πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ
Όλοι λίγο πολύ έχουμε πατήσει ένα Agree / Συμφωνώ σε κάποια άδεια λογισμικού αλλά και λειτουργικού συστήματος. Ποια είναι όμως η «άγραφη» άδεια χρήσης στην οποία συμφωνούν άπαντες οι Linux’αδες; Αθόρυβα…. όλοι κάποια στιγμή οι Linux’αδες συμφώνησαν στις παρακάτω άδειες χρήσης. Θυμηθείτε, αν όχι εσείς, τον γνωστό/τη σας όταν σας είπε για πρώτη φορά ότι […]
Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει ένα μεγάλο κενό στην ευρωπαϊκή (και την παγκόσμια) οικονομία: η αγορά ψάχνει εκατοντάδες χιλιάδες καταρτισμένους αναλυτές δεδομένων και δεν βρίσκει. Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης ανατρέψει τις οικονομικές προβλέψεις οπουδήποτε στον κόσμο, οι κλάδοι δραστηριότητας με αξιοσημείωτες προοπτικές δεν ήταν πολλοί. Επομένως, στη νέα εποχή, ... Read more

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε.

Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
12/08/2020 – 14/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: SDSC ’20 Atlanta
12/08/2020
10:00 – 14:00
#Online event: cPanel live: MySQL 8.0 changes for DBAs and DevOps
13/08/2020 – 14/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: JavaScript & Friends Conference
14/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: Byteconf Flutter 2020
14/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: Netdev 0x14
15/08/2020 – 17/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: PyBay 2020
Οι εποχές που μια εφαρμογή στο desktop δημιουργούσε και μια αντίστοιχη διεργασία στο παρασκήνιο, πέρασε ανεπιστρεπτί. Τι γίνεται όμως με τις εφαρμογές προβολής αυτών των διεργασιών; Εκσυγχρονίστηκαν; Ποιος ο ρόλος των cgroups στο σύγχρονο Desktop Linux; Ο μοναδικός ρόλος ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας είναι η σύνδεση των χρηστών στις εφαρμογές τους. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, […]
ONLYOFFICE


Λείπει η αγαπημένη σας γραμματοσειρά από τους desktop editors; Μπορείτε να το προσθέσετε χειροκίνητα. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξηγήσουμε πώς να το κάνετε αυτό σε Linux, Windows και macOS.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με την προσθήκη γραμματοσειρών

Για να προσθέσετε τη νέα γραμματοσειρά στην εφαρμογή ONLYOFFICE, πρέπει να την προσθέσετε στο σύστημά σας και να επανεκκινήσετε την εφαρμογή. Η νέα γραμματοσειρά θα εμφανιστεί την επόμενη φορά που θα εκτελέσετε τους desktop editors.

Είναι σημαντικό:
 
* Η γραμματοσειρά μπορεί να είναι συμπιεσμένη ως ZIP. Θα πρέπει να το αποσυμπιέσετε πριν από την εγκατάσταση.

* Οι desktop editors υποστηρίζουν μόνο γραμματοσειρές OneType (* .otf) και TrueType (* .ttf). Εάν η γραμματοσειρά σας έχει άλλη επέκταση, δοκιμάστε να την αναζητήσετε σε ορισμένες άλλες πηγές.

* Η διαδικασία εγκατάστασης εξαρτάται από το λειτουργικό σας σύστημα.


Για Windows

Μέθοδος 1: Απλώς κάντε διπλό κλικ στο αρχείο γραμματοσειράς. Θα ανοίξει για προβολή και θα δείτε το κουμπί Εγκατάσταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε το κουμπί Εγκατάσταση στο μενού περιβάλλοντος του αρχείου γραμματοσειράς.

Μέθοδος 2: Αντιγράψτε το αρχείο γραμματοσειράς στο C:\Windows\Fonts.

Μέθοδος 3: Στα Windows 10, μπορείτε να εγκαταστήσετε τη γραμματοσειρά από το Windows Store.


Για Linux

Μέθοδος 1: Στο Linux, οι γραμματοσειρές αποθηκεύονται στους ακόλουθους φακέλους: /usr/share/fonts/ για γραμματοσειρές διαθέσιμες για όλους τους χρήστες και ~/.local/share/fonts ή ~/.Fonts για τοπικές γραμματοσειρές διαθέσιμες για τον τρέχοντα χρήστη. Πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο γραμματοσειράς και να το αντιγράψετε σε έναν από αυτούς τους φακέλους.

Λάβετε υπόψη ότι η εγκατάσταση στο φάκελο /usr/local/share/fonts απαιτεί πρόσβαση root.

Επίσης, τα αρχεία γραμματοσειρών πρέπει να έχουν δικαιώματα 644 (-rw-r--r--), διαφορετικά, δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μη αυτόματη εγκατάσταση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μέθοδος 2: Πολλά συστήματα Linux, το Ubuntu, για παράδειγμα, έχουν ενσωματωμένο πρόγραμμα προβολής γραμματοσειρών, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο χρησιμοποιώντας αυτήν την εφαρμογή και να πατήσετε το κουμπί Εγκατάσταση.

Μέθοδος 3: Μπορείτε να εγκαταστήσετε γραμματοσειρές χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων, αλλά πρώτα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει το πακέτο με τη γραμματοσειρά. Ας ρίξουμε μια ματιά στο παράδειγμα ενός συστήματος που βασίζεται στο Debian:

sudo apt search tahoma

Εάν μπορείτε να βρείτε το πακέτο, μπορείτε να το εγκαταστήσετε:

sudo apt install tahoma

Για macOS

Μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον γραμματοσειρά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή συστήματος που ονομάζεται Font Book.

Μέθοδος 1: Απλώς κάντε κλικ στο αρχείο γραμματοσειράς. Θα ανοίξει το Font Book και θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να εγκαταστήσετε αυτήν τη γραμματοσειρά.

Μέθοδος 2: Ξεκινήστε το Font Book. και πατήστε το κουμπί Προσθήκη στον πίνακα γραμματοσειρών. Επιλέξτε το αρχείο γραμματοσειράς και πατήστε Άνοιγμα. Η γραμματοσειρά θα εγκατασταθεί αυτόματα.

Μέθοδος 3: Ξεκινήστε την εφαρμογή Font Book. Βρείτε το ληφθέν αρχείο στο Finder και σύρετέ το στο εικονίδιο Font Book στον πίνακα Dock.

Μέθοδος 4: Αυτό επιτρέπει τη λήψη των γραμματοσειρών που είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες macOS αλλά δεν είναι εγκατεστημένες στο σύστημά σας.

Στο Font Book, κάντε κλικ στην επιλογή Όλες οι γραμματοσειρές στην πλευρική γραμμή στα αριστερά και στη συνέχεια, επιλέξτε μια οικογένεια με αχνές γραμματοσειρές ή ένα ή περισσότερα στυλ. Κάντε κλικ στο Λήψη στο παράθυρο προεπισκόπησης και στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Λήψη στο διάλογο που εμφανίζεται.

Οι γραμματοσειρές που εγκαθιστάτε είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς ή σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας, ανάλογα με το τι έχετε ορίσει ως προεπιλεγμένη θέση για τις εγκατεστημένες γραμματοσειρές (Υπολογιστής ή Χρήστης).

Περισσότερα σχετικά με την εγκατάσταση γραμματοσειρών σε macOS εδώ.

Πηγή:
How to add new fonts to ONLYOFFICE Desktop Editors

Το Commit  2020 του GitLab είναι ένα 24ωρο διαδικτυακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 26/08 , και επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους  σε οποιαδήποτε ζώνη ώρας να συμμετέχουν σε οκτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες. Οι ομιλητές από την Google, τη Microsoft, την T-Mobile, το VMware, το State Farm, την US Airforce και άλλους θα συναντηθούν για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να εμβαθύβουν στο κόσμο του DevOps.

Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν πάνελ, επιδείξεις και παρουσιάσεις από πρωτοπόρους στον χώρο. Θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε μια πιστοποίηση GitLab, να αλληλεπιδράσετε με συνεργάτες και να μιλήσετε με τους ηγέτες του DevOps στο Q&Α session.

Θεματικές ενότητες

 • Leading Transformation

Μάθετε πώς οι μεγάλοι και μικροί οργανισμοί  έχουν μεταμορφώσει την κουλτούρα και τα εργαλεία τους για τον εξορθολογισμό της ανάπτυξης, των επικοινωνιών και της διακυβέρνησης για να δώσουν περισσότερη αξία στα έργα τους

 • GitLab How-tos, Tips, and Tricks

Ελάτε να ακούσετε από τους χρήστες και τεχνικούς του GitLab καθώς μοιράζονται τις ιστορίες επιτυχίας τους (και τις ιστορίες τρόμου!) Σχετικά με τη χρήση του GitLab στον πραγματικό κόσμο.

 • Public Sector – Leading Transformation

Ανακαλύψτε πώς να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που επιτρέπει στον  δημόσιο τομέα να καινοτομεί, να επιβιώνει και να επιτυγχάνει με ταχύτητα Μάθετε πώς οι ομάδες εξορθολογίζουν την ανάπτυξη και σχεδιάζουν νέα παραδείγματα για να αποδίδουν την αξία γρηγορότερα χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια ή η συμμόρφωση.

 • Cloud Native DevOps

Μάθετε σχετικά με το σχεδιασμό,και την ανάπτυξη πολλαπλών cloud, ασφαλών, ανθεκτικών, επεκτάσιμων εφαρμογών χρησιμοποιώντας το cloud και το Kubernetes.

 • Remote, but Always Connected

Σε αυτό το κομμάτι, θα μάθετε πώς αυτοί στην ευρύτερη κοινότητα  μετατρέποουν την απομακρυσμένη εργασία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω ασύγχρονης συνεργασίας και επικοινωνίας

 • DevSecOps and Compliance

Εξερευνήστε πώς οι ομάδες μειώνουν τον κίνδυνο, αλλάζουν  και αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας και συμμόρφωσης με το GitLab. Δείτε πώς άλλοι οργανισμοί ενσωματώνουν τη συμμόρφωση στις ροές εργασίας τους για να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν προγράμματα διαχείρισης συμμόρφωσης που μπορούν να συμβαδίζουν με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη και τον ρυθμό των κανονιστικών αλλαγών.

Η παρακολούθηση του Commit 2020 είναι δωρεάν!
Κάντε κλικ εδώ για εγγραφή!

Δείτε περισσότερα στο https://about.gitlab.com/events/commit/

Στο σημερινό βίντεο θα δούμε την εγκατάσταση του Ubuntu Touch όπως την κάναμε σε ένα φρέσκο Nexus 5. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Ubuntu Touch, διαβάστε το αναλυτικό μας review: Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση Η εγκατάστασή του σε Nexus 5 ήταν πολύ απλή διαδικασία […]

Σας ανακοινώνουμε ότι, λόγω της πανδημίας COVID-19, το Voxxed Days Thessaloniki 2020 ακυρώνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κοινότητα Βικιπαιδιστών Ελλάδας ήταν υποστηρικτής της διοργάνωσης.

Ζητάμε συγνώμη από τους νικητές του Μαραθώνιου Λημματογράφησης γιατί δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουν την διοργάνωση.

Στον σημερινό οδηγό θα κάνουμε μια εισαγωγή στην χρήση της GPG για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση αρχείων σε Linux. Θα δημιουργήσουμε τα κλειδιά μας, θα τα επεξεργαστούμε, θα τα μοιραστούμε αλλά και θα τα ανακαλέσουμε. Σε παλιότερο οδηγό είχαμε δει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το OpenSSL για να κρυπτογραφούμε – αποκρυπτογραφούμε αρχεία. Στο παρόν οδηγό θα […]

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τρίμηνου του 2020 της εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Square αποκάλυψαν ότι οι πωλήσεις Bitcoin μέσω της mobile εφαρμογής Cash App ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Eντυπωσιακά στοιχεία κυρίως αν συγκριθούν με αντίστοιχα τρίμηνα προηγούμενων χρόνων δείχνουν μια εντυπωσιακή αύξηση στο τομέα των Bitcoin πωλήσεων. Eνδεικτικά είναι τρεις φορές περισσότερες οι πωλήσεις από το πρώτο τρίμηνο του 2020, 25 φορές από το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2018 με μόλις 34  εκατομμύρια δολάρια πωλήσεις ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε δημιουργήσει πωλήσεις 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι το Cash App είναι διαθέσιμο μόνο για την Αμερικανική ήπειρο Καναδά και ΗΠΑ.

Η Square είναι εταιρείας συμφερόντων του CEO του twitter Jack Dorsey με την εταιρεία να επενδύει σε διάφορες τεχνολογίες γύρω από το Bitcoin καθώς και να χρηματοδοτεί προγραμματιστές του core κώδικα του ψηφιακού νομίσματος.

The post 800 εκατομμύρια δολάρια πωλήσεις Bitcoin για το Cash App appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Ο Linus Torvalds έβγαλε νέα έκδοση για τον πυρήνα Linux, την 5.8, την οποία αποκάλεσε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση. Και όχι άδικα, όπως θα δούμε. Ο πυρήνας Linux 5.8 περιλαμβάνει 800.000 νέες…   Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου Νέα έκδοση του πυρήνα Linux 5.8 με μεγάλες αλλαγές όπως δημοσιεύθηκε στο Linux Insider

by: Cerebrux

Το Gnome Boxes και το Virt Manager παρέχουν όλες τις δυνατότητες που παρέχει το VirtualBox, σε σημείο που αν χρησιμοποιείτε Linux δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο. Επίσης θα δούμε πως γίνεται η χρήση Bridged networking και διαχείριση του Multipass VM.

Καταρχάς δεν θα μπούμε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες μιας και έχουν αναλυθεί τα σχετικά με το Virt-Manager στα παρακάτω άρθρα οπότε αν το ακούτε για πρώτη φορά, ανοίξτε τα παρακάτω σε νέα καρτέλα και διαβάστε τα:

Άρα καταλαβαίνετε με βάση τα παραπάνω, ότι εφόσον έχετε Linux, δεν υπάρχει λόγος να τρέχετε VirtualBox. Με λίγα λόγιαμε το Virt Manager μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση από διανομές Linux και Windows η ακόμα να δοκιμάσετε και το macOS αν έχετε το κατάλληλο hardware.

Ο λόγος όμως που μας αρέσει το Virt Manager και το έχουμε παράλληλα με το Gnome Boxes (ή σκέτο Boxes) είναι επειδή, το δεύτερο δεν προσφέρεται για αυτούς που θέλουν να ρυθμίσουν τα πάντα σε μια εικονική μηχανή. Το virt-manager κάνει πολύ καλή δουλειά ως λογισμικό διαχείρισης εικονικής μηχανής μιας και είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τους System administrators.

Τα Boxes, από την άλλη πλευρά, στοχεύουν σε έναν τυπικό χρήστη υπολογιστή που θέλει είτε έναν πολύ ασφαλή και εύκολο τρόπο να δοκιμάσει νέα λειτουργικά συστήματα ή νέες (δυνητικά ασταθείς) εκδόσεις των αγαπημένων του λειτουργικών συστημάτων ή θέλει να συνδεθεί σε ένα απομακρυσμένο μηχάνημα με SSH / VNC / RDP κλπ όπως π.χ. στην παρακάτω εικόνα

να συνδεθεί σε ένα απομακρυσμένο μηχάνημα με SSH / VNC / RDP κλπ

Για το λόγο αυτό, το Boxes δεν παρέχει πολλές από τις προηγμένες επιλογές που παρέχονται από το virt-manager για την διαμόρφωση των εικονικών μηχανών. Αντίθετα, το Boxes επικεντρώνεται στον απλό χρήστη και στην «out of the box» εμπειρία χρήσης τοπικών ή απομακρυσμένων επιφανειών εργασίας. Έτσι, ο απλός χρήστης μπορεί είτε να κατεβάσει ένα ISO λειτουργικού συστήματος και να το κάνει εγκατάσταση μέσα από το Boxes, ή να χρησιμοποιήσει το ίδιο το Boxes που έχει την δυνατότητα να κατεβάσει αυτόματα την αγαπημένη του διανομή Linux, όπως φαίνεται από την παρακάτω εικόνα.

έχει την δυνατότητα να κατεβάσει αυτόματα την αγαπημένη του διανομή Linux

Οι δυνατότητες της «μηχανής» libvirt

Τούτου λεχθέντος, το Boxes μοιράζεται πολλά στοιχεία με το virt-manager όπως τα libvirt, libosinfo και Qemu (το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για γρήγορη δοκιμή ISO χωρίς εγκατάσταση). Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, το Gnome Boxes και το Virt-Manager είναι γραφικό περιβάλλον που «κάθονται» πάνω στα προαναφερθέντα στοιχεία.

Λόγο της «libvirt» που στην ουσία είναι μια βιβλιοθήκη/driver/API διαχείρισης εικονικών μηχανών, παρέχει την ευελιξία διασύνδεσης με άλλες «μορφές» virtualization. Άρα λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης, τροποποίησης, εκκίνησης και τερματισμού των εικονικών μηχανών ακόμα και από το τερματικό περιβάλλον.

Θα δούμε παρακάτω κάποια χρήσιμα «κόλπα» με το Gnome Boxes και το Virt-Manager

Boxes και Virt-manager | Bridged Networking

Ένα ιδιαιτέρα χρήσιμο χαρακτηριστικό που έχει το VirtualBox είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να αλλάξεις την δικτύωση της εικονικής μηχανής από NAT σε Bridged. Αντίθετα με το Boxes και το Virt Manager ανάλογα σε ποια διανομή Linux είσαι, μπορεί η προεπιλεγμένη διασύνδεση να είναι Bridged Networking (π.χ. Fedora) η να είναι NAT (π.χ. Ubuntu 20.04)

Τι σημασία έχει αυτό θα μου πείτε… ίσως καμία αν δεν σας ενδιαφέρει π.χ. να τρέξετε ένα server σε εικονική μηχανή, ή δεν σας ενδιαφέρει να συνδεθείτε π.χ. με ssh σε αυτό… Αν όμως σας ενδιαφέρει οι εικονικές μηχανές (που τρέχετε στο σταθερό PC) να είναι προσβάσιμες στο εσωτερικό δίκτυο του σπιτιού σας (π.χ. από το laptop που έχετε σε άλλο δωμάτιο) τότε μάλλον σας ενδιαφέρει.

Σε περίπτωση για παράδειγμα που έχετε Ubuntu, το Gnome Boxes χρησιμοποιεί τη «User mode δικτύωση» του Qemu (qemu:///session), που σημαίνει ότι οι εικονικές μηχανές που φτιάχνετε βρίσκονται σε απομονωμένο δίκτυο. Αυτές οι μηχανές ναι μεν μπορεί να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά μου από τον υπολογιστή σας χωρίς να χρησιμοποιήσω «μαγικά» με port forwarding.

Για να το μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το Bridged Networking για το Gnome Boxes, με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το virt-manager το οποίο θα κάνει εγκατάστασή τα εργαλεία και τις απαραίτητες βιβλιοθήκες. Το Virt Manager αλλά και το Boxes είναι διαθέσιμο στα αποθετήρια όλων των διανομών οπότε αν έχετε π.χ. Ubuntu 20.04:

1sudo apt install gnome-boxes virt-manager

Εγκαθιστώντας το Virt-Manager, αυτό θα εγκαταστήσει επίσης τα απαραίτητα πακέτα για την δικτύωση σε επίπεδο συστήματος (qemu:///system). Επιπλέον, θα ρυθμίσει μια διεπαφή γέφυρας (bridge), που ονομάζεται virbr0. θα χρειαστεί σε αυτό, να παραχωρήσουμε πρόσβαση στον χρήστη μας προσθέτοντας μια γραμμή στο αρχείο bridge.conf. Για να το κάνουμε αυτό ανοίγουμε (ή δημιουργούμε σε περίπτωση που λείπει) το αρχείο στην διαδρομή /etc/qemu/bridge.conf:

1sudo vim /etc/qemu/bridge.conf

όπου προσθέτουμε την γραμμή : allow virbr0

Στην συνέχεια, δίνουμε δικαιώματα εκτέλεσης του qemu-bridge-helper στον χρήστη μας:

1sudo chmod u+s /usr/lib/qemu/qemu-bridge-helper

Χρησιμοποιώντας το virt-manager, δημιουργήστε μια σύνδεση με Qemu/KVM User Session (qemu: /// session)

δημιουργήστε μια σύνδεση με Qemu/KVM User Session (qemu: /// session)

Αν είχατε φτιάξει μια εικονική μηχανή με το Gnome Boxes, λογικά θα εμφανιστεί στην λίστα. Στην συνέχεια τροποποιήστε αυτό το VM, και στην καρτέλα ρυθμίσεων του επιλέξτε το NIC και αλλάξτε τα ακόλουθα:

καρτέλα ρυθμίσεων του επιλέξτε το NIC και αλλάξτε
 • Στο Network Source: Specify shared device name
 • Στο Bridge name: virbr0

Αποθηκεύστε και κλείστε το παράθυρο. Αυτό ήταν, πλέον είτε από το Virt Manager είτε από το Gnome Boxes η υπάρχουσες αλλά και οι νέες μηχανές θα μπορούν να έχουν bridged network και μια IP προσβάσιμη στο εσωτερικό δίκτυο.

Virt-Manager ως GUI για το Multipass

Αν το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έτοιμο Ubuntu LTS server, το οποίο στήνετε με μια εντολή μέσα σε περίπου λίγα λεπτά (ανάλογα με την ταχύτητα του internet) και δεν θέλετε να μπείτε σε διαδικασία να κατεβάσετε το ISO του Ubuntu Server, να ετοιμάσετε την εικονική μηχανή, και να κάνετε όλη την διαδικασία εγκατάστασης τότε η λύση είναι το Multipass που παρουσιάσαμε στο παρακάτω αναλυτικό οδηγό:

Αν επίσης το χρησιμοποιείτε σε Linux και θέλετε ένα γραφικό περιβάλλον για να διαχειρίζεστε τα Multipass VM σας, τότε μπορείτε να το κάνετε μέσα από το Virt Manager με μια απλή ρύθμιση.

Multipass με libvirt driver

Αφού έχετε εγκαταστήσει το Virt Manager και το Multipass, επιβεβαιώστε ότι έχετε κλείσει όλες τις multipass μηχανές:

1multipass stop --all

Έπειτα πείτε στο multipass να χρησιμοποιήσει το libvirt driver αντί του qemu.

1sudo multipass set local.driver=libvirt

Όλες οι υπάρχουσες multipass μηχανές σας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να κάνετε κάποια άλλη ρύθμιση. Επίσης θα μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το multipass στο τερματικό αλλά και το εικονίδιο με το μενού του στο systemtray. Ενδέχεται, ωστόσο, να μην εμφανίζονται κάποιες πληροφορίες π.χ. σε εντολές όπως multipass info.

Multipass επαναφορά σε qemu

Επιβεβαιώστε ότι έχετε κλείσει όλες τις multipass μηχανές:

1multipass stop --all

Έπειτα πείτε στο multipass να χρησιμοποιήσει το qemu driver αντί του libvirt.

1sudo multipass set local.driver=qemu

Όλες οι υπάρχουσες multipass μηχανές σας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να κάνετε κάποια άλλη ρύθμιση. Παρόλα αυτά, θα χαθούν οι όποιες αλλαγές έχετε κάνει στις ρυθμίσεις της μηχανής.

Σύνοψη | Gnome Boxes, Virt Manager, Multipass ή VirtualBox

Όπως είπαμε λόγο του KVM που είναι ενσωματωμένο στο Linux kernel, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο γραφικό περιβάλλον θέλετε Virt Manager, VirtualBox (θέλει ρύθμιση) ή Gnome Boxes.

Αν θέλετε το πιο απλό και εύκολο λογισμικό για εικονικές μηχανές τότε επιλέξτε το Gnome Boxes. Αν θέλετε να ελέγχετε όλες τις πτυχές των εικονικών μηχανών τότε επιλέξτε το Virt Manager. Αν δεν θέλετε τίποτα από όλα αυτά και απλά θέλετε σε «2 λεπτά» μια εικονική μηχανή Ubuntu Server, τότε επιλέξτε Multipass.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Nέο κεφάλαιο στην διαμάχη των δύο ιδρυτών της και στα προβλήματα της άλλοτε μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευαστών mining equipment, Bitmain με την ανακοίνωση σήμερα νέας καθυστέρησης τριών μηνών παράδοσης  hardware mining που κανονικά ήταν να παραδοθεί μέσα στο Αύγουστο. Αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι κυριολεκτικά η διάσπαση στα δύο της εταιρείας με τα κεντρικά γραφεία να ελέγχονται από τον ένα ιδρυτή της και το εργοστάσιο κατασκευής του hardware να ελέγχεται από τον άλλον.

H ανακοίνωση της καθυστέρησης έγινε στο Wechat από την ομάδα του Jihan Wu.

Δεν λείπουν και τα ευτράπελα σε αυτή την νέα διάσπαση της εταιρείας καθώς αρκετοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι έλαβαν δύο μισθοδοσίες μια από κάθε ομάδα ceo.

Είναι γεγονός όπως έχουμε αναφέρει ότι τα προβλήματα της Bitmain ουσιαστικά ξεκίνησαν το 2017 όταν επένδυσε Bitcoin αξίας κοντά στο 1 δις εκατομμύρια δολάρια στο νέο ψηφιακό νόμισμα Bcsah (bch) ένα fork του Bitcoin που είχε δημιουργηθεί από κινέζικα mining pool που η Bitmain είχε επιχειρηματικές σχέσεις μαζί τους. Η επένδυση αυτή αποδείχθηκε τελείως καταστροφική καθώς χάθηκε πάνω από το 90% της αξίας των νέων ψηφιακών νομισμάτων ενώ πλέον σήμερα το συγκεκριμένο altcoin έχει πέσει τελείως στην αφάνεια. Κύριος υπεύθυνος γιαυτή την απόφαση ήταν ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας ο Jihan Wu με έκτοτε τον συνιδρυτή της Micree Zhan να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της .

Παρά τα προβλήματα της που κινδυνεύουν να την φέρουν στο όρια της πλήρης κατάρρευσης η Bitmain παραμένει ένα από τα κυρίαρχα mining pool στο Bitcoin έχοντας την τρίτη και τέταρτη θέση σε επεξεργαστική ισχύ στο Bitcoin mining δίκτυο με τα pool Btc.com και Antpool.

The post Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό της Bitmain appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως κύκλος μαθημάτων του προγράμματος Code+Create, διάρκειας δύο μηνών, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση στη δημιουργία ιστοσελίδων (front-end web design & development) σε νέους που κατοικούν στην Ελλάδα.


Η δράση Code + Create αφορά στη βιωματική κατάρτιση νέων, ανεξαρτήτως καταγωγής, σε ψηφιακές δεξιότητες. Πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2017, αρχικά σε συνεργασία με το FCA και πλέον με τη στήριξη του IOCC και της Αποστολής.

Υποβλήθηκαν περισσότερες από 200 αιτήσεις, επιλέχθηκαν 40 ηλικίας 18-35 με κατοικία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ, όπως κάθε φορά, προτεραιότητα δόθηκε στους ανέργους.

Με διαδικτυακές συναντήσεις τέσσερις φορές την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες στο αγγλόφωνο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν σε επαγγελματικά εργαλεία του κλάδου βασισμένα σε ανοιχτές τεχνολογίες.


Με βάση τα κριτήρια ολοκλήρωσης του μαθήματος, οι συμμετέχοντες έλαβαν στο τέλος του κύκλου διεθνώς αναγνωρισμένα Open Badges για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους, όπως και πιστοποιητικά παρακολούθησης από την ΕΕΛΛΑΚ.

Για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να δημιουργήσουν επαγγελματικών προδιαγραφών δείγματα της δουλειάς τους ( δείτε εδώ, εδώ και εδώ μερικές από τις εργασίες τους)  τα οποία και δημοσίευσαν για να ενισχύσουν το εργασιακό τους προφίλ.

Στους επόμενους μήνες θα υπάρχει επίσης δυνατότητα πρακτικής άσκησης με αμοιβή σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες που ξεχώρισαν στη διάρκεια του κύκλου και επιθυμούν να εξειδικευτούν στο αντικείμενο.


Όλο τα εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί για τη δράση είναι στα αγγλικά & ελληνικά και διατίθεται με ανοιχτές άδειες χωρίς χρέωση στο ηλεκτρονικό σύστημα μάθησης (Moodle elearn.ellak.gr). Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί μαθήματα όπως Βασικές Δεξιότητες Χρήσης Υπολογιστών, σχεδιασμός ιστοσελίδων και δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, εισαγωγή στην εκτύπωση 3D, ρομποτική και εφαρμογές IoT, εισαγωγικός προγραμματισμός Python και εξοικείωση με εφαρμογές γραφείου. Κάθε εκπαιδευόμενος που ολοκληρώνει με επιτυχία τα κριτήρια του κάθε μαθήματος λαμβάνει πιστοποιητικό και openbadge.

Ο επόμενος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο με την ίδια θεματολογία. Η διαδικασία αιτήσεων θα ανακοινωθεί στο https://edu.ellak.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της δράσης Code+Create.


Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση υπάρχουν στο https://eellak.ellak.gr/code-create/.

Το Document Foundation ανακοίνωσε τη  διάθεση του  LibreOffice 7.0, το οποίο αποτελεί την τελευταία σταθερή έκδοση αυτής της εξαιρετικά δημοφιλούς σουίτας εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα.

Όπως θα περίμενε κανείς, το LibreOffice 7.0 διαθέτει μια σειρά από βελτιώσεις και αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην ενίσχυση της σουίτας, αλλά και να συμβαδίζουν με τους ανταγωνιστές κλειστού κώδικα.

Το Document Foundation, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που οδηγεί την ανάπτυξη της σουίτας γραφείου, αναφέρει ότι το LibreOffice 7.0 είναι μια «νέα μεγάλη έκδοση που παρέχει σημαντικά νέα χαρακτηριστικά».

Nέες λειτουργίες στο LibreOffice 7.0

Μια απο τις βασικές αλλαγές στο LibreOffice 7.0 είναι η υποστήριξη για το ODF 1.3. Το ODF είναι to πρότυπο  που χρησιμοποιεί εγγενώς το LibreOffice για την αποθήκευση εγγράφων. Η τελευταία έκδοση των προδιαγραφών περιλαμβάνει υποστήριξη για ψηφιακές υπογραφές, κρυπτογράφηση εγγράφων XML με βάση το OpenPGP και καλύτερο χειρισμό στοιχείων εντός σελίδων.

Μια άλλη προσθήκη έρχεται με την βοήθεια της ΑMD. Αυτή η χορηγία βοήθησε στην εφαρμογή μιας νέας μηχανής γραφικών Skia που χρησιμοποιείται για τη σχεδίαση κειμένου, σχημάτων και εικόνων σε 2D. Αυτή η μηχανή είναι ενεγοποιημένη από προεπιλογή στα Windows που βασίζονται σε GPU Vulkan επιτάχυνση . Αυτή η σημαντική αλλαγή θα έχει σημαντική συμβολή στις μελλοντικές εξελίξεις.

Κάθε νέα έκδοση του LibreOffice βελτιώνει την ικανότητα του λογισμικού να ανοίγει, να αποθηκεύει και να διαβάζει έγγραφα του Microsoft Office σε .docx, .xlsx και .pptx. Σε αυτή την έκδοση βελτιώθηκε   η λειτουργία συμβατότητας με το Office 2007, βελτιώνοντας έτσι τη διαλειτουργικότητα των εγγράφων που δημιουργήθηκαν στο LibreOffice με νεότερες εκδόσεις του Microsoft Office.

Επίσης υπάρχει ένα νέο θέμα εικονιδίων για χρήστες macOS που ονομάζεται «Sukapura» και ένα πολύ βελτιωμένο θέμα εικονιδίων για εγκαταστάσεις Windows που ονομάζεται «Neo Colibre». Οι χρήστες Linux δεν έχουν μείνει παραπονεμένοι, καθώς και τα δύο πακέτα εικονιδίων είναι διαθέσιμα για χρήση και το προεπιλεγμένο θέμα εικονιδίου «Sifr» έχει βελτιωθεί σηματικά.

To Writer υποστηρίζει πλέον ημιδιαφανές κείμενο, μπορεί να εμφανίσει σελιδοδείκτες εν σειρά σε κείμενο,  υποστηρίζει tweaks για αριθμημένες λίστες και χειρίζεται καλύτερα  τα εισαγωγικά και  τις αποστρόφους.

Άλλες γενικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν γκαλερί με νέα σχήματα με βέλη, διαγράμματα, εικονίδια κ.λπ. υποστήριξη για εφέ  για αντικείμενα. Το Draw  μπορεί τώρα να δημιουργήσει PDF μεγαλύτερα από 500 cm. Ακόμα υπάρχουν ενημερωμένα πρότυπα  για Impress. και η υποστήριξη Flash έχει καταργηθεί.

Αν θέλετε μια πλήρη λίστα των βελτιώσεων κα των νέων λειτουργιών της έκδοσης 7 δείτε τις επίσημες σημειώσεις έκδοσης

Λήψη του LibreOffice 7.0

Το LibreOffice 7.0 είναι ελεύθερο, λογισμικό ανοιχτού κώδικα διαθέσιμο για Windows, macOS και Linux. Μπορείτε (όπως πάντα) να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του LibreOffice απευθείας από τον ιστότοπο του LibreOffice.

Εάν εκτελείτε το Ubuntu 18.04 LTS (ή νεότερη έκδοση), μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε LibreOffice 7.0 χρησιμοποιώντας το επίσημο LibreOffice PPA όπου πιθανότατα θα εμφανιστεί σύντομα:

sudo add-apt-repository ppa: libreoffice / ppa

Τέλος, το LibreOffice είναι διαθέσιμο στο Flathub ως εφαρμογή Flatpak και στο Snap Store ως πακέτο Snap.

Ο διεθνής οργανισμός UNESCO ενέκρινε μέτρο για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της περαιτέρω εξέλιξης των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων (OpenEducationResources – OER)  – το ελεύθερο, κοινόχρηστο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχει κερδίσει ισχυρό προβάδισμα σε πολλά σχολικά συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συγκεκριμένη σύσταση πολιτικής, που εγκρίθηκε πρόσφατα  από την UNESCO, προωθεί τη συνεργασία σε θέματα παιδείας, επιστήμης και πολιτισμού και στις 193 χώρες-μέλη. Τα μέλη του οργανισμού είναι πεπεισμένα ότι οι ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι «συμβάλλουν στην οικοδόμηση ανοιχτών και αποκλειστικών κοινωνιών γνώσης και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ», δήλωσε ο Moez Chakchouk, βοηθός διευθυντή της UNESCO για την επικοινωνία και την πληροφόρηση. Η UNESCO, που δημιουργήθηκε το 1945, είναι συνδεδεμένη με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η δράση της UNESCO ( Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) αναλαμβάνει δράση με τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους και,  » Ναι, αυτό είναι σημαντικό «, δήλωσε ο Cable Green, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της CreativeCommons, μιας εταιρείας που εκδίδει ανοικτές άδειες χρήσης . «Είναι ένα σύνολο συστάσεων για το τι μπορούν να κάνουν τα έθνη σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν την ανοικτή εκπαίδευση στις χώρες τους. Είναι σαν ένας κατάλογος/οδηγός που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι ». 

Ο Green, ο οποίος ήταν στην επιτροπή που συνέταξε το έγγραφο, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της δύναμης της δράσης της UNESCO, έγκειται στο ότι το μήνυμα αυτό θα μεταφερθεί σε «κάθε Yπουργείο Παιδείας και κάθε τμήμα εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Η δράση αυτή «αυξάνει σημαντικά το επίπεδο συνειδητοποίησης για την ανοικτή εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Οι ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι ορίζονται γενικά ως ένα σύνολο περιεχομένου που είτε υπάρχει στον δημόσιο τομέα είτε έχει κυκλοφορήσει με άδεια και επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και σε άλλους χρήστες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, να το αναθεωρούν και να το αναδιανέμουν όπως αυτοί κρίνουν κατάλληλα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα σχολικά παραρτήματα έχουν στραφεί προς το ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο ως μια εναλλακτική λύση έναντι των εμπορικών πηγών, οι οποίες κατά κανόνα είναι πολύ πιο περιοριστικές όσον αφορά την αλλαγή, την αντιγραφή και την αναδιανομή. Ορισμένοι εμπορικοί εκδότες έχουν αντιμετωπίσει τα OER ως απειλή, ενώ άλλοι έχουν επιδιώξει να τις ενσωματώσουν στις προσφορές τους προς τις σχολικές μονάδες.

Ορισμένα σχολικά συστήματα ενθάρρυναν τους καθηγητές τους να διαμορφώσουν/στήσουν τα μαθήματα και τα σχολικά προγράμματά τους με βάση τους ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους (open resources). Ορισμένες περιφέρειες λένε ότι η διαδικασία κάνει τους εκπαιδευτικούς να ασχολούνται περισσότερο με το εκπαιδευτικό τους υλικό. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εκδοτών, δήλωσαν ότι η εργασία είναι υπερβολικά έντονη και ότι τα σχολεία υπολογίζουν σε εταιρείες για νατους κάνουν το πρόγραμμα σπουδών τους.

Έτσι, το έγγραφο της UNESCO συνιστά στα κράτη μέλη να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις τους να υποστηρίξουν ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους και να μεταφέρουν το έγγραφο της UNESCO υπόψη των υπουργείων εκπαίδευσης και άλλων φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη μάθηση.

Εξοικονόμηση κόστους, καινοτομία στο μυαλό

Η σύσταση πολιτικής της UNESCO υποστηρίζει λοιπόν, ότι η χρήση ανοικτού περιεχομένου έχει μεγάλες δυνατότητες να μειώσει το κόστος αγοράς ή δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα έθνη και είναι πιθανό να προκαλέσει καινοτομίες στο πρόγραμμα σπουδών και στην εκπαίδευση. Το έγγραφο συνιστά πέντε συγκεκριμένους στόχους ή δράσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τα κράτη-μέλη:

 1. Υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την ελαχιστοποίηση του περιττού διπλότυπου στην ανάπτυξη ανοικτών πόρων.
 2. Να υποστηρίξει τη δημιουργία αειφόρων μοντέλων για τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους σε εθνικό, κρατικό ή περιφερειακό επίπεδο, εργασία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιλοτική δοκιμή νέων προσεγγίσεων για τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους.
 3. Ενθάρρυνση δίκαιης πρόσβασης στις ανοιχτές εκπαιδευτικές πλατφόρμες και χρήση τεχνολογίας που επιτρέπει την απρόσκοπτη ανταλλαγή υλικού από τους δημιουργούς και τους διανομείς αυτής της εργασίας.
 4. Πιέσεις από τις κυβερνήσεις και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες να υιοθετήσουν πολιτικές για την υποστήριξη της ανοικτής αδειοδότησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υλικών που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο. 
 5. Να δοθεί η δυνατότητα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές κοινότητες να δημιουργούν, να αναπροσαρμόζουν, να τροποποιούν και να διανέμουν OER και να χρησιμοποιούν ανοικτές άδειες χρήσης.

Ωστόσο, η πολιτική που ενέκρινε η UNESCO δεν είναι εντολή που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση EdWeek Market Brief. Αντί αυτού, η πολιτική ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ενέργειες που συνιστώνται και να αναφέρουν την πρόοδό τους.

Μια χώρα που δεν θα επωφεληθεί άμεσα από το ψήφισμα της UNESCO: οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η διακυβέρνηση Trump αποσύρθηκε από την UNESCO πριν από δύο χρόνια λόγω ενστάσεων προς αυτό που εξέλαβαν ως αντι-Ισραηλινή προκατάληψη από μέρους του οργανισμού. (Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Η.Π.Α. έχουν απομακρυνθεί από την UNESCO: η διοίκηση του Reagan εγκατέλειψε επίσης την οργάνωση στη δεκαετία του 1980. Οι Η.Π.Α. αργότερα επανήλθαν υπό τη διακυβέρνηση του George W. Bush).

Ανεξάρτητα από τη δράση της UNESCO, οι τοπικοί, κρατικοί και ομοσπονδιακοί φορείς χάραξης πολιτικής στις Η.Π.Α. συνέχισαν να υποστηρίζουν τη χρήση ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων. Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, επιβλέπει την πρωτοβουλία #GoOpen, μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των OER μεταξύ των κρατών και των σχολικών περιοχών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ τους.

Το ψήφισμα της UNESCO ενθαρρύνει επίσης τις κυβερνήσεις, σε περιπτώσεις όπου το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου, προκειμένου να καταστούν οι πόροι αυτοί «ανοιχτά αδειοδοτημένοι ή αφιερωμένοι στον δημόσιο τομέα».

Το ψήφισμα λέει ουσιαστικά, «Φορολογούμενοι, πληρώσατε φόρους για να δημιουργήσετε αυτά τα πράγματα», είπε ο Green. «Σας ανήκουν.» 

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ το 2017 ενέκρινε την έκδοση παρόμοιας πολιτικής. Η συγκεκριμένη πολιτική ορίζει ότι οι δικαιούχοι κρατικών ανταγωνιστικών επιχορηγήσεων, με ορισμένες εξαιρέσεις, θα δημιουργούν προϊόντα με ανοικτή άδεια χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα για τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους  εδώ.

Πηγή άρθρου: https://okfn.gr

Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ ή Τιούρινγκ (Alan Matheson Turing, 23 Ιουνίου 1912 –7 Ιουνίου 1954) ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος.

Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στο λεγόμενο τεστ Τούρινγκ, την οποία πρότεινε το 1950: έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.

To e-book “Οι μηχανές με ξαφνιάζουν με μεγάλη συχνότητα – είναι μια συλλογή αποφθεγμάτων του Άλαν Τούρινγκ και είναι ελέυθερα διαθέσιμο από τις εκδόσεις της Ανοικτής Βιβλιοθήκης, με μετάφραση του Γιάννη Φαρσάρη . Διατίθεται με άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-SA  (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Παρόμοια διανομή)

Κατεβάστε το e-book από εδώ

Πρόσφατα, ο Linus Torvalds ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Linux kernel 5.8. Σύμφωνα με αυτόν, το νέο kernel αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες, καθώς περιέχει αμέτρητες βελτιώσεις και ενημερώσεις, αλλά και πολλές νέες δυνατότητες.

Τι αλλαγές περιέχει το Linux Kernel 5.8;

Όπως ανάφερε ο Torvalds, η έκδοση 5.8 είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει. Ωστόσο, πολλές από τις αλλαγές έχουν γίνει στο back-end κομμάτι του kernel, και δεν είναι ορατές για τους απλούς χρήστες.

Για παράδειγμα, το Linux 5.8 περιέχει ενημερώσεις για τον open-source MSM driver (Freedreno), ο οποίος πλέον υποστηρίζει και Qualcomm adreno 405,640 και 650 GPUs. Βέβαια, αυτή η αλλαγή δεν είναι σημαντική για τα Linux Desktops. Ωστόσο, η νέα υποστήριξη μπορεί να φανεί χρήσιμη, όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν GPUs όπως Snapdragon 855+ ή Snapdragon 865 (Το οποίο υπάρχει στο Samsung Galaxy S20).

Εκτός από ενημερώσεις του Freedreno, η νέα έκδοση του Linux kernel περιέχει και ενημερώσεις για τους Radeon Drivers. Πιο συγκεκριμένα, ο AMDGPU driver του kernel 5.8 πλέον περιέχει και TMZ (Trusted Memory Zone) δυνατότητα, η οποία επιτρέπει το encryption της vRAM μνήμης.

Επιπλέον, ο βελτιωμένος driver της AMD τώρα έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τη λειτουργία του GPU, όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από το ασφαλές όριο.

Πέρα από τις βελτιώσεις στους video drivers, το Linux Kernel 5.8 περιέχει και ενημερώσεις για την exFAT υποστήριξη. Ακόμα και αν η υποστήριξη του exFAT υπάρχει από το kernel 5.7, η νέα έκδοση περιέχει πολλές βελτιώσεις για το σύστημα αυτό.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις υπόλοιπες βελτιώσεις και ενημερώσεις στο Linux kernel 5.8, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αναβάθμισή στο Linux kernel 5.8:

Προς το παρόν, πολλές από τις διανομές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την προηγούμενη έκδοση του kernel. Ακόμα και αν κάποιες rolling διανομές (π.χ Arch Linux) επιτρέπουν τη χρήση της τελευταίας έκδοσης, πολλές από τις σταθερές διανομές όπως ubuntu και Debian, δεν παρέχουν το kernel 5.8 στους χρήστες.

Ωστόσο, οι έμπυροι χρήστες των σταθερών διανομών του Linux, μπορούν να αλλάξουν τον Kernel, χρησιμοποιώντας μη αυτόματους τρόπους. Σας ενημερώνουμε, όμως, ότι η διαδικασία δεν είναι απλή. Προχωρήστε με δική σας ευθύνη.  

Πηγή άρθρου: https://www.secnews.gr/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Νέα έκδοση του core κώδικα του Bitcoin, του ποιο διαδεδομένου κώδικα που στηρίζεται η λειτουργία του ψηφιακού νομίσματος, έγινε διαθέσιμη και έχει να κάνει κυρίως με bug fixes και μικροβελτιώσεις όπως η διαχείριση και λειτουργία των node και του mining.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στην λίστα των developer του Bitcoin εδώ.

The post Νέα έκδοση του core κώδικα του Bitcoin 0.20.1 appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και 243 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία όλοι βιώνουμε λόγω του κορονοϊού, η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε τη παράταση της υποβολής των ολοκληρωμένων έργων Ανοιχτών Τεχνολογιών, έως και τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες αρκετές ομάδες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα οποία παρουσιάζονται στο https://openedtech.ellak.gr/ .

Εξερευνητές – 1ο Νηπιαγωγείο Λητής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο πραγματεύεται τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κι έχει ως στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης τους έναντι των μη ανανεώσιμων. Για την επίτευξη του στόχου θα χρησιμοποιηθεί το ρομπότ Thymio. Συγκεκριμένα, οι Εξερευνητές θα δημιουργήσουν αρχικά μια μακέτα με τρισδιάστατες εικόνες διαφόρων πηγών ενέργειας (πετρελαίου, ορυκτών ανθράκων, φυσικού αερίου, πυρηνικής ενέργειας αλλά και ήλιου, αέρα, νερού, βιομάζας, γεωθερμίας) και, στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μια διαδρομή μέσα από τις ανανεώσιμες μόνο πηγές ενέργειας αποφεύγοντας τις μη ανανεώσιμες κι αξιοποιώντας τις 6 προ-προγραμματισμένες συμπεριφορές του ρομπότ Thymio.

Χρησιμοποιήθηκαν:

1 Wireless Thymio

tablet

voice recorder

μουσαμάς διαστάσεων 1,60 Χ 1,60 περίπου

1 κιτ ηλιακής ανεμογεννήτριας

1 φωτοβολταϊκή πλάκα με λάμπα led

ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτόκουτα, χαρτόνια, κώνους κλωστοϋφαντουργίας, υφάσματα κτλ)

πινέλα, χρώματα

έγχρωμος εκτυπωτής

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα νήπια γνώρισαν αρχικά τι ονομάζουμε ενέργεια, γιατί μας χρειάζεται, πού τη συναντούμε και από πού την παίρνουμε… Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα από βιβλία, video και μια σειρά δραστηριοτήτων και παιχνιδιών προσαρμοσμένων στην ηλικία τους.  Γνώρισαν, εξάλλου, τόσο την αιολική όσο και την ηλιακή ενέργεια μέσω πειραματισμών με συγκεκριμένα κιτ ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών.

Ταυτόχρονα, ήρθαν σε επαφή με το ρομποτάκι Thymio και γνώρισαν τις 6 προ-προγραμματισμένες λειτουργίες του μέσα από διάφορες δραστηριότητες εξοικείωσης.

Εύλογα, λοιπόν, τέθηκε το ερώτημα: θα μπορούσε ο Thymio να μας βοηθήσει να ενημερώσουμε και τους μεγάλους για την αναγκαιότητα της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη ζωή μας; Πώς; Οι προτάσεις έπεσαν βροχή και καταλήξαμε στη δημιουργία μιας μακέτας με πολλές διασταυρώσεις, όπου θα κινούνταν ο Thymio και θα επέλεγε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έναντι των μη ανανεώσιμων. Συμφωνήσαμε, κατόπιν, στον τρόπο με τον οποίο θα δηλώναμε την αξιοποίηση των διαφόρων μορφών ενέργειας (πχ την αξιοποίηση της δύναμης του νερού με ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, την καύση του λιγνίτη σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, την αξιοποίηση της ενέργειας του αέρα με μια ανεμογεννήτρια κοκ).

Αμέσως μετά ξεκίνησε η κατασκευή της μακέτας μας, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο video:

Προχωρήσαμε στη δημιουργία του «εξερευνητή» Thymio με τουβλάκια Lego, καθώς και στη δημιουργία των πινακίδων των διασταυρώσεων χρησιμοποιώντας voice recorder και εφαρμογή δημιουργίας QR code στον υπολογιστή.

Το τελικό video της δουλειάς μας μπορείτε να το δείτε εδώ:

Το αποθετήριο του έργου μας στο github:

https://github.com/1niplitis-exerevnites/Exerevnites

Τα ανοιχτά δεδομένα  ενέργειας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς δεδομένων του European Data Portal λόγω της επίδρασής του στον ενεργειακό τομέα. Μέσα σε αυτήν την κατηγορία δεδομένων, το EDP διαθέτει αρκετά ανοιχτά δεδομένα  ηλιακής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι φως και θερμότητα από τον ήλιο που μπορούν να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για ... Read more

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία!

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε.

ΗμερομηνίαΕκδήλωση
04/08/2020
21:00 – 23:00
Webinar: Lessons from The Phoenix Project you can use today
05/08/2020
19:00 – 21:00
Webinar: Red Hat Enterprise Linux 7 to 8 in-place upgrade using Leapp
06/08/2020
12:00 – 13:00
Webinar: The now and the future of your data storage
07/08/2020 – 09/08/2020
Ολοήμερο
#Online Event: Nest with Fedora
Στο παρόν οδηγό θα δούμε ένα χαρακτηριστικό του πυρήνα Linux με χρήση του zramswap που βελτιώνει την απόκριση αλλά και την εμπειρία χρήσης υπολογιστών με μνήμη RAM μικρότερη των 4G και όχι μόνο. Το Swap Partition είναι ένας χώρος του δίσκου σας, το οποίο είναι αφιερωμένο στο χειρισμό των συνθηκών στις οποίες θα πρέπει τμήματα […]

Το πολυδιάστατο φαινόμενο της Ανοικτής Επιστήμης και το ανοικτό ψηφιακό οικοσύστημα που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, των νέων ερευνητών και της ευρύτερης κοινωνίας παρουσιάζονται στο νέο κείμενο εργασίας του ΕΚΤ με τίτλο «Ο ρόλος του ΕΚΤ στο οικοσύστημα της Ανοικτής Επιστήμης».

Πώς ορίζεται το παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης και ποιες πολιτικές συμβάλουν στην προώθησή του; Ποιες είναι οι προκλήσεις που έρχεται να αντιμετωπίσει το κίνημα της Ανοικτής Επιστήμης και ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι στόχοι του; Ποια οφέλη προκύπτουν από το περαιτέρω άνοιγμα της επιστήμης τόσο στην επιστήμη καθαυτή όσο και στην αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία; Πώς το ΕΚΤ παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στη διεθνή συζήτηση, συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει τις αρχές της Ανοικτής Επιστήμης στη στρατηγική του προς όφελος της ερευνητικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα;  

Στη νέα έκδοση του ΕΚΤ εξετάζονται τα παραπάνω ερωτήματα υπό το πρίσμα του διεθνούς διαλόγου που διεξάγεται γύρω από την Ανοικτή Επιστήμη, στον οποίο το ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά έργα & πρωτοβουλίες, και παρουσιάζονται οι ψηφιακές ερευνητικές υποδομές που το ΕΚΤ έχει αναπτύξει για την προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης και την Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα.

Η επιστημονική διαδικασία θεωρείται εκ προοιμίου μία από τις πιο «ανοικτές», ίσως η πιο «ανοικτή» ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν περιορισμοί τόσο στην πραγματοποίηση της επιστημονικής έρευνας όσο και στη διάδοση των αποτελεσμάτων της που καθιστούν την επιστήμη πιο «κλειστή» από όσο ίσως πιστεύεται. 

Το αίτημα για την εξάλειψη των όποιων περιορισμών υπάρχουν στην επιστημονική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του κινήματος της Ανοικτής Επιστήμης, πρόδρομος του οποίου υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης. Το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης είχε ως σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, στις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η Ανοικτή Επιστήμη δεν περιορίζει τη στόχευση της στις δημοσιεύσεις, αλλά προωθεί την ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της επιστημονικής διαδικασίας, και σε όλα τα στάδιά της. 

Η απαίτηση για περισσότερη Ανοικτή Επιστήμη έγινε ακόμα πιο εμφατική την περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Ερευνητές, χρηματοδότες της έρευνας, εκδοτικοί οίκοι, άνθρωποι που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικών, συμφώνησαν ότι για να καταπολεμήσει τον κίνδυνο της COVID-19 η επιστήμη, θα έπρεπε να ανοίξει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο. Για πρώτη φορά επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητικά δεδομένα, λογισμικό που χρησιμοποιείται στην ερευνητική διαδικασία, διακινούνται και διαμοιράζονται με ελάχιστους περιορισμούς.

Το ΕΚΤ ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα. Εξ αυτού του ρόλου του, το ΕΚΤ ήλθε σε επαφή με την Ανοικτή Πρόσβαση από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του κινήματος αυτού, ενώ ήταν ο μοναδικός ελληνικός φορέας που υπέγραψε τη Διακήρυξη του Βερολίνου – καταστατικό κείμενο της Ανοικτής Πρόσβασης – όταν συντάχθηκε το 2003. Το τελευταίο κείμενο εργασίας του ΕΚΤ παρουσιάζει, όπως περιγράφει και ο τίτλος του, τον ρόλο του ΕΚΤ στην Ανοικτή Επιστήμη.

Το κείμενο εργασίας χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Όπως το επιστημονικό φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ως προς τις διαδικασίες του και τα αποτελέσματα που παράγει, έτσι και η Ανοικτή Επιστήμη είναι μια έννοια που άπτεται πολλών και διαφορετικών θεμάτων. Για αυτό τον λόγο είναι δύσκολο να την προσδιορίσουμε ακριβώς και να την ορίσουμε με έναν μονοσήμαντο τρόπο.

Στην πρώτη ενότητα του κειμένου παρουσιάζονται ορισμένες από τις απόπειρες ορισμού της Ανοικτής Επιστήμης. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η διεθνής συζήτηση που διεξάγεται γύρω από την Ανοικτή Επιστήμη, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, διαμορφωτές πολιτικής διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΕΕ), και τα θέματα που αναδεικνύονται από αυτήν.

Στην τρίτη ενότητα αναφέρονται υποδομές που έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει το ΕΚΤ, καθώς και έργα στα οποία έχει συμμετάσχει και συμμετέχει το ΕΚΤ που σχετίζονται με την Ανοικτή Επιστήμη, ώστε να προσδιοριστούν και να παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους το ΕΚΤ εντάσσεται στη διεθνή συζήτηση και στο οικοσύστημα της Ανοικτής Επιστήμης. Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα παρουσιάζονται οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τις εργασίες της ομάδας, ενώ κατατίθενται προτάσεις για  τη μελλοντική πορεία του ΕΚΤ σε σχέση με την Ανοικτή Επιστήμη.

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/24643

by: Cerebrux

Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τις επιδόσεις του Firefox στο Linux είναι να ενεργοποιήσετε το WebRender.

Το WebRender, η νέα μηχανή του Firefox που θα αντικαταστήσει τον «παλιό» Gecko δοκιμάζεται εδώ και καιρό αλλά δεν είναι ενεργοποιημένο εξορισμού στους χρήστες Linux.

Η Mozilla άρχισε να ενεργοποιεί το WebRender στον Firefox από προεπιλογή στο Windows από τον Σεπτέμβριο του 2018. Από τότε, η τεχνολογία κυκλοφόρησε αργά σε περισσότερους χρήστες και λειτουργικά, συμπεριλαμβανομένου του macOS.

Καθώς το WebRender είναι γραμμένο σε Rust και χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση η Mozilla αναμένει να έχει οφέλη σταθερότητας και επιδόσεων.

Συγκεκριμένα η δυνατότητα WebRender αξιοποιεί την GPU (κάρτα γραφικών) ενός συστήματος για την απόδοση και σχεδιασμό του περιεχομένου ιστού και όχι την CPU με αποτέλεσμα την «ομαλή κύλιση περιεχομένου σε έως και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο». Επίσης, αυτό βελτιώνει την απόδοση του Firefox σε συστήματα με ενεργό το Wayland, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συνολικής διάρκειας ζωής της μπαταρίας λόγο της μειωμένης χρήσης της CPU.

Ωστόσο, το WebRender δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένο στα περισσότερα συστήματα Linux, ανεξάρτητα από το αν είναι Wayland ή Xorg, ή αν χρησιμοποιούν drivers κάρτας γραφικών κλειστού ή ανοιχτού κώδικα κ.λπ. Λεπτομέρειες στο παρακάτω Wiki

Πώς ενεργοποιώ το WebRender του Firefox στο Linux

Για να ενεργοποιήσετε το WebRender στο Firefox σε Linux:

 1. Ανοίξτε μια καρτέλα στο Firefox και γράψτε about:config και αποδεχτείτε τυχών προειδοποιήσεις.
 2. Κάντε αναζήτηση για gfx.webrender.all
 3. Κάντε διπλό κλικ στην τιμή false για να γίνει True ώστε να ενεργοποιηθεί το WebRender (ή false για να το απενεργοποιήσετε)
 4. Κλείστε το Firefox και ξανά ανοίξτε το.

Δοκιμάστε να μπείτε σε διάφορες σελίδες όπως π.χ. https://cerebrux.net και δείτε αν θα παρατηρήσετε διαφορές. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιοι από εσάς προβλήματα μετά την ενεργοποίησή του. Αλλά καθώς είναι εύκολο να απενεργοποιηθεί εάν προκύψουν τυχόν περίεργα ζητήματα, τα πιθανά οφέλη επιδόσεων που προσφέρει είναι ο λόγος που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Αν το ενεργοποιήσατε, γράψτε μας στα σχόλια την εμπειρία σας.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο σε σχέση με το λογισμικό κλειστού κώδικα, επειδή μπορείτε να δείτε τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος τρέχετε.

Μπορούν όμως όλοι να δουν τον πηγαίο κώδικα;

debian-100533606-large

Οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουμε compile τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε από τον πηγαίο κώδικα τους, αλλά χρησιμοποιούμε τα πακέτα που παρέχονται από τα αποθετήρια της διανομής μας. Αλλά πώς ξέρουμε ότι αυτά τα πακέτα πραγματικά κτίζονται από από τον συγκεκριμένο πηγαίο κώδικα και δεν έχουν παραποιηθεί;

Συνήθως, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί ότι στην πραγματικότητα ένα πακέτο μεταγλωττίστηκε από κάποιον συγκεκριμένο πηγαίο κώδικα.  Ακόμη και αν η μεταγλώττιση γίνει ξανά για δεύτερη φορά και συγκρίνουμε τα δύο πακέτα, δεν θα είναι ακριβώς ίδια, μιας και θα πρέπει να αναπαράγουμε το ακριβές περιβάλλον μεταγλώττισης και να εξασφαλίσουμε ότι ο πηγαίος κώδικας δεν θα τραβήξει μεταβαλλόμενες πληροφορίες, όπως π.χ. η τρέχουσα ημερομηνία και ώρα.

Το Debian και μερικά άλλα έργα ελεύθερου λογισμικού κοιτάζουν μπροστά και προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα με τις “reproducible builds. Οι “reproducible builds,” εξασφαλίζουν την επαναληψιμότητα της μεταγλώτισης ενός πακέτου : Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει compile ένα κομμάτι του λογισμικού από τον πηγαίο κώδικα και να επιβεβαιώσει ότι πακέτο που έφτιαξε ταιριάζει με αυτό που προσφέρεται για λήψη από το Debian.

Οι reproducible builds παρέχουν μια πλήρη αλυσίδα εμπιστοσύνης σε όλη την διαδρομή ενός πακέτου: Από τον πηγαίο κώδικα μέχρι τη λήψη του στο αποθετήριο και έτσι επιβεβαιώνευται ότι δεν έχει παραβιαστεί από κανένα εισβολέα στην διαδρομή. Σήμερα, περισσότερο από το 93 τοις εκατό των πακέτων του Debian μπορούν να αναπαραχθούν μέσω επαναληψιμότητας. Αυτό σημαίνει χιλιάδες πακέτα είναι ορατά στο reproducible.debian.net. Η ομάδα του debian πιστεύει ότι το μοντέλο των reproducible builds θα πρέπει να γίνει κανόνας σε όλο το οικοσύστημα του ελεύθερου λογισμικού και παρέχει αναλυτικές πληροφορίες που εξηγούν την διαδικασία επαναληψιμότητας.

Ήδη πολλά έργα και διανομές linux ακολουθούν το μοντέλο των reproducible builds, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι πρόκειται για έργα όπου η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί και οποιαδήποτε αλλοίωση θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Το μοντέλο των reproducible builds είναι μια μεγάλη βελτίωση της ασφάλειας σε μια εποχή όπου οι επιθέσεις για κερκόπορτες γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες . Είναι κάτι που μόνο το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να κάνει, επιτρέποντάς σας να επιβεβαιώσετε ότι ένα πρόγραμμα κτίσθηκε, χωρίς καμία αλλοίωση, από τον συγκεκριμένο πηγαίο κώδικα τον οποίο πραγματικά μπορείτε να δείτε.

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και 243 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία όλοι βιώνουμε λόγω του κορονοϊού, η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε τη παράταση της υποβολής των ολοκληρωμένων έργων Ανοιχτών Τεχνολογιών, έως και τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες αρκετές ομάδες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα οποία παρουσιάζονται στο https://openedtech.ellak.gr/ .

noesisHUB – Smart ELectrolysis based on GrEen ENergy (SELEN)

SELEN

Smart ELectrolysis based on GrEen ENergy

noesisHUB Team (Κ-12):

 • Βουτυράκης Μάνος
 • Δακορώνιας Λάμπρος
 • Κατσούρης Μπάμπης
 • Κίτσιος Μάξιμος
 • Παργινού Δέσποινα
 • Τάρλας Γιάννης
 • Φιοράκης Κωνσταντίνος
 • Χωματάς Απόστολος

Υπεύθυνοι Συντονισμού της ομάδας:

 • Μιχαέλα Βλάχου (εκπαιδεύτρια της εταιρείας noesisHUB)
 • Ιωάννης Μανωλόπουλος

Τι είναι το SELEN;

Το SELEN είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου. Η διαδικασία παραγωγής γίνεται με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του ήλιου και του αέρα. Το υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιείται για καύσιμο των αυτοκινήτων αντί των συμβατικών καυσίμων (π.χ., πετρέλαιο, βενζίνη). Στόχος του SELEN είναι να καταπολεμηθεί η παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Εικόνα 1: Συνολική μακέτα του προτεινόμενου συστήματος

Πώς λειτουργεί;

 • Παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκού πάνελ και ανεμογεννήτριας.
 • Η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται σε μία μπαταρία (δηλαδή η μπαταρία φορτίζεται από την «πράσινη» ενέργεια) και στη συνέχεια από την μπαταρία στέλνεται στην συσκευή ηλεκτρόλυσης.
 • Στη συσκευή ηλεκτρόλυσης γίνεται η διάσπαση του μορίου του νερού στα άτομα από τα οποία αποτελείται, δηλαδή σε δύο άτομα υδρογόνου και σε ένα άτομο οξυγόνου. Η διάσπαση του μορίου του νερού πραγματοποιείται με την παροχή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος από την μπαταρία.
 • Η παραγωγή υδρογόνου ελέγχεται με έναν αισθητήρα υδρογόνου.
 • Μόλις το ποσοστό υδρογόνου είναι αρκετό, στέλνεται σήμα μέσω ενός ασύρματου πομπού στον ασύρματο δέκτη του αυτοκινήτου.
 • Όταν το αυτοκίνητο λάβει το σήμα, τότε είναι προγραμματισμένο να κινηθεί προς τα εμπρός μέχρι να συναντήσει κάποιο εμπόδιο και να σταματήσει.

Τα πλεονεκτήματα του SELEN

 • Χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Δεν μολύνει το περιβάλλον.
 • Το υδρογόνο ως καύσιμο είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέρη του εργοστασίου μας

Η ανεμογεννήτρια θα συμβάλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια. Συγκεκριμένα, η κινητική ενέργεια του αέρα περιστρέφει τον DC κινητήρα της ανεμογεννήτριας ο οποίος με τη σειρά του παράγει συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα (δηλαδή η διαδικασία είναι αντίστροφη αυτής που παρατηρούμε συνήθως από έναν κινητήρα ο οποίος περιστρέφεται όταν τροφοδοτείται από ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται από μια μπαταρία).

Το φωτοβολταϊκό πάνελ απορροφά την ηλικιακή ακτινοβολία και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Μαζί με την ανεμογεννήτρια μας βοηθάνε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας (η μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε είναι τύπου Lithium Polymer Battery, 3.7V, 1850mAh) η οποία παρέχει στη συσκευή ηλεκτρόλυσης την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια.

Το ποσοστό ενέργειας που συνεισφέρει η ανεμογεννήτρια και το φωτοβολταϊκό πάνελ στην φόρτιση της μπαταρίας, ελέγχεται με τη χρήση δύο ολοκληρωμένων κυκλωμάτων INA219 [1]. Η πληροφορία ρεύματος και τάσης που παράγει κάθε μια διάταξη (δηλαδή η ανεμογεννήτρια και το φωτοβολταϊκό πάνελ) εισάγονται στον μικροελεγκτή Arduino Uno, που διαθέτει το εργοστάσιο παραγωγής Υδρογόνου, μέσω του πρωτοκόλλου επικοινωνίας I2C. Συγκεκριμένα, το κάθε ολοκληρωμένο INA219 επικοινωνεί με τον μικροελεγκτή μέσω δύο καλωδίων μεταφοράς σήματος τα οποία συνδέονται στους ακροδέκτες SCL και SDA του μικροελεγκτή Arduino Uno. Tέλος, προκειμένου να ελέγχουμε και την ενέργεια (δηλαδή το ρεύμα και την τάση) που εισέρχεται από την μπαταρία προς τη συσκευή ηλεκτρόλυσης, συνδέουμε με αντίστοιχο τρόπο ένα τρίτο ολοκληρωμένο κύκλωμα INA219. Επομένως, τα τρία INA219 αποτελούν στοιχεία εισόδου του μικροελεγκτή Arduino Uno του εργοστασίου παραγωγής Υδρογόνου. Η ανάγνωση των τιμών που εισάγει το κάθε INA219 στον μικροελεγκτή γίνεται μέσα από το περιβάλλον προγραμματισμού Arduino IDE, με τη διαδικασία AnalogReadSerial.

H συσκευή ηλεκτρόλυσης Hoffman θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τον τελικό στόχο του εργοστασίου μας, δηλαδή να πραγματοποιηθεί η παραγωγή του υδρογόνου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο των αυτοκινήτων. Με τη χρήση νερού (ή διαλύματος αλατόνερου για γρηγορότερο αποτέλεσμα) και του ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από την μπαταρία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρόλυση. Συγκεκριμένα, θα διασπαστεί το μόριο του νερού στα άτομα από τα οποία αποτελείται, δηλαδή σε δύο άτομα Υδρογόνου και σε ένα άτομο Οξυγόνου. Τα άτομα του Υδρογόνου και του Οξυγόνου συλλέγονται με τη μορφή φυσαλίδων στους σωλήνες που βρίσκονται πάνω από τα ηλεκτρόδια της καθόδου (αρνητικό ηλεκτρόδιο) και της ανόδου (θετικό ηλεκτρόδιο) αντίστοιχα, σε αναλογία 2:1 (όπως αυτή καθορίζεται από το μόριο του νερού).

Για να συλλέξουμε το αέριο Υδρογόνο, μόλις ανοίξουμε την στρόφιγγα του σωλήνα που βρίσκεται πάνω από το ηλεκτρόδιο της καθόδου, χρησιμοποιούμε ένα μπαλόνι (το κίτρινο μπαλόνι στην προηγούμενη εικόνα) μέσα στο οποίο έχουμε τοποθετήσει τον αισθητήρα Υδρογόνου τύπου MQ-8 (απεικονίζεται αριστερά). Το στόμιο από το μπαλόνι τοποθετείται στην έξοδο της στήλης που συλλέγεται το υδρογόνο. Με αυτόν τον τρόπο ενημερωνόμαστε για το ποσοστό Υδρογόνου που έχουμε έτοιμο προς διάθεση στα ενδιαφερόμενα οχήματα. Οι τιμές του αισθητήρα Υδρογόνου στέλνονται σε έναν από τους αναλογικούς ακροδέκτες του (έχει επιλεγεί ο Α0) και η ανάγνωση των τιμών αυτών γίνεται μέσα από τη διαδικασία AnalogReadSerial. Επομένως, ο αισθητήρας υδρογόνου παρέχει ένα ακόμα στοιχείο εισόδου προς τον μικροελεγκτή Arduino Uno.

Όταν οι τιμές Υδρογόνου ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο (την τιμή του ορίου την προσδιορίσαμε στις 150 μονάδες και προέκυψε μετά από πολλαπλές μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε όταν η στρόφιγγα της συσκευής ηλεκτρόλυσης ήταν κλειστή και όταν αυτή ήταν ανοικτή) τότε ο μικροελεγκτής του εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου θα δώσει εντολή στον ασύρματο πομπό (transmitter module) για να εκπέμψει σήμα ειδοποίησης προς τα γειτονικά οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έναν ασύρματο δέκτη. Ο ασύρματος πομπός έχει συνδεθεί στον ψηφιακό ακροδέκτη 10 του Arduino Uno και αποτελεί το στοιχείο εξόδου του μικροελεγκτή. Σημειώνουμε, ότι στοιχείο εξόδου θεωρείται και η οθόνη του υπολογιστή που τυπώνει τα μηνύματα (μέσα από την εντολή Serial.println όπως θα δούμε στη συνέχεια) και η οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μια απλή οθόνη Liquid-Crystal Display (LCD).

Τα μέρη του οχήματός μας

To Arduino Car κατασκευάζεται από ορισμένα βασικά εξαρτήματα όπως βάσεις στήριξης και τροχοί). Για τον προγραμματισμό της επιθυμητής λειτουργίας του οχήματος χρησιμοποιούμε έναν μικροελεγκτή Arduino Uno. Στον μικροελεγκτή αυτό συνδέεται ένας αισθητήρας απόστασης υπερήχων (το trigger και το echo είναι συνδεδεμένα με τον μικροελεγκτή στους ακροδέκτες 12 και 13 αντίστοιχα) και ένας ασύρματο δέκτης (RF που είναι συνδεδεμένος στον ψηφιακό ακροδέκτη 10) που έχουν τον ρόλο των στοιχείων εισόδου προς τον μικροελεγκτή.

Επίσης, τέσσερεις κινητήρες συνεχούς ρεύματος (DC motors) είναι συνδεδεμένα στον μικροελεγκτή, μέσω δύο συσκευών οδήγησης κινητήρα (Dual DC motor driver controller board που είναι στην ουσία ένας ενισχυτής ρεύματος), αποτελώντας τα στοιχεία εξόδου του μικροελεγκτή.

Η λειτουργία του οχήματος θα ενεργοποιείται με τη λήψη από τον ασύρματο δέκτη του σήματος (receiver module) που θα εκπέμψει ο ασύρματος πομπός του εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου. Ο αισθητήρας απόστασης θα σταματάει την κίνηση του οχήματος σε περίπτωση εμποδίου, δηλαδή μόλις φτάσει κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής Υδρογόνου.

3-D Εκτύπωση για την κατασκευή της ανεμογεννήτριας και της βάσης του φωτοβολταϊκού πάνελ

Η ανεμογεννήτριά μας (βάση, προσαγωγέας για τον ρότορα του κινητήρα, πτερύγια) σχεδιάστηκε και μοντελοποιήθηκε με τη βοήθεια του ανοικτού προγράμματος 3-D εκτύπωσης FreeCAD. Τα τμήματα αυτά εκτυπώθηκαν στο εργαστήριο της noesisHUB σε 3-D εκτυπωτή.

Συνδέσεις και Κυκλώματα (Hardware)

Για να κατασκευαστούν σωστά όλα τα κυκλώματα χρειάστηκε πρώτα να σχεδιαστούν χρησιμοποιώντας ανοικτά σχεδιαστικά προγράμματα (όπως για παράδειγμα το σχεδιαστικό πρόγραμμα προσομοίωσης κυκλωμάτων Fritzing). Στη συνέχεια προχωρήσαμε στις συνδέσεις οι οποίες γίνονταν με κύριο άξονα τους δύο μικροελεγκτές Arduino Uno (για το εργοστάσιο παραγωγής Υδρογόνου και για το όχημα) όπως εξηγήθηκε παραπάνω.
Στην Εικόνα 2 υπάρχει φωτογραφία της σχεδίασης του κυκλώματος για το εργοστάσιο παραγωγής Υδρογόνου. Έμφαση δίνεται στην συνδεσμολογία των κυκλωμάτων παρακολούθησης INA219 (για λόγους απλοποίησης του κυκλώματος δεν παρουσιάζεται ο μικροελεγκτής Aduino Uno). Στη συνέχεια, στην Εικόνα 3 δίνεται η πλήρης διάταξη του εργοστασίου παραγωγής Υδρογόνου με τη βοήθεια του προγράμματος Fritzing.

Εικόνα 2: Μέρος της συνδεσμολογίας που ακολουθήσαμε για το εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου. Κύριος σκοπός του διαγράμματος είναι ο τρόπος σύνδεσης των κυκλωμάτων INA219 (σημείωση: Η μετρική διάταξη INA219 που συνδέεται στην μπαταρία, δεν χρησιμοποιήθηκε στην τελική κατασκευή).

Εικόνα 3: Πλήρης συνδεσμολογία του εργοστασίου παραγωγής Υδρογόνου σχεδιασμένο στο πρόγραμμα ανοικτού κώδικα Fritzing.

Επίσης, στην Εικόνα 4 βρίσκεται η συνδεσμολογία του κυκλώματος του οχήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε και αυτή στο σχεδιαστικό πρόγραμμα Fritzing.

Εικόνα 4: Πλήρης συνδεσμολογία του Οχήματος σχεδιασμένο στο πρόγραμμα ανοικτού κώδικα Fritzing.

Προγραμματιστικός κώδικας (Software)

Προγραμματίσαμε τους μικροελεγκτές του εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου (Εικόνα 5) και του οχήματος (Εικόνα 7) σε Arduino IDE. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του περιβάλλοντος οπτικού προγραμματισμού Ardublock (βλέπε Εικόνα 6) παρουσιάστηκαν στην ομάδα απλά τμήματα προγραμματιστικού κώδικα και έγινε ο παραλληλισμός με τον παραγόμενο κώδικα στο Arduino IDE (Εικόνα 7). Με αυτόν τον τρόπο ήταν εύκολη η υλοποίηση των περισσότερο απαιτητικών κομματιών λογισμικού στο προγραμματιστικό περιβάλλον ανοικτού κώδικα για μικροελεγκτές Wiring.

Εικόνα 5: Προγραμματιστικός κώδικας στο περιβάλλον Arduino IDE για τον μικροελεγκτή Arduino Uno του εργοστασίου παραγωγής Υδρογόνου.

Εικόνα 6: Προγραμματιστικός κώδικας του οχήματος στο περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Ardublock για τον μικροελεγκτή Arduino Uno.

Εικόνα 7: Προγραμματιστικός κώδικας στο περιβάλλον Arduino IDE για τον μικροελεγκτή Arduino Uno του οχήματος.

Αναφορές:

 1. https://learn.adafruit.com/adafruit-ina219-current-sensor-breakout

Link στο GitHub

https://github.com/noesisHUB/ELLAK_2019_2020

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Μια από τις ποιο δημοφιλές εταιρείες παραγωγής hardware wallet, η Γαλλική Ledger ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά από έρευνα που πραγματοποιήσε ένας ανεξάρτητος προγραμματιστής αποκαλύφθηκε ότι απο τις database της εταιρείας έχουν εκτεθεί email και προσωπικά στοιχεία πελατών της όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα.

Συγκεκριμένα η ledger ανακοίνωσε ότι 1 εκατομμύριο email έχουν εκτεθεί καθώς και 9 χιλιάδες προσωπικά στοιχεία πελατών.

Oι πελάτες που έχουν εκτεθεί τα προσωπικά τους στοιχεία έχουν ήδη λάβει ένα email από την ledger που τους ενημερώνει για το θέμα.

Φυσικά οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έχουν να κάνουν μόνο με τα προσωπικά στοιχεία τους.

Τα Bitcoin στα hardware wallet τους συνεχίζουν να είναι ασφαλή καθώς αυτά βασίζονται σε private key 24 λέξεων που δημιουργούνται τοπικά και δεν έχουν καμία επαφή με τους server της ledger. Να ενημερώσουμε εδώ ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι server της ledger πάψουν να λειτουργούν αυτές ακριβώς τις 24 λέξεις μπορεί κάποιος να τις περάσει σε οποιοδήποτε mobile wallet η ακόμα και σε desktop wallet όπως το electrum και να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα bitcoin του από εκεί.

Σίγουρα η παραβίαση των προσωπικών στοιχείων των πελατών της ledger θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για phishing attack γιαυτό θα πρέπει πάντα να ήμαστε αρκετά προσεχτικοί στα email που λαμβάνουμε ιδίως αν στο άμεσο μέλλον λάβουμε κάποιο email που παρουσιάζεται ότι προέρχεται από την Ledger και που μας ζητάει κρίσιμα στοιχεία για τα Bitcoin όπως οι 24 λέξεις του private key.

Οι 24 αυτές λέξεις που δημιουργούμε με την ενεργοποίηση του hardware wallet είναι το κλειδί για τα Bitcoin μας και θα πρέπει όχι μόνο να τις αποθηκεύουμε κάπου ασφαλής με κάποιο backup αλλά και ποτέ να μην τις δώσουμε σε τρίτους.

The post Παραβίαση ασφαλείας στην Ledger εκθέτει email και διευθύνσεις πελατών appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να ορίσουμε στατική IP σε Ubuntu Server έκδοσης 18.04 ή νεότερη έκδοση χρησιμοποιώντας το netplan. Τι είναι το Netplan Το Netplan είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα για εύκολη ρύθμιση παραμέτρων δικτύωσης σε ένα σύστημα Linux. Εσείς απλά δημιουργείτε μια περιγραφή (όπως θα δούμε παρακάτω) σε μορφή YAML για την […]

Αντίθετα με τη σημερινή του μορφή, η αρχική σύλληψη του Διαδικτύου αφορούσε ένα P2P σύστημα, έστω και αν αυτό δεν είχε αποτυπωθεί ως όρος. Ήταν η εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ επιχειρούσε να αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνιών και διοίκησης το οποίο θα ήταν ικανό να επιβιώσει από μια ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά όπλα.

Από εκεί προέκυψε το ARPANET, ένα δίκτυο διαμοιρασμού υπολογιστικών πόρων που ενσωμάτωνε διάφορα άλλα δίκτυα και τεχνολογίες με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αρχιτεκτονικής δικτύου που θα έδινε ίσα δικαιώματα σε όλους τους χρήστες. Ήταν, βεβαίως, ο πρόγονος του σημερινού Δια-δικτύου.

Napster: η πρώτη σύγχρονη εφαρμογή του P2P

Την τελευταία χρονιά του 20ου αιώνα, και ενώ η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχε ήδη αρχίσει να γίνεται μαζική, ο 18χρονος Shawn Fanning δημιούργησε το Napster. Αυτό ήταν ένα P2P δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων (MP3 κομματιών πιο συγκεκριμένα) και, μόλις λίγους μήνες αργότερα, αριθμούσε περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες! Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή μα το Napster ήταν η σημαντικότερη πρακτική εφαρμογή της P2P τεχνολογίας. Βέβαια, το Napster ήταν συγκεντρωτικό, καθώς υπήρχε ένας κεντρικός server που φιλοξενούσε το ευρετήριο των διαθέσιμων για διαμοιρασμό δεδομένων.

Η μετά-Napster εξέλιξη

Ως εξέλιξη αυτού εμφανίστηκαν τα αποκεντρωμένα P2P δίκτυα όπου κάθε μηχάνημα που μετέχει είναι ταυτόχρονα client και server. Όταν, δηλαδή, κάποιος υπολογιστής συνδέεται μέσω μιας εφαρμογής, «ανακοινώνει» την παρουσία του σε μια ομάδα -μικρή συνήθως- ήδη συνδεδεμένων υπολογιστών που με τη σειρά της γνωστοποιεί την ύπαρξή της σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο κ.ο.κ.

Οι σπουδαιότερες υλοποιήσεις αυτής της γενιάς P2P υπήρξαν τα δίκτυα Gnutella και Kazaa. Το Freenet σηματοδότησε την επόμενη γενιά αυτής της τεχνολογίας, με υψηλά χαρακτηριστικά ανωνυμίας και πλήρη αποκέντρωση, βασιζόμενο στο συνεχή διαμοιρασμό με κωδικοποίηση των αρχείων ώστε κανείς να μη μπορεί να αποκτήσει κανένα είδος ελέγχου. Μιλάμε για μια τεχνολογία η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και ήδη υπάρχουν αρκετά τέτοια, μικρά, «παγκόσμια δίκτυα».

P2P και επιχειρείν

Η τεχνολογία του P2P έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εταιρειών. Οι επιχειρηματικοί τομείς όπου μπορεί να έχει εφαρμογή είναι άπειροι και, προφανώς, ακόμα δεν έχουν εξερευνηθεί ούτε καν οι μισές από τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει. Το SAFE Network αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης, με την εξαγορά της δημιουργού MaidSafe να βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των πολυεθνικών του Διαδικτύου.

Φυσικά, μεμονωμένες P2P εφαρμογές υπάρχουν ήδη αρκετές και συνεχώς προκύπτουν νέες, ενώ είναι μια τεχνολογία που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και σε συστήματα πληρωμών. Ακόμα και τα κρυπτονομίσματα τη χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση της PayPal να λανσάρει μια δωρεάν υπηρεσία P2P «για να θέσει τέλος στις μικρές οφειλές μεταξύ φίλων και συγγενών», όπως αναφέρει.

Είναι αναρίθμητοι οι τομείς όπου το P2P βρίσκει υλοποίηση, μα ως επί το πλείστον βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και συνήθως έχει να κάνει με εταιρείες, χωρίς βέβαια να εξυπακούεται η ανωνυμία. Το δημοφιλέστατο Skype, μέχρι την εξαγορά του από την Microsoft το 2011, χρησιμοποιούσε αποκλειστικά P2P τεχνολογία για την επικοινωνία ανάμεσα στους χρήστες του. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το Jost, το 2007, ως μια πρώτη προσπάθεια μετάδοσης «near TV quality shows».

Αν προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιο αγοραίο ισοδύναμο του P2P αυτήν την εποχή, θα μιλούσαμε για το «equity crowdfunding». Υπάρχουν, επίσης, αρκετές εταιρείες από διάφορους τομείς που έχουν υιοθετήσει κάποιες P2P υποδομές —κυρίως για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Άλλωστε, το P2P έχει ήδη δοκιμασμένες πρακτικές εφαρμογές σε στρατό και Βιοπληροφορική, στην τηλεφωνία, στο media streaming, και σίγουρα αρκετοί το έχουμε συναντήσει σε περιπτώσεις διανομής ιδιαίτερα μεγάλων πολυμεσικών αρχείων.

Ένα P2P Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως το Zeronet: πλήρως αποκεντρωμένο και διαφανές, πέρα από κάθε εταιρικό παράγοντα, με βάση τους ανθρώπους και τις επιθυμίες τους. Το Zeronet είναι η πρώτη πλατφόρμα που προσπαθεί να δώσει ένα ολοκληρωμένο P2P σύστημα αποτελώντας ταυτόχρονα μια ματιά στο μέλλον που ευχόμαστε.

Βέβαια, έχει να λύσει κάμποσα θέματα ακόμα, όπως αυτό της ανωνυμίας. Βρίσκεται όμως σε πολύ καλό δρόμο και όποιος θέλει μπορεί να κάνει εκεί σχεδόν τα πάντα. Να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα ή να περιηγηθεί στις ήδη υπάρχουσες, να ανταλλάξει αρχεία, να έχει ιδιωτική επικοινωνία (κειμένου/φωνής/εικόνας/e-mail) και αρκετά ακόμα.

Επί του παρόντος το Zeronet μπορεί να τρέξει μέσω ενός οποιουδήποτε σύγχρονου περιηγητή και αποτελεί μια από τις πιο απλές και ενδεικτικές λύσεις για την κατανόηση του P2P Διαδικτύου. Προφανώς, δεν είναι η μόνη προσπάθεια σε μια τεχνολογία που καθημερινά (κυριολεκτικά) αναπτύσσεται, με νέες ιδέες και προτάσεις, μέχρις ότου αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη «υπόσταση».

P2P και «ηθική»

Η στροφή των ανθρώπων στο direct download και το streaming ανέκοψαν την εξέλιξη του P2P δίνοντας προβάδισμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που κατακτούν τον έναν τομέα πίσω από τον άλλο, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτιστικών αγαθών. Αν το σκεφτείτε, οι συνθήκες διανομής αλλά και αποθήκευσης των ψηφιακών αρχείων εξαρτώνται ολοκληρωτικά από ιδιωτικές εταιρείες.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που το P2P βρέθηκε στο στόχαστρο, τουλάχιστον στον τομέα του διαμοιρασμού. Παρόλα αυτά, το θέμα δεν είναι μονοδιάστατο μα θα πρέπει να δούμε τη διττή όψη του P2P μιλώντας για «ηθικό» και «ανήθικο» με τους υπάρχοντες όρους. Έχει το δικαίωμα κάποιος δημιουργός να διανείμει ελεύθερα τα έργα του όπου επιθυμεί επιλέγοντας κάποια P2P εφαρμογή για τον σκοπό αυτόν; Είναι λογικό αυτός ο άνθρωπος να εμπίπτει στο ίδιο πλαίσιο με κάποιον άλλο που διανέμει με τον ίδιο τρόπο έργα τρίτων, στα οποία δεν έχει δικαιώματα, και σίγουρα χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών; Με ποια λογική λοιπόν ασκείται το αξιόποινο εδώ και γιατί θα πρέπει να είναι υποχρεωμένος ο πρώτος να βρει κανάλια διοχέτευσης μέσω κερδοσκοπικών εταιρειών;

Θα ήταν ποτέ δυνατόν κάποιος να θεωρήσει παράνομα και ανήθικα το LionShare ή το SETI@home, που κάνουν διαμοιρασμό ακαδημαϊκού υλικού με τεχνολογίες P2P; Και δεν είναι μόνο αυτά, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμοί που πράττουν ακριβώς το ίδιο. Εντούτοις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικοί που -αναμφίβολα καθοδηγούμενοι από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα- επιθυμούν την πλήρη ποινικοποίηση του P2P (εκτός, φυσικά, αν αυτό χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς από ιδιωτικές εταιρείες).

To P2P ως πολιτικό διακύβευμα

Θα μπορούσαμε άραγε να μιλήσουμε για ένα P2P πολιτικό σύστημα; Στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν υπάρξει κοινωνίες -ιδιαίτερα στην Αφρική- που με διάφορους τρόπους εφάρμοζαν τη βασική αρχή της ομοτιμίας που «πρεσβεύει» το P2P. Ωστόσο, πλέον τις ανθρώπινες ζωές τις ορίζουν οι αρχές του καπιταλισμού. Άρα, μιλάμε για ασύμβατες έννοιες; Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά όμως υπάρχει σχέση εξάρτησης, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των αγορών και της οικονομίας εν γένει.

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό δείτε τις εταιρείες που παράγουν έργα μέσω του Ανοιχτού Κώδικα, υπό μορφή ιδιοκτησίας. Άραγε, πόσες θα προτιμήσουν να δημιουργήσουν σημαντικά έργα τους κάτω από GPL άδεια; Επειδή, προφανώς, αν πάνε σε τέτοιες άδειες χρήσης θα έχουν επιτρέψει την κοινή ιδιοκτησία. Για να το αποφύγουν αυτό, καθώς κάνουν χρήση P2P διεργασιών, οι ομότιμοι μετατρέπονται σε εργαζόμενους ή αμειβόμενους. Από εκεί και πέρα, μια εταιρική ιεραρχική δομή στέλνει περίπατο κάθε ομοτιμία. Η οποιαδήποτε παραγωγή όμως δεν είναι αποτέλεσμα μιας δημιουργίας αξίας βασιζόμενης στην εταιρεία μα αποτελεί ένα σύνολο που περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχώς εξελίσσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Έτσι, αρκετές εταιρείες και βιομηχανίες ενσωματώνουν έργα και καινοτομίες τρίτων, αναγκαζόμενες να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα.

Είναι όμως το P2P πράγματι ομότιμο; Μια συνοπτική απάντηση είναι πως ναι, είναι. Αυτό όμως δε συνεπάγεται πως του λείπουν οι δομές και κάποια στοιχειώδης ιεραρχία. Ωστόσο, δε μιλάμε για δομές με τη στενή έννοια του όρου μα για αυτές που ευνοούν τη συμμετοχή και τη συνέχεια. Είναι απόλυτα ευέλικτες δομές που εξυπηρετούν αντί να δεσμεύουν. Είναι σαφές όμως πως ο καθένας που μετέχει θα το κάνει βάσει των δεξιοτήτων που διαθέτει και της προθυμίας του. Το δε λαβείν συνήθως καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Το ίδιο ισχύει και για την ιεραρχία. Υπάρχει ένας κεντρικός -συνήθως ιδρυτικός- πυρήνας προκειμένου να συντονίζει σύμφωνα με τις αρχές του κάθε έργου. Αυτό γίνεται βάσει της συμμετοχής και της ειδίκευσης, χωρίς να υπάρχει μια κάθετη ιεραρχική γραμμή παρά μόνο οριζόντιες, ομότιμες αποφάσεις. Τεχνικά και πολιτικά, έχουμε το σπάσιμο της πελατειακής σχέσης όπου ένας κεντρικός server έχει τον έλεγχο. Αν το δούμε μάλιστα και πρακτικά, αυτή η κουλτούρα του P2P συνέβαλε στην εξέλιξη του Διαδικτύου, των τεχνολογιών, των επιστημών και της πληροφορίας.

Η ομότιμη συμμετοχή κάνει τους ανθρώπους να μετέχουν πιο ενεργά ενισχύοντας τη συνεργασία, και κατ’ επέκταση τη λήψη κοινών αποφάσεων, προς όφελος της κοινότητας.

Πιστεύω πως το P2P θα είναι το μέλλον, ξεκινώντας από μια νέα μορφή του Δια-δικτύου. Στην αρχή θα είναι μικρο, αποτελούμενο από ανθρώπους και ομάδες που θέλουν να ξεφύγουν από όλη αυτήν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το υπάρχον Διαδίκτυο. Ρισκάρω να υποθέσω πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως αυτό θα κατακρημνίσει τον καπιταλισμό, μα θα υπάρχει μια αλληλένδετη και συμπληρωματική σχέση. Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς μα, όπως συμβαίνει συνήθως, οι πιονέροι έχουν ήδη αρχίσει να χαράσσουν αυτές τις οδούς.

Πηγή άρθρου: https://osarena.net/

Η UBORA είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στην προώθηση ιατρικών λύσεων – για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στην υγεία-, μέσω των αρχών του ανοιχτού κώδικα. Είναι έργο πέντε Ευρωπαϊκών και δύο Αφρικανικών πανεπιστημίων. Τα ιδρύματα αυτά, αξιοποίησαν το δίκτυο και τις γνώσεις των τεχνολογικών κέντρων τους, πραγματοποιώντας πρωτότυπες ιδέες, περιορίζοντας το κόστος ανάπτυξης και αυξάνοντας την ασφάλεια τους.

Η  Innovation and Sustainability Management Committee (ISMC), με εννέα εμπειρογνώμονες, είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση τόσο της ομαλής πραγματοποίησης της πλατφόρμας όσο και για την συμμόρφωσή της με τον ανοιχτό κώδικα. Η UBORA, επιπροσθέτως, πληρεί τις οδηγίες ποιότητας και ασφάλειας για τις βιοϊατρικές συσκευές σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων 2017/745.

Η δομή της πλατφόρμας χωρίζεται σε τρεις κύριες ενότητες (κλινικές ανάγκες, διαχείριση έργου, πόροι). Κάθε στάδιο ελέγχεται και αξιολογείται από ειδικούς για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται τα κριτήρια ασφάλειας κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού. Αναλυτικότερα:

Κλινικές ανάγκες: Αναγνώριση βιοτεχνολογικών λύσεων που σχετίζονται με συγκεκριμένες κλινικές ανάγκες. Προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλείς και αποτελεσματικές ιατρικές λύσεις, αυτή η ενότητα παρέχει ένα περιβάλλον για συζητήσεις μεταξύ ασθενών, επαγγελματιών υγείας και μηχανικών ώστε τα ερευνητικά σχέδια να αντικατοπτρίζουν τις υπάρχουσες ανάγκες.


Διαχείριση έργου: Παρέχει καθοδήγηση στους ερευνητές για τη διαδικασία σχεδιασμού. Προσδιορίζει τις κατηγορίες κινδύνου και τα σχετικά πρότυπα εφαρμογής. Αυτή η ενότητα, ακόμη, περιλαμβάνει ένα αποθετήριο για κοινή χρήση αρχείων και την δυνατότητα προετοιμασίας του ερευνητικού προγράμματος για συγκέντρωση χρημάτων.

Πόροι: Παρέχει επιλεγμένο εκπαιδευτικό υλικό για τη βιοϊατρική μηχανική.

Η κοινότητα προγραμματιστών της UBORA, περιλαμβάνει μηχανικούς και επαγγελματίες υγείας, που στοχεύουν στο σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων ανοιχτού κώδικα για την εξασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης σε ιατρικές συσκευές. Στο πλαίσιο της γνωστοποίησης αυτών, το εγχειρίδιο για την πλατφόρμα UBORA διατίθεται στο GitHub. Η κοινότητα, όμως, συμμετέχει ενεργά και μέσω πρωτοβουλιών, όπως συνέδρια, ετήσιους διαγωνισμούς σχεδιασμού καθώς και την ετήσια σχολή σχεδιασμού. Ο Διαγωνισμός Σχεδιασμού, για το 2020, είχε θεματική τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για το COVID-19 με στόχο την «παροχή ολοκληρωμένης διαχείρισης για την παρούσα πανδημία και για ενδεχόμενα μελλοντικά κρούσματα». Στις 23 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν από την UBORA τα τέσσερα έργα που κέρδισαν, με συμμετέχοντες περισσότερους από 100 προγραμματιστές.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/

Στον σημερινό οδηγό θα ρίξουμε μια ματιά στο hostnamectl, μια εφαρμογή τερματικού που μας δίνει πληροφορίες για τον υπολογιστή αλλά και την δυνατότητα να τις αλλάξουμε. hostnamectl | Γιατί μια νέα εντολή; Χρόνια τώρα αν ήθελες να αλλάξεις το hostname απλά έγραφες σε ένα αρχείο /etc/hostname. Τι το κακό σε αυτό και φτιάξανε νέα εφαρμογή/εντολή […]

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και 243 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία όλοι βιώνουμε λόγω του κορονοϊού, η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε τη παράταση της υποβολής των ολοκληρωμένων έργων Ανοιχτών Τεχνολογιών, έως και τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες αρκετές ομάδες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα οποία παρουσιάζονται στο https://openedtech.ellak.gr/ .

Ο Αρχύτας μάς μαθαίνει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! – 3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης

Σε αυτή την πρώτη συμμετοχή τού τμήματος Α1 του 3ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα με τους τρόπους αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Α’ ΦΑΣΗ (ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ)

Τα παιδιά του Πρωινού Υποχρεωτικού Τμήματος Α1 του 3ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης, ή αλλιώς «ΑΡΧΥΤΑΣ» (προς τιμήν του Έλληνα μαθηματικού, στον οποίο αποδίδεται η κατασκευή του πρώτου ρομπότ στον κόσμο), πρόκειται να κατασκευάσουν ένα επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι, με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και – πιο συγκεκριμένα – τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το επιτραπέζιο παιχνίδι θα ενταχθεί στο καινοτόμο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή: Γνωριμία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», το οποίο θα υλοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Το πρώτο ρομπότ στον κόσμο, κατασκευασμένο από τον Έλληνα φιλόσοφο, Αρχύτα

Το Project περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
α) Προέρευνα: Κατά τη φάση αυτή θα ερευνηθούν και θα καταγραφούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις των νηπίων, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ώστε να γίνει λεπτομερής σχεδιασμός τής εκπαιδευτικής δράσης.
β) Έρευνα βιβλιογραφικών και ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης: Θα περιηγηθούμε σε ηλεκτρονικές και βιβλιογραφικές πηγές, ώστε να ανακαλύψουμε τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πού αποσκοπούν κλπ. Στη φάση αυτή θα καταλήξουμε και στις πηγές που είναι πιο κατανοητές για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τις οποίες και θα αναπτύξουμε στην τρίτη φάση.
γ) Εκτέλεση – Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού: Θέλοντας να επιτύχουμε τη διάχυση των πληροφοριών που αντλήσαμε κατά την προηγούμενη φάση ενδοσχολικά, αλλά και εξωσχολικά, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και την αξιοποίηση των Α.Π.Ε., θα δημιουργήσουμε το δικό μας εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο θα είναι ελεύθερο προς χρήση.

Χρησιμοποιώντας το ρομποτάκι «Edison V2», ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης και υλικά μακέτας, θα δημιουργήσουμε μία μακέτα, στην οποία θα υπάρχει ένας επίπεδος διάδρομος κίνησης (mat), και δεξιά και αριστερά από αυτόν, μορφολογία φυσικού τοπίου (πεδιάδες, βουνά, ποτάμια κλπ). Με ανακυκλώσιμα υλικά που θα έχουμε συλλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα κατασκευάσουμε τις συσκευές που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες θα επιλέξουμε κατά τη δεύτερη φάση του project και θα τις τοποθετήσουμε στα κατάλληλα σημεία της μακέτας (π.χ. μία ανεμογεννήτρια επάνω σε βουνό, έναν ηλιακό συλλέκτη σε πεδιάδα ή πλαγιά κλπ).
Το ποντίκι θα προγραμματιστεί από τα παιδιά με τρόπο τέτοιο, ώστε περνώντας από τον επίπεδο διάδρομο κίνησης, να «ξεναγεί» τον παίκτη σε κάθε μία από τις πηγές, στο πλάι τής οποίας θα υπάρχει QR κωδικός, που θα κατευθύνει το χρήστη σε πληροφοριακό βίντεο για την κάθε ΑΠΕ.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Εισαγωγή στη ρομποτική: Βασικός προγραμματισμός και έλεγχος με τηλεκοντρόλ, με παλαμάκια, με αποφυγή εμποδίων, με «διάβασμα» barcodes κλπ
2. Εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες: ρομποτική, qr codes, χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κλπ
3. Ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή
4. Γνωριμία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τους τρόπους αξιοποίησής τους
5. Διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική και ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω της δημιουργίας επιτραπέζιου παιχνιδιού.

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ:
1. Ρομποτάκι Edison V2
2. Ένα τηλεχειριστήριο με IR
3. Ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστελίνη, χαρτόνια κλπ, από τα οποία θα κατασκευαστούν ομοιώματα ανεμογεννήτριας, ηλιακού συλλέκτη κλπ
4. Υλικά μακέτας (π.χ. μακετόχαρτο, γρασίδι, φράχτες, θάλασσα)
5. Κωδικοί QR εκτυπωμένοι σε απλό χαρτί Α4

Β’ ΦΑΣΗ (ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ)

Κατά τη διάρκεια της προ-έρευνας του προγράμματος, διαπιστώθηκε ότι:
α. Τα παιδιά δεν είχαν γνώσεις προγραμματισμού (ήταν ένα εντελώς άγνωστο αντικείμενο για αυτά)
β. Είχαν ελλιπείς έως μηδαμινές γνώσεις για την υφιστάμενη κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις χρήσεις και εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η εφαρμογή του προγράμματος να δομηθεί σε 4 μέρη:
1ο μέρος: Τι είναι ρομπότ; Τι μπορεί να κάνει ένα ρομπότ; Γνωριμία με το ρομπότ μας, τον Αρχύτα
2ο μέρος: Παιχνίδια εξοικείωσης με το ρομπότ μας. Επιλογές προγραμματισμού με τηλεκοντρόλ, με παλαμάκια, με barcodes κλπ
3ο μέρος: Ενέργεια – Ηλεκτρισμός – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
4ο μέρος: Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού και διάχυση στην τοπική και ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα

Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν επιγραμματικά είναι:
1ο ΜΕΡΟΣ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΟΜΠΟΤ;

Σκανάρισμα κωδικών QR με σκοπό την ομαδοποίηση εικόνων

1. Φύλλο εργασίας (Αρχείο: ANIXNEYSH_GNWSEWN_ROBOTS.PDF από το αποθετήριό μας στο github): Αν είχαμε ένα ρομπότ, πώς θα ήταν; Πώς θα το ονομάζαμε; Τι θα του μαθαίναμε να κάνει;
2. Γνωριμία με το δικό μας ρομπότ, τον Αρχύτα. Ο Αρχύτας μάς έστειλε φωτογραφίες δικιές του και των φίλων του. Μα οι εικόνες μπερδεύτηκαν με άλλες… Ποιες πιστεύουμε ότι δείχνουν ρομπότ και ποιες άλλα αντικείμενα; (Διατύπωση υποθέσεων)
3. Με τη βοήθεια κινητού, σκανάραμε κωδικούς QR (αρχείο: QR codes for robots.pdf), για να εντοπίσουμε τις εικόνες που αναπαριστούν ρομπότ / Αρχείο: ROBOTS_IMAGES.PDF (Έλεγχος υποθέσεων – Ομαδοποίηση εικόνων)

4. Ομαδοποίηση εικόνων σε α) ρομπότ και β) άλλα αντικείμενα (ψηφιακό φύλλο εργασίας – https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13658)

2ο ΜΕΡΟΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
1. Πώς λειτουργεί ο Archytas? Τα παιδιά πειραματίστηκαν, προγραμματίζοντας το ρομπότ μας:

 • Με τηλεκοντρόλ
 • Με παλαμάκια
 • Με barcodes
 • Με αποφυγή εμποδίων
 • Με κίνηση επάνω σε μαύρη γραμμή (σε Mat)

2. Φτιάξαμε στον υπολογιστή μας παζλ με ρομπότ (https://www.jigsawplanet.com/pikerasovi/robots)

Μάσκες – ρομπότ για τις απόκριες!

3. Για να τιμήσουμε τον καινούριο μας φίλο, κατασκευάσαμε μάσκες – ρομπότ
4. Παίξαμε bowling με τον Archytas: Κατευθύναμε το ρομπότ με το τηλεκοντρόλ, ώστε να ρίξει όλες τις κορίνες

3ο ΜΕΡΟΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ / Α.Π.Ε.
α. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. Προβολή βίντεο «Energy | The Dr. Binocs Show | Educational Videos For Kids» (https://youtu.be/Q0LBegPWzrg)
2. Συζήτηση για την ύπαρξη ενέργειας σε κάθε αντικείμενο και το μετασχηματισμό της σε άλλου είδους ενέργεια
3. Οπτικοποιημένο παραμύθι που διανεμήθηκε από τη ΔΕΗ: «Ο φίλος μας ο ηλεκτρισμός». Συζητήσαμε για τον ηλεκτρισμό και τις χρήσεις του (https://youtu.be/61Adyg46EE8)
4. Ηλεκτρικές συσκευές: Αναζητήσαμε στην τάξη και στο σπίτι μας συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα
5. Φύλλο εργασίας: Επιλέξαμε μία ηλεκτρική συσκευή και τη ζωγραφίσαμε
6. Παιχνίδι κίνησης: Διαλέξαμε μία ηλεκτρική συσκευή που μας αρέσει (ανεμιστήρας, πιστολάκι μαλλιών, τηλεόραση κλπ). Με δύο παλαμάκια οι «συσκευές» λειτουργούν και παράγουν ήχους. Με ένα παλαμάκι, γίνεται διακοπή ρεύματος κι οι συσκευές σταματούν να λειτουργούν.
7. Ομαδοποίηση (ψηφιακό παιχνίδι): Ποιες είναι ηλεκτρικές συσκευές και ποιες όχι (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13659)

β. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ψηφιακό παιχνίδι με τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας

1. Προβολή βίντεο «Ενέργεια, ας την εξοικονομήσουμε»: (https://youtu.be/VHb6Aio6a3s). Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και υιοθετήσαμε κάποιους από αυτούς στην τάξη, το σπίτι μας ή όπου αλλού μπορούμε.
2. Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας (ψηφιακό παιχνίδι): Ανάμεσα σε ζευγάρια εικόνων, επιλέξαμε την εικόνα που δείχνει τον τρόπο να εξοικονομήσουμε ενέργεια (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13222)

γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)
1. Η ενέργεια τελειώνει. Πώς θα βρούμε άλλους τρόπους για να παράγουμε ενέργεια;

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1. Πείραμα: Έχοντας ένα μεγεθυντικό φακό, βγήκαμε στην αυλή και προσπαθήσαμε να ανάψουμε φωτιά σε χαρτί. Πώς έγινε αυτό; Πώς ο ήλιος άναψε φωτιά; Επιλέξαμε κι άλλα υλικά της φύσης: φύλλο από το δέντρο, καρπό, ξερό κλαδάκι… Ποιο κάηκε πιο γρήγορα;
2. Εντοπίσαμε στα γύρω κτήρια αντικείμενα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακά πάνελ κλπ)
3. Γνωριμία με αντικείμενα που δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια: αριθμομηχανή, ηλιακός θερμοσίφωνας, ηλιακά panel κ.ά. Είδαμε τα αντικείμενα σε φυσική μορφή ή μέσω εικόνων και συζητήσαμε για αυτά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν
4. Βίντεο “Invention Of Solar House | The Dr. Binocs Show | Best Learning Video for Kids | Preschool Learning” (https://youtu.be/f00jNPJpqs8). Συζήτηση γύρω από το βίντεο
5. Ψηφιακό παιχνίδι: Εντοπίσαμε τις συσκευές που λειτουργούν με τον ήλιο και τις επιλέξαμε, κάνοντας κλικ στις σωστές εικόνες (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=14000)

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κατασκευή παραδοσιακών ανεμόμυλων

1. Γνωρίσαμε αντικείμενα που λειτουργούν με αέρα: ανεμόμυλος, ανεμογεννήτρια. Συζητήσαμε για τα αντικείμενα αυτά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν
2. Βίντεο: Energy 101: Wind Power (https://www.youtube.com/watch?v=niZ_cvu9Fts) και How do Wind Turbines work? (https://www.youtube.com/watch?v=TaSrVZNHQno)
3. Συζήτηση γύρω από το βίντεο
4. Κατασκευή: Ανεμόμυλοι. Με το εσωτερικό των ρολών υγείας, ξυλάκια, χαρτιά και καπάκια, κατασκευάσαμε παραδοσιακούς ανεμόμυλους

ΑΛΛΕΣ ΑΠΕ
1. Εποπτικό υλικό (εικόνες, βίντεο, συζήτηση) για τη βιομάζα και τα υδροηλεκτρικά φράγματα

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)
1. Παιχνίδι μνήμης με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13215)
2. «Το πρώτο γράμμα» (ψηφιακό παιχνίδι): Ταιριάξαμε την κάθε εικόνα ΑΠΕ με το πρώτο της γράμμα (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13214)
3. Αντιστοίχιση εικόνων (ψηφιακό παιχνίδι): Αντιστοιχίσαμε την κάθε πηγή ενέργειας με το αντικείμενο που μπορεί να την αξιοποιήσει (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13669)
4. Κρυπτόλεξο με τις ΑΠΕ (ψηφιακό παιχνίδι): Βρήκαμε τις λέξεις που κρύφτηκαν και που δείχνουν τις πηγές ενέργειας (https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=13670)

4ο ΜΕΡΟΣ – ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ / ΔΙΑΧΥΣΗ
1. Με βάση τις πληροφορίες που συλλέξαμε στις προηγούμενες δραστηριότητες και χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν στην τάξη μας, δημιουργήσαμε τη μακέτα που θα μετασχηματιζόταν σε επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι, με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν: μακετόχαρτο, χαρτόνια, γκοφρέ, ξυλάκια κατασκευών, πλαστελίνη, χορτάρι μακετοποιίας. Έτσι, κατασκευάσαμε μία μακέτα σα φυσικό τοπίο, με «καλαμπόκια» (από ξυλάκια, πλαστελίνη και ζυμαρικά) για βιομάζα, με ανεμογεννήτριες τοποθετημένες σε βουνό (από ξυλάκια, πλαστελίνη και γκοφρέ), με υδροηλεκτρικό φράγμα (από πλαστελίνη και γκοφρέ) και με φωτοβολταϊκά (από μεταλλιζέ χαρτόνι), τοποθετημένα σε σκεπές σπιτιών (από πλαστελίνη και χοντρό χαρτόνι) και σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Κατασκευή καλαμποκιών (βιομάζα)
Κατασκευή αιολικού πάρκου
Σύνθεση αιολικού πάρκου
Υλικά βιομάζας
Αιολικό πάρκο
Πάρκο και σπίτι με φωτοβολταϊκά
Υδροηλεκτρικό φράγμα

2. Δημιουργήσαμε 4 βίντεο με εικόνες και ηχητική περιγραφή, ένα για κάθε αντικείμενο που αξιοποιεί τις ΑΠΕ:
α. βιομάζα (https://youtu.be/te-wDc5C23I),
β. ανεμογεννήτριες (https://youtu.be/dLvVxVXIJPE),
γ. υδροηλεκτρικό φράγμα (https://youtu.be/vHDC0ZNTf38) και
δ. φωτοβολταϊκά (https://youtu.be/YQ3L3rU2-wE).
Για κάθε βίντεο, δημιουργήθηκε ένας κωδικός QR (αρχείο: CODES-DIRECTIONS.PDF), ο οποίος εκτυπώθηκε σε απλό χαρτί Α4 και κολλήθηκε στο κατάλληλο σημείο του παιχνιδιού.
3. Σε πρώτη φάση, τα παιδιά διατύπωναν υποθέσεις, για τον αριθμό και την κατεύθυνση των βημάτων που πρέπει να κάνει το ρομπότ, ώστε να σταματήσει μπροστά από κάθε QR code. Για κάθε απάντησή τους, τοποθετούσαμε και καρτελάκια με βελάκια κατεύθυνσης (π.χ. 3 καρτελάκια με βελάκι εμπρός, ένα καρτελάκι με δεξί βελάκι κλπ).

Τελική μακέτα – επιτραπέζιο παιχνίδι

4. Έπειτα, κάναμε επαλήθευση των κινήσεών τους: εάν χρειάζονταν περισσότερα ή λιγότερα βελάκια, προσθαφαιρούσαμε καρτελάκια.
5. Όταν πια είχαμε καταλήξει στη σωστή διαδρομή, προγραμματίσαμε το ρομπότ, ώστε να κατευθύνεται στους QR κωδικούς και να σταματάει μπροστά σε καθέναν από αυτούς.
6. Τέλος, σκανάραμε τον QR κωδικό με τη χρήση ενός κινητού τηλεφωνου και βλέπαμε το βίντεο με τις πληροφορίες και την περιγραφή της κάθε Α.Π.Ε.

ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Το παιχνίδι που δημιουργήσαμε, το μοιραστήκαμε με το δεύτερο τμήμα του νηπιαγωγείου μας, ενώ παράλληλα τέθηκε και στη διάθεση του γειτονικού Δημοτικού Σχολείου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέρεται.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δείτε τις λεπτομέρειες του έργου και κατεβάστε τα συνοδευτικά αρχεία, από το αποθετήριό μας στο Github:

https://github.com/pikerasovi/archytas-3nipargyr/

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 2020 να μεταφέρθηκαν το 2021 λόγω της πανδημίας, η προετοιμασία όμως για την εικαστική ταυτότητα και την επικοινωνιακή καμπάνια των Αγώνων έχει γίνει: λογότυπο, μασκώτ, έμβλημα και εικαστική ταυτότητα είναι έτοιμα.

Στο παρακάτω αφιέρωμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) θα εξερευνήσουμε την εικαστική πορεία της αφίσας των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 1896 έως σήμερα, μέσα από τις συλλογές του SearchCulture.gr, επικεντρώνοντας σε εικονικές αφίσες Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίες αφηγούνται τόσο την ιστορία του γραφιστικού σχεδιασμού της εικαστικής ταυτότητας των μεγαλύτερων αθλητικών αγώνων στον κόσμο, όσο και τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες έλαβαν χώρα.

Αθήνα 1986

Τίτλος τεκμηρίου: ΑΘΗΝΑ 1896, ΟλΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ | Δημιουργός: Κάρολος Μπεκ
Πάροχος: Ολυμπιακό Μουσείο – (Άδεια χρήσης:CC BY-NC-ND 4.0 GR)

Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα το 1896, δεν υπήρχε αφίσα, αλλά χρησιμοποιήθηκε το εξώφυλλο του προγράμματος. Η επιγραφή «776-1896», το πεταλόμορφο Στάδιο, η Ακρόπολη, η ελληνοπούλα με τη μορφή Κόρης ή προσωποποίηση της Θεάς Αθηνάς έτοιμη να προσφέρει το βραβείο της νίκης, είναι σύμβολα της σχέσης ανάμεσα στους αρχαίους Αγώνες και αυτούς της σύγχρονης εποχής.

Στοκχόλμη 1912

Τίτλος τεκμηρίου: ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ | Δημιουργός: Olle Hjortzberg, Α. Bortells
Πάροχος: Ολυμπιακό Μουσείο – (Άδεια χρήσης:CC BY-NC-ND 4.0 GR)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Στοκχόλμη το 1912 ήταν η πέμπτη εκδήλωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και η πρώτη που εισήγαγε την επίσημη αφίσα των Αγώνων. Έχοντας χαρακτηριστεί ως το «σουηδικό αριστούργημα», οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1912 ήταν οι καλύτερα οργανωμένοι αγώνες μέχρι τότε.

Η Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε την αφίσα του Olle Hjortzberg, μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας, ενός πολυπράγμονα καλλιτέχνη ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός για τη χριστιανική του τέχνη σε γυαλί.  Με έντονες επιρροές από Αρ Νουβό, η αφίσα απεικονίζει ένα γυμνό αθλητή στο κέντρο, σε κλασικό ελληνικό ολυμπιακό στυλ, ο οποίος υψώνει τη σουηδική σημαία ενώ πίσω του άλλοι αθλητές υψώνουν σημαίες της χώρας τους, αντιπροσωπεύοντας την πορεία των εθνών προς τον κοινό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η γυμνότητά της κεντρικής μορφής, η οποία σχολιάστηκε αρνητικά στο αρχικό σχέδιο, καλύφθηκε από τον Hjortzberg με διακοσμητικές κορδέλες στο κυμματοειδές στυλ της Αρ Νουβό. Η αφίσα τυπώθηκε σε 15 διαφορετικές γλώσσες και στάλθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο για να προωθήσει τους Αγώνες.

Βερολίνο 1936

Τίτλος τεκμηρίου: ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ | Δημιουργός: Werner Wurbel
Πάροχος: Ολυμπιακό Μουσείο – (Άδεια χρήσης:CC BY-NC-ND 4.0 GR)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 πραγματοποιήθηκαν σε μια τεταμένη και πολιτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Το ναζιστικό κόμμα είχε ανέβει στην εξουσία το 1933 και η πολιτική του προκάλεσε διεθνή συζήτηση για μποϊκοτάζ των Αγώνων. Μετά από πίεση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε διαβεβαιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση ότι οι Εβραίοι αθλητές θα ήταν μέρος της γερμανικής ομάδας και ότι οι Αγώνες δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ναζιστικής ιδεολογίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αδόλφου Χίτλερ δεν έμεινε πιστή στις υποσχέσεις της, με φυλλάδια και ομιλίες για τη φυσική υπεροχή της ‘Αριας Φυλής και ναζιστικά πανό στο νεόκτιστο στάδιο Reich να κάνουν την εμφάνισή τους. Παρ ‘όλα αυτά, η έλξη των Ολυμπιακών ήταν πολύ μεγάλη και τελικά 49 χώρες συμμετείχαν στους Αγώνες του 1936.

Ο καλλιτέχνης Franz Würbel σχεδίασε την αφίσα η οποία απεικονίζει την Πύλη του Βρανδεμβούργου ως ορόσημο της πόλης υποδοχής και τη μνημειώδη μορφή ενός στεφανωμένου νικητή, στο στυλ που ήταν προσφιλές στον Χίτλερ, αυτό του κλασικού ρεαλισμού. Τα πέντε δαχτυλίδια στα αρχικά τους χρώματα μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο απεικονίζονται στο φόντο και στο κάτω μέρος οι ημερομηνίες των Αγώνων.

Μεξικό 1968

Τίτλος τεκμηρίου: ΜΕΞΙΚΟ 1968, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ | Δημιουργός: Pedro Ramirez Vazquez, Lance Wyman, Eduardo Terrazas
Πάροχος: Ολυμπιακό Μουσείο – (Άδεια χρήσης:CC BY-NC-ND 4.0 GR)

Η γραφιστική τέχνη ήταν το νέο επικοινωνιακό όχημα για τους Αγώνες του Μεξικού το 1968. Ήταν η πρώτη φορά που ένα οικονομικά αναδυόμενο κράτος και μάλιστα της Λατινικής Αμερικής φιλοξένησε τους Αγώνες και δεν είχε την πολυτέλεια για μια εκτενή εικαστική δήλωση.

Ο καλλιτέχνης του Μεξικού 68 ήταν ο Pedro Ramirez Vázquez, αρχιτέκτονας και ουμανιστής, ο οποίος δημιούργησε την εικονική εικαστική ταυτότητα, το λογότυπο, τη σήμανση και τη διαφημιστική εκστρατεία. Ο αρχιτέκτονας και εικαστικός σχεδίασε την επικοινωνιακή καμπάνια των Αγώνων με το σκεπτικό να αφήσει μια κληρονομιά ειρήνης όπου οι νέοι θα εστιάζουν σε ό,τι μας ενώνει και όχι σε ό,τι μας χωρίζει, στο πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ένα ταραχώδες κλίμα φοιτητικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία, ο Ramirez Vázquez αγωνίστηκε να μείνει στην επίσημη ταινία των αγώνων το κλασικό στιγμιότυπο που συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη με τους δύο μαύρους αθλητές, Tommie Smith (χρυσό) και John Carlos (χάλκινο), να υψώνουν τη γροθιά τους σε μαύρο γάντι-σύμβολο αλληλεγγύης στον αγώνα των μαύρων ενάντια στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.

Μόναχο 1972

Τίτλος τεκμηρίου: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΜΟΝΑΧΟ 1972
Πάροχος: Ολυμπιακό Μουσείο – (Άδεια χρήσης:CC BY-NC-ND 4.0 GR)

Μια μεγάλη ποικιλία αφισών δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972. Οι είκοσι μία αθλητικές αφίσες είχαν ως στόχο να είναι ευανάγνωστες από όλες τις κουλτούρες των θεατών των Αγώνων. Καλλιτέχνης ήταν ο Otl H. Aicher και το σκεπτικό ήταν να ενταθεί η αξία της φωτογραφίας ως επικοινωνιακό εργαλείο και ως εκ τούτου, δόθηκε μεγάλη προσοχή στην επιλογή αθλητικών εγκαταστάσεων ως φωτογραφικών μοντέλων.

Το χαρακτηριστικό αυτό υποστηρίχθηκε και από την κίνηση από αριστερά προς τα δεξιά σε κάθε αφίσα και από τις οριζόντιες γραμμές, όπως και τις “κομμένες” ημερομηνίες πάνω δεξιά. Διάφορα γραφιστικά στοιχεία λειτουργούν ως διακριτικά των Αγώνων, όπως η σπείρα, η οποία είναι μια αναφορά στον δυναμισμό του αθλητισμού και της πόλης, τα διαφανή χρώματα, η κίνηση στον σχεδιασμό που αναφέρεται στην ένταση και την ταχύτητα των Αγώνων. Με την έμφαση σε τυπικές αποδόσεις του κάθε αθλήματος, οι αφίσες έγιναν σύμβολα που μπορούσαν να κατανοηθούν αμέσως από κάθε θεατή.

Λονδίνο 2012

Τίτλος τεκμηρίου: ΛΟΝΔΙΝΟ 2012, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πάροχος: Ολυμπιακό Μουσείο – (Άδεια χρήσης:CC BY-NC-ND 4.0 GR)

Σπάνια έχει ένα Ολυμπιακό λογότυπο προκαλέσει τόσο έντονες συζητήσεις και αντιπαρατάξεις, όσο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012. Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ονόμασε το λογότυπο, σχεδιασμένο από τη δημιουργική εταιρεία Wolff Olins, ένα σύμβολο του μότο «Οι Αγώνες Ανήκουν Σε Όλους Μας». Ο σχεδιασμός του λογότυπου απορρίπτει την παραδοσιακή τυπογραφία, προτιμώντας μια αφηρημένη μορφή του 2012 σε τέσσερα δυνατά, ενεργητικά χρώματα, εμπνευσμένα από τον κόσμο των ΜΜΕ,  της επικοινωνίας και της μόδας. Οι περισσότερες κριτικές εστίασαν στο ότι φαίνεται να έχει προσαρμοστεί για ένα νεανικό κοινό, αναζητώντας την έμπνευσή του από τη γλώσσα του γκράφιτι – ένα στυλ που αποκλείει τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Παράλληλα με το λογότυπο, ανατέθηκε σε 12 Βρετανούς καλλιτέχνες να σχεδιάσουν τη δική τους εκδοχή αφίσας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, εκφράζοντας το τι σημαίνει για αυτούς το πνεύμα των Αγώνων. Οι καλλιτέχνες ήταν οι: Tracey Emin, Martin Creed, Rachel Whiteread, Chris Ofili, Gary Hume, Anthea Hamilton, Howard Hodgkin, Bridget Riley, Fiona Banner, ον Michael Craig-Martin, Sarah Morris και οι Bob και Roberta Smith. Το μετάλλιο των Αγώνων, το οποίο σχεδιάστηκε από τους Έλενα Βότση και David Watkins, έχει στη μία όψη το λογότυπο των Αγώνων και στην άλλη τη μορφή της Θεάς Νίκης μπροστά από το Παναθηναικό Στάδιο.

Τα τεκμήρια είναι από τη συλλογή του Ολυμπιακού Μουσείου στο SearchCulture.gr και διατίθενται όλα με άδεια χρήσης CC BY-NC-ND 4.0 GR  (Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα).

Το αφιέρωμα αυτό δημοσιεύεται και στο blog της Europeana, στο πλαίσιο του έργου Europeana Common Culture. Από τον Ιανουάριο του 2019, το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο Europeana Common Culture, το οποίο στοεχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών συσσωρευτών με τη Europeana μέσα από την αύξηση του περιεχομένου Ανοικτής Πρόσβασης στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη και στην εναρμόνιση των πολιτικών, των τεχνολογιών και των υποδομών που διέπουν τη συσσώρευση και τη συνολικότερη διάχυση του έργου της Europeana. Οδεύοντας προς τη λήξη του έργου, το ΕΚΤ έχει ήδη πετύχει σημαντική αύξηση του ελληνικού περιεχομένου που διατίθεται στη Europeana και βελτίωση της ποιότητάς του.

Το ΕΚΤ και ο ψηφιακός δημόσιος χώρος για τον πολιτισμό

Το ΕΚΤ, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς, προωθεί την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr συγκεντρώνονται τεκμήρια από σημαντικές πολιτιστικές συλλογές, ενώ διευρύνεται διαρκώς το διαθέσιμο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, το ΕΚΤ συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με περιεχόμενο κατόπιν συμφωνίας με τους φορείς.

Στόχος του ΕΚΤ είναι η διάχυση της γνώσης με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς, η διεύρυνση των τρόπων διαμοιρασμού και χρήσης του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού και της ψηφιοποιημένης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο πολιτιστικό αγαθό.

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/

Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τις επιδόσεις του Firefox στο Linux είναι να ενεργοποιήσετε το WebRender. Το WebRender, η νέα μηχανή του Firefox που θα αντικαταστήσει τον «παλιό» Gecko δοκιμάζεται εδώ και καιρό αλλά δεν είναι ενεργοποιημένο εξορισμού στους χρήστες Linux. Η Mozilla άρχισε να ενεργοποιεί το WebRender στον Firefox από προεπιλογή […]

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης,  διοργανώνουν στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020 το 4ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε αυτή τη φόρμα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Το Moodle είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από 120 εκατομμύρια και πλέον χρήστες. Πέρα από τη εκτεταμένη χρήση του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Moodle χρησιμοποιείται από πολλές μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως για την εκπαίδευση προσωπικού και την εκπαίδευση και υποστήριξη πελατών.

Σκοπός του Συνεδρίου MoodleMoot είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς.

Θεματικές ενότητες MoodleMootGR

 • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
 • Καλές πρακτικές χρήσης του Moodle σε εταιρικό περιβάλλον
 • Mobile Learning
 • Learning analytics
 • Gamification στο Moodle
 • Διαχείριση και ανάπτυξη του Moodle
 • Επεκτάσεις και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμες
 • Εργαστήρια

Το συνέδριο απευθύνεται σε

 • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής Κοινότητας
 • Ερευνητές της Εκπαίδευσης
 • Εκπαιδευτές Ενηλίκων
 • Εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιούν το Moodle.

Υποβολή Εργασιών

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων παρουσιάσεων είναι η 15η Οκτωβρίου 2020. Η φόρμα υποβολής των εργασιών είναι διαθέσιμη στο  https://moodlemoot.ellak.gr/submissions/

Εγγραφές Παρακολούθησης 

Η καταληκτική ημερομηνία  εγγραφής των  συμμετεχόντων είναι στις 22 Νοεμβρίου 2020.  Η εγγραφή παρακολούθησης είναι διαθέσιμη εδώ.

Σημαντικές ημερομηνίες

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων15 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση αποδοχής προτάσεων 20 Οκτωβρίου
Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής συμμετεχόντων22 Νοεμβρίου

Δείτε την επίσημη σελίδα του MoodleMoot Greece.

Ακολουθήστε το MoodleMoot Greece στο Facebook και στο Twitter.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία!

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε.

Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

15/06/2020 – 31/07/2020
Ολοήμερο
Διαγωνισμός Wiki Loves Earth 2020 Greece
22/07/2020 – 28/07/2020
Ολοήμερο
#Online event: Guadec 2020
25/07/2020 – 02/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: HOPE 2020
27/07/2020 – 28/07/2020
Ολοήμερο
#Online event: gRPCConf
30/07/2020 – 31/07/2020
Ολοήμερο
#Online event: .NET Conf «Focus on Microservices»
30/07/2020 – 01/08/2020
Ολοήμερο
#Online event: Cloud Native + Open Source Virtual Summit China 2020
31/07/2020
19:00 – 20:30
3 Virtual PyData Piraeus meetup: Modern survival analysis
Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε μια υπηρεσία που τρέχουμε στον server μας με την βοήθεια του systemd. Σε ένα προηγούμενο άρθρο μίλησα για το systemd-analyze security και πως μπορείς να δεις με μια μάτια πόσο ασφαλείς είναι οι υπηρεσίες που έχεις. Σήμερα θα δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα. Ένας απλός web server Έφτιαξα μια […]
Οι εγκατάσταση εφαρμογών στο Arch Linux όπως και σε άλλη διανομή, λειτουργεί με πακέτα τα οποία όταν γίνονται εγκατάσταση κουβαλάνε και κάποιες εξαρτήσεις μαζί τους. Ας δούμε πως κάνουμε απεγκατάσταση αυτά τα προγράμματα μαζί με τις εξαρτήσεις τους. Όταν θέλουμε να απεγκαταστήσουμε κάποια στιγμή το συγκεκριμένο πακέτο οι εξαρτήσεις που είχαν έρθει μαζί με αυτό […]

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Σε σημερινή του απόφαση ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αμερικής θεωρεί ότι το Bitcoin είναι χρήμα και η διαχείριση του από ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από την σχετική άδεια Money Transmitters Act. H απόφαση αυτή ήρθε κατά την διάρκεια δίκης για παράνομη λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμας με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Αυτή η απόφαση δεν η μοναδική στα δικαστικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών για το Bitcoin καθώς δικαστήρια που υπάγονται σε πολιτείες της χώρας έχουν δώσει στο παρελθών τελείως διαφορετικές ερμηνείας στο τι είναι το ψηφιακό νόμισμα και πως μπορεί να θεωρείτε από εμπόρευμα μέχρι και κερδοσκοπικό προϊόν.

H απόφαση πάντως αυτή έχει επίδραση μόνο στο πως οι ρυθμιστικές αρχές της περιφέρειας της Columbia όπου έγινε και το δικαστήριο θα διαχειρίζονται από εδώ και πέρα το Bitcoin.

 

 

The post Απόφαση δικαστηρίου της Αμερικής θεωρεί το Bitcoin χρήμα appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πόσο χρόνο καταναλώνει η εκκίνηση του συστήματός μας και ποιες υπηρεσίες καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο με τη χρήση της εντολής systemd analyze blame Όπως είδαμε στον οδηγό Διαχείριση του συστήματος σας με τη χρήση του systemd το παλιό sysVinit ξεκινούσε τις διεργασίες μια μια και σειριακά. To systemd από την άλλη […]

Ο 32ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διεκπεραιώθηκε και εφέτος με απόλυτη επιτυχία και με την συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις 3 Διαγωνιστικές Φάσεις, το CAMP προετοιμασίας και τον κανονισμό του 32ου Πανελλήνιου μαθητικού Διαγωνισμού Πληροφορικής, οι μαθητές που προκρίθηκαν για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας με τη συμμετοχή τους στις Εθνικές ομάδες Πληροφορικής για το έτος 2020, είναι:

Α) Στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής (International Olympiad Informatics – IOI) :

ΠΙΠΗΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ
ΧΑΤΖΗΜΙΧΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ1ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Β) Στη Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής (Balkan Olympiad Informatics – BOI):

ΠΙΠΗΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ
ΜΠΑΛΑΤΟΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΓΕΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Γ) Στη Διεθνή Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων (Junior Balkan Olympiad Informatics –JBOI) και στην Διεθνή Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων (European Olympiad Informatics – EJOI):

ΣΤΕΡΓΙΑΝΑΣΓΕΩΡΓΙΟΣ2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΡΑΣΒΑΝΗΣΑΝΔΡΕΑΣ5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΡΑΔΑΙΟΣΜΑΡΚΟΣ1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
ΤΣΙΟΡΒΑΣΑΝΤΩΝΙΟΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας  της πανδημίας, καθώς επίσης, παρακολουθώντας τις αποφάσεις και την πολιτική του ΥΠΑΙΘ, τον χρονικό προσδιορισμό για την τέλεση των Πανελλαδικών εξετάσεων και λαμβάνοντας υπόψη την σχολική υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αποφάσισαν την ONLINE διεξαγωγή της Γ Φάσης αλλά και του CAMP προετοιμασίας του 32ου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Η ΕΠΥ επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους όσους προσέφεραν και υποστήριξαν την διεξαγωγή του 32ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα :

 • Στον όμιλο QUEST
 • Στο ORACLE ACADEMY
 • Στους υποστηρικτές, ATCOM A.E., ΠΕΚΑΠ Δ.Ε., Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, City College, SourceLair.com, 
 • Στην ΕΕΛ/ΛΑΚ
 • Στους υποστηρικτές επικοινωνίας EEmphasis και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
 • Τη ΣΗΜΜΥ/ ΕΜΠ  και τους καθηγητές κκ. Ν. Παπασπύρου και Δ. Φωτάκη για την διοργάνωση του camp και
 • σε όλους όσους συνέβαλαν αφιλοκερδώς και εθελοντικά για την πραγματοποίηση του 32ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροροφορικής.

Δείτε το σχετικό ΔΤ και την ανάρτηση στο site του ΠΔΠ (www.pdp.gr)

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της Ελληνικής κοινότητας του WordPress, αν και η Ελλάδα είναι ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς για επίσκεψη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε…

The post Σημαντική Ενημέρωση: Ακυρώνεται το WordCamp Athens 2020 appeared first on WordPress Greek Community.

by: Cerebrux

Μια από τις σημαντικές προσθήκες δυνατοτήτων στο Systemd είναι αυτή της δημιουργίας μιας απλής αναφοράς για την ασφάλεια των υπηρεσιών που τρέχουμε στο Linux σύστημά μας. Στον σημερινό οδηγό κάνουμε μια εισαγωγή στο εργαλείο systemd-analysze security.

Όπως είδαμε στην διαχείριση του συστήματος μας με τη χρήση του systemd, το systemd είναι ο κατεξοχήν διαχειριστής του συστήματος και των διαφόρων υπηρεσιών του, που έρχεται ως προ-επιλεγμένος στις δημοφιλέστερες Linux διανομές. Ξεκινά μαζί με το σύστημα μας και το εποπτεύει στο σύνολο του.

Ένα από τα βασικά εργαλεία του είναι και ένα εργαλείο για τον έλεγχο της ασφάλειας των units μας. Τα units, αν θυμάστε και από τον οδηγό Arch Linux: Αυτόματη λήψη αναβαθμίσεων με SystemD είναι απλά αρχεία που περιγράφουν στο systemd, με απλές «οδηγίες χρήσης» για το πως θα χειριστεί κάποια υπηρεσία, εκτελέσιμα κλπ.

Στον σύντομο αυτόν οδηγό θα δούμε τι ακριβώς ελέγχει το systemd analyze security και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Βασική χρήση του systemd analyze security

Θα το τρέξουμε με την εντολή

1systemd-analyze security

Το αποτέλεσμα της εντολής θα μοιάζει με το παρακάτω:

systemd-analyze security

Ας σηκώσει το χέρι όποιος δεν τρόμαξε με την εικόνα που θα δει όταν τρέξει την εντολή !.

Αλλά μια στιγμή…. Πως είναι δυνατόν υπηρεσίες όπως το ligghtdm να είναι τόσο ανασφαλείς;

Το ίδιο εργαλείο μπορεί να μας εξηγήσει πως έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα. Μπορούμε λοιπόν να εξετάσουμε περαιτέρω την αναφορά ασφαλείας του systemd-analyze security ανά υπηρεσία/unit με την παρακάτω εντολή:

1systemd-analyze security lightdm.service
Μπορούμε λοιπόν να εξετάσουμε περαιτέρω την αναφορά ασφαλείας του systemd-analyze security ανά υπηρεσία/unit

Το εργαλείο απλά ελέγχει αν μια υπηρεσία κάνει χρήση των μηχανισμών ασφάλειας και απομόνωσης που παρέχει ο Linux kernel με την βοήθεια του systemd. Για κάθε τι που δεν κάνει χρήση, υπάρχει μια ενδεικτική βαθμολογία και αν το σύνολο αυτό υπερβεί έναν αριθμό θα πάρει η υπηρεσία και το αντίστοιχο emoji.

Το lightdm στην περίπτωσή μας, έχει πρόσβαση στο δίκτυο, έχει πρόσβαση στα αρχεία του χρήστη…. απαράδεκτα πράγματα! Η μήπως όχι ; Στην πραγματικότητα αυτά πρέπει να κάνει μια υπηρεσία σαν το lightdm, να μπορεί να συνδέσει αυτόματα στο internet τον χρήστη, στην οθόνη εισόδου αλλά και να φορτώσει και το background/theme που έχει επιλέξει ο χρήστης.

Συμπεράσματα για το systemd-analyze security

Είναι λοιπόν το εργαλείο αυτό άχρηστο και απλά μας τρόμαξε χωρίς λόγο;

Κάθε άλλο, με την αναφορά που παράγει, μας δείχνει στην ουσία πόσο περισσότερο μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια ενός συστήματος αν το επιλέξει ο διαχειριστής του συστήματος. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα δεν αφορούν τους απλούς καθημερινούς χρήστες αλλά διαχειριστές κρίσιμων συστημάτων στα οποία τρέχουν Linux.

Με άλλα λόγια, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά οι προγραμματιστές που φτιάχνουν τις υπηρεσίες ή που τις ενσωματώνουν στο systemd. Αυτοί μπορούν να κρίνουν αν χρειαστεί να σκεφτούν “Χμμ μήπως θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτή την δυνατότητα, ώστε να κάνω το σύστημα μου ποιο ασφαλές; Μήπως τελικά δεν έχει νόημα να ζητάει πρόσβαση στο δίκτυο;”

Υπάρχουν φυσικά τα man pages, υπάρχουν βιβλία, υπάρχουν ομιλίες για να κάνεις Hardening το πρόγραμμα που γράφεις αγαπητέ προγραμματιστή. Συχνά με λίγη προσπάθεια, απλά προσθέτοντας κάποιες γραμμές στο unit file, ή υπηρεσία μπορεί να γίνει πολύ ποιο ασφαλείς κάτι που κάνει αυτές τις αναφορές ανεκτίμητες.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

Μια από τις σημαντικές προσθήκες δυνατοτήτων στο Systemd είναι αυτή της δημιουργίας μιας απλής αναφοράς για την ασφάλεια των υπηρεσιών που τρέχουμε στο Linux σύστημά μας. Στον σημερινό οδηγό κάνουμε μια εισαγωγή στο εργαλείο systemd-analysze security. Όπως είδαμε στην διαχείριση του συστήματος μας με τη χρήση του systemd, το systemd είναι ο κατεξοχήν διαχειριστής του συστήματος […]

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποτελούν, πλέον, απαραίτητα εργαλεία κατά τη διαδικτυακή μας περιήγηση. Έχοντας δεκάδες λογαριασμούς σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα -και με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουμε στοιχειώδεις πρακτικές ασφάλειας και δε χρησιμοποιούμε τα ίδια στοιχεία παντού– είναι αδύνατο να τους θυμόμαστε όλους ανά πάσα στιγμή.

Καταφεύγουμε, λοιπόν, σε λογισμικά που δημιουργήθηκαν με στόχο να μας απαλλάξουν από την ταλαιπωρία, που μας επιτρέπουν να αποθηκεύουμε και να χρησιμοποιούμε τους κωδικούς μας κατά το δοκούν και που, σίγουρα, είναι πιο ασφαλή από τα χειρόγραφα post-it και παρόμοιες μεθόδους. Ευτυχώς, μπορούμε να επιλέξουμε από έναν μεγάλο αριθμό διαθέσιμων λύσεων.

Όμως, παρά τη δημοσιότητα που απολαμβάνουν κατά καιρούς και το εύρος χρήσης τους, δεν είναι όλες το ίδιο επαρκείς. Ορισμένες μας αναγκάζουν να εμπιστευτούμε τις ιδιωτικές ιδιοκτήτριες εταιρείες τους, ενώ άλλες αποθηκεύουν τα δεδομένα μας στο «cloud», αφαιρώντας ένα κομμάτι του ελέγχου από εμάς και εκθέτοντάς μας σε παραβιάσεις όπως αυτή.

Ο αποτελεσματικός διαχειριστής κωδικών pass

Ο αποκαλούμενος «πρότυπος Unix διαχειριστής κωδικών» pass είναι μια λιγότερο γνωστή εναλλακτική για τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασής μας. Θεωρώ, όμως, ότι μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις βασικές ανάγκες μιας τέτοιας περίστασης και αποτελεί την προσωπική μου προτίμηση εδώ και πολλά χρόνια.

Ο pass είναι κατά βάση ένα εργαλείο τερματικού και, ενδεχομένως, αυτό θα ξενίσει ορισμένους στην πρώτη ανάγνωση. Εντούτοις, αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που του προσδίδει τη δυνατότητα πολλαπλών υλοποιήσεων και δε μας δεσμεύει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο χρήσης.

Δεν εισάγει καινοτομίες στη διαχείριση των κωδικών και νέους τύπους κρυπτογράφησης, ούτε συνοδεύεται από περιττές λειτουργίες. Αντίθετα, αξιοποιεί γνωστά και δοκιμασμένα έργα -με κυριότερο το GPG και τον αντίστοιχο gpg-agent του συστήματός μας για την κρυπτογράφηση- και περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη δημιουργία και αποθήκευση των κωδικών.

Απλά παραδείγματα χρήσης

Η χρήση του pass δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, παρά μόνο μια σχετική εξοικείωση με την GPG κρυπτογράφηση. Αν δεν έχουμε ήδη κάποιο διαθέσιμο, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα GPG κλειδί. Αυτό μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας την εντολή gpg --full-generate-key και ακολουθώντας τα πολύ απλά βήματα που θα μας εμφανίσει είτε μέσα από κάποια αντίστοιχη γραφική εφαρμογή.

Έπειτα, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε το προσωπικό μας -τοπικό- αποθετήριο κωδικών. Δίνουμε την εντολή pass init «key», αντικαθιστώντας το «key» με το δημόσιο τμήμα του GPG κλειδιού μας ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντιστοιχίσαμε σε αυτό. Θα δούμε να δημιουργείται ο κρυφός φάκελος $HOME/.password-store, ο οποίος θα φιλοξενεί τους κωδικούς πρόσβασής μας οργανωμένους σε υποφακέλους —φυσικά, κρυπτογραφημένους σε αρχεία με κατάληξη .gpg.

Δημιουργία password store με το pass

Για να προσθέσουμε έναν κωδικό, θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή pass insert, συνοδευόμενη από μια ιεραρχική δομή που θα βοηθά εμάς να τακτοποιήσουμε τους κωδικούς μας. Με την ίδια δομή θα βρίσκουμε οποιονδήποτε κωδικό, μέσω της εντολής pass h/domh/mas, ενώ μπορούμε να τον αντιγράψουμε αυτόματα στο πρόχειρό μας προσθέτοντας απλά την παράμετρο --clip ή -c.

Προσθήκη και αντιγραφή κωδικού στο pass

Ο pass δεν έχει καμία προτιμώμενη (και, ενίοτε, περίπλοκη) μορφή για τα αρχεία των κωδικών μας, ενώ αυτά περιέχουν από προεπιλογή μόνο τους κωδικούς και κανένα άλλο στοιχείο. Αν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον πληροφορίες, όπως ένα όνομα χρήστη, έχουμε δύο επιλογές:

 1. Να αξιοποιήσουμε την παράμετρο --multiline ή -m κατά την προσθήκη ενός κωδικού με το pass insert, που θα μας επιτρέψει να εισαγάγουμε τα στοιχεία που επιθυμούμε σε πολλαπλές γραμμές
 2. Να επεξεργαστούμε ένα υπάρχον αρχείο με την εντολή pass edit domh/tou/arxeiou/mas

Μια ενδεικτική -αλλά όχι απαραίτητη- μορφή των αρχείων κωδικών μπορεί να είναι η εξής:

mystikoskodikos
URL: *.domain.tld/*
Username: kataxrhsths
Secret Question: Pws legetai to galliko kleidi sth Gallia?

Με τα παραπάνω είναι, ελπίζω, εμφανής η ελευθερία που μας παρέχει ο pass ως προς τον τρόπο χρήσης του. Δε θα σας κουράσω με περισσότερες εντολές, καθώς αυτές μπορούν να βρεθούν στην πολύ καλή τεκμηρίωση του έργου (και μέσω της εντολής man pass).

Ενσωμάτωση στους περιηγητές

Εφόσον πρόκειται για ένα εργαλείο τερματικού, δε θα μας βολέψει ιδιαίτερα κατά τη χρήση του στον περιηγητή μας. Σίγουρα, δεν είναι εφικτό να κάνουμε αντιγραφή/επικόλληση κωδικών οποτεδήποτε θέλουμε να συνδεθούμε σε κάποιον λογαριασμό μας, ενώ θα χάνουμε και χρόνο.

Όμως, και εδώ υπάρχει λύση, καθώς η κοινότητα του pass έχει δημιουργήσει τα πρόσθετα PassFF και Browserpass για τους περιηγητές Firefox και Chrome/Chromium (και *based, προφανώς), τα οποία θα βρούμε στις αντίστοιχες ιστοσελίδες πρόσθετων.

Για το πρώτο έχω προσωπική άποψη και μπορώ να πω ότι η λειτουργία του ικανοποιεί απόλυτα τις δικές μου ανάγκες, αφού παρέχει δυνατότητες παραμετροποίησης που εκτείνονται από την προσθήκη πεδίων που θα αναγνωρίζονται (για παράδειγμα, ορισμένοι διαχειριστές κωδικών δεν καταλαβαίνουν την επιγραφή «κωδικός πρόσβασης» που εμφανίζεται σε ελληνόγλωσσες ιστοσελίδες) μέχρι την αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων. Και όλα αυτά χωρίς να απαιτείται κάποια τρίτη εφαρμογή που θα τρέχει στο παρασκήνιο.

Ενσωμάτωση του pass στον Firefox με το PassFF

Γραφικές εφαρμογές

Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι γραφικές εφαρμογές για τον pass, που θα καλύψουν όσους δυσκολεύονται με τη χρήση του τερματικού. Στην περίπτωση των υπολογιστών, υπάρχει το QtPass. Δε διαθέτει φανταχτερή εμφάνιση μα κάνει πολύ καλά αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του QtPass είναι η δυνατότητα επιλογής του τρόπου αντιγραφής των κωδικών πρόσβασης στο πρόχειρο (ποτέ – πάντα – όποτε ζητείται), η δημιουργία κωδικών πρόσβασης με την -προαιρετική- χρήση του pwgen, η υποστήριξη πολλαπλών προφίλ με τα ανάλογα αποθετήρια κωδικών και η κατ’ επιλογή εμφάνιση ή απόκρυψη στοιχείων στη γραφική διεπαφή.

Η εφαρμογή QtPass

Επιλογές έχουμε και για τις φορητές συσκευές μας, με το Password Store και το Pass (για Android και iOS, αντίστοιχα) που επιδιώκουν την απόλυτη συμβατότητα με τις λειτουργίες του pass και τα καταφέρνουν αρκετά καλά.

Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης

Έγραψα παραπάνω ότι ο pass δε μας δεσμεύει, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με έναν τρόπο. Για του λόγου το αληθές, και πάλι με τη συνεισφορά της κοινότητας, είναι διαθέσιμη για εμάς μια πλειάδα επεκτάσεων και clients, όπως επίσης και αρκετά σενάρια εντολών που υποβοηθούν τη μεταφορά των κωδικών μας από κάποιον άλλο διαχειριστή. Αναφέρω ενδεικτικά τα pass-alfred και lastpass2pass.rb.

Μέσω αυτών αλλά και της δυνατότητας δημιουργίας ακόμα περισσότερων, μπορούμε να πούμε ότι οι τρόποι χρήσης του pass περιορίζονται μόνο από τη φαντασία των χρηστών.

Συγχρονισμός των αποθετηρίων κωδικών

Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και, ως εκ τούτου, συνηθίζεται η χρήση πολλών διαφορετικών συσκευών για την περιήγησή μας στο Διαδίκτυο. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να μπορούμε να έχουμε τους κωδικούς μας σε όλες αυτές.

Ο pass καλύπτει και αυτήν την ανάγκη, με δύο τρόπους. Ο πιο απλός είναι η αντιγραφή του φακέλου $HOME/.password-store και η επικόλλησή του στο σύστημα που επιθυμούμε. Η λογική των «flat files»[*] για την αποθήκευση των κωδικών μας βοηθά εδώ, καθώς αυτοί είναι απλά αρχεία που μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε. Χρειάζεται μόνο να υπάρχει στο εκάστοτε σύστημα το GPG κλειδί που χρησιμοποιήσαμε για το αποθετήριο των κωδικών.

Αν διαθέτουμε λίγες παραπάνω γνώσεις, υπάρχει ως εναλλακτική προσέγγιση η δυνατότητα χρήσης του git, που μας επιτρέπει να συγχρονίσουμε το ανάλογο αποθετήριο με πολλαπλούς clients.

Εγκατάσταση του pass

Αποτελώντας λογισμικό ελεύθερου κώδικα με άδεια χρήσης GPLv2, θα βρούμε ένα διαθέσιμο πακέτο για τις διανομές Linux (είτε ως pass είτε ως password-store), καθώς επίσης και για το FreeBSD και το macOS. Εξυπακούεται ότι η εγκατάστασή του είναι υπόθεση λίγων λεπτών.

Εμπειρικά συμπεράσματα

Σίγουρα, δεν είναι η πιο πολυδιαφημισμένη λύση και ίσως να μην καλύπτει τους χρήστες εκείνους που έχουν εξοικειωθεί με άλλες εναλλακτικές. Ωστόσο, ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης pass διαθέτει άπλετη λειτουργικότητα και αυξημένες δυνατότητες παραμετροποίησης και ενσωμάτωσης.

Σας προτείνω να τον δοκιμάσετε ώστε, τουλάχιστον, να έχετε μια εμπειρία της διαφορετικής προσέγγισης έναντι των «διάσημων» -ενίοτε και εμπορικών- διαχειριστών.

Η ιστοσελίδα του pass

Πηγή άρθρου: https://osarena.net

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Σε μια ερμηνευτική επιστολή σταθμό στην ιστορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή OCC  που υπάγεται στο υπουργείο οικονομικών έδωσε το πράσινο φως στα τραπεζικά ιδρύματα της Αμερικής να μπορούν να αποθηκεύσουν αλλά και να διαχειριστούν ψηφιακά νομίσματα για λογαριασμό των πελατών τους.

Όπως αναφέρουν ο ρόλος των τραπεζών είναι να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών τους και να προσφέρουν την ασφάλιση των καταθέσεων τους ακόμα και στην μορφή των ψηφιακών νομισμάτων.

“From safe-deposit boxes to virtual vaults, we must ensure banks can meet the financial services needs of their customers today,his opinion clarifies that banks can continue satisfying their customers’ needs for safeguarding their most valuable assets, which today for tens of millions of Americans includes cryptocurrency.”

Η απόφαση αυτή ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο στα τραπεζικά ιδρύματα να λειτουργήσουν στο μέλλον και ως vault Bitcoin private keys με όλες τις ασφαλιστικές εγγυήσεις που μπορούν να παρέχουν. Ακόμα δίνει ουσιαστικά και την άδεια ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με αδειοδοτημένες  πλατφόρμες ψηφιακών νομισμάτων της χώρας.

 

The post Οι ρυθμιστικές αρχές της Αμερικής δίνουν άδεια στις τράπεζες να διαχειρίζονται ψηφιακά νομίσματα appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το έργο Common Voice του Mozilla Foundation κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ένα ακόμα μεγάλο σύνολο φωνητικών δεδομένων.  Το έργο «Common Voice» από το Ίδρυμα Mozilla, έχει σαν στόχο να διδάξει στις μηχανές το πώς ακριβώς μιλούν οι άνθρωποι. Πρόκειται για μία προσπάθεια που βασίζεται στο crowdsourcing (πληθοπορισμός) για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας βάσης φωνητικών δεδομένων που δε θα περιορίζεται από πνευματικά ή άλλα δικαιώματα, θα είναι προσβάσιμη από όλους ως Κοινό Κτήμα (άδεια CC-0) και θα μπορεί να αξιοποιηθεί ελεύθερα σε οποιοδήποτε λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας.

Το έργο Common Voice διαθέτει ήδη 5,5 εκατομμύρια ηχητικά κλιπ σε 54 γλώσσες διάρκειας 7.226 ωρών.  Οι εθελοντές ανεβάζουν ηχογραφημένα κλιπ μιλώντας στο έργο Common Voice. Στη συνέχεια, οι καταγραφείσες προτάσεις συλλέγονται σε μια φωνητική βάση δεδομένων υπό την άδεια CC0. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα κλιπ και τους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Common Voice στοχεύει να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι κοινές εφαρμογές φωνητικής τεχνολογίας, οι οποίες συχνά κρίνονται ότι δεν εκπαιδεύονται σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων που αντιπροσωπεύουν μια σειρά από τόνους, διάλεκτους και γλώσσες. Μαζί με την πρόσφατη ενημέρωσή του στο Common Voice, η Mozilla βελτίωσε επίσης την ταχύτητα αναγνώρισης του DeepSpeech πρόσφατα.

Με το Project Common Voice, ο Mozilla ζητάει από όλους μας, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για εκφωνήσουμε να επικυρώσουμε τις προτάσεις που έχουμε εκφωνήσει κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις. Όσο περισσότερες ώρες ομιλίας δωρίσουμε, τόσο καλύτερο και αξιόπιστο θα είναι το έργο Common Voice.

Εταιρείες όπως η Google ήδη εκπαιδεύουν την αναγνώριση ομιλίας τους (μαζί του και άλλα συστήματα AI) χρησιμοποιώντας τα δεδομένα σας. Είναι σε θέση να σας πείσουν να το πράξετε παρέχοντας τις «δωρεάν» υπηρεσίες τους. Στην περίπτωση του Mozilla, ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας είναι ανοιχτός κώδικας, οπότε η συμμετοχή όλων μας στην ανάπτυξή του είναι σημαντική για το μέλλον αυτής της τεχνολογίας και την επανάχρηση της και από άλλα έργα.

Μπορείτε δοκιμάσετε και να βοηθήσετε το έργο Common Voice  εδώ.

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και 243 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία όλοι βιώνουμε λόγω του κορονοϊού, η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε τη παράταση της υποβολής των ολοκληρωμένων έργων Ανοιχτών Τεχνολογιών, έως και τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες αρκετές ομάδες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα οποία παρουσιάζονται στο https://openedtech.ellak.gr/ .

E-HARVEST – Ευφυής Συγκομιδή -Εσπερινό ΕΠΑΛ ΕυόσμουΟ

Έργο για τη συμμετοχή στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών

ΓΕΝΙΚΑ

Η ολοκληρωμένη διαχείριση μιας αγροτικής δραστηριότητας με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο ερευνών και μελέτης τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και από την πλευρά ιδιωτικών εταιριών. Ο στόχος είναι η καλύτερη αγροτική εκμετάλλευση, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την παραγωγή αλλά ταυτόχρονα και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια καινοτόμα κατασκευή με στόχο τη βελτίωση της συγκομιδής γεωργικών – αγροτικών προϊόντων.

Η κατασκευή μας στηρίζεται ακριβώς σε αυτή την ιδέα. Αποτελείται από ένα αυτοκινούμενο όχημα που μεταφέρει 1 καλάθι συγκομιδής. Το όχημα ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία, πηγαίνοντας στο σημείο όπου βρίσκετε ο αγρότης που μαζεύει την παραγωγή του. Όταν το καλάθι γεμίσει, το όχημα πηγαίνει στο σημείο εκφόρτωσης όπου ένας ρομποτικός μηχανισμός αδειάζει το φορτίο. Στη συνέχεια φορτώνει ένα άδειο καλάθι στο όχημα και αυτό επιστρέφει στον αγρότη. Ο αγρότης μπορεί και ελέγχει το όχημα μέσα από κουμπιά. Η κίνηση του οχήματος γίνεται με 2 κινητήρες που ελέγχονται από ένα Arduino Uno.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυτοκινούμενο όχημα

Είναι ένα ερπυστριοφόρο όχημα που μετακινείται αυτόνομα. Ο στόχος του είναι να μεταφέρει ένα καλάθι για συλλογή καρπών σε έναν αγρότη.
Η λειτουργία του οχήματος γίνεται ως εξής:με το πάτημα ενός πλήκτρου το όχημα ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομήμε τη χρήση ενός αισθητήρα υπερήχων. Ο αισθητήρας του επιτρέπει να διατηρεί ορισμένη και συγκεκριμένη απόσταση από ένα αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί ως οδηγός π.χ. ταινιο-λωρίδα. 

Το όχημα σταματάει όταν συναντήσει τον αγρότη στο τέλος της διαδρομής. Ο τρόπος με τον οπόιο σταμάτημα είναι με ένα αισθητήριο υπερύθρων.

Στη συνέχεια ο αγρότης το απενεργοποιεί πατόντας πατώντας ένα κουμπί. Όταν φορτωθεί το καλάθι, ο αγρότης με ένα άλλο κουμπί, στέλνει το ερπυστριοφόρο όχημα στην βάση για να γίνει η εκφόρτωση του καλαθιού. Δυστυχώς λόγω περιορισμένου χρόνου δεν προστέθηκε το σταμάτημα και το ξεκίνημα με διακόπτη στον κώδικα του οχήματος.Η λειτουργία του φαίνεται στο παρακάτω video

Ρομποτικός μηχανισμός εκφόρτωσης

Ο μηχανισμός εκφόρτωσης είναι ένα ρομποτικό σύστημα που εκφορτώνει από το όχημα το γεμάτο από προϊόντα καλάθι και το μεταφέρει ένα σημείο συλλογής.

Όταν το όχημα βρεθεί στο σημείο εκφόρτωσης, εντοπίζεται από έναν αισθητήρα υπερύθρων και δίνεται η εντολή σε ένα βραχίονα να εκταθεί και σηκώσει το καλάθι. Στη συνέχεια ο βραχίονας στρίβει και τοποθετεί το καλάθι στο σημείο μεταφόρτωσης. Κατόπιν περιστρέφεται 180ο και φορτώνει ένα άδειο καλάθι και το μεταφέρει στο όχημα.

Τέλος επανέρχεται στην αρχική του θέση. Ο τρόπος λειτουργίας φαίνεται στο παρακάτω video: https://youtu.be/Tz2XzBE4bI4

Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του πακέτου Gigo S4A Programming Bricks. Το πακέτο αποτελείται από μια πλακέτα βασισμένη σε Arduino Leonardo.

Ο προγραμματισμός έγινε από την προγραμματιστική πλατφόρμα S4A (Scratch για Adruino). Περιέχει αισθητήρια και διάφορα δομικά υλικά για την κατασκευή διαφόρων ρομποτικών εφαρμογών. Το συγκεκριμένο πακέτο δόθηκε δωρεάν στο σχολείο από την WRO και την Διερευνητική Μάθηση.

Αποθετήριο github

Το project μας ολοκληρώθηκε εν μέρει. Δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε μαζί και τις δύο κατασκευές. Δυστυχώς ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν πολύ περιορισμένος. Στο αποθετήριο μας στο github, https://github.com/beearduino/E-HARVEST,  θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους κώδικες των δύο κατασκευών, καθώς και φωτογραφίες από τα διάφορα στάδια κατασκευής.

Υλικά

 1. Eρπυστριοφόρο όχημα
 2. Arduino Uno
 3. Αισθητήρες Υπερήχων HC-SR04
 4. Obstacle avoidance Sensor Infra Red KY-032
 5. L298N Dual H-Bridge Motor Driver
 6. GIGO S4A programming Bricks
 7. led blue
 8. Μπαταρίες 9V
 9. Μακετόχαρτο
 10. Χρώματα

Συμμετέχοντες μαθητές

 1. Αγοραστούδης Θωμάς
 2. Βαρσάμης Νικόλαος
 3. Θεοφανίδης Αντώνης
 4. Κύριος Νικόλαος
 5. Πασχαλίδης Νικόλαος
 6. Σαμουρέλης Χρήστος
 7. Σιώπης Ιωάννης
 8. Τσουφλίδης Λεωνίδας
 9. Φράγκος Θωμάς

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός

Τσαβέλη Δάφνη, ΠΕ84

To enter text in some languages you press a special key combination (e.g. Alt-Shift) to toggle the keyboard layout. The keyboard layout context is typically kept separately for each window. This is generally good, but forces you to remember (or check) the current layout every time you switch to another window. If you forget to do that, the text you type will come out as gibberish. To me this happens often enough that I automated the fixing of such text.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), με αφορμή τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τα θέματα χειρισμού της πανδημίας, ενημερώνει δημόσια για τις προτάσεις που έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς επικαλούμενος παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία και εκφράζοντας την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση των προτάσεων που έχει υποβάλει.

Οι προτάσεις του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών είναι οι παρακάτω:

1. Ανάπτυξη και διάθεση εφαρμογής ανίχνευσης επαφών ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα.  Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό μια τέτοια εφαρμογή να τεθεί το ταχύτερο σε λειτουργία στην Ελλάδα, ειδικά ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, της έναρξης της τουριστικής περιόδου και του ενδεχόμενου ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Για λόγους αξιοπιστίας, διαφάνειας, ταχύτητας και οικονομίας πιστεύουμε ότι η εφαρμογή που θα υιοθετηθεί στην Ελλάδα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 • σχεδιασμό που να διαφυλάσσει την εμπιστευτικότητα,
 • διάθεση ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα,
 • προσαρμογή και λειτουργία από δημόσιους φορείς,
 • υλοποίηση βασισμένη σε δόκιμες υπάρχουσες λύσεις.

2. Επισκόπηση του αλγορίθμου και του λογισμικού που χρησιμοποιείται για την ανάλυση δεδομένων επιβατών (Passenger Locator Form) από ανεξάρτητη ομάδα ειδικών.  Με δεδομένο ότι οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μέρος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με σημαντικές συνέπειες για άτομα και οργανισμούς, θα πρέπει τα συστήματα και οι αλγόριθμοι να ελέγχονται από ανεξάρτητους τρίτους.  Αυτό είναι απαραίτητο όχι για να ικανοποιηθεί η περιέργεια του κοινού, αλλά για λόγους προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, διαφάνειας και λογοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να γίνει επισκόπηση του αλγόριθμου και του λογισμικού που χρησιμοποιείται για την ανάλυση δεδομένων επιβατών από ανεξάρτητη ομάδα ειδικών και να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά της.

3. Διάθεση των εκθέσεων COVID-19 του ΕΟΔΥ και σε μηχαναγνώσιμη μορφή.  Οι ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ για το COVID-19 είναι εξαιρετικές ως προς το περιεχόμενο και την ανάλυση της πληροφορίας που παρέχουν. Επειδή όμως τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι εκθέσεις δεν παρέχονται σε μηχαναγνώσιμη μορφή, οποιαδήποτε προσπάθεια επαναχρησιμοποίησής τους, επιπλέον ανάλυσής τους και περαιτέρω αξιοποίησής τους από ερευνητές δεν είναι δυνατή. Αντίστοιχες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ. τα αναλυτικά στοιχεία του CDC για τις ΗΠΑ και του ECDC για την ΕΕ) έχουν επιτρέψει πληθώρα αναλύσεων και μελετών και εχουν προσφέρει επιπλέον ευρήματα διεθνώς.

Η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι σε έκτακτες περιόδους κρίσης η διαφθορά καραδοκεί, όταν οι θεσμοί υπολειτουργούν και οι εποπτικοί μηχανισμοί ατονούν. Είναι χρέος μας να επισημάνουμε την ανάγκη αντιμετώπισης των κινδύνων διαφθοράς, με όπλα τη διαφάνεια, την ανοιχτή συμμετοχή, τα ανοιχτά δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες. Μόνο με διαφάνεια, συνεργασία και πολιτικές βασισμένες σε έγκυρα και δημόσια επαληθεύσιμα στοιχεία θα διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου και η ενίσχυση του συστήματος υγείας και των επιχειρήσεων θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα μετά που έκανες μια εγκατάσταση μιας διανομής Linux και έμαθες τα βασικά; Μα να γίνεις ενεργός σε αυτό το φόρουμ και αλλού και να βοηθήσεις με την σειρά σου τους νέους χρήστες .

Ναι αλλά μετά; Η διαφορά του Linux από άλλα λειτουργικά είναι πως καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του. Ακόμα και αν δεν ξέρεις προγραμματισμό μπορείς να βοηθήσεις σε μεταφράσεις, ή να βοηθήσεις τους προγραμματιστές να λύσουν προβλήματα. Αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις .

image

Αλλά όχι ποια γιατί υπάρχει ένα μικρό βιβλίο 100 σελίδων που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις. Πλέον δεν έχεις δικαιολογία. Και το καλύτερο; Είναι δωρεάν

image

Για να το αποκτήσεις πήγαινε στην σελίδα του στο github: https://daniele.tech/2020/07/contribute-to-open-source-the-right-way-2nd-edition-download-the-free-open-book-now/ 2 ή στο Leanpub

Leanpub

Contribute to opensource: the right way 2nd edition

Open Source is a trending topic every year in the IT world but nobody talks about how to be part of it, instead only to be a consumer.Join the revolution means be an active part of it in all the sides of this world, not only say how much is cool.Be a…

Συνιστώ την δεύτερη επιλογή, ώστε να έχεις ενημερώσεις όταν βγει μια καινούργια έκδοση. Αν θέλεις μπορείς να δώσεις ότι ποσό επιθυμείς στον συγγραφέα. Τα μακαρόνια δεν τα δίνει ο μπακάλης δωρεάν και ο συγγραφέας( Daniele Mte90 Scasciafratte ) είναι Ιταλός. Το βιβλίο είναι στα αγγλικά.

Contribute to open source: the right way 2nd edition – Download the free/open… 2

After 9 months a new edition with 115 pages of free and open source experience and philosphy, including memes!

Πηγή άρθρου: https://linux-user.gr/

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και 243 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία όλοι βιώνουμε λόγω του κορονοϊού, η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε τη παράταση της υποβολής των ολοκληρωμένων έργων Ανοιχτών Τεχνολογιών, έως και τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες αρκετές ομάδες ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα οποία παρουσιάζονται στο https://openedtech.ellak.gr/ .

Ενεργειακά έξυπνο σπίτι – 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας

Το πρόβλημα πίσω από την πρότασή μας.

Η Σκύδρα είναι μια κωμόπολη κτισμένη στο μέσο του κάμπου της Μακεδονίας. Οι ιδιαιτερότητες του κλίματος της περιοχής μας, έχουν ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του κλίματος της περιοχής μας οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αρκετούς μήνες το χρόνο, τις ηλιόλουστες ημέρες, στις πρωινές ώρες η θερμοκρασία να είναι ακόμα και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου και τις μεσημεριανές ώρες να πλησιάζει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόταση μας

Η κατασκευή μας θα αφορά ένα κτίριο, που θα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, μονώνοντας το κτίριο με τη βοήθεια κάθετου κήπου που θα συντηρείται (πότισμα κλπ) χάρη στη βοήθεια ενός arduino και των κατάλληλων αισθητήρων (υγρασίας εδάφους, φωτοαντίσταση, θερμοκρασίας) και ενεργοποιητών (τρόμπα νερού) . Επίσης θα περιλαμβάνει αυτοματισμούς για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από λαμπτήρες που καίνε άσκοπα. Τέλος θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως η πλειοψηφία των κτιρίων στην περιοχή μας διαθέτουν μεγάλο αύλειο χώρο, συλλέγοντας τα νερά της βροχής για το πότισμα του κήπου μας σε ειδικές δεξαμενές και δίνοντας ενέργεια στο σύστημα μας, από φωτοβολταϊκό σύστημα που θα εγκατασταθεί στην αυλή ή την ταράτσα του κτιρίου μας.

Για τον κάθετο κήπο συμφωνήσαμε πως η ελάχιστη λειτουργία που θα έπρεπε να υποστηρίζεται οπωσδήποτε είναι το αυτόματο πότισμα του κάθετου κήπου. Έτσι απευθυνθήκαμε στους γονείς μας και σε άλλους συγγενείς που λόγο του γεγονότος ότι ζούμε σε ημιαγροτική περιοχή αρκετοί από αυτούς έχουν εμπειρία από καλλιεργητικές και κηπευτικές εργασίες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και μετά από συζήτηση μέσα στην τάξη καταλήξαμε στους παρακάτω κανόνες ποτίσματος:

 1. Ποτίζουμε όταν το χώμα είναι στεγνό.
 2. Δεν ποτίζουμε όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι κάτω από 3 βαθμούς
 3. Δεν ποτίζουμε όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 30 βαθμούς και ταυτόχρονα τα φυτά δέχονται το ηλιακό φως.

Εκτός από τον κάθετο κήπο η κατασκευή μας υποστηρίζει την εξοικονόμηση ενέργειας με αποτροπή της άσκοπης χρήσης των λαμπτήρων φωτισμού. Έτσι αρχικά έπρεπε να αποφασίσουμε πότε θα θεωρούμε ότι είναι άσκοπη η χρήση τους. Δηλαδή να θέσουμε και πάλι τους κανόνες για τη λειτουργία των φώτων. Μέσα από διαδικασία διαλόγου στην τάξη καθορίσαμε αρχικά τους παρακάτω κανόνες:

 1. Αν ένα δωμάτιο είναι άδειο, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος τότε τα φώτα θα πρέπει να σβήνουν.
 2. Αν όσοι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο κοιμούνται, τότε τα φώτα θα πρέπει να σβήνουν
 3. Αν υπάρχει φυσικός φωτισμός στο δωμάτιο, τότε τα φώτα θα πρέπει να σβήνουν.

Κάθετοι κήποι

Ο όρος κάθετος κήπος χρησιμοποιείτε για να περιγράψει τη φύτευση κάθετων επιφανειών όπως προσόψεις κτιρίων, εσωτερικοί ή εξωτερικοί τοίχοι κολώνες, αψίδες, φράχτες κ.λπ. Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου και της γύρο περιοχής, οι κάθετοι κήποι έχουν να παρουσιάσουν πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά πλεονεκτήματα.1. έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη θερμική μόνωση του κτηρίου αφού ο αέρας που εγκλωβίζεται μέσα στο φυτικό υλικό δημιουργεί ένα μονωτικό στρώμα .2.Επιπλέον το καλοκαίρι η έντονη εξατμισοδιαπνοή των φυτών αλλά και η σκίαση που προσφέρουν, διατηρούν τη θερμοκρασία του κτιρίου μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα επικρατούσε αν δεν υπήρχε ο κάθετος κήπος. 3.Το χειμώνα το φυτικό υλικό εμποδίζει τον κρύο αέρα να ψύξει το κτίριο. Αυτόματα βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και μειώνεται το κόστος για τη θέρμανση και το δροσισμό του.

Ευγενία Αντωνιάδου ΣΤ2

Τα υλικά μας

Για τους αυτοματισμούς μας χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω υλικά:

 • 1 πλακέτα Arduino Mega 2560 (συμβατή)
 • 2 Breadboard μεσαίου μεγέθους. Ένα για τους αυτοματισμούς του κήπου και ένα για τους αυτοματισμούς σε σχέση με τον φωτισμό
 • 2 αισθητήρες φωτεινότητας LDR.
 • 1 αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης PIR-HC-SR501
 • 1 Λαμπτήρα LED
 • 1 αισθητήρα υγρασίας εδάφους μαζί με ποτενσιόμετρο και τον LM393 Comparator
 • 1 αισθητήρα θερμοκρασίας DHT22
 • 1 μίνι αντλία νερού
 • 1 ρελέ
 • 1 φωτοβολταϊκή πλάκα ρεύματος τάσης 6volt και μέγιστης έντασης 3,5 watt
 • 1 επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου με τάση 3,7 volt μαζί με την βάση φόρτισης
 • 1 Solar Panel Battery Charger module
 • 3 αντιστάσεις των 10ΚΩ
 • 1 αντίσταση των 220Ω
 • καλώδια
 • Πρόσθετες μπαταρίες των 4,5 και 9 volt για την τροφοδοσία του συστήματος όταν δεν υπάρχει επαρκής ενάργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα.
 • Το συνολικό κόστος των υλικών έφτασε τα 75 ευρώ

Για την κατασκευή του κτιρίου:

 • 5 σανίδες MDF
 • 2 χαρτόνια
 • βίδες και παξιμάδια
 • γωνίες-στηρίγματα επιπλοποιίας
 • τέμπερες για την βαφή του κτιρίου
 • Ξυλάκια χειροτεχνίας
 • Χρησιμοποιημένα μικρά μπουκαλάκια του νερού
 • χώμα για την καλλιέργεια των φυτών.
 • σωλήνας άρδευσης Φ6
 • 1 αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης
 • λουλούδια και μυρωδικά φυτά

Δυστυχώς η υγειονομική κρίση του κορωναϊού, μας ανάγκασε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας σε πολύ λιγότερο χρόνο από όσο είχαμε προγραμματίσει και σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, τηρώντας τους απαραίτητους υγειονομικούς κανόνες. Ωστόσο , αν και όχι όπως ακριβώς θέλαμε, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την εργασίας μας και σας την παρουσιάζουμε. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε από τα παιδιά  πως εργαστήκαμε βήμα, βήμα, και στο τέλος υπάρχει και μια σύντομη επίδειξη της λειτουργίας της κατασκευής μας:

Στο αποθετήριο της εργασίας μας μπορείτε να βρείτε τον κώδικα, το σχεδιάγραμμα, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης της εργασίας:

https://github.com/iliasthes/1oDSSkydras