργα ευρωπαίων ψηφιακών καλλιτεχνών που εξερευνούν την έννοια του Radical Intimacy στον μετά-ψηφιακό κόσμο και τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe, EMAP. Παράλληλα, θα υπάρχουν masterclasses από καλλιτέχνες αλλά και από κορυφαίους επαγγελματίες και οργανισμούς του χώρου, για το θέμα της βιώσιμης παραγωγής ψηφιακών έργων. Τέλος, θα παρουσιάσουμε 4 έργα XR που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ΟΝΧ Athens στο πρόγραμμα Proof of Concept και έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Smart Attica European Digital Innovation Hub.

Και μετά πάλι στη Νέα Υόρκη;

Ναι. Ανάμεσα στις 4 και 19 Ιανουαρίου είμαστε στη Νέα Υόρκη όπου έχουμε μια συνεργασία με το ΒΑΜ (Brooklyn Academy of Music) και το Under the Radar με τον τίτλο «Techne» στο πλαίσιο του ΒΑΜ Next Wave Festival. Eίναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς, καθώς μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε έργα τεσσάρων καλλιτεχνών του ΟΝΧ ΝΥ, ανάμεσά τους και δύο Ελληνίδων: της Μαργαρίτας Αθανασίου με το «Voices», που έχει ξεκινήσει από το AiR και είναι μια από τις πρώτες ΑiR/ ONX Fellows, δηλαδή του διατλαντικού προγράμματος που έχουμε δημιουργήσει κι επιτρέπει την ανάπτυξη έργων Ελλήνων καλλιτεχνών σε Αθήνα και Νέα Υόρκη με στόχο ένα διεθνές κοινό. Και της Χριστιάνας Κοσιάρη με το «Runway» που είδαμε στα Onassis Dance Days 2024.

Mοιάζει σαν να μπαίνουν τα έργα αυτά περισσότερο στον χώρο του performance.

Σωστά, τα έργα που επιλέξαμε έχουν και έντονο επιτελεστικό χαρακτήρα. Mετά τη Νέα Υόρκη επιστρέφουμε στην Αθήνα 21 με 25 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το British Council στο πλαίσιο του «Circular Culture Design School». Στο πλαίσιο της διερεύνησης του radical affection, θα θέσουμε τρεις προκλήσεις σε νέους designers. Η πρώτη είναι πώς μπορείς να φτιάξεις μια δημόσια τουαλέτα. Η δεύτερη πώς μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις αγάπης με ένα οικιακό ή νοσοκομειακό ρομπότ. Και η τρίτη πως κατασκευάζεις τον εαυτό σου όταν, βάζοντας ένα φίλτρο στο Tik Tok, τον επανασυστήνεις στον κόσμο.

Πολύ ενδιαφέρον. Κάθε ένα από αυτά κρύβει από πίσω κάτι άλλο από αυτό που δηλώνει αρχικά.

Εντελώς. Είναι μια οικειότητα άλλου τύπου. Στοχεύουμε σε περίπου 60 συμμετέχοντες και θα κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers στα μέσα Νοεμβρίου.

Η ανοιχτή πρόκληση για τη δημόσια τουαλέτα είναι μια genial ιδέα.

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως, συνεχίστηκε στα Ιωάννινα που αναζητούσαμε τουαλέτες για το κοινό. Με έχει φάει η Αφροδίτη (Παναγιωτάκου) με το θέμα αυτό! Μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως ένα θέμα όχι μόνο λειτουργικό, αλλά πρωτίστως ως ερώτημα φροντίδας και οικειότητας. Τι περιμένεις να δεις όταν το αντιμετωπίσεις σε αυτήν την βάση; Προφανώς, το θέμα δεν είναι κάτι καινούριο, από το «Εγκώμιο της Σκιάς» του Τανιζάκι, και το «Phantom of Liberty» του Μπουνουέλ, μέχρι τις «Υπέροχες Μέρες» του Βιμ Βέντερς το θέμα τίθεται ξανά και ξανά. Όμως το εξωτικοποιούμε όταν το βλέπουμε στο συμφραζόμενο της ιαπωνικής κουλτούρας ή μιας σουρεαλιστικής κριτικής του καπιταλισμού. Το ερώτημα είναι: μπορείς να τεθεί ως κρίσιμο ζήτημα δημοσίου χώρου με αυτούς τους όρους στην Ελλάδα του 2025;

Και κάπου εκεί επιστρέφουν για τρίτη φορά τα Plásmata.

Τέλος Μαΐου, για έναν μήνα.

Πού θα γίνουν τα Plásmata το 2025;

Στην Αθήνα, σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα πού ακριβώς. Εξακολουθεί να μας απασχολεί η συνέχεια ανάμεσα στη φύση, τον δημόσιο χώρο, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

Ποια θα είναι η εξέλιξη των πλασμάτων στην τρίτη τους εκδοχή;

Θα δούμε τι σημαίνει να επιστρέφεις στον πυκνό αστικό χώρο και πώς μπορείς να πεις κάτι που δεν εξαντλείται σε μια παράθεση έργων. Στα Ιωάννινα, μια πόλη με ισχυρό ιστορικό αστικό βάθος, είχαμε μια γραμμή να πιάσουμε. Τώρα το ζήτημά μας είναι πως θα μιλήσουμε για κάτι που δεν είναι μια ιστορία που σε γυρνάει πίσω στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και στο μέλλον. Πώς μπορούμε να κάνουμε μια αρχαιολογία του μέλλοντος σχετική για τους κατοίκους, ευχάριστη και ταυτόχρονα κριτική. Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια έκθεση deep pop. Είναι το ίδιο ερώτημα που έχουμε πάντοτε, αλλά νομίζω πως είναι πιο δύσκολο φέτος.

Γιατί δυσκολεύει;

Τα πρώτα Plásmata βγήκαν μετά τον εγκλεισμό και ήταν μια ανάγκη του κόσμου να βγει στο πάρκο. Τώρα, στην Αθήνα δεν ταιριάζει η λέξη επιστροφή, αλλά η λέξη ανακάλυψη. Είμαστε στον αστικό δημόσιο χώρο, έναν χώρο πυκνό όπου γίνονται πια τόσα πράγματα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο να κάνεις μια έκθεση έξω. Άρα μένεις γυμνός με το μήνυμά σου: έχεις να πεις αυτό που έχεις να πεις και με βάση αυτό κρίνεσαι. Επίσης η Αθήνα έχει μετασχηματιστεί φοβερά μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι έχουν άλλου τύπου σχέση με το πάρκο. Ζούμε την εποχή του μετα-εξευγενισμού. Το άλλο κομμάτι που μας απασχολεί είναι το ζήτημα του πως θα μιλήσουμε για την τεχνολογία.

Υπό ποιο πρίσμα;

Όταν κάναμε ψηφιακή τέχνη στη δεκαετία του ’90 ή στα ’00s, η τεχνολογία ήταν περιχαρακωμένη σε έναν υπολογιστή. Σε ένα κουτί. Τώρα, έχουμε πάνω και γύρω μας αμέτρητα ψηφιακά πράγματα κάθε στιγμή – το ρολόι, τον υπολογιστή, το τάμπλετ, το ψυγείο. Άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ψηφιακή τέχνη ως κάτι το εξωσωματικό. Επίσης, πρέπει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει ενεργειακά και από πλευράς κοινωνικού αποτυπώματος το να κάνεις μια έκθεση στον δημόσιο χώρο.

Ενοχικά;

Πιστεύουμε ότι πρέπει να το κάνουμε αλλά χωρίς ενοχική λογική. Και χωρίς υποκρισίες και ελιτισμούς. Τα Plásmata είναι μια λαϊκή έκθεση, πρέπει να την απολαύσει ο κόσμος. Έχουν ένα δημοκρατικό χαρακτήρα τα Plásmata. Δεν μπορώ να πάμε στον επισκέπτη του πάρκου ένα conceptual έργο με το οποίο δεν θα μπορέσει να συνδεθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το «κατεβάσουμε», θα το κάνουμε απλοϊκό. Πρέπει να μπορείς να μιλήσεις με σεβασμό στο κοινό σου και με συναίσθηση ότι είσαι καλεσμένος στον δημόσιο χώρο. Αλλά πώς το κάνεις αυτό σε μια πόλη που είναι ένα αέναο χωνευτήρι.

Tι τίτλο θα έβαζες στο πρόγραμμα που έχει το τμήμα σου αυτή τη σεζόν;

Πώς μπορούμε να είμαστε ριζοσπαστικά αγαπητικοί.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το πρόγραμμα νιώθεις την ανάγκη να πας στον ψυχαναλυτή.

Ναι. Αλλά αγαπητικά.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr

by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Μια από τις πιο ωραίες παραδόσεις που έχουμε υιοθετήσει από τα διεθνή συνέδρια είναι η ανταλλαγή αυτοκόλλητων! Αν έχεις συμμετάσχει σε συνέδρια του εξωτερικού, σίγουρα έχεις δει τα booths γεμάτα αυτοκόλλητα, κονκάρδες και άλλα μικρά δώρα που μοιράζονται ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού.

Αυτή τη χρονιά, το FOSSCOMM συνεχίζει την παράδοση και σε προσκαλεί να συμμετάσχεις! Στο συνέδριο θα υπάρχουν booths για διάφορα projects, όπου η κοινότητα μπορεί να γνωρίσει τα έργα, να συζητήσει, αλλά και να μαζέψει αυτοκόλλητα και άλλα αναμνηστικά.

Όμως, δεν έχουν όλα τα projects τη δυνατότητα να επανδρώσουν ένα booth. Πολλά μικρότερα projects ή ατομικές πρωτοβουλίες ίσως δεν μπορούν να διαθέσουν ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Για αυτόν τον λόγο, θα υπάρχει ένα ειδικό τραπεζάκι ανταλλαγής αυτοκόλλητων. Εκεί μπορείς να αφήσεις τα αυτοκόλλητά σου, κονκάρδες ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να μοιραστείς με την κοινότητα (δεν προτιμούμε φυλλάδια για την προστασία περιβάλλοντος). Το τραπεζάκι θα λειτουργήσει ως ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και δώρων, όπου όλοι μπορούν να βρουν κάτι που τους αρέσει και να μοιραστούν τις δημιουργίες τους.

Και αν περισσέψουν μερικά αυτοκόλλητα; Μην ανησυχείς, δεν θα πάνε χαμένα! Οι κοινότητες ανοιχτού λογισμικού που συναντιούνται μια φορά τον χρόνο μπορούν να πάρουν ό,τι απέμεινε για τα μέλη τους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Επιπλέον, όσα μείνουν μπορούν να διανεμηθούν στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ώστε να μείνει κάτι από το FOSSCOMM στην επόμενη γενιά ανοιχτού κώδικα.

Οπότε, φέρε τα αυτοκόλλητά σου στο FOSSCOMM, και ας διαδώσουμε τη δημιουργικότητα και την κοινότητα με έναν διασκεδαστικό τρόπο!

Και αν δεν γράφτηκες ακόμα, μπορείς να το κάνεις στην διεύθυνση https://2024.fosscomm.gr/register/

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr

Fedora 41
Με χαρά σας ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του Fedora Linux 41. Σε κάθε κύκλο, η ομάδα Ποιότητας επικυρώνει προσεκτικά τις υποψήφιες εκδόσεις σύμφωνα με τα κριτήρια κυκλοφορίας και αυτή τη φορά, νιώσαμε σίγουροι ότι ήμασταν έτοιμοι στην πρώιμη ημερομηνία-στόχο μας. Σας ευχαριστούμε και συγχαρητήρια σε όλους στο Fedora που δούλεψαν τόσο σκληρά για να το κάνουν αυτό δυνατό, και σε όλα τα upstream έργα μας — και σε όλους όσους βοηθούν στη οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου με δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που έχει δημιουργηθεί από την κοινότητα.

Τι επιφυλάσσουμε για εσάς αυτή τη φορά; Πολλές ενημερώσεις σε χιλιάδες πακέτα, που κυμαίνονται από μικρά patches έως μεγάλες νέες δυνατότητες. Διαβάστε τα highlights παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Αναβάθμιση

Εάν διαθέτετε ένα υπάρχον σύστημα, η αναβάθμιση του Fedora σε νέα έκδοση είναι εύκολη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι κάτι περισσότερο από μια διαδικασία από την επανεκκίνηση για τακτικές ενημερώσεις (εκτός από το ότι θα έχετε περισσότερο χρόνο να πάτε για καφέ).

Νέα εγκατάσταση

Εάν είστε νέος στο Fedora Linux (καλώς ήρθατε!) ή απλά θέλετε να ξεκινήσετε μια φρέσκια εγκατάσταση, κατεβάστε τα μέσα εγκατάστασης για τις κορυφαίες εκδόσεις μας (Workstation, Cloud, Server, CoreOS, IoT), με τους Atomic Desktops μας (συμπεριλαμβανομένων των Silverblue και Kinoite ), ή εναλλακτικές επιλογές επιφάνειας εργασίας (όπως το KDE Plasma, το Xfce ή η νέα περιστροφή "Miracle").

Τι νέο υπάρχει;

DNF 5

Το Fedora Linux 41 έχει ως προεπιλογή μια νέα σημαντική έκδοση του εργαλείου διαχείρισης πακέτων γραμμής εντολών DNF. Αυτή η έκδοση είναι πιο γρήγορη, μικρότερη και απαιτεί λιγότερα πακέτα υποστήριξης. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για "microdnf" για κοντέινερ και συστήματα περιορισμένης μνήμης — τώρα, το ίδιο DNF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοντέινερ, διακομιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Ενημερώσεις επιφάνειας εργασίας

Το Fedora Workstation 41 βασίζεται στο GNOME 47. Διαβάστε τι νέο υπάρχει στο Fedora Workstation 41 για λεπτομέρειες. Ιδιαίτερα για τους χρήστες της γραμμής εντολών, αλλάξαμε το προεπιλεγμένο τερματικό στο Ptyxis. Είναι πιο ελαφρύ, αλλά έχει και μερικά ωραία νέα χαρακτηριστικά. (Το τερματικό GNOME είναι ακόμα εκεί αν χρειάζεστε κάποια από την ευελιξία που προσφέρει.)

Το Fedora KDE Plasma Desktop αποστέλλεται με την πιο πρόσφατη έκδοση του KDE 6.2. Δείτε τι νέο υπάρχει στο Fedora KDE 41 για περισσότερα. Έχουμε επίσης ένα νέο Spin που διαθέτει το KDE Plasma Mobile.

Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κάτι νέο, ρίξτε μια ματιά στο Fedora Miracle! Το Miracle είναι ένα νέο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που έχει δημιουργηθεί σε Mir και Wayland. Διαθέτει διαχείριση παραθύρων με πλακίδια και εντυπωσιακά γραφικά και ομαλά κινούμενα σχέδια παραθύρων.

Νέες επιλογές για τη λειτουργία εικόνας

Κυκλοφορούν παραλλαγές Fedora που βασίζονται σε στιγμιότυπα (όπως Atomic Desktops, CoreOS και Fedora IoT) με ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται "bootc". Αυτός είναι ο διάδοχος του rpm-ostree, που βασίζεται σε αυτές τις ιδέες με πιο ευέλικτο τρόπο — και σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μοτίβα κοντέινερ για να καθορίσετε την προσωπική σας γεύση του Fedora.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, είναι εύκολο να αλλάξετε από το rpm-ostree στο bootc. Για παράδειγμα, για το Fedora IoT, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo bootc switch quay.io/fedora/fedora-iot

Σύντομα, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το DNF 5 για να διαχειρίζεστε απρόσκοπτα τοπικά εγκατεστημένα πακέτα, αντί να χρειάζεται να καλείτε απευθείας το rpm-ostree ή το bootc. (Αυτό είναι έργο σε εξέλιξη!)

Τα συστήματα λειτουργίας εικόνας επωφελούνται επίσης από το bootupd, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εφαρμόζουν πιο εύκολα ενημερώσεις του bootloader — για παράδειγμα, εάν υπάρχει ενημέρωση στη βάση δεδομένων Secure Boot.

Υποστήριξη ασφαλούς εκκίνησης για συστήματα που χρειάζονται το ιδιόκτητο πρόγραμμα οδήγησης Nvidia

Παρόλο που η διανομή δεν πακετάρεται με ιδιόκτητο λογισμικό, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιούν το υλικό που διαθέτουν, επομένως εργαστήκαμε για να διευκολύνουμε την εγκατάσταση των ιδιόκτητων προγραμμάτων οδήγησης από αποθετήρια τρίτων. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερα συστήματα αποστέλλονται με ενεργοποιημένη το Secure Boot (Ασφαλή εκκίνηση), καταργήσαμε προσωρινά αυτήν την επιλογή. Τώρα την επαναφέραμε. Όταν εγκαθιστάτε το πρόγραμμα οδήγησης, το λογισμικό GNOME θα δημιουργήσει ένα κλειδί κατόχου μηχανήματος το οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο.

Υποστήριξη κάμερας MIPI και Pipewire στον Firefox

Αυτό είναι συναρπαστικό! Οι κάμερες που τοποθετούνται σε νέους φορητούς υπολογιστές χρησιμοποιούν μια διεπαφή που ονομάζεται "MIPI", η οποία περιμένει πολύ περισσότερα από το λειτουργικό σύστημα. Τώρα υπάρχει ενσωματωμένη υποστήριξη για κάμερες MIPI συνδεδεμένες με Intel IPU6. Υπάρχει επίσης ο Firefox με το PipeWire για βίντεο που είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Οι νέες κάμερες χρειάζονται αυτό — και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, έχετε μια ωραία καθαρή ένδειξη στην επάνω γραμμή του GNOME όταν η κάμερά σας είναι ενεργοποιημένη.

Release Party?

Μετά από πολύ καιρό, ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε από κοντά αυτό το επίτευγμα. Είναι ευκαιρία, στα πλαίσια του συνεδρίου FOSSCOMM 2024 να μιλήσουμε και να γιορτάσουμε τη νέα κυκλοφορία. Για το λόγο αυτό, στο τέλος της πρώτης ημέρας, στις 9 Νοεμβρίου, θα μαζευτούμε στο φουαγιέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θα απολαύσουμε τις πίτσες και αναψυκτικά, συζητώντας για το ελεύθερο λογισμικό και το Fedora. Θα χαρούμε να τα πούμε και από κοντά.